alfa36 25.12.22, 11:42 Pochwalcie się, może trafiliście do fajnego pensjonatu /hotelu w te święta? Gdzie i czuć atmosferę i generalnie miło jest. Miejsce w całej Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
trzykroc_przedziwna Re: Wyjazdowe święta 25.12.22, 12:13 Szukałam takiego wyjazdu, ale zrezygnowałam. Hotele w swoich ofertach mają jakieś bzdury w stylu uroczysta wigilia, wspolne uroczyste śniadanie, animacje z mikołajem, integracja przy robieniu ozdób świątecznych. No to ja za taką ofertę dziękuje. Poczekam na hotel w którym będę mogła bez tych wszystkich świątecznych głupot siedzieć na basenie, w saunie, spa. Zjeść 24 normalną kolację a 25 nie potrzebuję uroczystych śniadań tylko porządny szwedzki bufet. A najmniej potrzebuje integracji z kimkolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
swiecaca Re: Wyjazdowe święta 25.12.22, 12:22 Amen. Gaskama coś takiego znalazła, może się podzieli namiarem jak wróci. Na razie pozostaje wyjazd za granicę, nawet w Austrii nie ma takiego szału na BN. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Wyjazdowe święta 25.12.22, 14:35 My ze sobą dobrze się bawimy, więc w sumie nie przeszkadza nam towarzystwo innych. Generalnie lubię ludzi, ale nie lubię znosić zakupów /gotować/chować po lodówkach. Zdecydowanie wolałabym wyjechać. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Wyjazdowe święta 25.12.22, 12:25 Od lat marzę o wyjeździe na bezludną wyspę, bez dostępu do prasy, telewizora i internetu. Odpowiedz Link Zgłoś
szara.myszka.555 Re: Wyjazdowe święta 25.12.22, 12:57 Ale wiesz, że od prasy, telewizora i internetu można się odciąć we własnym zakresie? Często tak robię, fajna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Wyjazdowe święta 25.12.22, 13:29 Nie musisz tak daleko. Polecam domek letniskowy w Danii na zachodnim wybrzeżu Jutlandii. Nie jest daleko, można dojechać samochodem. 99% domków ma kominek/ piecyk i domową saunę, przy odrobinie luksusu masz ogrzewanie podłogowe w łazience, domki nadają się więc też do zimowania. Bierze się taki bez satelity, kanały w telewizji masz więc tylko duńskie/szwedzkie/norweskie, jak gdzieś pyerdolnie atomówka, to zrozumiesz z obrazków, a co tam gadają w międzyczasie nie trzeba wiedzieć. Zachodnia Jutlandia to zadoopie nad zadoopiami, o tym że są święta przypominają tylko oświetlone jak choinki domki Jutlandczyków, zobaczysz tylko, jeżeli zechce ci się przejeżdżać przez jakąś wiochę. Sklepy otwarte przez całe święta, nawet wieczorem w wigilię kupisz czipsy i co tam chcesz. Tylko nie próbuj duńskich specjalności świątecznych typu julesild, czyli śledź w piernikowym syropie (w słoiku), bo nie ma takiej ilości aquavit, którym można spłukać smak tego słodkiego paskudztwa. A jak by ci się jednak nudziło i potrzebowałbyś integracji, to szukasz najbliższej plaży oznaczonej jako "vinter svømme strand", czy jakoś tak i tam Santa też robi ferie od świąt. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Wyjazdowe święta 25.12.22, 13:34 Snake, mnie te twoje opisy zachęcają bardzo i chyba się kiedyś z mężem wybierzemy. Może niekoniecznie w święta, ale lubimy wakacje na zadupiach. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Wyjazdowe święta 25.12.22, 13:49 W święta to trzeba trochę lubić takie nordyckie klimaty, bo jasno robi się dopiero koło 10 rano, a po 15 jest już ciemno. Ale latem i wczesną jesienią, to dla mnie raj na ziemi. Cała Jutlandia jest jak kraina Smerfów, ale szczególnie pięknie jest w okolicach parku narodowego Thy, zwłaszcza Vorupør. Już wybrałam tam nawet dom do zakupu, na razie nie jest jednak jeszcze na sprzedaż. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Wyjazdowe święta 25.12.22, 13:52 Mnie też zachęcają, zwłaszcza, że ja nie znoszę upałów i na urlop wczesnojesienny pojechałabym z przyjemnością. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Wyjazdowe święta 25.12.22, 14:06 Rzeczywiście, trochę zgrubłem, odkąd przestałem dojeżdżać rowerem do pracy. Ale aż tak nie. A na serio, na emeryturze, jak finanse pozwolą, zamierzam zwiedzić Europę. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Wyjazdowe święta 25.12.22, 15:00 To nie swieta. To wygnanie. Smutek. Żal. Upadek człowieczeństwa, godności i oznaka przegranego życia. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Wyjazdowe święta 25.12.22, 20:20 Dlaczego? Poważnie pytam, bo nigdy nie byłam na wyjazdowych świętach. Odpowiedz Link Zgłoś
mamkaantka Re: Wyjazdowe święta 25.12.22, 20:37 Atmosferę będziesz miała wtedy kiedy spędzisz święta z osobami z którymi masz dobre relacje w domu. Hotel to obcy ludzie, a więc to miejsce dla ludzi pogmatwanych raczej, wygodnych i leniwych... Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Wyjazdowe święta 26.12.22, 10:59 A może zmęczonych 🤔, nie przyszło Ci to do głowy? Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: Wyjazdowe święta 26.12.22, 11:12 Ja jestem właśnie w Krakowie. W hotelu widać swieta przez szopkę krakowską ustawiona w holu i świeczniki w kształcie choinki. Restauracja hotelowa działa normalnie, tzn. z menu a la carte. W mieście pootwierane knajpy, pełne, wczoraj byliśmy na bilardzie, dziś imax. Odpowiedz Link Zgłoś