kochamruskieileniwe
03.01.23, 06:51
"nie humanistom" a "ścisłowcom" nauczyć się poprawnie pisać wypowiedzi pisemne z języka polskiego?
Obaj klasa 6.
Konstrukcja wypowiedzi jest dobra.Treć - w sensie logiki - również. Bogate słownictwo istnieje. Błędy ortograficzne - sporadyczne i raczej nie są związane z klasycznymi: rz/ż, ó/u itp. Bardziej typu: zapomniałem ogonka przy e postawić.
Zdiagnozowane problemy to błędy językowe i stylistyczne oraz zbytnia zwięzłość wypowiedzi.
AD błędów językowych /stylistycznych - przykład: użycie kiedy/gdy. Oni potrzebują znać zasadę (ostatnio, jeden z nich miał to podkreślone jako błąd), jakiś/jakichś itp, użycie w wypowiedzi statek, zamiast statek kosmiczny; "we fraszce jest mówione o.." zamiast "jest mowa o..."
Z rozmowy z nimi wywnioskowałam, że te typy potrzebują znać zasady. Na intuicję nic nie zrobić (w jęz. polskim)
AD zwięzłość wypowiedzi
Np zamiast napisać "jej twarz okalały włosy w kolorze marchewki, co było przyczyną nieustannego zmartwienia" (no dobra... popłynęłam z tym zdaniem ;D) napiszą "miała rude włosy".
Chłopaki martwią sie, bo nauczyciel ciągle mówi o egzaminie 8 klasisty (są w 6 klasie). I nie, nie chodzi o to, że chcą mieć 5 czy 6. Nie chodzi o stopnie. Oni wpadli w czarną rozpacz (po kolejnym otrzymanym, sprawdzonym sprawdzianie), że się tego nigdy nie nauczą. I zaczynają "nienawidzić polaka"
Jak im pomóc? Korepetycje z pisania wypowiedzi? Są takie?
Ps. Obaj czytają dużo...