alina460 Re: Oczy laserowo 20.10.23, 09:48 Tak, robiłam i jestem zadowolona. Idź do innego okulisty. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Oczy laserowo 20.10.23, 09:50 Co prawda nie miałam korekcji ale naprawianie uszkodzeń siatkówki ale moja mama miała korektę wzroku przy okazji usuwania zaćmy. W moim wypadku zaskoczyło mnie jak nieinwazyjna jest to operacja a matka bardzo chwali (od razu robili dwoje oczu) Odpowiedz Link Zgłoś
juztubylam Re: Oczy laserowo 26.10.23, 20:02 Czyli w tej korekcji nie ma przeciwwskazań co do wieku (starsi też? ze zwyrodnieniem plamki żółtej też?) Odpowiedz Link Zgłoś
ryba_0123 Re: Oczy laserowo 20.10.23, 11:51 Robiłam w zeszłym roku. Kilka koleżanek wcześniej robiło, nikt nie mówił jaki to jest ból... każdy stwierdzał, że zwyczajnie nieprzyjemne. U mnie były małe komplikacje, ostatecznie się skończyło dobrze, widzę i też jak inne dziewczyny uważam, że to jedna z lepszych decyzji. Dzisiaj jednak bym się nastawiła psychicznie, że boli, że nie widzisz (nie widziałam przez tydzień ani z bliska ani z daleka). Próg bólu mam wysoki, ale tutaj pierwsze 3 dni wycięte z kalendarza. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia1ww Re: Oczy laserowo 25.10.23, 08:06 Ja miałam okazję skorzystać z laserowej korekcji wzroku w Idealnym Wzroku i szczerze polecam. Ich profesjonalny zespół pomógł mi przejść przez cały proces bez żadnych problemów. Rozumiem, że okulista może straszyć powikłaniami, ale z mojego doświadczenia wynika, że mają oni naprawdę dobre podejście i troszczą się o swoich pacjentów. Odpowiedz Link Zgłoś
swinka-morska Re: Oczy laserowo 02.08.24, 13:09 W klinice okulistycznej gdzie usuwałam zaćmę twierdzą, że zabiegi laserowe to zło bo niszczą jakąś nieodnawialną warstwę komórek rogówki i to daje powikłania. Dużo bardziej wyrafinowaną metodą są soczewki fakijne. Poziom bezpieczeństwa zabiegu jak przy zaćmie (czyli bardzo wysoki) a efekty ponoć fantastyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Oczy laserowo 02.08.24, 18:56 swinka-morska napisała: > W klinice okulistycznej gdzie usuwałam zaćmę twierdzą, że zabiegi laserowe to z > ło bo niszczą jakąś nieodnawialną warstwę komórek rogówki i to daje powikłania. > Dużo bardziej wyrafinowaną metodą są soczewki fakijne. Poziom bezpieczeństwa za > biegu jak przy zaćmie (czyli bardzo wysoki) a efekty ponoć fantastyczne. Wiem, że to stary wątek, ale że wypowiedz nowa, to się odzywam. Soczewki fakijne to coś w rodzaju soczewek kontaktowych, wszczepianych do oka, jakby doszczepianych do naturalnej soczewki. Jeśli już decydować się na operację wady wzroku i odpadnie się przy kwalifikacji na laserowa korekcję, lepiej zdecydować się na RLE, czyli refrakcyjna wymianę soczewki. Zabieg polega na wyjęciu naturalnej soczewki i wszczepieniu sztucznej, maksymalnie dopasowanej do wady wzroku. Po tym zabiegu nie tylko zmienia się - lub zeruje - wada wzroku, ale i nie będzie się miało zaćmy. Po wszczepieniu soczewek fakijnycb można oczywiście zachorować na zaćmę i wtedy kolene operację oczu są nieuniknione. Poza tym wzrasta ryzyko jaskry, w tym także ostrego ataku jaskry, a to straszny syf dla oczu. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Oczy laserowo 02.08.24, 19:42 Chodzi o to ze w wieku 45-60 lat nastepuja zmiany dla krótkowidzów. Tak wiec moja matka ktora byla krotkowidzem do ok 55 roku zycia, aktualnie nie nosi okularów na codzien tylko niska dioptrie + do czytania. Pytanie jakby jej wzrok wygladal jakby sobie laserowo krotkowzrocznosc poprawiala. No zapewne gorzej by na tym wyszla Odpowiedz Link Zgłoś
cranberries1983 Re: Oczy laserowo 03.08.24, 12:24 jezeli okulista straszy to po co pytasz na forum polegaj moze na okulistach nei plotach Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Oczy laserowo 03.08.24, 12:32 Znam dwie osoby, jedna i druga zadowolona z efektu. Jedna pozbyła się noszenia okularów i soczewek, druga nosi teraz słabsze szkła. Odpowiedz Link Zgłoś
briar_rose Re: Oczy laserowo 05.08.24, 07:10 Robiłam z osiem lat temu w Optegrze. Wadę wzroku miałam naprawdę sporą, dochodziła już do minus siedem i pół, nie widziałam własnych stóp patrząc w dół. Przed zabiegiem trzeba przejść dokładne badania, by zakwalifikować się na którąś z metod, wszystko zależy od grubości rogówki. Pierwsza wizyta to kompleksowe badanie wzroku. O tym jak się do tego badania przygotować opowie nam osoba zapisująca nas na wizytę. Ważna rzecz, jeśli nosisz soczewki kontaktowe, musisz z nich zrezygnować na minimum tydzień przed badaniem kwalifikującym. Należy mieć kogoś, kto odwiezie nas do domu po zabiegu. Prowadzenie auta jest niemożliwe. Sam zabieg jest bezbolesny, bo znieczulają. Dla mnie najtrudniejsze było pogodzenie się z faktem, że ktoś robi mi coś przy oczach Na przykład dotyka czymś moją gałkę oczną, ja to widzę, ale nie czuję. Po operacji przez jakiś czas należy unikać wychodzenia na słońce, nosić ciemne okulary i zaprzestać dźwigania ciężarów, nawet zakupów na około pół roku. Odpowiedz Link Zgłoś
kozikozik Re: Oczy laserowo 03.07.25, 08:08 Nie jestem żadnym ekspertem, być może już się zdecydowałaś na zabieg, ale powiem Ci z własnego doświadczenia. Pewnie nie ma zabiegów, przy których wszyscy byliby zadowoleni, a okulista jako ekspert musi Cię powiadomić o możliwych powikłaniach. Nie znam wielu osób po korekcji laserowej - raptem dwie. Ale zarówno w moim przypadku, jak i u nich wszystko było w porządku. Nie twierdzę, że wstajesz z fotela i idealnie widzisz, bo jednak dojście do siebie trwało u mnie kilka dni. Drugi raz zrobiłabym to samo. Zdjęć tych grubych szkieł był dla mnie mega momentem. Robiłam w Optegra. Z wady -7 nadal nie mam nic, nic się nie zmienia. Jak masz pytania, to śmiało. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Oczy laserowo 03.07.25, 08:15 Moja siostra robiła, opowiadała mi szczegółowo, jest zachwycona i bardzo poleca. Odpowiedz Link Zgłoś