Dodaj do ulubionych

Raki i raczki

11.01.23, 12:01
W związku ze zbliżającym się wyczekiwanym okresem ferii oraz zaplanowanymi atrakcjami outdorowymi zgłaszam się do doświadczonych nisko- i wysokogórsko ematek z uprzejmą prośbą o poradę w zakresie zakupu sprzętu zwiększającego bezpieczeństwo i komfort wycieczek odbywanych w porze zimowej. W planach wycieczki nie uwzględnia się zdobywania Mt Blanc ani nawet Giewontu, a jedynie Zloty Widok tudzież Wysoki Kamień. Niemniej jednak, Wysoki Sądzie, zeszłoroczne podejście do Kamieńczyka zakończyło się w drodze powrotnej zupełnie niegodnym ematki zjazdem w kucki po lodzie, czego wolałabym uniknąć w tym roku, bo lata już nie te, by d..pą po śniegu szurać, rechotem się przy tym zanosząc.

Mówiąc po ludzku - czy raczki trzeba kupować takie po 150zł, czy wystarczą takie za 60zł, a może sprawdzą się takie za 33zł (mam na myśli identyczne w wyglądzie modele, gumowe z łańcuszkami i 8 kolcami pod butem). Czy rzep mocujący jest niezbędny czy zbędny. A może wystarczą takie gumowe nakładki z "pinezkami" (choć wydaje mi się, że nie wystarczą).
Obserwuj wątek
    • abecadlowa1 Re: Raki i raczki 11.01.23, 12:17
      Korzystałam z raczków za 30 zł i za 150. Nie widzę większej różnicy.
      "Nakładki z pinezkami" to raczej na miasto, na oblodzony chodnik.
      W górskich kurortach wypożyczysz bez problemu raczki, jeśli nie chcesz kupować. Ale cena wypożyczenia niewspółmierna do kosztu zakupu, więc opłaca się mieć swoje.
      Jeśli chodzi o raki to warto najpierw przeszkolić się z użytkowania.
    • kochamruskieileniwe Re: Raki i raczki 11.01.23, 12:23
      Korzystałam z takich: (ok. 60 zł)
      https://4fizjo.pl/pol_pm_Raczki-na-buty-Standard-M-238_2.jpg

Kiedys rzep mi sie zapodział i tez dały radę smile

Gumowe nakładki były do kitu. Ale nie wiem, czy myślimy o takich samych.
      • kochamruskieileniwe Re: Raki i raczki 11.01.23, 12:26
        takich tez uzywałam (Ale dla dorosłych i było to wiele lat temu. Chyba tych z łańcuszakmi nie było jeszcze w ogólnej sprzedazy) i dały radę:
        https://image.ceneostatic.pl/data/products/57521589/i-raczki-turystyczne-rapeks-small-mini-raki-na-buty-wersja-dla-dzieci.jpg
      • kochamruskieileniwe Re: Raki i raczki 11.01.23, 12:27
        te gumowe z pinezkami to takie?
        (z piety mi sie zsuwały...)
        https://i.erli.pl/18yxqn.ad3688.l.jpg
        • memphis90 Re: Raki i raczki 11.01.23, 12:47
          Pinezki to takie https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTmaPUqYS2X50N7s78_qdBPYQ8okypxWbBviupjo-lliA0DuVnMMPXI2B-IcXJEf5pdjPM&usqp=CAU

Te z Twojego zdjęcia ponoć odpadają po godzinie noszenia...
          • little_fish Re: Raki i raczki 11.01.23, 13:15
            Z tych korzystaliśmy w zeszłym roku złażąc ze Szrenicy na krótkim odcinku przy Kamieńczyku. Tam dały radę, ale na jakieś mocne oblodzenie to bym nie ryzykowała chyba.
      • memphis90 Re: Raki i raczki 11.01.23, 12:57
        Nad tymi się właśnie zastanawiam, ale nie różnią się wizualnie od tych za 33zł - a przy 4 os rodzinie to robi róznicę... smile
        • kochamruskieileniwe Re: Raki i raczki 11.01.23, 13:15
          wizualnie pewnie nie róznia sie. Warto byłoby sprawdzić, czy sie "kolce" nie wyginają (słabszy materiał)
          • mid.week Re: Raki i raczki 11.01.23, 13:20
            I jakosc gumy. Kolezanka ma takie, ktore bardzo ciezko jej naciągać na but, jej guma jest mega sztywna i duzo mniej rozciągliwa od moich.
            • memphis90 Re: Raki i raczki 11.01.23, 14:24
              A te z kozą maja dobre gumy i kolce?
    • mid.week Re: Raki i raczki 11.01.23, 12:27
      Mam te, sa ok. Nie ma problemu z zakladaniem na mrozie.
      • andaba Re: Raki i raczki 11.01.23, 14:52
        Też mam takie, są idealne.
        • memphis90 Re: Raki i raczki 11.01.23, 16:07
          Na takie to mnie stac na jedną parę… 🤦‍♀️
          • andaba Re: Raki i raczki 11.01.23, 16:08
            ???
            Przecież to te z Decathlona, koło stówy kosztują?

Chyba że ta odpowiedź była do innego posta.
            • little_fish Re: Raki i raczki 11.01.23, 16:11
              130, jak musisz kupić 4 pary to się robi kwota...
              • andaba Re: Raki i raczki 11.01.23, 16:17
                Przypomniał mi się dowcip o hydrauliku...

• memphis90 Re: Raki i raczki 11.01.23, 16:36
                  Który? Bo nie wiem czy mam się obrażać czy chichotać?
                  • andaba Re: Raki i raczki 11.01.23, 16:55
                    Ten jak przychodzi hydraulik, kasuje trzy stówy i właściciel mieszkania mówi, że on jest lekarzem i tyle za pół godziny roboty nie zarabia. Na co hydraulik odpowiada, że jak on pracował jako lekarz, to też nie zarabiał.
                    • memphis90 Re: Raki i raczki 11.01.23, 17:17
                      🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
    • tiffany_obolala Re: Raki i raczki 11.01.23, 12:39
      Do raków to często specjalne buty idą i trzeba umieć w tym chodzić. I to na wysokie góry jest. Raczki są ok, najprostsze, chińskie za 30 PLN bez rzepa dadzą radę. Po asfalcie tylko w nich nie chodz. I muszą być dobrze dopasowane rozmiarowo, żeby nie spadały, nie dzwoniły, a dało się je bezproblemowo naciągnąć.
      • trampkoss1 Re: Raki i raczki 11.01.23, 13:23
        Plus, trzeba pomyśleć co z rakami/raczkami po zdjęciu:
        a) są mokre
        b) przetną każdy plecak.
        Trzeba mieć je w coś zapakować (oczywiście, są specjalne pokrowce na raki, ale je się kupuje osobno - w sensie rzadko kiedy występują w komplecie z rakami) bo potem jest kłopot.
        A, nie polecam przytraczania ich do plecaka na wierzchu.
        • droch Re: Raki i raczki 11.01.23, 13:48
          No i jeszcze trzeba dobrze uważać, na co się staje butem w raczkach, bo pierwszy kontakt z kamieniem może zakończyć się uszkodzeniem... raczków, w najlepszym przypadku.
    • alina460 Re: Raki i raczki 11.01.23, 16:24
      Raczki, które na zdjęciu pokazuje kochamruskieileniwe są świetne i Wam wystarczą.

Pinezki sprawdzają się raczej na twardej nawierzchni, np. W dolinach: Koscieliskiej czy
      Chochołowskiej.

Raki prawdziwe raczej w wysokie góry. Musisz mieć specjalne buty do raków. W tym trzeba umieć chodzić. To też spore obciążenie i duży koszt.

Rączki, te z ostrymi kolcami i z łańcuszkami są idealne. Kupisz na Allegro.
      • alina460 Re: Raki i raczki 11.01.23, 16:24
        *Raczki
      • ichi51e Re: Raki i raczki 11.01.23, 17:03
        było ostatnio na Tatromaniaku!
        • kochamruskieileniwe Re: Raki i raczki 11.01.23, 17:24
          Dobry artykul na skalnik blog. Artykul z 22 stycznia 2021. ( nie mogę wkleic linka, ki diabeł?)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka