marinella Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 12:34 Pisze z kraju gdzie aborcja jest legalna. Mam trójkę, dla mnie decydującym elementem poza oczywista oczywistością przy numerze 2 i 3 była kasa = jeden wolny pokój oraz luźny byt finansowy na wychowawczym az do trzecich urodzin. Gdybym żyła w PL to również kasa byłaby głównym argumentem, w razie ZD usuwałabym ciążę za granicą. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 18:07 A razie awarii typu zagrożenie sepsą...ale płodowi jeszcze serce bije i lekarze nic nie zrobią...czekają? Co byś zrobiła. Gdybyasz i tyle. Ja mam mwarunki lokalowe/finansowe/zawodowe....3 dziecka nie mam bo nie bede ryzykować osierocenia posiadanej już dwójki Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 18:28 Oczywiście nie bedziesz gołosłowna i przytoczysz te wszystkie historie o trupie scielacym sie na oddziałach ginekologicznych, wśród pacjentek zobojętniałych na ich życie lekarzy? Nie mam watpliwości, ze każda sytuacja choć trochę przypominająca historie z sepsa, zostałaby nagłośniona przez odpowiednie organizacje. Wiec dawaj, hanusina, nie krępuj sie - wklej linki do artykułów mówiących o tym, o czym piszesz w swoich postach. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 19:11 A myślisz że o wszystkich wiadomo? Serio? Odpowiedz Link Zgłoś
marinella Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 19:43 No powiedz, nie krępuj się, bez kozery, ILE tych ciężarnych z sepsą zmarło w Polsce AD 2022 ? Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 21:05 Za rok 2022 nie ma jeszcze danych. Nie ma też dostępnych danych ze względu na dokładną przyczynę śmierci, ale w 2021 z przyczyn związanych z ciążą, porodem i połogiem zmarło 8 kobiet. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 21:10 Na ile porodów? Być może dochodzenia wykażą błędy lekarskie spowodowane tchórzostwem, co nie zmienia faktu, że ciąża i poród stanowią obciążenie dla organizmu i poród może skończyć się zgonem kobiety. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 21:52 Nie wiem na ile, sprawdzałam statystyki zgonów, a nie urodzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 22:19 Słyszałam na pewno o jednym zgonie z powodu krwotoku. To zreszta najbardziej mnie martwiło, gdy byłam w ciąży - czy uda mi sie przeżyć poród. Tutaj mocy sprawczej nie miałam żadnej, było to poza moja kontrola - poza oddaniem sie w rece - imho - najlepszym i godnym zaufania specjalistom. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 22:19 *najlepszych i godnych zaufania specjalistów Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 19:48 Myślę, że odpowiednie organizacje zajęłyby sie nagłośnieniem Każdej sytuacji. A nawet jesli choćby co 10 lub co 20 lub co 50 - to chciałabym zobaczyć choć 5. Na jakieś 350 tys porodów to chyba nie sa duże wymagania? Bo chyba obydwie wiemy, ze do porodu dochodzi moze 3/4 ciężarnych, resztę „traci” sie po drodze, na rożnym etapie. No wiec tylko 5. Przez te 2,5 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 19:55 O, Hanusinej znowu ulało się urojeniami? Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 20:20 Tak, biedna mogłaby miec 6 dzieci ale ma tylko dwoje bo przy trzecim jest ryzyko, ze ja zabiją. Są tez inne smaczki - brak dostępu do badań i zamożne panie jeżdżące na badania za granice (wszak w Polsce to juz niedostępne). Nie wiedziałam, ze żyję w Ciemnogrodzie, jutro wyjde na miasto i dam znac. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 21:10 Pff... ma fantazję dziewczyna. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 21:22 Oczywiście, ze ma, na dodatek takie wątki szkodzą sprawie i rozmydlają główny problem - dostep do aborcji na życzenie, a nie pierdolamento o lekarzach czyhających na życie ciężarnych (jakby nie mieli nic lepszego do roboty). Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 21:28 IMO szkodliwe jest pie...e o badaniach, ponieważ ich dostępność zależy zdecydowanie bardziej od miejsca zamieszkania niż od fantazji lekarzy. W Warszawie mam x przychodni na NFZ i mogłam znaleźć lekarza do prowadzenia ciąży pro forma i wystawienia skierowania na badania genetyczne, zdecydowanie trudniej będzie w takim np. Rymanowie czy Bieszczadach, gdzie przychodni jest niewiele, a kolejki długie. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 22:21 Ktoś, kto mieszka w Bieszczadach czy Rymanowie raczej wie, ze w tym Rymanowie nie urodzi i ze z każdej pipidówy trzeba dojechać do miejsca, w którym bedzie dostep do rożnych świadczeń. No, chyba, ze sie komuś nie chce - ale wtedy to niczyja wina, nigdzie na świecie nie ma przychodni w każdej wiosce. Odpowiedz Link Zgłoś
marinella Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 19:56 Oczywiscie, bo każda smierć przy porodzie może być zgłoszona do prokuratury, wiec byłoby to z pewnością w mediach. „Śmierć przy porodzie: zawiadomienie prokuratury Podejrzewając, że śmierć matki lub dziecka nastąpiła w wyniku błędu medycznego powinniśmy niezwłocznie zawiadomić prokuraturę o podejrzeniu popełnienia przestępstwa. Wraz z zawiadomieniem należy złożyć wniosek o niezwłoczną sądowo-lekarską (tzw. prokuratorską) sekcję zwłok. Sekcja przeprowadzana przez osoby niezwiązane ze szpitalem podejrzanym o błąd medyczny jest bezpieczniejsza i jest lepszym gwarantem obiektywności wniosków zawartych w protokole. W przypadku podejrzenia popełnienia przestępstwa, którego wynikiem jest zgon, sekcja zwłok jest zawsze obowiązkowa. „ fpobm.pl/blog/bledy-okoloporodowe/smierc-przy-porodzie/ Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 20:07 thank_you napisała: > Oczywiście nie bedziesz gołosłowna i przytoczysz te wszystkie historie o trupie > scielacym sie na oddziałach ginekologicznych, Ona nic takiego nie napisała. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 20:19 Nie, wcale: Trzeciego nie mam bo nie chce ryzykować ze osierocę dzieci jak nie daj buk płód obumrze...a lekarz nic nie zrobi. Dzisiaj nikt by mi nie pomógł... Moze jesteśmy wyjatkami na mapie Polski i cała reszta 35+ nie patrzy na to ze moze umrzeć w czasie ciązy, bo lekarz będzie wolał czekać aż 10tygodniowemu płodowi serduszko samo przestanie bić (a ze mnie przestanie wcześniej...taki mamy klimat) W sumie reszty nie chce mi sie wklejać. Rozumiem, ze ta histeria i rozhermetyzowanie to na podstawie tego trupa scielacego sie na oddziałach a nie na podstawie jednostkowych sytuacji, najczęściej z powodu niedoedukowania lekarzy? Nie chce leciec Stalinem ale... Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 20:23 thank_you napisała: > Nie, wcale: Trzeciego nie mam bo nie chce ryzykować ze osierocę dzieci jak nie > daj buk płód obumrze...a lekarz nic nie zrobi. No właśnie nie napisała - ty sobie dośpiewałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 20:30 To jest cytat z niej. Napisała jasno i wyraźnie. Rozumiem, ze nie histeryzowała wczesniej, gdy lekarze PRZED wyrokiem TK potrafili zataić stan płodu? Gdy kobiety rodziły i umierały na podlodze? Wtedy jej podejście do ciąży było odpowiedzialne i właściwe? Nie to co innych, teraz. 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 20:33 thank_you napisała: > To jest cytat z niej. I nie ma tam NIC o częstości występowania zjawiska. To sobie dośpiewywałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 21:21 Oczywiście, ze nie ma - dlatego chciałam, aby wkleilam o tym trupie scielacym sie na oddziałach, bo ta histeria to chyba nie na podstawie jednostkowych, statystycznie pomijalnych, przypadkow? No Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 21:24 thank_you napisała: > Oczywiście, ze nie ma - dlatego chciałam, aby wkleilam o tym trupie scielacym s > ie na oddziałach, Czyli kazałaś jej udowadniać coś czego nie napisała. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 22:23 Napisała napisała, tylko nie dosłownie, ale oczywiście musisz uczepić sie słówek, bo fakty takie niewygodne, dlatego ciskasz się o didaskalia. Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 22:25 thank_you napisała: > Napisała napisała, tylko nie dosłownie, 'Niedosłownie' też nie napisała. W ogóle nie odniosła się do częstotliwości. Są ludzie, którzy nie wsiądą do samolotu ale to nie znaczy, że uważają, że wypadki lotnicze są czymś częstym. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 22:36 Nie wiedziałam, ze to ty, araceli, wiec Ciao, Wygaszam cie. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 21:25 Co do zasady, w średnim kraju europejskim co roku było, jest i będzie kilka zgonów okołoporodowych. Statystyka. Bo kardiologicznie organizm nie wytrzymał, bo odklejenie łożyska, zespół HELP, zaawansowany nowotwór, wstrząs anafilaktyczny, inne. W Polsce jest tych zgonów bardzo mało. Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 21:29 triss_merigold6 napisała: > Co do zasady, w średnim kraju europejskim co roku było, jest i będzie kilka zgo > nów okołoporodowych. Statystyka. W takiej Irlandii śmierć jednej Savity Halappanavar doprowadziła do zmiany prawa a w Polsce? Nic się nie stało! Polacy nic się nie stało... nic się nie staaaaaało! Ot statystyka. A gotowanie żaby trwa... Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 21:40 evening.vibes napisała: > A gotowanie żaby trwa... To jaką skuteczną metodę proponujesz zastosować, araceli? Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 22:35 Oczywiście, ze jest bardzo mało i w najmniejszym stopniu NIE odstajemy od średniej europejskiej. Nie ma innej dziedziny medycyny, niż poloznictwo, w której tak bardzo nie odstajemy od cywilizowanych krajów UE. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 21:53 Statystyka to kurwa, jak przytrafia się tobie, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 21:54 Ech, drzewko już się skończyło, to do thank_you. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 22:25 Tak to juz bywa ze statystyką, nie ma co jednak rozciągać wypadków przy pracy na ogol. Odpowiedz Link Zgłoś
marinella Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 19:41 Codziennie wychodząc z domu ryzykujesz osierocenie swojej dwójki, sprawdź sobie statystyki drogowe. Jeśli nie chcesz trójki, to przecież nikt cie nie zmusza, nie musisz się tłumaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Demografia: 68 proc Polek 15.01.23, 16:48 Przy zagrożeniu sepsą w pierwszej kolejności daje się antybiotyk. To można zrobić przy vojacym sercu. Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 13:45 Nie pamietam żeby na studiach (czyli tak do 25 roku życia) ktokolwiek chciał dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 13:50 A jednak badania wykazują znaczący wzrost deklaracji w grupie kobiet przed trzydziestką, że nie chcą. Odpowiedz Link Zgłoś
marinella Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 13:58 Zmiany kulturowo - społeczne. Przeciętny wiek na pierwsze dziecko ciagle rośnie,chyba we wszystkich krajach EU Odpowiedz Link Zgłoś
koralinaxxxx Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:17 37 lat nie mam dzieci i mieć nie będę. Wiedziałam o tym od dziecka, nie mam instynktu macierzyńskiego, nie lubię dzieci. Natomiast takie badania wydają mi się mocno naciągane, mam problem ze znalezieniem bezdzietnych koleżanek z wyboru po 30stce. Mam wrażenie, że statystyki są odwrotne, te 70% się na dziecko decyduje, a 30% nie. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:24 No cóż, mam masę bezdzietnych z wyboru koleżanek 30+. Na moim baby shower będą raptem dwie matki (na 10 osób). Odpowiedz Link Zgłoś
premeda Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 15:50 U mnie w rodzinie (ze strony matki) na 5 kobiet z mojego pokolenia, trzy są bezdzietne z wyboru. Ze strony ojca jest dwie i obie mają po dwójce dzieci. U męża jest jedną o ma dziecko ale mieszka we Francji. W pracy mam też sporawą grupę bezdzietnych czterdziestek. Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: Demografia: 68 proc Polek 15.01.23, 23:01 premeda napisała: > W pracy mam też sporawą grupę > bezdzietnych czterdziestek. > U mnie to samo. Część po rozwodach, część singielki. Obecnie na 7 dziewczyn w tym wieku u mnie w departamencie, 4 bezdzietne. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:56 Logiczne, że w wieku 45 lat większość nie chce mieć dzieci. Te widełki powinny mieć niższą granicę, nie wiem, 35? Byłyby inne wyniki. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 15:00 I logiczne również, że kobiety mające 2 i więcej, nie chcą mieć kolejnego (w dużej mierze). Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 15:02 Jeśli stosuje się od lat te same widełki, a liczba niechących rośnie, to granice widełek są widać mało istotne. Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 15:40 Czy badanie uwzględniło posiadane dzieci? Bo 40-latki z dwójką na stanie raczej odpowiedzą, że nie planują, ale czy to znaczy, że "pokolenie 40-latek nie chce mieć dzieci"? Odpowiedz Link Zgłoś
kadfael Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 15:52 Słuszny głos naukowca z Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu. Według najnowszego sondażu CBOS tylko 32 proc. Polek w wieku 18–45 lat chce mieć dzieci. Dr Krzysztof Szwarc z UEP ma zastrzeżenia, co do interpretacji ankiety. Połączono w jednym wskaźniku kobiety bezdzietne (z których większość planuje potomstwo) i te mające już jedno lub więcej dzieci. Przedział wiekowy też jest za szeroki - twierdzi dr Szwarc Scalenie w jednym wskaźniku odpowiedzi “nie planuję” i “nie wiem”, jest niezrozumiałe. Jeżeli respondentka odpowiedziała “nie wiem” to znaczy, że ona nie wie. Zastanawia się, albo rozważa. Nie można powiedzieć, że ona “nie planuje”. Nasz naukowiec zaznacza, że wyniki są o wiele bardziej zrozumiałe i wiarygodne, gdy wyróżni się kobiety bezdzietne i mające dzieci, a także w mniejszych przedziałach wiekowych. Przedział 18-45 lat jest za szeroki - bo zawiera w sobie kobiety już dojrzalsze, mające pociechy, jak i bardzo młode dziewczyny, które dopiero wkraczają w życie, jeszcze studiują czy zaczynają karierę. Ze zrozumiałych względów mogą odpowiadać, że nie chcą, lub nie wiedzą, czy chcą mieć dzieci. A te bardziej szczegółowe wyniki wiele wyjaśniają. I rzeczywiście - patrząc na młodsze grupy wiekowe, odpowiedzi twierdzących jest więcej. Za to w grupach kobiet mających już co najmniej dwójkę dzieci i będących w wieku 35-45 lat - rysuje się większość odpowiedzi “nie planuję” i “nie wiem”. - Jeżeli kobieta w wieku 30-40 lat ma już kilkoro dzieci, to siłą rzeczy nie planuje kolejnego potomstwa. Ma już zadowalającą liczbę dzieci. A z kolei biorąc pod uwagę tylko najmłodsze kobiety - mamy już 2/3 tych, które planują dzieci. Rzetelna analiza nie opiera się na stwierdzeniu w formie jednego zdania czy na jednym wykresie. Faktem jest jednak rzeczywisty spadek dzietności i planów na nią. Świadczą o tym także spadki liczb urodzeń. Zniechęca m. in. niepewna sytuacja mieszkaniowa czy brak perspektyw stabilnej, zadowalającej pracy, a także coraz częstsze rozpady małżeństw. Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: Demografia: 68 proc Polek 15.01.23, 23:05 Bardzo słuszny, zabrakło jednak najważniejszego-wyż demograficzny lat 80 właśnie kończy rodzic dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 16:32 ... i/gdyż daje w szyję. Było już, tak? Odpowiedz Link Zgłoś
auksencja15 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 21:25 Jedyna słuszna odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
zaczarowanyogrod Re: Demografia: 68 proc Polek 14.01.23, 18:57 No jakby mnie ktoś teraz zapytał to też bym powiedziała że nie zamierzam. Bo nie mam z kim a nie chce z kim kolwiek. Nie chciałabym być z kimś tylko ze względu na dzieci. Do tego nie miałabym z czego ich utrzymać. Dopiero jak będę miała stała pracę to o tym bym pomyślała. Dziecko potrzebuje więcej niż dorosły. Po za tym nie za bardzo umiem się zajmować dziećmi z rodziny. Zmienię pieluchę, dam jeść, pić, pobędę z nimi, ale nie za bardzo umiem się z nimi bawić i organizować im czas. Nie wiem czy bym umiała dać im wszystko co potrzebują emocjonalnie. Bałabym się że przekażę im swoje lęki jak rodzice mi. Ale jak się to wszystko by zmieniło w przyszłości to nie wiem co bym powiedziała. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 Re: Demografia: 68 proc Polek 15.01.23, 16:19 W wieku 20 lat wogóle nie chciałam mieć dzieci. Teraz mam 4 i wszystkie chciane Tyle w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś