Dodaj do ulubionych

Niestabilność emocjonalna

13.01.23, 21:27
Czy któraś z was zajada może stresy słodyczami i wie jak pomóc? Albo jak sobie poradziłyście z tym problemem? Bliska mi osoba potrafi pojechać do Żabki na 10 minut przed zamknięciem i kupić żelki, czekoladę i jeszcze jakieś gumy do tego. W dni w które nie pracuje je cały dzień. O terapii nie chce słyszeć, zresztą tam gdzie mieszka i tak nie ma do kogo iść. Zajadaczki problemów, zgłaszajcie się.
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: Niestabilność emocjonalna 13.01.23, 21:35
      Moim zdaniem najpierw powinna uporać się z problemami które ją dręczą.
    • taki-sobie-nick Re: Niestabilność emocjonalna 13.01.23, 21:49

O terapii nie chce słyszeć, zresztą t
      > am gdzie mieszka i tak nie ma do kogo iść.

Skoro nie ma do kogo iść, to jaka terapia?
      • nutella_fan Re: Niestabilność emocjonalna 13.01.23, 21:51
        Może on-line?
        • taki-sobie-nick Re: Niestabilność emocjonalna 13.01.23, 21:55
          Nie wiem, jak dla osoby, ale dla mnie to zupełnie co innego.
          • kk345 Re: Niestabilność emocjonalna 13.01.23, 22:51
            Innego niż co?
    • nutella_fan Re: Niestabilność emocjonalna 13.01.23, 21:49
      Można zacząć palić,pomaga. Tylko potem palenie trzebaby rzucić.
      • moze_sprobowac_inaczej Re: Niestabilność emocjonalna 14.01.23, 00:44
        A przy rzucaniu palenia dobrze wchodzą słodycze, zatem koło się zamyka.
    • niemcyy Re: Niestabilność emocjonalna 13.01.23, 21:53
      Niech się przerzuci na jabłka/marchewkę/mandarynki/kalarepę/paprykę etc. albo podliczy, ile pieniędzy wydaje na te żelki i pomyśli, czy nie wolałaby spożytkować ich na coś innego. Albo niech sobie wymyśli jakieś zajęcie poza domem na dni, w które nie pracuje.
      • eriu Re: Niestabilność emocjonalna 13.01.23, 23:59
        Ale zajadanie jest nadal zajadaniem. Ona nie je dla zdrowia ale żeby się pozbyć emocjonalnej pustki. Nie rozwiążesz problemu zajadając.
        • teodor-k Re: Niestabilność emocjonalna 14.01.23, 00:42
          Rozwiąże .Utyje i zobaczy się w lustrze i po problemie .
      • awf-33 Re: Niestabilność emocjonalna 14.01.23, 08:16
        niemcyy napisał(a):

> Niech się przerzuci na jabłka/marchewkę/mandarynki/kalarepę/paprykę etc. albo p
        > odliczy, ile pieniędzy wydaje na te żelki i pomyśli, czy nie wolałaby spożytkow
        > ać ich na coś innego. Albo niech sobie wymyśli jakieś zajęcie poza domem na dni
        > , w które nie pracuje.

To nic nie da. Osobie uzależnionej nie pomoże talerz kalarepy. Chodziłam na terapię z powodu kompulsywnego jedzenia. Też takie rady dostawałam - nie pomogło.
        • kot_filemon88 Re: Niestabilność emocjonalna 14.01.23, 08:17
          A co ci ostatecznie pomogło?
        • taki-sobie-nick Re: Niestabilność emocjonalna 14.01.23, 22:48
          Też takie rady dostawałam

Od terapeuty?
    • aria Re: Niestabilność emocjonalna 13.01.23, 22:08
      Bardzo polecam tę rozmowę ze specjalistą od leczenia otyłości: youtu.be/qba-vIgNXOw
      • konsta-is-me Re: Niestabilność emocjonalna 14.01.23, 05:44
        Też polecam, mądrze mówi.
      • czerwonylucjan Re: Niestabilność emocjonalna 14.01.23, 13:19
        Ten wywiad to srednio zaowalowana reklama.
        • aria Re: Niestabilność emocjonalna 14.01.23, 15:47
          wolę 'zawoalowaną' reklame środków, który naprawdę pomaga (sama jestem przykładem 116kg --> 98kg w pół roku) nic całkiem wprost reklamy diet, suplementów, gadgetów, które nie działają; jak się ma ten problem, o który mówi dr Wyleżoł to nie ma na co czekać; człowiek nigdy nie wygra z chorobą otyłości siłą woli (been there, done that - failed spectacularly) tak jak nie wygra z nadczynnością tarczycy bez leków..
          • eriu Re: Niestabilność emocjonalna 15.01.23, 13:42
            Ale to nie rozwiązuje problemu tej osoby. Ona musi uleczyć psychikę.
    • magda.z.bagien Re: Niestabilność emocjonalna 13.01.23, 22:16
      Koleżanka z pracy tak ma. Pracujemy razem od niedawna, nigdy wcześniej nie widziałam, żeby ktoś jadł tyle słodyczy. Każdy większy lub mniejszy problem, dodatkowe zadanie czy nawet nierutynowy email i pęka kolejna paczka czegoś. To chyba siedzi w głowie, do tego uzależnienie od cukru. Wydaje mi się, że nie ma szans na dotarcie, dopóki sama nie uzna, że jest problem i trzeba się nim zająć.
      • kot_filemon88 Re: Niestabilność emocjonalna 13.01.23, 22:25
        A jest gruba? Bo moja koleżanka niestety nie, z kilo przytyje, ale może dlatego brak jej tej motywacji bo utrzymuje sylwetkę, mimo obżerania się.
        • magda.z.bagien Re: Niestabilność emocjonalna 13.01.23, 22:30
          Nie jest szczupła, próbuje zrzucić wagę, ćwiczy itd. Ale później siedzimy w pracy, coś pójdzie nie tak i biegnie po słodycze.
        • magdallenac Re: Niestabilność emocjonalna 13.01.23, 22:32
          kot_filemon88 napisał(a):

> A jest gruba? Bo moja koleżanka niestety nie,

🤣🤣🤣
        • n-ell Re: Niestabilność emocjonalna 13.01.23, 23:33
          Może nie być gruba a być niedożywiona, to tez kiepsko. Zdrowie nie jest motywacją? Jeśli nie to terapia, ale to ona musiałaby chcieć. Online tez się da
        • mid.week Re: Niestabilność emocjonalna 15.01.23, 13:11
          kot_filemon88 napisał(a):

> A jest gruba? Bo moja koleżanka niestety nie,

Faktycznie to irytujące
    • fragile_f Re: Niestabilność emocjonalna 13.01.23, 22:31
      Terapia może być online, są też leki psychiatryczne pomagające przy uzależnieniach, ale raczej do stosowania razem z terapia.
    • bi_scotti Re: Niestabilność emocjonalna 13.01.23, 23:52
      No ale to ona ma problem czy Ty z nia? Bo jesli to kolezanka z pracy je za duzo slodyczy (z jakichkolwiek powodow) ale nie prosi o pomoc, to nie bardzo Ty mozesz cokolwiek zrobic ani nawet rzucac sie z sugestiami jakiejkolwiek pomocy. Jesli Tobie cokolwiek w tym ukladzie przeszkadza, to z nia pogadaj - powiedz, co Cie meczy, popros o zmiane zachowania (np. zeby przestala mlaskac, szelescic papierkami czy zostawiac puste opakowania na wspolnym biurku) ale tak poza tym to niewiele mozesz zrobic - to jest dorosla osoba. Potencjalnie mozesz zainicjowac rozmowe, w ktorej dasz wyraz swojej trosce o jej zdrowie ale nic poza tym. Przeciez nie bedziesz jej organizowac zycia, terapii, odwyku od slodyczy! Cheers.
      • princesswhitewolf Re: Niestabilność emocjonalna 14.01.23, 00:05
        W ogole dyskusje na takie tematy z współpracownikami wg mnie sa nie na miejscu.
      • kot_filemon88 Re: Niestabilność emocjonalna 14.01.23, 08:19
        To koleżanka ze szkoły, objada się sama w domu, tak żeby nikt nie widział, przy mnie je normalnie ale na wakacjach zdarzały jej sie podobne ataki, szła nagle do sklepu i przynosiła reklamówkę ciastek i czekolady.
        • mikams75 Re: Niestabilność emocjonalna 14.01.23, 10:52
          moze byc tak, ze jest niedozywiona i to jest mozliwe nawet jesli "dobrze" wyglada. Jesli niedojada w ciagu dnia (glownie bialko i tlusz sie tu liczy), to ma napady glodu. Napady glodu ma sie tez w przypadku niedoboru roznych skladnikow i trzeba sie wspomoc suplementami. Oczywiscie mozna miec tez napady glodu w reakcji na stres ale latwiej jest walczyc psychicznie z nalogiem jak sie wyeliminuje problem niedoborow.
    • princesswhitewolf Re: Niestabilność emocjonalna 13.01.23, 23:56
      >Bliska mi osoba potrafi pojechać do Żabki na 10 minut przed zamknięciem i kupić żelki, czekoladę i jeszcze jakieś gumy do tego

Sa ludzie ktorzy to robia a nie maja stresow. Po prostu zra slodyczne na potege i co wredne nie maja problemow ze zdrowiem.
      • mikams75 Re: Niestabilność emocjonalna 14.01.23, 00:24
        skad wiesz, ze ktos nie ma stresow? Nie patrz na pozory poza tym to co dla Ciebie moze byc drobna niedogodnoscia, dla kogos innego jest stresem. Nie znasz reakcji innych na konkretne sytuacje, ktos moze sie usmiechac a wewnatrz odczuwac silny stres.
        • princesswhitewolf Re: Niestabilność emocjonalna 14.01.23, 00:36
          >skad wiesz, ze ktos nie ma stresow?

A widzisz gdzies napisane: ten ktos nie ma stresow.

Napisalam tylko ze sa ludzie ( Na swiecie) ktorzy nie maja stresow a to robia. Znam osobiscie i bardzo bardzo dobrze ich.
    • mikams75 Re: Niestabilność emocjonalna 14.01.23, 00:22
      przewijal sie juz tu ten temat, trzeba sobie wyrobic nowy nawyk, nowa reakcje na konkretna sytuacje, poczatku sa ciezkie ale da sie o ile ta zastepcza czynnosc sprawia przyjemnosc.
      • teodor-k Re: Niestabilność emocjonalna 14.01.23, 00:45
        Jak wyrobić nawyk jak ktoś lubi słodycze ? Patryk paluszkiem i już jest Fajnie się daje rady na necie .Czarodziejska różka.
        • mikams75 Re: Niestabilność emocjonalna 14.01.23, 00:51
          Ok, wolisz odpowiedz nie-da-sie?
          Tak, ludzie lubia slodycze a nie kazdy zjada je na tony w reakcji na stres. Jest wiele innych sposobow, zeby sobie sprawic przyjemnosc czy wytworzyc nawyk korzystania z innego uspokajacza nerwow. Ale bez pracy nad soba sie nie da. Tez lubie slodycze i od pewnego czasu nie jem ich w stresie czy w ramach nagrody w postresowym czasie.
          • aria Re: Niestabilność emocjonalna 14.01.23, 15:53
            to nie jest kwestia nawyku - u wielu ludzi chorych na otyłość są to problemy z greliną i peptydem GLP-1. Potrzeba diagnozy u diabetologa / endokrynologa i odpowiedniego leczenia; jeszcze raz polecam rozmowę: youtu.be/qba-vIgNXOw
            Ja jestem w leczeniu od ponad pół roku i z osoby, która nie dawała rady dietami, siłownią, psychoterapią - nagle sukces - spadło mi 18 kilo. Teraz dopiero z moją psychoterapeutką jestem w stanie zająć się nawykami, panowaniem na impulsami oraz mam energię na aktywność fizyczną, bo widzę, że to po prostu działa smile
            • jammer1974 Re: Niestabilność emocjonalna 14.01.23, 17:05
              Stop. Dokladnie tak to dziala. Najpierw leczenie przyczyny glownej i wtedy dopiero pojawia sie przestrzen na dalsze etapy jak psychotherapia.
              • mikams75 Re: Niestabilność emocjonalna 14.01.23, 18:13
                Przyczyna glowna osoby zajadajacej stres slodyczami jest stres a tego sie zazwyczaj nie da w zyciu wyeliminowac a druga rzecza jest nalog.
                • eriu Re: Niestabilność emocjonalna 15.01.23, 13:47
                  Przyczyną zajadania stresu jest mechanizm, który gdzieś kiedyś powstał, że jedzenie kpi w trudnej sytuacji. Tak może być jeśli jedzenie było traktowane jako pocieszenie w dzieciństwie. Nie przytulenie, zajęcie się dzieckiem tylko dawano po prostu jedzenie. To te emocje dziecka nie były zaopiekowane a wytworzył się nawyk. Albo w ogóle nie było opieki nad emocjami dziecka i dziecko zaczęło podjadać słodycze bo były w domu bi nic innego zrobić nie mogło. Różnie mogło być.
            • mikams75 Re: Niestabilność emocjonalna 14.01.23, 18:12
              a czy my w tym watku rozmawiamy o osobie z otyloscia? Nie, rozmawiamy o osobie, ktora zajada stres slodyczami.
              • aria Re: Niestabilność emocjonalna 14.01.23, 18:34
                Tak, jak mówi pan doktor, na chorobę otyłości mogą też cierpieć do tej pory szczupłe osoby, którym się organizm rozregulował. I za rok już będą miały problem z otyłością, więc lepiej się przebadać i dać lekarzowi szansę...
                • mikams75 Re: Niestabilność emocjonalna 14.01.23, 18:58
                  juz widze reakcje lakarza, jak przychodzi szczupla osoba i mowi, ze ma problem, bo kocha slodcze i lata poznym wieczorem do zabki. No moze zleci badanie cukru, z ktorego na tym etapie nic nie wyniknie i to by bylo na tyle.
                  • aria Re: Niestabilność emocjonalna 14.01.23, 20:12
                    Akurat nic nie wiesz, bo nie byłeś/łaś; naprawdę polecam ten wywiad z lekarzem. Jak obejrzysz to możemy pogadać.
                    • mikams75 Re: Niestabilność emocjonalna 14.01.23, 22:32
                      ogladalam, sama bylam kiedys u lekarza z problemem tycia. I co? Nic, cukier w normie, cholesterol super, no tarczyca troche poza norma, ale w tym wieku to nic nie zrobimy bla bla bla. Naprawde to, ze jden lekarz sie o czyms wypowiada nie ma wplywu na innych lekarzy. Szczuplej osoby nikt powaznie nie potraktuje, nawet takiej z nadwaga tez nie bardzo, bo przeciez zdrowa jest.
                      • aria Re: Niestabilność emocjonalna 14.01.23, 22:50
                        No po pierwsze to trzeba iść do specjalisty od tej konkretnej choroby; można na nfz w warszawie - szpital czerniakowski ma taki oddział
                        po drugie - to są postępy całkiem niedawne, to że ktoś kiedyś był u lekarza i nic, to nie znaczy, że teraz nie można mu pomóc
                        po trzecie - tak jak mówi doktor, przedtem, doktorzy nie mówili nawet o wadze pacjenta, bo nie było lekarstw, a teraz są
                        po czwarte - jak poszłam z nadwagą, otyłością wreszcie do dobrego lekarza w kwietniu zeszłego roku, to poznałam mnóstwo osób, w różnym stanie choroby (od 120+ do 80-) które były w terapii otyłościowej; wszyscy mamy wspólne doświadczenie: lekarz nam pomógł gdy byliśmy już w stanie beznadziejnym... więc może nie warto na taki beznadziejny stan czekać
                        • mikams75 Re: Niestabilność emocjonalna 15.01.23, 12:51
                          > lekarz nam pomógł gdy byliśmy już w stanie beznadziejnym...

potwierdzasz to co napisalam i jestem pewna, ze spora czesc z tych osob byla o lekarza wczesniej. I nie pomogl, bo jest wlasnie tak, jak napisalam.
                          • jammer1974 Re: Niestabilność emocjonalna 15.01.23, 13:33
                            Najlepiej sie nie zrazac i szukac dalej pomocy.
                            • mikams75 Re: Niestabilność emocjonalna 15.01.23, 13:45
                              ale serio, jak to sobie wyobrazasz? Szczupla i zdrowa osoba ma chodzic od lekarza do lekarza kazdemu wyluszczajac, ze uwielbia slodycze i biega poznym wieczorem po nie do zabki i domagac sie niewiadomo jakiej diagnozy, bo moze od zbyt duzej ilosci wchlonietego cukru kiedys dorobi sie nadwagi?
                              • jammer1974 Re: Niestabilność emocjonalna 15.01.23, 14:52
                                Masz racje. Z zupelnie szczupla osoba narazie sie nie uda. Szkoda. Trzeba by bylo odrazu isc do tego lekarza z wywiadu. On rozumie wiecej niz inni. Ale nie kazdy mieszka w Warszawie.
        • awf-33 Re: Niestabilność emocjonalna 14.01.23, 08:21
          teodor-k napisał:

> Jak wyrobić nawyk jak ktoś lubi słodycze ? Patryk paluszkiem i już jest Fajnie
          > się daje rady na necie .Czarodziejska różka.

Uzależnienie od cukru jest tak silne jak inne uzależnienia, albo i silniejsze. Trzeba przejść terapię jak alkoholik, albo hazardzista. Też byłam uzależniona od slodkiego smaku.

Teraz jak sięgnę po slodkie (bo każe mi głowa) to po jednym kęsie mam dość. Odzwyczaiłam się od słodkiego smaku. Ale to droga przez mękę.
    • jammer1974 Re: Niestabilność emocjonalna 14.01.23, 00:35
      A skad wiadomo ze to zajadanie problemow. To wcale nie musi byc takie "proste" a terapia choc zawsze warto sprobowac wcale nie musi prxyniesc rozwiazania.
      • teodor-k Re: Niestabilność emocjonalna 14.01.23, 07:16
        Problem to zawsze siedzi w głowie i jak go stamtąd wyrzucić .To jest pytanie .
        • jammer1974 Re: Niestabilność emocjonalna 14.01.23, 12:47
          teodor-k napisał:

> Problem to zawsze siedzi w głowie i jak go stamtąd wyrzucić .To jest pytanie .

Nie zawsze. Czasem siedzi czasem nie. Czasem siedzi ale nie jest glownym czynnikiem nadmiernego obzerania sie. Czasem jest to zle funkcjonujacy hormon greliny w zoladku.
          Problem jest duzo bardziej skomplikowany niz sie laikom wydaje i wychodzi duzo poza- mniej jedz, wiecej sie ruszaj i idz do psychiatry.
          Kolezanka najlepiej by zrobila gdyby poszla do lekarza specjalizujacego sie w otylosci.

• mikams75 Re: Niestabilność emocjonalna 14.01.23, 18:14
            > Kolezanka najlepiej by zrobila gdyby poszla do lekarza specjalizujacego sie w otylosci.

w ramach profilaktyki?
            • jammer1974 Re: Niestabilność emocjonalna 14.01.23, 20:12
              Smiem twierdzic ze pani z watku ma problem z conajmniej nadwaga. W przeciwnym razie nikt by sie nie martwil jej dieta.
              • mikams75 Re: Niestabilność emocjonalna 14.01.23, 22:32
                nie, autorka sama napisala, ze nie ma problemow.
            • jammer1974 Re: Niestabilność emocjonalna 14.01.23, 20:26
              Zreszta fakt ze je ponadmiare jest juz symptomem choroby otyloscisciowej. Nawet jesli nie widac jeszcze efektow. Efekty to tylko kwestia czasu.
              • mikams75 Re: Niestabilność emocjonalna 14.01.23, 22:34
                To ponad miare jest rozne u roznych osob. Niektorzy moga codziennie zjesc duzo i tyc nie beda, no co najwyzej 5 kilo po 50tce. Znam takie osoby.
          • teodor-k Re: Niestabilność emocjonalna 14.01.23, 22:44
            "Efekty to tylko kwestia czasu.Wiem jak walczyłaś z tym . Czasami stres temu sprzyja i to jest jedna z głównych przyczyn Jammer .
            • jammer1974 Re: Niestabilność emocjonalna 15.01.23, 01:09
              teodor-k napisał:

> "Efekty to tylko kwestia czasu.Wiem jak walczyłaś z tym . Czasami stres temu sp
              > rzyja i to jest jedna z głównych przyczyn Jammer .

Wiesz, masz racje. Nagle dotarlo do mnie ze moze faktycznie u mnie glownym powodem byl stres. A rozwalony metabolizm to temat wtorny do stresu. Wlasciwie to calkowicie logiczne.
    • ida_listopadowa Re: Niestabilność emocjonalna 14.01.23, 08:09
      Boże broń przed takimi „osobami bliskimi” jak ty. Tytułujesz wątek „niestabilnosć emocjonalna” spodziewam sie wiec problemu typu co najmniej borderline.

A ty piszesz, ze ktoś idzie kupić żelki do Żabki o 22:50.
      I to jest twoim zdaniem niestabilnosc emocjonalna? A moze to ty jestes niestabilna? i nieproszona wtracasz sie w cudze zycie?

• kot_filemon88 Re: Niestabilność emocjonalna 14.01.23, 08:21
        Codzienne objadanie się od 2 miesięcy a potem głodzenie jest normalne? Zapytała co ma zrobić, to napisałam tu, bo sama nie wiem jak jej pomóc.
        • ida_listopadowa Re: Niestabilność emocjonalna 14.01.23, 09:02
          Jezeli zapytala, to przepraszam.

Post główny na to nie wskazywał, wrecz przeciwnie. Jest bardzo wuele osob ktore wiedza lepiej i beda ci mowic, co masz jesc, jak sie ubierac itp i to sa ludzie straszni.

Jezeli Twoja bliska ma problemy z samopoczuciem, mozesz jej wysluchac, robic z nia inne rzeczy poprawiajace nastroj - np spacer, kino, siłownia. Mozesz jej wysluchac. Ale przede wszystkim zaproponowac zewnetrzna pomoc specjalisty. Jezeli twoja bliska to odrzuca, to jej przeciez nie zmusisz

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka