panna.nasturcja 17.01.23, 22:48 Jak podajecie sałatę rzymską? Z czym to się je? Przyznam się ze wstydem, że nigdy nie kupowałam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chococaffe Re: sałata rzymska 17.01.23, 22:52 Tak jak inne sałaty, ze swiadomoscią, że ma trochę inny smak - do kanapek, do różnych salatek, z sosem śmietanowym, winegret itd. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: sałata rzymska 17.01.23, 22:55 Chyba nadgryzę liścia Jest bardziej wyrazista? Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: sałata rzymska 18.01.23, 08:39 Żadna "bardziej wyrazista". Po prostu bardziej chrupiąca. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: sałata rzymska 17.01.23, 23:00 p.s. wyhodowałam tez w doniczce, trochę delikatniejsza niż ta sklepowa, ale może dlatego, że młodziutką zjadałam. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: sałata rzymska 17.01.23, 23:05 Tak, w sumie z przypadkowego supermarketu. (ale to nie zawsze działa, kiedyś tak kupiłam oszukaną lawendę) Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: sałata rzymska 17.01.23, 23:06 Ja się nabrałam na maciejkę, kompletnie nic z niej nie wyrosło Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: sałata rzymska 17.01.23, 23:21 To chyba kupilysmy nasiona z tej samej partii. U mnie to była lawenda i maciejka. Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: sałata rzymska 18.01.23, 01:04 O, też mi nie wyrosla maciejka, ani pół! I Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: sałata rzymska 18.01.23, 01:16 Jak nic kupiłyśmy te same oszukane nasiona. Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: sałata rzymska 17.01.23, 22:52 www.howsweeteats.com/2022/06/grilled-romaine-salads/ Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: sałata rzymska 17.01.23, 23:31 Właśnie o tym miałam napisać. W przeciwieństwie do innych sałat, ta świetnie znosi grillowanie (i to ma sens zimą). Np sałatka Cezara, ale właśnie w wersji na grillowaną rzymską. Albo połówki grillowanej rzymskiej, kukurydza, feta, pomidorki koktajlowe, sos jogurtowy i sumak albo winegret z musztardą, albo smażone gruszki, ser pleśniowy, pieczone orzechy włoskie, pesto z natki. Itd, można poszaleć. Fajny zimowy posiłek. Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: sałata rzymska 17.01.23, 23:35 W ogóle ona pokrojona na pół wzdłuż (czy może być na ćwiartki jak większa) to jest zupełnie inne warzywo niż taka rozczłonkowana. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: sałata rzymska 17.01.23, 23:39 To coś jak z cykorią. Nudno się kojarzy, odwieczna sałatka z cykorii z jabłkiem, a jak się skubaną zgrilluje to robi się coś zupełnie niespodziewanego. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: sałata rzymska 17.01.23, 23:54 Cykorię uwielbiam, ale czasem się chce odmiany. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: sałata rzymska 18.01.23, 08:43 Surowej cykorii z jabłkiem nie znoszę. Natomiast uwielbiam taką paloną na maśle i karmelizowaną z odrobiną miodu. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: sałata rzymska 19.01.23, 02:15 Bardzo prosto. Kroję cykorie wzdłuż na ćwiartki i smażę na patelni maśle przez kilka minut na dużym ogniu z każdej strony - cykoria ma być widocznie przypalona (podejrzewam, że podobny koncept do grillowania, o którym pisze bene). Potem zmniejszam ogień, dodaję sól i trochę pieprzu i duszę na maśle pod przykryciem przez ok 15 min. Na ostatnie 2 minuty zwiększam ogień do maksimum i dodaję miód (na 4 osoby dwie łyżki). Wychodzi naprawdę super - skarmelizowana, słodycz równoważy goryczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: sałata rzymska 18.01.23, 06:32 Do zup, jednogarnkowców też się nadaje, zwłaszcza te twardsze dolne części. Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: sałata rzymska 17.01.23, 22:54 Ze wszystkim To moje ulubiona sałata Dziś w.pitach z indykiem Dołożyłam do niej i inne warzywa - roszponkr, czerwona kapustę,.pomidory, ogórki,.szczypior Sobie zrobiłam sałatkę z indykiem - skład podobny Uwielbiam sałatkę cesar - ona jest na rzymskiej sałacie Podaje na kanapki Fajne ma twarde mięsiste listki i smak pyszny - sałatowy właśnie Dużo lepiej się przechowuje niż masłowa dzieki temu Ale ja każda sałatę lubię - oprócz lodowej Smakuje jak styropian Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: sałata rzymska 17.01.23, 23:02 Tak! Ona się super długo przechowuje, jeśli trzyma się ją w całości w lodówce. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: sałata rzymska 17.01.23, 23:04 Ja ją kupiłam w takiej folii, tak ma być czy zdjąć? Bo właśnie między innymi o przechowywanie chodzi, ta zwykła błyskawicznie więdnie. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: sałata rzymska 17.01.23, 23:09 U nas jest sprzedawana po 3 w paczce - trzymam w foliowym worku, bez mycia. Spokojnie utrzymuje się ze 2 tygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: sałata rzymska 17.01.23, 23:18 Rety, może wreszcie będę mieć sałatę, która da się jeść po trochu. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: sałata rzymska 17.01.23, 23:22 Tak, jest idealna do trzymania w lodówce (ja ją zostawiam w tej folii) i odrywaniu listków w miarę potrzeby. No i super się prezentuje w sałatkach, bo liście są sztywniejsze i nie więdną tak błyskawicznie, jak zwykłe. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: sałata rzymska 18.01.23, 00:13 zwykla nie zwiednie szybko, jak umyta zostawisz w lodowce w suszarce do salaty, salata wykrecona 😁 i woda odlana Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: sałata rzymska 18.01.23, 01:16 To już nie wiem czy wypada się przyznać, że nie mam suszarki do sałaty? Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: sałata rzymska 18.01.23, 01:19 Ale to naprawdę działa? Bo ja zawsze widziałam takie nieduże, jak tam ma wejść sałata? Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: sałata rzymska 18.01.23, 02:44 działa jak najbardziej, ma taką, nie jest mala www.leifheitsklep.pl/pl-pl/salatki/5248/wirowka-do-salaty-trend/23069 Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: sałata rzymska 18.01.23, 02:45 patent od zupykalafiorowej ściągnięty 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: sałata rzymska 18.01.23, 05:57 panna.nasturcja napisała: > Ale to naprawdę działa? Bo ja zawsze widziałam takie nieduże, jak tam ma wejść > sałata? Kręcisz po kilka listków Nie cała.przeciez Odrywasz, płaczesz każdy listek osobno i po kilka sztuk do wirówki Ja mam dwie - mała i duża Mała zabieram w podróż zawsze Ta z Ikei za.kilkanascie złotych sprawdza się świetnie Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: sałata rzymska 17.01.23, 23:26 Ale przynajmniej nie widać krzywo pokrojonej cebuli. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: sałata rzymska 17.01.23, 23:59 woman_in_love napisała: > pognieciony obrus! 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
merces Re: sałata rzymska 18.01.23, 07:42 A jak robicie cezara, macie jakiś fajny, sprawdzony przepis? Odpowiedz Link Zgłoś
alexa0011 Re: sałata rzymska 18.01.23, 08:43 Za Serious Eats (Kenji Lopez Alt - autor). Ja nie daję sosu Worcestershire, niektórzy ponoć zamiast anchois dodają sos rybny i tez jest git.. Dla mnie- najlepszy i najszybszy: 1 duże żółtko 1 łyżka stołowa (15ml) soku z 1 cytryny 2 filety anchois w oleju, lub więcej do smaku, do 6 filetów (patrz uwaga) 1 łyżeczka (5 ml) sosu Worcestershire (zob. przypis) 2 średnie ząbki czosnku, zmielone (około 2 łyżeczki) 1/2 uncji parmezanu, drobno startego (15g; około 1/4 filiżanki) 1/3 szklanki (80ml) oleju rzepakowego 1/4 filiżanki (60 ml) oliwy z oliwek extra vergine Sól i świeżo zmielony czarny pieprz Wskazówki Połączyć żółtko, sok z cytryny, anchois, sos Worcestershire, czosnek i parmezan na dnie słoika/szklanki, w którym zmieści się w głowica blendera ( żyrafy) lub na dnie przystawki do siekania w robocie kuchennym. Przy włączonym blenderze lub robocie kuchennym, powoli wlewaj olej rzepakowy, aż powstanie gładka emulsja. Przenieś mieszaninę do średniej miski. Ciągle ubijając trzepaczką, powoli wlewaj 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra vergine. Dopraw do smaku obficie solą i pieprzem. Dressing Cezar może być przechowywany w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do 5 dni. Uwagi Ilość anchois i ilość użytego sosu Worcestershire można zmieniać w zależności od smaku i wielkości anchois. Odpowiedz Link Zgłoś
alexa0011 Re: sałata rzymska 18.01.23, 08:46 Na wierzch zmielony pieprz, grzanki i starty parmezan, ale można ją "upodlić" kurczakiem czy krewetkami. Znajomi żzerają ja pierwszą bardzo szybko, nie wiem dlaczego, może z powodu megadawki umami. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: sałata rzymska 17.01.23, 23:01 U nas w zasadzie tylko rzymska schodzi, oprócz rzymskiej rodzina toleruje jeszcze rukolę. Ja traktuję ją jako bazę do wszystkich sałat, a czasami, kiedy muszę zjeść coś na szybko w biegu, to zawijam w nią szynkę, ser, ogórka kiszonego i jem takiego wrapa. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: sałata rzymska 17.01.23, 23:05 Pomysł na wrapa super, dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: sałata rzymska 18.01.23, 01:25 magdallenac napisała: > U nas w zasadzie tylko rzymska schodzi A próbowałaś Little Gem? Podobna do rzymskiej, ale mniejsza, bardziej zwarta i słodsza. Do grillowania też się nadaje. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: sałata rzymska 18.01.23, 08:45 I bardziej chrupiąca. Też lubię Little Gem. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: sałata rzymska 17.01.23, 23:04 Trzaskam rozmaite sałatki z czymś co znajdę w lodówce i polewam winegretem. Dziś była czerwona papryka, czarne oliwki i 2 jajka na twardo. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: sałata rzymska 17.01.23, 23:05 Dzięki, widzę, że potrzebowałam natchnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_dziewucha_ze_wsi Re: sałata rzymska 17.01.23, 23:25 Dodam jeszcze, że świetna jest wrzucona na chwilkę na grilla. Odpowiedz Link Zgłoś
mania_222 Re: sałata rzymska 18.01.23, 00:07 Robię najczęściej surówkę z różnymi dodatkami, ale też czasem na kanapkę pod ser czy wędlinę, to rzymska jest chrupka i długo zachowuje świeżość. Preferuję małą - "Baby". Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: sałata rzymska 18.01.23, 00:11 To one mają różne rozmiary? Rety, zacofana jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
mania_222 Re: sałata rzymska 18.01.23, 00:16 Tak, w dyskontach można kupić pakowane po 2 lub 3 małe sałaty rzymskie 'Baby'. Są jeszcze lepsze od tych wielkich. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: sałata rzymska 18.01.23, 00:18 Rozpoznasz: "baby" są mniejsze od dłoni, te wyrośnięte potrafią być jak mała kapusta pekińska. Odpowiedz Link Zgłoś
mania_222 Re: sałata rzymska 18.01.23, 00:14 Dodam, że odkąd kupiłam rzymską pierwszy raz, to już nigdy nie wzięłam masłowej. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: sałata rzymska 18.01.23, 01:17 Zobaczymy jutr jak będzie u nas, ta moja jest duża, na pewno nie baby. Odpowiedz Link Zgłoś
rosie Re: sałata rzymska 18.01.23, 07:18 Ciekawe czy jest latwa w uprawie, będzie nowość w ogródku . Sałatę lubię tylko taką świeżo zerwaną i w sezonie. Teraz zimą lepiej smakuje mi kapusta pekińska, ewntualnie sałata lodowa. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: sałata rzymska 18.01.23, 08:05 W donicy - bardzo łatwa. Tylko podlewanie. Odpowiedz Link Zgłoś
wena-suela Re: sałata rzymska 18.01.23, 09:16 My tylko rzymską jemy. Jest trwała, bardziej chrupiąca i mięsista. Normalnie, jak każdą sałatę, codziennie z ogórkiem, pomidorem, oliwkami i winegretem. Odpowiedz Link Zgłoś
outofblue Re: sałata rzymska 18.01.23, 12:25 Najcześciej smażona z czosnkiem smażona, smaker.pl/przepisy-salatki/przepis-smazona-salata-rzymska,125661,befado.html Odpowiedz Link Zgłoś