Dodaj do ulubionych

Kilka pytań okołokosmetycznych

31.01.23, 18:33
1. Czy któraś z was używa pod oczy podkładu, tego samego co na twarz, czy wszystkie przerzuciłyście się na korektory?

2. Czy przelewacie kosmetyki do innych, np. jednolitych butelek? Pytanie głównie do tych, które mają kosmetyki na wierzchu, nie pochowane w szafkach.

3. Czy zauważyłyście taki nowy trend, że wygładza się cała twarz, a zostawia się kurze łapki? W czasie choroby zaczęłam przeglądać instagrama i tak mnie natchnęło.

4. Miejsce na dowolne kosmetyczne zapytania.
Obserwuj wątek
    • swinka-morska Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 31.01.23, 18:43
      1. ciut podkładu, ciut korektora
      2. tylko mydło w płynie
      3. coś jest na rzeczy
    • taje Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 31.01.23, 18:44
      Nie używam korektora pod oczy, tylko podkład.

Nic nie przelewam. Zresztą jak miałabym przelewać kremy czy sera z fabrycznych opakowań?

Kurze łapki są bo może ludzie mniej się botoksują wokół oczu (ryzyko opadnięcia powiek etc). A jak twarz zadbana to i najczęściej jest gładka.
    • chococaffe Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 31.01.23, 18:46
      1. W ogóle już nie używam, ale pod oczy używam tego samego kremu co do twarzy
      2. Tylko na podróż, te z większych opakowań
      3. Nie śledzę
      4. Czy używacie retinolu do dłoni i jeżeli tak to co filtrami skoro ręce myje się tak często?
      • primula.alpicola Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 31.01.23, 18:52
        1,2,3 identycznie.
        4. nie
      • sophia.87 Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 31.01.23, 20:01
        4. Używam kremu z filtrem do rąk.
    • bazia_morska Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 31.01.23, 18:50
      Nie trafilam na dobry korektor, wszystkie mnie wysuszają, wklepuję krem pod oczy z miką, on daje lekki "glow" i cieniutką warstwę podkładu, ale niezbyt wysoko, nigdy do linii rzęs. Trend przebijających siwych włosów zauważyłam, tego z kurzymi łapkami to nie.

• snakelilith Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 31.01.23, 19:03
        Jak to krem pod oczy z miką?
        • bazia_morska Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 31.01.23, 19:23
          Tak.
          • panipoczterdziestce Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 31.01.23, 20:27
            Przy wydobywaniu miki pracują dzieci. Za dzień pracy dostają 3 zł. Używanie kosmetyków z tym składnikiem jest moralnie złe, niestety.
            • bazia_morska Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 31.01.23, 20:51
              Doczytałam, więcej nie kupię. Dzięki.
              • homohominilupus Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 31.01.23, 22:18
                Mika jest w większości cieni do powiek, w podkładach, karierach do paznokci lakierach samochodowych itd 😕
            • emateczka Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 01.02.23, 22:01
              Nie słyszałam o tym. Dzięki!
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 01.02.23, 12:07
        > Trend przebijających siwych włosów zauważyłam

Cudownie, więc przez parę lat nie będę musiała się martwić, że jestem zaniedbana suspicious
        • bazia_morska Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 01.02.23, 18:58
          Dowody na zdjęciu. Instakonto Pauliny Porizkovej.
    • snakelilith Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 31.01.23, 19:02
      1. Aktualnie nie używam korektora, więc tylko odrobina podkładu.

2. Niczego nie przelewam, tylko jak w tubie kremu do rąk coś zostanie, to tubę przecinam i resztę przekładam patyczkiem do małego słoiczka.

3. Nie zauważyłam, ale rozumiem. Kurze łapki świadczą o pewnej dojrzałości, ale aż tak bardzo nie postarzają.

4. Nie wiem. Poszukuję idealnego kremu do twarzy dla cery suchej, musi być ekologiczny, pachnący naturalnie, lawenda byłaby ok, dosyć tłusty i nie z Japonii, czy innego kraju na końcu świata. Chyba nikt mi nie pomoże.
      • primula.alpicola Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 31.01.23, 19:06
        Ad 4, może ten?

cosibella.pl/product-pol-11570-Natural-Secrets-Better-Skin-Krem-Odbudowujacy-50ml.html
        • snakelilith Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 31.01.23, 19:17
          Wygląda całkiem dobrze. Tylko lanolina w składie może być problematyczna, moja skóra w większej ilości jej nie lubi. Ale sklep fajny, dzięki.
          • primula.alpicola Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 31.01.23, 19:24
            Jest opcja mini opakowania, zaczęłam od takiej, bo się obawiałam, że będzie dla mnie za "ciężki". Okazuje się że nie, jako nocny krem sprawdza się świetnie, a dodatkowo jako ochronny na zimno i wiatr.
          • taje Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 31.01.23, 19:34
            A nie przeszkadza Ci linalool, limonene i citral?
            • primula.alpicola Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 31.01.23, 19:57
              Mnie? Nie, ma ładny zapach dzięki nim, a moja skóra nie wykazuje oznak alergii czy podrażnień.
              • taje Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 31.01.23, 20:08
                Nie, do Snake bo pisała, że szuka czegoś ekologicznego i zdrowego. Zapachy w kosmetykach są powszechnie uważane za szkodliwe (uczulające). Sama używam niekiedy kremów z takimi dodatkami ale nie upieram się, że są nieszkodliwe. I jednak mniej szkodliwy dla skóry jest silikon niż limonene, więc tym bardziej się dziwię.
                • primula.alpicola Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 31.01.23, 20:09
                  A, ok.
                • snakelilith Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 31.01.23, 20:44
                  taje napisała:

> . I jednak m
                  > niej szkodliwy dla skóry jest silikon niż limonene, więc tym bardziej się dziwi
                  > ę.

Nie jest szkodliwy, a może być problematyczny dla alergików. Ja reaguję alergicznie tylko na pojedyncze składniki, na te akurat nie. A silikon powoduje u mnie rogowacenie naskórka.
          • eliszka25 Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 31.01.23, 22:20
            Zobacz sobie to. Odkryłam te produkty dzięki mojej kosmetyczce i póki co jestem na etapie próbowania, co mi podpasuje. Kremem nawilżającym do ust jestem zachwycona. Miałam strasznie suche i spękane usta, nic nie działało, a po tym kremie poprawa była już pierwszego dnia.
            • snakelilith Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 31.01.23, 22:56
              eliszka25 napisała:

> Zobacz sobie to.

Eliszka, co? Chyba zapomniałaś wkleić linka. Może akurat coś dla mnie?
              Ja skończyłam słoik TAUTROPFEN Rose Sanfte Gesichtscreme, niby dobry, ale trudno się rozprowadzał, świecił jak wazelina i sama nie wiem.
              Teraz jestem przy i+m Special Care Pflegewunder Rich Face & Body Cream, już miałam i niby super, ale też nie do końca, na dzień ok, ale na noc za lekki.
              • eliszka25 Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 31.01.23, 23:13
                O matko, faktycznie jeszcze link miał być 😄. Już się poprawiam i wrzucam.

www.teamdrjoseph.com/daily-moisturizing-cream-50-ml/sc018
                • snakelilith Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 31.01.23, 23:31
                  eliszka25 napisała:

> Już się poprawiam i wrzucam.

Już się zmartwiłam, że taki drogi, 65 euro za 50ml, to wcale nie tak mało. wink U mnie 50 ml, to na maksymalnie miesiąc. Ale i tak nie spróbuję, bo ma w składzie niacinamide. Z jakiejś nieznanej mi przyczyny ten bardzo popularny ostatnio składnik mnie podrażnia.
                  • eliszka25 Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 31.01.23, 23:45
                    Mnie nie podrażniał, ale dla mnie był trochę zbyt mało hmmm odżywczy. Nie wiem, jak to opisać, jakby zbyt szybko się wchłaniał i musiałam poprawiać w ciągu dnia żeby nie czuć ściągnięcia. A już miałam nadzieję, bo tuż po posmarowania uczucie bardzo fajne.

Ja muszę mieć krem, który nawilża, ale jednocześnie pozostawia na skórze jakby film ochronny. Nie ma to być tłusta warstwa na skórze, ale nie może się tak od razu wchłaniać do zera, jak robi większość kremów nawilżających. Póki co z wypróbowanych przeze mnie tylko riche creme z yves rocher spełnia te warunki. Nie wiem, czy na w składzie niacinamide, ale to jedyny krem, którego nie muszę wsmarowywał w twarz co 1-2 godziny. Po prostu smaruję się rano i do wieczora moja skóra na twarzy jest miękka i nawilżona.
                    • snakelilith Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 01.02.23, 00:03
                      eliszka25 napisała:

> Mnie nie podrażniał, ale dla mnie był trochę zbyt mało hmmm odżywczy.

No właśnie. U mnie kremy ostatnio nie spełniają tego zadania. Wszystkie są za lekkie. Przy niskich temperaturach moja skóra potrzebuje dużo tłuszczu, ale nie znoszę jak krem ma w składzie ciężkie zapychające oleje, świeci się jak wazelina i nakłada jak tępy wosk pszczeli. W sumie ten i+m jest jeszcze najlepszy, dokładam na noc tylko trochę masła shea z olejem arganowym, dlatego od razu napisałam, że ideału prawdopodobnie nie znajdę.
                      • eliszka25 Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 01.02.23, 00:20
                        To może wypróbuj ten z yves rocher, może ci podpasuje, choć nie dam głowy, że skład jest dla ciebie idealny, ale z tego, co wyczytałam, to chyba nie zawiera niacinamide.

www.yves-rocher.ch/de/gesichtspflege/gesichtspflege/tagescreme/antifalten-verwoehn-tagespflege/p/64561?sourceId=PUB&channel=gps&utm_source=google&utm_medium=paid_search_shopping&utm_campaign=css_shopping&utm_content=64561&gclid=EAIaIQobChMIy8WO5Pjy_AIVS_Z3Ch3xaw90EAQYAiABEgKoTvD_BwE
                        • snakelilith Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 01.02.23, 11:34
                          eliszka25 napisała:

> To może wypróbuj ten z yves rocher, może ci podpasuje, choć nie dam głowy, że s
                          > kład jest dla ciebie idealny, ale z tego, co wyczytałam, to chyba nie zawiera n
                          > iacinamide.

Ale silikon zaraz po wodzie. Silikon daje od razu uczucie dobrej okluzji bez klajstrowania, ale długoterminowo mi nie służy. Ale dzięki za chęci.
                          • eliszka25 Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 01.02.23, 17:59
                            No skład nie powala, ale nie znalazłam nic lepszego. Każdy inny krem, który wypróbowałam był dla mnie zbyt lekki i żeby nie mieć uczucia ściągnięcia policzków musiałam smarować się nawet co godzinę.
      • simply_z Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 31.01.23, 19:12
        nabea.pl/pl/products/pielegnacja/twarz/kremy-i-serum-do-twarzy/honey-therapy-witaminowy-krem-do-twarzy-z-propolisem-50-ml-1109.html
        • snakelilith Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 31.01.23, 19:18
          Jak nazwany jest jako "lekki," to dla mnie będzie za lekki. Ale dzięki.
      • taje Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 31.01.23, 19:12
        Re 4, ja uwielbiam krem lipidowy od Ph Doctor ale sprawdź skład, nie wiem czy będzie akceptowalny dla Ciebie phdoctorlab.pl/products/lipidowy-krem-do-twarzy
        • snakelilith Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 31.01.23, 19:21
          Sorry, silikony i polimery. Nie przeskoczę.
        • magdallenac Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 31.01.23, 19:49
          A ja Stratia Liquid Gold. Piszcie o tym kremie co chcecie, ale po dwóch latach stosowania, ja w nim jestem po prostu zakochana.
          • hungaria Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 31.01.23, 20:01
            Juz PRAWIE kupilam go w Black Friday, ale przeczytalam kilka opinii, jakoby strasznie zapychal, i w koncu zrezygnowalam. Czyli mowisz, ze jednak dobry?...
            • taje Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 31.01.23, 20:03
              bardzo dobry
              • hungaria Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 31.01.23, 20:18
                No to pozostaje sie czaic na nastepna promocje. Gdybym nie zajrzala na wizaz uncertain
                • chococaffe Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 31.01.23, 20:37
                  Nie ma dwóch identycznych cer, wybór kosmetyków zawsze się wiąże z mniejszym lub większym ryzykiem, że go nie polubimy. Dla mnie ważna jest cena - mogę sobie kupować drogi ulubiony, dobry krem, nie stać mnie, żeby przewalać setki i tysiące na kremy, które i tak wylądują na piętach (dlatego lubię miniaturki czy inne testery)
            • magdallenac Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 31.01.23, 20:38
              Ten krem jest po prostu cudowny i dla mnie to krem na wszystko. Po retinolu, pod makijaż, po kwasach. Nic mi tak dobrze nie robi jak Stratia, a jedną z pierwszych zjebek na ematce dostałam właśnie za polecanie liquid gold.
          • snakelilith Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 31.01.23, 20:51
            magdallenac napisała:

> A ja Stratia Liquid Gold.

Jeżeli to ten, który ma w składzie niacinamide, to nie wchodzi u mnie w grę. Niacinamide powoduje u mnie reakcję alergiczną. Poza tym olej z rokitnika może pozostawiać na jasnej skórze lekko żółtawą poświatę. Dodaję rokitnika do własnoręcznie zrobionego balsamu z masła shea i oleju arganowego, to mogę stosować na twarz i i ciała tylko na noc.
            • taje Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 31.01.23, 22:12
              U mnie (też jasna cera) Stratia Gold nie zostawia widocznej żółtej poświaty.
              • magdallenac Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 31.01.23, 22:50
                Z próbowałaś innych kosmetyków Stratii?
                • taje Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 31.01.23, 23:01
                  Tak, ale najbardziej mi podszedł właśnie krem. Jest rewelacyjny. Bardzo fajny jest też płyn do mycia twarzy. Natomiast jakoś nie zachwyciły mnie ani olejek Fortify, ani serum Rewind - może dlatego, że w tamtym czasie odkryłam Medik8 i już za dużo tego dobrego było. A może dlatego, ze nie przepadam za konsystencją olejków czy serum. Kupiłam też od nichnSoft Touch AHA ale ze wstydem przyznam, że ani razu nie użyłam (trochę przez ten Medik8) i teraz kurzy się u mojego nastolatka, który nie chce się niczym smarować...A ja za to smaruję się P50W z BR i to jest mega rewelacja!! Nawet Retinoate dla p50 odstawiłam.
                  • taje Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 31.01.23, 23:09
                    Dodam, że Stratię Gold to chyba od Ciebie wzięłam. Pamietam też, że polecałaś ialuron czy jakoś tak - maść leczniczą z kwasem hialuronem. Co ja się tego naszukałam w Europie ale gdzieś w końcu kupiłam! Mam zdecydowanie rys OCD i nie odpuszczam, aż znajdę smile

A teraz testujesz jakieś nowości? Ja mam od kilku tygodni fazę na Biologique Recherche i muszę przyznać, ze jestem bardzo pozytywnie zaskoczona.
                    • andace Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 31.01.23, 23:41
                      A gdzie w Europie kupiłaś Stratia Gold?

Używam regularnie i Medik8 i Biologique Recherche - P50 jest super, regularnie używam też kremu do ust, a ostatnim odkryciem jest krem do twarzy Splenide. Ma dość specyficzny zapach, ale mi zupełnie nie przeszkadza, nawet go polubiłam.
                      • taje Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 31.01.23, 23:57
                        Stratię kupiłam w sklepie online w USA, wysyłają do Europy. Nawet bez cła się wtedy obeszło. Przyszła w kilka dni z Arizony, w szoku byłam, że tak szybko. Tylko, że to było z 2 lata temu a w międzyczasie zmieniły się przepisy i teraz ponoć zawsze dowalają cło na przesyłki spoza EU (nie kupowałam spoza EU ostatnio więc nie wiem).

Który p50 masz, ten klasyczny? Ja mam p50W. Używasz razem/na przemian z jakimiś retinoidami? Niby nie można ale kusi mnie, żeby jakoś połączyć p50W z Retinoate, tylko nie chcę sobie zaszkodzić.
                        • andace Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 01.02.23, 00:12
                          W tej chwili używam P50V, wcześniej używałam P50W.
                          Używam na przemian z Retinoate, ale nie jedno po drugim i robię odstęp tzn jak chce użyć P50 to wieczorem nie używam Retinoate. P50 używam średnio raz na tydzień i na wilgotny wacik.
                          Mam skórę dość wrażliwą i alergiczną i ta kombinacja nie powoduje podrażnień.

BR nie znałam wcześniej, dostaje regularnie próbki kolejnych kosmetyków jak chodzę na masaż twarzy i kupuję kolejne produkty. Na razie nie przypasował mi krem Métamorphique, średnio po kilkunastu dniach używania zaczyna mnie lekko wysypywać na czole. Używam go wiec tylko do szyi i dekoltu.
                    • magdallenac Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 01.02.23, 18:25
                      A co to jest P50W z BR? Teraz testuję różne płatki z kwasami i chyba znalazłam kolejnego Św. Graala! Dodatkowo zupełnie przypadkiem kupiłam serum z peptydami Peter Thomas Roth i jest po prostu genialne, dokupiłam krem i krem pod oczy. Od 8 miesięcy nie robiłam botoxu, a retinol na noc i to serum plus krem na dzień działają cuda. Poczytam o tym Twoim BR!
                      • taje Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 01.02.23, 18:31
                        BR to Biologique Recherche. A p50W to jeden z toników z kwasami z tej serii. Poleciła mi pani od kobido. Przyznam, że byłam sceptycznie nastawiona na początku ale teraz odszczekuję. Nie wiem co toto ma w sobie ale od pierwszego użycia cera mi się rozjaśniła i jakoś tak ładniej wygląda. Nie ma porównania do innych kwasów, a wielu używałam. Kremy BR też są ok, choć zapachy mają, hmm, bardzo naturalne.
                        • andace Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 01.02.23, 21:34
                          Tonik bardzo lubię, kremy BR polecam ale najpierw lepiej użyć próbek bo zapachy są specyficzne - nie ma w tych kremach żadnych dodatkowych substancji zapachowych więc zapach zależy od składników - np Splendide ma zapach zepsutych drożdży, „pani od Kobido” powiedziała że nie jest w stanie tego kremu używać ze względu na zapach a mi on zupełnie nie przeszkadza.
                          • taje Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 01.02.23, 21:50
                            Ja używam Iso-Placenta - też ma zapach drożdżowy, ale bardziej w stylu kwasu chlebowego. Już się przyzwyczaiłam.
      • koko8 Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 31.01.23, 19:22
        4. Fitomed tradycyjny tłusty lub półtłusty, proste składy. Na skórze doskonałe. Polskie.
        • snakelilith Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 31.01.23, 20:59
          Ja bym jednak chciała by ten krem był ekologiczny, "naturalny" to taki greenwashing. I jeszcze krem bez masła kakowego, to jest komedogenne.
          I to właśnie tak wychodzi, każda propozycja ma coś nie tak. Jakieś kremy już tam mam, ale ten którego szukam musiałby być faktycznie idealny.
          • trampkoss1 Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 31.01.23, 23:55
            Miałam ten - na noc bardzo treściwy. Nie pachniał.
            Używałam go na retinol.
            www.notino.pl/purito/dermide-cica-barrier-nawilzajacy-krem-na-noc-z-ceramidami/
            Jeszcze miałam był ten:
            www.notino.pl/holika-holika/good-cera-krem-nawilzajacy-z-ceramidami/p-16002596/?gclid=CjwKCAiAleOeBhBdEiwAfgmXf5RIwonl0KW1Z5KI4T_hq8hbz8LzB9w1z2OcPGbX3qHTvdl9-dOWJBoCDy4QAvD_BwE
            składy musisz sobie zanalizować - mnie pasowały, ale wiadomo sprawa indywidualna.
            Oba były takie bogate, fajnie się wsmarowywały (nie lubię jak krem się tak "mizia" i tak jakby ślizga po skórze), super idealne na noc. Pewnie do nich jeszcze wrócę, na razie testuję bielende z ceramidami i nooo, nie. Do niej nie wracam.
            • snakelilith Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 01.02.23, 00:11
              Purito jest w miarę ok, ale patrząc na skład mam wrażenie, że będzie dla mnie za lekki. Może wypróbuję, gdy zrobi się cieplej. U mnie jest łatwo dostępny w Douglasie. Holika-holika ma niezbyt dobry skład.
              • trampkoss1 Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 01.02.23, 00:25
                No wiem, też mnie do szału doprowadzają te wszystkie 'lekkie kremy". Pragnę jakiegoś klajstru w stylu "Pani Walewskiej" smile
                Na dzień znalazłam swój ideał, ale na noc dalej szukam ....
                Prawie prawie doskonały był ten: la-le.pl/krem-jasminowy-z-ekstraktem-z-jedwabiu, tylko miał bardzo intensywny zapach - czyli dla ciebie to go dyskwalifikuje
                • trampkoss1 Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 01.02.23, 00:33
                  a, ideał dzienny:
                  mokosh.pl/regenerujacy-krem-do-twarzy-anti-pollution-malina
                • snakelilith Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 01.02.23, 11:45
                  trampkoss1 napisał(a):

> .
                  > Prawie prawie doskonały był ten: <a href="la-le.pl/krem-jasminowy-z-ekstraktem-z-jedwabiu,"

Bardzo interesujący. Ma wprawdzie olej lniany, który jest podobno mocno komedogenny, ale sprawdzić można, tym bardziej, że tego oleju jeszcze nie próbowałam. U mnie najlepiej sprawdza się masło shea, olej konopny, arganowy i oliwa. Jak krem ma tego sporo na pierwszych miejscach to zwykle mi służy, ale może akurat też lniany. Intensywny zapach niekoniecznie jest wadą. Ja nie lubię tylko zapachów sztucznych, tych wszystkich "akwatycznych świeżości", którymi pachnie większość kremów. Jak wali przaśną różą, lawendą, pamarańczą, czy czymś w tym stylu, to specjalnie mi to nie przeszkadza. Te zapachy nie są też zwykle stałe. Dzięki. Dodałam markę do listy.
                  • snakelilith Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 01.02.23, 11:47
                    Mokosha też dodam.
                  • trampkoss1 Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 01.02.23, 14:56
                    On pachnie tak... Pudrowo? Raczej taki zapach retro. No dziwny. Ale mnie podpasowal.
                    Mokosh ma ten zapach malinowy bardzo naturalny i dyskretny.
                    Dobrze mi robi na cerę i humor smile
                    • trampkoss1 Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 01.02.23, 14:59
                      Aha, z La Le mają też rewelacyjne dezodoranty w pudełkach, świetne masła do ciała (smoczy owoc ommmmom) i krem onko - dla osób po radioterapii itp. Nie używałam go, ale może być dobrym nawilzaczem, pewnie przetestuję
          • pelnezdumieniaoczy Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 01.02.23, 18:55
            Mawawo. Krem naprawczy z ceramidami? Lawendę w kremie nawilżającym ma LillaMa, ale sprawdziłam skład i tam jest masło kakaowe, którego nie chcesz. Biolaven to też krem z lawendą. To seria koncernu Sylveco, więc na bazie oleju sojowego.
      • chococaffe Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 01.02.23, 07:53
        A szukałaś na pólkach maseczek do twarzy? Ja potrzebuję kremów lekkich (mimo, że bogatych) a 1-2 w tygodniu robię sobie maseczkę (m.in. z odpowiadającymi mi olejkami, masłami etc)
        • snakelilith Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 01.02.23, 11:53
          chococaffe napisała:

> A szukałaś na pólkach maseczek do twarzy?

Nie lubię masek, bo są zwykle zbyt wodniste i się mażą. W ogóle nie lubię masek. Nie masz pojęcia, jak mnie ta cała pielęgnacja już nuży i najchętniej kładłabym na twarz coś w rodzaju uniwersalnego kremu Nivea - all in one. Na razie się nie da, więc mam tam jeszcze jakieś produkty dodatkowe, ale minimalizuję ile się da i o nowinkach czytam tylko z ciekawości.
          • chococaffe Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 01.02.23, 12:04
            najchętniej kładłabym na twarz coś w rodzaju uniwersalnego kremu Nivea - all in one.

tak samo. I wiem, że się nie da za bardzo.

p.s. moją maseczką są płatki owsiane, w zależnosci od potrzeby dodaję miód, glinki, algi, olejki itd. Buzia jak u noworodka
            • snakelilith Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 01.02.23, 12:27
              chococaffe napisała:

> p.s. moją maseczką są płatki owsiane, w zależnosci od potrzeby dodaję miód, gli
              > nki, algi, olejki itd. Buzia jak u noworodka

Płatki owsiane stosuję codziennie rano, ale od środka. wink Włosy i paznokcie mi po tym szybciej rosną, więc na skórę twarzy pewnie też są dobre. Jeżeli chodzi o zabiegi na twarz to u mnie sprawdza się metoda - mało dotykać, mało myć, nie peelingować (retinol i słaby kwas od czasu do czasu wystarczy) i natłuszczać - wtedy jak miękka i gładka. Jak u noworodka pewnie nie, ale mi wystarczy.
              • trampkoss1 Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 01.02.23, 14:51
                A może to?
                Płatki owsiane - są
                Maska - jest
                Mazanie się - brak
                Treściwa bogata konsystencja - jest
                Efekty - bardzo przyjemne wink
                drogeriapigment.pl/maski-do-twarzy/19606-mokosh-maska-liftingujaca-owies-i-bambus-60-ml-5902729032650.html?gclid=EAIaIQobChMIhPGcsbr0_AIVVwOLCh2v2wm2EAAYAiAAEgJC7_D_BwE
          • taje Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 01.02.23, 22:00
            A Skin food od Weledy? Tyle, że ma lanolinę. Kiedyś używałam, był bardzo bogaty.

www.weleda.com/product/s/skin-food
            • snakelilith Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 01.02.23, 22:17
              Zaczęłam w pewnym momencie reagować alergicznie. Ale faktycznie muszę popatrzeć, co oni jeszcze mają w asortymencie, choć ich ceny uważam za wysokie w stosunku do proponowanej jakości, czyli zastosowanych składników.
    • simply_z Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 31.01.23, 19:04
      1. Używam korektora z artdeco, ładnie kryje i ie podkreśla zmarszczek. 2.nie, 3. Hmm nie, 4.

• kaki11 Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 31.01.23, 19:14
      1. Ja. Jestem zbyt leniwa i minimalistyczna w makijażu żeby chciało mi się używać drugiego kosmetyku.
      2. Nie. Ale ja nie trzymam większości na wierzchu (przynajmniej teoretycznie, w praktyce rano często zostają, ale to inny temat). Przelewam do innych buteleczek tylko jak gdzieś lecę z podręcznym i mydło w płynie.
      3. Nie wiem. Od jakiegoś czasu przestałam przeglądać i yt i insta kosmetyczne więc nie znam trendów.
    • koko8 Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 31.01.23, 19:19
      1. Nie uzywam podkladu na twarz w ogóle, właśnie czasem tylko pod oczy podkład beyond perfecting. Ale wolę korektor przeznaczony na cienie pod oczami, bo nawilża.
      2. Nie...
      3.jestem fanką kurzych łapek, imo nic a nic nie postarzają, wręcz nadają twarzy figlarnego wyrazu.
    • klementyna156 Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 31.01.23, 20:15
      ad 1
      używam właściwie wyłącznie kremów BB czy CC, a i to nie codziennie - podkładów klasycznych prawie wcale, może 2-3 razy w roku
      Na co dzień maluję tylko rzęsy właściwie + zagęszczam brwi + coś na linię wodną + balsam na usta. I to cały makijaż, ale ja teraz nie pracuję, to i makijażu brak - to, co wyżej, to wersja na wyjście na zakupy, do knajpy, na trening. Czasem sięgnę dodatkowo po korektor, tak pod oczy też idzie, a no i dokładam chętnie róż w kremie wtedy do tego. Ostatnio kupiłam fajny korektor, z Tarte, nawilżający, podoba mi się efekt, ten z linii Sea power.
      ad 2
      Nigdy nic nie przelewam, a po co?
      ad 3
      Nie, ale ja niczego w ogóle nie wygładzam.
      • black_magic_women Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 31.01.23, 21:01
        klementyna156 napisał(a):

.
        > ad 2
        > Nigdy nic nie przelewam, a po co?
        >
        Jeżeli nie masz kosmetyków typu balsamy, odżywki itp pochowanych w szafce, to robi się mega chaos/miszmasz kolorystyczny.
        • klementyna156 Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 31.01.23, 22:03
          Zupełnie na to nie zwracam uwagi, tzn. traktuję kosmetyki użytkowo, a nie jako cześć stałego wyposażenia. Większość chowam do szafek, ale nie przeszkadza mi, że szampon ma np. zieloną butelkę, a mydło jest różowe. Kolorystycznie to ja dopasowałam w łazience płytki na ścianach do koloru szafek. Kosmetyki mają być przydatne i skuteczne, ale ich kolor nie ma dla mnie żadnego znaczenia.
          • chococaffe Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 31.01.23, 22:16
            Podobnie.
        • taje Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 31.01.23, 22:47
          A propos redukcji miszmaszu i porządkowania przestrzeni w duchu minimalizmu - nawet Marie Kondo się oficjalnie poddała po urodzeniu trzeciego dziecka...

notthebee.com/article/marie-kondos-children-bring-her-too-much-joy
    • pepsi.only Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 31.01.23, 20:19
      1.Jak jestem po ciężkiej nocy, i jak gdzieś wychodzę i robię pełen makijaż. Wtedy korektor.
      A w pozostałych przypadkach cieniutko podkładem, bo zazwyczaj szkoda mi czasu.
      2. Bardzo mało rzeczy trzymam na wierzchu, przelewam mydło w płynie z uzupełnienia, i kosmetyki na podróż.
      3. Nie zauważyłam, ale ja niewiele oglądam takich rzeczy.
      Chociaż... dojrzałe panie z filmików malują się tak dość oszczędnie, że kurze łapki widać rzeczywiście, i ogólnie zmarszczki widać, widać też jaką mają mimikę, i jak są naturalne (mniej botoksu?).
      Tylko te młode paćkają twarz na zupełnie gładko, i mają maskę, a nie twarz.
      • nysaszalona Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 31.01.23, 22:24
        Pod oczy tylko korektor, aktualnie Nars
        Przelewam mydło do rąk do dyspenserow, reszty nie
        Zauważyłam i bardzo mnie to cieszy. Jestem bardzo 40+ i z przyjemnością oglądam bliższe naturze kobiety
    • magdallenac Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 31.01.23, 22:49
      1. W ogóle nie posiadam korektora.
      2. W łazience wszystko pochowane w szafkach, na toaletce stoją w swoich zwykłych opakowaniach.
      3. Lubię zmarszczki przy oczach, w ogóle mi nie przeszkadzają.
    • gr.ruuu Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 31.01.23, 23:38
      1. Nie mam korektora, jak już w ogóle używam podkładu to nakładam też pod oczy
      2. Niczego nie przelewam, zbędna robota, zbędny wydatek na pojemniki i jeszcze utrudnienie, bo tak to po opakowaniu od razu wiem, co to
      3. Nie zauważyłam, albo ktoś jest względnie naturalny, albo prasuje się na gładko
      4. Poproszę o hity i odkrycia kosmetyczne dla świeżych czterdziestek.
    • princesswhitewolf Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 01.02.23, 00:40
      Pod oczy uzywam najjasniejszego podkladu tej aamej fiemy co reszta. Aktualnie T Ford albo uzywam korektora firmy Tarte nawiliza i jest odpowiednio jasny.

2. A po kie licho? By bakterie wlazly?

3. Nke

• marta.graca Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 01.02.23, 08:07
      1. Nie używam podkładu, na twarz krem BB, a pod oczy jak mi się przypomni, to korektor.
      2. Ja nie, ale mam koleżankę, która tak robi. Ładnie to wygląda.
      3. Nie wiem, bo nic sobie nie wygładzam smile
    • shellyanna Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 01.02.23, 08:17
      Pod oczy korektor
      Przelewam tylko mydło do rak.
      Kurze łapki zawsze mi się podobały i nigdy nie ostrzyknelam ich na blachę.
    • arthwen Re: Kilka pytań okołokosmetycznych 01.02.23, 21:38
      1. Raczej podkładu.

2. Nie przelewam, ale zdarza mi się kupować ze względu na ładną butelkę wink

3. Nie widziałam, ale to o niczym nie świadczy, bo nie śledzę tego w ogóle.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka