Dodaj do ulubionych

Książki.

01.02.23, 23:06
Styczeń się skończył, zaczyna się luty, więc czas na podsumowanie czytelnicze.
Skończyłam serie Rizzoli &Isles od Tess Gerritsen. Bywało ciekawie, bywało nużąco, ale zaparłam się, że serie skończę, i udalo się.
A Wy co czytacie aktualnie?
Ja się waham między dwoma pozycjami:
Joanne Ramos- Farma i Rosella Postorino- Przy stole z Hitlerem.
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Książki. 01.02.23, 23:35
      Wczoraj "Kwiaty z cukru", wcześniej "Porządek dnia," "Bez tchu", "Zemsta należy do mnie" "Dobre maniery a morderstwo." Z powyższych polecam "Kwiaty z cukru" i "Porządek dnia."

A półka wstydu pęka w szwach.
      • kocynder Re: Książki. 02.02.23, 06:35
        A te "Dobre maniery"? Pytam, bo mam na półce i miałam nadzieję na "smaczny'" weekend, a to nie jedyne co czeka.... Jeśli jesteś zdecydowanie na "nie" to wezmę coś innego. smile
        • daniela34 Re: Książki. 02.02.23, 07:55
          Może nie "zdecydowanie." Przeczytac można. Nie wyją syreny alarmowe, ale mnie nie zachwyciła.
      • chlodne_dlonie Re: Książki. 02.02.23, 11:53
        Daniela, siostro 'czytelnicza' moja, ehhhh

..ja mam swój kawałek łóżka na ten cel specjalnie przeznaczony ha ha

Bo wcześniej to były półki, potem biurko w sypialni i stosik przy łóżku wink

..rozwijam się czy zwijam, oto jest pytanie
        A odpowiedzi wciąż nie mam/y na nie

ha!!
    • chococaffe Re: Książki. 02.02.23, 00:14
      Czekam na najnowszą książkę Kenan Malika: Not So Black and White. Powinna dojść za jakieś 2-3 tygodnie.
      Wczoraj byłam na spotkaniu online z autorem i jeszcze bardziej się zachęciłam.
    • inez21 Re: Książki. 02.02.23, 06:26
      Niedawno skończyłam Malibu płonie, niby czytadło ale jednak dobre i zostaje w pamięci.
      A teraz kończę Schronienia, która totalnie mnie zaskoczyła, spodziewałam się bardziej kryminału, czy czegoś z elementami paranormalnymi a to nie do końca to...zaskoczył mnie rozwój akcji ale ogólnie też polecam, choć nie jest to lekka książka.
      • ajaksiowa Re: Książki. 02.02.23, 06:54
        ,,Dziewczyna z Daleka,,Magdalena Knedler😮‍💨
        • jozefrobotnik Re: Książki. 02.02.23, 10:03
          Do Knedler zniechęciło mnie jej "Nie całkiem białe Boże Narodzenie", i nie mogę się przemóc żeby przeczytać coś więcej.
    • leyla76 Re: Książki. 02.02.23, 08:38
      Brandon Sanderson - kończę Droga królów
    • beataj1 Re: Książki. 02.02.23, 09:00
      Dużo non fiction: Ksiązka o Whitney Houdson napisana przez jej długoletnia przyjaciółkę. Książka o serialu Przyjaciele.
      Teraz czytam książkę Niewidzialne kobiety Caroline Criado Perez.

Z fantastyki kilka uroczych książek ze stajni Hardej Hordy w tym ostatnia książka Marty Kisiel o Lichu.

W planach mam książkę Fran Lebowitz.
      • swiezynka77 Re: Książki. 02.02.23, 11:07
        beataj1 napisała:

> Książka o serialu Przyjaciele.

jaka? i czy polecasz? czytałam autobiografię Perry'ego, ale była strasznie słaba
        • beataj1 Re: Książki. 02.02.23, 11:53
          Trochę ciekawostek kulturowo społecznych związanych z tamtym czasem.
          może nie zmieniła mojego życia, ale czytała się lekko.

Mysłałam o tej książce Perrego, ale czekam aż pojawi się na jakimś serwisie gdzie mam abonament - specjalnie kupować nie zamierzam.
          • chlodne_dlonie Re: Książki. 02.02.23, 11:57
            Zaciekawiły mnie Koleżanki forumowe.
            Poczytałabym, ale do tego spokojne miejsce gdzieś, gdzie ciepło by się przydało, oo!!

..ale może może..Dzień Optymistycznego Myślenia w końcu mam/y smile smile
          • swiezynka77 Re: Książki. 02.02.23, 12:31
            ale tytuł?
            • beataj1 Re: Książki. 02.02.23, 16:16
              Miller Kelsey. Przyjaciele, ten o najlepszym serialu na świecie
    • iwoniaw Re: Książki. 02.02.23, 09:10
      Obecnie "Zjadanie Buddy" Barbary Demick. To reportaż o dwudziestowiecznym Tybecie. Wcześniej wciagnęłam dwie pierwsze części cyklu o Winklerze Dębskich.
    • igale1 Re: Książki. 02.02.23, 09:45
      Teraz "Coraz mniej światła" Nino Haratischwili, wcześniej "Szklany klosz" Sylvii Plath
    • gulcia77 Re: Książki. 02.02.23, 10:12
      Wreszcie miałam chwilę na "Piekło Italii" Jamesa Hollanda. Dla zainteresowanych technicznymi i inżynieryjnymi aspektami wojny - rewelacja. No i "Świt królestw" Dana Jonesa. To się czyta jak najlepszą powieść.
      • sophia.87 Re: Książki. 02.02.23, 10:28
        Naprawdę takie dobre? Lubię Jonesa, ale akurat Świt ma fatalne oceny na lubimy czytać, ale jeśli mówisz, że warto to chyba zamówię ☺
        • gulcia77 Re: Książki. 02.02.23, 10:55
          Nie zawsze zgadzam się z ocenami na lubimyczytać.pl.
          Trzeba mieć lekkiego świra historycznego. Dla laika będzie nudne i chaotyczne.
          • sophia.87 Re: Książki. 02.02.23, 11:09
            Mam nawet bardziej niż lekkiego świra historycznego☺.
            W kwestii ocen masz rację, brałam tez poprawkę na to, że pozostałe jego książki były oceniane dużo wyżej i w mojej ocenie dość rzetelnie. Ale sprawdzę sama. Dzięki ☺
            • simply_z Re: Książki. 02.02.23, 20:52
              Ooo to musze zakupic. Oceny mnie zniechecily
      • kurt.wallander Re: Książki. 02.02.23, 16:05
        O, ten "Świt królestw" wygląda jak coś, co spodoba się mojemu mężowi. Leci do koszyka.
    • daniela34 Re: Książki. 02.02.23, 11:26
      Józefie, ukradnę Ci trochę wątku, bo nie chcę zakładać nowego książkowego, a ten przypięty na górze jest już koszmarnie rozrośnięty. W tym wątku i w wątku o sympatii do lutego pojawiły się wątki nowości i zapowiedzi czytelniczych. Jako że muszę się rozgrzać nad kawą w ten paskudny dzień, wklejam listę tego, co ma wyjść niebawem, a co mnie zainteresowało. Może kogoś też wciągnie.
      Wyszedł już (ale jeszcze czekam na dostawę) najnowszy kryminał Asy Larsson, po latach przerwy, "Niegodziwość ojców."
      8 lutego wyjdzie "Zima lwów" (ciąg dalszy "Sycylijskich lwów'), "Zmory przeszłości" Ann Cleeves, "Ptaki i inne opowiadania" Daphne du Maurier, dla miłośników Dumasa - "Naszyjnik królowej" i drugi tom amerykańskiej sagi o wojnie secesyjnej Jakesa , zatytułowany "Miłość i wojna." Wychodzi też "Segretario" Macieja Hena, awanturnicza powieść historyczna o Krakowie. Się przeczyta, się zobaczy czy to dobre.
      W połowie lutego "WIlk" - czwarty kryminał Bjorka (wiem, że są tu miłośniczki, bo przeczytałam go dzięki ematce).
      20 lutego wychodzi siódmy tom kryminałów z Verą Stanhope Ann Cleeves (nie czytałam jak ukazały się po raz pierwszy, więc teraz sobie podczytuję).
      22 lutego wychodzą "Cudowne lata" Valerie Perrin, tej od "Życia Violette" - dam jej szansę, choć Życie mnie nie zachwyciło, wiem że na ematce są i czytelniczki zachwycone i rozczarowane.
      W marcu wychodzi drugi tom Herriota - kto lubi stary (bądź nowy) serial "Wszystkie stworzenia..." może z przyjemnością przeczytać i "Zaginione serca" Celeste Ng (tej od "Małych ognisk")
      5 kwietnia "Wojna biedaków" Vuillarda o wojnie chłopskiej Munzera. Jego "Porządek dnia" o narodzinach, albo raczej o umacnianiu się nazizmu, zrobił na mnie spore wrażenie.
      12 kwietnia wyjdzie "Zmierzch świata rycerzy" Brzezińskiej (autorki "Córek Wawelu)
      No i 26 kwietnia trzeci tom sagi Jakesa o wojnie secesyjnej - "Piekło i niebo."

Bierzcie i czytajcie, co tam której podejdzie.
      • gulcia77 Re: Książki. 02.02.23, 11:34
        Tego "Segretario" to sama jestem bardzo ciekawa.
        A sama odkryłam niedawno Elizabeth Camden. Lubię przygodowe romansidła historyczne i przyznaję się bez bicia. 😉
      • chlodne_dlonie Re: Książki. 02.02.23, 11:59
        Ko nie cz nie!!

Dzięki!
      • inez21 Re: Książki. 02.02.23, 12:54
        Ja czekam z niecierpliwością na Zimę lwów. I jeszczcze Niegodziwość ojców pewnie zakupię choć Asę Larsson poznałam dopiero teraz to zachwyciła mnie😊
        A jeszcze pod koniec lutego ma się ukazać nową książka Bernarda Miniera pod tytułem Lucia, to początek nowej serii też na nią czekam😁
      • kaki11 Re: Książki. 02.02.23, 13:06
        Daniela podepnę się pod ten post z pytaniem. Wydaje mi się, że pokazywałaś jakiś czas temu w którymś wątku, że zamierzasz czytać najnowszego Cormorana Strikea? Jeśli nic mi się nie pomieszało, i to nie był ktoś inny, to dasz znać jak wrażenia? smile Jakoś tak planuję się za niego zabrać, ale i chcę i nie chcę i w sumie nie wiem, może opinia by mnie jakoś skierowała.
        • daniela34 Re: Książki. 02.02.23, 13:20
          To mogłam być ja, owszem smile
          Przeczytałam tę cegłę w oryginale. No jest mniej więcej na poziomie poprzednich części. Minusy są dla mnie dwa. Jeden zasadniczy, ale to jest sprawa indywidualna: fabuła oparta jest na świecie kreskówki, początkowo publikowanej niezależnie bodajże na Youtube, następnie już komercyjnie. Ta kreskówka z kolei stała się podstawą do stworzenia gry. No i intryga rozgrywa się w świecie zagorzałych fanów kreskówki oraz graczy i ich wzajemnych konfliktów. Tylko dla mnie problem jest taki, że ja w ogóle nie gram w gry komputerowe. Zero, nada, null, nic. To jest świat, którego nie rozumiem i w który nie umiem się za bardzo "wczuć." Jestem za stara. W związku z tym ten akurat tom mnie pod tym względem nie zachwycił. Drugi minus jest taki, że książkę się źle czyta - tak fizycznie. To jest potężne tomiszcze, poza tym istotną częścią fabuły są zapisy na czacie gry (na czacie ogólnodostępnym i na osobnych kanałach). Ten czat jest zapisany w trzech kolumnach tekstu maczkiem. Czytało mi się to strasznie (ale wiem, że wersja polska na legimi jest pod tym względem bardziej komfortowa). Nie żałuję, że przeczytałam, bo mimo wszystko, jak zwykle u Galbraitha/Rowling, intryga kryminalna jest napisana nieźle. Tyle, że po prostu w tym akurat tomie to nie jest mój świat. Jestem booomerem czy cuś.
          • swiezynka77 Re: Książki. 02.02.23, 15:26
            ja czytałam, mimo że nie gram w żadne gry to czytało mi się świetnie. to jest książka o ludziach, jak udają kogoś innego i jak manipulują innymi. trójdzielne czaty ciężko się czyta, trzeba się wdrożyć ale warto smile
            • jottka Re: Książki. 02.02.23, 15:34
              bo to jest zwyczajnie przegadanesmile sporo rozmów naszych tajemniczych postaci gry niczego nie wnosi, można by je spokojnie wyciąć, tyle że pewnie a/ nie ma tak odważnego redaktora czy redaktorki, b/ ludzie podobno lubią teraz grubaśne dzieła, no to autorka się stosuje.

ale jak pominąć te opisy przyrody, to sama książka da się wciągnąć.
              • swiezynka77 Re: Książki. 02.02.23, 15:51
                te rozmowy wnoszą poznanie stylu wypowiadania się i charakteru poszczególnych postaci. potem pojawia się zagadka dopasowania ich do postaci 'realnych'.

lubię grubaśne dzieła smile choć wolę je czytać na czytniku ale dla tej zrobiłam wyjątek. ebooku okrutnie drogie ostatnio, często droższe niż papierowe.
                • jottka Re: Książki. 02.02.23, 20:36
                  ale w tym stylu i tak dalej spokojnie orientujemy się po jednej stroniesmile manipulanctwo tajemniczego iksa jest bezlitośnie demonstrowane po fafnaście razy, w razie gdybyśmy nie załapali przy dziesiątym powtórzeniu. lepiej było rozbudować trudny romans protagonistówsmile
            • aqua48 Re: Książki. 02.02.23, 19:19
              swiezynka77 napisał:

> to jest k
              > siążka o ludziach, jak udają kogoś innego i jak manipulują innymi.

Bo autorka jest znakomita w opisie manipulacji.
          • enigma81 Re: Książki. 02.02.23, 15:43
            Podobne mam wrażenia po przeczytaniu - poziom taki, jak w poprzednich książkach, czyli ok. Ilość stron - zdaje się, że ponad 1tys - mało wygodne przy czytaniu w wannie wink Czaty - wiem, ze potrzebne dla fabuły ale czytało się niewygodnie i były trochę przekombinowane.

Poza tym jak najbardziej spoko.
          • kaki11 Re: Książki. 02.02.23, 17:07
            Właśnie mam wrażenie, że ja też mogę w ten świat nie potrafić wejść. No ale spróbować będzie trzeba, zwłaszcza JKR uważam za całkiem sprawną pisarkę, jeszcze chyba nie zdarzyła mi się jej książka która by mnie jakoś bardzo zawiodła.
      • leepka Re: Książki. 02.02.23, 15:43
        <<22 lutego wychodzą "Cudowne lata" Valerie Perrin, tej od "Życia Violette" - dam jej szansę, choć Życie mnie nie zachwyciło, wiem że na ematce są i czytelniczki zachwycone i rozczarowane.<<

Absolutnie nie warto. Jesli "Zycie Violette" Cie nie zachwycilo to ten koszmarek tym bardziej tego nie zrobi
        • daniela34 Re: Książki. 02.02.23, 15:54
          Dobrze wiedzieć, dzięki.
      • jozefrobotnik Re: Książki. 02.02.23, 15:52
        Już mi regałów brakuje 🤦 a nie lubię czytać ebooków, muszę mieć papier 🤣
        • daniela34 Re: Książki. 02.02.23, 15:56
          A ja się przekonałam do ebookow, dzięki pandemii zresztą. Dzięki czytnikowi czytam dużo więcej niż przedtem. Ale papierowe książki też kupuję, zwłaszcza tych autorow, których znam i lubię.
      • kurt.wallander Re: Książki. 02.02.23, 16:06
        Nowa Asa Larsson brzmi ciekawie smile Dzięki.
      • nangaparbat3 Re: Książki. 02.02.23, 21:01
        Właśnie czytam "Porządek dnia", piszę o nim niżej, i już się cieszę na "Wojnę biedaków".
    • hanusinamama Re: Książki. 02.02.23, 11:33
      Ja za sprawą e-matki wróciłam do Wspomnień Żeromskiej. Ze w okolicznej bibliotece była tylko 4 i 5 część, nabyłam z antykwariatu pierwsze 3. Przy okazji nabyłam Wrońskiego - teraz czytam.
      Wczesniej przeczytałam ksiązke młodej (czytam co ona czyta, szczególnie to co jej sie podoba bardziej) - Żenujące życie Lottie Brooks Katie Kirby. Uśmiałam się bardzo. Szkoda ze za moich nastoletnich czasów nie było tyle książek dla młodzieży smile
    • chlodne_dlonie Re: Książki. 02.02.23, 11:50
      Ten pierwszy tytuł to coś o zwierzętach..? hmm..
      • jozefrobotnik Re: Książki. 02.02.23, 15:54
        Jeśli pytanie do mnie to nie, to taka historia kobiet, które mają "wyhodować" dziecko idealne i oddać je ludziom, którzy je kupili
    • sundace46 Re: Książki. 02.02.23, 12:03
      To czytam - Matrymonium. O małżeństwie nieromantycznym , bardzo, bardzo dobre, zaskakujace i godne polecenia.
    • kaki11 Re: Książki. 02.02.23, 13:16
      Styczeń skończyłam czytając "Przemieszczenie" M. Jakawenko i zaczęłam czytać reportaż, w zasadzie trochę relację z wyprawy "Podróż różowych delfinów. Wyprawa do Amazonii" Montgomery, i ciągle jeszcze czytam.
      • lella_two Re: Książki. 02.02.23, 18:33
        Jaka jest ta Jakowenko? Wciąż się na nią natykam i pewnie w końcu ulegnę. Warto?
        Właśnie skończyłam "Chołod" Twardocha, usatysfakcjonował mnie.
        • kaki11 Re: Książki. 02.02.23, 22:43
          Mnie zawiodła. Słyszałam o niej sporo dobrego, ale jednak nie.Ja nawet nie uważam, ze to jest bardzo zła książka, bo pokazuje jakąś tam perspektywę imigrantki która nie umie się odnaleźć, ale mam wrażenie, że ta historia i ta bardzo negatywna w stosunku do wszystkiego bohaterka zupełnie nie trafiły w moja wrażliwość. I tak naprawdę myślałam, że ta książka będzie jakoś poruszająca, a była w sumie obojętna. Na szczęście to maleństwo więc nie zajmuje dużo czasu. Można sprawdzić.
          • lella_two Re: Książki. 02.02.23, 22:46
            Wielkie dzięki😊
    • kurt.wallander Re: Książki. 02.02.23, 16:09
      Ja czytam "Free Food for Millionaires" jest to powieść tej samej autorki, co "Pachinko" (ta została wydana po polsku i może byc znana miłośniczkom koreańskich seriali).
    • stara-a-naiwna Re: Książki. 02.02.23, 19:04
      skrzynia pełna dusz
      fantazy

odpoczywam przy tym

z forum ktoś kiedyś polecił mi mi 2 serie : pan lodowego ogrodu i opowieści z mekheńskiego pogranicza
      teraz trudno znaleźć coś równie dobrego

zawsze szukan na lubimyczytać
    • aqua48 Re: Książki. 02.02.23, 19:15
      Mam teraz ciężkie dwa tygodnie. Wieczorami wciągam trylogię Magdaleny Kubasiewicz - Kołysanka dla czarownicy, Przysługa dla czarnoksiężnika i Klątwa dla Demona. Wawel Janickiego czeka, podobnie jak Wiedźmy Kijowa i Harda Horda. Czeka też Jamesa Herriotta Wszystkie stworzenia duże i małe. Odkupiłam sobie ulubioną niegdyś książkę, która długo nie była wznawiana.
    • nangaparbat3 Re: Książki. 02.02.23, 20:58
      O, ja jakby w temacie: Porządek dnia Vuillarda.
      Zaskoczona jestem, że bardzo przy tym odpoczywam. Jakiś taki rytm ma ta książka, bo temat raczej ciężki. Ale świetnie napisana (i przetłumaczona, skoro ten rytm tak zachwyca).
      Czytam sobie co dzień przed spaniem, każdą kolejną postać oglądam w necie, to bardzo ciekawe. Jednak internet ma wielkie zalety.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka