Dodaj do ulubionych

Diagnoza skoliozy

15.02.23, 21:49
Mam chyba spora skolioze, czy ktos wie jak najszybciej i najlatwiej ja zdiagnozowac?
Obserwuj wątek
    • alicia033 Re: Diagnoza skoliozy 15.02.23, 21:59
      Owszem.
      Na wizycie u ortopedy.
      Chociaż powinien to też umieć lekarz podstawowej opieki zdrowotnej ale i tak taki, który umie, też odeśle pacjenta na dalsze leczenie do ortopedy.
      • pupu111 Re: Diagnoza skoliozy 15.02.23, 22:20
        Ale rtg najlepiej zrobic przed wizyta? Pewnie poszukam prywatnie bo na nfz to chyba sie czeka z rok?
        • alicia033 Re: Diagnoza skoliozy 15.02.23, 22:41
          pupu111 napisał(a):

> Ale rtg najlepiej zrobic przed wizyta?

rtg bez skierowania lekarskiego nie zrobisz, więc bez wizyty u lekarza się nie obędzie

> Pewnie poszukam prywatnie bo na nfz to chyba sie czeka z rok?

Rtg na nfz robi się ręki, dostępność ortopedy można sobie sprawdzić tu:
          terminyleczenia.nfz.gov.pl/?search=true&Case=1&ServiceName=%C5%9AWIADCZENIA+Z+ZAKRESU+ORTOPEDII+I+TRAUMATOLOGII+NARZ%C4%84DU+RUCHU&State=03&Locality=&Provider=&Place=&Street=
          przykładowo pierwszy wolny termin dla Warszawy pokazało mi na 27 lutego. Bieżącego rokusmile.
    • cegehana Re: Diagnoza skoliozy 15.02.23, 22:33
      Zacznij od rodzinnego. rtg powinno być dość szybko, ale na rehabilitację przyjdzie pewnie sporo poczekać.
      • paskap Re: Diagnoza skoliozy 15.02.23, 23:40
        U mnie przed prywatna wizyta u ortopedy miałam zrobić dziecku zdjęcie RTG na siatce czy jakoś tak. Skierowanie na zdjęcie wystawił nam pediatra, potem zdjęcie i. Z nim wizyta u ortopedy. Specjalisty od leczenia skolioz. Na NFZ nie liczyłam. Pierwsza wizyta u ortopedy - inneho- nie wniósł absolutnie nic - bo brak zdjęcia - nawet nie kazał robić , tylko chciał nam poleci innego specjalistę ortopedę smile ale za wizytę zapłacić musiałam .
        • pupu111 Re: Diagnoza skoliozy 16.02.23, 01:21
          Dzieki wszystkim za odpowiedzi.
    • daszka_staszka Re: Diagnoza skoliozy 16.02.23, 08:48
      Skierowanie na RTg od internisty. Dobry fizjoterapeuta ogarnie ci temat ćwiczeń. Ortopeda najwyżej zapisze ci serie 10 zabiegów i tyle.
    • asfiksja Re: Diagnoza skoliozy 16.02.23, 09:29
      Rtg kręgosłupa z opisem.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Diagnoza skoliozy 16.02.23, 09:46
      do ortopedy pójśc i przeswietlenie kręgosłupa zrobić.
    • alpepe Re: Diagnoza skoliozy 16.02.23, 09:50
      Tak na dobrą sprawę to ortopeda, jak nie jest dupą, to ci skoliozę zdiagnozuje w badaniu, to boczne skrzywienie kręgosłupa i to widać w sylwetce, a najpóźniej w ruchu, gdzie co rotuje, by skompensować skrzywienie.
    • pupu111 Re: Diagnoza skoliozy 02.03.23, 22:36
      Zrobiłam sobie rtg, i mam wyniki, moze ktos się zna:
      Prawostronne śladowe skrzywienie kręgosłupa lędzwiowego ze szczytem na poziomie L 4, zmiany zwyrodnieniowe ma krawędziach trzonów kręgów lędżwiowych, obniżenie wysokości tarczy międzykręgowej L4/5/S1.Apofiza przedniej , górnej krawędzi trzonu kręgu L2.
      Miałam zrobione dwa zdjęcia, i się nie znam, ale na drugim to wyglądało mi na mocno powiększona lordozę. Dziwię się, ze nic o tym nei ma w tym opisie.
      Czy jest zle?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka