Dodaj do ulubionych

Do Mam 14-15 latków

25.02.23, 00:07
Dziewczyny...czy u Was tez tak jest? Jestem zmeczona gderaniem sad Tysiac rozmow i ciagle to samo..o mycie zębów...wzięcie witamin..mycie.wlosow...wieczorny prysznic itp itd..Mam dwie mlodsze corki....od malego zdyscyplinowane w aspekcie swojej osoby...jeden dom..a takie roznice....Mam juz dosc przypominania...upominania itd..Moglabym odpuscic ale nie chce potem wydawac na dentyste albo straszyc i zabrac z kieszonkowego...Kolejny problem to sport ...Do 15 roku syn trenowal.Byl wysportowany i gibki...Od wrzesnia zaczal lo..Zrezygnowal ze sportu zawodowego...Zawsze.byl mega wysportowany. Chodzi teraz tylko 2 razy na silownie- cardio..Przytyl...ma rozstepysad Nie umiem sie z tym pogodzic,ze robi sie miskiem z nadwaga i nadcisnieniem( kolejny problem).To nasz kolejny problem do klotni
..sport i dieta.....On mowi,ze ja ciagle mu truje
..powoduje frustrację...ciagle trucie...ma dosc....ale ja tez mam dosc...nie umiem odpuscic...ale nie.chce by chodzil zaniedbanysad Ogolnie ze szkoly jest zadowolony..ma duzo kolegow...itd...najbardziej boli mnie sport i wygladsad Co radzicie E - mamy?
Obserwuj wątek
    • taki-sobie-nick Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 00:12
      nadcisnieniem

Tak od razu nadcisnienie?
      • takaja80 Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 00:18
        Tak.Ma schudnac 10 kg..Ma 185 i 88 kg.
        • taki-sobie-nick Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 00:20
          Przy nadwadze 10 kg nie ma się nadcisnienia.
          • princesswhitewolf Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 00:47
            Dokladnie. Koniecznie sprawdzić serce. W takim wieku nadcisnienie?
            • memphis90 Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 12:56
              Akurat nadciśnienie u dzieci nie bierze się „z serca”, tylko z nerek lub idiopatyczne m.
          • mikams75 Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 00:58
            Można być szczupłym i mieć nadciśnienie.
        • eliszka25 Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 09:15
          Nie wiem u jakiego lekarza byłaś, ale z podanych przez ciebie wartości nie wynika ani 10 kg nadwagi ani szalejące nadciśnienie. Poza tym co to znaczy „ma schudnąć”? Myślisz, że powiesz dziecku „masz schudnąć” i ono stanie się chudsze? Co w tym kierunku robisz? Za nadwagę dziecka odpowiedzialni są rodzice - to ty gotujesz, ty decydujesz o tym, co jest w domu do jedzenia i w jakich ilościach.

Chcesz, żeby twój syn schudł, a wprowadziłaś mu jakąś dietę, zasięgnęliście porady specjalisty? U rosnącego i rozwijającego się nastolatka, to nie jest takie proste, bo można dziecku całkiem łatwo zaszkodzić.

Poza tym siłownia w wieku 14 czy nawet 15 lat, to też nie jest najlepszy pomysł, jeśli nie ćwiczy z doświadczonym trenerem, który wie, jak poprowadzić trening u tak młodego człowieka.

Jeśli w domu do syna odnosisz się tak samo bezsensownie histerycznie, jak piszesz to w tym wątku, to nic dziwnego, że traktuje cię jak odgłosy ulicy czy hałas od sąsiadów.
          • mikams75 Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 10:09
            > Za nadwagę dziecka odpowiedzialni są rodzice - to ty gotujesz, ty decydujesz o tym, co jest w domu do jedzenia i w jakich ilościach.

ja sie tylko do tego zdania odniose - nastolatki maja mozliwosc kupienia sobie czegos, czego nie ma w domu i widac po sklepach co mlodziez kupuje - czipsy, slodycze, slodkie napoje, kebaby i inne fastfoody. Dbanie o karmienie w domu nie wyklucza samodzielnych wycieczek do sklepow.
            A tak poza tym to masz racje.
            • eliszka25 Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 10:25
              Owszem, nastolatka nie da się już kontrolować w 100%, ale mimo wszystko żywi się on głównie w domu, więc wpływ jest nadal spory. Poza tym to też zależy od okoliczności i paru innych rzeczy. Mój młodszy syn teoretycznie ma możliwość samodzielnych zakupów, bo kieszonkowe dostaje, do szkoły chodzi sam i mógłby sobie kupić co chce. Praktycznie jednak nie mija po drodze żadnego sklepu, więc nie ma gdzie sobie kupić. Gdyby chciał, to mógłby iść główną drogą i wejść po drodze do sklepu, ale mu się nie chce, bo to ciut dalej.

Poza tym, jak się do sprawy podchodzi poważnie, prowadzi dziecko do specjalisty, wprowadza dietę itd., to jednak szansa na powodzenie jest większa niż przy samym gderaniu.
              • mikams75 Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 12:37
                Jak sie tak zastanowic to moje dziecko zywi sie glownie w domu w weekendy (i to nie wszystkie) i czesciowo ferie. Tak normalnie to wiekszosc dnia spedza poza domem i zywi sie poza domem. Na szczescie glownie tym, co z domu wezmie wlacznie z obiadem do podgrzania w mikrofali w szkole, bo choc moglaby wrocic do domu na obiad, to woli jesc w szkole, bo wiekszosc kolezanek ma za daleko do domu i towarzysko spedzaja lunche. I nietety robia sobie wycieczki do sklepu po slodycze. Ale np. syn znajomych w pol roku sporo przytyl po zmianie szkoly i przejsciu z domowego jedzenia na szkolna kantyne. A niby tam powinny byc zbilansowane posilki.
                • eliszka25 Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 13:19
                  Dlatego napisałam, że to też zależy od okoliczności.

Z jedzeniem w szkolnej kantynie/stołówce bywa różnie. W podstawówce u moich synów było bardzo dobre jedzenie i para kucharzy gotujących „jak w domu”. Dzieci jadły chętnie, było bez udziwnień, ale zbilansowane posiłki.

Po zmianie szkoły starszy syn zrezygnował ze szkolnej stołówki, bo jedzenie mu nie smakowało. Jak przejrzałam jadłospis, to były same dziwne dania, o niektórych nawet ja miałam mgliste pojęcie i syn niestety żywił się daniami lunchowymi z migros lub czasem szli na kebaba. Niestety nie przytył i nadal jest chudą glistą, ale nie powiem, żebym była zadowolona z takiego jedzenia. Jednak rosnący nastolatek musi coś zjeść między 7 a 17. Choć mój syn akurat najwięcej zjada na kolację, w domu właśnie.
                  • mikams75 Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 16:14
                    w podstawowce jest inaczej, tam dbaja o to co dzieci jedza ale w gimnazjalnych kantynach czesto sa frytki, duzo smazonego, makaronow itp. Niby nie ma nic zlego w makaronie ale to nie sa zbilansowane posilki do codziennego jedzenia. Na szczescie kolejki sa tak duze, ze moja woli wziac z domu i postac w kolejce z kolezankami do mikrofali. I tak, mlodziez musi miec porzadny posilek w ciagu dnia. Moja nie chce jesc sniadan, cos tam niewielkiego przegryzie w szkole ale w samo poludnie ma najwiekszy apetyt i duze pudelka lunchowe wracaja zawsze puste a z kolacjami juz roznie bywa - czasem jest glodna to je, czasem cos skubnie a czasem nic. Zdecydowanie najwiecej jada poza domem i mam tylko nadzieje, ze da sie dlugo utrzymac, zeby to bylo jedzenie domowe.
                    Twoj ma dobra przemiane materii ale mnostwo dzieciakow takiej nie ma i widac po nich to kantynowe jedzenie. Ja na obiadkach w kantynie tez przytylam i to nawet jak nie wybieralam frytek i nawet sie zastanawialam czego tam dodaja.
              • mava1 Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 16:36
                >ale mimo wszystko żywi się on głównie w domu, więc wpływ jest nadal spory.

rozumiem, że jakby twój syn miał nadwagę to zamknęłabyś mu lodówke na kłódkę?
                No przepraszam ale podobnych głupot nie czytałam..
                Dzieci nie tylko od "smieciowego" jedzenia tyją ale także od nadmiaru jedzenia.
                Chłopak z wątku, trenował "zawodowo" więc i duzo jadł. Przestał trenowac a żarcie pozostało pewnie na tym samym poziomie.
                moi synowie nie mieli problemów z wagą ale nastoletni syn koleżanki był "pulpetem" i potrafił opustoszyc lodówkę bez skrupułów. Problemem nie była jakośc jedzenia ale jego ilość. Koleżanka miała z tym olbrzymi problem bo cięzko jest zamknąć przed dzieckiem lodówkę. Szczególnie jak sie pracuje i w zasadzie ma ograniczona kontrole nad lodówka. W dodatku w domu jest drugie dziecko, które też korzysta z lodówki i problemów z wagą nie ma.
              • nutella_fan Re: Do Mam 14-15 latków 26.02.23, 15:49
                Bo ty żyjesz na jakiś wysrajach najwyraźniej, że po drodze do szkoły nie ma sklepu żadnego. Sorry, to nie jest typowa sytuacja. Moje dziewczyny mają dwie żabki po drodze do szkoły i też syf kupują, a w domu zdrowo gotuję. Tylko że nadwagi nie mają akurat, obie szczupłe. Ale też już nie jestem w stanie kontrolować co jedzą i co piją.
          • conena Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 11:28
            eliszka25 napisała:

>
            > Jeśli w domu do syna odnosisz się tak samo bezsensownie histerycznie, jak pisze
            > sz to w tym wątku, to nic dziwnego, że traktuje cię jak odgłosy ulicy czy hałas
            > od sąsiadów.

mam identyczne odczucia!
          • yoko765 Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 17:16
            Mylisz się u nastolatka to już nie rodzice są odpowiedzialni , przynajmniej nie do końca, nastolatek zhebco zechce w szkole, pójdzie na kebaba z kolegami itp. Za nastolatkiem już się nie chodzi krok w krok więc wpływ na jego żywienie jest mniejszy. Sam musi zrozumieć
        • memphis90 Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 11:12
          Ma graniczne BMI na 85centylu, w dodatku u sportowca trenującego zawodniczo może wynikać z masy mięśniowej.
        • szeptucha.z.malucha Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 12:38
          To waga w normie.
    • panna.nasturcja Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 00:31
      Więcej wielokropków nie mieli?
      Skończył się zapas spacji?
      Jeżeli piszesz prawdę to zostaw syna w spokoju. Sport zawodowy niszczy ciało i psychikę.
      Z nadciśnieniem u tak młodego człowieka poszłabym do lekarza.
      Nie ma nadwagi.
      • takaja80 Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 00:35
        Nie mieli więcej wielokropkow..serio to taki problem ? Ech..Bylam u lekarza.Ma nadwage. Ma schudnac 10 kg.Cisnienie od128do 135 na 80..Inne przyczyny wykluczone
        • mama-ola Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 00:45
          To jest ciśnienie w normie.
        • princesswhitewolf Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 00:48
          Takaja80 przestan zmyslac. To cisnienie w normie.

Boze.🤦‍♂️
          • szmytka1 Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 11:31
            To nie jest norma, są nowe niższe normy i to przekracza, jeśli dotyczy nastolatka
            • skumbrie Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 17:37
              >To nie jest norma, są nowe niższe normy i to przekracza, jeśli dotyczy nastolatka

Pewnie obniżmy normy, więcej ludzi będzie łykać tabletki na nadciśnienie.
              • szmytka1 Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 18:39
                Na pewno spiseg bigfarmy 😆
              • novembre Re: Do Mam 14-15 latków 26.02.23, 13:05
                Obniżono normy, bo ludzie lekceważą 140, 160 i wyżej. Lepiej więc zobaczyć żółte światło wcześniej i zapobiegać, niekoniecznie tabletkami.
        • panna.nasturcja Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 00:54
          To jest ciśnienie w normie.
          Nadciśnienie u większości ludzi ma przyczynę idiopatyczną.
          Rozumiem, że wykluczyliście choroby serca, nerek, nadnerczy, tarczycy?
          Jak chłopak ma dość zawodowego sportu to bardzo zdrowy odruch.
          A teraz nie robi nic w ramach przeciwwagi. Trzeba było go nie zmuszać do sportu zawodowego.
          • memphis90 Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 11:23
            Jak nie robi, jak ćwiczy 2x w tygodniu, kardio plus 4h wf w szkole?
        • jola_ep Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 09:47
          Jak miał badane ciśnienie?
        • memphis90 Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 11:22
          Ciśnienie jest w normie dla wieku i percentyla wzrostu. BMI jest na 85 centylu. Wzrost na 90c, waga na 97 - przy czym mowimy o sportowcu trenującym zawodniczo, z rozbudowaną masą mięśniową.
          • szmytka1 Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 11:30
            Nie, to nie jest dobre ciśnienie. Nie wiem cY wy wiecie, ale są nowe normy ciśnienia i dla nastolatka to jest za wysokie. Wiem, bo jestem pod opieką kardiologa i dla mnie po 40 135 też jest już za wysokie
            • szeptucha.z.malucha Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 12:42
              Nowe normy to pobożne życzenia. Ideał, do którego dążymywink
              • kropka_kom Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 12:52
                bo teraz wszystko MUSI być niskie...cukier, ciśnienie, waga, chokesterol...strasznie wyśrubiwali normy...wiadomo że trzeba się zdrowo odżywiać i ruszać a nie dązyć do jak najniższych parametrów .
              • memphis90 Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 13:12
                Nowe normy dotyczą docelowych wartości ciśnień u osób leczonych z powodu nadciśnienia. Ostanie wytyczne Polskiego Tow Kardio są z 2018 czy 2019r, zgodnie z wytycznymi WHO.
              • novembre Re: Do Mam 14-15 latków 26.02.23, 13:06
                Więc najlepiej je lekceważyć?
            • memphis90 Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 12:59
              Są tabele centyli ciśnienia zależnie od wieku i centylu wzrostu, 128 to nie jest nadciśnienie.
            • jola_ep Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 13:04
              Wiem że są nowe normy. Tylko ja zawsze u lekarza miałam ok. 140, a mierzone w domu 120.
    • mama-ola Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 00:51
      Mój syn ma niecałe 14. Je dużo i jest ciut otłuszczony. Przestał ćwiczyć, gdy odwołali zajęcia w 2020 r.
      Z tym, że ja się pocieszam, że urośnie i to go wyciągnie. Co do higieny nie poradzę, uważam, że trucie jest normalne - nie idzie sam z siebie, to musisz truć. Może kup mu wodę kolońską z surowym przykazaniem, że tylko na umyte ciało można?

Takie wzrost i wagę, jak podałaś, ma mój drugi syn, 17-letni, i wygląda super. Nie mam żadnych uwag do jego proporcji, absolutnie nie jest miśkiem.
    • berdebul Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 00:57
      To przestań gderać, bo robisz za biały szum w tle, coś jak upierdliwi sąsiedzi za ścianą. tongue_out
      Są rzeczy ważne (zęby, zdrowie w ogóle) i pierdoly (prysznic) do odpuszczenia.
      • ewcia.1980 Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 08:54
        berdebul napisała
        > Są rzeczy ważne (zęby, zdrowie w ogóle) i pierdoly (prysznic) do odpuszczenia.

😮 Higiena i codzienny prysznic to pierdoła do odpuszczenia?
        😳
        🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️
        • berdebul Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 15:13
          Nie umiera się od jednego prysznica na dobę, za chwile albo sam zauważy, albo ktoś mu coś powie i będzie się kąpał częściej. Jak tysiące nastolatków przed i po nim.
          • ewcia.1980 Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 16:36
            berdebul napisała:
            > albo ktoś mu coś powie i będzie się kąpał częściej. Jak tysiące nastolatków przed i p
            > o nim.

Będzie się kąpał albo nie będzie.
            Są dziesiątki nastolatków oraz całkiem dorosłych którzy śmierdzą bo prysznic jest do odpuszczenia.

Otóż NIE JEST.

Mam uczniów, krórym inni z klasy mówią wprost, że śmuerdzą. Wychowawczyni dwoi się i troi bo sprawa jest delikatn i ciągnie się kolejny rok.
            I co?
            Czwarty rok chodzi niedomyty, z lupieżem na ramionach i pazurami długimu i czarnymi.
            • berdebul Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 18:42
              Nie mówimy o patologii bez nawyków, tylko o nastolatku z normalnego domu, o prawidłowych wzorcach, w normie intelektualnej.
              • ewcia.1980 Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 21:00
                berdebul napisała:
                > Nie mówimy o patologii bez nawyków, tylko o nastolatku z normalnego domu, o pra
                > widłowych wzorcach, w normie intelektualnej.

smile O naiwności.

• m_incubo Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 09:50
        Tak, ja też zauważam i czuję, że sporo ludzi uważa prysznic za pierdołę do odpuszczenia.
        🤦🏻‍♀️
    • 7katipo Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 02:01
      Zluzować rajstopki.
      Chłopak dwa razy w tygodniu jest na siłowni, a ty mu trujesz?
      Nie możesz być prawdziwa.
      • hugo43 Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 03:52
        Moj najbardziej narzeka,ze odkurzać musi😂ze 3 xtydzien,we wlasnym pokoju,no i ze jako taki porządek egzekwuje.tez przepytuje z mycia zębów itp,sportowy jest mało ,ale genetycznie suchy,175 cm i ok 50 kg,na wf ćwiczy ,na drążku w domu się podciąga itp.ogólnie fajny jest,podyskutować z nim można ciekawie.czekam na ten bunt,wszystko przed nami.
        • memphis90 Re: Do Mam 14-15 latków 26.02.23, 10:51
          Odkurzać co drugi dzień…? Tez bym narzekała….
        • mikams75 Re: Do Mam 14-15 latków 26.02.23, 10:54
          co trzeba robic w pokoju, zeby byla potrzeba odkurzania 3 razy w tygodniu?
          • ju_mi Re: Do Mam 14-15 latków 27.02.23, 14:02
            Nic nie trzeba robić. Wystarczy mieć psy i/lub koty smile
    • yuka12 Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 03:59
      Syn skończył 16 lat i też gderam. Ale z miłością 😀. I syn też wysłuchuje. Również z miłością 😁. A nawet coraz częściej robi i zdarza się 😱, że nie muszę gderać. Widać, dorasta 😲🙃.
      • hugo43 Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 04:04
        Moj mówi,ze jestem agresywni-pasywna😃
    • jednoraz0w0 Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 04:34
      Nastolatek w ciągu 5 miesięcy przytył 10 kilo chodząc dwa razy w tygodniu na siłownię? Jak żyję czegoś takiego nie widziałam.
      • kotejka Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 07:38
        jednoraz0w0 napisał(a):

> Nastolatek w ciągu 5 miesięcy przytył 10 kilo chodząc dwa razy w tygodniu na si
        > łownię? Jak żyję czegoś takiego nie widziałam.

Nie jest trudno, jeśli nastolatek je śmieci
        Nagle zabrakło codziennego wycisku to , a dieta się nie zmieniła
        Jeśli to dieta chpsowo fastfoodowa, pełne chemii i soli, to i w nadciśnienie uwierzę
        • memphis90 Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 11:24
          Ale tam nie ma żadnego nadciśnienia.
        • jednoraz0w0 Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 15:18
          Ale skąd nastolatek miałby te śmieci w takich ilościach wziąć? Bo raczej nie z domu, bo by był spasiony dużo wcześniej. A wątpię zebybdzieciak w tym wieku miał tyle kasy na śmieciowe jedzenie w takich ilościach.
    • ritual2019 Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 07:10
      Moj 15 (16 bedzie miala za kilka miesiecy) typowy nastolatek ale z higiena problemu nie ma. Natomiast gdy zaczyna brakowac kubkow i szklanek to wiadomo gdzie szukac. Jest chudy wiec ja bym chciala zeby przytyl nieco. Zadnego sportu nie uprawia.
    • ewcia.1980 Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 09:02
      Ja mam 14latka z podobnym podejściem.
      Jak nie zrobię śniadania to nie zje nic do 13 a potem zrobu sobie miseczkę płatków z mlekiem.
      I tak jest ze wszystkim.
      Rano muszę przypomnieć o umyciu zębów
      Witaminy szykuję na stole.
      Śniadania do szkoły robię.
      Wieczorem gonię pod prysznic i przypominam o myciu głowy.
      🤷‍♀️
      Coraz rzadziej muszę to robić więc mam nadzieję, że jeszcze trochę i dla niego zacznie to być ważne a nie tylko dla mnue.

Z córką nigdy nie miałam tego problemu.

• eliszka25 Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 09:24
        Z higieną, to chyba taki etap u wielu chłopców. Mój starszy syn też miał okres, że musiałam gonić. Teraz „zapuszcza się” tylko w ferie i weekend, gdy siedzi w domu. Wtedy najchętniej w ogóle nie wychodziłby z gawry i nie przebierał z piżamy. Jak chodzi do szkoły, to skrupulatnie się myje, przebiera, a włosy to nawet myje co rano, bo uważa, że umyte wieczorem są już nieświeże. Czyli dorósł. Teraz walczę z młodszym, który nie przyzwyczaił się jeszcze do tego, że organizm mu się zmienia i np. po treningu czy wuefie jest spocony i śmierdzi. Patrząc na starszego pocieszam się, że jest nadzieja 😄.
      • 71tosia Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 10:43
        Kolezanka na pytanie „a jak z myciem u twojego” odpowiedziała - myc się nadal nie chce ale kazał sobie dezodorant kupić. Panie doszły do wniosku ze chyba się jakaś dziewczyna zainteresował smile
      • hanusinamama Re: Do Mam 14-15 latków 26.02.23, 20:53
        A moze on nie chce jesc sniadań. MOje dziecko nie je. Zaczyna jeśc o 10-11.
    • nangaparbat3 Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 09:43
      Idź na terpię, zanim zacznie się ciąć.
      • eukaliptusy Re: Do Mam 14-15 latków 26.02.23, 11:29
        Przychylam się do tego głosu.
    • cegehana Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 09:48
      Na pewno nie warto kontynuować nieskutecznej taktyki. Warto sobie uświadomić, że pelna kontrola nad nastolatkiem i sterowanie nim jak kilkulatkiem jest niemożliwa. A wrecz coraz mniejszy będziesz miała na nich wpływ. Nie warto walczyć z tym prądem.
    • fibi00 Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 09:51
      Mój 16latek przy wzroście 188 waży 65kg i też ma rozstępy, na plecach. Z tego co wyczytałam przyczyną jest zbyt szybki wzrost.
      • berber_rock Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 10:12
        fibi00 napisała:

> Mój 16latek przy wzroście 188 waży 65kg i też ma rozstępy, na plecach. Z tego c
        > o wyczytałam przyczyną jest zbyt szybki wzrost.

Helou sorry ale trujecie panie jak potłuczone.
        Jeśli rozstępy są poziome to owszem przyczyną jest zbyt szybki wzrost.

No ale ja zrozumiałam że nie o takich tutaj mówimy, tylko o rozstępach w poprzek - typowo od tycia.

Praw fizyki pan nie zmienisz.
        • nangaparbat3 Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 10:19
          Jestem tłusta, żadnych rozstępów nie mam. Co z fizyką?
          Córka zawsze szczupła i jej ojciec - podobnie szczupły - rozstępy mają. Nie wiem, czy wzdłuż czy w poprzek, bo się nimi nigdy szczególnie nie interesowałam.
          • little_fish Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 10:24
            W sensie nie widujesz ich rozebranych? Bo to wystarczy żeby zobaczyć w którą stronę idzie rozstęp.
            Samo bycia tłustym czy wysokim nie determinuje posiadania rozstępów. Ważne jest też tempo "rozciagania' skóry oraz predyspozycje.
            • nangaparbat3 Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 10:54
              Nie lustruję niczyjej skóry pod względem niedoskonałości.
              • little_fish Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 11:01
                To skąd wiesz, że mają rozstępy?
          • berber_rock Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 12:56
            Z fizyka to:
            - skóra rozciągająca, się za szybko w kierunku pionowym (czyli od wzrostu w górę) ma tendencje do rozstępów poziiomych
            - skóra rozciągająca się w obwodzie (czyli od zbyt szybkiego przybierania na, wadze) ma tendencje do rozstępów pionowych

Nie wiem co tu jest ciężkie do zrozumienia, serio.

Nigdzie nie napisałam, że rozstępy ma każdy osobnik na ziemskim globie.
            Czuj się wyróżniona 😁
            • hanusinamama Re: Do Mam 14-15 latków 26.02.23, 20:55
              MI się zrobiły pionowe jak dojrzewałam. Była chuda jak patyk ale biodra zrobiły się szersze ( nadal byłam chuda, waga niska). Wiec nie zawsze pionowe są od utycia
              • little_fish Re: Do Mam 14-15 latków 26.02.23, 21:00
                Od utycia to uproszczenie. Od poszerzenia obwodów.
                • hanusinamama Re: Do Mam 14-15 latków 27.02.23, 13:42
                  No ale poszerze obwodów nie wiąże się zawsze z tyciem.
                  W dodatku jak chłopak trenował zawodowo i przestał to tez normalne ze ciało zareagowało.
                  Tak odpowiednia masa ciała to też zdrowie...ale nie mozna drzeć szat, bo dzieciak przytył.
                  Sport jest zdrowy ale jak wszystko musi być w odpowiedniej dawce. Sport zawodowoy zdrowy nie jest.
                  Dzieciak chodzi 2 razy w tygodniu na siłownie, plus wf szkolny to jest całkiem dobry wynik
    • katriel Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 10:19
      A skąd ty w ogóle wiesz, czy 15-latek myje zęby czy nie?
      Pytasz, czy umył? (I co on na to? "O kwa, zapomniałem" czy "odwal się, matka"?)
      Wślizgujesz się do łazienki zaraz po nim i macasz szczoteczkę, czy mokra?
      Nasłuchujesz pod drzwiami czy słychać szorowanie?
      • eliszka25 Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 10:31
        Szczerze mówiąc, to ja od lat już nie pytam synów, czy umyli żeby. Wyszłam z założenia, że jak byli mali, to tak wpoiliśmy im mycie zębów, że jest to dla nich automatyczne, odruch.
      • enia17 Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 10:33
        U nas 13 latek na stanie
        Gonić trzeba pod prysznic. Wlosy myje co rano bo przetłuszczają mu się bardzo.
        Co za witaminy dajecie ?
      • 71tosia Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 10:38
        Twoj 15latek tak odzywa się do matki?
        • katriel Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 14:18
          Mój? Nie. (Zresztą ja mam 14-latka.) Ale też ja się mojego nie pytam, czy umył zęby. Nie mam pojęcia, jak się odzywają do matek 15-latkowie, których trzeba pilnować, żeby myli zęby. Skoro higieny nienauczeni, to może kulturalnego wyrażania się też?

Zresztą jak wolisz, to może być "o jejku, zapomniałem" - w pewnym sensie na to samo wychodzi. Bo moje pytanie nie dotyczyło kultury osobistej, tylko samodzielności. Pamiętanie o myciu zębów to w tym wieku powinna być odpowiedzialność młodego człowieka, nie matki.
          Jeśli ma problem, bo zapomina (a matka cierpliwie przypomina, ale ma już tego dosyć) - no to szukamy rozwiązania w postaci jakichś przypominajek, ustalenia rytuału, czy coś. (Mój starszy miał problem, bo zapominał umyć głowę - niby miał myć co parę dni, ale jak wchodził pod prysznic, to mu się włączał autopilot, zaczynał coś gadać do siebie, potem wychodził umyty, ale włosy suche. Ustaliliśmy stałe dni tygodnia na mycie i plastikową tabliczkę z przypominajką wieszaną pod prysznicem. Pomogło.)
          Może być tak, że młody myje, tylko nie ma ochoty się z tego spowiadać matce, więc zapytany coś odburkuje (a matka uznaje, że nie umył, i się martwi). No to wtedy wystarczy odpuścić.
          A może być tak, że nie myje na złość matce. I wtedy trzeba rozwiązać bardziej zasadniczy problem.
      • 1matka-polka Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 16:52
        katriel napisała:

> A skąd ty w ogóle wiesz, czy 15-latek myje zęby czy nie?
        > Pytasz, czy umył? (I co on na to? "O kwa, zapomniałem" czy "odwal się, matka"?)
        >

Mame, ząb mnie boli, dej na dentyste. Ke? Odwal sie synu. 👍
    • 71tosia Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 10:36
      Może jakaś znajoma nastolatka może na widok syna pociągnąć nosem i wyrazić wątpliwość „czy ty się dzis myles?”, to może być bardziej skuteczne niż ględzenie matki smile
      Co do sportu - naprawdę chciałabyś by syn uprawiał sport zawodowo? Tu jego decyzja o rezygnacji jest bardziej rozsądna niż twoja. Chodzi dwa razy w tygodniu na siłownie, wiec o kondycję dba - wiec darowalabym sobie gderania w tym temacie. Wagę przy tym wzroście ma prawidłowa, wiec przesadzasz.
    • nangaparbat3 Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 10:58
      Jakim cudem kontrolujesz mycie zębów przez czternastolatka? Wypytujesz? Wchodzisz do łazienki? Nasłuchujesz pod drzwiami? Sprawdzasz wilgotność szczoteczki i zużycie pasty?
      Nastolatek wchodzi do łazienki, zamyka za sobą drzwi i robi, co uważa za stosowne. Mamusi nic do tego.
      • 71tosia Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 11:10
        Pytanie 14latka czy umył żeby to pewnie przemoc smile. Praktycznie wszystkie znane mi matki wczesnych nastolatków, zwłaszcza chłopców, nadal musza przypominać o myciu zębów.
        • ritual2019 Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 11:13
          Nie pytam dzieci czy umyly zeby od kiedy zaczeli myc samodzielnie czyli 6-7 lat mieli. Wydaje sie to normalne tak samo jak umycie sie poprostu.
          • 71tosia Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 11:16
            Nawet z tej dyskusji wynika ze twoje doświadczenie nie jest powszechne
            • nangaparbat3 Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 11:30
              Wypytywanie to upierdliwość. Buzi w nastolatkach wściekłość, bunt albo bierny, zapiekły opór. Kto chce, niech pyta.
            • ritual2019 Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 11:53
              71tosia napisała:

> Nawet z tej dyskusji wynika ze twoje doświadczenie nie jest powszechne

Moze to specyfika konkretnych grup spolecznych? Wlasnie wybieram sie na zakupy, Alexa przeslala mi liste zakupow do ktorej moj 15-latek dodaje swoje, regularnie co kilka tygodni i tym razem jest szampon, gel pod prysznic plus nowa szczotka do zebow. Nie wchodze do jego lazienki (sprzata sprzataczka) wiec musi sam pamietac o takich rzeczach. Widac uzywa regularnie.
              • 71tosia Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 12:08
                jest spora między nastoletnimi chłopcami i dziewczynkami, one o higienę i wygląd zaczynaja dbać już w wieku wczesnonastoletnim chłopy trochę później i przychodzi im to trudniej.
                • szeptucha.z.malucha Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 12:54
                  Mój niespełna 14- latek bierze prysznic 2x dziennie, używa męskich kosmetyków, w rym maseczek na wypryski. Goli się. Ma więcej kosmetyków do włosów niż ja. Dba o styl ubierania - nie ma dużo ciuchów ale wszystkie starannie wybrane. Jak uznał, ze jest za okrągły, to zastosował dietę i treningi do osiągnięcia celu. Ma tak od 12 urodzin. Zaczął wcześniej dojrzewać niż koledzy z klasy. Przed tym okresem musiałam zachęcać i przypominać o higienie, diecie itp.
                • magia Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 13:33
                  W tym nie ma żadnej reguły, wiem w doświadczenia
              • leosia-wspaniala Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 13:06
                >Moze to specyfika konkretnych grup spolecznych? Wlasnie wybieram sie na zakupy, Alexa przeslala mi liste zakupow

• hanusinamama Re: Do Mam 14-15 latków 27.02.23, 13:45
                Oj na pewno "pewnych grup społecznych".
      • e-ness Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 11:40
        Może sama mu myje😂
    • memphis90 Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 11:09
      Chcesz sportu zawodowego - to go sobie uprawiaj. Sama.

Nagabywanie 15 latka o prysznic czy witaminki to w ogole dla mnie kuriozum.
      • ritual2019 Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 11:11
        Kilka osob wspomnialo witaminy, maja jakies niedobory?
        • 71tosia Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 11:15
          Pewnie o tej porze roku kazdy w północnej Europie ma pewien niedobór witaminy d?
          • ritual2019 Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 11:35
            Nie kazdy. Ja nie mam, a mialam test kilka tygodni temu.
            • 71tosia Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 12:09
              No to znowu jesteś wyjątkowa smile
              • ga-ti Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 13:43
                Ej, mój mąż też nie ma! Lekarz był zdziwiony, pytał, czy suplementuje, nie, nie suplementuje.
                Ja nie wiem, biorę, jak nie zapomnę, dzieci też dostają, jedno zbadane (przy okazji alergii) i ma za mało.
            • hanusinamama Re: Do Mam 14-15 latków 26.02.23, 20:57
              Najma to nawet przy ilości siatła w UK ma witaminę w normie. Szok panie
    • awf-33 Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 12:19
      Ciężko znaleźć radę. Ja mam 13 latka, który żywiłby się fastfoodami uncertain

Staram się nie gderac, bo to nic nie da. Proponuję, że razem zrobimy zdrowszy odpowiednik. Mamy ustalone, że McDonald nie częściej niż raz w miesiącu (to syf, ale nie wyeliminuję tego w 100%).

Zachęcam przykładem - sama ćwiczę i młody widzi, że wyglądam jak po maratonie, a spalonych kcal 200-300. Często mu pokazuję jak łatwo nabić kalorie, a jak ciężko spalić.

Poza edukacją, dobrym przykładem nie wiem co mogłabym zrobić więcej. Na pewno gderanie nic nie da.
    • arabelax Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 13:44
      Daj...... chłopakowi..... spokoj....
      Jak....mu.....tak....gderasz....jak....kropkujesz....to... wspolczuje.... chlopakowi....
    • kozica111 Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 14:44
      W tym wieku to normalne, za 2 lata jak zacznie sie golić,będzie pilnował.
      • verdana Re: Do Mam 14-15 latków 25.02.23, 18:49
        Oczywiście - nalezy dopilnować, aby ćwiczacy nastolatek, z waga w normie (waga przy chłopaku chodzacym na siłownie nie jest dobrym wyznacznikiem) schudł 10 kilo, jednocześnie więcej ćwicząc. To oznacza skrupulatną kontrolę tego co je, przy czym treningi na ogół powodują lepszy apetyt, więc będzie chodził głodny. Do tego trzeba mu powtarzać, ze sie nie myje. Bedzie wiedział, ze matka postrzega go jako grubego, niechlujnego i nieatrakcyjnego. To jest doskonały przekaz, dzięki któremu na pewno będzie sprawniejszy, szczuplejszy i zdrowszy. Gdy dostanie anoreksji, co w przypadku nieustającego podobnego przekazu jest prawdopodobne, to moze nawet ciśnienie mu spadnie. Do zera i będzie po problemie.
        • 71tosia Re: Do Mam 14-15 latków 26.02.23, 12:08
          Chyba jednak mniejszym problemem będzie gdy matka przypomni o myciu niż gdy koleżanki, którymi się za chwile będzie interesować, zauwaza ze śmierdzi. Kto ma nastolatkowi mowic o higienie, gdy jest z tym problem, jak nie rodzice?
    • escott Re: Do Mam 14-15 latków 26.02.23, 12:05
      No ja bym z tym myciem nie odpuszczała, czasem w zbiorkomie się zastanawiam, co jest do cholery nie tak z mężczyznami. I to już młodymi właśnie uncertain zrob to dla nas wszystkich, nie wymiękaj…
      Natomiast waga i ciśnienie to gruba przesada, nic mu nie jest, ale dorabia się właśnie zaburzeń odżywiania przez takie histerie.
    • la_mujer75 Re: Do Mam 14-15 latków 26.02.23, 13:45
      Mój Starszy "zawsze" był czyściochem. Nie było mowy, żeby się nie mył, etc.
      Młodszy za to - gdyby mógł, to by się nie mył codziennie. Ale gdy jest szkoła, to dziecko samo z siebie idzie i się myje. On za chwile kończy 15 lat.
      Zęby szorują nieproszeni. Używają nici i płynnu do płukania (Młodszy).
      Gdy byli mali, to pilnowałam, aż się wkurzyłam, że codziennie muszę zaganiać. I powiedziałam: "Jak się okaze, że będzie dziura to robienia, to płacicie z włąsnego kieszonkowego. Ja przestaję Was pilnować i ciągle opowiadać o skutkach niedokładnego mycia/niemycia zębów. Koniec".
      I jak zapłacili (plus cała nieprzyjemna wizyta, bo borowanie), to zaczęli sie pilnować. smile
      • la_mujer75 Re: Do Mam 14-15 latków 26.02.23, 13:53
        Starszy miał tendencję do tycia. Pilnowałam długo. Ruchu nienawidził i unikał jak ognia. Teraz ma 18 lat- 1.80 i jakieś 71 kg wagi. Sam się pilnuje. I sam z siebie ćwiczy. Uważam, że dobrze wygląda. Nie jest bardzo szczupły, ale on też ma mocniejszą budowę, niż np. Młodszy.
        Młodszy ma 1.83 i waży jakieś 62-63 kg. Jest chudy. Zawsze taki byl. Je wszystko, ale on się nie przejada.
      • auksencja15 Re: Do Mam 14-15 latków 26.02.23, 21:31
        Trochę ich oszukałeś, bo dzieciaki na NFZ maja za darmo leczenie big_grin
        • fibi00 Re: Do Mam 14-15 latków 27.02.23, 07:16
          auksencja15 napisała:

> Trochę ich oszukałeś, bo dzieciaki na NFZ maja za darmo leczenie big_grin

Gdzie? W Polsce? To rzadkość. Co rusz na lojalnych grupach ktoś pyta gdzie leczą zęby na NFZ w mojej okolicy i albo cisza albo podają gdzie mleczaki na NFZ leczą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka