Dodaj do ulubionych

Koniec mody na Plus Size

26.02.23, 08:06
Podobno w tym roku na brytyjskim fashion weeku żadna większa modelka się nie pojawiła i znowu po wybiegach chodzą te wychudzone.
To dobrze czy źle? Moim zdaniem dobrze. Modelka musi być chuda i wysoka.

www.dailymail.co.uk/femail/article-11793391/Has-fashion-quietly-dumped-plus-sized-pioneers-sidelined-stick-models.html
Obserwuj wątek
    • chococaffe Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 08:17
      Jest mi dokładnie wszystko jedno. Bardziej mnie ciekawi co jest dostępne w sklepach a nie na wybiegach.
    • triss_merigold6 Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 08:22
      Brytyjska ulica mówi <pokazuje> co innego.
      • gris_gris Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 11:09
        triss_merigold6 napisała:

> Brytyjska ulica mówi <pokazuje> co innego.

A kiedy bylas ostatnio na brytyjskiej ulicy? Z ciekawości pytam. Ja jestem czesto w Londynie, i wiem, co widze…
      • hanusinamama Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 17:04
        A gdzie ty brytyjską ulice widzisz? Nie pytam o twoje rojenia...
    • stara-a-naiwna Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 10:10
      modelka powinna być zgrabna

a nie wychudła
      a nawet nie zgrabna ile proporcjonalna - znam kilka kobiet z dodatkowymi kilogramami które są tak foremne że i tak ładne mimo nadwagi i w mojej ocenie takie modelki też mogły by być (te plus size które widziałam były ogromne)

plus size jest tak samo niezdrowe jak anoreksja - to druga strona tego samego medalu
      • gr.ruuu Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 10:53
        Plus size to w realiach świata mody kobieta nosząca rozmiar 40
        • anilorak174 Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 10:57
          Raczej 38.
        • hanusinamama Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 17:05
          Ale te wybiegowe plus size to raczej koło 50.
          Kobiet 38-42 na wybiegach nie uświadczysz.
      • marzeka11 Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 11:04
        stara-a-naiwna napisała:

> modelka powinna być zgrabna
        >
        > a nie wychudła
        > a nawet nie zgrabna ile proporcjonalna - znam kilka kobiet z dodatkowymi kilogr

> amami które są tak foremne że i tak ładne mimo nadwagi i w mojej ocenie takie m
        > odelki też mogły by być (te plus size które widziałam były ogromne)
        >
        > plus size jest tak samo niezdrowe jak anoreksja - to druga strona tego samego m
        > edalu

O to to, a gdy patrzę na załączony tekst i zdjęcia- to na modelką nie powinna być ani ta Tess Holliday (prezentująca wg naszych rozmiarów chyba rozmiar 58 albo i więcej), ale też ta modelka, która jest na zdjęciu niżej- idą odziane kości.
        • princesswhitewolf Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 11:18
          >O to to, a gdy patrzę na załączony tekst i zdjęcia- to na modelką nie powinna być ani ta Tess Holliday (prezentująca wg naszych rozmiarów chyba rozmiar 58 albo i więcej), ale też ta modelka, która jest na zdjęciu niżej- idą odziane kości.

Ale to nie konkurs miss swiata na idealna kobiete. To HANDEL. A klientki sa w roznych rozmiarach. Np ja jestem cycata. No i co z tego ze zgrabne modelki prezentuja ciuchy jak ja zupelnie inaczej wygladam w tych ubraniach. Modelka ma prezentowac tak by sprzedac wiec powinny byc takie jak klientki.
          • mgla_jedwabna Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 12:41
            Założenie jest takie, że modelki są takie, jakie klientki chciałyby być. Taka magia "kup sobie tę bluzkę, to będziesz TAK wyglądać" i kobieta w rozmiarze 42 ma choć trochę dać się nabrać, że będzie wyglądać zgrabnie.
            • princesswhitewolf Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 12:56
              Kobieta w rozmiarze 42 nie jest gruba chyba ze ma 150 cm.. Kobieta w rozmiarze 52 moze marzy o posiadaniu rozmiaru 44 ale za boga ojca nie identyfikuje sie z 36

Zreszta nie tylko jest tak. Ja jestem cycata i nie identyfikuje sie z plaskimi deskami czy rozmiarem A- C. Nie kupie golfow, zabotow...w ogole takie dziewczyny nie wygladaja dla mnie przekonujaca. Nie zawsze chodzi o otyłość czy chudosc
              • 21mada Re: Koniec mody na Plus Size 27.02.23, 13:55
                Rozmiar 42 to XL - extra large. W jakim wszechświecie to nie jest na grubą?
      • princesswhitewolf Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 11:06
        >modelka powinna być zgrabna

Nie. Modelka powinna odzwierciedlac wszelkie rozmiary i typy figury bo to handel. A odbiorca nie sa tylko zgrabne dziewczyny ale tez male, i niezgrabne i z nadwaga.
        • anilorak174 Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 11:23
          Kiedys trafiłam na stronkę z bielizną, gdzie każdy model biustonosza prezentowały chyba 3 modelki w różnym wieku i rozmiarze.
          • dreg13 Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 12:23
            A to już chyba standard? Kupuję tylko polskie staniki i tam z reguły są zdjęcia modelek w różnym wieku i rozmiarach
            • princesswhitewolf Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 12:53
              No ale kobieta z duzym biustem nie nosi tylko stanika, cos na staniku tez
        • milva24 Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 13:20
          princesswhitewolf napisała:

> >modelka powinna być zgrabna
          >
          >
          > Nie. Modelka powinna odzwierciedlac wszelkie rozmiary i typy figury bo to hande
          > l. A odbiorca nie sa tylko zgrabne dziewczyny ale tez male, i niezgrabne i z na
          > dwaga.

Zgadzam się, chętnie widywałabym modelki zbliżone do mnie wymiarami, czyli ok 160 i bez niedowagi. Gdy widzę takie 180 cm zawsze muszę sobie w głowie przekładać gdzie ja miałabym w danym ciuchu talię i dół.
          • princesswhitewolf Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 13:30
            No dokladnie
          • angazetka Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 13:45
            O, to to.
          • gr.ruuu Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 15:30
            I dokąd mi sięgnie dekolt. Stanowczo brak mi niskopozytywizmu
            • milva24 Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 16:42
              Podoba mi się niskopozytywizmbig_grin
    • woman_in_love Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 10:28
      To dobrze, bo dzięki temu średnia się zgadza:

(wychudzone modelki na wybiegach i mediach + fat size na ulicach) / 2 = norma bodypositive BMI
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 10:34
      Ja to bym wolała, żeby modelki były ładne i zgrabne, żeby było przyjemnie na nie popatrzeć i żeby ubrania, które prezentują nadawały się do ubrania się w nie, a nie były wydumaną, abstrakcyjną sztuką dla sztuki.
      • chococaffe Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 10:47
        a nie były wydumaną, abstrakcyjną sztuką dla sztuki.

a dlaczego nie? Jest to rodzaj sztuki, a ubierac się w Bitwę pod Grunwaldem nikt nie każe. Ważne to co dostępne w sklepach
      • princesswhitewolf Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 11:06
        A ja bym wolala by odzwierciedlaly ulice
      • massinga Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 17:18
        A ja wlasnie odwrotnie. Lubie szalone i zupelnie niepraktyczne pokazy mody.
        • melisananosferatu Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 17:59
          Ja tez tyle, ze to juz dziedzina sztuki, performance.
    • sattwaguna Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 11:02
      Yyyy, właśnie na insta pojawiła mi sie taka rolka z pokazu Dolce. To pierwszy model otwierający rolkę.

Ale co ja tam wiem. Daily Mail jest znanym z wiarygodności źródłem.
      • princesswhitewolf Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 11:07
        No i fajnis. Takie biodrzaste tez sa klientkami
      • triss_merigold6 Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 11:10
        No, dobra , laska jest gruba, pokazuje w jaki sposób za ciasne ciuchy leżą na grubej pani.
        • solarpowerprincess Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 11:13
          Triss, głuptasku, ta sukienka jest dopasowana a nie za ciasna. Idź coś zjeść.
          • triss_merigold6 Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 11:29
            Jest za ciasna, koszmarnie opięta na ramionach.
            • rosapulchra-0 Re: Koniec mody na Plus Size 27.02.23, 10:26
              Ta sukienka ma cienkie ramiączka, a to co wydaje ci się opięte, to takie wdzianko z półprzeźroczystej tkaniny.
              • triss_merigold6 Re: Koniec mody na Plus Size 27.02.23, 12:14
                Tak, to wdzianko jest za ciasne.
                • rosapulchra-0 Re: Koniec mody na Plus Size 27.02.23, 14:11
                  Tego rodzaju tak się nosi. Szczupłe również mają opięte.
                  • po_godzinach_11 Re: Koniec mody na Plus Size 27.02.23, 14:28
                    rosapulchra-0 napisała:

> Tego rodzaju tak się nosi. Szczupłe również mają opięte.
                    >

Gdzie mają a gdzie nie mają.

Wszelka opietosc nie jest elegancka.
        • suki-z-godzin Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 11:27
          triss_merigold6 napisała:

> No, dobra , laska jest gruba, pokazuje w jaki sposób za ciasne ciuchy leżą na g
          > rubej pani.

ciasne to ty miewasz horyzonty. ta sukienka jest dopasowana.
          • mgla_jedwabna Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 12:42
            Jest opięta, widać, że się ciągnie.
          • milva24 Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 13:21
            To ja też mam ciasne horyzonty bo według mnie ta pani wyglądałaby lepiej w ciuchu rozmiar większym.
            • sattwaguna Re: Koniec mody na Plus Size 27.02.23, 11:17
              Ale ta pani, ani żadna inna nie ma absolutnie żadnego obowiązku ani potrzeby wyglądać lepiej.
              Ma wyglądać dokładnie tak jak ona chce a w tym konkretnym przypadku tak jak sobie to wymyślił projektant.

I dla mnie jest całkowicie oczywiste, że projektanci projektując swoje modele bardzo często nie myślą o tym co dodaje urody, a projektują po prostu ciuch w oderwaniu od ciała kobiecego, jego potrzeb, wygody czy choćby możliwości poruszania się.
              • triss_merigold6 Re: Koniec mody na Plus Size 27.02.23, 12:15
                No więc tu projektant pokazał jak wygląda gruba pani w za małej opiętej sukience.
                • sattwaguna Re: Koniec mody na Plus Size 27.02.23, 12:46
                  tak samo jak pokazywał ekstremalnie chude panie w folii, w żyrandolach czy w we wszystkich innych dziwnych albo i niedziwnych rzeczach jakie się wyobrażą projektantowi.
                • rosapulchra-0 Re: Koniec mody na Plus Size 27.02.23, 14:12
                  Zdecyduj się w końcu. W sukience czy we wdzianku.
        • hanusinamama Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 17:07
          Triss dres cię ciśnie. Pisałam już.
      • suki-z-godzin Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 11:26
        sattwaguna napisał(a):

> Yyyy, właśnie na insta pojawiła mi sie taka rolka z pokazu Dolce.

piękna!
    • ga-ti Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 11:07
      Brytyjski fashion week w żaden sposób nie ma wpływu na moje życie.
      Tak całkiem prywatnie to bym chciała żeby te modelki i fotomodelki się uśmiechały od czasu do czasu, a nie stały z miną "jestem tu za karę, a to co na mnie włożyli mnie morduje".
      • summerland Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 15:59
        Nie wolno im sie usmiechac
    • suki-z-godzin Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 11:25
      > To dobrze czy źle? Moim zdaniem dobrze. Modelka musi być chuda i wysoka.

nie, niedobrze. to samo ubranie będzie inaczej leżało na osobie szczupłej i osobie grubej, co zwłaszcza widać przy nierozciągliwych tkaninach. jeśli nie będzie modelek plus size, szycie większych rozmiarów będzie się odbywało tylko poprzez skalowanie a nie modelowanie kroju, co powoduje niedopasowanie strojów do sylwetek.
      jest klientela gruba i chuda, powinny być i takie modelki.
      • ritual2019 Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 12:00
        Tak jak napisano w tym artykule, ubrania na grubych osobach wygladaja zawsze gorzej niz na szczuplych. Chcemy widziec ubrania ktore wygkadaja dobrze, widzimy je na szczuplych modelkach, to samo ubranie na grubych wyglada zle a wiec nie chcemy go kupic jesli same jestemy grube. Mozna sie wzajemnie adorowac, zapewniac, ludzic itd ale fakty sa jakie sa. Prawdziwe kobiety sa rozne, nadmierne wychudzenie jak i otylosc nie sa zdrowe, pomijajac efekty estetyczne. Biznes mody nie powinien promowac ani plus size czyli w efekcie rozmiary sporo powyzej 14 czy 16 ani 6 czy 8 czyli wychudzonych, niezdrowo wygladajacych sylwetek.
        • ga-ti Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 12:33
          Nie no na wychudzonych modelkach niektóre ciuchy wyglądają źle, smętnie zwisają, nie zachęcając do kupna. A do tego modelka naburmuszona wink
          Wybiegi to wybiegi, ja lubię gdy na stronach sklepów ciuchy w dużych rozmiarach są też zaprezentowane na dużych modelkach. Bo nie każdy ciuszek w rozmiarze S będzie tak samo dobrze wyglądał w rozmiarze XXL, chciałabym zobaczyć, czy został tylko proporcjonalnie powiększony, czy jednak dostosowany do sylwetki i jak na większej sylwetce wygląda.
          • triss_merigold6 Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 12:51
            Modelki Zary. Wszystkie wyglądaja źle.
            • ga-ti Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 13:00
              Prawda? Smętnie wiszące ciuszki na zgarbionych obolałych dziewczynach.
              Mnie zniechęcają do zakupu. I się zastanawiam, czemu ach czemu sklep sobie to robi?
        • suki-z-godzin Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 12:45
          ritual2019 napisał(a):

> Tak jak napisano w tym artykule, ubrania na grubych osobach wygladaja zawsze go
          > rzej niz na szczuplych.

należy tu rozróżnić dwa punkty widzenia, nazwijmy je obiektywny i subiektywny.
          punkt obiektywny - zle wygląda marynarka, która się marszczy na plecach, sukienka któa spłaszcza biust, bo ma za krótkie i niedopasowane zaszewki, koszulowa bluzka, rozłażąca się na biuście z podobnego powodu, spodnie garniturowe falujące na bucie albo mające odstające kieszenie. i to są wyniki niestarannego bądz masowego odszycia.
          punkt subiektywny - nie lubisz osób grubych, nie podobają ci się w niczym, co nie jest worem, w worze też zresztą ci się nie podobają, ale przynajmniej zakrywają swoje tłuszcze, albo właśnie lubisz grube osoby, podoba ci się, że podkreślają swoje kształty, i nie pieprzysz, że sukienka jest za ciasna tylko dlatego, że grubsze ciało robi to co każde inne ciało, wypełniając swoim kształtem materiał.
          tak czy inaczej, subiektywny punkt widzenia to twoje osobiste preferencje, a obiektywny dotyczy dopasowania ciucha do figury grubasa, i nawet jeśli ci się nie podoba, to dlatego, że nie lubisz grubych ciał, a nie dlatego, że coś się gdzieś wrzyna, rozłazi, marszczy.
        • princesswhitewolf Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 12:49
          >Biznes mody nie powinien promowac ani plus size czyli w efekcie rozmiary sporo powyzej 14 czy 16 ani 6 czy 8 czyli wychudzonych, niezdrowo wygladajacych sylwetek.

Nie najma. Tak jak promuje sie duze i male samochody- kwestia wyboru nabywcy.
          Handel polega na odpowiedzi klientom a nie na strzelanie sobie w stope tworzac wizerunki tylko dla okreslonego typu kobiet udajac ze chude i grube nie istnieja a tylko srednie.
          Produkcja dla kazdego i niszowe linie- tak powinno byc.
          • ritual2019 Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 15:19
            Tak jak napisalam, mozna zaklinac rzeczywistosc ale otylosci nie powinno sie promowac.
            • marzeka11 Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 15:26
              ritual2019 napisał(a):

> Tak jak napisalam, mozna zaklinac rzeczywistosc ale otylosci nie powinno sie pr
              > omowac.

Podobnie jak wchodzenie w fazę anoreksji. Bo obie podstawy rozwalają zdrowie.
              • ritual2019 Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 15:31
                Oczywiscie. Modelki sa zbyt chude, wygladaja niezdrowo, podejrzewam ze niektore zdrowe nie sa.
    • jammer1974 Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 12:53
      Ja bym wolala ogladac modelki przyjemne w odbiorze a nie chude i wysokie co do ktorych nie mam pewnosci jakiej sa plci. Ale kazdy ma swoj gust.
      • 21mada Re: Koniec mody na Plus Size 27.02.23, 14:08
        O, wyszła z wora twoja ciałopozytywność. A potem będziesz się żalić jak to grube są hejtowane. Chlip chlip.
    • aandzia43 Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 12:54
      Modelka na wybiegu ma być szczupła i dłuuuga, bez dużego biustu i zbyt szerokich bioder. Żeby ubranie prezentowało się na niej, a nie ona w ubraniu. To pokazy ubrań, a nie różnorodnej kobiecej urody, one są tylko ruchomymi manekinami. Co nie znaczy że dramatyczne wychudzenie modelek i wyraz twarzy sugerujący "mam zepsute bolące zęby" są ok. Jestem za szczupłymi modelkami wybiegowymi, bez przegięć w stronę anoreksji.
      • evening.vibes Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 15:42
        aandzia43 napisała:
        > Modelka na wybiegu ma być szczupła i dłuuuga, bez dużego biustu i zbyt szerokic
        > h bioder. Żeby ubranie prezentowało się na niej, a nie ona w ubraniu. To pokazy
        > ubrań, a nie różnorodnej kobiecej urody, one są tylko ruchomymi manekinami. Co
        > nie znaczy że dramatyczne wychudzenie modelek i wyraz twarzy sugerujący "mam z
        > epsute bolące zęby" są ok. Jestem za szczupłymi modelkami wybiegowymi, bez prze
        > gięć w stronę anoreksji.

Bzdura totalna. Po co komu 'prezentacja ubrania' w formie, w której nie wystąpi w rzeczywistości?

• yadaxad Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 15:50
          Pokazy mody stały się wernisażami myśli, ideologii i fantazji, nie trendem w ubiorze, bo nosić można wszystko i każda babka robi własny wernisaż zależnie od odwagi.
          • aandzia43 Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 16:41
            No mniej więcej tak. Pokazy to nie prezentacja ubrań na stronach sklepów gdzie modelki w ludzkich rozmiarach i kształtach mile widziane. Pokazy to sztuka, ubrana w materię myśl, tego się nie nosi w przełożeniu jeden do jednego.
            • evening.vibes Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 17:16
              aandzia43 napisała:
              > Pokazy to sztuka, ubrana w materię myśl, tego się nie nosi w przełożeniu jeden do jednego.

I sztuka ma być chuda BO...?

Nie - nie kupuję argumentu o sylwetce przesłaniającej dzieło, bo KAŻDA modelka wpływa na prezentację dzieła - chuda też.
              • aandzia43 Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 18:41
                Nie sztuka ma być chuda tylko szmaciane dzieła lepiej prezentują się na długiej sylwetce bez dużego biustu. Nie napisałam że na wychudzonej i anorektycznej.
                • evening.vibes Re: Koniec mody na Plus Size 27.02.23, 10:54
                  aandzia43 napisała:
                  > Nie sztuka ma być chuda tylko szmaciane dzieła lepiej prezentują się na długiej
                  > sylwetce bez dużego biustu.

Lepiej??? big_grin
                • gr.ruuu Re: Koniec mody na Plus Size 27.02.23, 11:17
                  To może sukienki powinni prezentować piętnastoletni chłopcy?
                  • aandzia43 Re: Koniec mody na Plus Size 27.02.23, 12:50
                    Od kilku postów piszę że nie piętnastoletni chłopcy tylko kobiety smukłe, nie wychudzone, z długimi nogami i niewielką ale nie zerową czy ujemną pupą i biustem. Każdy ciuch z naszego kręgu kulturowego, nie mówimy przecież o kimonach czy anorakach, optymalnie prezentuje się na sylwetce szczupłej i długonogiej. Przykro mi, niepoprawne politycznie. To na pokazach które są pierwszym okazaniem nowej linii, nowego trendu. Potem na stronach sklepów czy gdzie indziej na fotomodelkach wskazane różne rodzaje figur i rozmiarów.
                    • aandzia43 Re: Koniec mody na Plus Size 27.02.23, 13:01
                      Modelki zawsze były szczupłe i długie, grubo przed erą anoreksji na wybiegach. Magazyny dla pań z XIX wieku pełne są rysunków wydłużonych sylwetek, a był to czas który trudno posądzić o preferowanie pań chudych ze sterczącymi kośćmi i zanikiem trzeciorzędnych cech płciowych. Potem w XX wieku było tak samo, rysunki i modelki np. z lat czterdziestych. Szczuplutkie, długie, długonogie, nie wysuszone.
                    • gr.ruuu Re: Koniec mody na Plus Size 27.02.23, 13:13
                      To nie jest niepoprawne politycznie, to jest po prostu subiektywne. Tobie podobają się ubrania na szczupłej kobiecie, małym biustem i tyłkiem, mnie mogą się podobać na kobiecie z duzymi piersiami i biodrami.
                      • aandzia43 Re: Koniec mody na Plus Size 27.02.23, 13:19
                        Nie, nie mnie, obejrzyj żurnale mody z XIX i XX wieku.
                        • yuka12 Re: Koniec mody na Plus Size 27.02.23, 14:36
                          ALE kobiety ze zdjęć mają typowo kobiece sylwetki - biodra, biust. Są szczupłe, ale kształtne. Nie przypiminają 15-letnich chłopców PRZED okresem dojrzewania czyli z wysokim wzrostem, szczupłych lecz bez męskiej budowy ciała. Owszem były takie trendy w modzie już wcześniej. Ale jakoś nie dominowały przez dłuższy czas, a oprócz nich były też inne style. Krawcy dopasowywali ubrania do figur, nawet gorsetów było ileś tam modeli w zależności od figur, stylu życia, potrzeb i możliwości finansowych. Np. w długich sukniach wszywano kieszenie, a dzisiaj w kobiecych kurtkach i płaszczach z łaski zostawia się dwie małe kieszonki, jakby każda osoba uwielbiała nosić torebki/plecaki. Kanały Karoliny Żebrowskiej i Bernadette Banner świetnie pokazują różnice między myśleniem o ciuchach kiedyś, a tym co oferuje fast fashion dzisiaj.
                          • aandzia43 Re: Koniec mody na Plus Size 27.02.23, 15:08
                            Cały czas piszę o tym że odkąd pojawiło się coś na kształt hm.. katalogów mody, a w każdym razie proponowane suknie rysowano i rysunki te rozpowszechniano, to były na nich kobiety bardzo smukłe. Bo na smukłych i długonogich najlepiej prezetnują się ubrania projektowane w naszym kręgu kulturowym, taka estetyka, co poradzić. Kobiety z biustem niedużym lub średnim, bardzo wąską talią, niezbyt wydatnymi biodrami (kiedy już krynoliny i inne konstrukcje opadły). Niemniej jednak kobiety, dojrzałe płciowo, bez sterczących kości, zapadniętej klatki piersiowej i zaniku pośladków.
    • asia_i_p Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 12:57
      Na wybiegu mnie nie interesuje. Na stronach sklepów online byłabym wdzięczna za możliwość zobaczenia modelu na modelce w rozmiarze 40/ 42/ 44, jeszcze bardziej za możliwość zobaczenia go na modelce 165 cm wzrostu.
      • aandzia43 Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 13:08
        O tak, na stronach sklepów życzę sobie takie. I czasem znajduję.
    • yuka12 Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 13:04
      Podoba mi się zdanie z artykułu:
      Put simply, fashion is no good at dressing real women.
      które doskonale podsumowuje współczesne wybiegi i często dostępny asortyment w sklepie.
      • melisananosferatu Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 13:42
        Moja znajoma jest wysoka i szczupla wszedzie procz biustu. Ile sie dziewczyna naszukala zeby znalezc bluzke koszulowa, ktora wszedzie procz biustu nie bedzie wygladala na niej jakby wielkiemu facetowi koszule ukradla. Znalezienie dzinsow na moje dziecko to tez wyzwanie bo jesli nie sa za krotkie to leca jej z pasa. Boru dzieki za takie z wszywana gumka i guzikiem w pasie, mozna je regulowac .
        • princesswhitewolf Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 15:07
          Ja robie tak ze kupuje wieka koszule biala i ide z nia do krawcowej by mi rekawy wszyla wyzej i w pasie zwezyla. Wiem ze moze lepiej szyc od poczatku ale jak mi sie cos podoba to nie ma wyjscia
          To samo z marynarkami robie. Nie ma wyjscia. W wiekszosci jednak nosze rzeczy z elastanem
          • yadaxad Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 15:32
            Pokaz to wernisaż sztuki, a na co mają rzucić chętni modnego ubrania powinno być pokazane na różnych modelach. Ubranie na rozmiar 34 metr180 większości kobiet nie pasuje.
            • marzeka11 Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 15:42
              yadaxad napisał(a):

> Pokaz to wernisaż sztuki, a na co mają rzucić chętni modnego ubrania powinno by
              > ć pokazane na różnych modelach. Ubranie na rozmiar 34 metr180 większości kobiet
              > nie pasuje.

Pokaz sztuki: oglądam czasami te pokazy i widzę jakże nieekologiczne działania- marnowanie mnóstwa materiały na takie koszmarki. A wszystko pod hasłem: pokaz mody
              • yadaxad Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 16:08
                Nie ma uniformu. Każda kobieta robi własny wernisaż, zależnie od odporności psychicznej bycia oryginalną. To projektanci muszą być surrealistyczni.
              • summerland Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 16:14
                Bo na tych pokazach mody nie chodzi o to zeby prezentowane stroje sie podobaly czy zaspokajaly gusta ogladajacych tylko zeby zaszokowac czyms swiat, zeby zwrocic na siebie uwage. To niewiele ma juz wspolnego z moda
                • chococaffe Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 16:21
                  No i udało się imwink
                • majenkirr Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 18:03
                  A kasę pewnie robią na t-shirts i perfumach wink.
            • yuka12 Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 16:11
              I dlatego coraz mniej osób jest tą "sztuką" zainteresowanych poza wąskim gronem entuzjastów i klakierów. W artykule z DM jest napisane o problemach branży. Kowid i te sprawy. Tylko że wg mnie te problemy zaczęły się na długo przedtem - świetnie pokazuje to The Devil Wears Prada, nawet po samym tytule. Moda powinna być paliwem, inspiracją dla ulicy, bo w końcu to ulica finansuje branżę. Jeżeli pokazy mody zamieniają się w wernisaże, wtedy mają odbiorców dzieł sztuki, w dodatku dzieł sztuki efemerycznych, szybko przemijających.
              Dla mnie 3/4 wytworów współczesnego przemysłu odzieżowego to efemerydy i badziewie oraz poważne zagrożenie dla środowiska. Tyle że doceniam że łatwo dostępne i stosunkowo niedrogie. Chyba że ma się biodra, biust i wzrost nie ujęty w chińskich tabelach.
              • marzeka11 Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 16:15
                "Dla mnie 3/4 wytworów współczesnego przemysłu odzieżowego to efemerydy i badziewie oraz poważne zagrożenie dla środowiska. "
                Zdecydowanie.
                • yadaxad Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 16:26
                  Bo z -twórców mody- zrobiło się środowisko wzajemnej nie adoracji, które nie ma nic wspólnego z praktyką ubierania się. "Ulica" tworzy własną modę, o której nie mają pojęcia i wtórnie z niej czerpią.
                  • marzeka11 Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 16:32
                    yadaxad napisał(a):

> Bo z -twórców mody- zrobiło się środowisko wzajemnej nie adoracji, które nie
                    > ma nic wspólnego z praktyką ubierania się. "Ulica" tworzy własną modę, o które
                    > j nie mają pojęcia i wtórnie z niej czerpią.

A ja zatrzymałam się jeszcze na filmie "kto się ubiera u Prady" - jest tam scena, kiedy ta straszna szefowa tłumaczy, jak funkcjonuje moda- od pokazu do ulicy. Teraz widzę odejście od tego- i wielkie, wielkie marnotrawstwo materiałów użytych na te badziewne pokazy.
          • melisananosferatu Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 16:28
            Dobry myk, nie wiem czy ona tak nie robila czy w koncu nie zrezygnowala z koszul.
          • hanusinamama Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 17:10
            NO ale męska nie ma zaszewek na biust!!!
    • littlesquirrel Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 16:28
      Jako fanka Cindy Crawford powiem, że modelka powinna być szczupła i kobieca. Przegięcie w żadną stronę nie jest dobre i zdrowe. Także obecne promowanie wersji plus size.
      • yadaxad Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 16:37
        No tak, tylko moda odrodzi się w uniseksie. Teraz zamieszanie "płciowe" i walki o istnienie tożsamości zabiło wykorzystywanie mody.
    • jehanette Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 16:57
      Może bardziej pasuje do mody na trans xD
      A tak serio to żadna przesada nie jest dobra, modelki mogłyby być normalne, ani grube ani chude. Mogłaby wrócić "moda" na wysportowane modelki, temu bym przyklasnela
    • martini_n Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 17:02
      Może na szczupłe sylwetki idzie w parze z modą na wizerunek clean girl i old money. W kontraście do, na szczęście przebrzmiewającej, mody na przesadę w makijażu i stroju oraz na napompowane sylwetki, wniesione do mainstreamu przez rózne Kardashianki i inne Nicki Minaj.
    • taki-sobie-nick Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 21:42
      Trzeba było uprzedzic, ze jako pierwsze jest na zdjęciu to straszliwe babsko.
      • chococaffe Re: Koniec mody na Plus Size 27.02.23, 10:15

taki-sobie-nick Re: Koniec mody na Plus Size 26.02.23, 21:42
        Trzeba było uprzedzic, ze jako pierwsze jest na zdjęciu to straszliwe babsko.

Kobieta a nie babsko. Co z ciebie za czlowiek!?
        • rosapulchra-0 Re: Koniec mody na Plus Size 27.02.23, 14:25
          Straszliwe i umęczone nerwicą babsko.
    • klaramara33 Re: Koniec mody na Plus Size 27.02.23, 10:11
      Najlepiej normalne zdrowo wyglądające modelki, chudośc i grubość świadczy o jakiś problemach zdrowotnych.
      • kropkacom Re: Koniec mody na Plus Size 27.02.23, 10:17
        Normalne czyli jakie? Bo mam wrażenie, że nikt tego nie wie. Czy Claudia Schiffer była norma? Czy po prostu większości się podobała?
        • klaramara33 Re: Koniec mody na Plus Sizeę nie widzisz czy któ 27.02.23, 10:33
          kropkacom napisała:

> Normalne czyli jakie? Bo mam wrażenie, że nikt tego nie wie. Czy Claudia Schiff
          > er była norma? Czy po prostu większości się podobała?
          Naprawdę nie widzisz tego jak ktoś jest wychudzony-policzki zapdnięte, widać kości, z zachowania a patyczny albo któs gruby galarotowate ciało,fałda na fałdzie,cieżko się porusza sapiąc głośno?
          • kropkacom Re: Koniec mody na Plus Sizeę nie widzisz czy któ 27.02.23, 10:35
            Czy pani, której zdjęcie jest w tym wątku to fałda na fałdzie? No i Robik. Czy ona jest anorektyczką?
            • kropkacom Re: Koniec mody na Plus Sizeę nie widzisz czy któ 27.02.23, 10:41
              Rubik.
            • klaramara33 Re: Koniec mody na Plus Sizeę nie widzisz czy któ 27.02.23, 10:42
              Na jakim?
              • kropkacom Re: Koniec mody na Plus Sizeę nie widzisz czy któ 27.02.23, 10:46
                Przeczytaj sobie wątek.
                • klaramara33 Re: Koniec mody na Plus Sizeę nie widzisz czy któ 27.02.23, 10:56
                  Ale tam jest kilka zdjęć. Chodzi o tą modelkę w białym bandażowatym wdzianku? No ona mi zdrowo nie wygląda ,mimo że ne widzę czy ma fałdy i jak się porusza czy sapie przy poruszaniu więc zakładam ,że mogę się mylić.
                  • kropkacom Re: Koniec mody na Plus Sizeę nie widzisz czy któ 27.02.23, 11:02
                    Chodzi o modelkę w czerwonej czy różowej sukience.
                    • klaramara33 Re: Koniec mody na Plus Sizeę nie widzisz czy któ 27.02.23, 11:34
                      Ta się wydaje być zdrowa.
                      • kropkacom Re: Koniec mody na Plus Sizeę nie widzisz czy któ 27.02.23, 11:41
                        Aha...
    • gaskama Re: Koniec mody na Plus Size 27.02.23, 10:33
      Dla mnie byłoby super, gdyby moda była prezentowana na różnych sylwetkach, ze szczególnym uwzględnieniem tych przeciętnych. Jeśli coś ładnie leży na babeczce w rozmiarze 40, 42 to będzie zapewne też ładnie leżało na takiej, która nosi rozmiar 36. Natomiast odwrotnie nie zawsze to działa. Ale pokazywanie mody na kobitach o rozmiarach 48 czy 50+ ... no nie wiem. Jednak jestem z opcji nie promowania otyłości.
      • kropkacom Re: Koniec mody na Plus Size 27.02.23, 10:37
        No ale dziewczyny, brniecie. To jak z paradami równości. Czy to promocja czegokolwiek? Zresztą same rozmiary ubrań jeszcze nie mówią wszystkiego o człowieku.
        • kubek0802 Re: Koniec mody na Plus Size 27.02.23, 10:52
          Rozmiar mówi o wielkości ciała. I tyle. To nie fason/kolor, że miałby wyrażać coś jeszcze.
          • kropkacom Re: Koniec mody na Plus Size 27.02.23, 10:54
            Nie zawsze mówi to samo.
            • kubek0802 Re: Koniec mody na Plus Size 27.02.23, 11:06
              No ja pozostanę jednak przy zdaniu, że jeżeli ktoś kupuje 48 to jest to najmniejszy rozmiar, który może założyć ze względu na rozmiar ciała. Nie dlatego, że wystarczy mu 38 ale lubi luzy.
              • kropkacom Re: Koniec mody na Plus Size 27.02.23, 11:08
                To zostań.
              • gr.ruuu Re: Koniec mody na Plus Size 27.02.23, 11:16
                I brak dostępności rozmiaru 48 sprawi, że schudnie?
                • kubek0802 Re: Koniec mody na Plus Size 27.02.23, 11:48
                  Dyskusja nie dotyczy dostępności asortymentu w rozmiarze 48, a tego że jest on co do zasady przeznaczony dla osób w tym rozmiarze. I nie wybierają go raczej inne, chyba że w celu przebrania.
        • jakis.login Re: Koniec mody na Plus Size 27.02.23, 10:53
          kropkacom napisała:

> To jak z paradami równości. Czy to promocja czegokolwiek?

Tak, równości.
        • gaskama Re: Koniec mody na Plus Size 27.02.23, 10:55
          Coś ci się pokręciło. Bycie gejem to nie choroba. A bycie otyłym to choroba.
          • evening.vibes Re: Koniec mody na Plus Size 27.02.23, 10:59
            gaskama napisała:
            > Coś ci się pokręciło. Bycie gejem to nie choroba. A bycie otyłym to choroba.

Tobie się pokręciło. Pokazywanie nie jest promowaniem.
          • kropkacom Re: Koniec mody na Plus Size 27.02.23, 11:00
            Chodzi mi o to, że nie trzeba być otyłym aby nosić duży rozmiar. Od samego patrzenia chyba nikt nie zacznie się obżerać aby wyglądać jak modelka. Co to za promocja więc?
          • sattwaguna Re: Koniec mody na Plus Size 27.02.23, 11:23
            A jak się promuje chorobę? Czy pokazywanie ładnych ludzi na wózku inwalidzkim sprawia że sobie myślisz - kurcze fajne to, też tak chce.
            Albo ładnych ludzi w depresji - o tak ładnie mówią o swojej chorobie, spróbuję.

Albo osoby uzależnione po wyjściu z nałogu są zwykle takie szczęśliwe - hyc uzależniamy się by potem móc opowiadać o 12 krokach i zbierać gratulacje.

A np Selma Blair ładnie wygląda z laską i wszyscy ją tak chwalą że dzielna - stwardnienie rozsiane to tez jest rozwiązanie.

Jak widzisz zadowoloną z siebie grubaskę co czujesz? Myślisz sobie: tyle lat biegania, diet, ograniczeń i po co to komu. Ona się uśmiecha bez tego. Tyle zmarnowanego wysiłku. I idziesz na tort.
            Czy jednak jesteś zadowolona ze swoich wyborów życiowych i nie zamierzasz ich zmieniać POMIMO że inni wyglądają ładnie (albo czują się ładnie) bez tego wszystkiego.
      • klaramara33 Re: Koniec mody na Plus Size 27.02.23, 10:43
        No pewnie, zdrowe podejście to jest promowanie zdrowo wyglądających sylwetek
      • gr.ruuu Re: Koniec mody na Plus Size 27.02.23, 11:15
        Promowanie otyłości to reklamy w stylu "nażryj się golonki, popraw tortem i weź tabletkę na wątrobę". To wojna o sklepiki szkolne pod hasłem "drożdżówka prawem nie towarem", to beznadziejnie prowadzone lekcje wf zniechęcające do ruchu. Od tego mo,na przytyć, od widoku modelki w rozmiarze 50 nie.
        • chococaffe Re: Koniec mody na Plus Size 27.02.23, 11:17
          10/10
        • daniela34 Re: Koniec mody na Plus Size 27.02.23, 11:18
          Dodajmy: to reklamy sieci fast food, w których występują piękni i szczupli i w których piękna dziewczyna trzepocze rzęsami do urodziwego młodziana nad tacą z burgerem.
          • gr.ruuu Re: Koniec mody na Plus Size 27.02.23, 11:22
            I obowiązkowe karmienie dzieci na wycieczkach szkolnych w tych przybytkach
            • daniela34 Re: Koniec mody na Plus Size 27.02.23, 11:25
              Więc ja co prawda po ostatnim w wątku na temat ciałopozytywności odkrywam, że jestem fatfobką oraz nie mogę być ciałopozytywna, ale nadal będę się upierać, że modelki plus size na wybiegu nie promują otyłości, and on that hill I will die.
        • pade Re: Koniec mody na Plus Size 27.02.23, 11:25
          Dokładnie!
    • kropkacom Re: Koniec mody na Plus Size 27.02.23, 11:31
      Przypominam, że te wszystkie fashion week to są po prostu targi odzieżowe.
    • mama-ola Re: Koniec mody na Plus Size 27.02.23, 11:56
      Mnie się marzy, że w sklepach internetowych będą pokazywać ciuch na różnych modelkach we wszystkich rozmiarach. "Wybierz rozmiar", okej... 40. I wyświetla się zdjęcie babki rozm. 40 w danej sukience. To teraz poproszę 36. Aha, babka rozm. 36 wygląda tak.
      Do tego mogłaby być jeszcze opcja wyboru wzrostu, choćby w 3 zakresach: niska - średnia - wysoka.
      Bo teraz wybieramy rozmiar, a zdjęcie ciągle jedno: chudzinka 180 cm z nogami do szyi + retusz.
      • kubek0802 Re: Koniec mody na Plus Size 27.02.23, 12:07
        Jeszcze lepiej: ciuch na wieszaku, a wirtualną modelkę do niego konfigurujemy wg uznania. Klikamy plus/minus np. na biuście, pośladkach. Ramiona opadające, albo proste i szerokie itd.
        • mama-ola Re: Koniec mody na Plus Size 27.02.23, 22:24
          Jestem za! Ten, kto to zaprogramuje i opatentuje, zarobi krocie. Ematki, mówcie swoim synom programistom.
    • po_godzinach_11 Re: Koniec mody na Plus Size 27.02.23, 13:29
      Ani tęgie, ani wychudzone. Po prostu wysokie, wysmukłe kobiety, to na nich ubiór najlepiej leży i wyglada. Pokaz mody to nie jest sklep odzieżowy. To pokaż linii, tkanin, kolorów, form na przyszły sezon. To wskazówka dla producentów co mają szyć.

• po_godzinach_11 Re: Koniec mody na Plus Size 27.02.23, 13:36
        po_godzinach_11 napisała:

> Ani tęgie, ani wychudzone. Po prostu wysokie, wysmukłe kobiety, to na nich ubió
        > r najlepiej leży i wyglada. Pokaz mody to nie jest sklep odzieżowy. To pokaż li
        > nii, tkanin, kolorów, form na przyszły sezon. To wskazówka dla producentów co m
        > ają szyć.
        >
        >

Na przykład tu, wiosna 2023.
        Forma, tkanina, kształt, można się inspirować smile

www.chanel.com/pl/haute-couture/wiosna-lato-2023/
        • rosapulchra-0 Re: Koniec mody na Plus Size 27.02.23, 14:46
          Chanel. Piękny pokaz.
          • po_godzinach_11 Re: Koniec mody na Plus Size 27.02.23, 14:55
            rosapulchra-0 napisała:

> Chanel. Piękny pokaz.
            >

Piękny.

Widać co proponują: formę X, dużo bieli, beżu, róż, fakturowe tkaniny, aplikacje no i mnóstwo blasku.

Naprawdę jest z czego czerpać.
        • aandzia43 Re: Koniec mody na Plus Size 27.02.23, 15:22
          Fajny pokaz.
    • ajmalicious Re: Koniec mody na Plus Size 27.02.23, 13:41
      Sinsay zwiększył ilość cm dla danego rozmiaru so....
    • rikitikibu Re: Koniec mody na Plus Size 27.02.23, 14:34
      Ale mnie modelki Plus Size są tak samo nieapetyczne jak te wychudzone "prawdziwe" modelki. Przegięcia w dwie strony.
      • yadaxad Re: Koniec mody na Plus Size 27.02.23, 15:05
        Ubrania się mają podobać na pokazie, nie modelki. Modelki są "odpowiednim wieszakiem". Nic się nie poradzi na to, że by pociągająco model wyglądał, większość modelek będzie miała nienarzucającą się figurę eksponującą ubranie, niestandardowa fizyczność jest -poprawnym- uzupełnieniem pokazu. Nadmierna chudość była sfiksowaniem branży. Odchodzi się od niej nie tyle z poczucia humanitaryzmu na naciski przeciw anorektyczne, ale że okazało się, że to "nie robi dobrze" fascynacji modą, choć naciski to kopnęły.
    • fogito Re: Koniec mody na Plus Size 27.02.23, 17:53
      W Stanach w sklepach sa grube manekiny prezentujące ubrania dla większych pań. Również w sklepach sportowych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka