Dodaj do ulubionych

Brexit Deal reloaded

27.02.23, 23:11
Czy gdzies cos w polskich wiadomoaciach podali czy cicho sza by nikt nic nie wiedzial? Z ciekawosci pytam czy media polskie podaja czy temat zatuszowany

( I zeby nie bylo bo sie beda znow domagac: pozdrawiam wszystkich milosnikow
i czlonkow fanklubu listew i cokolow kuchennych z zapasami. )

Obserwuj wątek
    • ruta59 Re: Brexit Deal reloaded 27.02.23, 23:23
      razydzisiaj.pl/swiat/protokol-z-irlandii-polnocnej-czego-mozna-sie-spodziewac-po-spotkaniu-vdl-sunak/
      • princesswhitewolf Re: Brexit Deal reloaded 27.02.23, 23:26
        O prosze...
    • alicia033 Re: Brexit Deal reloaded 27.02.23, 23:31
      nie umiesz trafić nawet na główną gazeta.pl?
      No, smuteczek...
      • princesswhitewolf Re: Brexit Deal reloaded 27.02.23, 23:58
        Uwielbiam jak sie wkrecasz
    • teodor-k Re: Brexit Deal reloaded 27.02.23, 23:41
      No jest na głównej pl. Wielka Brytania wróci biegusiem do Unii . next.gazeta.pl/next/7,151003,29508681,wielka-brytania-i-ue-z-przelomowym-porozumieniem-chodzi-o-handel.html#do_w=52&do_v=478&do_st=RS&do_sid=602&do_a=602&s=BoxBizImg2&do_upid=478_ti&do_utid=29508681&do_uvid=1677512011772
      • princesswhitewolf Re: Brexit Deal reloaded 27.02.23, 23:57
        Niestety to nie jest na temat powrotu- a szkoda.
        • teodor-k Re: Brexit Deal reloaded 28.02.23, 00:20
          Wiem .Kiedyś moja córka pracowała w Irlandii ,zdobywała nagrody w firmie .Taki byłem z niej dumny .Coś ją ugryzło i wróciła do Polski .Ale tu też daje radę ,prowadzi firmę wraz z koleżanką rekrutującą pracowników zagranicę .Czasami się zastanawiam kto zna lepiej język niemiecki ja czy ona. Skończyła studia filologii niemieckiej .A angielski to jej drugi język. Dużo mi pomaga w sprawach osobistych i pracowniczych .
          • iwoniaw Re: Brexit Deal reloaded 28.02.23, 11:09
            A wie jakie piedoły pozwalajace ją zidentyfikowac w sekundę wypisujesz na jej i rodziny jej męża temat na publicznych forach i w mailach do obcych ludzi? Ogarnij się czlowieku, bo nie zyjesz na pustyni 🤦‍♀️
            • teodor-k Re: Brexit Deal reloaded 28.02.23, 11:34
              Nie twój problem .W mailach nie wysyłam .Racz ode mnie .Nie wiem co ci robi .Na forach każdego można znaleźć.
        • teodor-k Re: Brexit Deal reloaded 28.02.23, 11:40
          princesswhitewolf napisała:

> Niestety to nie jest na temat powrotu- a szkoda.
          Niewiadomo co się wydarzy w przyszłości .Brexit to była głupota na ten czas bo stworzyła problemy .
          • princesswhitewolf Re: Brexit Deal reloaded 28.02.23, 12:50
            A tak a propos to gdzie jest ten watek chinski co mnie ominal? Cos fajnego przegapiłam?
            • teodor-k Re: Brexit Deal reloaded 28.02.23, 13:03
              Nie dawałem Ci ,a to szkoda . forum.gazeta.pl/forum/w,567,175308010,175308010,Wang_Yi_w_Moskwie.html
      • krolewska.asma Re: Brexit Deal reloaded 28.02.23, 15:52
        No ledwo wyszli drzwi jeszcze dobrze nie trzasnęły

a już negocjują od nowa powrót i to wszystko za nasze pieniądze bo przecież takie rozmowy nie wiadomo ile kosztują
        • princesswhitewolf Re: Brexit Deal reloaded 01.03.23, 09:32
          Asma ja to bym chciala by ktos negocjowal powrot. Niestety negocjacje byly odwrotne- o uszczelnieniu granicy w Polnocnej Irlandii.
          • teodor-k Re: Brexit Deal reloaded 01.03.23, 12:50
            Pewnie psy ,druty kolczaste i karabiny maszynowe na wieżach .Wracamy do normalności .
          • krolewska.asma Re: Brexit Deal reloaded 01.03.23, 18:11
            Princess ale jsk wyglada tam granica
            Wcześniej przecież nic nie było
            Po domkach innych się poznawało ze to już królestwo Elżbiety
            Są teraz kontrole dokumentów ??????
    • bywalec.hoteli Re: Brexit Deal reloaded 28.02.23, 00:23
      O co tu chodzi? Ulster nie był objęty Brexitem?
      • princesswhitewolf Re: Brexit Deal reloaded 28.02.23, 00:28
        " luznym" a teraz sprecyzowali sobie.
        • bywalec.hoteli Re: Brexit Deal reloaded 28.02.23, 01:07
          no to trudno, nie będziecie sobie już jeździć z Irlandii Pn do Irlandii Pd na zakupy do Ikei a irole do Was po samochód czy z amazona bez cła
          • teodor-k Re: Brexit Deal reloaded 28.02.23, 01:33
            Albo jesteś w Unii ,albo masz przekichane .Tak blisko siebie ,a tak daleko . Ale czasy nastały ,covid ,wojna ,podziały ,kłótnie .Kiedyś się spotkamy po drugiej stronie lustra i będziemy się bujać na chmurce .Kto pierwszy to poczeka.
          • princesswhitewolf Re: Brexit Deal reloaded 28.02.23, 08:35
            Bywalec w UK jest pelno Ikei
            • bywalec.hoteli Re: Brexit Deal reloaded 28.02.23, 10:46
              mówię o tych na wyspie „Irlandia”
              podobno w samej Irlandii mało
              • ichi51e Re: Brexit Deal reloaded 28.02.23, 10:54
                No to może otwarza w czym problem?
                • princesswhitewolf Re: Brexit Deal reloaded 28.02.23, 12:47
                  No tez nie wiem, cale lata nie bylam w ikei. Ale owszem kupowalam online u nich
                • krolewska.asma Re: Brexit Deal reloaded 28.02.23, 15:53
                  Kto będzie do Irlandii wiózł jakieś paczki z meblami ile to kosztuje ,

zarząd ikea to Sknerusy

Irlandia Biedna też Oberwała tym Brexitem
                  • bywalec.hoteli Re: Brexit Deal reloaded 28.02.23, 18:07
                    podobno na cała 7 milionowa wyspę sa 2 Ikeje - jedna w Dublinie a druga w Belfaście. Podejrzewam ze ludzie z takiego irlandzkiego zadupia Donegal koło Belfastu będą pomstować na granice i koniecznosc jechania dookoła
                    • krolewska.asma Re: Brexit Deal reloaded 28.02.23, 18:19
                      Ale tam jest teraz granica taka z drutem kolczastym ????
                      • bywalec.hoteli Re: Brexit Deal reloaded 01.03.23, 00:29
                        asma - jest granica a więc ograniczenia w przewozie, cło i takie tam rzeczy
                        • princesswhitewolf Re: Brexit Deal reloaded 01.03.23, 00:50
                          No wlasnie nie ma granicy w sensie fizycznym bo czas pobytu w Unii uczynil rozne dziwne rzeczy a mianowicie takie ze np facet ma chałupę po stronie Irlandii a juz pole przy domu na terenie Polnocnej Irlandii. Albo jeden rozbudowal sobie dom tak pomiedzy....i rozne inne cyrki

Ta granice teraz zatwierdzaja itd ale to nadal dziurawe bylo a UK rzad chce to ciasne
                          • teodor-k Re: Brexit Deal reloaded 01.03.23, 01:01
                            Ty nie widzisz że to jest chore .Jak za zimnej wojny granice .Europa prawie jeden język i bariery ochronne .
                            • princesswhitewolf Re: Brexit Deal reloaded 01.03.23, 01:21
                              A czy ja glosowalam za Brexitem czy co? Jest jak jest, nie ma co szat rozdzierać po fakcie. Sa i beda powazniejsze sprawy na swiecie. Jak chocby ten lodowiec co pęka czy emisja gazow cieplarnianych.
                            • princesswhitewolf Re: Brexit Deal reloaded 01.03.23, 01:26
                              A tak z innej beczki to gdzie sie podziala magdallena? Cos dawno jej nie widzialam? Nicka zmienila czy co?
                              • teodor-k Re: Brexit Deal reloaded 01.03.23, 01:28
                                Jest i pisze .U Anny ostatnio ta co zakłada o depresji wątki .
                                • teodor-k Re: Brexit Deal reloaded 01.03.23, 01:29
                                  Idę spać trochę jestem wkurzony dzisiaj .Dobranoc .
                              • krolewska.asma Re: Brexit Deal reloaded 01.03.23, 18:09
                                Nie wnikam bo omijam szerokim łukiem
                                Przez ta babę już 2 razy miałam niesprawiedliwie blokadę ale konto na insta polecam szczękę zbieram o miesiącu
                          • krolewska.asma Re: Brexit Deal reloaded 01.03.23, 18:17
                            Aaaaaaaaaa

Ale to jest bez sensu wy na tej wyspie jednej to jakoś się trzymacie ale oni tam dwa kraje na jednej wyspie jeden za UE drugi przeciw UE to jakaś masakra

Ale chyba coś było że oni chcą wystąpić z uk i jako oddzielne państwo przestąpić do i
                            UE tak?
    • profes79 Re: Brexit Deal reloaded 28.02.23, 06:07
      Trąbią o tym wszędzie. Trąbią też, że deal ma swoich przeciwników i wśród unionistów z Belfastu i w części Partii Konserwatywnej i że zwłaszcza opór unionistów może się okazać problemem ze względu na ich fanatyzm.
    • kk345 Re: Brexit Deal reloaded 28.02.23, 11:20
      >pytam czy media polskie podaja czy temat zatuszowany

Teorie spiskowe by princess, odcinek 429773 big_grin
      • teodor-k Re: Brexit Deal reloaded 28.02.23, 11:41
        Patrz nawet nie założyła wątku wojennego dziwne co ?
      • princesswhitewolf Re: Brexit Deal reloaded 28.02.23, 12:45
        Kk345, ja sie dwoje i troje by wywolac watek a ty wchodzisz i takie tam wypisujesz zamiast sie zaangażować w temat.

Teorie spiskowe to ja moge zaczac zakladac dopiero ale nikt nie bedzie chcial pisac...zreszta a moze... 🤔💭
        Po namysle jednak Eee... Iwonia mi potem skasuje wiec sie nie oplaca
        • iwoniaw Re: Brexit Deal reloaded 28.02.23, 13:47

> Po namysle jednak Eee... Iwonia mi potem skasuje wiec sie nie oplaca

No tak, znowu mnie szkalujesz bez powodu, nie założyłaś też obiecanego wątku wojennego 🙁
          • princesswhitewolf Re: Brexit Deal reloaded 28.02.23, 15:02
            A ty zalozylas chinski bo ktos tu czy na innym watku wspomnial ktorego nie moge znalezc.

No dobra zaloze pod wieczor watek wojenny i spiskowy z przymruzeniem oka taki ale licze na bunt ematek ze strasze!
            • teodor-k Re: Brexit Deal reloaded 28.02.23, 15:24
              Myślę że nowy wątek wojenny wzbudzi na tym forum euforię .
            • iwoniaw Re: Brexit Deal reloaded 28.02.23, 15:34

> A ty zalozylas chinski bo ktos tu czy na innym watku wspomnial ktorego nie mog
              > e znalezc.

No założyłam, ale żeby tłumy się zainteresowaly, to nie powiem 😉 To ten:
              forum.gazeta.pl/forum/w,567,175308010,175308010,Wang_Yi_w_Moskwie.html?p=175308010

> No dobra zaloze pod wieczor watek wojenny i spiskowy z przymruzeniem oka taki a
              > le licze na bunt ematek ze strasze!

No albo z przymrużeniem, albo straszysz, zdecyduj się 😀
    • krolewska.asma Re: Brexit Deal reloaded 28.02.23, 15:49
      Ale czy ty mieszkasz w Irlandii północnej

po co ci korzyści jakieś dla tej wyspy?

Natomiast oglądałam taką reklamę przygotowaną przed referendum do brexitu w stylu: podwyższą się płacę, szybciej będzie można się dostać do lekarza, będzie więcej pracy Itp itd

Fajny materiał na nie zrobiony -są kawałki reklamy typu :szybciej można się dostać do lekarza, po czym jest ocena obecnej sytuacji i wszędzie wychodzi że wszystko się po Brexicie sue pogorszyło

I co wy na to pewnie widzieliście tą reklamę niestety nie mam Linka

Szok
      • princesswhitewolf Re: Brexit Deal reloaded 28.02.23, 16:55
        Otoz moja driga Irlandia Polnocna to czesc UK.

Nie sadze aby sie cokolwiek pogorszylo z powodu Brexitu bo Deal z UE jest i przez to niewiele sie zmienilo.

Natomiast inflacja jest wszedzie i najwiekszy wplyw na to jak zyja ludzie zdaje sie miec polityka energetyczna. Ceny...
        • krolewska.asma Re: Brexit Deal reloaded 28.02.23, 17:31
          No jest ale przecież to inna wyspa, jeździcie tam w ogole ?
          • princesswhitewolf Re: Brexit Deal reloaded 28.02.23, 18:45
            No to takie pytanie czy ludzie jezdza do Francji czy do Islandii. Kto jezdzi to jezdzi.... To czesc kraju.
        • krolewska.asma Re: Brexit Deal reloaded 28.02.23, 17:32
          Kurczę nie mogę znaleźć tego filmiku który pokazuje upadek uk
          • teodor-k Re: Brexit Deal reloaded 28.02.23, 18:14
            Poszukaj Asma Twój wątek wyleciał .
            Anglicy na ten czas strzelili sobie w stopę i to z tej rury od komendanta KGP😊
            • krolewska.asma Re: Brexit Deal reloaded 28.02.23, 18:21
              No właśnie,
              Teraz naszym zadaniem jest droczenie się z Princess aż to przyzna
              • teodor-k Re: Brexit Deal reloaded 28.02.23, 18:51
                Nie przyzna się że sama głosowała za Brexit .
          • princesswhitewolf Re: Brexit Deal reloaded 28.02.23, 18:45
            Upadek to bedzie wszedzie ze wzgl na recesje
            • teodor-k Re: Brexit Deal reloaded 28.02.23, 19:49
              Pesymistka .Skończy się wojna wróci normalność .
              • krolewska.asma Re: Brexit Deal reloaded 28.02.23, 20:16
                Nie do UK raczej
            • alicia033 Re: Brexit Deal reloaded 28.02.23, 19:58

> Upadek to bedzie wszedzie ze wzgl na recesje

U was jednak parę pięter głębszy.
              Na wasze własne życzenie, of course.
              • taje Re: Brexit Deal reloaded 28.02.23, 20:25
                Ostatnio brytyjski Twitter gorąco przeżywał projekcje ekonomiczne, z których wynika, że jeżeli wzrost gospodarczy Polski i UK nie spowolni to przy obecnym tempie wzrostu w obu krajach, GDP Polski wyprzedzi ten brytyjski za 12 lat. I takie herezje o zgrozo w Spectator.

www.spectator.co.uk/article/britain-s-sclerotic-state-is-killing-prosperity/

It’s important to put into perspective just how bad the last few parliaments have been. If the UK continues with the same level of growth it has seen for the last decade, Poland will be richer than Britain in about 12 years’ time. It sounds like an absurd idea that in 2040 we might see complaints in the Polish press about a flood of British plumbers undercutting wages, or Brytyjski Skleps lining the rougher areas of Warsaw, but it isn’t beyond the realms of possibility.
                • alicia033 Re: Brexit Deal reloaded 28.02.23, 20:30
                  ostatnio princess nie przyjęła do wiadomości oficjalnych prognoz The Bank of England, więc obawiam się, że The Spectactor również nie wywoła w niej żadnej refleksji.
                • krolewska.asma Re: Brexit Deal reloaded 28.02.23, 21:22
                  Dlatego Princess intensywnie uczy synka polskiego
                  Raczej nie zostanie w kraju w którym się będzie żyło gorzej njz w Etiopii wiec zjedzie do nas
                  Założę się ze ma taki ukryty plan b
                  • taje Re: Brexit Deal reloaded 28.02.23, 21:27
                    Akurat to, że uczy to bardzo dobrze, niezależnie od Brexitu. Im więcej języków się zna, tym lepiej.
                    • princesswhitewolf Re: Brexit Deal reloaded 28.02.23, 23:05
                      Ee tam, prosze sie nie martwic. UK dawalo rade od setek lat. Za optymistycznie myslicie o tej wojnie.

A wlasnie mialam zalozyc watek taki troche polserio polzartem
                      • taje Re: Brexit Deal reloaded 28.02.23, 23:14
                        O jakiej wojnie?
                        • princesswhitewolf Re: Brexit Deal reloaded 28.02.23, 23:31
                          🤦‍♂️
    • taje Re: Brexit Deal reloaded 28.02.23, 19:13
      W dobrym kierunku idzie. Aż tak wiele się nie zmieni - ale przynajmniej otwiera drogę do poprawy relacji z EU. Trochę mnie rozbawiło, że po zmianach protokół będzie się nazywać Windsor Framework.
      • alicia033 Re: Brexit Deal reloaded 28.02.23, 20:36
        taje napisała:

> Trochę mnie rozbawiło, że po zmianach protokół będzie się nazywać Windsor Framework.

Windsor to jednak światowa markawink
        Aż dziw, że jeszcze nie mają formalnej ochrony znaku towarowego.
    • sueellen Re: Brexit Deal reloaded 01.03.23, 12:44
      Słuchałam wywiadu w radio BBC z facetem który pracował nad dealem w rządzie Teresy may i teraz tym obecnym . Najśmieszniejsze jest że politycy się zmieniają, ale analitycy i specjaliści pracujący nad tym porozumieniami są dokładnie ci sami.
      • krolewska.asma Re: Brexit Deal reloaded 01.03.23, 18:14
        Kto by chciał dalej pracować jak już wiadomo ze to największa porazka

Chyba jakiś szaleniec chciałby mieć Brexit w cv

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka