Dodaj do ulubionych

"Uprzejmie donoszę" na policji - piraci drogowi

28.02.23, 13:52
Wiem, że można policji przesłać filmik z kamery samochodowej, na której widać rejestrację pirata i to, co wyczynia na drodze i taki film może być podstawą mandatu/odebrania pj. A czy taki film może być też nakręcony telefonem/kamerą osobistą przez pieszego? Na mojej trasie między domem a parkiem (ścisłe centrum miasta) jest duża, trzypasmowa ulica, przez którą biegnie przejście dla pieszych. O tym przejściu nakręcono nawet filmy na YT, bo nie ma dnia, a nawet godziny, żeby nie doszło tam do niebezpiecznych zachowań. Absolutną codziennością jest sytuacja, gdy auta na pierwszym i drugim pasie zatrzymują się dla pieszego, ale ktoś na trzecim pasie ma to w rzyci i gdyby nie ostrożność pieszych, byłby trup na trupie. Czasem na tym przejściu czai się radiowóz i łapie pirata za piratem, ale zazwyczaj ludzie zdani są na siebie. Ja tam bywam i jako pieszy i jako kierowca. Wczoraj miałam najbardziej niebezpieczną sytuację jako pieszy - dwa pasy się zatrzymały, ja z psem doszłam przed trzeci i na szczęście od samego początku widziałam autobus rejsowy zapierniczający chyba ze 100/h tym ostatnim pasem. Przeleciał przede mną w odległości może 2 metrów, zdążyłam zobaczyć że kierowca łapie się za serce i odwraca za mną głowę. Gdyby tam stała policja, gość miałby zabrane prawo jazdy. A gdybym ja miała kamerkę? Mój syn ma jakąś małą sportową, można ją przyczepić do kurtki, torebki i nosić w sumie cały czas, a na to przejście zwłaszcza. Tylko czy policja to przyjmie od pieszego?
Obserwuj wątek
    • iwoniaw Re: "Uprzejmie donoszę" na policji - piraci drogo 28.02.23, 13:54
      Oczywiscie, że policja przyjmie zgloszenie od pieszego - dokladnie z tego samego paragrafu, z którego przyjmuje zgloszenia od kierowców.
      • koronka2012 Re: "Uprzejmie donoszę" na policji - piraci drogo 02.03.23, 17:03
        Oczywiście że przyjmuje tylko we zdjęcie potem jako świadka który ma potwierdzić detale nagrania
    • nojabrina88 Re: "Uprzejmie donoszę" na policji - piraci drogo 28.02.23, 13:55
      Oczywiście, że tak.
      Sugerujesz że obraz z kamery pieszego jest mniej wiarygodny, niż z kamery w pojeździe? W ogóle nie rozumiem, z czym masz problem, jaka jest różnica?
      • dni_minione Re: "Uprzejmie donoszę" na policji - pira 28.02.23, 14:04
        Chyba chodzi mi o to, że kamera samochodowa nagrywa po prostu obraz w czasie rzeczywistym, sama z siebie, bez celowego działania. A pieszy robi nagranie specjalnie, wyciąga ten telefon przed pasami (zresztą to chyba jest wykroczenie) lub zakłada GoPro na siebie w celu późniejszego zgłaszania piratów, jeśli się trafią. Ale to pewnie nijak się ma do paragrafu.
        • 35wcieniu Re: "Uprzejmie donoszę" na policji - pira 28.02.23, 14:20
          No ale co to za różnica jaki jest tryb nagrywania i czy ja włączasz żeby nagrać czy nagrało się przypadkiem. Masz nagranie i tyle, nikogo nie obchodzi kto i jak włączył kamerę. Co za pomysł w ogóle.
        • nojabrina88 Re: "Uprzejmie donoszę" na policji - pira 28.02.23, 14:34
          dni_minione napisała:

> Chyba chodzi mi o to, że kamera samochodowa nagrywa po prostu obraz w czasie rz
          > eczywistym, sama z siebie, bez celowego działania. A pieszy robi nagranie specj
          > alnie, wyciąga ten telefon przed pasami (zresztą to chyba jest wykroczenie) lub
          > zakłada GoPro na siebie w celu późniejszego zgłaszania piratów, jeśli się traf
          > ią. Ale to pewnie nijak się ma do paragrafu.

Jestem kierowcą i przed ruszeniem w drogę kamerę przyklejam do szyby i włączam specjalnie - po to, żeby w razie wypadku mieć dowód na przebieg zdarzenia i ewentualnie, jeśli nagra się pirat, mogę rozważyć zgłoszenie. Nic nie dzieje się samo, praca kamery to zawsze celowe działanie. Nawet jeśli w wypasionym samochodzie kamera włącza się sama automatycznie, no to przecież w opisanym przeze mnie celu, a nie żeby rejestrować piękne widoki...

• eriu Re: "Uprzejmie donoszę" na policji - piraci drogo 28.02.23, 13:59
      Tak, oczywiście. Tylko wtedy będziesz świadkiem.
    • szeptucha.z.malucha Re: "Uprzejmie donoszę" na policji - piraci drogo 28.02.23, 14:11
      Oczywiście, ze tak. Natomiast tego typu przejścia na trzypasmówce, gdzie jest dozwolone np. 60 km/h, to pomyłka organizacyjna. Nie rozumiem takich przejść bez świateł, choćby na żądanie, jeżeli ruch bywa okresowy np. do przystanku.
      • memphis90 Re: "Uprzejmie donoszę" na policji - pira 28.02.23, 14:32
        A takie jeszcze są? Trzy pasy w każda stronę i bez świateł…?
        • szeptucha.z.malucha Re: "Uprzejmie donoszę" na policji - pira 28.02.23, 14:50
          Tak, są. Niestety. Dziś byłam koło takiego.
    • 35wcieniu Re: "Uprzejmie donoszę" na policji - piraci drogo 28.02.23, 14:18
      A co to za różnica? Myślisz że analizują i jak nagrane z wnętrza pojazdu to spoko, a jak przez pieszego to ooo nie, nie zajmiemy się?
      Nie ma znaczenia czym i kto nagrał.
    • thea19 Re: "Uprzejmie donoszę" na policji - piraci drogo 28.02.23, 14:28
      na przejściu dla pieszych nie możesz korzystać z telefonu bo to kosztuje 300zł, musisz mieć kamerkę na ubraniu
      • szeptucha.z.malucha Re: "Uprzejmie donoszę" na policji - pira 28.02.23, 14:52
        Nie miże korzystać w sposób uniemożliwiający orientacje w otoczeniu. Jak trzyma w ręce i wie, co się dzieje dokoła, to niczego nie łamie.
        • iwoniaw Re: "Uprzejmie donoszę" na policji - pira 28.02.23, 14:54
          szeptucha.z.malucha napisała:

> Nie miże korzystać w sposób uniemożliwiający orientacje w otoczeniu. Jak trzyma
          > w ręce i wie, co się dzieje dokoła, to niczego nie łamie.

Poza tym żehy nagrywac sytuacje na ptzejsciu i w okolicy nie ma potrzeby, aby przechodzić przez to przejście. Można spokojnie stać na chodniku i nagrywać filmiki w przestrzeni publicznej, w tym - celowo lub przypadkiem - czyjes wykroczenia drogowe.
        • thea19 Re: "Uprzejmie donoszę" na policji - pira 28.02.23, 15:11
          Art. 14. Pkt. 8. Zabrania się korzystania z telefonu lub innego urządzenia elektronicznego podczas wchodzenia lub przechodzenia przez jezdnię lub torowisko, w tym również podczas wchodzenia lub przechodzenia przez przejście dla pieszych – w sposób, który prowadzi do ograniczenia możliwości obserwacji sytuacji na jezdni, torowisku lub przejściu dla pieszych.
          nie sądzisz, że nagrywanie i obserwacja otoczenia wzajemnie się na przejściu wyklucza?
          • szeptucha.z.malucha Re: "Uprzejmie donoszę" na policji - pira 28.02.23, 15:16
            Przecież nie trzeba patrzeć w ekran, można iść, trzymając telefon z boku. Nieraz tak przechodziłam, normalnie się rozglądając. Poza tym nie trzeba wchodzić na jezdnię, można stać na chodniku.
            • dni_minione Re: "Uprzejmie donoszę" na policji - pira 28.02.23, 16:38
              Teraz byłam na spacerze psem i zrobiłam w obu kierunkach tak: włączyłam nagrywanie w telefonie przed przejściem, trzymałam telefon na dole, ale z działającą kamerą (pies się nagrywał smile ), i dopiero gdyby któryś z kierowców szarżował, podniosłabym telefon żeby nagrać zajście i rejestrację od tyłu. To się chyba nie kwalifikuje pod mandat, jakby co.
          • 35wcieniu Re: "Uprzejmie donoszę" na policji - pira 28.02.23, 16:50
            Zależy jak korzystasz. Równie dobrze możesz mieć telefon w kieszeni tak że tylko obiektyw wystaje, albo trzymać telefon w opuszczonej ręce.
            Poza tym autorka pyta czy nagrania są różnie traktowane ze względu na to kto nagrał. Nie są. Jak przypadkiem nagra siebie łamiąca prawo to oczywiście pewien niefart, ale nie ma znaczenia dla zgłoszenia zdarzenia.
    • conena Re: "Uprzejmie donoszę" na policji - piraci drogo 28.02.23, 17:09
      od pieszego policja nie przyjmie, na policji obowiązuje prawo silniejszego. czyli rację ma silniejszy. są różne stopnie siły. rower jest silniejszy od pieszego - nagranie z kamerki rowerowej wygrywa. samochód jest silniejszy od roweru - nagranie z kamerki samochodowej wygrywa. ciężarówka jest silniejsza od osobówki - nagranie z kamerki ciężarówki wygrywa. tramwaj jest silniejszy od ciężarówki - nagranie z kamerki tramwajowej wygrywa.
      pieszy ZAWSZE <<<<<<<<<<< rower, samochód, tramwaj.
      pieszy na szczudłach jest silniejszy od pieszego na nogach - nagranie z kamerki pieszego na szczudłach wygrywa.

przykro mi, ale nie masz co kombinować. przegrasz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka