dni_minione
28.02.23, 13:52
Wiem, że można policji przesłać filmik z kamery samochodowej, na której widać rejestrację pirata i to, co wyczynia na drodze i taki film może być podstawą mandatu/odebrania pj. A czy taki film może być też nakręcony telefonem/kamerą osobistą przez pieszego? Na mojej trasie między domem a parkiem (ścisłe centrum miasta) jest duża, trzypasmowa ulica, przez którą biegnie przejście dla pieszych. O tym przejściu nakręcono nawet filmy na YT, bo nie ma dnia, a nawet godziny, żeby nie doszło tam do niebezpiecznych zachowań. Absolutną codziennością jest sytuacja, gdy auta na pierwszym i drugim pasie zatrzymują się dla pieszego, ale ktoś na trzecim pasie ma to w rzyci i gdyby nie ostrożność pieszych, byłby trup na trupie. Czasem na tym przejściu czai się radiowóz i łapie pirata za piratem, ale zazwyczaj ludzie zdani są na siebie. Ja tam bywam i jako pieszy i jako kierowca. Wczoraj miałam najbardziej niebezpieczną sytuację jako pieszy - dwa pasy się zatrzymały, ja z psem doszłam przed trzeci i na szczęście od samego początku widziałam autobus rejsowy zapierniczający chyba ze 100/h tym ostatnim pasem. Przeleciał przede mną w odległości może 2 metrów, zdążyłam zobaczyć że kierowca łapie się za serce i odwraca za mną głowę. Gdyby tam stała policja, gość miałby zabrane prawo jazdy. A gdybym ja miała kamerkę? Mój syn ma jakąś małą sportową, można ją przyczepić do kurtki, torebki i nosić w sumie cały czas, a na to przejście zwłaszcza. Tylko czy policja to przyjmie od pieszego?