Dodaj do ulubionych

Implant dolna 7-demka

07.03.23, 22:17
Czy ma sens implant w tym miejscu? Zęby dolne dosyć stłoczone, jeśli nie będzie implantu, to po wyrwaniu 7 demki (nie do uratowania) zrobi się luzik i być może w wolne miejsce przesuną się pozostałe zęby? Dobrze myślę? Czy jednak dziura po wyrwaniu to zawsze zło i trzeba coś z tym zrobić?
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: Implant dolna 7-demka 07.03.23, 22:26
      po wyrwaniu 7 luzik bedzie raczej spory
    • annpierle Re: Implant dolna 7-demka 07.03.23, 22:27
      Przesuną się i właśnie tego trzeba uniknąć, bo wtedy te naprzeciwko stracą "równowagę" i będą się opierać na powierzchni niedopasowanej. Dodatkowo kość może zacząć zanikać od nieużytkowania. Ale nie musi.
      • barbibarbi Re: Implant dolna 7-demka 07.03.23, 22:38
        Aaaa, no widzisz, tak to działa. A ja naiwnie myślałam, że to nic takiego. sad
        • szmytka1 Re: Implant dolna 7-demka 08.03.23, 07:02
          Po usunięciu gornej 8 u mnie 7 straciła stabilność i teraz nie mogę nią jesc, bo jak gryzę tą stroną, to ona się nadwyręża, boli, jest jakby zmuszona i niedopasowana. A też mam ciasno, jeden ząb poza łukiem nawet.
        • aqua48 Re: Implant dolna 7-demka 08.03.23, 08:18
          Nie mam obu dolnych siódemek od ponad 30 lat i nic mi się nie przesunęło, nie zanikło, ani nie zrobił żaden luz. Nie zauważam tego po prostu.
          Nie bawiłabym się w implanty w tym miejscu.
    • kropkaa Re: Implant dolna 7-demka 07.03.23, 22:40
      Aż mnie siódemki od tej 7-demki zabolały wszystkie...
      Nie wydaje mi się, żeby same się zęby przesunęły. Może z apartem, ale pytanie, co z symetrią.
    • eriu Re: Implant dolna 7-demka 07.03.23, 22:45
      A co mówi lekarz?
    • abecadlowa1 Re: Implant dolna 7-demka 07.03.23, 22:46
      Siódemka z góry z czasem zacznie się wysuwać w dół, bo nie będzie miała podparcia
    • koronka2012 Re: Implant dolna 7-demka 07.03.23, 23:50
      Źle myślisz nie miałam siódemki przez chwilę i było słabo. Poza tym coś tam się stanie z górnymi zębami bez przeciwwagi po drugiej stronie, ale ni cholery nie pamiętam szczegółów

mi siódemki widać przy uśmiechu 😀
      • 1matka-polka Re: Implant dolna 7-demka 08.03.23, 12:16
        koronka2012 napisała:

> Źle myślisz nie miałam siódemki przez chwilę i było słabo. Poza tym coś tam się
        > stanie z górnymi zębami bez przeciwwagi po drugiej stronie, ale ni cholery ni
        > e pamiętam szczegółów
        >

Ząbki zaczynają wędrować w poszukiwaniu podparcia. Poza tym szóstka będzie musiala przejąć cale obciążenie żuciem i też wyleci, pewnie z 10 lat wcześniej, niz pierwotnie miała w planach. A potem piątka, itd...
    • pupu111 Re: Implant dolna 7-demka 08.03.23, 00:06
      Mi by się nie chciało męczyć z siódemką, ale się nie znam.
      A ktoś może wie, bo ja mam implanty 2 i 4 na górze, obok siebie, i niestety trójka pomiędzy nimi była do usunięcia, z korzeniem, chyba moźna zrobic łatwo most między dwoma implantami?
      Zęby mi się strasznie posypały, i obawiam się ze dwójka po drugiej stronie tez bedzie niedługo do usunięcia, pewnie jeszcze wstawię ze dwa implanty po drugiej stronie, i wtedy chyba najtaniej byłoby to połaczyc mostami.
      Tylko czy mozna to robic na raty, ze teraz most miedzt 2 a 4 , a potem kolejne?
    • malgosiagosia Re: Implant dolna 7-demka 08.03.23, 00:52
      Czy ma sens implant w tym miejscu?

A co masz na gorze?
    • mama-ola Re: Implant dolna 7-demka 08.03.23, 08:13
      Ja miałam dziurę po szóstce. Zęby 1-2-3 dość stłoczone, jeden wchodzi bokiem na drugi. Nic się nie porozsuwało. Może gdybym miała aparat. A szóstka bliżej środka szczęki niż siódemka. Tak więc na to nie licz. Ja ostatecznie wstawiłam implant. Na pociechę dodam, że dolny jest tańszy od górnego (w moim wypadku był).
    • philippa_p Re: Implant dolna 7-demka 08.03.23, 08:30
      Wstawialabym bez wahania. Ze wzgledu na gryzienie ta strona, ewentualne problemy z gorna siodemka, no i strone wizualna tez. Nie wyobrazam sobie miec dziury po.
    • thea19 Re: Implant dolna 7-demka 08.03.23, 08:37
      mam usuniętą górną siódemkę w 2009r. Miałam mieć implant z tego właśnie powodu ale okazało się, że kość mi zanikła za bardzo (dlatego usunięto zęba) i nie wiadomo czy będzie to możliwe. Nic mi się nie rozeszło, dolna siódemka nie wysunęła się do góry.
    • princy-mincy Re: Implant dolna 7-demka 08.03.23, 09:52
      ja mam implant dolnej szostki i to nie byl maly luzik po wyrwaniu zeba. Implant siodemki tez bym zrobila, chyba ze wolisz leczenie ortodontyczne, bo inaczej same zeby sie nie przesuna.
    • barattolina Re: Implant dolna 7-demka 08.03.23, 11:10
      Co prawda nie siódemka, ale szóstka, górna. Nie mam jej.
      Usunięto mi ją i nie wstawiono nic w zamian. Miałam wtedy koło 14 lat.
      Po jakimś czasie zębiska się zsunęły, implantu nie mam.
      Normalnie żyje i nawet jestem po 40tce.
      • wrzosanna Re: Implant dolna 7-demka 08.03.23, 12:06
        O to u mnie podobnie. Miałam usuniętą górną szóstkę, jeszcze zanim wyrżnęła mi się ósemka. I jak zrobiło się miejsce, to siódemka weszła na miejsce szóstki, a ósemka (jedyna, jaką mam) na miejsce siódemki.
    • elkas11 Re: Implant dolna 7-demka 08.03.23, 12:56
      Miałam wyrwane 6-tki na dole w młodym wieku. Nie było mnie wtedy stać na mosty i implanty. Zęby się przekrzywiły i mam teraz problemy. Po paru latach z jednej strony udało się zrobić most. Po drugiej stronie protetyk nie dała rady. Skończyło się na wyrwaniu 7 i 8.
      • kropkaa Re: Implant dolna 7-demka 08.03.23, 13:58
        I nie masz szóstki, siódemki i ósemki?
        • elkas11 Re: Implant dolna 7-demka 08.03.23, 14:16
          Niestety i nie mogę z tym nic zrobić. Biorę leki na osteoporozę, przy których zabronione jest naruszanie tkanki zębowej. Nie wstawię implanta i nie zrobię mostka przez następne 2 lata co najmniej. Może nigdy.
          • kropkaa Re: Implant dolna 7-demka 08.03.23, 14:19
            Współczuję. Mam nadzieję, że kiedyś się uda, bo pewnie Ci ciężko z takim ubytkiem.
    • primula.alpicola Re: Implant dolna 7-demka 08.03.23, 14:14
      Rany boskie, gałki oczne mi wypadły na widok "7-demka" big_grinbig_grinbig_grin
      • kropkaa Re: Implant dolna 7-demka 08.03.23, 14:16
        Mnie wszystkie siódemki rozbolały 😷🤒🤕
        Swoją drogą trzeba umieć taką konstrukcję stworzyć 😆

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka