tanebo001 13.03.23, 20:17 Ile teraz daje się co łaska za mszę za zmarłego na śląsku? Ktoś dawał? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sandy_cheeks Re: Co łaska 13.03.23, 20:23 My ostatnio płaciliśmy coś w okolicach 1000 dla księdza, 500 dla organisty i 300 dla laski, która śpiewała jakieś smutne pieśni. Ale nie na Śląsku tylko na Lubelszczyźnie..: Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Co łaska 13.03.23, 20:29 Nie chodzi mi o sam pogrzeb a o mszę za dusze w niedzielę. To będzie msza w innej parafii. Odpowiedz Link Zgłoś
gajmal Re: Co łaska 13.03.23, 20:31 Na pomorzu dla księdza ( za Mszę Św. i pogrzeb) 300 złotych, przy czym Ksiądz nie mówil ani słowa, że w ogóle mamy ku coś płacić. Jak wszystkie formalności załatwiliśmy to ja się zapytałam ile mamy dać ofiary, to Ksiądz powiedział, że to jest nasza decyzja i on w ogóle nie musi nic dostać. Organista 50 złotych chciał. Odpowiedz Link Zgłoś
qwirkle Re: Co łaska 14.03.23, 10:58 borsuczyca.klusek napisała: > Matkobosko jakie kwoty 😨 Ale że drogo czy tanio? 🤔 Kwestii zapłaty za pogrzeb nie poruszałam w rodzinnej parafii. Za ślub 21 lat temu proboszcz powiedział, że 'co łaska, zwyczajowo nie mniej niż 600 zł'. Więc dostał tyle. Mama jak usłyszała ile zapłaciliśmy, pobiegła dopłacić... Odpowiedz Link Zgłoś
qwirkle Re: Co łaska 14.03.23, 11:05 qwirkle napisał(a): > borsuczyca.klusek napisała: > > > Matkobosko jakie kwoty 😨 > > > Ale że drogo czy tanio? 🤔 > > > Kwestii zapłaty za pogrzeb nie poruszałam w rodzinnej parafii. > > Za ślub 21 lat temu proboszcz powiedział, że 'co łaska, zwyczajowo nie mniej ni > ż 600 zł'. Więc dostał tyle. > Mama jak usłyszała ile zapłaciliśmy, pobiegła dopłacić... Przypomniało mi się, w tej samej parafii ale wcześniejszy proboszcz do trumny nie wyszedł ani bramy od cmentarza nie otworzył. Przez furtkę ciężko było się przecisnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
suki-z-godzin Re: Co łaska 13.03.23, 20:45 Spoko, ematka feministyczna prawie mu sweter uprała, to i ematka ateistyczna powie ile na tace daje. Odpowiedz Link Zgłoś
suki-z-godzin Re: Co łaska 14.03.23, 06:55 Incelom - mizoginom? Chociaz mam ostatnio watpliwosci, moze faktycznie... Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Co łaska 14.03.23, 07:15 Ematka ateistka raczej nieczęsto organizuje pogrzeb dla siebie samej, nieprawdaż…? Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Co łaska 14.03.23, 10:49 Ale to o mszę chodzi, w intencji. A nie o pogrzeb. Tzn ja ani jednego ani drugiego nie załatwiałam nigdy, ale jak jestem w stanie sobie wyobrazić, że pogrzeb urządzam rodzicom zgodnie z życzeniem wyznaniowy, tak ni hu hu nie wiem, czemu miałabym zamawiać mszę w intencji zmarłego. Przecież w niej uczestniczyć nie będę, nie wierzę też, żeby to cokolwiek zmieniało (no, pogrzeb też nie zmienia, ale jeśli obiecam, to dotrzymam słowa). Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Co łaska 13.03.23, 20:56 50 - 100 zł, taki jest rozdźwięk (choć pewnie sa i tacy, co dają więcej oraz tacy, co dają mniej), trochę zależy, czy msza w niedzielę, czy w tygodniu, czy zbiorcza (wiele intencji, np. za wstawiennictwem świętego jakiegoś), czy tylko za jedną duszę itp. Za pogrzeb płaciliśmy 1100+ kościelny+organista (chyba wzięli po stówie, już nie pamiętam), na wsi ksiądz za pogrzeb wziął 800 + organista 50. Innych kosztów już nawet nie podaję, niezły biznes Ps. załatwiłeś formalności? Ma Ci kto pomóc? W jakim stanie jest Ojciec? Trzymaj się! Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Co łaska 13.03.23, 21:05 A co to za pytanie...nie mam pojęcia, ale z tego co pamiętam jak ksiądz mówił co łaska, to znaczy ni mniej ni więcej: ile ty uważasz za stosowne. Możesz nic nie dać, i to też będzie w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Co łaska 13.03.23, 22:56 Ja kiedyś załatwiałam pogrzeb, ksiądz powiedział ile ta cołaska, gdybym dała mniej to pogrzebu by nie było, za nic to nawet trumny nie pokropił😀 Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: Co łaska 14.03.23, 07:39 Co łaska znaczy "domyśl się". A jak nie utrafisz, to będzie obraza majestatu. Odpowiedz Link Zgłoś