13.03.23, 20:17
Ile teraz daje się co łaska za mszę za zmarłego na śląsku? Ktoś dawał?
Obserwuj wątek
    • sandy_cheeks Re: Co łaska 13.03.23, 20:23
      My ostatnio płaciliśmy coś w okolicach 1000 dla księdza, 500 dla organisty i 300 dla laski, która śpiewała jakieś smutne pieśni. Ale nie na Śląsku tylko na Lubelszczyźnie..:
      • tanebo001 Re: Co łaska 13.03.23, 20:29
        Nie chodzi mi o sam pogrzeb a o mszę za dusze w niedzielę. To będzie msza w innej parafii.
        • gajmal Re: Co łaska 13.03.23, 20:31
          Za Mszę Św to u nas 50 złotych
      • gajmal Re: Co łaska 13.03.23, 20:31
        Na pomorzu dla księdza ( za Mszę Św. i pogrzeb) 300 złotych, przy czym Ksiądz nie mówil ani słowa, że w ogóle mamy ku coś płacić. Jak wszystkie formalności załatwiliśmy to ja się zapytałam ile mamy dać ofiary, to Ksiądz powiedział, że to jest nasza decyzja i on w ogóle nie musi nic dostać. Organista 50 złotych chciał.
      • borsuczyca.klusek Re: Co łaska 14.03.23, 00:21
        Matkobosko jakie kwoty 😨
        • qwirkle Re: Co łaska 14.03.23, 10:58
          borsuczyca.klusek napisała:

> Matkobosko jakie kwoty 😨

Ale że drogo czy tanio? 🤔

Kwestii zapłaty za pogrzeb nie poruszałam w rodzinnej parafii.

Za ślub 21 lat temu proboszcz powiedział, że 'co łaska, zwyczajowo nie mniej niż 600 zł'. Więc dostał tyle.suspicious
          Mama jak usłyszała ile zapłaciliśmy, pobiegła dopłacić...
          • qwirkle Re: Co łaska 14.03.23, 11:05
            qwirkle napisał(a):

> borsuczyca.klusek napisała:
            >
            > > Matkobosko jakie kwoty 😨
            >
            >
            > Ale że drogo czy tanio? 🤔
            >
            >
            > Kwestii zapłaty za pogrzeb nie poruszałam w rodzinnej parafii.
            >
            > Za ślub 21 lat temu proboszcz powiedział, że 'co łaska, zwyczajowo nie mniej ni
            > ż 600 zł'. Więc dostał tyle.suspicious
            > Mama jak usłyszała ile zapłaciliśmy, pobiegła dopłacić...

Przypomniało mi się, w tej samej parafii ale wcześniejszy proboszcz do trumny nie wyszedł ani bramy od cmentarza nie otworzył. Przez furtkę ciężko było się przecisnąć.
    • arthwen Re: Co łaska 13.03.23, 20:24
      Ale na ematce ateistycznej pytasz?
      • suki-z-godzin Re: Co łaska 13.03.23, 20:45
        Spoko, ematka feministyczna prawie mu sweter uprała, to i ematka ateistyczna powie ile na tace daje.
        • pepsi.only Re: Co łaska 13.03.23, 21:05
          big_grin
        • borsuczyca.klusek Re: Co łaska 14.03.23, 00:20
          Feministki nie piorą swetrów? 🤔
          • suki-z-godzin Re: Co łaska 14.03.23, 06:55
            Incelom - mizoginom? Chociaz mam ostatnio watpliwosci, moze faktycznie...
      • memphis90 Re: Co łaska 14.03.23, 07:15
        Ematka ateistka raczej nieczęsto organizuje pogrzeb dla siebie samej, nieprawdaż…?
        • arthwen Re: Co łaska 14.03.23, 10:49
          Ale to o mszę chodzi, w intencji. A nie o pogrzeb.
          Tzn ja ani jednego ani drugiego nie załatwiałam nigdy, ale jak jestem w stanie sobie wyobrazić, że pogrzeb urządzam rodzicom zgodnie z życzeniem wyznaniowy, tak ni hu hu nie wiem, czemu miałabym zamawiać mszę w intencji zmarłego. Przecież w niej uczestniczyć nie będę, nie wierzę też, żeby to cokolwiek zmieniało (no, pogrzeb też nie zmienia, ale jeśli obiecam, to dotrzymam słowa).
    • ga-ti Re: Co łaska 13.03.23, 20:56
      50 - 100 zł, taki jest rozdźwięk (choć pewnie sa i tacy, co dają więcej oraz tacy, co dają mniej), trochę zależy, czy msza w niedzielę, czy w tygodniu, czy zbiorcza (wiele intencji, np. za wstawiennictwem świętego jakiegoś), czy tylko za jedną duszę itp.

Za pogrzeb płaciliśmy 1100+ kościelny+organista (chyba wzięli po stówie, już nie pamiętam), na wsi ksiądz za pogrzeb wziął 800 + organista 50.
      Innych kosztów już nawet nie podaję, niezły biznes uncertain

Ps. załatwiłeś formalności? Ma Ci kto pomóc? W jakim stanie jest Ojciec?
      Trzymaj się!
      • tanebo001 Re: Co łaska 13.03.23, 22:43
        Formalności załatwione. Grób kupiony.
    • pepsi.only Re: Co łaska 13.03.23, 21:05
      A co to za pytanie...nie mam pojęcia, ale z tego co pamiętam jak ksiądz mówił co łaska, to znaczy ni mniej ni więcej: ile ty uważasz za stosowne. Możesz nic nie dać, i to też będzie w porządku.
      • mia_mia Re: Co łaska 13.03.23, 22:56
        Ja kiedyś załatwiałam pogrzeb, ksiądz powiedział ile ta cołaska, gdybym dała mniej to pogrzebu by nie było, za nic to nawet trumny nie pokropił😀
      • mgla_jedwabna Re: Co łaska 14.03.23, 07:39
        Co łaska znaczy "domyśl się". A jak nie utrafisz, to będzie obraza majestatu.
    • kaki11 Re: Co łaska 14.03.23, 00:15
      Za mszę 50-100zł.
    • zielonazaba9999 Re: Co łaska 14.03.23, 06:59
      U nas 50pln. Śląsk.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka