Dodaj do ulubionych

Hyperfocus istnieje

13.04.23, 00:58
Zajmuję się korepetycjami z matematyki. Dziewczyna, której daje korepetycje lubi koty, więc w wolnym czasie spędziłam 40 minut czytając o rasach kota, ich wieku i karmach po to, żeby ułożyć o tym zadania matematyczne.

Dziękuję za uwagę.
Obserwuj wątek
    • igge Re: Hyperfocus istnieje 13.04.23, 01:35
      W sensie, że tylko osoba z hyperfocusem mogła to zrobić w wolnym czasie, żeby przygotować się do swoich korków?
      Nikt inny nie potraktowałby czegoś podobnego jako przygotowanie extra ale nadal normalne do pracy ?.

Kiedyś dawno gdy dorabiałam korkami podobne akcje dość często zdarzały mi się.
      Poczytam co to ten hyperfocus jest wink.

A tak w ogóle to kocia matematyka brzmi sympatycznie ...
      • taki-sobie-nick Re: Hyperfocus istnieje 13.04.23, 01:52
        Ja zrozumiałam, ze to uczennica ma adhd i to dla niej te koty. A całki i rózniczki?
        • gaba.m.k Re: Hyperfocus istnieje 13.04.23, 07:12
          Uczennica ma adhd i 17 lat a zadania są maturalne. Ja zresztą też mam adhd
          • taki-sobie-nick Re: Hyperfocus istnieje 13.04.23, 22:34
            Ja miałam całki i rózniczki przed maturą, dlatego pytam, jak ich uczyć za pomocą motywu kotów.
    • konsta-is-me Re: Hyperfocus istnieje 13.04.23, 02:06
      Jeśli jest taką nogą z matematyki jak ja ( oby nie !) to i koty nie pomagą 😃
      Ale rozumiem, nie takie rzeczy robiłam jak dawałam korepetycje z angielskiego.
    • ichi51e Re: Hyperfocus istnieje 13.04.23, 02:46
      ale hyperfocus to cos innego. uncertain
      • gaba.m.k Re: Hyperfocus istnieje 13.04.23, 07:01
        Hyperfocus to może być też skupienie przez 8 godzin na rysowaniu, zapominając o śnie, wodzie i toalecie, albo pieczołowite zdrapywania tynku że sciany. Ale w tym przypadku to też był hyperfocus, bo zdecydowanie powinnam robić co innego 🤣 a obiekt naukowy ma 17 lat i nie potrzebuje zadań o kotach.
        • gaba.m.k Re: Hyperfocus istnieje 13.04.23, 07:05
          Może to być też po prostu bycie zafiksowanym na danym zainteresowaniu, ale w ADHD częściej się zmieniają (jako ogół) niż w autyzmie, nie umiemy ich doprowadzić do końca (rezygnacja z zajęć po pół roku) mimo chęci, u nas wynika to też z impulsywności np. Marzę żeby zacząć pisać książki, kupujemy ekwipunek, poradniki, a potem nie mamy siły żeby kontynuować mimo początkowego silnego skupienia i motywacji
          • gaba.m.k Re: Hyperfocus istnieje 13.04.23, 07:06
            Ale niekoniecznie mijają i nie zawsze. Każdy adhdowiec jest inny
          • gaba.m.k Re: Hyperfocus istnieje 13.04.23, 07:09
            Z impulsywności oraz zaburzeń w mózgu dotyczących serotoniny, czy tam dopaminy w każdym razie brakuje nam nagrody w mózgu i poziom szczęścia bywa niższy. Stąd też czasami szukanie intensywnych, niebezpiecznych wrażeń, bądź używek ( działają zresztą na nas inaczej, umiemy zasnąć po kawie, energetyku czy lekach stymulujących mózg )
            • m_incubo Re: Hyperfocus istnieje 13.04.23, 07:27
              Super, a po co właściwie o tym piszesz i czy nie możesz w jednym poście, zamiast w sześciu?
              • gaba.m.k Re: Hyperfocus istnieje 13.04.23, 07:29
                Piszę w ramach szerzenia informacji, bo to co się dzieje w poście obok woła o pomstę o nieba oraz od tak po prostu. Piszę w 6 postach (w sensie chodzi ci o odpowiedzi ?), Bo mam problem ze zwięzłym przekazywaniem informacji.
                • kk345 Re: Hyperfocus istnieje 13.04.23, 08:57
                  gaba.m.k napisała:

> mam problem ze zwięzłym przekazywaniem informacji.

Więc zajmujesz się udzielaniem korepetycji?
                  • gaba.m.k Re: Hyperfocus istnieje 13.04.23, 09:53
                    Ale świetnie sobie radzę big_grin zwłaszcza w przypadkach beznadziejnych.
                  • gaba.m.k Re: Hyperfocus istnieje 13.04.23, 09:57
                    To co tutaj jest przekleństwem (bo po prostu próbuję jak najdokładniej przekazać to co mam w głowie) w matematyce bywa skuteczne, bo będę tlumaczyc aż dotrze, na wiele różnych sposobów, często niekonwencjonalnych.
                    • gaba.m.k Re: Hyperfocus istnieje 13.04.23, 09:59
                      Plus to co robię odnosi miarodajne sukcesy. Czyli z niezdawania i ucieczki od szkoły do poprawy ocen i rozwiązywania z własnej woli zadań z matematyki w wolnym czasie i nawet entuzjazmu.
                      • m_incubo Re: Hyperfocus istnieje 13.04.23, 14:40
                        Po prostu zanim klikniesz "wyślij" odczekaj 30 sekund.
                        I kolejne 30 sekund.
                        Takie sranie postami jest cholernie męczące.
                        • jednoraz0w0 Re: Hyperfocus istnieje 13.04.23, 14:48
                          To tak nie działa.
                        • pade Re: Hyperfocus istnieje 15.04.23, 11:59
                          Młodzi teraz tak piszą, zamiast jednej dłuższej wiadomość, sześć krótkich.
                          Mnie to w ogóle nie przeszkadza, bo i w czym?
                    • nenia1 Re: Hyperfocus istnieje 13.04.23, 18:19
                      gaba.m.k napisała:

> To co tutaj jest przekleństwem (bo po prostu próbuję jak najdokładniej przekaza
                      > ć to co mam w głowie) w matematyce bywa skuteczne, bo będę tlumaczyc aż dotrze,
                      > na wiele różnych sposobów, często niekonwencjonalnych.

nie przejmuj się i pisz jak ci wygodniej. Mnie to nie przeszkadza.
                      • nenia1 Re: Hyperfocus istnieje 13.04.23, 18:20
                        a nawet jest intrygujące wink
                      • beznickova Re: Hyperfocus istnieje 13.04.23, 22:30
                        nenia1 napisała:

> gaba.m.k napisała:
                        >
                        > > To co tutaj jest przekleństwem (bo po prostu próbuję jak najdokładniej pr
                        > zekaza
                        > > ć to co mam w głowie) w matematyce bywa skuteczne, bo będę tlumaczyc aż d
                        > otrze,
                        > > na wiele różnych sposobów, często niekonwencjonalnych.
                        >
                        >
                        > nie przejmuj się i pisz jak ci wygodniej. Mnie to nie przeszkadza.

Mnie też nie smile Fajna obserwacja z tym docieraniem do ucznia na różne sposoby, aż coś zaskoczy, Mam wrażenie, że mnóstwo osób deklarujących wrodzoną amatematyczność nigdy nie trafiło po prostu na dobrego nauczyciela.
                • m_incubo Re: Hyperfocus istnieje 13.04.23, 14:39
                  To może popracuj nad tym zwiezlym przekazywaniem informacji, zamiast wznosić krużganki?
              • jednoraz0w0 Re: Hyperfocus istnieje 13.04.23, 13:23
                Adhdowcy nie potrafią często w jednym właśnie przez ten hyperfocus, napiszą o czymś na co właśnie maja zajawkę, wyślą, a mózg nadal pozostaje w temacie i produkuje content.
    • demodee Re: Hyperfocus istnieje 13.04.23, 19:08
      Nic nie zrozumiałam z początkowego postu, chociaż bardzo się skupiałam.

Może podaj przykład takiego zadania maturalnego o kotach, to jakoś załapię.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka