Dodaj do ulubionych

Co jest psem (chory) ?

17.04.23, 12:27
Może wy wiecie?
Od kilku dni pies piszczy przeraźliwie kiedy nagle chce wstać albo wskoczyć na kanapę.
Jakby jakiś rodzaj ruchu powodował ostry ból.
Byłam u weta, porozciagal go we wszystkich kierunkach, osłuchał stetoskopem, zbadał i mówi że nie wie co jest.Rtg też nic nie pokazuje.
Jedynie serce ma słabe,jakieś szmery.
I żeby poczekać kilka dni i przejdzie.
Przeciwbólowego nic nie dał a mi żal patrzeć jak go boli.
Ale nie przechodzi ,tylko jest coraz gorzej.
Według mnie ból jest gdzieś w okolicy karku/ barku.
Jeśli chce wskoczyć na sofę to ,jakby spina mięśnie karku, jakby chciał je ustabilizować i wtedy wskakuje.
Ale dziś leży cały dzień, nie chce iść na dwór ( co jest BAAARDZO nietypowe) i w dodatku zaczął piszczeć przed chwilą ,nawet leżąc, nie wykonując żadnego ruchu.Jest bardzo smutny i osowiały i po prostu leży, prawie nie wstaje a jak już to z trudnością/ niechętnie.
Czyli na pewno go boli coś.
Kupy, sikanie normalne.
Coś tam je, ale mniej niż wcześniej.
Ma trochę nadwagi ( nie że otyły, tylko bardziej "dobrze odżywiony") mimo,zdawało mi się dobrego odżywiania ( potrafi kraść jedzenie albo zebrać u obcych osób) odchudzilismy go parę miesięcy temu, bo miał złe wyniki trzustki, ale błyskawicznie znów przytył.Dostaje sucha karmę.
Ogólnie według mnie się pogarsza,zamiast polepszac.
Pies ma 5 lat, kundelek więc nie mam pojęcia jakie może mieć genetyczne predyspozycje.
Poza tym zawsze był zdrowy i pogodny, żadnych problemów.Wykastrowany w wieku ok 3 lat ( jeśli to może mieć znaczenie)
Co to może być ?
Obserwuj wątek
    • gajmal Re: Co jest psem (chory) ? 17.04.23, 12:41
      Jedź do innego weterynarza....
    • lilia.z.doliny Re: Co jest psem (chory) ? 17.04.23, 12:47
      Inny weterynarz i to pilnie
      • agdzieztam Re: Co jest psem (chory) ? 17.04.23, 13:01
        Też tak myślę. To młody jeszcze pies, więc nie wiek tu robi swoje. Przykro mi, że nie mam pomysłu co jest ale całe zachowanie krzyczy, że boli. Może choć coś przeciwbólowego dla psów? Wiem, co ja daję we Włoszech, w polskich lekach nie umiem pomoc. Ale koniecznie pilnie inny wet!
        • nelamela Re: Co jest psem (chory) ? 17.04.23, 13:07
          Może się uderzył, upadł z wysokości? To takie trochę wróżenie z fusów....Jak brzuch? miekki,twardy, tkliwy?Weterynarz......
    • kaki11 Re: Co jest psem (chory) ? 17.04.23, 13:12
      Pojęcia nie mam, ale poszłabym na konsultację do innego weta, bo skoro pies ewidentnie cierpi a pierwszy nic nie widział to może inny wpadnie na to co to może być albo zleci dodatkowe badania o których tamten nie pomyślał.
      • banicazarbuzem Re: Co jest psem (chory) ? 17.04.23, 13:15
        Może problem z trzustką wrócił? USG nie było robione?
    • la_mujer75 Re: Co jest psem (chory) ? 17.04.23, 13:18
      Koniecznie inny weterynarz.
    • kolteta Re: Co jest psem (chory) ? 17.04.23, 13:35
      Nasz kundelek lata temu tak się zachowywał i okazało się, że to była parwowiroza (pies nie wymiotował i nie miał biegunki więc przebieg lekko nietypowy). Udało nam się ją uratować w ostatniej chwili. Koniecznie inny weterynarz.
    • abidja Re: Co jest psem (chory) ? 17.04.23, 13:37
      Obejrzych opuszki łapek. Moze tam jest zrodlo bolu.
    • shellyanna Re: Co jest psem (chory) ? 17.04.23, 13:41
      Nie wiem, ale lekarz nie zrobił badań krwi? Chociaż tych podstawowych? Usg?
      Zmień weterynarza.
      • yenna_m Re: Co jest psem (chory) ? 17.04.23, 13:56
        Najlepiej zrobić w labie panel geriatryczny. Tam jest bardzo dużo parametrów i wychodzi najkorzystniej cenowo.
        • arthwen Re: Co jest psem (chory) ? 17.04.23, 18:15
          Geriatryczny? U 5-letniego psa?
          • yenna_m Re: Co jest psem (chory) ? 17.04.23, 19:13
            On sie tylko tak nazywa a zawiera multum badan przesiewowych. W bardzo dobrej cenie wink
            • babcia47 Re: Co jest psem (chory) ? 17.04.23, 20:39
              Dokładnie, i dotyczy nie tylko psa kotów też. Na przykład pełen zestaw zwany geriatrycznym obejmuje też czynnik tarczycowy którego nie ma w dwóch innych badaniach, o mniejszym zakresie o tańszych. Ja robiłam przegląd techniczny całego stada gdy wreszcie byłam mobilną po własnym dłuższym okresie leczenia pooperacyjnego i wyszła nadczynność tarczycy u starej, wówczas 17letniej koty i u stosunkowo młodego 7letniego kocura. Zastosowanie leków pozwoliło wrócić do normy młodemu i zbić do górnej granicy normy starej
              • yenna_m Re: Co jest psem (chory) ? 17.04.23, 21:05
                Dokładnie tak 😊
            • konsta-is-me Re: Co jest psem (chory) ? 18.04.23, 00:41
              Dzięki za wskazówkę.
              Już myślałam że jest lepiej, bo jak prawie mąż wrócił z pracy, pies go przywitał bardzo radośnie ale potem znów to samo.
              Teraz widzę że go boli jak i zeskakuje z łóżka na dół ☹️
              I myślę że coś z karkiem ,widzę że nie lubi jak dotykać tego miejsca.
    • gama2003 Re: Co jest psem (chory) ? 17.04.23, 13:53
      Mojemu zwierzu na podobny ból pomogła tomografia odcinka szyjnego i znalezienie miejsca z,, kuku,, .
      Pies od stanu - zapiszczałam do przelewania się przez ręce przeszedł w kilka godzin.
      Szczęśliwie wystarczyła farmakologia ( długo ).

Życzę psinkowi szybkiej diagnozy i zdrowia !
    • gulcia77 Re: Co jest psem (chory) ? 17.04.23, 13:55
      Inny wet, to na pewno. Zbadaj poziom ołowiu. Może ma dostęp do jakiejś starej farby. Psy bardzo szybko przyswajają.
    • yenna_m Re: Co jest psem (chory) ? 17.04.23, 13:55
      Konsultacja u DOBREGO ortopedy. Byc moze trzeba będzie TK lub MRI zrobić.
      • nika_1985 Re: Co jest psem (chory) ? 17.04.23, 14:05
        Na szybko inny vet, upierają się przy tomografii czy RTG. Może to być coś z kręgosłupem, jakiś ucisk. To nie jest normalne,że tak Cię zbyli...niedające nawet zastrzyku przeciwbólowego/przeciwzapalnego. Nie daj się zbywać jak widzisz,że pies cierpi. Teraz to czesto gęsto trzeba byc bardziej zaznajomionym choćby z google aby właśnie nie dać się zbyć. Człowiek musi sam poczytać w necie, aby lekarz skumał,że nie dasz sobie kitu wcisnąć albo żeby nie wypchnęli z gabinetu nie robiąc nic . Czasem google bardziej Ci powie, nakieruje niż jeden czy drugi lekarz...
    • mea8 Re: Co jest psem (chory) ? 17.04.23, 14:30
      Inny wet i badania. Doraznie przeciwbolowe i przeciwzapalne powinien dostać. To może być ucisk na rdzeń kręgowy. Mieliśmy takie "przygody" z naszym psem. Długo z tego wychodził.
    • berdebul Re: Co jest psem (chory) ? 17.04.23, 14:32
      Co to może być? Weterynarz konował.
      Badania - krew, mocz, usg jamy brzusznej, dobry ortopeda, nagraj jak pies wstaje, może wyglada na usztywnianie karku o chodzi o brzuch? Trzustka jest bardzo bolesna, plus ciężko ją prowadzić na suchej karmie.
      Pies cierpi, a Ty szukasz rady na forum?
      • konsta-is-me Re: Co jest psem (chory) ? 18.04.23, 00:43
        Doczytalas wyżej, że byłam u weta ?
        Nie chodzi o brzuch,wiem jak wyglądają objawy (ogolnie systemu trawiennego) a badania na trzustkę miał prawidłowe, miesiąc temu.
        • berdebul Re: Co jest psem (chory) ? 18.04.23, 09:51
          Byłaś u konowała. Każdy weterynarz, który nie uśmierza bólu i pozwala, żeby pacjent cierpiał to konował. Podobnie lekarz.

Ostre niewydolności narządów pojawiają się szybciej niż w przeciągu miesiąca, jeżeli pójdziesz do dobrego weta to zrobi nowe.
    • jozefrobotnik Re: Co jest psem (chory) ? 17.04.23, 16:48
      A USG miał? Może coś się dzieje złego w środku.
    • headonshouldersbaby Re: Co jest psem (chory) ? 17.04.23, 17:06
      przeswietlenie kregoslupa pilnie trzeba
    • sweterwkrate Re: Co jest psem (chory) ? 17.04.23, 17:20
      I co z pieskiem? Byłaś u innego weterynarza?
    • babcia47 Re: Co jest psem (chory) ? 17.04.23, 17:47
      Właśnie wróciłam od weta gdzie byłam odebrać kota po zabiegu o właśnie był buldożek z podobnymi objawami. Robione przeswietlenie rtg wykazało z tego co zrozumiałam gdy wet odmawiał zdjęcia właścicielowi jakaś przepuklinę rdzenia, nieoperacyjną ale do leczenia zachowawczego przez podanie przeciwbólowych i wzmacniajacych. Ale i tak co by to nie bylo to wskazanawizyta u innego weta oraz wykonanie badań bo o ile kot może nie okazywać bólu nawet przy poważnych dolegliwościach to gdy pies piszczy znaczy boli A gdy leży i puszczy to boli z poważnego powodu
    • kozica111 Re: Co jest psem (chory) ? 17.04.23, 19:29
      Zaczęłabym od nospy a potem inny wet.
    • senin1 Re: Co jest psem (chory) ? 17.04.23, 20:32
      moj pies tak mial w okolicach Nowego Roku. Zaczelo sie podobnie - bol przy gwaltownych ruchach itp. Nie chodzil, nawet nie siadal)
      Pisalam o tym tu, na forum.

Diagnoza : Dyskopatia,

Vets (bo dwoch bylo) uswiadomili mnie, ze jesli jest jakis ucisk na nerw to rtg tego nie wylapie musi byc MRI scan no i zalecana jest operacja, Poniewaz operacja oznaczalaby dluga podroz i milion monet, zdecydowalam sie na osteopate najpierw (znalam ja wczesniej i wiedzialam ze zajmuje sie rowniez zwierzetami). Na drugi dzien po jej wizycie pies byl na nogach. Teraz biega, skacze ale probuje go troche z tym skakaniem pilnowac.
      • konsta-is-me Re: Co jest psem (chory) ? 18.04.23, 00:46
        Gdzie się znajduje psiego osteopate ?
        Szczerze mówiąc nie wiedziałam że w ogóle są tacy.
        • nika_1985 Re: Co jest psem (chory) ? 18.04.23, 07:50
          Byłaś z psem u veta innego?? Nie szukaj teraz osteopaty..tylko pomóż psu , zatrzykami lekami, żeby mu uśmierzyć ból i wstępnie rozpoznać co to jest. Potem będziesz się bawić w osteopate
          • yenna_m Re: Co jest psem (chory) ? 18.04.23, 07:57
            Dokladnie. Zmiana weta, dobra diagnostyka laboratoryjna, jeśli nic nie wyjdzie w wynikach to wizyta u ortopedy. Osteopata może wtedy, gdy już bedziesz wiedzieć, z czym masz do czynienia. Imho szybciej - sensowny fizjoterapeuta, jesli potwierdzi się problem ortopedyczny.
        • senin1 Re: Co jest psem (chory) ? 18.04.23, 09:27
          moja osteopatka to normalna taka "od ludzi" ale zajmuje sie tez zwierzetami to jej taka osobista pasja. Niestety nie moge polecic bo to Australia.

Ja natknelam sie w sieci na Vwetow ktorzy specjalizuja sie w IDD (Intervertrebral didk diease) i niektorzy mieli w swoj specjalistyczny pakiet wpisana osteoatie, ale w Polsce pewnie jest inaczej.

Dziewczyny tutaj maja racje, najpierw trzeba usmierzyc bol, wiec weterynarz musi cos przepisac. Moj pies (przed osteopatka) bral gabapentin na bol and meloxicam przeciwzapalnie

Powodzenia ze wszystkim zycze i piesiowi powrotu do normy.
    • lilia.z.doliny Re: Co jest psem (chory) ? 18.04.23, 08:56
      Psu trzeba pomóc od razu, już teraz. Poszukaj szybko weterynarza z renomą, poszperaj w netach i pędem do niego. Niech usmierzy bol, a potem diagnozuje. Daj znać, co I jak. Trzymajcie się.
      Ps nienawidzę cierpienia zwierzaków. Reaguje na nie nadmiarowo, ale trudno. Wczoraj byłam.z mlodsza u weta, bo zauważyłam problemy z tylbymi łapami? Kręgosłupem? Dziewczynka ma 10 lat i jest bardzo dużym psem, więc niewykluczone są rozmaite paskudztwa przypisane rasom . Zanim poszlam, to mialam tak straszne diagnozy netowe, ze dowloklam sie do weta zryczana i roztrzesiona. .
      • agdzieztam Re: Co jest psem (chory) ? 18.04.23, 12:33
        I co? Ale nic z tych netowych diagnoz się nie sprawdziło? Psica 10 lat tak duża jak twoja to niestety będą problemy z nogami, jak u moich. Daj znac czy uspokoilas ból i co dalej. Można wspomóc takimi masazykami , bierzesz stopę w dłonie i lecisz do góry do uda robiąc przemienne kółka kciukami. Psu to ulga. W miejscach newralgicznych można dłużej pomasowac.
        • lilia.z.doliny Re: Co jest psem (chory) ? 18.04.23, 13:35
          Dzięki za odpowiedźsmile
          Lekarz mnie uspokoił ( może to posunięcie taktyczne? Zobaczył pierdolnieta, spuchnięta od płaczu babe) I wykluczył te najgorsze rzeczy wstępnie. Idziemy w stronę artrozy. Kiwi dostała przeciwzapalne i wrócił jej elan vital. Co do.lap- jej trzy lata starsza matka jest w perfekcyjnej kondycji fizycznej. Porusza się wciąż z gracja, przeskakuje przeszkody na spacerze z wdziękiem klaczy wkkw, leżąc przybiera pozę sfinksa. Wiek rzuca się trochę na łeb. Poza tym to okaz zdrowia. Kiwi zawsze miała chód krowy i jak przeskoczyła bramkę do.kuchni ( dla szczeniat) to razem z futryną. Ona jest jak wielki, rąbniety pluszak.
          Ps będziemy masowaćsmile
          • agdzieztam Re: Co jest psem (chory) ? 18.04.23, 13:48
            Haha kiwi i chód krowy, lubię. No widzisz tak sądziłam, że nic wielkiego, tylko niestety typowe dla wielu i wielkości psa dolegliwości. Cieszę się. Moje też okresowo na przeciwzapalnych, przeciwbólowych. Jutro jadę więc daje profilaktycznie w tych dniach, żeby mi przetrwały do niedzieli w miarę.
          • nika_1985 Re: Co jest psem (chory) ? 18.04.23, 13:53
            Hm mój były seter irlandzki miał pod koniec życia problemy z tylnymi.lapqki oraz tułowiem..dostawaliśmy mega fajne tabletki na wzmocnienie dla niego ,ale kurde nazwy nie pamiętam. Przeżył super emerycki wiek, biegal.jak szczeniak.. do 15 lat.. zszedł niestety w 1 dzień, z radosnego psa z dnia na dzień nie podniósł się z poslania, wył, na kocach trzeba było go znosić, vet zrobił prześwietlenia itp i cały kręgosłup już tak uszkodzony te kręgi rdzeń,że niestety trzeba było mu pozwolić odejść na Tęczowy most..crying nic już nie pomogloby
            • agdzieztam Re: Co jest psem (chory) ? 18.04.23, 14:05
              U mnie dokładnie tak było półtora roku temu z też dwunastolatka, jak moje pozostałe teraz. Z dnia na dzień. Koszmarnie się tego boje.
              • lilia.z.doliny Re: Co jest psem (chory) ? 18.04.23, 14:33
                Wiem. Ale z drugiej strony dla nich to lepiej, że bez męczarni ciągnących się tygodniami. Jeśli już muszą odejsc- a muszą ( kurwa!), to niech to się odbędzie bezboleśnie.
                Mówią, że pies łamie człowiekowi serce tylko raz...
            • lilia.z.doliny Re: Co jest psem (chory) ? 18.04.23, 14:31
              Boze sad
              I już mam dola.
              Ale gdybys przypomniała sobie nazwę tych tabletek, tak na zaś... Mam dwa onki długowłose, starawe mocno.
              • nika_1985 Re: Co jest psem (chory) ? 18.04.23, 15:27
                Pogrzebie wieczorem w jego starych lekach gdzieś..wiem,że te leki dosyć go wspomogły, typowo na stawy i jeszcze fajnie sobie radził, aż wszyscy się dziwili..
                No niestety odchodzą futrzaki za szybko...stosunkowosad nie łam się,.miejmy nadzieję,ze będzie dobrze. My teraz zalecamy neospore.. doszliśmy do tego,że być może właśnie przez tego pasożyta,którego niestety nie da się wyleczyć całkowicie nasza sierotka ma ataki epilepsji. Póki co bierzemy antybiotyki na wyciszenie tego pasożyta i nie chce zapeszac...ale póki co nie ma ataków..
      • interstate95 Re: Co jest psem (chory) ? 18.04.23, 15:49
        Konstans, wiem, że w tej chwili jesteś osłabiona i bezradna, ale tak jak napisały ci dziewczyny.
        Jeżeli jest to, jak sądzisz, prawdopodobnie aparat ruchu, najpierw ochrona przeciwbólowa/przeciwzapalna jak najszybciej, później diagnozowanie. I jak najszybciej szeroki panel badań krwi, ja bym zrobiła jeszcze moczu, pewnie już ktoś napisał.
        Zmuś weterynarza, żeby przepisał ci Meloxicam, zmuś go po prostu ( pierwsza dawka podwójna, później wg masy ciała i albo po posiłku albo osłonowo przed podać Ranigast np - ja wolę podawać w syropie) nie rozumiem jak idiota ( nie przepraszam) może pozwolić psu cierpieć. Osłonić i dopiero sprawdzać.
        Powodzenia, dziewczyno.

Co do gabapentiny - padło w którymś z postów - to może działać osobniczo. Każdy z moich poprzednich psów reagował na Gabapentin ( z opóźnieniem reakcji) jak na premedykację anestezjologiczną - za pierwszym razem o mało zawału nie dostałam, gdy mi psa nagle na spacerze złożyło i wlokłam go za szelki nieprzytomnego do domu.

I teraz do lilki. Lilka. Wiem, że to co napiszę, brzmi szamańsko. Ale zainteresuj się suplementem o nazwie Boswellia Serrata. Daję 400 mg na 10 kg masy ciała "ludzkiego" suplementu Swansona - całe lata temu zaczynałam dawać każdemu kolejnemu psu z polecenia weta, trochę wtedy na pałę, dawkując w/g wskazań lekarza - ale właśnie widzę, że wprowadzony jest do sprzedaży dla psów ekstrakt 1000 mg na tabletkę. Jakiejś firmy Dromy. Nie znam, ale też się chyba zainteresuję ( trochę inne dawki terapeutyczne dzienne, może coś się zmieniło)
        Boswellia - obiecuję - robi długofalowo cuda przy odpowiednim dawkowaniu.
        Już po dwóch tygodniach u każdego widziałam efekt działania. Naprawdę widoczna poprawa.
        Pamiętam, jak lekarz powiedział mi, że dla niego to zioło, ale działa jak niesterydowe przeciwzapalne i żebym spróbowała.
        Jestem wielbicielką.

Tym nowym teraz podaję zachowawczo ( nadal Swansona) na zmianę z AniFlexi* - w składzie też jest boswellia - mniej więcej co 4 miesiące zmiana preparatu. Przeszłabym na sam AniFlexi, bo skład mi się bardziej podoba.
        Ale wiem jak działały na moje wcześniejsze psy kapsułki z samą boswellią i jakoś nie umiem się zdecydować. Trzymam się sprawdzonego i wprowadzam nowe.

( bijcie, nie powinno mnie tu być dzisiaj w ogóle, generalnie się trzymajta <3 )

• lilia.z.doliny Re: Co jest psem (chory) ? 18.04.23, 16:21
          Boswellia
          Zapisałam. Pędzę obczajać. Dziękuję.
    • kaktusowepole Re: Co jest psem (chory) ? 18.04.23, 09:39
      Jeśli Warszawa mogę polecić klinikę gdzie mi psa uratowali. Było to możliwe tylko dzięki zapleczu jakie mieli. Od razu wszystkie badania zrobili i szybka diagnoza.
      Nie czekaj szkoda pasiaka z opisu wynika że go bardzo boli.
      • berdebul Re: Co jest psem (chory) ? 18.04.23, 14:42
        Wrzucisz nazwę? Szukam dobrego weta dla bąbelka.
        • dido_dido Re: Co jest psem (chory) ? 18.04.23, 15:34
          Jeżeli szukasz specjalistów neurologów i ortopedów to polecam klinikę Auxilium - mają przychodnię w Milanówku i na Taborowej w Warszawie. Na Taborowej jest też rezonans
    • konsta-is-me Re: Co jest psem (chory) ? 18.04.23, 11:42
      Update na dziś jest taki, że pies ma się trochę lepiej , w sensie weselszy jest ,nie wygląda żeby coś go bolało, ale to na razie , zobaczymy co dalej.
      Ale muszę go znosić/wnosić na łózko, żeby nie musiał zeskakiwać.
      Zadzwoniłam do weta, kazał podać no spa albo pyralginę, nospe mam ,pyralginy nie i nie mam pojęcia czy w Niemczech jest bez recepty, po południu pojadę do apteki.
      Jak nie poprawi się do jutra, to zdecydowaliśmy że zjadę z nim do Polski, do weta.
      • nika_1985 Re: Co jest psem (chory) ? 18.04.23, 13:48
        Kurde sorry,ale to tylko tyle?? No spa i pyralgina? Psu ewidentnie coś dolega więc nie wiem czemu to takie trudne poszukanie veta
        Mój mozg tego nie przyjmuje bo wygląda to trochę jakbyś działała na mega " lajcie".
        Wiesz..a co zrobisz jak zaraz zacznie Ci wyć z bólu? Na Twoim miejscu to pakowalabym już siebie k psa żeby mieć dobry pogląd, diagnoze na to wszystko bo to może się zaczynac jakaś choroba.. a u Ciebie to widzę traktowanie trochę jak ból glowy.To nie jest już w ogóle śmiesznej wręcz tragiczne. Znosić i wnosić psa na łóżko lub z to mimo tego,że psa niby nic nie boli to nie wskazuje nic dobrego. Tu należy zrobić diagnozę i nie dać się zbyć lekarzowi.
      • berdebul Re: Co jest psem (chory) ? 18.04.23, 14:44
        Nospa działa rozkurczowo i często jest podawana przy problemach z trzustka. Pyralgina działa przeciwbólowo, ale wątroba i nerki musza byc w dobrym stanie.
      • emateczka Re: Co jest psem (chory) ? 18.04.23, 15:26
        Pyralgina w Niemczech jest na recepte.

Wyglada niestety na to, ze nie masz ochoty pomoc swojemu psu. Normalny wet nie mowi, zeby podac pyralgine, tylko po prostu cos psu przepisuje.
        Zadzownilas do weta w Polsce, tak? Bo przeciez Niemiec nie kazallby dawac pyralginy, wiedzac, ze jest na recepte, i nazwa jest inna..

Szkoda psa sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka