princesswhitewolf 19.04.23, 21:55 Czy w Polsce juz jest sezon na biale szparagi? 😛 Po ile sa? Nie moge sie doczekac az zaczna przywozic. Tu niestety sa niepopularne😭. Tylko zielone i fioletowe tu sa powszechne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
daniela34 Re: Biale Szparagi 19.04.23, 21:57 Jeszcze nie sezon. Sezon to w połowie maja. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Biale Szparagi 19.04.23, 22:02 Lamiesz mi serce. 😭😮😳 Internety polskie mowia ze juz sezon trwa Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Biale Szparagi 19.04.23, 22:04 U nas, znaczy w Szwajcarii już są w sklepach. Tylko pieruńsko drogie w tym roku. My wolimy akurat zielone, ale białe też są. Odpowiedz Link Zgłoś
ayelen40 Re: Biale Szparagi 19.04.23, 22:07 Ja "wolę" zielone, bo nie trzeba ich obierać. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Biale Szparagi 19.04.23, 22:11 Po ile macie biale? Zielone tu sa caly rok - nie czuje do nich takiej milosci jak do bialych. Zupka z bialych 😍 Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Biale Szparagi 19.04.23, 22:21 Ceny są różne, w zależności czy bio, europejskie itd. Najtańsze po 10 franków, czyli jakieś 47 zł za kg. Najdroższe jakie widziałam były jakieś szparagi ekstra po 19 CHF za kg. Piszę o białych, bo zielone są jeszcze droższe i pół kilo bez promocji kosztuje 7-8 franków. Odpowiedz Link Zgłoś
hermenegilda_zenia_is_back Re: Biale Szparagi 21.04.23, 18:12 Nie rozumiem, przecież to niewiele drożej niż u nas. 500 gram kosztuje teraz 20 zeta najtaniej, wiec kilogram 40. Wyglada, ze Szwajcaria tania Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Biale Szparagi 20.04.23, 20:42 zielone sa tansze - 9chf za kg, biale 10chf. Te zwykle w coopie bez promocji. Ale w poprzednich latach z tego co pamietam byly po tyle samo, tylko promocje byly czesciej. Odpowiedz Link Zgłoś
krolewska.asma Re: Biale Szparagi 20.04.23, 07:11 U mnie już dużo przed świetami były Czyli do was po prostu nie dowieźli Może na granicy tury utknęły Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Biale Szparagi 20.04.23, 08:51 Asma mowa o bialych a nie zielonych. Zielone rosna i w UK i zawsze sa Biale sa tylko w sezonie od kwietnia do czerwca. Wiec na pewno ich nie wozili bo ich nie bylo. Chyba ze z Afryki bo tam sezon wczesniej 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Biale Szparagi 19.04.23, 22:18 U mnie też już są białe, regionalne. W Aldi są zwykle najtańsze i kosztują w tym tygodniu 8 euro za kg, co nie jest specjalnie dużo. W zeszłym roku kosztowały nawet 16 euro za kg, w Aldi 10-12. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Biale Szparagi 19.04.23, 22:11 To chyba wpis zbiorczy dotyczący i białych i zielonych. I o ile zielone już są i widać, że tanieją, to białych jeszcze nie widziałam w żadnym z 4 okolicznych marketów. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Biale Szparagi 19.04.23, 22:14 Zielone sa caly bozy rok. Ja o biale pytam Odpowiedz Link Zgłoś
szansanalans Re: Biale Szparagi 19.04.23, 22:19 W DE biale sa juz od dwoch tygodni. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Biale Szparagi 19.04.23, 22:21 No DE to krolestwo bialych szparagów Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: Biale Szparagi 20.04.23, 01:25 daniela34 napisała: > I o ile zielone już są > i widać, że tanieją, to białych jeszcze nie widziałam Zielone to u nas codzienne warzywo przez cały rok, jak fasolka szparagowa albo brokuły. Ja bardzo je lubię, ale mogę je mieć na każde zawołanie, więc powszednieją. Białe to rzadki, wyczekany przysmak. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Biale Szparagi 20.04.23, 10:02 W Selgrosie były tydzień temu na pewno i Carrefour też chyba widziałam. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Biale Szparagi 20.04.23, 10:02 Białe, bo zielone to nawet w Lidlu są. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Biale Szparagi 20.04.23, 08:52 zimno jest, są pojedyncze miejsca gdzie można kupić w cenach z kosmosu Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Biale Szparagi 20.04.23, 09:12 Fakt, duzo zalezy od pogody Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Biale Szparagi 20.04.23, 10:01 Ale dostępne w sprzedaży już są. Ja wolę zielone niż białe (zielone też już są ), ale widziałam ostatnio w sklepie białe. Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_kubki_herbaty Re: Biale Szparagi 19.04.23, 22:02 W sobotę kupilam w selgrosie po 9.99 w promce za paczkę - 0.5kg? (cena netto) Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: Biale Szparagi 19.04.23, 22:04 Troche nie na temat - dzis bylam w Strasburgu, na rynku zatrzesienie bialych szparagow. Az sie zaczelam zastanawiac, czy nie kupic i nie przywiezc bo W Belgii tez bardziej popularne sa zielone (ale biale tez sa, tylko troche chyba jednak mniej ich). Cale stosy na straganach, pieknie wygladaly. Dobrze, ze chociaz w jedzeniu wiosna nadchodzi bo poza tym zimno i nieprzyjemnie. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Biale Szparagi 19.04.23, 22:05 No jak nie na temat moja droga? Jak najbardziej cudowna wizja szparagowego raju Odpowiedz Link Zgłoś
marta_monika Re: Biale Szparagi 20.04.23, 10:54 W jakiejs innej Belgii mieszkasz. Ja tu widze wszedzie biale szparagi nazywane przez tubylcow bialym zlotem, zwlaszcza w zaglebiu szparagowym kolo Mechelen. Wszystkie tradycyjne belgijskie przepisy sa na biale szparagi. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Biale Szparagi 19.04.23, 22:16 Za białymi nie przepadam ( no dobra, zupę lubię i zamawiam jak mam okazję, bo zrobić nie umiem), za ti kocham zielone. W lidlu 19.99 za 0,5 kg. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Biale Szparagi 19.04.23, 22:22 Biale za 20 zl u was w Lidlu? 😮 Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Biale Szparagi 19.04.23, 22:30 Ee to u nas zielonych pelno caly rok. Nic nadzwyczajnego Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Biale Szparagi 19.04.23, 22:54 Ciężko o białe w Polsce tylko zagraniczne .W Niemczech w dyskontach poniżej 10 euro ,ale sezon się zaczyna .Mówimy o kg . Odpowiedz Link Zgłoś
krolewska.asma Re: Biale Szparagi 20.04.23, 07:09 Ale kto to zbiera teraz skoro w Polsce dobrobyt i praca nie jest atrakcyjna tam ? Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Biale Szparagi 20.04.23, 08:53 princesswhitewolf napisała: > Ee to u nas zielonych pelno caly rok. Nic nadzwyczajnego Tu niestety nie. Krótki sezon. Dziś na śniadanie miałam omlet ze szparagami Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Biale Szparagi 20.04.23, 09:00 Sezon to jest w gruncie, ale Holandia tymi szparagami stoi w szklarniach przez caly rok. Poza tym sprowadzaja z Morocco, a wczesniej jesienia z pd Afryki. Zielone sa caly rok Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Biale Szparagi 20.04.23, 12:13 Ale i to sie zmieni. Kiedys w Polsce pomidory tylko byly latem. Teraz sa szklarnie i sa caly rok Odpowiedz Link Zgłoś
gris_gris Re: Biale Szparagi 20.04.23, 13:32 primula.alpicola napisała: > U mnie nie ma ich cały rok. U mnie (w Brukseli) tez nie. Tzn moze sa w wiekszych supermarketach czy delikatesach, ale w sklepie kolo mnie, i na targu, sa w sezonie. Kupilam wprawdzie zielone juz ze dwa tygodnie temu, bo sie pojawily, ale maz byl w poniedzialek na targu, i nie bylo. Mnie to nie martwi, jedzenie powinno byc sezonowe, i niepotrzebne mi jest wozenie szparagow samolotem w zimie. Jak fajnie sie na nie czeka wiosna! Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Biale Szparagi 20.04.23, 13:36 u nas wiekszosc idzie z Holandii i hiszpanii ze szklarni. Zawsze patrze skad to idzie. A Holandia to rzut beretem Odpowiedz Link Zgłoś
krolewska.asma Re: Biale Szparagi 20.04.23, 13:43 Kiedyś była rzut beretem jak byliście w jednaj wspólnocie Teraz jest daleko Widziałaś mój post ? Nawet orient express wam zabrali Agatha christie się przewraca w grobie Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Biale Szparagi 20.04.23, 13:57 >Kiedyś była rzut beretem jak byliście w jednaj wspólnocie Teraz jest daleko powtorze: Jest Deal z UE i te same umowy handlowe. UK handluje z UE dokladnie tak samo jak wczesniej. Troche wiecej roboty papierkowej Orient express sie nie oplacal bo za dlugo by stali na granicy. Zreszta to maly biznesik Odpowiedz Link Zgłoś
krolewska.asma Re: Biale Szparagi 20.04.23, 14:55 Biznesik biznesikiem ale jaka tradycja Co zaraz bigben może jeszcze zdejmą i zamkną muzeum figur woskowych Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Biale Szparagi 20.04.23, 13:47 >Mnie to nie martwi, jedzenie powinno byc sezonowe, tylko ze od grudnia do kwietnia bylby glod przy takim podejsciu No i trzebaby przeanalizowac co jest sezonowe bo...jesli szklarnia to nie sezonowe to " z pod folii" dziala podobnie czyli tez nie. Bardzo malo opcji zywieniowych byloby bez tego. Nawet latem. A to dlatego ze wiekszosc pomidorow w Polsce i innych warzyw jest nawet latem hodowane pod folia, inaczej zaraza ziemniaczana by je zezarla, gnija. Czlek pomaranczy i banana i oliwek by nie uswiadczyl bo w pn Europie... nigdzie nie sa w sezonie. O winie zapomnij. Tak ze wiec choc nie jestem zwolenniczka przywozenia np czeresni z Ameryki pd samolotami, jak najbardziej popieram szklarnie itd Fascynuje mnie narod Holendrow. Ziemi w zasadzie nie maja za wiele i ciagle walcza z morzem zabierajacym ziemie i klimat maja taki jak tu na pd wsch UK. A stali sie ogrodnikami Europy dzieki szklarniom. Niesamowity narod. Szkoda tylko ze maja najwieksze rozwarstwienie biednych i bogatych w Europie. A wydawaloby sie ze sa egalitarni Odpowiedz Link Zgłoś
gris_gris Re: Biale Szparagi 20.04.23, 14:01 princesswhitewolf napisała: > >Mnie to nie martwi, jedzenie powinno byc sezonowe, > > tylko ze od grudnia do kwietnia bylby glod przy takim podejsciu > No i trzebaby przeanalizowac co jest sezonowe bo...jesli szklarnia to nie sezon > owe to " z pod folii" dziala podobnie czyli tez nie. > Bardzo malo opcji zywieniowych byloby bez tego. Nawet latem. A to dlatego ze wi > ekszosc pomidorow w Polsce i innych warzyw jest nawet latem hodowane pod folia, > inaczej zaraza ziemniaczana by je zezarla, gnija. > Czlek pomaranczy i banana i oliwek by nie uswiadczyl bo w pn Europie... nigdzi > e nie sa w sezonie. O winie zapomnij. > > Tak ze wiec choc nie jestem zwolenniczka przywozenia np czeresni z Ameryki pd s > amolotami, jak najbardziej popieram szklarnie itd Fascynuje mnie narod Holendro > w. Ziemi w zasadzie nie maja za wiele i ciagle walcza z morzem zabierajacym zie > mie i klimat maja taki jak tu na pd wsch UK. A stali sie ogrodnikami Europy dzi > eki szklarniom. Niesamowity narod. Szkoda tylko ze maja najwieksze rozwarstwien > ie biednych i bogatych w Europie. A wydawaloby sie ze sa egalitarni Ja nie postuluje jedzenia wylacznie tego, co rosnie obok i w sezonie, ale ja tak jem w miare mozliwosci, i uzupelniajac importowanym wedlug potrzeb. Pomidorow zima nie jem, bo sa niedobre, truskawek i czeresni tez nie, bo sa drogie i leca samolotem. Ale cytrusy juz tak, bo to dla mnie normalny skladnik zimowej diety. Mielismy przez lata niedaleko taki fajny sklep z prawie wylacznie lokalnymi produktami (oprocz belgijskich warzyw i owocow mieli cytrusy, oliwki, oliwe itd. z kooperatyw we Wloszech i Hiszpanii). W zimie byly tam ziemniaki, jarmuz, szpinak, pasternak, cebula, marchewka, buraki, dynie, jablka i gruszki Plus cytrusy. A w lecie mieli wszystko, co roslo wtedy, i mieli tez ziemniaki fioletowe, marchewke zolta i czerwona, trzy kolory botwinki i tak zwane "dawne" pomidory (malinowe, zielone, ciemnobordowe). Truskawki i czeresnie tez tylko w sezonie; podobnie jablka, czyli jak sie skonczyly zimowe, i zanim zaczely nowe, byl przestoj. Mieli tez mnostwo rodzajow jablek, w porownaniu do zwyklych warzywniakow, gdzie jest Gala, Pink Lady i Jonagold. Tylko tam znalazlam owoce bergamotki i cytron (cedrat), bo wspolpracowali z eko kooperatywa z Sycylii, ktora takie owoce hodowala. Natomiast brakuje mlodych ziemniakow, bo tu sa "mlode" zawsze, ale wlasnie nie te prawdziwe, jedrne, z luszczaca sie skorka. Rzadko udaje mi sie je kupic w lecie. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Biale Szparagi 20.04.23, 14:12 >. W zimie byly tam ziemniaki, jarmuz, szpinak, pasternak, cebula, marchewka, buraki, dynie, jablka i gruszkismile Plus cytrusy. ale rozumiesz ze bez folii to nie rosnie jak sa mrozy czy prawie mrozy? a folia to jak szklarnia Jablka i gruszki sa pomarszczone i wiekszosc zgnita juz od stycznia. Trzymaja je w lodowkach z gazami dzialajacymi antygrzybicznie. Woskuja je tez, a poza tym masa pestycydow w nie idzie w trakcie wzrostu wiece tego... Ja sie interesuje ogrodnictwem i lubie o tym czytac z Sycylii to leca cytrusy... w gazie. Bergamotka z lisciami jest sprzedawana w Ocado tutaj w sezonie zimowym Odpowiedz Link Zgłoś
gris_gris Re: Biale Szparagi 20.04.23, 14:21 princesswhitewolf napisała: > >. W zimie byly tam ziemniaki, jarmuz, szpinak, pasternak, cebula, marchewk > a, buraki, dynie, jablka i gruszkismile Plus cytrusy. > > ale rozumiesz ze bez folii to nie rosnie jak sa mrozy czy prawie mrozy? a folia > to jak szklarnia > Jablka i gruszki sa pomarszczone i wiekszosc zgnita juz od stycznia. Trzymaja j > e w lodowkach z gazami dzialajacymi antygrzybicznie. Woskuja je tez, a poza tym > masa pestycydow w nie idzie w trakcie wzrostu wiece tego... > Ja sie interesuje ogrodnictwem i lubie o tym czytac > Ale nie pisz moze tak protekcjonalnie. Ja nie mam problemu z ta folia, naprawde. Niech sobie pod nia ten rolnik z Walonii hoduje co mu tam wyrosnie, a ja kupie, bo lokalne i sezonowe. Na marginesie, buraki, ziemniaki, pasternak, seler itp. zimuje sie tez w piwnicach, moja babcia tak zimowala jablka, bo miala sad. Bardzo dobrze sie przechowywaly; owszem, pod koniec zimy byly czasem pomarszczone. Moi rodzice przywozili od niej skrzynki, i trzymali je na balkonie zima. A jarmuz sie zbiera po przymrozkach wrecz z pola. Bergamotka z lisciami jest sprzedawana w > Ocado tutaj w sezonie zimowym Ciesze sie. U nas nie, bo nie mamy Ocado. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Biale Szparagi 20.04.23, 14:33 ale ja nie pisze protekcjonalnie bo bycie ogrodniczka to chyba nie jest jakies wielkie osiagniecie czy cos he he Albo bycie preppersem na tym forum nie jest atrakcyjne bo sie z takich smieja Tylko mowie ze to jest pulapka z tymi "sezonowymi" bo do konca sie nie da Wiec ziemniaki to wypuszczaja pedy i schna na wior w piwnicy i juz od stycznia sa takie ze nadaja sie na szare/czarne kluski i na placki, tudziez zupy. marchew w kopczykach czy pietruszka schnie tez i poza zupa na nic sie nie nadaja i jeszcze ciezko je obrac. Cale lata 70-80 moi rodzice tak robili. Jako rasowy preppers dokonalam proby i z niepowodzeniem od stycznia. Ciezko z suchymi badylami. Lepsze efekty mialam z suszenia ziemniakow i wloszczyzny w suszarce > A jarmuz sie zbiera po przymrozkach wrecz z pola. Tak ale glod to zawsze byl na przedwiosniu a nie w listopadze czy w grudniu Dlatego jestem wielka zwolenniczka szklarni i folii. Odpowiedz Link Zgłoś
krolewska.asma Re: Biale Szparagi 20.04.23, 14:56 Prinze ss ale ty masz szklarnie taką przydomową? Przecież tam naprawdę niewiele się uda rzeczy wychodować Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Biale Szparagi 20.04.23, 15:22 Mam pomieszczenie w domu przeszklone z kanapa i telewizorem. Na parapetach sporo rosnie. I szklarnie ale mala, ogrodowa. Mam tez folie >Te swoje warzywa to jest jakiś biznesik dla Kur domowych a nie dla osoby pracującej na etacie Za duża harówka Przesadzasz. Wsadza sie rurki nawadniajace i automatyczne podlewanie. To co ja robie tylko to dokarmiam raz w tygodniu podlewaczka Odpowiedz Link Zgłoś
krolewska.asma Re: Biale Szparagi 20.04.23, 18:04 Jaki masz ten system mogłabys wkleić ? Odpowiedz Link Zgłoś
krolewska.asma Re: Biale Szparagi 21.04.23, 18:10 Wow Sprzęt tak u Niemca na plantacji Ale skąd wodę ciągniesz do tego ? To jest automatyczne w sensie wyjeżdzasz na miesiąc na wakacje a to działa ? Odpowiedz Link Zgłoś
krolewska.asma Re: Biale Szparagi 20.04.23, 14:59 Te swoje warzywa to jest jakiś biznesik dla Kur domowych a nie dla osoby pracującej na etacie Za duża harówka w porównaniu do możliwych rezultatów Można tylko rozważać jak będzie wojna i brak Jedzenia Odpowiedz Link Zgłoś
krolewska.asma Re: Biale Szparagi 20.04.23, 14:58 Pod folia tez wszystko zamarza jak jest przymrozek Chyba ze piszesz o jakich specjalistycznych szklarniach Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Biale Szparagi 20.04.23, 15:23 >Pod folia tez wszystko zamarza jak jest przymrozek Jak jest -8C. Jak jest -1C to nie. Odpowiedz Link Zgłoś
krolewska.asma Re: Biale Szparagi 20.04.23, 18:04 Nigdy przez calusirnka zimę nie ma w UK w nocy -8 ???? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Biale Szparagi 20.04.23, 19:15 Gdzies w Szkocji moze? Tu na pd wsch- nie. Ledwo co ponizej zera i to cimna noca w grudniu. Od stycznia jest przedwiosnie i masz przebisniegi. W lutym zonkile Odpowiedz Link Zgłoś
krolewska.asma Re: Biale Szparagi 20.04.23, 13:41 Ale z Maroko to nie wiadomo czym psiknięte i po czym szuraly Tych bym nie kupowała na twoim miejscu Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Biale Szparagi 20.04.23, 13:55 tym samym co w Europie. To sa Hiszpanskie najczesciej plantacje na rynek Europejski. Ilosc pestycydow sprawdza sie nawet w zbozu przeciez. Kwicze jak slysze o wymieszanym zbozu w Polsce. Wymieszanym w sensie ze w roznych miejscach w Polsce jest a nie ze fizycznie zmieszanych Zaden rolnik ani firma tego by nie zrobila sobie. Zboze sie sprzedaje do elewatorow. Rolnik czy firma rolnicza przywozi do elwatora zboze. Ci przesypuja je do tzw mikserow ( nie wiem jak to po polsku). Wielkie maszyny mieszajace w okreslonej ilosci zboze. Potem jak wymieszaja to zboze to robia probki. Sprawdzaja pod katem ilosci wilgoci, plesni, pestycydow i popiolu. Na tej podstawie wyceniaja rolnikowi ile dostanie za dana jednostke wymieszana zboza. Jesli jest wysokiej jakosci to idzie na make dla ludzi. Tu jest cala gradacja oceny. Wtedy rolnik dostaje lepsze pieniadze. Jak gorszej to idzie na pasze dla zwierzat domowych, a inne na pasze dla zwierzat lesnych. Jak nawet na to sie nadaje to uzywaja na biopaliwo wlokna itd. Kiedys pracowalam w firmie produkujacej sprzet analityczny dla elewatorow Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Biale Szparagi 19.04.23, 22:22 Widziałam tylko zielone, które swoją drogą, bardziej mi smakują 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Biale Szparagi 20.04.23, 00:26 kompletnie nie rozumiem szparagowej milosci 😂 zjem ale zeby tesknic? wyczekiwac? to nie za mlodymi pyrami, to tak, juz tesknie 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Biale Szparagi 20.04.23, 01:02 Obawiam sie ze tu caly rok pyry sa mlode bo w dzisiejszych czasach w tym klimacie rosna caly czas. A nawiasem mówiąc to fioletowe pyry z Ameryki pd sa modne i takie zolte z Chile. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Biale Szparagi 20.04.23, 01:16 takie prawdziwe mlode, nieduze, soczyste, z cienka 'luszczaca' skorka sa tylko przez krotki czas fioletowe (kilka odmian) i zolte (maczyste i bardzo 'ziemniakowe', pyszne) to pierwotne pyry z Chiloe, kolebki ziemniaka 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
krolewska.asma Re: Biale Szparagi 20.04.23, 07:08 Podzielam opinie Taka sałata w bulwie te szparagi Odpowiedz Link Zgłoś
ulla_cebulla Re: Biale Szparagi 20.04.23, 01:24 Już kilka razy w tym sezonie piękne tłuste białasy, ale w De sezon na całego. Odpowiedz Link Zgłoś
krolewska.asma Re: Biale Szparagi 20.04.23, 07:06 Serio nie ma białych ? Może po prostu przez braki zaopatrzenia Staną się teraz w uk towarem super luksusowym tylko dla rodziny królewskiej Mi się wydaje ze te białe są najpopularniejsze w marketach tylko je zawsze widzę Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Biale Szparagi 20.04.23, 08:52 Nie, nie widzisz ich zawsze. Biale sa w Europie od kwietnia do czerwca. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Biale Szparagi 20.04.23, 09:13 Jak w sobote bede w sklepie zaczne robic dla Ciebie zdjecia chyba z czesci owocowo warzywnej 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
swiezynka77 Re: Biale Szparagi 20.04.23, 09:14 niestety jeszcze daleko. czekam cały rok. niestety od paru lat zielone je mocno wypierają Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Biale Szparagi 20.04.23, 11:32 Zielone są podobno spożywczo bardziej wartościowe i są łatwiejsze w uprawie. Białe trzeba zbierać w odpowiednim czasie i jest to czynność wymagająca dużej wprawy, dlatego są kosztowniejsze w produkcji i droższe. Ale u mnie w De zielone uchodzą za podrzędne i są mniej popularne, trudniej je nawet dostać. Ja osobiście wolę też białe, ale to pewnie przyzwyczajenie. Co roku czeka się na te białe, ludzie robią wielki hype, więc człowiek jakoś tak wsiąknął. Odpowiedz Link Zgłoś
swiezynka77 Re: Biale Szparagi 20.04.23, 11:52 w Polsce białe nigdy nie były bardzo popularne, spotkałam się z osobami które jedzą zielone a w ogóle nie wiedzą o istnieniu białych lub ich nigdy nie jadły. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Biale Szparagi 20.04.23, 12:12 Ja pochodze z zach Polski. Warszawa byla w duzo wiekszej odleglosci od miasteczka z ktorego pochodze niz Berlin. Tam, w zach Polsce biale szparagi sa rownie popularne co w Niemczech. I byly juz wszechobecne w latach 80tych. Zielone przyszly pozniej. Tu w UK zielone szparagi sa tak powszechne jak kapusta czy brokuly. Biale to rzadkosc i rarytas. Wymagaja wiecej pracy Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Biale Szparagi 20.04.23, 13:18 a wiesz, że to ise chyba zmieniło w ostatnich 2-3 latach. Ja zawsze kupowałam białe szparagi, w zeszłym roku i dwa lata temu był z tym dużo większy problem, zielone luzik ale z białymi nie było łatwo. Mieszkam w Szczecinie, do Niemiec rzut beretem ale nawet przy granicy gdzie wyskakujemy na zakupy było dużo trudniej o białe. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Biale Szparagi 20.04.23, 13:39 Slonko, możesz mi coś opowiedzieć o Szczecinie na priv? Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Biale Szparagi 20.04.23, 13:44 pewnie jeżlei tylko będe wiedzieć co potrzebujesz, pisz na gazetowego Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Biale Szparagi 20.04.23, 14:17 Dziękuję, napisałam. Nic bardzo pilnego, ale nie znam nikogo stamtąd, tak bezpośrednio stamtąd. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Biale Szparagi 20.04.23, 14:02 >zawsze kupowałam białe szparagi, w zeszłym roku i dwa lata temu był z tym dużo większy problem, zielone luzik ale z białymi nie było łatwo. Mieszkam w Szczecinie, do Niemiec rzut beretem ale nawet przy granicy gdzie wyskakujemy na zakupy było dużo trudniej o białe. moze Polacy wola zielone teraz? U Was na pewno biale byly tak jak i w miejscu z jakiego pochodze na pd od Szczecina Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Biale Szparagi 20.04.23, 13:11 To wbijaj do Berlina, tu już chyba są. Budka Karls Erdbeerhof już tu niedaleko mnie stoi, pewnie w niej sprzedają szparagi. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Biale Szparagi 20.04.23, 19:17 gdy zobaczyłam cenę, powędrowałam po kapustę i buraki... Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Biale Szparagi 21.04.23, 18:06 wybrałam się dziś na rynek. Szparagi są 21-28 za pęczek. Biale i zielone, cienkie i grube. Odpowiedz Link Zgłoś
krolewska.asma Re: Biale Szparagi 21.04.23, 18:09 28 zł za sałatę zaklęta w bulwie Masakra Kogo na to stać Odpowiedz Link Zgłoś