Dodaj do ulubionych

Pytanie o wekowanie

25.04.23, 07:33
Może głupie ale zrobiłam większą ilość sosu do spaghetti. Wsadziłam w słoiki i ustawiłam do góry nogami. Zakrętki się zaciągnęły. Dziś żeby mieć pewność że się nie popsują wsadziłam do gara z wodą i pasteryzuje. Minęło 5 minut a one się wszystkie otworzyły, znaczy wiecza są wypukłe. Czekać aż się wklesna i będą wtedy dobre czy do wywalenia?
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Pytanie o wekowanie 25.04.23, 07:39
      Czemu do wywalenia? Nie rozumiem.
      Może masz po prostu wieczka nieszczelne, wymień na inne i tyle. Od kiedy masz ten sos że rozważasz wywalenie?
      • olpa7 Re: Pytanie o wekowanie 25.04.23, 07:40
        Od niedzieli
        • 1matka-polka Re: Pytanie o wekowanie 25.04.23, 13:17
          olpa7 napisała:

> Od niedzieli

To zajebiscie krotko, ludziom sie w dupach poprzewracalo od tego dobrobytu🙄
    • arribeth Re: Pytanie o wekowanie 25.04.23, 07:47
      Jak ostygną to wieczka z powrotem będą wklęsłe. To że są wypukłe nie znaczy, że słoik się otworzył czy wieczko nieszczelne. Po prostu gorące powietrze w środku wypycha pokrywkę na zewnątrz. Jeśli sos jest z mięsem i planujesz go dłużej przechowywać zrób tyndalizację - pasteryzuj przez kolejne 3 dni po ok. 30 min.
      • olpa7 Re: Pytanie o wekowanie 25.04.23, 07:50
        Będę go potrzebować za około 2-3 tygodnie. Jest z mięsem
        • 35wcieniu Re: Pytanie o wekowanie 25.04.23, 08:02
          Nie prościej zamrozić?
          • olpa7 Re: Pytanie o wekowanie 25.04.23, 08:54
            Dla siebie bym zamroziła ale muszę to przekazać
        • mysiulek08 Re: Pytanie o wekowanie 25.04.23, 08:10
          tak jak pisze arribeth, zrob tyndalizacje, mieso to mieso
          • olpa7 Re: Pytanie o wekowanie 25.04.23, 09:02
            Tak zrobię
    • heca7 Re: Pytanie o wekowanie 25.04.23, 08:15
      Powinny się zassać znów kiedy będą stygnąć. Ja w zeszłym roku robiła tak golabki dla córki. Tylko w piekarniku. Jeden słoik mi został, stal sobie w lodówce bo jakoś podejrzany mi się wydawał. Jakieś 9 miesięcy później syn mu się przyjrzal- o golabki! Otworzył, podgrzał i zjadł. Były podobno bardzo dobre i nie różniły się w smaku od mrożonych.
    • andaba Re: Pytanie o wekowanie 25.04.23, 09:19
      No oczywiście, że puściły, jak wystygną złapią na nowo.
      Jak to z mięsem to radziłabym jeszcze przez dwa kolejne dni chwilę pogotować.
      Ale absolutnie nie wywalać.

Jeżeli to nie ma być trzymane miesiącami i masz miejsce w lodówce to na tym jednym gotowaniu możesz poprzestać.

Oczywiście lepiej zachować ostrożność, ale wytrucie rodziny jadem kiełbasianym nie jest takie proste jak straszą smile
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Pytanie o wekowanie 25.04.23, 09:44
      Jak podgrzałaś, to ciśnienie w środku wzrosło, więc wieczka się otworzyły, pogotuj, a potem wyjmij z wody, dokręć wieczka i poczekaj, aż się zamkną, gdy będą stygły. Jeśli któryś się nie zamknie, to go zjedz w ciągu kilku dni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka