Dodaj do ulubionych

Inflacja? Wszystko z resztek.

29.04.23, 19:04
Dodatek na dzisiejsze czasy, zachowało się w szufladzie.
Chcecie: rybaczki, sukienki pokaże wykroje z bliska😉
A pytanie, jakie? Żadne.
Piszcie co chcecie.
Moda: lata osiemdziesiąte
Dowiedziałam się, że jestem nędznikiem i fakt jestem nim.
Obserwuj wątek
    • kotejka Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 29.04.23, 19:08
      Kulinarnie trzeba dołożyć Irenę gumowska i jej ksiazki
      Cos W starego chleba, coś z resztek ryżu
      • jednoraz0w0 Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 29.04.23, 19:22
        Kulinarnie to profil Plant You.
      • georgia.guidestones Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 29.04.23, 21:06
        Zupa na gwoździu itp.
    • kamin Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 29.04.23, 19:13
      Strasznie szczupłe (wręcz.chude) kobiety wewnątrz tych ubrań
      • iwoniaw Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 29.04.23, 19:17
        kamin napisał(a):

> Strasznie szczupłe (wręcz.chude) kobiety wewnątrz tych ubrań

No prosze Cię, na gruba babę nie tak latwo dosc resztek uzbierać 😉

Swoja drogą, pamiętam, jak u swego zarania Twój Styl też zamieszczal wykroje (nie z resztek, tylko normalne i chyba nawet specjalnie na bieżąco dla niego projektowane) oraz przepisy kulinarne. I w ogole miał też teksty z treścią (tematy różne) na kilka stron, a nie tylko obrazki z reklamami...
        • znowu.to.samo Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 29.04.23, 19:37
          O tak to prawda, teraz w TS trzeba sie przedrzeć przez stos reklam żeby dokopać się do jakiegoś artykułu
          Poza tym stał sie znacznie chudszy, ale takie czasy że wszyscy oszczędzają
        • kotejka Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 29.04.23, 19:37
          iwoniaw napisała:

> kamin napisał(a):
          >
          > > Strasznie szczupłe (wręcz.chude) kobiety wewnątrz tych ubrań
          >
          >
          > No prosze Cię, na gruba babę nie tak latwo dosc resztek uzbierać 😉

big_grinbig_grinbig_grin

>
          > Swoja drogą, pamiętam, jak u swego zarania Twój Styl też zamieszczal wykroje (n
          > ie z resztek, tylko normalne i chyba nawet specjalnie na bieżąco dla niego proj
          > ektowane) oraz przepisy kulinarne. I w ogole miał też teksty z treścią (tematy
          > różne) na kilka stron, a nie tylko obrazki z reklamami...

Filipinka w latach 90 byla niezastapionym zrodel modowych porad na ciezkie czasy
          w latach 80 Polki byly tak pieknie ubrane mimo ciezkich czasow
          moja mam szyla, dziergala
          wszystkiego mnie nauczyła
          pamietam suknie balowe z tetrowych pieluch i koszul nocnych
          fantazja naszych mam i babc w trudnych czasach byla nieskonczona
          >
          • conena Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 29.04.23, 19:44
            My też mamy w sobie takie pokłady fantazji, po prostu jeszcze nas tak nie przycisnęło, żeby tą fantazję uruchomić.
            • kotejka Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 29.04.23, 19:48
              ja w latach 90 sama bardzo duzo ciuchow szylam i robilam
              torby, bizuterie, swetry
              powiewem wielkiego swiata byla burda pamietam wink

• iwoniaw Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 29.04.23, 20:04
                kotejka napisała:

> ja w latach 90 sama bardzo duzo ciuchow szylam i robilam
                > torby, bizuterie, swetry
                > powiewem wielkiego swiata byla burda pamietam wink
                >
                >

Czytalam, że Burda powstała jako odpowiedź na potrzeby ciężkich czasów po II WŚ w Niemczech, gdy Niemki musiały same obszyć siebie i rodzinę zanim gospodarka ruszyła ma nowo.
              • chatgris01 Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 29.04.23, 20:58
                kotejka napisała:

> ja w latach 90 sama bardzo duzo ciuchow szylam i robilam
                > torby, bizuterie, swetry

Ja tak robilam w latach 80, w latach 90 weszly szmateksy i juz mi sie nie chcialo maszyny ani drutow wyciagac.

> powiewem wielkiego swiata byla burda pamietam wink
                >
                >
                Wolalam Carine, byla bardziej mlodziezowa (mam jeszcze kilka).
          • snajper55 Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 29.04.23, 23:58
            kotejka napisała:

> Filipinka w latach 90 byla niezastapionym zrodel modowych porad na ciezkie czasy
            > w latach 80 Polki byly tak pieknie ubrane mimo ciezkich czasow

A wcześniej, poza Burdą o którą nie było łatwo, można było korzystać z polskich wydawnictw:

1948: https://a.allegroimg.com/s1024/0c9d92/3a269b884424bb9c288298e8f9b9

1985: https://a.allegroimg.com/s1024/0c09e4/c40e289e4a23beea51b5237839bd

S.
            • memphis90 Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 30.04.23, 14:15
              A ja miałam to…
              I jeszcze zestaw pocztówek z wykrojami na druty lub szydełko - wykrój z jednej strony, lalka w ubranku po stronie pocztówkowego obrazka. Ale tego już chyba nie znajdę…
              • krwawy.lolo Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 30.04.23, 14:31
                Flerka to spolszczony kwiatek?
                • ichi51e Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 30.04.23, 15:05
                  Flerka to Fleur www.fleurdolls.com/fleur-history
                  • krwawy.lolo Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 30.04.23, 16:55
                    Aha, nie znałem.
              • iwoniaw Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 30.04.23, 15:45
                memphis90 napisała:

> A ja miałam to…
                > I jeszcze zestaw pocztówek z wykrojami na druty lub szydełko - wykrój z jednej
                > strony, lalka w ubranku po stronie pocztówkowego obrazka. Ale tego już chyba ni
                > e znajdę…
                >

Też to mialam! A moja Barbie posiadala szafę z absolutnie wszystkimi rodzajami i modelami odzieży, jakie można sobie wyobrazić - od kostiumów plażowych po futra. Wszystko ręcznie szyte osobiscie przez mnie. Nawet miała suknię ślubną z trenem z haftem richelieu. 😉
                • summerland Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 30.04.23, 16:18
                  Brawo!
                  Moja mama byla takim samoukiem-krawcowa. Poszyla mi duzo ubrań, czesto cos kombinowala bo nie byla zawodowa krawcowa, sama musiala dojść do pewnych sztuczek. Nieraz się przy tym wkurzała jak coś jej nie wychodziło, teraz to z rozrzewnieniem wspominam. Jak się teraz zastanawiam to dużo tego było różne spódniczki, nawet plisowane, sukienka ciążowa z malinowym kolnierzykiem i rękawkami i paskiem z tylu do wiązania. Gruba zimowa sukienka ciążowa - z koca smile Najwazniejsza sukienka - na moj ślub cywilny i to z materiału, który dostała dla siebie na prezent z zagranicy. Fajna piżamkę mi kiedyś też uszyła, koszule nocne dla moich córek, fartuszki dla nas. Dla moich dziewczynek poszyla ubranka dla lalek na maszynie wykorzystując nieraz za małe ich ubranka dziecięce a także materiały w ladne wzorki-odpowiednie dla dzieci/lalek. Wszystkie wyprasowala i elegancko rozlozyla zeby przeschly i akurat przyszla jej kolezanka i zachwycala sie nimi, bo naprawde to byly/sa cudenka. Trzymam ten zbiór na pamiątkę. Mama przywiozła je jako prezent dla wnuczek jak do nas leciała.
          • summerland Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 30.04.23, 14:53
            Ja uszyłam sobie kiedys spódnice z prześcieradła 😆
        • jednoraz0w0 Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 30.04.23, 13:45
          Dla grubej baby jest trick (tytuł oryginalny, z „Na Przełaj” - Druga młodość koszuli dziadka. To znaczy ja to stosowałam jako chuda i koszule ojca, ale mój dziadek był gruby, wiec dałabym radę.
          • summerland Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 30.04.23, 15:00
            Ja tez mialam "koszule dziadka" od taty, tylko przerobiłam kolniezyk. Była w biało błękitne paseczki, bardzo ja lubilam
            • jednoraz0w0 Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 30.04.23, 15:17
              Tak! Ja obrzynałam kołnierzyk tak, żeby została stójka 😁
              • summerland Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 30.04.23, 15:31
                Tak samo, ręcznie to uszyłam 😁
                • summerland Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 30.04.23, 15:34
                  Ups, ja chyba wyprulam kołnierzyk potem ręcznie zaszyłam, żeby ta stójką tylko została. Przypomniałaś mi to słowo stójką 😁
                  • jednoraz0w0 Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 30.04.23, 16:07
                    Tak, były dwie szkoły: wypruć i zaszyć lub równiutko odciąć przy samym szwie. No i trzecia dla odważnych, przerobić kołnierzyk (te stare koszule miały na ogólniaków długie kołnierze w szpic, z lat siedemdziesiątych, to było absolutne no-no).
                    • chatgris01 Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 30.04.23, 16:14
                      Koszule z lat 70 sie slabo nadawaly na "koszule dziadka", bo oprocz tych dlugasnych kolnierzy mialy wqskie rekawy, obcisly kroj i pionowe zaszewki w pasie, i czesto byly z syntetycznych tkanin, a koszule dziadka byly bardzo luzne, z szerokimi od gory do dolu rekawami, przymarszczone do karczka, i z czystej bawelny (ewentualnie lnu, ale wtedy trudno bylo o cienki len).
          • iwoniaw Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 30.04.23, 15:42
            jednoraz0w0 napisał(a):

> Dla grubej baby jest trick (tytuł oryginalny, z „Na Przełaj” - Druga młodość ko
            > szuli dziadka. To znaczy ja to stosowałam jako chuda i koszule ojca, ale mój dz
            > iadek był gruby, wiec dałabym radę.

Przerabianie starych/po kims ubrań to coś trochę innego niż szycie od podstaw z "resztek" pozostalych po uszyciu z zakupionego kawałka materiału ubrania zaplanowanego. Ale tak, też pamiętam przerobki, także prucie starych swetrów i robienie z pozyskanej w ten sposób wełny (czy ogólnie - przędzy, bo to i akry bywał i bawełna i mieszanki różne, jak to w swetrach) nowych, a także sukienek, spodniczek, kamizelek wszelkich itd.
            • jednoraz0w0 Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 30.04.23, 16:07
              Owszem, ale jak było wyżej wspomniane, na większa osobę trzeba więcej resztek wiec jest trudniej smile
        • towarzyszka_leila Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 30.04.23, 23:31
          To były przepisy nie byle kogo, bo Marii Lemnis i Henryka Vitry ( gwiazd " Ty i Ja). Darujcie, jeśli źle pamiętam nazwiska tej pary.
          • iwoniaw Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 01.05.23, 09:53
            towarzyszka_leila napisała:

> To były przepisy nie byle kogo, bo Marii Lemnis i Henryka Vitry ( gwiazd " Ty i
            > Ja). Darujcie, jeśli źle pamiętam nazwiska tej pary.

Tak. A ta para to byl pseudonim Tadeusza Żakieja, który jako Lemins&Vitry wydawał książki kucharskie i artykuły nt.
      • ichi51e Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 29.04.23, 21:02
        Taka maniera rysowania w tamtych czasach.
        • chatgris01 Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 29.04.23, 21:15
          Nie tylko w tamtych, rysunki mody praktycznie z wszystkich epok przedstawialy wydluzone i wyszczuplone sylwetki.
          https://th.bing.com/th/id/R.8c4838ac69e087c6f89413889bbb8a77?rik=nbqWeQv5EOsbSg&pid=ImgRaw&r=0

https://1.bp.blogspot.com/-sBXSI2uk9mE/UxG3z1m36BI/AAAAAAAAByQ/wiXT8Pf2fCg/s1600/1620688_647982948592717_1053985294_n.jpg

https://i1.wp.com/www.ekonomico.fr/wp-content/uploads/2012/03/guerlain-la-petite-robe-noire-pub1.jpeg?ssl=1
          • kamin Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 30.04.23, 06:53
            No właśnie. Oglądałam te rysunki w dzieciństwie i nawet nie zauważałam tych proporcji. Nie w głowie nam było odchudzanie się, anoreksja oficjalnie przynajmniej nie istniała.
            • ichi51e Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 30.04.23, 10:22
              Pamietam ze mi się podobały bo były męskie - te ramiona takie w stylu epoki…
    • krwawy.lolo Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 29.04.23, 19:18
      Starsza eMatka pamięta zapewne Burdy z wykrojami. Ojciec przywoził z rejsów. Kiedyś sprzedałem kilka egzemplarzy na Jarmarku Dominikańskim.
    • primula.alpicola Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 29.04.23, 19:26
      Kto Ci powiedział że jesteś nędznikiem??
      • niezwykladziewczyna Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 29.04.23, 19:33
        Państwo
      • aqua48 Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 29.04.23, 19:36
        primula.alpicola napisała:

> Kto Ci powiedział że jesteś nędznikiem??

Wiktor Hugo.
    • anilorak174 Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 29.04.23, 19:26
      U moich rodziców ocalało kilka egzemplarzy Burdy z wykrojami.
      Pamiętam tez jakąś książkę z pomysłami na zabawki dla dzueci z resztek włoczek, tkanin, opakowań itp.
      • eliksir_czarodziejski Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 29.04.23, 21:25
        W zeszłe lato byliśmy na festynie archeologicznym. Moja córka widziała jak z resztek tkanin, nici i guzików zrobić można było szybko konika czy lalkę.
        Moje dzieci zabawkowo mają gwiazdki z nieba a cora była tymi szmaciankami absolutnie zachwycona.
      • abecadlowa1 Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 29.04.23, 23:48
        Przecież Burda z wykrojami wydawana jest nieprzerwanie. Ostatnio kupowałam numer poświęcony ubraniom z dzianiny dresowej.
    • al_sahra Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 29.04.23, 19:31
      Przypomina mi się satyra Magdaleny Samozwaniec, która sparodiowała poradnik dla oszczędnych “Lucynka i Paulinka”. W oryginale (to chyba była rubryka w Przekroju?), Paulinka dawała Lucynce dobre rady, jak coś zrobić właśnie z resztek.

U Samozwaniec były podobne rady, tylko pociągnięte do absurdu (pamiętam, że trzeba był obić filcem dziurawy garnczek, żeby otrzymać kapelusik, którego “każda kobieta Ci pozazdrości”). Po czym autorka tych rad owijała się kaszmirowym płaszczem, zarzucała na siebie apaszkę od Hermesa i wychodziła.
      • agdzieztam Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 29.04.23, 21:11
        Wow, że też nie jestem jedyną, która to pamięta!!!!
    • mysiulek08 Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 29.04.23, 19:31
      wyd 1986
      • niezwykladziewczyna Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 29.04.23, 19:35
        Kulinarnie i ubraniowo przeżyjemy.
        • znowu.to.samo Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 29.04.23, 19:39
          Ja mam zapas szmat na najbliższe kilka lat. Gorzej z jedzeniem bo zapasy z covida dawno już zjedzone
          • elkas11 Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 30.04.23, 14:46
            Jak nas przyciśnie, to będziemy robić chałwę z kaszy manny i inne wynalazki.
            Moja mam tak kombinowała, ale jak by się nie nakombinowała to zawsze była to kasza manna z dodatkami.
            Najgorsze co pamiętam, to wyroby czekoladopodobne i niemal codziennie podroby na obiad.
        • simply_z Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 29.04.23, 19:47
          Mam tylko nadzieję, że nie bedzie szczucia cycem jak ostatnio, dobrze, że moderacja to szybko zdjęła.
          • kotejka Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 29.04.23, 19:49
            swpja droga. przypomniala mi sie Scralet O'Hara i jej suknia z aksamitnych zaslon smile
            • chatgris01 Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 29.04.23, 21:00
              I Gabrysia Borejko plagiatujaca Scarlett tongue_out
              • georgia.guidestones Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 29.04.23, 21:28
                Już są porady jak uszyć ciuchy z pościeli
                sciegiem-do-celu.blogspot.com/2014/07/spodnica-z-prostokata-z-przescierada.html?m=1
                • chatgris01 Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 29.04.23, 21:29
                  Szylam tongue_out
                  • summerland Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 30.04.23, 15:06
                    Ja tez! Moja byla biała z dużymi kieszeniami
              • gris_gris Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 01.05.23, 17:44
                chatgris01 napisała:

> I Gabrysia Borejko plagiatujaca Scarlett tongue_out
                >

Wciąż nie mogę sobie wyobrazić tej sukni z żółtej, klockowej firanki spiętej na ramieniu klamerka do prania. No za nic nie mam na tyle wyobraźni!
                • chatgris01 Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 01.05.23, 18:50
                  Klockowa byla tylko koronka obrzeżajaca firanke, sama firanka byla z grubej, miekkiej, miesistej zoltej bawelny. Pewnie wygladala jak cos w rodzaju pareo spiete na ramionach (pomysl wykorzystania do tego drewnianych klamerek do bielizny szyderczo podsuwal ojciec Borejko, a wykorzystano pewnie jakies ozdobne agrafki lub klamry do wlosow).
                  • gris_gris Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 01.05.23, 19:59
                    chatgris01 napisała:

> Klockowa byla tylko koronka obrzeżajaca firanke, sama firanka byla z grubej, mi
                    > ekkiej, miesistej zoltej bawelny. Pewnie wygladala jak cos w rodzaju pareo spie
                    > te na ramionach (pomysl wykorzystania do tego drewnianych klamerek do bielizny
                    > szyderczo podsuwal ojciec Borejko, a wykorzystano pewnie jakies ozdobne agrafki
                    > lub klamry do wlosow).
                    >
                    OK, już to bardziej widzę. Czyli zasłonka raczej niż firanka.
                    Racja z szyderczym pomysłem klamerkowym - zapomniałam smile
                    • chatgris01 Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 01.05.23, 20:28
                      Swoja droga, to az szkoda, ze calosc nie byla z klockowej koronki-oczami wyobrazni juz widze przeswitujacy przez dziurki w koronce ten przeciwreumatyczny podkoszulek ojca Borejki big_grin
    • ichi51e Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 29.04.23, 21:01
      Kurczę - jakbym to gdzieś miała…
      • chatgris01 Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 29.04.23, 21:03
        Ja mam pare ksiazek Gumowskiej, i kilka innych poradnikow oraz ksiazek kucharskich z PRL.
        Oraz pieczolowicie zachowane przepisy kulinarne, zwlaszcza z Filipinki.
        • boogiecat Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 30.04.23, 14:45
          A dlaczego to zachowalas?
          • chatgris01 Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 30.04.23, 14:47
            Przepisy? Bo sa fajne i nadal z nich korzystam smile

Z ksiazek Gumowskiej i poradnikow tez.
            • boogiecat Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 30.04.23, 14:52
              Podaj jakies przyklady dan, ktore nadal robisz z tamtych przepisow; naprawde mnie to ciekawi🙂
              • chatgris01 Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 30.04.23, 15:08
                Nalesniki, zapiekanki, farsze do nalesnikow (najbardziej genialny pomysl stamtad to farsz do nalesnikow taki jak do ruskich pierogow, smak dania podobny, a nie trzeba walkowac i lepic), ciasta i ciasteczka.
                • boogiecat Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 30.04.23, 16:20
                  Lo pani! Ruskie nalesniki to genialny pomysl!
                  • jednoraz0w0 Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 30.04.23, 16:25
                    Ja tak robię od lat a nie znałam tego wydawnictwa. Nalesniki, papier ryżowy, philo dough, co tam jest pod ręka.
                    • boogiecat Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 30.04.23, 16:29
                      Z ktorym ciastem ci najbardziej odpowiadaja?
                      • jednoraz0w0 Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 30.04.23, 16:38
                        Z philo. Zawijam jak spanakopitę albo wykładam nim foremki do muffinów i wrzucam nadzienie do środka.
                        • boogiecat Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 30.04.23, 16:47
                          A dodajesz omasty z cebuli i smietany?
                          • boogiecat Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 30.04.23, 16:49
                            Ja bym zrobila z gryczanych nalesnikow z klasycznymi dodatkami.
                            • jednoraz0w0 Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 30.04.23, 16:53
                              Gryczane naleśniki brzmią genialnie ale nigdzie ty nie widziałam takiej mąki.
                              • chatgris01 Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 30.04.23, 17:04
                                jednoraz0w0 napisał(a):

> Gryczane naleśniki brzmią genialnie ale nigdzie ty nie widziałam takiej mąki.
                                W sklepach bio? Albo francuskich delikatesach? (bo Ty chyba w USA mieszkasz?)
                                • jednoraz0w0 Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 30.04.23, 17:09
                                  W sklepach bio maja przeróżne mąki ale takiej nie widziałam, chyba ze ma jakaś nietypową nazwę.
                                  • chatgris01 Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 30.04.23, 17:21
                                    Mozna tez zblendowac kasze gryczana i masz make (w polskich sklepach kasza jest)
                                    blendtecpolska.com/przepisy/maka-gryczana/
                                    • chatgris01 Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 30.04.23, 17:24
                                      I jeszcze popatrz za buckwheat flour na dziale z produktami bezglutenowymi, moga tam miec.
                                      • jednoraz0w0 Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 30.04.23, 17:31
                                        No właśnie na bezglutenowym maja przeróżne, kokosowe, migdałowe, kukurydziane, ryżowe, xuj wie jakie, a takiej nie widziałam. Chyba nie ta demografia po prostu, u nas jak już jest jakiś ukłon w stronę kulinarnych mniejszości to bardziej zorientowane na kuchnię latynoską i żydowską.
                                        • chatgris01 Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 30.04.23, 17:36
                                          W kuchni żydowskiej (tej z Europy Wschodniej i Srodkowej) sa chyba bliny, a one sa z maki gryczanej.
                                          • mysiulek08 Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 30.04.23, 17:38
                                            z pszennej tez rownie dobre smile
                                          • jednoraz0w0 Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 30.04.23, 19:36
                                            Ale te ichnie to są raczej gotowe. Tzn matzo balls w postaci matzo balls a nie składników na przykład.
                                        • boogiecat Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 30.04.23, 19:14
                                          jednoraz0w0 napisał(a):

> Chyba nie ta demografia po prost
                                          > u, u nas jak już jest jakiś ukłon w stronę kulinarnych mniejszości to bardziej
                                          > zorientowane na kuchnię latynoską i żydowską.

Ja tu wesze biznes😺 ciekawe czego bardzo popularnego w USA my tu z kolei nie mamy
                                          • jednoraz0w0 Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 30.04.23, 19:35
                                            Nie wiem czy u was tez są całe sklepy z hot sauces na przykład?
                                            • boogiecat Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 30.04.23, 19:44
                                              jednoraz0w0 napisał(a):

> Nie wiem czy u was tez są całe sklepy z hot sauces na przykład?

To naprawde istnieje😀 (bingo!)
                                    • jednoraz0w0 Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 30.04.23, 17:27
                                      U nas nawet w normalnych sklepach jest (nazywa się „kasha” 😁) ale jakoś nigdy nie miałam tyle samozaparcia.
                              • mysiulek08 Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 30.04.23, 17:28
                                amazon

walmart

ja kupuje czasami wlasnie taka
                                • jednoraz0w0 Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 30.04.23, 17:32
                                  To z tej marki u nas jest mnóstwo innych tylko nie ta, ale fakt, przez to że w sklepie ich sporo to nie sprawdzałam czy online jest większy wybór. Ha!
                                  • mysiulek08 Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 30.04.23, 17:38
                                    online w walmarcie jest spory wybor

z reguly kupuje z lokalnej uprawy (pani prowadzi ekologiczne gospodarstwo i uprawia tez gryke) ale trzeba zamowic min 5kg, a to nie schodzi u nas jakos szybko (kasza szybciej niz maka) wiec sie ratuje marketem jak mi maki zabraknie
                                    • jednoraz0w0 Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 30.04.23, 19:38
                                      Pewnie tak. Jakoś nigdy mi do głowy nie przyszło kupować jedzenia online w walmarcie, a fakt ze maja czasem rzeczy niedostępne gdzie indziej, jak orzechy laskowe.
                                      • mysiulek08 Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 30.04.23, 19:56
                                        wyzej masz linka do walmarta z wyborem maki gryczanej tongue_out
                                        • jednoraz0w0 Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 30.04.23, 21:08
                                          mysiulek08 napisała:

> wyzej masz linka do walmarta z wyborem maki gryczanej tongue_out
                                          >
                                          😘
                                          • mysiulek08 Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 30.04.23, 21:38
                                            troche to w sumie smieszne, zebym to ja podrzucala ci linki do amerykanskiego walmarta 🤣🤣🤣
                                        • kotejka Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 01.05.23, 10:38
                                          make gryczana mozna uzyskac normalnie mielac grykę

w kuchni rosyjskiej jest bardzo popularna - np gryczane bliny - z twarogiem, smietana, lososiem czy kawiorem
                                          no ale to juz nie kryzysowe
                                          albo pierogi - z twarogiem, kapustą i grzybami, soczewicą
                                          z kolei jezdzac na nartach w alpach poznałam przecudowne ciasto
                                          www.genusslandsuedtirol.it/de/cmspre/buchweizentorte/cmspre-recipe-106,46.html
                                          smak jest nieoczekiwany - struktura zairnista taka, smako rzechowy, a to poprostu zmielona gryka
                                          prze-pysz-ne
                                          • kotejka Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 01.05.23, 10:44
                                            no i oczywiscie po upieczeniu nie kroic wiecej niz trzeba
                                          • georgia.guidestones Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 01.05.23, 17:35
                                            kotejka napisała:

> make gryczana mozna uzyskac normalnie mielac grykę
                                            >
                                            W dobrym młynku do kawy da sie zrobić każdą mąkę (gryka, wiórki kokosowe, migdały itp)
                                            • chatgris01 Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 01.05.23, 18:52
                                              A takze cukier puder ze zmielonego krysztalu (ale mlynek musi miec mocny silnik, bo slabszy zdarzylo mi sie spalic).
                                              • jednoraz0w0 Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 01.05.23, 20:12
                                                chatgris01 napisała:

> A takze cukier puder ze zmielonego krysztalu (ale mlynek musi miec mocny silnik
                                                > , bo slabszy zdarzylo mi sie spalic).
                                                >
                                                To tępiło podobno ostrza i miałam zakaz używania młynka w ten sposób
                            • mysiulek08 Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 30.04.23, 17:03
                              gryczane nalesniki z farszem 'ruskim' wsplodomownicy chwala (ja nie jem, nie lubie, nie lubie) ale sa 'kruche' i troche sie rozpadaja
                              • boogiecat Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 30.04.23, 19:10
                                mysiulek08 napisała:

> gryczane nalesniki z farszem 'ruskim' wsplodomownicy chwala (ja nie jem, nie lu
                                > bie, nie lubie) ale sa 'kruche' i troche sie rozpadaja
                                >

O dzieki. Ja juz zdecydowalam, ze bede je robic! Widze skladanie tak (moze farsz zaaplikowac w jakichs zgrabnych kawaleczkach, zeby nie rozwalac rozsmarowywaniem):
                            • mysiulek08 Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 30.04.23, 17:30
                              z maki gryczanej wychodzi tez swietna tarta z burakow i karmelizowanej czerwonej cebuli z rozmarynem i feta (kozi ser jak najbardziej moze byc, tylko u nas nie ma wziecia)
                              do maki dodaje zmielone orzechy wloskie i jajko
                          • jednoraz0w0 Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 30.04.23, 16:52
                            Smażę cebulę i każdy sobie dodaje ile lubi, śmietanę też.
        • summerland Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 30.04.23, 15:08
          Ja mam parę książeczek z przepisami kulinarnymi m.in. jak karmić małe dziecko, potrawy/desery mleczne. Fajne sa
        • mysiulek08 Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 30.04.23, 17:41
          tez mam smile gumowska i sporo innych serii 'kryzysowych"
    • elkas11 Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 30.04.23, 14:49
      Też to pamiętam. Sama robiłam sobie swetry z akrylu i wełny z Kowar. Pierwsze się niemiłosiernie rozciągały a drugie farbowały.
      Pamiętam też to zaklinanie rzeczywistości, że spódnica z farbowanej pieluchy dobrze wygląda.
      • chatgris01 Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 30.04.23, 14:52
        Nie zawsze zaklinanie, na nastolatce wszystko dobrze wyglada wink
        • kub-ma Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 30.04.23, 20:04
          chatgris01 napisała:

> Nie zawsze zaklinanie, na nastolatce wszystko dobrze wyglada wink

Ja pamiętam świetne rzeczy z tych pieluch. Farbowanych i nie.
          • chatgris01 Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 30.04.23, 20:46
            Ja mam fote w takiej wlasnorecznie uszytej i ufarbowanej kreacji z tetry big_grin
          • 7katipo Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 30.04.23, 23:24
            Ja mam do dzisiaj spódnicę z tetry. Białej, niefarbowanej.
            Ponieważ jest z gumką w pasie, do dzisiaj ją czasem noszę. Na upał super. No i bardzo lubię w niej to, że im bardziej jest wymiętolona, tym lepiej wygląda 🤭😛
      • mysiulek08 Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 30.04.23, 17:34
        z welny z Kowar moja mamuska robila zarabiste swetry, z widoczkami, drzewami itp, welna byla w worakch, pocieta na nitki roznej dlugosci, petelkowalo sie tez nitki i byly swetry, nic nie farbowalo ale byly, no byly welniane tongue_out cieple

zaluje, ze zadnego nie zachowalam sad
        • chatgris01 Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 30.04.23, 17:39
          Gdzies w 1988 policzylam moje (wlasnorecznie wykonane) swetry i mialam ich 25 (ale nie wszystkie z welny).
          • mysiulek08 Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 30.04.23, 17:43
            mamuska uwielbiala dziergac, dywan okragly do mojego pokoju (5x5m) tez wydzieragala na szydelku i nie byl w kawalkach tongue_out
            tylko ja jakos nie lubilam takich recznych wyrobow ale tez widoczkowe swetry nosilam mimo, ze gryzly nawet przez grubsza podkoszulke wink
            • znowu.to.samo Re: Inflacja? Wszystko z resztek. 01.05.23, 17:23
              No właśnie ja do dziś unikam wełny i dzieciakom nie kupuje bo dodatek wełny prawie zawsze „gryzie”

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka