Dodaj do ulubionych

Co, jaki lek brać?

30.04.23, 08:20
Kilka dni temu opisałam moje problemy ze zdrowiem. Byłam u gastrologa, zalecił kilka leków w tym Bioxetin. Bo przy nasilonym ibs, nadwrażliwości będzie to dobry lek.
Dzień wcześniej byłam u lekarza poz po skierowanie na badania, zapisał mi min. Setaoloft, przy moich objawach wg. poz to bedzie ok lek.
I teraz zagadka, który lek brać? Jak to rozwiązać. Czy może nie brać, a poczekać aż wybiorę się do psychiatry, który zdecyduje. Tylko, że zanim znajde dobrego psychiatrę (komercyjnie, nie mam złudzeń) pójdę do niego to trochę potrwa. Niestety, ale ginekolog i gastrolog prywatnie trochę nadszarpują moje finanse, które obecnie nie są najlepsze.
A trochę mi się marzy, że zacznę brac albo setaloft albo bioxetin i objawy znikną big_grin
Obserwuj wątek
    • aguar Re: Co, jaki lek brać? 30.04.23, 08:30
      Weź ten od rodzinnego, bo raczej jest bardziej dostępny i będzie Ci łatwiej się z nim kontaktować, żeby omówić efekty/ew. działania niepożądane czy zdobywać kolejne recepty.
      • aguar Re: Co, jaki lek brać? 30.04.23, 08:31
        W sensie lekarz POZ jest bardziej dostępny.
      • zalamana_50 Re: Co, jaki lek brać? 30.04.23, 08:39
        W sumie tak, masz rację z tą dostępnościa. Gastrolog wizyta płatna i to słono, a terminy za kilka tygodni sad
        • taniarada Re: Co, jaki lek brać? 30.04.23, 08:47
          A obydwa podobne działanie .Po co.masz przepłacać .Tylko poczekaj trochę .Te leki to nie cukierki i niech ktoś przy Tobie będzie .Pozdrawiam .
          • zalamana_50 Re: Co, jaki lek brać? 30.04.23, 08:50
            No właśnie, trochę boję się skutków ubocznych tym bardziej, że pracę mam wymagająca uwagi. Ale dłużej już tak nie dam rady
            • taniarada Re: Co, jaki lek brać? 30.04.23, 09:03
              Mają te skutki uboczne i to bardzo .Ale coś za coś .Dlatego Ci piszę by ktoś przy Tobie i musisz poczekać na działanie to trochę trwa .I się nie zniechęcaj .Będzie dobrze trzymaj się .
    • samawsnach Re: Co, jaki lek brać? 30.04.23, 09:09
      Idź do psychiatry. Obydwa leki mają inną substację czynną i przy obydwu potrzebna jest obserwacja odnośnie ewentualnego podniesienia (obniżenia dawki).
      • zalamana_50 Re: Co, jaki lek brać? 30.04.23, 13:35
        No właśnie. Podejrzewam, że psychiatra może ds jeszcze inny lek. Chwilowo nie stać mnie prywatnie na psychiatrę, a na nfz 4 miesiące oczekiwania.
    • snakelilith Re: Co, jaki lek brać? 30.04.23, 13:54
      Bez różnicy. Działanie obu leków (Sertralina i Fluoxetyna) jest podobne, oba są podobnie znoszone przez pacjentów. Czy ty konkretnie będziesz mieć jakieś skutki uboczne,. dowiesz się dopiero, gdy wypróbujesz. Możesz więc rzucić monetę, albo wybrać leki tańszy/łatwiej dostępny. Po 4 miesiącach będziesz wiedziała więcej i psychiatra w razie czego lek ci zmieni.

Similar effectiveness of paroxetine, fluoxetine, and sertraline in primary care: a randomized trial

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka