Dodaj do ulubionych

Błędy w nowej pracy

01.05.23, 17:17
Kurde jestem wściekla na siebie. Ciągle się mylę w pracy. Tylko w tamtym tygodniu wystawiłam źle dwa wnioski o urlop do szefa o dzień wolny. Potem musiałam to odkręcać. Niby drobiazg, ale opinia zostaje. Dziś natomiast odkryłam, że zrobiłam powazny błąd w zestawieniu ofert. Podałam, że oferta firmy konkurencyjnej jest tańsza o 200 tys Euro. Zestawienie poszło do szefa i zarządu i była wielka radość z potencjalnych oszczędności. Dziś zaczęłam się temu przeglądać i odkryłam, że miałam poukrywane wiersze w Excelu i tak naprawdę mamy szansę na saving w wysokości 20 tysięcy euro....Jestem załamana. Będę musiała to podać do wiadomości zarządu, jestem na okresie próbnym i zostałam zatrudniona jako samodzielna specjalistka... czuję się strasznie i mam ochotę sama się zwolnić sad
Obserwuj wątek
    • imponderabilia22 Re: Błędy w nowej pracy 01.05.23, 18:08
      Może zostałaś źle przeszkolona?
      • eriu Re: Błędy w nowej pracy 01.05.23, 18:15
        Z excela?
      • niemcyy Re: Błędy w nowej pracy 01.05.23, 18:17
        Ach, ci niedobrzy nauczyciele nawet nie naucza czlowieka dodawac i odejmowac!
      • georgia.guidestones Re: Błędy w nowej pracy 01.05.23, 18:51
        Ejno, ukryte wiersze z Excela to dość typowe zadanie z rekrutacji na entry level, ogarnieci studenci 3-4 roku mają to w małym palcu.
        • brenya78 Re: Błędy w nowej pracy 01.05.23, 22:40
          Ale chrzanisz. Ukrytych wierszy można po prostu nie zauwazyc. Nie ma to nic wspolnego z umiejetnosciami Excela, albo mieniem czegokolwiek w jakimkolwiek palcu.
          • eriu Re: Błędy w nowej pracy 02.05.23, 08:56
            Ona je sama ukryła a miała do policzenia sumy.
    • eriu Re: Błędy w nowej pracy 01.05.23, 18:15
      Nikt rozsądny nie wyrabia sobie opinii na podstawie pierwszych wniosków urlopowych wystawianych w nowym systemie dla pracownika. Każdemu zdarza się zrobić błąd w takim systemie czy zmienić termin urlopu.
      • wszystko_przepadlo Re: Błędy w nowej pracy 01.05.23, 18:24
        Ale podanie błędnego wyliczenia oferty jest już sporym błędem. Nie wiem nawet jak się z tego tłumaczyć.
        • szare_kolory Re: Błędy w nowej pracy 01.05.23, 18:47
          Powiedz, że zrobiłaś błąd i go wyłapałaś. Powiedz/ napisz, że ten rząd oszczędności wydał Ci dię podejrzanie duży i miałaś rację. Wyłapałaś własny błąd.
          Błędy się zdarzają, to nie koniec świata, choć rozumiem, że czujesz się z tym źle. No ale co masz zrobić; czasu przecież nie cofniesz. W takich sytuacjach chodzi o to, żeby pokazać swoją pewność siebie i to, że panujesz nad sytuacją. Był błąd, przyznaj się do niego, wskaż, że sama siebie złapałaś na pomyłce. Przeproś, ale też bez przesady, nie na kolanach. Staraj się teraz minimalizować straty własne.
          No a po wszystkim mocno się zastanów skąd się to bierze. Omyłkowo wystawiony wniosek urlopowy nie jest wielkim problemem. Poważniejszy jest raczej ten z wyliczeniem. Stres? Niedobory koncentracji?
      • inny.kwiatek Re: Błędy w nowej pracy 01.05.23, 18:26
        Pewnie. 200 tysięcy euro czy 20 tysięcy, jeden pieś.
    • alpepe Re: Błędy w nowej pracy 01.05.23, 18:15
      No cóż, najwyżej cię zwolnią. Zastanów się lepiej, z czego wynikają twoje błędy, bo to jest istotne.
      • wszystko_przepadlo Re: Błędy w nowej pracy 01.05.23, 18:23
        Z pośpiechu. Wszystko szybko i szybko.
        • eriu Re: Błędy w nowej pracy 01.05.23, 18:28
          No ale to po prostu na kalkulatorze w komórce liczyłaś czy w excelu?
          • yannefer Re: Błędy w nowej pracy 01.05.23, 18:32
            Chyba w Excelu skoro pisze o ukrytych komórkach
            • eriu Re: Błędy w nowej pracy 01.05.23, 18:34
              Ale mogła otworzyć excela, popatrzeć na to co jej niby potrzebne, szybko zliczyć na telefonie kalkulatorem i wysłać tak policzone zamiast liczyć w excelu co byłoby poprawne i wtedy by zauważyła ukryte elementy. Już różne rzeczy widziałam.
          • wszystko_przepadlo Re: Błędy w nowej pracy 01.05.23, 18:32
            Miałam dwie oferty. Jedna miała 10 pozycji, druga 5, bo dostawca nie wycenił całości. Porównałam tylko te pozycje, na które miałam obie oferty, resztę komórek ukryłam, ale sumowaly się wszystkie. Czyli jedna oferta była duża tańsza, bo miala 5 pozycji, a nie 10. No głupek ze mnie.
            • eriu Re: Błędy w nowej pracy 01.05.23, 18:37
              No to będzie ciężko obronić.
            • taje Re: Błędy w nowej pracy 01.05.23, 19:05
              Czy dobrze rozumiem, że oferta A na 5 pozycji wynosiła x a oferta B na 10 pozycji x-20 tys, podczas gdy ty myślałaś, że x-200 tys. bo wzięłaś pod uwagę tylko koszt 5 pozycji wspólnych dla A i B? Zawsze możesz powiedzieć, że gdyby ta niekompletna oferta A była poszerzona o wymagane pozycje to różnica na niekorzyść oferty B powiększy się i zamiast 20 tys pewnie będzie bliższa tym pierwotnym 200 tys. Czy ktoś u was rozważałby w ogóle niekompletną ofertę?

Najważniejsze to skoryguj błąd i podaj właściwą kwotę.
            • czerwonylucjan Re: Błędy w nowej pracy 01.05.23, 19:29
              Nie rozumiem, skoro zsumowalo sie wszystko co mialo sie zsumowac to skad problem?
        • emateczka Re: Błędy w nowej pracy 01.05.23, 18:37
          Ale firma każe wszystko szybko i szybko, czy ty sama sobie narzucasz takie tempo?
    • brenya78 Re: Błędy w nowej pracy 01.05.23, 18:39
      Mylić się jest rzeczą ludzka, zwłaszcza pod presja. Ale u was zawinił raczej zły system pracy. Jak jedna osoba liczy i przygotowuje wyliczenia, to zawsze ktoś inny powinien to sprawdzić zanim wyśle do wszystkich świętych (zarządu, klienta, akcjonariuszy). Klasyczne reconciliation nie zadziałało. Pytałaś kogoś zeby sprawdził po Tobie?

Jedyna rzeczą która możesz zrobić w tej chwili to jak najszybciej to wyprostować, bez zbędnych ceregieli.
      • wszystko_przepadlo Re: Błędy w nowej pracy 01.05.23, 18:44
        Tak zrobię, ale wstyd straszny sad
        • szare_kolory Re: Błędy w nowej pracy 01.05.23, 18:51
          Oesu, nie biczuj się już tak. Nie znam ani jednego faceta, który by tak przeżywał własną wtopę. Oni są jak koty, zawsze spadają na 4 łapy, choćby nie wiem jak winni byli. Tego się warto nauczyć. Czyli przyznać się do błędu, przeprosić, ale się nie biczować i nie koncentrować się na tym tylko po prostu iść do przodu.
        • brenya78 Re: Błędy w nowej pracy 01.05.23, 18:53
          Kochana, żebyś wiedziała jakie babole w pracy robiłam… właśnie po to ważne jest wypracowanie procedur np. podwójnej reconciliation. Jedna osoba robi, druga sprawdza. Zawsze i bez wyjątku. Tak to działa w firmach w których trzeba błędy wyłapywać.
          • pani_tau Re: Błędy w nowej pracy 01.05.23, 19:36
            Tak właśnie działa to w mojej, sprawdzanie to absolutna podstawa.
    • kachaa17 Re: Błędy w nowej pracy 01.05.23, 22:51
      Te wnioski urlopowe to faktycznie mały kaliber ale te wyliczenia to już poważniejszy błąd. Rozumiem ból ale jeśli nie zoxlstaly jeszcze podjęte decyzje na podstawie tych informacji to raczej da się to jakoś ułagodzić.
    • jozefrobotnik Re: Błędy w nowej pracy 01.05.23, 23:16
      Nigdy nie zapomne jak za cudzy błąd ja wyleciałam z roboty. Sprawdzono później monitoring, wszystkie dokumenty itd, i wyszło, że ja z pomyłka nie mam nic wspólnego. Chcieli żebym wróciła, ale jednak smród pozostał.
      Tobie współczuję.
      • hosta_73 Re: Błędy w nowej pracy 11.05.23, 12:44
        O, ten błąd to jakiś bardzo duży kaliber.
        Rozumiem, że nie wróciłaś? A winnego też wyrzucili?
    • nostalgia81 Re: Błędy w nowej pracy 02.05.23, 00:44
      Najlepsza rada juz padla. Przyznaj sie, ze wylapalas wlasny blad. Jako manager ceniłam takie podejscie.
      Bledy sie zdarzaja, ale juz jak z nich wyjdziesz to zalezy od osoby.
    • yannefer Re: Błędy w nowej pracy 02.05.23, 06:16
      Ja rozumiem, że jesteś na samodzielnym stanowisku ale jak coś leci do zarządu to mógłby ktoś grzecznościowo rzucić okiem, masz kogoś takiego?
      • brenya78 Re: Błędy w nowej pracy 02.05.23, 07:34
        Grzecznościowo? To powinna być standardowa, rygorystycznie przestrzegana PROCEDURA.
        • yannefer Re: Błędy w nowej pracy 02.05.23, 07:37
          Są stanowiska , ja na takim tez raz byłam gdzie nie było drugiej pary oczu więc było tylko grzecznościowo. W urzędzie owszem, druga pars byla ale nie w korpo
          • brenya78 Re: Błędy w nowej pracy 02.05.23, 09:49
            To do dudy organizacja w tej korpo.
            • yannefer Re: Błędy w nowej pracy 02.05.23, 12:28
              Po to są samodzielne stanowiska żeby samemu pracować
    • tanebo001 Re: Błędy w nowej pracy 02.05.23, 06:22
      Mnie zastanawia jedno - dlaczego tak ważna zadania są zlecane nowemu, niedoświadczonemu pracownikowi?
      • niemcyy Re: Błędy w nowej pracy 02.05.23, 07:13
        Nowa tak. ale skad wiesz, ze jest niedoswiadczona?
        Zadanie samo w sobie bylo dosc mechaniczne.
      • wszystko_przepadlo Re: Błędy w nowej pracy 02.05.23, 08:19
        Pracuje w zakupach od 10 lat smile jestem doświadczona. To było proste zadanie - benchmarking. Po prostu pracowałam na laptopie i nie zauważyłem ukrytych malych komóreksmile dodatkowo mierzyłam się z ciągłymi atakami kamicy żółciowej, które potrafiły mnie złapać też w pracy...Teraz dopiero widzę jaki ciężki okres mam za sobą i jak to Igo ja mnie wpłynąć sad
        • palacinka2020 Re: Błędy w nowej pracy 02.05.23, 08:26
          Ukrytych komorek, ktore sama ukrylas. Zatrudnia sie osobe z doswiadczeniem by takich rzeczy nie bylo.
          Nie sadze, ze cie od razu zwolnia. Idz I sie przyznaj, popros o osobe do pomocy na poczatku by sprawdzala dokumenty przed wyslaniem.
          • brenya78 Re: Błędy w nowej pracy 02.05.23, 09:56
            "Ukrytych komorek, ktore sama ukrylas. Zatrudnia sie osobe z doswiadczeniem by takich rzeczy nie bylo."

Aleś ty durna.
      • eriu Re: Błędy w nowej pracy 02.05.23, 08:58
        Policzyć sumy w excelu zawierajace 5 i 10 pozycji?
    • nevertheless123 Re: Błędy w nowej pracy 02.05.23, 08:47
      No cóż, kiedyś będziesz wspominać z uśmiechem. Mnie zadarzyło się coś podobnego, tylko przecinek mi nie wyszedł wink i w zestawieniu wyszła kwota wieksza od dwa zera, co nie było bez znaczenia. Z tą różnicą, że od razu wszystkim się to wydało podejrzane i zaczęliśmy szukać błędu. I tu jest pies pogrzebany - dlaczego nikomu z zarządu nie wydało się podejrzane, że 200 tys Euro to jakoś dziwnie sporo? Dlaczego nie dociekali, skąd aż tak wielka oszczędność, tylko od razu polecieli otwierać szampana? Tym bardziej, że to starzy wyjadacze, więc szacować powinni umieć.
      • wszystko_przepadlo Re: Błędy w nowej pracy 02.05.23, 11:09
        Albo z przykrością jak mnie wywalą przez to smile
        • alpepe Re: Błędy w nowej pracy 02.05.23, 11:15
          Najważniejsze, to znać swoje słabe punkty, jak zdarzało mi się przy przelewaniu pieniędzy odbierać telefony w obcym języku, to zwykle coś myliłam w przelewie, a to kwotę, a to tytuł, a to przelewałam na stare konto. Dobrze, że mnie nie można wywalić, ale wstyd mi za każdym razem. Odkąd sobie powiedziałam, że nie ma robienia przelewów, jak ktoś mi co chwila zawraca dudę, bo się znów pomylę, pomyłek jakby nie było ;D
    • mid.week Re: Błędy w nowej pracy 02.05.23, 12:32
      Wyrob sobie nawyk sprawdzania 3x tego co przekazujesz zarządowi. Może ktos moze rzucic okiem na te dane po tobie?
    • szafireczek Re: Błędy w nowej pracy 02.05.23, 13:02
      Nie martw się, zarząd też nie lepszy skoro uwierzył bez cienia zawahania w oferty o takiej rozpiętości cenowej, no chyba, że to branża w szarej strefiesmile Jeśli nie - to ich "wielka radość" też nie budzi zaufania odnośnie do ich kompetencji i znajomości realiów rynkowych.
    • krwawy.lolo Re: Błędy w nowej pracy 02.05.23, 13:11
      Mnie ciekawi, co to za oferta, że szef i zarząd nie zdziwili się, że różni się od konkurencyjnej o 200 tysi ełro. Bagatela!
    • arabelax Re: Błędy w nowej pracy 10.05.23, 12:50
      Autorko, jak sytuacja w pracy?
      • yannefer Re: Błędy w nowej pracy 10.05.23, 18:16
        Też myslalam o.niej dziś
        • arabelax Re: Błędy w nowej pracy 10.05.23, 20:39
          Dzis jakies nowe watki o pracy i tak mi sie przypomnial ten.
    • forumologin Re: Błędy w nowej pracy 10.05.23, 22:00
      co sie przejmujesz, zarzad slaby ze nie zakwestionowal takiej robieznosci cen

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka