Dodaj do ulubionych

Forma na wiosnę

02.05.23, 05:34
Wiosna się zaczyna na dobre, coraz cieplej, więc wpadłam spytać jak tam u Was z formą?

Mnie po przeprowadzce do nowej, bardziej luksusowej rezydencji udało się już odnaleźć formę do serniczka, wciąż jednak nie odnalazłam tej od babeczek, a większość kartonów już rozpakowana. A jak Wy? Na jakie wypieki stawiacie w tym sezonie wiosenno-letnim?
Obserwuj wątek
    • jednoraz0w0 Re: Forma na wiosnę 02.05.23, 06:17
      Moja forma jest taka bardziej pro. Można rzec, pro forma.
    • eliszka25 Re: Forma na wiosnę 02.05.23, 07:38
      Ja zleciłem mężowi zrobienie przegródek w szafce nad piekarnikiem, żebym mogła wygodnie poukładać wszystkie formy. Teraz mam pyerdolnik, wszystko leży jedno na drugim i zanim znajdę właściwą formę, to muszę wyjąć sto innych.
    • daniela34 Re: Forma na wiosnę 02.05.23, 08:41
      Ja dążę do ideału, którym jak wiadomo jest kula. Kuli mi się jeszcze nie udało osiągnąć. Na razie mam już jednak drożdżowe z serem I brzoskwiniami w okrągłej tortownicy.
    • borsuczyca.klusek Re: Forma na wiosnę 02.05.23, 09:05
      Myślałam, że znowu będą zdjęcia wędrującego jelita 😅
      • manon.lescaut4 Re: Forma na wiosnę 02.05.23, 09:11
        I na tym polega humor tego wątku i to się autorce udało 👍🏻😀
      • daniela34 Re: Forma na wiosnę 02.05.23, 09:11
        Z całym szacunkiem do jelita, wolę o formach do wypieków. Ja mam wędrującego barana - nigdy nie wiem, czy formą do drożdżowego barana jest u mnie czy w mieszkaniu rodziców.
    • szarmszejk123 Re: Forma na wiosnę 02.05.23, 09:43
      W sobotę w TK Maxx widziałam piękną, wielką formę wielkanocnego króliczka:p nie wziełam, bo do piekarnika by mi nie weszła, ale super była:p
    • chococaffe Re: Forma na wiosnę 02.05.23, 09:54
      https://dlasmaku.com.pl/19976-large_default/forma-silikonowa-do-pieczenia-ciastek-czekoladek-deserow-wiosna-sweet-baking.jpg
      • tt-tka Re: Forma na wiosnę 02.05.23, 14:11
        chococaffe napisała:

> https://dlasmaku.com.pl/19976-large_default/forma-silikonowa-do-pieczenia
> -ciastek-czekoladek-deserow-wiosna-sweet-baking.jpg
        >

O, i to mnie zachwyca ! Prawie tak jak Gruba z ksiegowosci !
        co prawda strajkuje i nie pieke, ale jak doczekam lata, to bede robic meduzy - wiecej owocow i galaretki niz ciasta, a i specjalnej foremki nie wymagaja, mozna robic w kokilkach, filizance, czymkolwiek.

PS ciesze sie z kambaku big_grin
    • melisananosferatu Re: Forma na wiosnę 02.05.23, 11:00
      Ja mam idealna bo kula to ksztalt idealny.
      *najlepiej dwie kule😀
    • melisananosferatu Re: Forma na wiosnę 02.05.23, 11:01
      Wrocilas i nawet najpieknieksze z nas bledna.
      • daniela34 Re: Forma na wiosnę 02.05.23, 11:09
        Bledną więdną, nikną, gasną...
        • melisananosferatu Re: Forma na wiosnę 02.05.23, 12:27
          Coz poradzic...
    • alpepe Re: Forma na wiosnę 02.05.23, 11:16
      A ja latem będę robiła pasteis de natas i tartę cytrynową. Wszystkie formy w zasięgu ręki.
    • boogiecat Re: Forma na wiosnę 02.05.23, 11:17
      Kochana!

Zrobilam kruche rabarbarowo-truskawkowe i teraz obmyslam co by tu zrobic z polskich letnich ciast, ale ma byc takie, zeby wszystkich wrylo.
      • boogiecat Re: Forma na wiosnę 02.05.23, 11:18
        PS klient rozpieszczony
    • szafireczek Re: Forma na wiosnę 02.05.23, 13:12
      Najlepiej w formie degustacji u innychsmile
      Na święto majowe - patriotycznie będzie - zakupione są już ciastka wuzetki - lepsze, niż ulepek zwany zygmuntówką.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka