Dodaj do ulubionych

Opozycja a ematka

14.05.23, 21:44
Na naszym forum - pełnym wykształconych wąskich specjalistek - w sąsiednim wątku, ale nie tylko, bo i w innych też, pojawia się taka opinia o opozycji (to samo w różnych wariacjach):
- opozycji brak,
- opocyzja nic nie robi,
- wszyscy znienawidzili opozycję,
- siedzą w Warszawie i mówią mi, co mam robić,
- opozycja nie istnieje,
- itd, itd...

Zdumiewa to o tyle, że autorki tych wypowiedzi, pomimo ogólnego obycia, jakby nie rozumiały zasad działania, sensu i zalet demokracji.

Otóż opozycja NIE sprawuje władzy w Polsce oraz raczej nie ma wpływu na wizerunek kreowany w telewizji rządowej (z natury rzeczy rząd nie lubi opozycji). A opinie negatywne powtarzane raz po raz zaczynają brzmieć, jakby były prawdą objawioną. Nadto obecnie w Polsce opozycją poza partią PO są ugrupowania lewicowe, PSL, a nawet partia Kukiz 😃 Niby oczywiste.

Dla dociekliwych polecam pdf ze strony Fundacji Batorego nt. opozycji, do pobrania na tej stronie ⬇️

www.batory.org.pl/informacje_prasowe/opozycja-co-moze-i-dlaczego-jest-potrzebna/
Niezadowolona ematko, czego konkretnie oczekujesz od opozycji? Bo że niektórzy na forum oczekują, żeby zniknęła i żeby została jedna partia, to wiadomo smile
Obserwuj wątek
    • angazetka Re: Opozycja a ematka 14.05.23, 21:48
      Mnie rozwala jęk, że opozycja ma jeździć i mówić do ludu prostego. No przeca jeździ i mówi, tylko narzekającym nawet sprawdzić się nie chce.
      • samaasma Re: Opozycja a ematka 14.05.23, 22:13
        Mi najbardziej smutno że oczekują że my z zagranicy będziemy głosować a nikt do nas nigdy nie przyjechał na jakieś spotkanie

To jest prawdziwe wykorzystywanie emigrantów
        • kozaki_za_kolano Re: Opozycja a ematka 14.05.23, 22:18
          Tak, tak, to oczywiste. Słyszałam, że kosmici też są niezadowoleni, że żadne ugrupowanie opozycyjne nie zorganizowało u nich spotkania. Albo może i zorganizowało, tylko słabo nagłośnione.
        • angazetka Re: Opozycja a ematka 14.05.23, 22:18
          Spoko, PiS już zadbał, żeby wasze głosy się nie liczyły.
        • mava1 Re: Opozycja a ematka 15.05.23, 07:48
          >Mi najbardziej smutno że oczekują że my z zagranicy będziemy głosować a nikt do nas nigdy nie przyjechał >na jakieś spotkanie

"Mi" najbardziej smutno, ze osoby które na stałe mieszkaja za granica i nie maja zamiaru mieszkać w kraju swojego urodzenia, mają prawo decydować o tym, jak my, tu w Polsce, bedziemy żyć. Oni w żaden sposób nie będa ponosić efektów swoich wyborów, natomiast my jak najbardziej bedziemy ponosic konsekwencje ich wyborów. Ja też więc chciałabym decydowac kto będzie rządził np. w UK, De itd, i urzadzał życie moim pobratymcom.
          • jednoraz0w0 Re: Opozycja a ematka 15.05.23, 21:53
            Osoby głosujące z zagranicy muszą mieć aktualny polski paszport, co się wiąże z większymi komplikacjami i kosztami niż dla osób mieszkających w Polsce, zatem jeśli ktoś czyni te wysiłki to możesz śmiało założyć, ze ma wystarczające związki z Polską i powody, żeby głosować.
            • niemcyy Re: Opozycja a ematka 16.05.23, 07:01
              jednoraz0w0 napisał(a):

> Osoby głosujące z zagranicy muszą mieć aktualny polski paszport, co się wiąże z
              > większymi komplikacjami

Jakimi? Raz na 10 lat? W Polsce paszportow tez nie wydaja w Biedronce, a wiekszosc ludzi za granica nie mieszka w srodku dzungli.
        • arthwen Re: Opozycja a ematka 15.05.23, 22:00
          Nie, asma, mylisz się bardzo.
          Ja oczekuję, że ci z zagranicy to się odpitolą od naszych wyborów, bo to nie oni żyją w tym kraju.
      • evening.vibes Re: Opozycja a ematka 15.05.23, 07:53
        angazetka napisała:
        > Mnie rozwala jęk, że opozycja ma jeździć i mówić do ludu prostego. No przeca je
        > ździ i mówi, tylko narzekającym nawet sprawdzić się nie chce.

Tudzież 'opozycja nie ma programu' - po czym jak pokazujesz paluszkiem, że ma to się okazuje że... jest 'za długi' tongue_out
      • arthwen Re: Opozycja a ematka 15.05.23, 21:59
        No ok, ale ja po tym poście tej narzekającej osoby (nie pamietam nicka) weszłam na stronę platformy i chciałam znaleźć jakiś grafik tych spotkań. I nie znalazłam. Sa jakieś wpisy o spotkaniach, które się już odbyły, ale harmonogramu bieżących czy przyszłych ni hu hu.
        Nie wiem, może źle szukałam (fakt, że nie przegrzebywałam każdego zakątka strony) ale taka rzecz powinna być chyba w widocznym miejscu, żeby zachęcić ludzi do pojawienia się na takim spotkaniu?
    • alicia033 Re: Opozycja a ematka 14.05.23, 22:09
      otóż: znam mnóstwo przedstawicieli owej "opozycji" niestety osobiście. Niestety od lat. I prędzej by mi rękę pękło, niż oddałabym na nich głos. Niestety ale aktualna tzw. "opozycja" to jest żadna alternatywa dla pissuaru. Dla naszego dobra i jedni i drudzy powinni skończyć jako karma dla szczupaków. Kolejność nie ma znaczenia.
      • angazetka Re: Opozycja a ematka 14.05.23, 22:11
        I co potem, poza szczęśliwymi szczupakami?
        • alicia033 Re: Opozycja a ematka 14.05.23, 22:15
          angazetka napisała:

> I co potem, poza szczęśliwymi szczupakami?
          >

Zdrowy rachunek ekonomicznysmile
      • kozaki_za_kolano Re: Opozycja a ematka 14.05.23, 22:19
        alicia033 napisała:

> otóż: znam mnóstwo przedstawicieli owej "opozycji" (...) i jedni i drudzy powinni skończyć jako karma dla szczupaków

Chyba przekraczasz granice
        • alicia033 Re: Opozycja a ematka 14.05.23, 22:27
          kozaki_za_kolano napisała:

> Chyba przekraczasz granice

Bynajmniej.
          Ale nadal możesz się dopisać do protestu za opuszczeniem aresztu przez baniaka.
          • kozaki_za_kolano Re: Opozycja a ematka 14.05.23, 22:28
            Czego? W ogóle nie rozumiem, co mówisz, zgooglać czy wytłumaczysz?
            • alicia033 Re: Opozycja a ematka 14.05.23, 22:33
              kozaki_za_kolano napisała:

> Czego? W ogóle nie rozumiem, co mówisz, zgooglać czy wytłumaczysz?

absolutnie.
              Rżnij tu se dalej głupa.
              • kozaki_za_kolano Re: Opozycja a ematka 14.05.23, 22:44
                A te prostackie odzywki to w jakim celu? Wiesz (albo nie), że to przemoc słowna i robisz to celowo, bo w twoim mniemaniu kogoś upokorzysz.
                Żałosne. Z kropką.
      • evening.vibes Re: Opozycja a ematka 15.05.23, 07:53
        alicia033 napisała:
        > otóż: znam mnóstwo przedstawicieli owej "opozycji" niestety osobiście.

Napisała... debigrantka big_grin

• tanebo001 Re: Opozycja a ematka 14.05.23, 22:23
      Mnie uderzyło co napisała abidja
      Re: No to PIS wybrał wybory
      14.05.23, 19:38
      tanebo001 napisał:

> A jak ma to trafiać? Tusk ma przyjść do twojego domu i ci to przeczytać?
      >

Fajnie by bylo gdyby przyjechal do mego miasta i mnie i inne kobiety wyslychal zamiast mowic w stolicy,ze zrobi wszystko by kobiety nie musialy podejmowac tak trudnej decyzji ( prawo do decydowania o swoim ciele).
      On nie musi nic robic. Mi wystarczy legalna,bezpieczna i dostepna aborcja . Sama jestem w stanie podjac decyzje. Bez jego troski.
      Tak samo niech nie mowi ponad moja glowa "na co spoleczenstwo nie jest gotowe".
      Opozycja nie slucha ,opozycja uwaza ze wie lepiej co spoleczenstwo potrzebuje.
      I tak, takie jest zadanie opozycji. Pomiedzy wyborami sa 4 lata. 365 dni x 4 lata na podroze,rozmowy, dotarcie do ludzi. Na to dostaja pieniadze z naszych podatkow. Wiec tak, mam prawo wymagac by przyjechal i wysluchal.
      • kozaki_za_kolano Re: Opozycja a ematka 14.05.23, 22:38
        Z ciekawości przejrzałam strony internetowe wszystkich partii obecnie opozycyjnych.
        Tylko PO ma relacje ze spotkań w miastach i miasteczkach, Sulechów, Tarnobrzeg, Kleosin. Ale rzeczywiście trudno znaleźć plan przyszłych spotkań. Na pozostałych stronach postulaty, apele o wsparcie, ale nie widzę info o spotkaniach z ewentualnymi wyborcami. Pewnie takie są, ale jakoś mało przejrzyste są plany takich spotkań.
        • angazetka Re: Opozycja a ematka 14.05.23, 22:48
          BTW kampania jeszcze nie wystartowała. Tak wbrew pozorom.
          • kozaki_za_kolano Re: Opozycja a ematka 14.05.23, 22:54
            Ale opozycja ma działać nie tylko przed wyborami
    • pepsi.only Re: Opozycja a ematka 14.05.23, 22:25
      To takie powtarzanie za tvp. Nasiąknęły propagandą, i tak pierdzą: to tu, to tam.
      • alicia033 Re: Opozycja a ematka 14.05.23, 22:36
        pepsi.only napisała:

> To takie powtarzanie za tvp. Nasiąknęły propagandą,

bullshit.
        Ja sporą część tzw. oopozycji znam osobiście. I raczej mi rękę odrąbią, niż na nią zagłosuję.
        Oczywiście to samo, tym badziej, dotyczy się pissuaru i konfy.
        • angazetka Re: Opozycja a ematka 14.05.23, 22:37
          Czyli nie będziesz głosować?
        • kozaki_za_kolano Re: Opozycja a ematka 14.05.23, 22:40
          Alicia jakoś naiwnie zakłada, że polityk to osoba o krystalicznym charakterze, a personalne niechęci powodują niechęć do głosowania.
    • lauren6 Re: Opozycja a ematka 14.05.23, 22:45
      Pożyteczne idiotki + płatni trolle.
      • kozaki_za_kolano Re: Opozycja a ematka 14.05.23, 22:51
        Trolle pomijam.
        Ale ciekawi mnie, skąd te opinie u ematek teoretycznie rozsądnych, analizujących rzeczywistość, rozumiejących świat, w którym żyją. Ematek, które znamy od dawna. Chciałabym, żeby napisały "Od opozycji oczekuję, żeby...".
        Bo jak będzie tylko narzekanie, to skończymy jako państwo monopartyjne. A to nie jest dobre nawet dla rządzących, bo nie mają tła, na którym mogą błyszczeć.
        • seaview Re: Opozycja a ematka 16.05.23, 06:18
          > Ale ciekawi mnie, skąd te opinie u ematek teoretycznie rozsądnych, analizujących
          > rzeczywistość, rozumiejących świat, w którym żyją.

Zaznaczyłam najistotniejszy fragment twojego postu.
    • chococaffe Re: Opozycja a ematka 14.05.23, 23:18
      Piskonfederacja wygrywa bo ich elektorat nie ma takich rozkmin.
      • evening.vibes Re: Opozycja a ematka 15.05.23, 07:54
        chococaffe napisała:
        > Piskonfederacja wygrywa bo ich elektorat nie ma takich rozkmin.

Dokładnie tak.
      • yannefer Re: Opozycja a ematka 15.05.23, 08:23
        O to to!
    • natalia.nat Re: Opozycja a ematka 15.05.23, 21:12
      Świetne podsumowanie jest w sąsiednim wątku. Pozwolę sobie wkleić:

runny.babbit
      Re: No to PIS wybrał wybory
      15.05.23, 15:33
      "Coś ci się pokręciło, PiS nie musi mieć programu. To opozycja ma mieć program zwięzły, ale rozwiązujący wszystkie problemy. Broń boże żadnego rozdawnictwa, lecz zachęcający szerokie rzesze ludzi do głosowania. A na końcu i tak ich podsumują, że na pewno tylko kłamią, w przeciwieństwie do innych 😂"

Co by opozycja nie zrobiła i nie zaproponowała i tak będzie krytykowana. Ale jak zapytać czego konkretnie się od niej oczekuje, to nie ma odpowiedzi.

• evening.vibes Re: Opozycja a ematka 16.05.23, 07:26
        natalia.nat napisała:
        > Co by opozycja nie zrobiła i nie zaproponowała i tak będzie krytykowana. Ale ja
        > k zapytać czego konkretnie się od niej oczekuje, to nie ma odpowiedzi.

Powiedziałabym przeciwnie - każdy ma swoją odpowiedź i uważa, że 'opozycja' powinna kropka w kropkę realizować JEGO wizję a jak nie to foch i 'nie ma na kogo głosować'.
    • cegehana Re: Opozycja a ematka 15.05.23, 21:52
      Opozycja: bierze diety, bierze pieniądze na utrzymanie swoich biur poselskich, zwyciężyła w wielu okręgach i ma tam zwolenników, ma prawo głosu, ma inicjatywę ustawodawczą, ma do dyspozycji (póki co) sporo środków przekazu, ma do dyspozycji mównicę sejmową. To całkiem spory obszar, w którym można działać a jak się działa to i jest się krytykowanym. Kto tu niby nie rozumie zasad demokracji? Bo mnie się wydaje, ze właśnie ten, co zadaje mi takie pytanie. Na etapie kampanii, gdzie jeszcze się za nic nie odpowiada i obiecywać można gruszki na wierzbie. Odpowiadając: oczekuję, że to mi opozycja powie co zamierza robić. Po co głosować na kogoś kto mnie pyta co ma robić? Gdybym miała taki patent, to albo bym sama startowala albo bym im sprzedała swoją wiedzę za grubą kasę, a nie pisała na publicznym forum. Polityk, który na ematce szuka porad brzmi niepoważnie.
      • evening.vibes Re: Opozycja a ematka 16.05.23, 07:24
        cegehana napisał(a):
        > Po co głosować na kogoś kto mnie pyta co ma robić?

Nie pyta - ŹLE bo 'nie słucha ludzi' (słucha = proponuje dokładnie to co JA chcę)
        Pyta - ŹLE 'po co na nich głosować'

Już na etapie rozpadu Nowoczesnej mówiłam, że PiS będzie rządził wiecznie bo wyborcy opozycji to sfochowani idioci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka