Dodaj do ulubionych

Soczewki kontaktowe

16.05.23, 22:40
Czy soczewki mogą spowodować pogorszenie wzroku? Czy przy bardzo wysokiej wadzie wzroku u dziecka można je stosować?
Obserwuj wątek
    • klaramara33 Re: Soczewki kontaktowe 17.05.23, 07:45
      Pogorszenie wzroku tylko w przypadku źle dobranych dioprii. Natomiast mogą doprowadzić do infekcji oka jeśli nie przestrzega się higieny lub wysuszyć nadto spojówki więc trzeba sobie robić przerwy oraz nawilżać oko. Jak to u dziecka to nie wiem, na pewno warto o tym porozmawiać z okulistą. Mnie lekarka przestrzegła ,żeby nie przesadzać z długością noszenia soczewek.
      • zuzanna_a Re: Soczewki kontaktowe 17.05.23, 08:11
        Wszyscy w mojej rodzinie maja wady wzroku, wszyscy mamy soczewki odkad w ogole ktos je w polsce wprowadzil.

Ja nosze lekko 25-30 lat bo zaczelam jako dziecko.
        Jednodniowe odkad byly, wczesniej miesieczne, ale preferuje jednodniowki.
        Zakladam jak sie obudze kolo 7, zdejmuje przed pojsciem spac czyli nosze ok 16 godzin.
        Robie tak wiec prawie 30 lat, podobnie wiekszosc osob z rodziny ( rodzenstwo, rodzice, kuzynka)

Oczy mam zdrowe, wada taka sama, nie zmienilam sie nic ( ok -4dpi), mialam w zyciu raz zapalenie spojowek, wyleczone jakims zwyklym steralozinem bez recepty w trzy dni.

Dzieki soczewkom nie odczuwam ze mam wade, zakladam rano, zdejmuje na noc. Nigdy nie mialam zadnych problemow z oczami, chodze do okulisty regularnie wiec wszystko jest ok. Nowoczesne soczewki sa cieniutkie, przepuszczaja tlen, nie powoduja wysuszania oka. Wprawna reka zakladam moze w 2 sekundy na oko, moze byc nawet w pelnym makijazu bo nie splywa ani pol łzy.

Jak ktos ma jakies problemy, znaczy ze ma zle dobrane albo popelnia jakis blad, a z tymi przestrzeganiami lekarzy to widocznie sa niedoedukowani i posluguja sie jakimis informacjami z lat 80 i sa nieswiadomi co obecnie producenci oferują.
        Zwykle poza gadaniem nie maja argumentow a potem naklaniaja na zakup oprawek za 2 tysie z wyspecjalizowanymi szklami z 20 powłkokami.
        • klaramara33 Re: Soczewki kontaktowe 17.05.23, 09:26

> Zwykle poza gadaniem nie maja argumentow a potem naklaniaja na zakup oprawek za
          > 2 tysie z wyspecjalizowanymi szklami z 20 powłkokami.
          Jej argumentem był to ,że leczy pacjentki z zespołem wysuszonego oka. To samo mi mówił optometrysta. Lekarka nie odradzała absolutnie soczewek tylko mówilą,żebym stosowała się do zasad. W pełni to rozumiała,że wolę na soczewki przejść.
          Poza tym osobiście znam osobę co przez infekcję oka oślepła na to oko przez soczewki. Lekarze w szpitalu zgodnie twerdzili,że to przez soczewkę . Oko nie potrafi tak się oczysczcać.To nie w Polsce co ciekawe tylko jak mieszkałam w Szkocji poznałam tą osobę więc to,że Ci się nic nie stało nie świadczy ,że innym nic nie będzie się działo.
          • kurt.wallander Re: Soczewki kontaktowe 17.05.23, 12:03
            klaramara33 napisała:

> Poza tym osobiście znam osobę co przez infekcję oka oślepła na to oko przez soc
            > zewki. Lekarze w szpitalu zgodnie twerdzili,że to przez soczewkę .

Przypuszczam, ze ta osoba zaniedbała higienę.
            • klaramara33 Re: Soczewki kontaktowe 17.05.23, 12:32
              kurt.wallander napisała:

> klaramara33 napisała:
              >
              >
              > > Poza tym osobiście znam osobę co przez infekcję oka oślepła na to oko prz
              > ez soc
              > > zewki. Lekarze w szpitalu zgodnie twerdzili,że to przez soczewkę .
              >
              > Przypuszczam, ze ta osoba zaniedbała higienę
              No może albo myła buzię z soczewką albo basen co też powoduje łatwe dostanie się bakterii.
        • marta.graca Re: Soczewki kontaktowe 17.05.23, 09:56
          Lekarze nakłaniają na zakup oprawek?
        • iliri Re: Soczewki kontaktowe 17.05.23, 15:26
          To super, że nic Ci się nigdy nie przytrafiło przy okazji noszenia soczewek, ale to, co piszesz, nie jest prawdą. Soczewka jest ciałem obcym i tak, zmniejsza dostęp tlenu do rogówki, Nasila też objawy suchego oka. I zwiększa ryzyko infekcji. Oczywiście odpowiedni dobór i przestrzeganie zaleceń jest kluczowe, ale nie eliminuje ryzyka do zera. I piszę to, jako osoba będąca na bieżąco z wszelkimi typami soczewek, twardymi, miękkimi, hybrydowymi, różnymi materiałami i konstrukcjami. Czasem soczewki są wręcz niezastąpione, ale każdy ma prawo do świadomej decyzji.
          • ichi51e Re: Soczewki kontaktowe 17.05.23, 22:12
            Ale na wadę jako taka nie ma żadnego wplywu
        • arabelax Re: Soczewki kontaktowe 17.05.23, 20:36
          Mam tak samo. Soczewki nosze 30 lat, jednodniowe. W ciagu 30 lat mialam 2x zapalenie spojowek.
          Zakaldam kolo 9 rano, a sciagam przed polnoca.
          Ta sama wada od bardzo, bardzo wielu lat.
    • marta.graca Re: Soczewki kontaktowe 17.05.23, 08:09
      Można. Nosiłam jako dziecko mając -8 zdaje się.
    • lu_na_be Re: Soczewki kontaktowe 17.05.23, 08:19
      Mój syn nosi od 2-3 lat codziennie poza niektórymi weekendami. Ma jednodniowe. Raz miał zapalenie spojówek, ale wtedy zapomniał wyjąć jednej soczewki na noc.
    • aadrianka Re: Soczewki kontaktowe 17.05.23, 12:35
      Soczewki noszę od 30 lat, zapalenie spojówek miałam dwa razy - raz jako 12 latka, kiedy na obozie wakacyjnym nosiłam je prawie bez wyjmowania na noc, i raz jako osoba zupełnie dorosła, kiedy wpadłam na genialny koncept kupienia sobie soczewek kolorowych. Ametystowych. Ametystu na moich szarozielonych oczach nie było widać w ogóle, a okulistka miała ze mnie serdeczny ubaw.
      Od jakichś 20 lat wada mi się nie zmienia. Okulary mam -9, soczewki -7.75 i nie wyobrażam sobie bez nich życia.
    • iliri Re: Soczewki kontaktowe 17.05.23, 15:07
      Soczewki nie spowodują pogorszenia wady wzroku. przy wysokich wadach wzroku są często lepszym rozwiązaniem. Ale zwiększają ryzyko powikłań, przy przestrzeganiu zaleceń nie jest to co prawda duże ryzyko, ale zawsze jakieś jest.
      • joana012 Re: Soczewki kontaktowe 17.05.23, 16:50
        Noszę od 5 lat, miesięcznie ale wymieniam co 3 tygodnie. W domu zdejmuję i noszę okulary, na noc zdejmuję zawsze oczywiście, stosuję krople nawilżające oko. Nigdy jeszcze zapalenie spojówki się nie przytrafiło a soczewki uwielbiam szczególnie w zimie gdy okulary parują i utrudniają funkcjonowanie plus jeżdżę na nartach i bez gogli ani rusz.
        Znam kilka osób z naprawdę dużą wadą wzroku i używają soczewek wiele lat, nic się złego nie dzieje z ich wzrokiem. Ale podstawą jest higiena. Przy zakładaniu obowiązkowo mycie rąk, używam chusteczek jednorazowych do osuszania rąk i niczego w trakcie nie dotykam
    • ichi51e Re: Soczewki kontaktowe 17.05.23, 22:10
      W skrócie - nie. Wady wzroku dal/bliz to deformacja gałki ocznej - gałka przestaje się robic kulista a spłaszcza się. Są specjalne soczewki które się zakłada na noc żeby powstrzymać proces - soczewka (jeśli czysta itd) raczej wspiera oko niż mu szkodzi.0
    • nataania Re: Soczewki kontaktowe 17.05.23, 22:24
      Same soczewki nie powodują pogorszenia wzroku. Moja koleżanka ma dużą wadę wzroku i nosi soczewki. Z dziećmi – nie wiem. Niewykluczone, że może być inaczej. Najlepiej poradzić się okulisty.
      • kurt.wallander Re: Soczewki kontaktowe 18.05.23, 10:49
        Jesli chodzi o dzieci, to generalnie okuliści mają zasadę, że soczewki mozna nosić, gdy jest się w stanie zadbać o prawidłową higienę, oraz oczywiście o podstawy, typu - umiemy je zakładać i wyjmować, nie zapominamy o wyjęciu soczewek na noc, przechowujemy prawidłlowo itd. Czyli w praktyce powyżej 10 r. ż. zazwyczaj.

Ja soczewki noszę od 30 lat, na pogłębienie wady nie wpłynęły. Zapalenie soczewek miałam raz w życiu.
    • pupu111 Re: Soczewki kontaktowe 18.05.23, 01:23
      A może mi ktos pomoże bo zupełnie nie wiem, co mi się porobiło... Otóż zaczśłam nosic soczewki na studiach, nie miałam nawet żadnych okularów, tylko soczewki. Nosiłam je ileś tam lat, najpierw było ok, tylko czasem drobne uczucie dyskomfortu. Nosiłam je do oporu, bo nie miałam okularów, z higieną tez było średnio, bo często żeby zaoszczędzic myłam je tym płynem fizjologicznym z apteki, zamiast specjalnym do soczewek.
      Po iluś latach cos mi się stało, z prawym okiem. Pytałam dwóch okulistów, ale oni nie widzą problemu. Niemniej, nie jestem w stanie nosić żadnej soczewki na tym oku, bo jak założe, to mnie strasznie uwiera. Zawsze tylko to było na prawym. Mam tez wrazenie, ze z tym okiem, tzn prawym coś nie tak, bo mam lekki wytrzeszcz tzn bardziej wystaje niz lewe, i czasem powieka mi się nie domyka do końca. Jest to ledwie zauwazalne ale jest, jak pytałam okulistkę, to się ze mnie śmiała... Próbowałam po długim czasie, chyba ponad rok jak zrezygnowałam z noszenia soczewek, założyc na prawe oko, i to samo- uwieranie i nawet ból, nie dałabym rady wytrzymac nawet dłuzszej chwili. Od lat stosuje więc okulary, ale moze ktos wie, co mi się porobiło?
      • ichi51e Re: Soczewki kontaktowe 18.05.23, 10:42
        Mam wadę całe życie całe życie chodziłam do okulisty na regularne kontrole. Po 40 dostałam standardowe skierowanie do poradni siatkówki oka - nic mi się działo ale skoro już byłam to poszłam. Okazało się ze badanie wykonywane u okulisty któremu byłam poddawana całe życie to zasadniczo badanie wzroku dopiero w poradni lekarz obejrzał moje oko jako takie (przez soczewkę plus wszystkie możliwe maszyny) - wyszła masa rzeczy (łącznie z ubytkami w siatkówce) wiec szczerze polecam wizytę - u okulisty przychodniowego nic w sumie nie badają tylko dobierają okulary.
        • kurt.wallander Re: Soczewki kontaktowe 18.05.23, 10:50
          No tak, badanie dna oka przy wadzie wzroku raz na rok powinno się zrobić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka