Dodaj do ulubionych

mały ekspres do kawy

25.05.23, 13:45
mały i niedrogi, taki, żeby dwie osoby kupiły go innej osobie na prezent. Osoba mieszka sama, ale często ktoś do niej wpada, sama pija taką zaparzaną kawę czarną lub z mlekiem, ale żadnych cappuccino, espresso.
Niedrogi to 6 - 8 stówek
Obserwuj wątek
    • malia Re: mały ekspres do kawy 25.05.23, 13:47
      I zapytanie - czy istnieje coś takiego, w miarę bezproblemowe w obsłudze?
      • a23a23 Re: mały ekspres do kawy 25.05.23, 14:10
        malia napisała:

> I zapytanie - czy istnieje coś takiego, w miarę bezproblemowe w obsłudze?

Kapsulkowy. Ja mam dolce gusto, jest zupelnie bezproblemowy i prawie bezobslugowy, kupisz za duzo mniej niz 600pln. Maly, stoi w "biurze", ale jezdzi tez ze mna na wakacje czy inne takie. Normalny, cisnieniowy, z mlynkiem jest ofc lepszy, ale i duzo drozszy i trzeba go "serwisowac", wiec nawet nie zawszw chce mi sie na dol do niego schodzic.
        Kapsulki troche drozsze niz kawa w ziarnach, ale za to nic przy nim nie trzeba robic.
        • princy-mincy Re: mały ekspres do kawy 25.05.23, 15:05
          ale kapsulki sa juz dosc drogie i wg mnie niezbyt ekologiczne
          • majenkirr Re: mały ekspres do kawy 25.05.23, 15:17
            Mozesz kupic kapsułki wielorazowego użytku.
            • malia Re: mały ekspres do kawy 25.05.23, 15:31
              ooo nie wiedziałam, że takie coś istnieje
    • pyza-wedrowniczka Re: mały ekspres do kawy 25.05.23, 13:50
      A może jakiś przelewowy wystarczy. Jest mały, wygodny w obsłudze i nie kosztuje majątku
      • malia Re: mały ekspres do kawy 25.05.23, 13:56
        też mi przyszedł na myśl taki, ale mój mąż, który ma być jedną ze składających się osób, twierdzi, że taki miał milion lat temu za kawalerskich czasów. Nie znaczy to, że go nie można ( a może nawet trzeba) nakierować na inne tory, ale siedzę na l4 z .mam czas i szukam różnych opcji
        • nowa.kalzedonia Re: mały ekspres do kawy 25.05.23, 14:15
          Kapsułkowe albo przelewowe to jednak nie to.

Najprostsze klasyczne ekspresy to jednak powyżej 1000 zł, teraz chyba nawet ok. 1500.
        • dreg13 Re: mały ekspres do kawy 25.05.23, 14:25
          Polecam
          www.mediaexpert.pl/agd-male/ekspresy-i-kawa/ekspresy-przelewowe/ekspres-philips-hd7435-20?gclid=EAIaIQobChMIise4jLuQ_wIVEiIYCh3u1AXiEAQYDSABEgIdO_D_BwE

Ja nie lubię kawy z ekpresów ciśnieniowych. A z kapsułkowych nie cierpię.
          • nowa.kalzedonia Re: mały ekspres do kawy 25.05.23, 14:30
            A osoba do sprezentowania może nie lubić kawy z ekspresu przelewowego.

Dla mnie przelewówka zawsze się kojarzy z cieczą dolewaną za free w amerykańskich jadłodajniach.
            • pyza-wedrowniczka Re: mały ekspres do kawy 25.05.23, 15:39
              Moim zdaniem podstawa to dobra kawa i odpowiednia ilość wody (trzeba ocenić samemu ile).
              Mamy przelewówkę w domu, nie powiem jaką, bo to jakaś niedostępna w Polsce, kupiona przez olx i wychodzi smaczna.
            • sueellen Re: mały ekspres do kawy 25.05.23, 19:13
              Ja również nie lubię tych przelewowych. Jeśli ta osoba jest kawoszka, może mieć określone preferencje. Jednemu wystarcza kapsuły, inny uzna je za barbarzyństwo. Mój chłop spokojnie napije się rozpuszczalnej, a tymczasem ja zarówno po smaku jak i samym wyglądzie ziarenek odróżnię Arabice od robusty. Czasem w kawiarni gapie się w maszynkę do mielenia z ziarnami kawy by zobaczyć co dostane. Na jakim etapie zwariowania na punkcie kawy jest osoba która ma zostać obdarowana?
    • evening.vibes Re: mały ekspres do kawy 25.05.23, 14:37
      A może po prostu kawiarkę?
      • anatewka11 Re: mały ekspres do kawy 26.05.23, 14:14
        Stacja kawowa Bialetti w zestawie kawiarka+ podgrzewacz/spieniacza do mleka. Kawa bardzo dobra ale jest to na jedna porcje jednorazowo. Ładny bajer ba prezent dla osoby mieszkającej samotnie .
    • daniela34 Re: mały ekspres do kawy 25.05.23, 14:42
      Kolbowy de longhi w tej cenie kupisz. Mam I jestem zadowolona
      • malia Re: mały ekspres do kawy 25.05.23, 15:14
        jak oceniasz upierdliwość obsługi tego kolbowego? Mycie , samo zaparzanie itp, nie korzystałam nigdy z takiego
        • daniela34 Re: mały ekspres do kawy 25.05.23, 18:27
          Dla mnie to nie jest szczególnie upierdliwe, wyrzucam, przemywam, wsypuję. Zaparzanie już nie jest upierdliwe. Upierdliwe będzie dla ludzi którzy robią więcej niż 2 kawy na raz (goście, więcej domowników). Wtedy pewnie opłaca się automatyczny.
          • kropkaa Re: mały ekspres do kawy 25.05.23, 18:55
            Miałam kolbowy Krupsa, kawa była bardzo dobra. Jedynie trzeba uwagę było zwrać na dwie rzeczy - nie sypać więcej kawy niż się powinno, bo wylatywało bokiem i pamiętać o wyłączeniu, bo się bardzo nagrzewał.
            Kawiarkę mam, nie lubię, nie używam, ta kawa jest jakaś przegotowana.
            Chemex - odpowiednik ekspresu przelewowego, ale nie jest podgrzewany i kawa nie jest taka gorąca, jak powinna. Ale ładny dizajn.
            Na kapsułki miałam, w zasadzie nadal mam, ale nie używam - kawa dobra, bardzo droga. Zużyte kapsułki pleśnieją w mig.
            W pandemii kupiłam zwykły, ciśnieniowy Tchibo. Była jakaś promocja, kosztował sporo poniżej 1000 zł. Jest ok. Tylko trochę duży, marzę więc o czerwonym Smegu. Niestety, ceny bardzo wzrosły, a stary działa.
            Przeczytałam gdzieś i u mnie się sprawdziło - kupiłam bez modułu mlecznego. I tak nie piję z mlekiem, a jak goście chcą, to mam kubko-ubijak z Nesspresso. Piana taka, że można nożem kroić.
            • daniela34 Re: mały ekspres do kawy 25.05.23, 19:10
              DeLonghi za bardziej nie pozwoli nasypac za dużo kawy, bo nie da się założyć kolby - trzeba sypać wg zaleceń (miarka dołączona). Mój ma 3 sitka (do pojedynczej kawy, do dwóch kawy i na saszetki - tego nie używam). Nie musi być wyłączany, nie przegrzewa się bardzo. Po roku użytkowania mogę śmiało polecić.
            • aadrianka Re: mały ekspres do kawy 25.05.23, 19:16
              Mam właśnie kolbowy Krupsa. Mały, wygodny w obsłudze, na dwie kawy dziennie (więcej nie pijamy) idealny.
              • jeste_m_sobie Re: mały ekspres do kawy 25.05.23, 20:12
                Dołączam do fanek De Longhi Krupsa, z tym że mam od lat sześciu. Używany prawie codziennie, działa bezawaryjnie, kawa smaczna. Mieści się w Waszym budżecie - moim zdaniem nie ma się nad czym zastanawiać, no, może nad kolorem.
                • jeste_m_sobie Re: mały ekspres do kawy 26.05.23, 06:16
                  Oczywiście chodzi o ekspres De Longhi, dokładnie De Longho Dedida. Nie wiem, skąd mi to słowo "Krups" wskoczyło.
    • princy-mincy Re: mały ekspres do kawy 25.05.23, 15:06
      kolbowy lub kawiarka
    • malia Re: mały ekspres do kawy 25.05.23, 15:18
      no dobrze, to mamy kolbowy i przelewowy, w którym będzie szybciej?
      Przelewowy wiem, wsypać, nalać poczekać, a w porównaniu z kolbowym?
      • princy-mincy Re: mały ekspres do kawy 25.05.23, 18:50
        szybciej to nie wiem ale smaczniejsza kawa z kolbowego. nie znosze kawy z przelewu
        • daniela34 Re: mały ekspres do kawy 25.05.23, 18:57
          Ja też nie lubię
      • kropkaa Re: mały ekspres do kawy 25.05.23, 18:58
        Szybciej chyba z kolbowego. W przelewowym musi się przelać, a to jakby przekapuje. No i kwestia smaku kawy. Z kolbowych są o niebo lepsze.
        • daniela34 Re: mały ekspres do kawy 25.05.23, 19:07
          Szybciej z kolbowego. Przelewowy miałam wlswego czasu w biurze i zanim nakapało to trochę trwało smile
    • purchawka2020 Re: mały ekspres do kawy 25.05.23, 15:19
      Mamy na działce na wsi lidlowy , kawosze mówią, że może być.
      Jako herbaciarz - nie potrafię ocenić.

www.lidl.pl/p/silvercrest-ekspres-do-kawy-cisnieniowy-kolbowy-sem-1100-c4-1100-w/p100362193001?mktc=shopping&gclid=EAIaIQobChMIg4qloseQ_wIVhf2yCh2Hmg8TEAQYASABEgL9hPD_BwE
    • sueellen Re: mały ekspres do kawy 25.05.23, 19:01
      Czy ta osoba chce ekspres? Jak mieszka sama i mało tych kaw robi to nie ekspres a kawiarka bo ekspres zajmuje dużo miejsca. Ja mam kawiarkę i do tego porządny młynek do kawy bo kawę lubię dobra i świeżo zmielona. Ekspres miałam kiedyś dawno temu tassimo na kapsuły i z ulga sprzedałam.
      • sueellen Re: mały ekspres do kawy 25.05.23, 19:05
        A jeśli mam polecać konkretne marki to kawiarka Bialetti a młynek Krups - w każdym razie te marki mam i jestem bardzo zadowolona.
    • edka12 Re: mały ekspres do kawy 25.05.23, 19:08
      Ostatnio zaserwowano mi kawę z aeropress. Kawa była dobra (jak z ekspresu) , posiadacz urządzenia zachwalał, że bardzo wygodne, praktyczne i wszędzie ze sobą zabiera. Co zresztą jest chyba prawdą bo degustacja odbyła się w szkolnym laboratorium podczas ćwiczeń dla dorosłych.
      • sueellen Re: mały ekspres do kawy 25.05.23, 19:15
        To taki French press? Sporo osób nie lubi.
        • edka12 Re: mały ekspres do kawy 25.05.23, 19:19
          nie to coś innego. wygooglaj sobie AEROPRESS bo nie umiem wstawić linku
          • chococaffe Re: mały ekspres do kawy 25.05.23, 20:55
            Ja się zastanawiam od dawna nad aeropressem ale (a) nigdy nie próbowałam kawy z aeropresu (b) nie widziałąm na żywo parzenia. Przegapiłam mistrzostwa Polski Aeropress w ostatni weekend - niestety.
      • mava1 Re: mały ekspres do kawy 26.05.23, 08:51
        >Ostatnio zaserwowano mi kawę z aeropress

ale to chyba tylko jedna kawę mozna zrobić na raz? kiedys zastanawiałam sie nad tym zakupem, jako prezent, i tak zapamiętałam. Dla meża, który jest kawiarzem ale ostatecznie, nie kupiłam
        Ja sama kawiarzem nie jestem, mam dla siebie sanseo i jego podstawowa zaletą jest bajecznie prosta obsługa i kawa w 3 minuty. Kawa czyli saszetki z prawdziwa kawą w środku (nie kapsułki). Raz na jakis czas ruchome elementy ekspresiku wrzucam do zmywarki. I to wszystko. Dodatkowo jego rozmiar jest porównywalny z wielkościa czajnika.
        No ale ja nie jestem kawiarzem, jak właśnie mój mąż, który uznaje kawe jedynie z kawiarki. Mamy ich 4, w róznych rozmiarach. Mnie nie chce się z nimi bawić, mężowi też, w związku z czym zwykle sa uzywane okazjonalnie, przy jakichs uroczystosciach. Ja swojego senseo uzywam codziennie.
    • moze_sprobowac_inaczej Re: mały ekspres do kawy 25.05.23, 21:43
      Za 6-8 stówek nie, ale już za 1000 zł można mieć ciśnieniowy, bez bajerów ale porządny. Mam w biurze takiego Krupsa. Ale widziałam też De Longhi.
      • hanusinamama Re: mały ekspres do kawy 26.05.23, 13:34
        Mam za chyba 800 de Longhi kolbowy i jest bardzo ok.
        Jeden taki sam zajechałam ale ja piję dużo kawy, miał prawo umrzeć z przepracowania po latach

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka