Dodaj do ulubionych

Tarczyca u kota

25.05.23, 15:45
Pytanie - czy u któregoś z Waszych kotów pojawiły się działania niepożądane po podaniu syropu apelka na tarczycę? Jak długo trwały, co wtedy robiłyście (i Wasi weterynarze)?
U nas jest tragedia. Kotka (lat prawie 14) funkcjonująca bez zarzutu fizycznie i psychicznie przed podaniem syropu ma wszystkie oprócz swądu (i tych, które można wykryć w badaniach laboratoryjnych) skutki uboczne.
Córka (studentka) była to konsultować i mamy ograniczyć dawkę z 2.5 ml do 2 dwa razy dziennie (tak dostaje od 3 dni), kotka dostała też lek na wątrobę (też daję).
Po zmniejszeniu dawki kotka przestala wymiotować, ale nadal nie je (choć tylko dla niej, a mamy razem 3 koty) kupiłam smakołyki o dobrym składzie. Polizała galaretkę i tyle. Dwa pozostałe wciągnęły zawartość w minutę. Kotka trochę pije (choć też jak ma podstawione pod nos), ale nie je, nie myje się, wyrażnie żle się czuje.
Zostawić tę apelkę, poradzić się innego weta, czy jeszcze uzbroić się w cierpliwość (jak radzi obecny wet) i to jest przejściowe?
Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia z apelką to proszę o informacje. Czas podania lekarstwa jest tak ściśle skorelowany z gwałtownym pogorszeniem stanu kotki, że niemal niemożliwe, żeby przyczyna była gdzie indziej. Badania były 2.05 (profil geriatryczny) wszystko poza tarczycą i LEKKIM podwyższeniem parametrów wtrobowych było ok.
Z góry dziękuję za pomoc/ukierunkowanie. Do tej pory nie zawiedliśmy się na wecie, ale może musi być ierwszy raz. Patrzę na to wymęczone, wyrażnie chudsze itd zwierzątko, które jest członkiem rodziny i płakać mi się chce. A zamiennika apelki ponoć nie ma.....
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: Tarczyca u kota 25.05.23, 15:53
      Jaki lab robił badania, ostatnio jest wieczny problem i ludzie leczą zdrowe koty. uncertain
      Iść do weta po lek na apetyt jest maść do ucha na przykład. Kot musi jeść, bo zaraz posypie mu się zdrowie.
      Zbadać tarczycę w innym labie.
      • berdebul Re: Tarczyca u kota 25.05.23, 15:54
        Jaki lek na wątrobę - po niektórych koty wymiotują. Trzustka ok?
    • elenelda Re: Tarczyca u kota 25.05.23, 16:06
      U mojego kota nadczynność tarczycy okazała się być zmianą rozrostową w mózgu. Był leczony Apelką, po której wystąpiły, podobnie jak w przypadku Twojego wszelkie możliwe objawy uboczne. Zrobiliśmy badania profilaktyczne, ponieważ kot zaczął być nieco pobudzony i wyszła nadczynność. Po podaniu Apelki wyniki badań krwi, rtg kręgosłupa, usg jamy brzusznej były bardzo dobre, a kot czuł się gorzej niż przed leczeniem: apatia, brak apetytu, do tego doszła pozycja bólowa. Było podejrzenie schorzeń narządu ruchu (stawy), aż pewnego dnia, po ponad roku leczenia apelką i przeciwbólowymi u kota pojawiły się objawy neurologiczneuncertain Neurolog powiedział nam, że często
      nieprawidłowa reakcja na leczenie Apelką wynika z innych schorzeń. Nadczynność bywa objawem, nie przyczyną.
    • mysiulek08 Re: Tarczyca u kota 25.05.23, 16:15
      isc do innego weta, powtorzyc badanie ale u weta, ktory ma wlasny sprzet laboratoryjny weterynaryjny

u Kici.Yody byly wyniki lekko poza norma, na tyle male whniecia, ze wetka nic nie zalecila, wiec doswiadczen nie mam, ale tak, jesli kicia czula sie dobrze przed 'leczeniem' to jak najszybciej inny wet !

pozostale badania ok?
      • berdebul Re: Tarczyca u kota 25.05.23, 16:22
        Lekko poza norma można korygować dietą. Jeden z labów w Polsce zawyża znacznie. Jest ostatnio nadreprezentacja popieprzonych wyników i panikujących właścicieli.
        • mysiulek08 Re: Tarczyca u kota 25.05.23, 17:57
          dieta i owszem, tylko nie zapominaj z kim mamy do czynienia tongue_out i gdzie jestemy

jedyna sucha 'tarczycowa' jest tylko hilsa, z kukurydza a jakze a karma z kukurydza Kici.Yodzie nie sluzy, zreszta teraz jest na virbacu renal

badania tarczycy powtarzamy co 2-3 miesiace, stan stabilny

u nas wiekszosc lecznic ma wlasne 'idexxy'
          • berdebul Re: Tarczyca u kota 26.05.23, 23:11
            W PL masa wetow wysyła do tych samych labów. I jak jest jakiś przytomny, to zauważy nadreprezentację wysokiego t4.

• finisterree Re: Tarczyca u kota 25.05.23, 17:13
      Moja kotka miała zmienioną Apelkę na "ludzki" metizol w tabletkach, po tym objawy uboczne dużo mniejsze ( czasami wymioty śliną, apetyt dużo lepszy). Lek przyjmuje od 7 miesięcy.
    • zaspasniegowa Re: Tarczyca u kota 25.05.23, 17:35
      Mój 16 letni kot dostaje tabletki. Pół tabletki 2 razy dziennie z jedzeniem. Nie zauważyłam żadnych skutków ubocznych.
      Nie zawsze zjada cała porcje wiec i tabletka czasami zostaje ale ogólnie widzę ze chyba pomaga.
    • nigolla Re: Tarczyca u kota 25.05.23, 19:18
      U nas Apelka to wymioty, apatyczność, brak humoru i chęci do niczego plus wylizywanie brzucha. Teraz mam tabletki Thiafeline i jest super.
    • spirit_of_africa Re: Tarczyca u kota 25.05.23, 20:26
      U mnie było to samo. Spróbowaliśmy Felimazol, Thiafeline i ludzki Tiamazol i było to samo. Wiec wróciliśmy do Apelki i rozbiliśmy dawki na naprawdę bardzo małe i powolutku zwiększyliśmy. 2x2,5 ml zamiast 5ml nic nie pomagało. Musieliśmy zacząć od 1ml przez kilka dni, potem stopniowo 1,2; 1,4 itd. az doszliśmy do 5ml.W tym czasie żeby kota wspomóc dawałam Peritol od weta na apetyt, podawałam oprócz karmy Nutribound żeby nie chudła i na pusty żołądek dawałam 2lyzki lekko namoczonej suchej karmy RC Anallergenic (RC to syf ale akurat ta karma jako jedyna „uspokajała” jej żołądek a poleciła mi to kolezanka z identycznym problemem). Po kilku tyg się przyzwyczaiła, z tym, ze ona miała tarczyce wywalona w kosmos- tsh poza skalę.
    • alba27 Re: Tarczyca u kota 25.05.23, 20:29
      Ale tarczyca czyli co? Nadczynnośc? Mój kot ma Nadczynność i na razie testujemy specjalną karmę, po 3 miesiącach mam powtórzyć badania. Leki znosio kiepsko.
      • berdebul Re: Tarczyca u kota 26.05.23, 23:07
        Specjalność karmy na nadczynność to brak podaży źródeł jodu. suspicious
    • babcia47 Re: Tarczyca u kota 26.05.23, 23:59
      Bierzemy apelkę od przeszlo 3 lat. Kota na początku miesiąca skończyła 20 lat. Stan na w momencie zdiagnozowaania nadczynnosci tarczycy to bylo 3,38 T4. Początkowo dostałam zalecenie by podawać 2x dziennie 2,5 milgrama do czego sie zastosowałam. Kota przestała wymiotowac , zaczęła jesc ale dostała wręcz szału. Wytrzeszcz oczu, drazliwosc, agresja nawet wobec mnie gdzie prawie od urodzenia jestem jej całym swiatem. Wydalanie , picie prawidlowe. Moja lecznica akurat miała urlop wakacyjny, wiec sama podjęłam decyzje i na 3 dni przesyałam wogóle podawac apelkę. Potem zaczęłam od dawki 1,25 mg raz dziennie i na tym poprzestałam z zamusłem ze na jakis czas. Znow wymioty ustały, wrócił apetyt a samopoczucie wrucilo do normy. Potem zwiekszylam dawke podając drugi raz wieczorem taką samą ilość i znów zaczęły się problemy więc z tej drugiej dawki zrezygnowałam. I pozostałysmy na tej minimalnej raz dziennie. Dziewczyna zeszła do ,jak to określił wet szarej strefy i przy kostnicy na dachach miała dopuszczalne wg laboratorium które nam robi badania 2 ,5 t4 czyli górne strefy stanu wysokiego ale niezmiennie tak utrzymuje się od prawie 3 lat. Niektóre laboratoria u starych kotów dopuszczają stan T4 do 3,6 ale ja się trzymam tego co zalecił naszvwet tym bardziej że kota jak na przeszło 20latkę jest w niezłej kondycji. Z racji jej wieku dość trudno mi określić co w jej stanie jest wynikiem choroby a co właśnie wieku. Je normalnie tak jak pozostałe koty tyle że często i małych ilościach naraz. Straciła wyściółka tłuszczową i widać że postępuje zanik mięśni ale może to być związane z wiekiem. Wykluczyła z jej diety karmy rybne które zawierają jod niekorzystny przy nadczynność tarczycy pozatym pozwalam jej na jedzenie wszystkiego o co poprosi w małych ilościach na zasadzie suplementowania diety o to co organizm potrzebuje i ma na to smaka. Jako jedyny z moich kotów lubi i pije mleko bez żadnych sensacji więc dostaję 1-2 razy w tygodniu ok 50ml czasem rozbełtane z żółtkiem , pozatym czesto surowe mięso drobiowe, ok 2-3 razy w miesiącu drobiowa wątróbkę, karmę dla seniorów i dla kotów z problemami nerkowymi bo tu też miała źle wyniki. Jednak odżywianie, poza wykluczeniem 4yb u nas jest raczej związane z wiekiem ale jak pisałam wyżej wyniki trzustkowe trzyma w normie. W podobnym stanie był kot, który miał tylko 10 lat i odszedł 1,5 roku temu z przyczyn nie związanych z trzustką. U niego stosowałam podobną dawkę bo przy pierwotnej dla odmiany zupełnie stracił apetyt i stał się kotem śpiacym na okrągło. Zmiana dawki również u niego pozwoliła wrócić do normalnego stanu, i przy zmianie diety jego wyniki były nawet lepsze niż u Koty. Niestety lata życia na działkach sprawiły ze problemy z nerkami zabiły go w kilka godzin gdy doszło do ostrego stanu . Z tego co czytałam reakcje każdego kota na apelkę są inne i swoiste dla każdego osobnika. Mogą się objawiać zupełnie różnie tak jak było u moich dwóch kotów. Moja decyzję, po powrocie z urlopu wet zaakceptował i uznał, ze mam podawać taką dawkę jaką jest dla niej komfortową, nie dostaję szału, nie wymiotuje A późniejsze wyniki potwierdziły ze to był dobry pomysł. Takie są moje/ nasze doświadczenia
      • babcia47 Re: Tarczyca u kota 27.05.23, 00:01
        T4 na początku to było 3,68, a nie 3,38, błąd przy pisaniu
        • babcia47 Re: Tarczyca u kota 27.05.23, 00:07
          Kostnicy na dachach (?), nie przy utrzymywaniu tej minimalnej dawki i ograniczeniu podawania ryb !!!
          • babcia47 Re: Tarczyca u kota 27.05.23, 00:11
            Ps. Był moment ze sprawdzałam czy sama zmiana diety nie wystarczy i przestałam podawać apelkę wogóle, bo u niektórych torów tak bywa ale nie w naszym wypadku bo znów wróciły wymioty i problemy z jedzeniem więc wróciłam do w/w dawki i jest ok
    • ardzuna Re: Tarczyca u kota 27.05.23, 00:07
      sabina211 napisała:

> Pytanie - czy u któregoś z Waszych kotów pojawiły się działania niepożądane po
      > podaniu syropu apelka na tarczycę? Jak długo trwały, co wtedy robiłyście (i Was
      > i weterynarze)?

Nie apelka, ale co innego. Kot rok temu dostał leczenie p-ko nadczynności tarczycy, po czym trafiłam do drugiej wetki, która lek odstawiła, bo według niej takiego przekroczenia w tym wieku (matuzalemowym) się nie leczy - jest za małe, a leczenie może skutkować brakiem apetytu.

We wszystkich następnych badaniach krwi hormony tarczycowe miał już w normie. Nadal trzeba nad nim skakać żeby jadł, bo już mu się nie chce ze starości, ale wrócił do swojej standardowej wagi.

Jeśli kotka chudnie, może ją pokarm trochę do pyszczka. Odpuszczenie przez kota jedzenia może się źle skończyć szybciej niż się myśli.

Zmiana weta albo strategii leczenia też jest do rozważenia.
    • jolene50 Re: Tarczyca u kota 12.07.23, 14:04
      Czesc.Podbijam wątek bo mam ten sam problem.Moja koteczka skonczyła rok w czerwcu a 2tyg temu zdiagnozowano u niej nadczynność.T4 4.Po Apelce początkowo się jej poprawiło ale od 2dni wymioty.Dostala od weta lek przeciwwymiotny to był spokoj na 1 dzien.Dziś znowu jeden raz zwrócila jedzenie.Wczesniej juz byly problemy.Zawsze malo jadła.Gaśnie mi w oczach młody kotek ktory był pelen życia i werwy....😭
      • mysiulek08 Re: Tarczyca u kota 12.07.23, 16:27
        jakie problemy przyczynily sie do diagnozy tarczycy? u tak mlodego kota? (to raczej problem starszych kotow)

jesli tylko malo jadla, wolniej przybierala na wadze ale byla, jak piszesz pelna werwy i zycia, to czasami jest norma, koty tak duzo nie jedza, to czasami tylkonasze wyobrazenia, ze malo

zmien weta, zrob solidna diagnostyke, usg jamy brzusznej, badanie kalu pod katem pasozytow, solidny profil krwi

czym jest karmiona?
        • jolene50 Re: Tarczyca u kota 13.07.23, 18:08
          Poszłam do weta bo kicia praktyccznie przestała jeść.Schudła i straciła chęć do życia.Prawie się nie bawiła,podchodziła do miski ipo paru kęsach odchodziła.Tak jakby chciało jej się jeść a nie mogła.Podejrzewałam ze to może problem behawioralny bo ma brata blizniaka,który od dłuższego czasu ją zdominował.Badanie fizykalne nic nie wykazalo,zlecono jej profil geriatryczny.Cala biochemia ok oprocz T4 w hematologii eozynofilia 1 czyli 18%.Nad tą eozynofilią dumamy juz od wielu miesiecy.Ale pasożytow w kale nie stwierdzono.I tak dostalysmy Apelke na 3tyg w dawce 2.5 2x dziennie.Początkowo apetyt się poprawil nawet przybrala do 3kg ale od trzech dni jest dramat.Izoluje się.Co zje za chwile zwroci.Zaparcie.Dzis wymiotowala dwa razy i nie wiem czy podam jej wieczorna dawke.Wet zalecila kilka dni obsetwacji...
          • mysiulek08 Re: Tarczyca u kota 13.07.23, 18:59
            enzymy trzustkowe miala robione? solidne usg?
            • jolene50 Re: Tarczyca u kota 13.07.23, 23:47
              Enzymy tak i są w normie.Usg nie.
          • szare_kolory Re: Tarczyca u kota 13.07.23, 20:01
            A nerki i trzustka w jakim stanie?
            • jolene50 Re: Tarczyca u kota 13.07.23, 23:48
              Enzymy ok i kreatynina też.
        • jolene50 Re: Tarczyca u kota 13.07.23, 18:09
          Karmię ją w zasadzie tylko mokrą karmą.Probowalam barfa ale nie chcą jesc.Troche suchej ostatnio podalam bo lubią smaczki.
          • babcia47 Re: Tarczyca u kota 13.07.23, 20:06
            A czy pije wodę? Przy obecnych upałach odwodnienie moze prowadzić do zaparcia a te z kolei sprawiają ból i ogolny dyskomfort. Jeżeli lubi razem z karma pidaj jej odrobinę vtak nabi9ncu noza masla. Pomaga przy zaparciach a jest o niebo smaczniejsze niż cienką parafina. Pozatym ja zauwazylam u swoich kotów jakby nadmierne linienie spowodowane zapewne panującymi upałami. Mizliwe, ze wymioty nie są związane z tarczyca a zalegająca sierścią w przewodzie pokarmiwym. Moja mlodsza kota ostatnio z tego powodu kiljabrazy zwykiotowala po hedsejiu chocnzupelnie nie ma problemów zdrowotnych. Sprawdź czy koteczka pije wystarczająca ilość plyniw, zawsze można karmę mokrą nieco rozwodnić, byle nie przesadzić. No i profilaktycznie nie podawać karmy rybnej w żadnej postaci bo ta zawiera jod
            • babcia47 Re: Tarczyca u kota 13.07.23, 20:13
              Swoją drogą warto ponownie dokladnie przebadać kotkę, bo problemy tarczycowego czesto towarzysza innym poważnych schorzeniom z tego co czytalam. Może to wyjść przy bardziej szczegółowych wynikach. Trqfiala sie ukryta cukrzyca lub problemy z nerkami ,vrowniez z sercem. Jak pisze Mysiulek problemy tarczycowego są zazwyczaj standardem u kotów starszych, w okolicy 10 lat. U tak młodego kociaka powinny niepokoić
            • jolene50 Re: Tarczyca u kota 14.07.23, 00:50
              O tyle o ile.Czasem dopajam oba koty strzykawką.
      • jolene50 Re: Tarczyca u kota 13.07.23, 23:51
        Nie podałam jej dziś wieczorem leku....to jakby nie ten kot: bawi się,poluje,nie chowa.I przede wszystkim upomina o jedzenie.Ostroznie podałam mokrą karmę a na noc zostawię suchą.Ale rano juz muszę dac jej lekarstwo....zostal nam jeszcze tydzień do badań.
        • mysiulek08 Re: Tarczyca u kota 13.07.23, 23:55
          czyli wet zdecydowanie postawil na tarczyce po jednym! badaniu? i bez usg? i to przy mlodym kocie, jasnowidz po prostu, zdecydowanie bym konsultowala u innego, tym bardziej, ze najwyrazniej lek jej nie sluzy

wet nie sugerowal zmniejszenia dawki?
          • jolene50 Re: Tarczyca u kota 14.07.23, 00:56
            Powiedziała ze takie objawy mogą po kilku dniach minąć...i zeby przeczekać.To dobra weterynarz.I już trzecia z kolei.Dotychczas byłam zadowolona.Mowila ze po kontrolnych wynikach zdecydujemy co dalej.
            Myślisz zeby skonsultować u endokrynologa?Bo usg tarczycy to tez nie jest badanie ktore kazdy zrobi...
            • mysiulek08 Re: Tarczyca u kota 14.07.23, 01:23
              albo mina albo kot przejdze za TM..

takich rzeczy sie nie przeczekuja na litosc boska ! kot musi jesc, bardzo szybko siada watroba, wymioty odwadniaja itp

opieranie sie tylko na jednym badaniu t4 tez nie swiadczy dobrze o wecie, powtarzam to jest mlody kot! a problemy z tarczyca to raczej u kotow starszych

badanie bylo w ludzkim labie? czy lecznica ma swoj sprzet laboratoryjny weterynaryjny? jak pisala Berdebul, czeste sa zle proby lab

usg nie tylko tarczycy, calosci kota, tzn watroba, nerki, trzustka, pecherz itp, to, ze kicia nie jadla i byla w gorszej kondyncji majac, z tego co piszesz dobre wyniki badan a tylko t4 nie ( wysoko poza norma?) nie jest zerojedynkowe

dobry weterynarz to troche oksymoron, niestety, tu widac, ze nie bardzo wie co moze byc kici i czeka na rozwoj, albo sie poprawi albo nie
        • mysiulek08 Re: Tarczyca u kota 13.07.23, 23:56
          a dlaczego musisz? moze jak juz, mniejsza dawke?
        • mysiulek08 Re: Tarczyca u kota 13.07.23, 23:57
          tylko t4 miala oznaczane?
          • jolene50 Re: Tarczyca u kota 14.07.23, 00:52
            Z hormonow tarczycy tylko T4.
            • mysiulek08 Re: Tarczyca u kota 14.07.23, 01:24
              czyli nie zrobila pelnego profilu tarczycy, wynik wysoko poza norma?
              • jolene50 Re: Tarczyca u kota 14.07.23, 17:01
                Odstawiamy apelkę.Kicia dziś drapie sie do krwi.Juz się zapisalam do kociego endokrynologa i na usg.
                • mysiulek08 Re: Tarczyca u kota 14.07.23, 17:17
                  drapie sie po apelce?
                  to moze byc jeden ze skutkow ubocznych ale i tak poglebiaj diagnostyke, mlody kot, cos tu nie styka

alergia?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka