Dodaj do ulubionych

Badanie krwi jaki odstep?

28.05.23, 10:08
Mialam w srode pobierana krew. W piatek u lekarki odebralam wyniki. Lekarka dala skierowanie na ponowny test i kazala isc w ten sam dzien, albo we wtorek. Byla zakrecona przed urlopem a w przychodni mlyn. Uznalam, ze w piatek to za wczesnie (bo to 3 dzien od srody i zapewne wiele sie nie zmienilo. A teraz dumam, czy ona sie zakrecila, czy ja. Jest sens badan krwi co 3 dzien? Moga parametry sie znaczaco zmienic przez ten czas? Leki biore caly czas te same.
Obserwuj wątek
    • silenta Re: Badanie krwi jaki odstep? 28.05.23, 10:12
      Zasadnicze pytanie jaki parametr ma być badany? Mogą się zmieniać przecież z godziny na godzinę.
      • andallthat_jazz Re: Badanie krwi jaki odstep? 28.05.23, 10:22
        Musze po wczesniejszym leku suplementowac potas i witamine d oraz sprawdzac, czy zapalenie minelo. Nadal zapalenie trwa, potas dochodzi do normy, witaminy d niedobor, ale nie dramatyczny. Czuje sie dobrze. Ona twierdzila, ze chodzi o potas i jak przekroczy norme, to mam sie zglosic do szpitala, jak nie, to pokazac wyniki lekarce ja zastepujacej. Czytalam o objawach nadmiaru potasu i nic z tych rzeczy nie mam. Zapalenie wg. niej i lekarzy innych jeszcze troche potrwa, ale wyniki coraz lepsze, wiec do przodu.
        • silenta Re: Badanie krwi jaki odstep? 28.05.23, 10:26
          Witamina D to raczej się nie zmieni ale potas może jak najbardziej. Chodzi też zapewne o obserwację trendu - czy stężenie zmierza w dobrą stronę. Nie u każdego występują od razu objawy przekroczenia, każdy ma inną tolerancję.
          • andallthat_jazz Re: Badanie krwi jaki odstep? 28.05.23, 10:32
            Ok dziekuje za wyjsnienie. 🙂 Czyli moglam w piatek sprawdzic. Trudno, zobaczy sie w srode. A z witamina d, to juz sie przyzwyczailam i lekarze roznie interpretuja. Raz uslyszalam nawet od lekarki, ze tak podkrecili normy, ze juz kazdy niemal ma niedobor. Czy to prawda, nie wiem. 🙂
            • aguar Re: Badanie krwi jaki odstep? 28.05.23, 11:52
              Tak, wielu lekarzy też tak uważa.
      • magata.d Re: Badanie krwi jaki odstep? 28.05.23, 11:25
        Ja kiedyś dostałam dwa różne wyniki dla jednego parametru, z jednego pobrania krwi. Można? Można wink
        Część badań miałam na skierowaniu od prywatnego lekarza, czyli płatne, a część od rodzinnego. I okazało się, że przez pomyłkę rodzinny wpisał mi tez cholesterol, czego nie sprawdziłam. I potem dostałam dwa różne wyniki cholesterolu (z jednego pobrania, z tej samej próbki krwi).wink
        • andallthat_jazz Re: Badanie krwi jaki odstep? 28.05.23, 11:39
          Ja zauwazylam, ze kiedy nie mowie o wczesniejszych przebojach chorobowych to przy rentgenie, ultrasongrafie, mmrt itd. Okazuje sie, ze jestem objawem zdrowia i wszystko pieknie. Jak wspomne lub dostaja od lekarza info, to okazuje sie, ze juz tak pieknie nie jest. 🙄 Sprawdzone kilka razy. A fakt, ze przez ponad 40 lat zodyn badajacy nie wspomnial, ze mam wyrostek robaczkowy inaczej umiejscowiony, to juz dla mnie czysta magia. Wyszlo przy zapaleniu tegoz i dumaniu lekarzy, co to jest, bo objawy mialam nietypowe. 😂
    • berdebul Re: Badanie krwi jaki odstep? 28.05.23, 10:15
      Mogą. Mogła tez zauważyć nietypowy wynik i chciała go potwierdzić, podejrzewa błąd labu itd.
    • gorzka.gorycz Re: Badanie krwi jaki odstep? 28.05.23, 10:16
      Zasadniczo normalna morfologia w idealnym świecie jest ważna trzy dni. Zależy, co lekarka chce sprawdzić, jaki parametr. czasem robi się przecież co kilka godzin.
      • andallthat_jazz Re: Badanie krwi jaki odstep? 28.05.23, 10:27
        Wiem. Ale tu mnie zdziwilo. Bo najpierw kontrolne zarzadzila po tygodniu (czyli srode), wyniki lepsze od poprzednich. A teraz od razu na 3 dzien, chociaz nic sie nie dzieje i czuje sie dobrze. To mnie troche zakrecilo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka