Dodaj do ulubionych

Odżywka białkowa

28.05.23, 20:31
Nigdy nie używałam, ale czytam, że przy tzw. zdrowym jedzeniu warto używać i dodawać do potraw- widzę w przepisach różnych.
Czy emamy stosowały takie odżywki? Na co zwrócić uwagę przy kupnie, jakie warto kupić?
Obserwuj wątek
    • alfa36 Re: Odżywka białkowa 28.05.23, 20:46
      Ja kupuję z mlekovity jako dodatek do koktajli. Z zalecenia dietetyka kilka lat temu. Inny dietetyk, do którego trafiliśmy przypadkiem i który nam nie odpowiada dokładnie to samo zalecał (tyle że przy okazji to białko sprzedawał). Ja nie wiem, na czym to polega, ale ten drugi dietetyk nie widział możliwości odchudzania bez tego dodatkowego białka. Generalnie zalecał dużo supli (i logicznie tłumaczył dlaczego.... Tyle, że je też sprzedawał 🤔)
    • szara.myszka.555 Re: Odżywka białkowa 28.05.23, 21:30
      Najlepszą odżywką białkową jest po prostu... serek wiejski.

A tak na serio - jeśli zdrowo się odżywiasz, to nie ma sensu ładować w siebie dodatkowego białka, bo go najprawdopodobniej nie potrzebujesz. No chyba, że ćwiczysz siłowo i aktywnie hodujesz tkankę mięśniową.
      • mikams75 Re: Odżywka białkowa 29.05.23, 09:48
        no wlasnie ja jak sobie tak wyliczam ile bialka jadam a ile niby powinnam, to wychodzi, ze bialka jadam za malo i nie udaje mi sie normalnie w posilkach zjesc wiecej bialka.
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Odżywka białkowa 28.05.23, 21:44
      Używam Olimp Whey Protein Complex (różne smaki) jako suplement w dni, w które nie osiągam założonej ilości białka z „normalnych” produktów. Proporcje makr ustawione mam w fitatu.
      • alfa36 Re: Odżywka białkowa 28.05.23, 21:48
        Makroelementow?
    • arwena_111 Re: Odżywka białkowa 28.05.23, 21:55
      Są teraz bardzo dobre produkty wysokobiałkowe - serki, jogurty, jogurty pitne. Bardzo polecane w dietach. Poszukaj serii Skyr Piątnicy.
      • marzeka11 Re: Odżywka białkowa 28.05.23, 21:58
        Dziękuję za wskazówki. Poszukam.
        • brittaanna Re: Odżywka białkowa 29.05.23, 15:06
          Weź sobie do owsianki nocnej skyr waniliowy z Piątnicy. Pasuje do masła orzechowego, kakao i cynamonu też. Kocham..Odżywkę białkową mam z mlekovity, waniliowa, bardzo słodka dla mnie, mniej miodu daję wtedy.
      • aurinko Re: Odżywka białkowa 28.05.23, 22:14
        Dokładnie. Skyr Piątnicy także polecam ale w kubeczku a nie pitny w butelce. Ten pitny ma mniej białka. Skyr u mnie zastąpił śmietanę i wszystkie inne jogurty. Do twarogu, sałaty, pomidora, mizerii, z kefirem i owocami jako koktajl, do owsianki..
        Moja córka pije białko waniliowe KFD, ale ona ćwiczy 3-4 x w tygodniu na siłowni, je bardzo mało mięsa i minimalne ilości nabiału.
        • arwena_111 Re: Odżywka białkowa 28.05.23, 22:16
          Piątnica ma też serek wysokobiałkowy - bardzo dobry.
          • alfa36 Re: Odżywka białkowa 28.05.23, 22:23
            Ale jogurty, te z owocami mają jakieś dziwny skład. Ciut owoców a jakieś mączki w składzie. To polecacie? Czy może mowa o innych?
            • arwena_111 Re: Odżywka białkowa 28.05.23, 22:34
              Ja tylko naturalne kupuję i sama dodaję owoce.
              • alfa36 Re: Odżywka białkowa 28.05.23, 22:50
                To rozumiem, naturalny skry plus owoce?
                • aurinko Re: Odżywka białkowa 28.05.23, 23:37
                  Ja taki kupuję i dodaję owoce. Jest gęsty, kremowy i nie jest kwaśny.
          • brittaanna Re: Odżywka białkowa 29.05.23, 21:43
            Też lubię, zawsze w dniu ćwiczeń siłowych serek na kolację smile
            Ale jak się nie ćwiczy konkretnie, to odżywka bez sensu, chyba że mięsa nie jesz. Albo za mało.
    • klaramara33 Re: Odżywka białkowa 29.05.23, 07:43
      Nie lepiej jajek więcej jeść?
      • alfa36 Re: Odżywka białkowa 29.05.23, 12:24
        Aż tyle białka mają?
        • ardzuna Re: Odżywka białkowa 31.05.23, 00:29
          Po co wam jeszcze więcej białka? Mięsa nie jecie?
    • primula.alpicola Re: Odżywka białkowa 29.05.23, 08:32
      Najbardziej mi smakują Wheyrose od Alledeynn, genialne smaki, a testowałam wiele marek.
    • ida_listopadowa Re: Odżywka białkowa 30.05.23, 20:36
      Pije szejki bialkowe, bo nie jestem w stanie zjesc w diecie tyle bialka ile potrzebuje.

Szejki - kazde - sa paskudne. Najpaskudniejsze sa roslinne (Huel), a te popularne izolaty sa paskudne troche mniej. Wariantow smakowych w ogole nie jestem w stanie przelknac, obleci tylko smak naturalny i wanilia. Piję rozrobione w bardzo zimnej wodzie, w letniej jest fuj.

Wszystkie sa slodzone jakimis slodzikami, co zostawia taki fuj posmaczek. Jedynie chyba Huel naturalny jest bez slodzika, ale smakuje autentycznie ziemia z doniczki.

W porcji 35 g na szklanke wody szejk ma 26g bialka. W trzech takich porcjach jest taka minimalna dobowa dawka bialka. Zeby to zjesc w serkach wiejskich wysokobialkowych trzeba by byli ich zjesc z trzy, czyli 0,6 kg. To jest prawie 600 kcal. Latwiej chyba wypic trzy szklanki plynu i to jest jakies 380 kcal.

Na co warto zwrocic uwage - zanim kupisz kilogramowy worek, kup saszetki z roznymi smakami, dzieki czemu tego worka nie wyrzucisz. Niektore smaki sa atrakcyjne w nazwie, np Ice Coffee, a sa przepaskudne. Warto sprobowac.

Sa bialka roslinne (Huel) i z mleka - koncentrat albo izolat, to drugie troche lepsze. Do rozrabiania potrzeba albo szejkera (koszt ok 20 zl) albo ubijacza, jak do pianki z mleka i to jest lepsze.

Polecam najpierw sprobowac

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka