Dodaj do ulubionych

Tama w Nowej Kachovce

07.06.23, 14:11
Wysadzona
Dewastacji ciąg dalszy
A mam wrażenie że sporej części społeczeństwa to nie ochodzi
I czy nie byłoby tak samo gdyby jakieś miasto znikło po uderzeniu małym ładunkiem nuklearnym
Obserwuj wątek
    • simply_z Re: Tama w Nowej Kachovce 07.06.23, 14:14
      Obchodzi, tylko co w zwiazku z tym mam zrobic? czy ja mam na to jakikolwiek wplyw?
    • triss_merigold6 Re: Tama w Nowej Kachovce 07.06.23, 14:16
      Obchodzi, no i? Jaka konkretnie reakcja byłaby satysfakcjonująca?
    • panna.nasturcja Re: Tama w Nowej Kachovce 07.06.23, 14:22
      Nie, nie byłoby tak samo.
      Poza tym, póki co, nie ma żadnych dowodów na wysadzenie tamy, nie zarejestrowano wybuchów, tama została prawdopodobnie przerwana, przez stale podnoszące się lustro wody, nie wiadomo czy celowo czy z powodu jakiegoś uszkodzenia, poziom wody podnosił się od miesięcy i był rekordowo wysoki.
      Rozumiem, że fakt, iż społeczeństwa to nie obchodzi wysnułaś z wątków na ematce? Gdyż albowiem nie mieszkasz w Polsce i pojęcia nie masz czym żyją tu ludzie.
      • niemcyy Re: Tama w Nowej Kachovce 07.06.23, 14:35
        Jednak ciut dziwne, ze nie ma zadnych nagran. Przeciez prawie na pewno byly tam jakies kamery.

Wode ruscy mogli gromadzic wlasnie po to, zeby spuscic z hukiem. Lustro nie podnosilo sie przypadkiem.
        • panna.nasturcja Re: Tama w Nowej Kachovce 07.06.23, 16:12
          Ńie wiadomo, póki co, czy podnosili celowo czy też było tak jakieś uszkodzenie z walk w zeszłym roku, które na to wpływało. Tak czy inaczej nie widać w jaki sposób celowe wysadzenie tamy miałoby się im przysłużyć. Dlatego właśnie sprawa nie jest tak jednoznaczna.
          • niemcyy Re: Tama w Nowej Kachovce 07.06.23, 16:16
            Jak mialoby sie ruskim przysluzyc? Ukrainskie wojsko teraz nie przedostanie sie na drugi brzeg.
            • panna.nasturcja Re: Tama w Nowej Kachovce 07.06.23, 16:22
              No więc wlaśnie poczytaj sobie wczorajsze komentarze analityków na ten temat. Czy bez wysadzenia tamy mogło się przedostać, czy w ogóle się tam wybierało teraz, czy Krymowi będzie łatwo bez wody. To nie jest takie oczywiste jak się wydaje.
      • princesswhitewolf Re: Tama w Nowej Kachovce 07.06.23, 14:56
        >nie zarejestrowano wybuchów,

Jak najbardziej

• panna.nasturcja Re: Tama w Nowej Kachovce 07.06.23, 16:13
          Ale rozumiesz, że przerywająca się tama to jest dramatyczny huk i pęd powietrza bez względu na to jakie były pierwotne przyczyny czy jednak nie bardzo?
          • princesswhitewolf Re: Tama w Nowej Kachovce 07.06.23, 16:24
            Mow a wybuchach a nie jednym huku.

Mysle, ze ani ja ani ty nie jestesmy specjalistkami w rozpoznawaniu dzwiekow wybuchu pociskow a jednego dzwieku przerwania tamy.
            • panna.nasturcja Re: Tama w Nowej Kachovce 07.06.23, 16:30
              Ty najwyrażniej jesteś specjalistką od wszystkiego, mnie natomiast tam nie było więc żadnych dżwięków nie słyszałam. Dlatego opieram się na tym, co wczoraj napisali analitycy na temat tego wybuchu, jego skutków i w związku z tym przyczyn. Bo nie bardzo widac jaki miałby być cel wysadzenia tamy.
              • princesswhitewolf Re: Tama w Nowej Kachovce 07.06.23, 17:20
                Nasturcja przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem a nie po lebkach. Ani ja ani ty nie jestesmy specjalistkami.

A nie sadze by The Economist postanowil zmyslac

www.economist.com/europe/2023/06/06/huge-explosions-breach-the-kakhovka-dam-in-southern-ukraine
            • niemcyy Re: Tama w Nowej Kachovce 07.06.23, 16:30
              Wybuch jakiejs bomby oprocz twojej ulubionej daje fale uderzeniową na 80 km?
              • princesswhitewolf Re: Tama w Nowej Kachovce 07.06.23, 17:16
                A nie? Sugerujesz ze to co pisza to fejk?
                • niemcyy Re: Tama w Nowej Kachovce 07.06.23, 17:22
                  Nie wiem, kto to napisal, bo nie wstawilas zrodla.
                  • princesswhitewolf Re: Tama w Nowej Kachovce 07.06.23, 17:32
                    Juz jest- wyzej
        • sueellen Re: Tama w Nowej Kachovce 07.06.23, 17:33
          Zgadzam się że jedynym winnym tej katastrofy są Rosjanie. Nie jest jednak jasne jak do niej doszło i czy przerwanie tamy nastąpiło wskutek zaniedbań konserwatoryjnych, działań wojennych i wysokiego stanu wody czy było wynikiem celowego wysadzenia. Tu eksperci nie są zgodni i dopóki tam nie wejdą i nie zbadają, pewnie się nie dowiemy.
          • bistian Re: Tama w Nowej Kachovce 07.06.23, 18:07
            sueellen napisała:

> Zgadzam się że jedynym winnym tej katastrofy są Rosjanie. Nie jest jednak jasne
            > jak do niej doszło i czy przerwanie tamy nastąpiło wskutek zaniedbań konserwat
            > oryjnych, działań wojennych i wysokiego stanu wody czy było wynikiem celowego w
            > ysadzenia. Tu eksperci nie są zgodni i dopóki tam nie wejdą i nie zbadają, pewn
            > ie się nie dowiemy.

Bez jaj, wojskowi nie mają wątpliwości, bo Rosjanie się szykowali od dłuższego czasu.
            Bardzo ciężko jest rozwalić taką tamę od zewnątrz. Ściana tamy to trapez, na górze jest dużo węża, podstawa jest co najmniej 6 szersza, niż korona. Nawet konkretnymi rakietami z kilkoma ładunkami przebijającymi kolejne przegrody, jest bardzo trudne do wykonania.
            Od środka, podkłada się ładunek w komorze, zamyka ściany i wysadza, resztę zrobi woda.

Rozmawiałem na temat tych zalań. Nowa Kachowka jest położona dość wysoko, ale Dnieprowski Prospekt był zalany, za nim jest dom kultury położony niżej i tam było 8-9 metrów wody, teraz spadło.
            Czym dalej w kierunku ujścia Dniepru, tym jest niżej, ale woda się rozlewa na większą powierzchnię, więc poziom wody spada. Jest tam ogrodnictwo w Korsunce, całą wieś się tym zajmuje. Ludzie się przygotowali do nowego sezonu, wszystko posiali, tam to raczej wszystko spłynęło, łącznie z inspektami.
            • taje Re: Tama w Nowej Kachovce 07.06.23, 19:17
              Ukraińcy bodajże już w listopadzie ostrzegali, że Rosjanie planują zaminować tamę.
              • bistian Re: Tama w Nowej Kachovce 07.06.23, 22:36
                taje napisała:

> Ukraińcy bodajże już w listopadzie ostrzegali, że Rosjanie planują zaminować ta
                > mę.

Rosjanie zaminowali tamę w kwietniu zeszłego roku, bali się, że ktoś tam wjedzie na sprzęcie.
                W sumie, to niekoniecznie chodziło o zalanie terenu i skrócenie linii frontu na jakiś czas. To też, ale wypowiadali się kiedyś nasi wojskowi, że ta tama nadawała się do zorganizowania szybkiej przeprawy lżejszego sprzętu przez Dniepr.
      • taje Re: Tama w Nowej Kachovce 07.06.23, 20:01
        Wręcz przeciwnie, wszystko wskazuje na to, że tama została wysadzona od środka. Tu artykuł z NYT www.nytimes.com/2023/06/06/world/europe/ukraine-kakhovka-dam-russia.html?smid=tw-share

A tu co o tym pisze Timothy Snyder twitter.com/TimothyDSnyder/status/1666480705637851136
        • niemcyy Re: Tama w Nowej Kachovce 08.06.23, 17:44
          taje napisała:

> Wręcz przeciwnie, wszystko wskazuje na to, że tama została wysadzona od środka. Tu artykuł z NYT www.nytimes.com/2023/06/06/world/europe/ukraine-kakhovka-dam-russia.html?smid=tw-share
          >
          > A tu co o tym pisze Timothy Snyder twitter.com/TimothyDSnyder/status/1666480705637851136

I tu jeszcze jeden link jak ruscy podobno sie pogubili w opowiesciach: twitter.com/VolodyaTretyak/status/1666015265971118082
      • abidja Re: Tama w Nowej Kachovce 07.06.23, 21:13
        Na BBC pokazywano nagranie wybuchu i dym, z godzina i data. Obraz czarno-bialy.
      • attiya Re: Tama w Nowej Kachovce 08.06.23, 06:40
        Ale bredzisz.....samo nic się nie robi, szczególnie w wypadku tej tamy
    • princesswhitewolf Re: Tama w Nowej Kachovce 07.06.23, 14:26
      Mysle ze to poczatek drugiego etapu wojny i społeczeństwa roznych krajow obudza sie lada moment. A Putin w jaskini znow cos knuje i uderzy lada moment czyms
      • alicia033 Re: Tama w Nowej Kachovce 07.06.23, 14:40
        tak, tak, już za chwileczkę, już za momencik...
        Płyta ci się zacięła, nieboraczko.
        Btw. cóż owe "obudzone społeczeństwa" miałyby zrobić?

• princesswhitewolf Re: Tama w Nowej Kachovce 07.06.23, 14:46
          Troll
          • panna.nasturcja Re: Tama w Nowej Kachovce 07.06.23, 16:14
            Znaczy pytania były celne.
            • princesswhitewolf Re: Tama w Nowej Kachovce 07.06.23, 16:26
              Nie, alicia to troll i mi sie z nia nie chce rozmawiac. Nie bron trolli.

Ja mowie o roznych spoleczenstwach w ktorych ta wojna jest jak daleka historia i " nas nie dotyczy"
              • panna.nasturcja Re: Tama w Nowej Kachovce 07.06.23, 16:28
                Ja mam nie bronić trolli? A co ostatnio pisalam o asmie i tanum i co odpowiedziałaś?
                • princesswhitewolf Re: Tama w Nowej Kachovce 07.06.23, 17:09
                  Trolle maja specyficzne nastawienie polityczne.

Asma to zartownisia,.a tania to maruda. Nie wiem po co rozdmuchiwac ich postaci do trolli.
                  • pursuedbyabear Re: Tama w Nowej Kachovce 07.06.23, 17:21
                    Bo nimi są. Zaczekaj do wyborów, zobaczysz, jakiej dostaną sraczki. Ale jeśli lubisz z nimi gawędzić, no to cóż, niektórzy lubią chodzić w brudnych skarpetkach.
                    • princesswhitewolf Re: Tama w Nowej Kachovce 07.06.23, 17:33
                      O kolejny troll....zmykam
                  • panna.nasturcja Re: Tama w Nowej Kachovce 08.06.23, 02:56
                    Bo sa trollami. Każdy ich post o tym świadczy a asma jest zabawna wyłącznie dla osób z zaburzeniami czytania emocji.
          • alicia033 Re: Tama w Nowej Kachovce 08.06.23, 06:18
            princesswhitewolf napisała:

> Troll

a coś w temacie, forumowa astrolożko?
    • niemcyy Re: Tama w Nowej Kachovce 07.06.23, 14:32
      Skad ten wniosek?
      warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7,54420,29845127,przed-rosyjska-ambasada-poplynela-woda-symbolizujaca-ukrainska.html Bylas na protescie?

Jednak jest duza roznica miedzy ewakuacja 16 tys a ich smiercia od bomby atomowej czy innej. (Wiem, ze ruscy na okupowanych terenach nie pozwalaja na ewakuacje i tam moga byc ofiary smiertelne.)
    • jahelena Re: Tama w Nowej Kachovce 07.06.23, 14:37
      Raczej Kachowce. W ukraińskim nie ma litery v.
      • iwoniaw Re: Tama w Nowej Kachovce 07.06.23, 14:43
        jahelena napisała:

> Raczej Kachowce. W ukraińskim nie ma litery v.

"W" w ukraińskim też nie ma, gwoli ścislości...
        • angazetka Re: Tama w Nowej Kachovce 07.06.23, 14:46
          Inaczej: albo spolszczamy, albo anglicyzujemy wink
          • iwoniaw Re: Tama w Nowej Kachovce 07.06.23, 14:52
            angazetka napisała:

> Inaczej: albo spolszczamy, albo anglicyzujemy wink
            >

Zasadniczo jestem zwolenniczką spolszczania i moje osobiste gusta drażni pisanie Tchaikovsky, Zaporizhzhia czy Kharkiv, ale jest faktem, ze np. nazwiska w dokumentach maja Ukraińcy (a i Rosjanie) transkrybowane na łaciński alfabet w notacji angielskiej, a teraz w dobie wojny na terenach Ukrainy nazwy geograficzne tez dotyka ta przypadlość, niestety.
            Natomiast kwestia "litery, której nie ma w ukraińskim" mnie raczej rozbawiła, bo raczej w ogóle mało tam liter z łacińskiego alfabetu 😉
            • angazetka Re: Tama w Nowej Kachovce 07.06.23, 16:44
              > jest faktem, ze np. nazwiska w dokumentach maja Ukraińcy (a i Rosjanie) transkrybowane na łaciński alfabet w notacji angielskiej,

Przyjaciółka ma męża Białorusina - odmówiła przyjęcia podwójnego nazwiska, póki mąż się nie dorobi polskiego obywatelstwa i jego nazwisko zacznie być pisane nie w tej koszmarnej transkrypcji wink
              • bywalec2023 Re: Tama w Nowej Kachovce 08.06.23, 21:08
                W końcu zgadzam się z Angazetką smile angielska transkrypcja rosyjskiego czy ukraińskiego albo białoruskiego jest tragiczna i niezgodna z faktyczna wymowa (choćby „k” zamiast „ch”, o zniszczeniach nie wspominając), nie rozumiem dlaczego Ukraińcy w Polsce używają tej angielskiej, jakoś w Niemczech używają niemieckiej transkrypcji (Sergej Gorbatschew), w Polsce powinnismy ustawowo wymagać stosowania polskiej transkrypcji dla cyrylicy. Nowa Kachowka.
                • bywalec2023 Re: Tama w Nowej Kachovce 08.06.23, 21:36
                  Straszna tragedia dla ludzi i przyrody Nowej Kachowki i obszaru który został zalany.
        • jahelena Re: Tama w Nowej Kachovce 07.06.23, 16:15
          W jest jako B cyryliczne. Tylko, że po co anglicyzowac słowiańskie nazwy albo nazwiska?
      • sol_13 Re: Tama w Nowej Kachovce 08.06.23, 20:20
        Dziwne, bo w klasie syna jest Viktoria z UA.
        • bywalec2023 Re: Tama w Nowej Kachovce 08.06.23, 21:09
          Powinna być „Wiktoria”
          • sol_13 Re: Tama w Nowej Kachovce 08.06.23, 21:26
            No nie wiem, słownik pokazuje Вікторія (Viktoriya).
            • bywalec2023 Re: Tama w Nowej Kachovce 08.06.23, 21:35
              jaki słownik?
              • sol_13 Re: Tama w Nowej Kachovce 09.06.23, 08:16
                Google
                • bywalec2023 Re: Tama w Nowej Kachovce 09.06.23, 10:42
                  Polska transkrypcja ukr. Вікторія to Wiktorija, angielska to Viktoriya, moja koleżanka z Ukrainy, która tu przyjechała juz sporo lat temu używa jednak „Wiktoria”.
        • niemcyy Re: Tama w Nowej Kachovce 09.06.23, 08:39
          To nie jest zapis ukrainskimi literami.
    • angazetka Re: Tama w Nowej Kachovce 07.06.23, 14:47
      Jest to straszne. Szkoda ludzi i zwierząt.
      Ale co więcej mogę napisać...? Co w o ogóle mogę?
      • verdana Re: Tama w Nowej Kachovce 08.06.23, 20:55
        Możesz wpłacić kasę na United24. Własnie zbierają
    • iwoniaw Re: Tama w Nowej Kachovce 07.06.23, 14:55
      Nie wiem, jakie reakcje obserwujesz, ze sadzisz, iz to spoleczenstwa nie obchodzi - raczej bym powiedziala, że spoleczenstwo ma zerowy wpływ na to, co się stało.
    • alpepe Re: Tama w Nowej Kachovce 07.06.23, 16:37
      To miał być game changer i jest game changer. Ludzie i zwierzęta nikogo u władzy nie obchodzą.
    • sueellen Re: Tama w Nowej Kachovce 07.06.23, 17:21
      O tym mówiło się od dawna, poza tym tama była uszkodzona, ten rejon był ostrzeliwany przez Ukraińców. Nie bronie ruskich, możliwe ze wysadzili specjalnie, ale możliwe ze puściła jako wynik działań wojennych w regionie. Nie jest to do końca jasne.
      • jednoraz0w0 Re: Tama w Nowej Kachovce 08.06.23, 03:41
        E nie sądzę, to jest jednak konstrukcja obliczona na utrzymanie gigantycznej ściany wody, jakież to działania wojenne mogłyby ją mimochodem uszkodzić? Może gdyby się wjebali w nią niechcący samolotem. Uprzejmie przypominam, że pare lat przed 9/11 w WTC wybuchła bomba i to dalej stało, a taka tama jest chyba jednak mocniejszą konstrukcją.
        • sueellen Re: Tama w Nowej Kachovce 08.06.23, 07:44
          jednoraz0w0 napisał(a):

> E nie sądzę,
          Masz absolutną rację, pani ekspert. Jest dokładnie tak jak piszesz 😊
          • niemcyy Re: Tama w Nowej Kachovce 08.06.23, 08:11
            Na pewno jest to mocno dziwne, ze tama stala 70 lat i pękła akurat po zajeciu i zaminowaniu przez ruskich. Zwlaszcza ze do tej pory ruscy w ogole nie niszczyli infrastruktury na Ukrainie, wcale.
            • panna.nasturcja Re: Tama w Nowej Kachovce 08.06.23, 20:03
              Widziałaś ukres rośnięcia wysokości lustra wody? Bo warto.
    • kozica111 Re: Tama w Nowej Kachovce 08.06.23, 17:56
      Straszne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka