Dodaj do ulubionych

Paznokcie u rąk

10.06.23, 04:52
Zrobiły mi się na nich pionowe, oddzielone wyraźne wypukłe prążki. To podobno częste u starszych ludzi. Nawet by mi to nie przeszkadzało, bo nie maluję paznokci.
Niestety, na jednym z paznokci środkowy prążek jest grubszy i wyższy i kiedy paznokieć odrośnie od skóry, to natychmiast pęka pionowo wzdłuż tego środkowego grubszego prążka, zahacza o wszystko i często się rozłamuje w literę v.
Jest na to jakiś sposób? Próbowałam spiłować / spłaszczać ten gruby wysoki prążek, ale to nic nie daje, a on rośnie tak od samej podstawy Jak tylko ma 1 milimetr nad skórę, to już pęka i zahacza o wszystko.
Czy jedynym ratunkiem jest utrzymywać go tuż przy skórze i nie dopuszczać do rośnięcia białej części?
Prążki pojawiły się na wszystkich paznokciach, ale tylko ten jeden pęka i rozwarstwia się na jednym palcu już po osiągnięciu 1 milimetra długości.
Obserwuj wątek
    • daszka_staszka Re: Paznokcie u rąk 10.06.23, 07:15
      Idź do dobrej manicurzystka. Może założyć na jego klamrę czy coś.
    • znowuniedziela Re: Paznokcie u rąk 11.06.23, 22:03
      Idź do dermatologa najpierw.
    • youngagain Re: Paznokcie u rąk 11.06.23, 22:11
      Ja tak mam od lat na jednym ale dlatego że manicurzystka mi lata temu uszkodziła macierz. Niestety nie da się tego naprawić. Ale dziwne że Ci sama jakby się macierz uszkodziła!!
    • princy-mincy Re: Paznokcie u rąk 11.06.23, 22:12
      poszlabym do dermatologa w pierwszej kolejności. Potem ew do manicurzystki.
      moj paznokiec pekal tak jak opisujesz ale z innego powodu i uratowalam go manicurem japonskim
    • brenya78 Re: Paznokcie u rąk 11.06.23, 22:29
      Ja ratuje paznokcie hybryda.
    • kira_03 Re: Paznokcie u rąk 11.06.23, 22:45
      Proponuję sprawdzić najpierw, czy to nie problem z brakiem minerałów albo z odwodnieniem.
    • madame_edith Re: Paznokcie u rąk 11.06.23, 22:56
      Te pionowe paski też mam na niektórych paznokciach, używam polerek i problem tym sposobem eliminuję.
      Natomiast taki pęknięty wzdłuż paznokieć miałam kiedyś po hybrydzie i pomogły mi na to suplementy wzmacniające paznokcie. Żadne odżywki do malowania, te tylko pogłębiają u mnie problemy. Natomiast po suplementach on mi po prostu przestał pękać
    • szmytka1 Re: Paznokcie u rąk 12.06.23, 07:00
      Mam tak samo, id kilku lat, na razie nic nie pomoglo
    • woman_in_love Re: Paznokcie u rąk 12.06.23, 07:12
      Jest na to jakiś sposób?

1) unikac tradycyjnych salonów kosmetycznych opanowanych w tej chwili przez ukrainskie uchodzczynie wojenne po 3-mies szkoleniu kosmetycznym, w szczegolnosci tych u ktorych mozna zaplacic tylko gotowka,
      2) nie dłubac w tym samodzielnie
      3) poszukac w okolicy czegos takiego jak: manicure medyczny albo leczniczy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka