Dodaj do ulubionych

Opis rezonansu

21.06.23, 10:34
"w podkorowej istocie białej płata czołowego lewej półkuli mozgu widoczne pojedyncze ogniska gliozy o podłożu naczyniowopochodnym na tle mikroangiopatii"
Rezonans robiony z powodu czestych bólów głowy, wizyta u neurologa 21.08. Czy mam przyspieszać w zwiazku z tym wynikiem?
Obserwuj wątek
    • trzebasiebawic Re: Opis rezonansu 21.06.23, 11:35
      Moim zdaniem nie musisz przyspieszać.
    • india-mia21 Re: Opis rezonansu 21.06.23, 11:41
      Chyba bardziej właściwe byłoby zadanie tego pytania lekarzowi poz
      • anilorak174 Re: Opis rezonansu 21.06.23, 11:42
        Wynik odebrany dziś. Do poz w przyszłym tygodniu mogę się dostać.
        • india-mia21 Re: Opis rezonansu 21.06.23, 11:45
          Nie masz kontaktu mailowego z przychodnią?
          • anilorak174 Re: Opis rezonansu 21.06.23, 11:46
            Czego??? A w życiu.
            • india-mia21 Re: Opis rezonansu 21.06.23, 11:51
              A kto zalecił wykonanie MRI?
              • anilorak174 Re: Opis rezonansu 21.06.23, 11:54
                Neurolog.
                  I odpowiadając - tez nie ma kontaktu mailowego.
            • jkl13 Re: Opis rezonansu 21.06.23, 11:51
              W takich chwilach błogosławię moją przychodnię POz w małym mieście na zadupiu Polski, bo kontakt mailowy z lekarzem rodzinnym mam, i to nie fikcyjny. Przez maila załatwiam recepty, opisy badań, skierowania na badania i inne duperele nie wymagające wizyty czy nawet telefonu do lekarza. Lekarz zerka w wolnej chwili, przeważnie tego samego dnia, najpóźniej następnego i odpisuje. Takie luksusy są u nas na prowincji.
                A ja nie mam takich luksusów. Na prowincję nie będę do poz się przenosić.
                Muszę sobie radzić inaczej.
                • india-mia21 Re: Opis rezonansu 21.06.23, 12:05
                  Ja nie z prowincji a kontakt mailowy z przychodnią mam oraz ze wszystkimi specjalistami, pod których opieką są dzieci czy ja.

Odp na pytanie startowe: wydaje mi się, że nie trzeba przyspieszać wizyty ze względu na opisane zmiany.
      • trzebasiebawic Re: Opis rezonansu 21.06.23, 13:32
        Dlaczego lekarzowi POZ? Lekarz POZ to jakiś specjalista od rezonansu?
        Rezonans powinien być skonsultowany z lekarzem NEUROLOGIEM i dopiero później zasadna byłaby wizyta u lekarza POZ i zastosowanie zaleceń i kontroli wedlug lekarza neurologa.

Mój lekarz poz na podstawie mojego rezonansu odesłał mnie na leczenie stwardnienia rozsianego i stwierdził, że konieczne jest przyjęcie interferony NAJSZYBCIEJ jak się da. Dokładnie tak samo jak endokrynolog.
        Dziś mija 7 lat, przez 7 lat neurolodzy nie widzą SM, za to muszę się leczyć nerwicę lękową, którą wywołał wynik badania i próby interpretwoania go przez lekarzy, którzy NIE SĄ neurologami.
        • india-mia21 Re: Opis rezonansu 21.06.23, 14:15
          Bo z lekarzem poz powinien być kontakt bezproblemowy w ciągu kilku dni a z neurologiem pacjentka będzie miała kontakt w sierpniu. Lekarz poz powinien umieć określić czy potrzebne są pilne działania lub czy pacjentka może czekać na planowaną konsultację
          • trzebasiebawic Re: Opis rezonansu 21.06.23, 14:45
            Gdyby jej stan wymagał szybkiego kontaktu z lekarzem - piszą na opisie rezonansu lekarze radiolodzy. Ja miałam napisane wskazana dalsza kntrola i pilny kontakt z lekarzem.
            Do 20 sierpnia nie jest nawet pół roku, a ledwo dwa miesiące. A autorka nie podaje żadnych ciężkich objawów.

• india-mia21 Re: Opis rezonansu 21.06.23, 15:00
              Całe szczęście, że nam to wyjaśniłaś.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Opis rezonansu 21.06.23, 12:05
      Od kiedy masz cukrzycę?
      • anilorak174 Re: Opis rezonansu 21.06.23, 12:07
        Nie mam cukrzycy. Cukier w normie.
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Opis rezonansu 21.06.23, 20:35
          ??
          Mikroangiopatia – termin medyczny służący do określenia zmian zachodzących w przebiegu cukrzycy w naczyniach krwionośnych o średnicy poniżej 100 μm
          • anilorak174 Re: Opis rezonansu 21.06.23, 20:46
            Glioza o pochodzeniu naczyniowym może wynikać także z migreny, za wysokiego cholesterolu, cisnienia oraz zaburzeń rytmu serca. Tyle mowi google.
            Rozumiem, że diagnozujesz mi cukrzycę przy prawidlowych wartosciach glukozy?
            • memphis90 Re: Opis rezonansu 22.06.23, 09:41
              Wpisała w gogola, spojrzała na pierwszy wynik, wyskoczyła „mikroangiopatia cukrzycowa”.
    • nuka_2 Re: Opis rezonansu 21.06.23, 12:15
      Wizyta u lekarza POZ w przyszłym tygodniu będzie ok, prawdopodobnie do kontroli ciśnienie, badania laboratoryjne w tym cukier, lipidogram, ew. badania „reumatyczne”
      • anilorak174 Re: Opis rezonansu 21.06.23, 12:18
        Dziękuję. Komplet badań miałam w styczniu. Poza niedokrwistością reszta była w normie (m. In. cukier, lipidogram).
    • pani_tau Re: Opis rezonansu 21.06.23, 21:17
      Gdy mnie wyszły fatalne wyniki rezonansu jamy brzusznej to pod opisem było bardzo wyraźnie napisane "punkcja na cito".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka