Dodaj do ulubionych

Urzędnicy - dłuższy urlop

22.06.23, 23:12
A słyszeliście o czymś takim?
Jestem w szoku, szkoda, że pracownicy firm nie mogą dostać takiego dodatkowego urlopu, ciekawe dlaczego?

"Art. 105. [Dodatkowy urlop wypoczynkowy]
1.
Urzędnikowi służby cywilnej przysługuje corocznie dodatkowy urlop wypoczynkowy w wymiarze wynoszącym po 5 latach zatrudnienia w służbie cywilnej 1 dzień. Urlop ten wzrasta z każdym rokiem pracy o 1 dzień aż do osiągnięcia 12 dni.
2.
Do okresu zatrudnienia uprawniającego do dodatkowego urlopu wypoczynkowego wlicza się okres zatrudnienia w administracji publicznej."

sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/sluzba-cywilna-17507152/art-105
Obserwuj wątek
    • ggrr.ruu Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 22.06.23, 23:14
      Mogą. Wystarczy to zapisać w umowie
    • triss_merigold6 Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 22.06.23, 23:24
      urzędnik służby cywilnej oznacza osobę zatrudnioną na podstawie mianowania zgodnie z zasadami określonymi w ustawie;

czego konkretnie nie zrozumiałeś?
      • bywalec2023 Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 22.06.23, 23:28
        nie no zrozumiałem, że masz dodatkowy urlop ponad 26 dni, ale dlaczego?
        • triss_merigold6 Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 22.06.23, 23:49
          Mianowanie jest pozaumownym stosunkiem pracy. Powoduje ono powstanie stosunku służbowego wraz z doręczeniem osobie mianowanej aktu nominacyjnego przez właściwy organ administracji. Stosunek pracy na podstawie mianowania powstaje m.in. z nauczycielami akademickimi, sędziami i urzędnikami służby cywilnej.
          • profes79 Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 23.06.23, 00:00
            Napisz mu jeszcze jakie są konsekwencje mianowania. Bo to najwyraźniej przeoczył.
            Najważniejsze:
            - brak nadgodzin (tylko niedziele i święta oraz godziny nocne)
            - brak możliwości podjęcia jakiejkolwiek dodatkowej dodatkowej pracy zarobkowej (na jakiejkolwiek podstawie - także umów cywilnoprawnych) bez zgody pracodawcy.
            • droch Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 23.06.23, 10:38
              brak nadgodzin (tylko niedziele i święta oraz godziny nocne)

Nieprawda, patrz art. 97 ust. 6-9 UoSC.
              • profes79 Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 23.06.23, 11:07
                Prawda. Tylko przepisy trzeba czytać ze zrozumieniem. 6. dotyczy PRACOWNIKÓW sc; 7 i 8 URZĘDNIKÓW. Zgodnie z 7. urzędnikowi godziny nadliczbowe liczą się tylko w porze nocnej a zgodnie z 8. w niedziele i święta.

I na marginesie - pracownik służby cywilnej nie ma ani dodatku za mianowanie, ani dodatkowego urlopu a jeśli chodzi o dodatkową pracę zarobkową to zgody pracodawcy wymaga tylko umowa o pracę.

Korpus służby cywilnej to pracownicy (zatrudnieni na podstawie umowy o pracę) i urzędnicy (zatrudnieni na podstawie mianowania). Do korpusu nie wliczają się natomiast stanowiska kierownicze obsadzane od kilku lat w drodze powołania.

Urzędnik ma bonusy (urlop, dodatek) natomiast ma też obowiązki (wspominany brak nadgodzin - który z punktu widzenia urzędnika jest chyba najbardziej dotkliwy); brak możliwości podjęcia jakiejkolwiek pracy zarobkowej bez zgody pracodawcy (dotkliwość mniejsza ale i tak potrafi być bolesna).
          • bywalec2023 Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 23.06.23, 00:01
            No w jaki sposób jest to zorganizowane to rozumiem. Ale dlaczego jest więcej tych dni?
            • triss_merigold6 Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 23.06.23, 00:19
              Bonus za uwiązanie.
              • mizantropka_20 Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 23.06.23, 05:51
                Nie wspominaj mu o dodatku, bo zawału dostanie
            • panna.nasturcja Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 23.06.23, 11:19
              No najwyrażniej nie rozumiesz.
    • engine8t Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 23.06.23, 00:33
      A kto ci broni byc takim urzednikiem?
      Wladza sobie krywdy nie robi i takie wprowadza przepisy aby im bylo dobrze i wygodnie.

A wracjac do tych 12 dni
      Masz w roku srednio 260 dni roboczych a wiec dodatkowe 12 dni urlopu to ok 4.5% a wiec jesli zarabiasz 5% wiecej od pracownika sluzby cywilnej to mozesz sobie wziac te 12 dni jako urlop bezplatny i "wyjsc na swoje" A ja zarabiasz 10% wiece to jestes 12 dni "do przodu. ??

Np gdyby naszycm kongresmenom zaoferowac opcje ubezpieczen medycznych takie jakie sa dla plebsu to problem ubezpieczen by sie sam rozwiazal. A tak oni maja i swoje "specjalne" ubezpieczenia i dobrze im sie wiedzie.
      • bywalec2023 Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 23.06.23, 07:35
        Fajnie podsumowałes. Btw, pierwsza krytyka USA ze strony Emgina?
      • droch Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 23.06.23, 10:39
        Czy na każdy przywilej jedyna dozwolona reakcja to "to zostań x, y lub z"? Przecież to jakiś nonsens, dobre zasady, to równe zasady.
        • profes79 Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 23.06.23, 10:58
          Oczywiście. W ramach tych równych zasad urzędnik mianowany ma określone obowiązki bądź ograniczenia, które starannie są tu przez wszystkich pomijalne bo widać z klapkami na oczach tylko ten dodatkowy urlop.
          • panna.nasturcja Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 23.06.23, 11:21
            Bo nie potrafią czytać i nie mają pojęcia kto to jest urzędnik mianowany, czym się różni od pani w okienku i z czym to się wiąże.
          • droch Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 23.06.23, 12:00
            A jakież to ważne zasady nie pozwalają ustawodawcy na umożliwienie wynagradzania urzędnika SC za pracę w godzinach nadliczbowych?
            System jest zły, bo tworzy nieracjonalne ograniczenia z jednej strony, a przywileje z drugiej.
            Ja krytykuję jedno i drugie; wolno mi?
            • triss_merigold6 Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 23.06.23, 12:04
              Zasada dyspozycyjności. W zamian za to ma ten dodatkowy urlop (+ 12 dni osiągalne po latach) i o wiele trudniej go zwolnić.
              • droch Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 23.06.23, 13:14
                Zasada dyspozycyjności nie oznacza zakazu wynagradzania za pracę w godzinach nadliczbowych. Ale ustawodawca woli nie płacić za pracę, tylko rozdaje przywileje, taki system wzięty z ***.

A gwarancja zatrudnienia to ułuda, wystarczy przepchnąć w parlamencie jakąś kolejną mutację ustawy de-coś-tam i już mianowanie wygasa automatycznie.
                • profes79 Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 23.06.23, 14:15
                  Problem jest taki, że z założenia urzędnicy służby cywilnej mieli tworzyć trzon administracji - być apolityczni, kompetentni, działający niezależnie od akurat panującej władzy. Między innymi dlatego urzędnicy mają ustawowo zakaz dodatkowego dorabiania czy brak nadgodzin. Z drugiej strony obydwie te kwestie mają im rekompensować dodatek z tytułu mianowania i dodatkowy wymiar urlopu.
                  I to jest coś, co z jednej strony jest wyrazem dobrze funkcjonującego, cywilizowanego społeczeństwa a z drugiej - jest straszną solą w oku dla każdej kolejnej władzy. Pierwszy wyłom uczynił PiS zmieniając ustawę tak, żeby osoby na kierowniczych stanowiskach wyleciały ze służby cywilnej - powód był bardzo prosty; mianowanego dyrektora wywalić z roboty było dużo ciężej niż dyrektora na podstawie powołania; tak samo łatwiej wsadzić na podstawie powołania "swojaka". W tej chwili urzędnicy służby cywilnej funkcjonują do poziomu naczelnika wydziału; wszystkie stanowiska kierownicze są obsadzane z powołania. Efekt zresztą jest taki, że urzędnikom wcale się do nich nie spieszy (chyba, że naprawdę czują powołanie) bo obsadzenie w drodze powołania zawiesza bieg wszelkich terminów związanych ze służbą cywilną (w tym wspominanego uprawnienia do urlopu czy oceny okresowej, na podstawie której w ramach służby cywilnej awansuje się na kolejne stopnie).

Ze swojej strony nie miałbym problemu z rezygnacji z "przywilejów" o ile równocześnie zwolniono by mnie z dotychczas funkcjonujących zakazów/nakazów (które zwłaszcza w przypadku zakazu dodatkowej pracy zarobkowej są mocno uciążliwe). Na marginesie - ustawa o służbie cywilnej w tym kształcie funkcjonuje od 96' roku (ze zmianami oczywiście, ale podstawowe założenia od początku są takie same).
                  • gris_gris Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 24.06.23, 12:06
                    profes79 napisał:

> Problem jest taki, że z założenia urzędnicy służby cywilnej mieli tworzyć trzon
                    > administracji - być apolityczni, kompetentni, działający niezależnie od akurat
                    > panującej władzy. Między innymi dlatego urzędnicy mają ustawowo zakaz dodatkow
                    > ego dorabiania czy brak nadgodzin. Z drugiej strony obydwie te kwestie mają im
                    > rekompensować dodatek z tytułu mianowania i dodatkowy wymiar urlopu.
                    > I to jest coś, co z jednej strony jest wyrazem dobrze funkcjonującego, cywiliz
                    > owanego społeczeństwa a z drugiej - jest straszną solą w oku dla każdej kolejne
                    > j władzy.

Wlasnie, bo jak to w Polsce, miało byc dobrze, a wyszło jak zawsze. Pamietam, jak PiS rozmontowywał SC za pierwszym razem, jak mnie to szokowało, a przeciez potem juz było tylko gorzej. W wieku krajach służba cywilna to wiekszosc pracowników państwowych, łącznie z nauczycielami na przykład. Ma to swoje minusy, ale plusy ma takie, ze we Francji na przykład zaden najgorszy rząd nie byłby w stanie zdziałać ułamka tego, co PiS zrobił w destrukcji kraju, bo korpus urzędniczy by po prostu nie współpracował. No ale tam dyrektorzy nie musza sie bac utraty pracy, jak wiatr polityczny inaczej powieje.
              • 7katipo Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 23.06.23, 16:59
                Za to łatwiej przenieść, na przykład 🙄
        • engine8t Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 23.06.23, 23:38
          Co znacza rowne zasady? Kazdemu placi tyle samo bez wzgledu co robi?

Zastanow sie dlaczego urzednicy majea wiecej urlopow?
          A dlatego ze zatrudniaj ich za duzo i w zwiazku z tym nie maja dla nich pracy wiec daja im dluzsze urlopy - czyli wiecej dni nie pracuja.
        • engine8t Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 23.06.23, 23:52
          To nie nonsens - Twoje podejscie zas to komuna.
          Kapitalizm nie na tym powinien polegac aby kazdemu po rowno ale kazdemu tyle ile jest "wart" dla pracodawcy.
          Kazdy na rowne szanse aby sie wyksztalcic tzn przygotowac do tego co chce robic i to jest czas decyzji.

Znasz zasady i wynagrodzenia czy ogolna kompensacje na kazdym stanowisku czy rodzaju pracy wiec mozesz na tej podstawie wybierac co tobie akurat pasuje i co dla ciebie jest wazne albo - jesli to mozliwe, negocjowac.
          Chcesz duzo wolnego - badz nauczycielem.
          Mozesz np zamiast inzynierem byc policjantem i bedziesz mial wczesna i niezle platna emeryture.

Ja zawsze preferowalem aby mi placono na tyle abym mogl sobie wszystko co potrzebuje za to kupic i nie chce nic za darmo.
          Np prosilem o 10% wiecej i nie che zadnego platnego urlopu (bo te 10% to ekwiwalent 5 tygodni ) i bralem wolne - "bezplatne" kiedy mi pasowalo..
    • mel_de_tilia Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 23.06.23, 07:53
      Najpierw musisz zdać trudny egzamin oraz znać język obcy (certyfikat). Powodzenia! wink
      • bywalec2023 Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 23.06.23, 07:56
        Zdałem już wiele trudnych egzaminów, także juz po studia i znam dobrze dwa języki obce.
        • czarne-jagody Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 23.06.23, 08:11
          To się zatrudnij w urzędzie i nie zazdrość.
        • mel_de_tilia Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 23.06.23, 09:03
          Chodziło mino to, że to nie jest przywilej „z automatu” dla wszystkich urzędników. Trzeba sobie na to zapracować. Warto, gdy zarabia się od zawsze najniższą krajową. Naprawę, nie ma czego zazdrościć.
          • bywalec2023 Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 23.06.23, 09:20
            Taki urzędnik mianowany zarabia najniższą krajową? Taka triss sprawia wrażęnie, że nie zarabia mało smile
            • panna.nasturcja Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 23.06.23, 11:22
              Czytanie ze zrozumieniem to Ci jednak poważnie szwankuje.
            • mlodyniedowziecia Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 23.06.23, 12:52
              Nie zarabia najniższej krajowej, bo ma dodatek do pensji i pracuje chyba w ministerstwie, a tam najwięcej się zarabia. Ale... tych urzędników o których urlop tak boli Cię głowa jest garstka. Cała administracja to pewnie z 0,5 mln osób, z tego w korpusie służby cywilnej ponad 100 tys. (reszta - samorząd), z tego urzędnicy służby cywilnej (w 2021 r. - 7659 osób). Czyli coś ok. 1,5% wszystkich urzędników w Polsce. Z tego 12 dni dodatkowego urlopu dostaje się po 17 latach pracy, więc nie od razu). Świeżak nie ma nic.
              Śladowa ilość, prawda? Dlaczego tak mało? Bo, po pierwsze są limity (od 50-1500 osób rocznie na całą Polskę), a po drugie egzamin dosyć trudny (test wiedzy, na inteligencję i praca pisemna), gdzie trzeba być wszechstronnym (pytania humanistyczne i matematyczne jednocześnie). Dość powiedzieć, że ze znanego mi urzędu w 2004 r. z przystępujących 50 osób, zdało 14, przy czym podchodziło gros dyrektorów, audytorzy wewnętrzni (polegli na pytaniach humanistycznych), radcy prawni (wykładali się na statystyce) a teraz jest podobno jeszcze trudniej.
              Cały czas jest ciąg na egzamin, bo poza urlopem (drobiazg), wiąże się on z podwyżką, o którą w budżetówce niełatwo.
              Z byciem urzędnikiem s.c. wiąże się też szereg ograniczeń, o których pisano (nie możesz dorobić bez zgody szefa) i nie pisano (składasz oświadczenia majątkowe co roku).
              Wszystko to za pensję zasadniczą bliską minimalnej, nawet po 20 latach pracy.
              • bywalec2023 Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 23.06.23, 15:34
                mlodyniedowziecia, dzięki za wyjaśnienie.

Nie wiedziałem, że tych od cywilnej służby jest tak mało. Myślałem, że to większość urzędników i pracowników ministerstw.
                To znaczy, że zostać takim mianowanym do służby cywilnej to jest niezła fucha? smile

A wyjaśnisz mi 2 rzeczy?
                - dlaczego gosc ktory pracuje w urzedzie marszalkowskim twierdzi że ma 56 dni urlopu rocznie?
                - znajoma w skarbówce ma dodatkowe 10 dni urlopu - to znaczy, że ona jest też w tej służbie cywilnej
                • mlodyniedowziecia Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 24.06.23, 17:37
                  Tak, skarbówka to też służba cywilna. A marszałkowski to samorząd. Nie wiem dlaczego ma aż 56 dni. Może jest radcą prawnym i z dwóch etatów ma łącznie 56 dni,?
              • profes79 Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 23.06.23, 16:03
                Urzędy Marszałkowskie to samorządy; nie podpadają pod służbę cywilną. Pracowników samorządowych regulują osobne przepisy (ustawa o pracownikach samorządowych) w której nie ma nic o dodatkowych urlopach. Nie wiem skąd ma te 56 dni urlopu rocznie; proste wyliczenia wskazują, że nawet urzędnik mianowany w służbie cywilnej ma 26+12 = 38 dni urlopu maksymalnie. Bardzo możliwe, że tylko tak twierdzi smile
                Skarbówka podpada pod służbę cywilną (KAS) ale tam się nakładają dwa systemy - "cywilny" i "skarbowy". Raczej nie przypuszczam, żeby pracownik skarbówki był urzędnikiem mianowanym aczkolwiek jest to możliwe. Niestety nie dokopałem się nigdzie statystyk dotyczących zatrudnienia urzędników mianowanych w podziale na konkretne urzędy albo chociaż ich grupy.
                • mizantropka_20 Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 23.06.23, 16:50
                  To możliwe - znam osobiście
                • 7katipo Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 23.06.23, 17:02
                  No więc przypuść. Bo są.
                • mika_p Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 23.06.23, 17:28
                  > Skarbówka podpada pod służbę cywilną (KAS) ale tam się nakładają dwa systemy - "cywilny" i "skarbowy"

Tylko w urzędach celno-skarbowych - funkcjonariusze służby celno-skarbowej.
                  W urzędach skarbowych i izbach skarbowych jest służba cywilna
                  • profes79 Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 23.06.23, 17:38
                    Może, ale np. w MF już w ramach tego samego departamentu mogą pracować zarówno funkcjonariusze jak i urzędnicy. Generalnie utworzenie KAS pewne problemy rozwiązało a kilka nowych dołożyło.
                • jana111 Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 23.06.23, 18:07
                  Zapewne gość ma 56 dni urlopu, w tym roku, razem z zaległym. Też miewałam coś koło tego.
                  • bywalec2023 Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 23.06.23, 19:46
                    Ale to jest znany z tego forum troll o 101 nickach
        • asiairma Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 23.06.23, 09:15
          Możesz tez zostać pracownikiem naukowym- wtedy przysługuje od razu 36 dni.
          • panna.nasturcja Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 23.06.23, 11:22
            smile smile
          • mlodyniedowziecia Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 23.06.23, 12:53
            Albo zdobyć stopień niepełnosprawności - wtedy 10 dni i wychodzić godzinę szybciej każdego dnia.
            • triss_merigold6 Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 23.06.23, 12:56
              😅 👏
            • bywalec2023 Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 23.06.23, 12:57
              Sam zdobywaj taki stopień jak masz taką chęć.
            • mizantropka_20 Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 23.06.23, 16:52
              Byleby nie lekki - wtedy oba te "przywileje" nie przysługują
          • majaa Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 23.06.23, 15:57
            A tak się zastanawiam, w sumie to dlaczego pracownik naukowy ma tak dużo urlopu? Czym to jest spowodowane, bo przecież nie jakąś szczególną uciążliwością i trudnością, bez przesady.
            • asiairma Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 23.06.23, 19:21
              A nie wiem- przywilej z dawien dawna. Uciążliwość zależy od osoby, niektórzy zap*** jak robociki, aby jakoś się utrzymać (granty, współprace, projekty, praca w weekendy) inni jakoś się poustawiali i potu z czoła nie ocierają. Sporo też się podróżuje i tu taka ciekawostka znana pewnie też innym przebywającym w delegacjach. Jak wyruszasz w niedziele rano a wracasz w sobotę wieczorem to Ci się te dni nie liczą jako praca. No najwyżej, że prowadzisz samochód.
              • bywalec2023 Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 23.06.23, 19:48
                Przepisy o delegacji to gowno.
                Jeździłem juz w delegacje w niedziele i w święto nawet tez - nawet prowadziłem - wynagrodzenia za to zero - jedynie dieta, która w przypadku kraju jest marna, za granica nieco lepsza. Jak dostałem mandat to nie mogłem go rozliczyć w kosztach delegacji, musiałem płacić z własnej kieszeni. A przecież wykonywałem prace dla firmy.
                • angazetka Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 23.06.23, 20:00
                  I mandat złapałeś w ramach pracy? big_grin
                  • bywalec2023 Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 23.06.23, 21:02
                    No jechałem, kierowałem autem w delegacji. Czyli de facto pracowałem. Jeszcze wiozłem kolegę.
                    • droch Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 23.06.23, 21:05
                      Ale to pracodawca wydał tobie polecenie służbowe naruszania przepisów PoRD?
                    • shellyanna Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 24.06.23, 08:16
                      I w trakcie pracy złamałeś przepisy, a później oczekiwałeś, ze ci pracodawca za to zapłaci? 😂 Ty Bywalec urodziłeś się jakieś 40-50 lat za późno. Ty jesteś urodzonym komuchem.
      • engine8t Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 23.06.23, 23:54
        Co ciekawe ze polscy urzednicy zdaja trudne egzaminy po to aby potem utrudniac zycie petentom?
        Nasi nie zdaja a roznica w obsludze przez urzednikow to nieba a ziemia.
        • profes79 Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 24.06.23, 00:11
          Ja widzę, że nadal zrozumienie kim jest urzędnik mianowany przekracza możliwości niektórych.
          Swoją drogą nie wiem w jakim kraju żyjesz ale w praktycznie każdym kraju w Europie masz nabór do służby cywilnej (niezależnie od tego jak się ona nazywa) i odpowiednik urzędnika mianowanego (z różnicami wynikającymi ze specyfiki państwa oczywiście).
          • engine8t Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 24.06.23, 00:24
            Nie wszyscy pracownicy sluzby cywilnej sa mianowani.
            Pracownikiem sluzby cywilnej sa tez pracownicy Urzedow Wojewodzkich czy tez np Nasiennictwa Lesnego. I sa wsrod nich zarowno pracownicy mianowani jaki i na umowie o prace
            pl.wikipedia.org/wiki/S%C5%82u%C5%BCba_cywilna
            • profes79 Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 24.06.23, 07:46
              Owszem, ale w kontekście egzaminów mowa tylko o mianowanych. Ja wiem czym jest służba cywilna; czym się różni urzędnik s.c. od pracownika s.c. tłumaczyłem już wyżej bywalcowi. Urzędników mianowanych w Polsce jest nieco ponad 7 tysięcy.
        • 7katipo Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 24.06.23, 10:05
          Tak, właśnie po to 🙄
          Ile Ty masz lat, 14? 🤔
          • engine8t Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 24.06.23, 18:44
            nie, jeszcze nie
        • bywalec2023 Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 24.06.23, 10:09
          Taka elitarna grupa wśród urzędników to raczej nie przyjmuje petentów tylko siedzi gdzies na cieplej grzędzie wewnątrz? smile ewentualnie kontaktuje się telefonicznie czy poprzez pisma czy maile w trudniejszych sprawach?

Ale ja nie narzekam na obsługę przez polskich urzędników. Po pierwsze prawie wszystko załatwiam online, po drugie są oni zwykle kompetentni, mili i pomocni.

Dotyczy to nawet osób zatrudnionych w sądzie wieczystoksięgowym - to dla mnie tez urzędnicy.
    • ichi51e Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 23.06.23, 08:01
      U TZ w firmie jest cos takiego. Nawet można wziąć roczny na douczanie się.
      Wszystko zależy od firmy co zatrudnia.
    • panna.nasturcja Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 23.06.23, 11:18
      Oczywiście, że mogą, wystarczy to zapisać w umowie o pracę/kontrakcie. Nigdy nie miałeś takiej opcji?
    • eriu Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 23.06.23, 12:10
      Mogą dostać. To firma decyduje czy dostaną.
      • mamkotanagoracymdachu Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 23.06.23, 12:29
        Nie firma, tylko pracownik i pracodawca decydują w drodze negocjacji i następnie umowy. Przecież kodeks pracy określa tylko minimalną liczbe dni urlopu, nie maksymalną.
    • zerlinda Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 23.06.23, 12:22
      Jak zazdrościsz to się tam zatrudnij. Też będziesz miał tyle urlopu.
      • jana111 Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 23.06.23, 14:17
        Po 10 latach (czy po ilu w danym przypadku wychodzi)
      • mizantropka_20 Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 23.06.23, 16:55
        No ale w przerwie pomiędzy urlopami trzeba pracować i czymś się wykazywać
    • la_mujer75 Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 23.06.23, 13:20
      Nie chcę cię denerwowac, ale np. mój brat (nie jest urzędnikiem ) ma 9 tygodni płatnego urlopu.
      I to w Stanach!
    • arthwen Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 23.06.23, 17:35
      Pracownicy firm też mogą, przecież nikt nie zabrania.
      Np firma, w której pracuje mój mąż też ma coś takiego, też liczba dodatkowych dni zależy od stażu. I to zaczynają od roku pracy, a nie po 5 latach tongue_out
    • never.surrender7 Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 23.06.23, 18:45
      Zaserwuję kolejny szok autorowi wątku: sędziowie mają podobnie: przysługuje im urlop dodatkowy w wymiarze 6 dni po 10 latach pracy i 12 dni po 15 latach. Jak to wygląda w praktyce - sędziom kumuluje się niewykorzystany urlop (bo nie ma go kiedy wykorzystać), albo robi się tak, że na urlop wyjeżdża w sobotę, ale urlop bierze np. od środy i jeszcze 2-3 dni chodzi do pracy... Podobnie robi się, jak kadry cisną, że już się za dużo zaległego uzbierało.
      Podobnie jak urzędnicy mianowani sędziowie nie mogą co do zasady podejmować dodatkowego zatrudnienia, mają zadaniowy czas pracy ("czas pracy sędziego określony jest wymiarem jego zadań" czy jakoś tak...)
    • julita165 Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 23.06.23, 22:17
      Ojej...bo wszystkim się wydaje że każdy pracujący w jakimkolwiek urzędzie to urzędnik i ma nie wiadomo jakie przywileje. Otóż nie! To o czym piszesz dotyczy tylko urzędników służby cywilnej. Służba cywilna to generalnie zatrudnieni w organach adm.panstwowej. Czyli uwaga - nie w samorządach! Cała służba cywilna liczy ok 120 tys. osób. Zatrudnieni dzielą się na pracowników, urzędników i zajmujących wyższe stanowiska w służbie cywilnej. Pracownicy to ci zatrudnieni na podstawie umowy o pracę i oni żadnych przywilejów urlopowych nie mają. Jest ich ok 95% w całej służbie cywilnej. Urzędnicy służby cywilnej to osoby zatrudnione na podstawie mianowania. Ok 5%.w całej służbie. I tylko ONI mają ten ekstra urlop. Aby zostać urzędnikiem trzeba zdać specjalny egzamin i zmieścić się w rocznym limicie mianowan wynoszącym ok 200 miejsc na rok ( ile dokładnie w danym roku wynika z ustawy budżetowej + absolwenci KSAP ). No i śladowa reszta to powołani na wyższe stanowiska w służbie cywilnej - równiez bez dodatkowego urlopu. Nie ma o co kopii kruszyć. A po co mianowani? Ano chodzi o to aby najlepszych, poprzez pewne dodatkowe gratyfikacje - urlop i dodatek finansowy-zwiazac z miejscem pracy, co ma sens biorąc pod uwagę ogromne problemy z naborami i gigantyczna fluktuacje kadr.
      • bywalec2023 Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 24.06.23, 10:04
        Julita, Dziski za ładne wytłumaczenie
    • segregatorwpaski Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 23.06.23, 23:13
      Gdybyś rzeczywiście bywał, wiedziałbyś, ze wiele grup zawodowych ma dodatkowy urlop, w różnym wymiarze na różnych warunkachwink Jeżeli chodzi o mianowanie - to egzamin państwowy, wcale niełatwy, w dodatku są limity mianowań na rok, czasami mianowania zupełnie się wstrzymuje. Natomiast samo mianowanie to nie tylko dodatkowy urlop ale także i dodatek do pensji. Są i minusy, ale to już możesz sobie poczytać w ustawie, jesteś mądry, zdałeś dużo trudnych egzaminów to to ogarniesz. Piszesz o tym, ze jesteś dobry w tym co robisz, masz pozdawane ważne egzaminy itp. a nie zatrudniasz się w firmie, która ma taki profit w postaci urlopu? Mój brat właśnie zmieniał pracę, wymiar urlopu był negocjowalną częścią ustaleń, firmy chcąc pozyskać atrakcyjnego pracownika często proponują bonusy - pakiety różnego rodzaju, dopłaty do nauki języków dla rodziny, dodatki na 'zagospodarowanie' i także dodatkowy urlop. Bratu udało się ogarnąć dodatkowe 10 dni. IT.
      • bywalec2023 Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 24.06.23, 10:05
        Rzeczywiście, rzuciłem pamięcią wstecz i firma dawała przez lata różne dodatkowe urlopy.
        Ale tak żeby mieć na stałe 36 dni to nie.
        • 7katipo Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 24.06.23, 10:07
          38 😛
        • engine8t Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 24.06.23, 18:46
          A ty wygladasz po prostu na zazdrosnego. chcesz wiecej - czegokolwiek, "zapracuj" sobie na to a nie narzekaj ze ktos ma wiecej.
          • bywalec2023 Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 24.06.23, 18:50
            Enginku nie o to chodzi. Twój kraj w ogóle nie dorósł do urlopów wypoczynkowych. Pytanie czy nie powinnismy działać by wydłużyć wymiar urlopu w Polsce dla wezystkich do 30 albo 35 dni
          • mika_p Re: Urzędnicy - dłuższy urlop 24.06.23, 19:51
            Bywalec, a kto za to zapłaci? Przy minimalnej pensji, która zaraz będzie obowiązywać, i założeniu, że w miesiącu pracuje się średnio 21 dni, dodatkowy dzień wolnego dla pracownika to dla pracodawcy koszt ponad 200 zł - kiedy pracownika się ma, ale nie ma się z niego korzyści, za to trzeba zapłacić mu pensję i składki. Przy wyższej pensji oczywiście odpowiednio więcej.
            Jakbyś nie wiedział, przedsiębiorstwo to nie jest instytucja charytatywna, tylko ma zarabiać, więc generalnie koszty przerzuca w ceny. Za małą mamy inflację? Potrzebny kolejny bodziec do wzrostu cen?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka