Dodaj do ulubionych

Łóżko kontynentalne

25.06.23, 09:47
Z jakiej firmy polecacie? Chcę kupić dla syna i im więcej szukam tym gorzej. Polećcie coś proszę.
Obserwuj wątek
    • krwawy.lolo Re: Łóżko kontynentalne 25.06.23, 09:50
      A do kompletu robot planetarny.
      Kto wymyśla takie nazwy? smile
      • sueellen Re: Łóżko kontynentalne 25.06.23, 11:59
        Anglicy. Ta nazwa to kalka z angielskiego. Kontynentem nazywają Europe (bez wysp). Łóżko kontynentalne to popularne łóżko na którym sypiają europejczycy np Francuzi. Jak Anglik je na śniadanie croissanty to też twierdzi że je śniadanie kontynentalne. W języku polskim brzmi to bezsensownie.
        • krwawy.lolo Re: Łóżko kontynentalne 25.06.23, 12:07
          W Niemczech nazywa się to Boxspringbett. I jak ktoś ru wspomniał, po polsku tapczan. smile
          • krwawy.lolo Re: Łóżko kontynentalne 25.06.23, 12:08
            Tylko dzisiaj już nie sprzedają ani tapczanów ani wersalek.
            • emateczka Re: Łóżko kontynentalne 25.06.23, 12:10
              W twojej bańce nie, w realnym świecie tapczanów i wersalek jest do wypęku.
              • krwawy.lolo Re: Łóżko kontynentalne 25.06.23, 12:20
                Autorka wątku żyje w tej samej bańce?
                • mamtrzykotyidwato5 Re: Łóżko kontynentalne 25.06.23, 19:50
                  Być może.
            • szmytka1 Re: Łóżko kontynentalne 26.06.23, 07:26
              Jak to nie, nie wiem jak sklepy sieciowe, ale niesieciowy każdy sklep meblowy ma w ofercie.
        • chatgris01 Re: Łóżko kontynentalne 25.06.23, 20:09
          sueellen napisała:

> Łóżko kontynentalne to popularne łóżko na którym sypiają europejczycy np Francuzi.

Yyyyyyy? Jesli faktycznie masz na mysli tapczan, to informuje, ze jeszcze nigdy nie widzialam go nigdzie we Francji , ani u kogos w domu, ani w sklepie (z trudem wyszukalam kiedys tylko na internecie, jak rozwazalam kupno dla siebie).
          • dni_minione Re: Łóżko kontynentalne 25.06.23, 20:50
            To takie popularne w Europie łózko hotelowe. Podnosi mu się cała góra jak tapczanowi, ale niekoniecznie w tym szerokim kierunku, u mnie podnoszona jest ta węższa część i jest na takich suwakach hydraulicznych, że można jednym palcem to trzymać w górze. Wygodne, polecam.
            • chatgris01 Re: Łóżko kontynentalne 25.06.23, 20:57
              We francuskich hotelach tez sie nigdy nie natknelam.

Wszedzie za to widywalam/widuje tutaj albo tradycyjne lozka lub stelaze z materacami, albo rozkladane kanapy (niektore podobne do polskich wersalek).
              • emateczka Re: Łóżko kontynentalne 25.06.23, 21:15
                O takim łóżku rozmawiamy?
                Bardzo popularne, moi rodzice kupili takie 20 lat temu, my w zeszłym roku wymieniliśmy swoje na nóżkach na takie właśnie.
                • krwawy.lolo Re: Łóżko kontynentalne 26.06.23, 07:33
                  Przypomniałaś mi tym zdjęciem dowcip ze schyłkowego peerelu. Babciu, po co ci ten olej? Przecież masz już cały tapczan?
                  • emateczka Re: Łóżko kontynentalne 26.06.23, 17:16
                    Nie moge sie przestac smiac....
              • sueellen Re: Łóżko kontynentalne 26.06.23, 12:49
                Bo po co w hotelu łóżko że zbiornikiem na pościel? W hotelach w większości są divan beds
          • sueellen Re: Łóżko kontynentalne 26.06.23, 12:47
            To jest po prostu łóżko które ma zbiornik na pościel albo szuflady Anię pustkę nad podłogą. Znanego minz PRL-u tapczanu mi nijak nie przypomina. Miałam takie wielokrotnie, mają headboard, osobny materac i można je nabyć w rozmiarze King size.

Poza tym nie pisze że te łóżka pochodzą z Francji . Mam na myśli to że dotarły na wyspy "z kontynentu", a z którego kraju to wszystko jedno ( choć zazwyczaj była to Francja)
            • chatgris01 Re: Łóżko kontynentalne 26.06.23, 19:41
              No nie, we Francji nie sa popularne zadne lozka ze zbiornikamli na posciel i podnoszonym materacem, niezaleznie czy to tapczany, czy nie, natomiast takie, jakie opisala ponizej mikams75 jak najbardziej, sa bardzo popularne: lozko kontynentalne to stelaz ze sprezynami na nozkach, z oiciem materialowym, na tym jest materac . Ale one wlasnie maja pustke nad podloga.
    • dni_minione Re: Łóżko kontynentalne 25.06.23, 10:59
      Kupiłam na allegro, takie ze sprężynowym materacem. Początkowo nie byłam zachwycona, ale dokupiłam dość wysoką nakładkę z pianki memory/kokos/inna pianka i w tabdemie świetnie się spisują.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Łóżko kontynentalne 25.06.23, 11:20
      Poszukaj pod nazwą tapczan. Kupisz to samo, ale o połowę taniej.
      • pursuedbyabear Re: Łóżko kontynentalne 25.06.23, 12:56
        Cóż łóżko kontynentalne ma wspólnego z tapczanem?...
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Łóżko kontynentalne 25.06.23, 19:51
          Wszystko oprócz nazwy.
          • pursuedbyabear Re: Łóżko kontynentalne 26.06.23, 05:40
            Jako posiadaczka srogo wątpię.
      • mikams75 Re: Łóżko kontynentalne 26.06.23, 07:46
        lozko konynentalne to stelaz ze sprezynami na nozkach, z oiciem materialowym, na tym jest materac a na wierzchu topper. Tapczan to skrzynia na posciel a na niej podnoszona deska, do ktorej jest na stale przytwierdzony materac i calosc obita jakims materialem.
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Łóżko kontynentalne 26.06.23, 10:24
          No to zgadnij co to jest tapczan, czy łóżko kontynentalne?

• ib_k Re: Łóżko kontynentalne 26.06.23, 10:38
            To jest tapczan, łóżko kontynentalne jest bez skrzyni na posciel
            • dni_minione Re: Łóżko kontynentalne 26.06.23, 14:07
              A skąd, na zdjęciu jest łóżko kontynentalne, moje jest prawie takie samo.
              • ib_k Re: Łóżko kontynentalne 26.06.23, 20:25
                Mylisz się, to jest tapczan, łóżko kontynentalne nie ma skrzyni na pościel. To że "na pierwszy rzut oka" mogą wyglądądac podobnie nie oznacza że są takie same
                • mamtrzykotyidwato5 Re: Łóżko kontynentalne 26.06.23, 21:01
                  Łóżko kontynentalne może mieć skrzynię na pościel, albo może nie mieć, to nie jest wyznacznik.
                  Podobnie jest z tapczanem, może być ze skrzynią i bez.
                  Ale jak się teraz wczytałam w te łóżka, to rzeczywiście różni się trochę od tapczanu, choć nie wizualnie, a wewnętrznie.
              • mikams75 Re: Łóżko kontynentalne 26.06.23, 20:52
                to jest tapczan, ktory probuje wygladem udawac lozko kontynentalne.
                • mamtrzykotyidwato5 Re: Łóżko kontynentalne 26.06.23, 21:43
                  Tak, masz rację. Poczytałam i już teraz wiem, że większość łóżek kontynentalnych, które można znaleźć w internecie, to nie są łóżka kontynentalne, tylko tapczany, które udają łóżka kontynentalne.
                  To nie jest łóżko kontynentalne, tylko tapczan(dlatego proponowałam kupienie tapczanu, bo myślałam, że to jest łóżko)
                  www.arsyl-meble.pl/lozka-kontynentalne/2659-lozko-kontynentalne-toja-pojemnik-na-posciel.html

i to nie jest łóżko kontynentalne:
                  graingold.pl/12020-Lozko-kontynentalne-180x200-Saria.html

i to też, nie jest łóżko kontynentalne:
                  lozkodesign.pl/pl/p/Lozko-kontynentalne-180x200-Forest-1-zielone-z-dwoma-pojemnikami-na-posciel/1427

a to jest prawdziwe łóżko kontynentalne:
                  www.paczkameble.pl/magnus-6b-lozko-kontynentalne-duo-160x200-p-4067.html

Nie musi być tak otwierane, nie musi być dzielone na pół, może mieć skrzynię na pościel, alb jej nie mieć, ale musi mieć dwa materace: dolny wypełniony sprężynami bonellowymi w drewnianej skrzyni i drugi materac, który może być ze sprężynami, kieszeniowy, albo bez sprężyn: piankowy, lateksowy itp. Topper, czyli ten cienki materacyk na wierzchu, może być lub nie, jak się komu podoba.
                  Tapczan ma tylko jeden materac zwykle ze sprężynami bonellowymi z wierzchnią warstwą z pianki, lub czegoś innego. no i może tez mieć topper.

No więc, autorko wątku, jeśli planowałaś kupić łóżko kontynentalne, które łóżko kontynentalne tylko udaje, to kup tapczan, będzie tak samo wygodny, a tańszy, bo nazywa się tapczanem, a nie łóżkiem kontynentalnym, a jeśli planowałaś kupić prawdziwe łóżko kontynentalne, to nie kupuj tapczanu, tylko poszukaj prawdziwego łóżka. Mało ich w sumie w internetach jest.
    • saszanasza Re: Łóżko kontynentalne 25.06.23, 11:38
      Uważam, że zwykłe łóżko z dość wysokim i dobrym materacem w zupełności wystarczy, no chyba że to królewicz „na ziarnku grochu”.
      • zerlinda Re: Łóżko kontynentalne 25.06.23, 12:38
        Chce czegoś naprawdę dobrego i wytrzymałego.
    • emateczka Re: Łóżko kontynentalne 25.06.23, 12:04
      Ale dlaczego gorzej? Takich łóżek jest masa, z czym masz problem?
      Napisz czego szukać to coś podpowiemy.
      Ja kupilam łóżko (wg twojej terminologii "kontynentalne") rok temu na Allegro za mniej niż 1000 zł, dokupiłam topper i jestem bardzo zadowolona.
      • zerlinda Re: Łóżko kontynentalne 25.06.23, 12:37
        Mam problem co wybrać. Chcę na to łóżko materac lateksowy dodatkowo. Warto szukać droższych czy tańsze reż będzie ok?
        • dni_minione Re: Łóżko kontynentalne 25.06.23, 12:56
          Materac normalny, standardowo wysoki jeszcze na łóżko kontynentalne? To razem za wysokie będzie. Kup dobry topper taki do 10 cm max.
        • emateczka Re: Łóżko kontynentalne 25.06.23, 14:25
          Ja mam tanie i jestem bardzo zadowolona. Największe znaczenie ma i tak materac, reszta to kwestia estetyki głównie i dodatków typu mechanizm podnoszenia łóżka. No i firmy.
    • eva_evka Re: Łóżko kontynentalne 25.06.23, 19:46
      Hilding. Poczytaj jak są skonstruowane ich łóżka.
    • alpepe Re: Łóżko kontynentalne 26.06.23, 14:26
      Kupowałam do mieszkania nad morzem łóżka tutaj: trada.eu, z tym, że wzięliśmy hotelowe Dubaj. Ale są tam też modele z pojemnikiem na pościel. Brałabym od nich, gdybym potrzebowała łóżka z pojemnikiem.
      • raphidophora_tetrasperma Re: Łóżko kontynentalne 26.06.23, 21:31
        Fajne i atrakcyjne cenowo. Długo je masz, jak sie sprawują materace? Rozumiem, że pod materacem są sprężyny, a nie płyta? Opcja dwóch łóżek z kólkami jest bardzo kusząca. Jak się człowiek zdenerwuje na drugą osobę, moze wziac ze sobą lózko i przeniesc sie do innego pomieszczenia.
        • raphidophora_tetrasperma Re: Łóżko kontynentalne 26.06.23, 21:32
          Doczytałam "Podstawę ze sprężynami kieszeniowymi możesz uzupełnić o materac"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka