zerlinda 25.06.23, 09:47 Z jakiej firmy polecacie? Chcę kupić dla syna i im więcej szukam tym gorzej. Polećcie coś proszę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krwawy.lolo Re: Łóżko kontynentalne 25.06.23, 09:50 A do kompletu robot planetarny. Kto wymyśla takie nazwy? Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Łóżko kontynentalne 25.06.23, 11:59 Anglicy. Ta nazwa to kalka z angielskiego. Kontynentem nazywają Europe (bez wysp). Łóżko kontynentalne to popularne łóżko na którym sypiają europejczycy np Francuzi. Jak Anglik je na śniadanie croissanty to też twierdzi że je śniadanie kontynentalne. W języku polskim brzmi to bezsensownie. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Łóżko kontynentalne 25.06.23, 12:07 W Niemczech nazywa się to Boxspringbett. I jak ktoś ru wspomniał, po polsku tapczan. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Łóżko kontynentalne 25.06.23, 12:08 Tylko dzisiaj już nie sprzedają ani tapczanów ani wersalek. Odpowiedz Link Zgłoś
emateczka Re: Łóżko kontynentalne 25.06.23, 12:10 W twojej bańce nie, w realnym świecie tapczanów i wersalek jest do wypęku. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Łóżko kontynentalne 25.06.23, 12:20 Autorka wątku żyje w tej samej bańce? Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Łóżko kontynentalne 26.06.23, 07:26 Jak to nie, nie wiem jak sklepy sieciowe, ale niesieciowy każdy sklep meblowy ma w ofercie. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Łóżko kontynentalne 25.06.23, 20:09 sueellen napisała: > Łóżko kontynentalne to popularne łóżko na którym sypiają europejczycy np Francuzi. Yyyyyyy? Jesli faktycznie masz na mysli tapczan, to informuje, ze jeszcze nigdy nie widzialam go nigdzie we Francji , ani u kogos w domu, ani w sklepie (z trudem wyszukalam kiedys tylko na internecie, jak rozwazalam kupno dla siebie). Odpowiedz Link Zgłoś
dni_minione Re: Łóżko kontynentalne 25.06.23, 20:50 To takie popularne w Europie łózko hotelowe. Podnosi mu się cała góra jak tapczanowi, ale niekoniecznie w tym szerokim kierunku, u mnie podnoszona jest ta węższa część i jest na takich suwakach hydraulicznych, że można jednym palcem to trzymać w górze. Wygodne, polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Łóżko kontynentalne 25.06.23, 20:57 We francuskich hotelach tez sie nigdy nie natknelam. Wszedzie za to widywalam/widuje tutaj albo tradycyjne lozka lub stelaze z materacami, albo rozkladane kanapy (niektore podobne do polskich wersalek). Odpowiedz Link Zgłoś
emateczka Re: Łóżko kontynentalne 25.06.23, 21:15 O takim łóżku rozmawiamy? Bardzo popularne, moi rodzice kupili takie 20 lat temu, my w zeszłym roku wymieniliśmy swoje na nóżkach na takie właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Łóżko kontynentalne 26.06.23, 07:33 Przypomniałaś mi tym zdjęciem dowcip ze schyłkowego peerelu. Babciu, po co ci ten olej? Przecież masz już cały tapczan? Odpowiedz Link Zgłoś
emateczka Re: Łóżko kontynentalne 26.06.23, 17:16 Nie moge sie przestac smiac.... Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Łóżko kontynentalne 26.06.23, 12:49 Bo po co w hotelu łóżko że zbiornikiem na pościel? W hotelach w większości są divan beds Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Łóżko kontynentalne 26.06.23, 12:47 To jest po prostu łóżko które ma zbiornik na pościel albo szuflady Anię pustkę nad podłogą. Znanego minz PRL-u tapczanu mi nijak nie przypomina. Miałam takie wielokrotnie, mają headboard, osobny materac i można je nabyć w rozmiarze King size. Poza tym nie pisze że te łóżka pochodzą z Francji . Mam na myśli to że dotarły na wyspy "z kontynentu", a z którego kraju to wszystko jedno ( choć zazwyczaj była to Francja) Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Łóżko kontynentalne 26.06.23, 19:41 No nie, we Francji nie sa popularne zadne lozka ze zbiornikamli na posciel i podnoszonym materacem, niezaleznie czy to tapczany, czy nie, natomiast takie, jakie opisala ponizej mikams75 jak najbardziej, sa bardzo popularne: lozko kontynentalne to stelaz ze sprezynami na nozkach, z oiciem materialowym, na tym jest materac . Ale one wlasnie maja pustke nad podloga. Odpowiedz Link Zgłoś
dni_minione Re: Łóżko kontynentalne 25.06.23, 10:59 Kupiłam na allegro, takie ze sprężynowym materacem. Początkowo nie byłam zachwycona, ale dokupiłam dość wysoką nakładkę z pianki memory/kokos/inna pianka i w tabdemie świetnie się spisują. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Łóżko kontynentalne 25.06.23, 11:20 Poszukaj pod nazwą tapczan. Kupisz to samo, ale o połowę taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Łóżko kontynentalne 25.06.23, 12:56 Cóż łóżko kontynentalne ma wspólnego z tapczanem?... Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Łóżko kontynentalne 25.06.23, 19:51 Wszystko oprócz nazwy. Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Łóżko kontynentalne 26.06.23, 05:40 Jako posiadaczka srogo wątpię. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Łóżko kontynentalne 26.06.23, 07:46 lozko konynentalne to stelaz ze sprezynami na nozkach, z oiciem materialowym, na tym jest materac a na wierzchu topper. Tapczan to skrzynia na posciel a na niej podnoszona deska, do ktorej jest na stale przytwierdzony materac i calosc obita jakims materialem. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Łóżko kontynentalne 26.06.23, 10:24 No to zgadnij co to jest tapczan, czy łóżko kontynentalne? Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: Łóżko kontynentalne 26.06.23, 10:38 To jest tapczan, łóżko kontynentalne jest bez skrzyni na posciel Odpowiedz Link Zgłoś
dni_minione Re: Łóżko kontynentalne 26.06.23, 14:07 A skąd, na zdjęciu jest łóżko kontynentalne, moje jest prawie takie samo. Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: Łóżko kontynentalne 26.06.23, 20:25 Mylisz się, to jest tapczan, łóżko kontynentalne nie ma skrzyni na pościel. To że "na pierwszy rzut oka" mogą wyglądądac podobnie nie oznacza że są takie same Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Łóżko kontynentalne 26.06.23, 21:01 Łóżko kontynentalne może mieć skrzynię na pościel, albo może nie mieć, to nie jest wyznacznik. Podobnie jest z tapczanem, może być ze skrzynią i bez. Ale jak się teraz wczytałam w te łóżka, to rzeczywiście różni się trochę od tapczanu, choć nie wizualnie, a wewnętrznie. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Łóżko kontynentalne 26.06.23, 20:52 to jest tapczan, ktory probuje wygladem udawac lozko kontynentalne. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Łóżko kontynentalne 26.06.23, 21:43 Tak, masz rację. Poczytałam i już teraz wiem, że większość łóżek kontynentalnych, które można znaleźć w internecie, to nie są łóżka kontynentalne, tylko tapczany, które udają łóżka kontynentalne. To nie jest łóżko kontynentalne, tylko tapczan(dlatego proponowałam kupienie tapczanu, bo myślałam, że to jest łóżko) www.arsyl-meble.pl/lozka-kontynentalne/2659-lozko-kontynentalne-toja-pojemnik-na-posciel.html i to nie jest łóżko kontynentalne: graingold.pl/12020-Lozko-kontynentalne-180x200-Saria.html i to też, nie jest łóżko kontynentalne: lozkodesign.pl/pl/p/Lozko-kontynentalne-180x200-Forest-1-zielone-z-dwoma-pojemnikami-na-posciel/1427 a to jest prawdziwe łóżko kontynentalne: www.paczkameble.pl/magnus-6b-lozko-kontynentalne-duo-160x200-p-4067.html Nie musi być tak otwierane, nie musi być dzielone na pół, może mieć skrzynię na pościel, alb jej nie mieć, ale musi mieć dwa materace: dolny wypełniony sprężynami bonellowymi w drewnianej skrzyni i drugi materac, który może być ze sprężynami, kieszeniowy, albo bez sprężyn: piankowy, lateksowy itp. Topper, czyli ten cienki materacyk na wierzchu, może być lub nie, jak się komu podoba. Tapczan ma tylko jeden materac zwykle ze sprężynami bonellowymi z wierzchnią warstwą z pianki, lub czegoś innego. no i może tez mieć topper. No więc, autorko wątku, jeśli planowałaś kupić łóżko kontynentalne, które łóżko kontynentalne tylko udaje, to kup tapczan, będzie tak samo wygodny, a tańszy, bo nazywa się tapczanem, a nie łóżkiem kontynentalnym, a jeśli planowałaś kupić prawdziwe łóżko kontynentalne, to nie kupuj tapczanu, tylko poszukaj prawdziwego łóżka. Mało ich w sumie w internetach jest. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Łóżko kontynentalne 25.06.23, 11:38 Uważam, że zwykłe łóżko z dość wysokim i dobrym materacem w zupełności wystarczy, no chyba że to królewicz „na ziarnku grochu”. Odpowiedz Link Zgłoś
zerlinda Re: Łóżko kontynentalne 25.06.23, 12:38 Chce czegoś naprawdę dobrego i wytrzymałego. Odpowiedz Link Zgłoś
emateczka Re: Łóżko kontynentalne 25.06.23, 12:04 Ale dlaczego gorzej? Takich łóżek jest masa, z czym masz problem? Napisz czego szukać to coś podpowiemy. Ja kupilam łóżko (wg twojej terminologii "kontynentalne") rok temu na Allegro za mniej niż 1000 zł, dokupiłam topper i jestem bardzo zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
zerlinda Re: Łóżko kontynentalne 25.06.23, 12:37 Mam problem co wybrać. Chcę na to łóżko materac lateksowy dodatkowo. Warto szukać droższych czy tańsze reż będzie ok? Odpowiedz Link Zgłoś
dni_minione Re: Łóżko kontynentalne 25.06.23, 12:56 Materac normalny, standardowo wysoki jeszcze na łóżko kontynentalne? To razem za wysokie będzie. Kup dobry topper taki do 10 cm max. Odpowiedz Link Zgłoś
emateczka Re: Łóżko kontynentalne 25.06.23, 14:25 Ja mam tanie i jestem bardzo zadowolona. Największe znaczenie ma i tak materac, reszta to kwestia estetyki głównie i dodatków typu mechanizm podnoszenia łóżka. No i firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
eva_evka Re: Łóżko kontynentalne 25.06.23, 19:46 Hilding. Poczytaj jak są skonstruowane ich łóżka. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Łóżko kontynentalne 26.06.23, 14:26 Kupowałam do mieszkania nad morzem łóżka tutaj: trada.eu, z tym, że wzięliśmy hotelowe Dubaj. Ale są tam też modele z pojemnikiem na pościel. Brałabym od nich, gdybym potrzebowała łóżka z pojemnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
raphidophora_tetrasperma Re: Łóżko kontynentalne 26.06.23, 21:31 Fajne i atrakcyjne cenowo. Długo je masz, jak sie sprawują materace? Rozumiem, że pod materacem są sprężyny, a nie płyta? Opcja dwóch łóżek z kólkami jest bardzo kusząca. Jak się człowiek zdenerwuje na drugą osobę, moze wziac ze sobą lózko i przeniesc sie do innego pomieszczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
raphidophora_tetrasperma Re: Łóżko kontynentalne 26.06.23, 21:32 Doczytałam "Podstawę ze sprężynami kieszeniowymi możesz uzupełnić o materac" Odpowiedz Link Zgłoś