Dodaj do ulubionych

Rodzinna weekendowa śniadaniówka

01.07.23, 10:59
Oglądamy sobie w weekendy do kawy po śniadaniu Roberta Makłowicza. Super jest ale szukam urozmaicenia.
Potrzebuje programu: popularno naukowego, naukowego, przyrodniczego, podróżniczego ewentualnie historycznego dla całej rodziny. Musi nadawać się dla rozgarniętego 6 latka. Dajcie cośsmile
Obserwuj wątek
    • naturella Re: Rodzinna weekendowa śniadaniówka 01.07.23, 11:06
      Niestety nie pomogę, bo ostatni raz rodzinnie oglądałam jakieś programy w TV w roku 1990. Później już zawsze mi było szkoda czasu na taki sposób spędzania weekendu, poza tym możliwości się znacznie poszerzyły. Tak, wiem jestem wredna, ale to pewnie z zazdrości. Żeby mój wpis nie był tak zupełnie z dudy to polecę Netflix i tam całą masę filmów dokumentalnych - w każdym temacie, co Was interesuje to znajdziecie. Programów telewizyjnych nie znam w ogóle.
      • kafana Re: Rodzinna weekendowa śniadaniówka 01.07.23, 18:00
        Coś Ty w ogóle napisała?
        Spędzanie weekendow?😂
        A gdzie ja napisalam ze chce program telewizyjny? Nie mam anteny nawet. Maklowicza oglądam na youtubie i jak już przestaniesz być wredna to poleć co na tym netflixie włączyć żeby spełniało moje kryteria.
        • naturella Re: Rodzinna weekendowa śniadaniówka 01.07.23, 20:10
          Weź, kto ma czas cokolwiek oglądać w weekend - jest tyle rzeczy do zrobienia. Dlatego byłam wredna, bo tak powolnie i leniwie zabrzmiał Twój post 🙄 A jeśli o Netflix chodzi, wybierz w Kategoriach (na górze, po prawej) Dokumentalne - a potem w tych miniaturkach programów Dokumenty naukowe i przyrodnicze. Tam jest cała masa ciekawych filmów, zależy co Was interesuje - są opisy, więc na pewno coś wybierzesz. Moja siostra ma dzieci nieco starsze od Twojego (młodszy ma 7) i z zaciekawieniem oglądają dokumenty o zwierzętach i geograficzne.
          • iuscogens Re: Rodzinna weekendowa śniadaniówka 02.07.23, 06:36
            Jeśli post o rodzinnym wypiciu kawy wzbudza w tobie wredotę i jest oznaką lenistwa i po wolności to ty pewnie z tych co od 6 rano latają jak kot z pęcherzem, dręczą resztę rodziny swoją nadpobudliwością i nie dają innym chwili odpocząć???
            • naturella Re: Rodzinna weekendowa śniadaniówka 02.07.23, 07:15
              Tak, dokładnie taka jestem. Dziś o 5.30 byłam już z psami na spacerze wink
              • szarmszejk123 Re: Rodzinna weekendowa śniadaniówka 02.07.23, 07:47
                A dlaczego uważasz, że latanie od świtu jak wściekła jest lepsze od spokojnego, rodzinnego sniadania? Co w tym niby lepszego?
                • berdebul Re: Rodzinna weekendowa śniadaniówka 02.07.23, 09:26
                  Wszystko jest lepsze niż tv do posiłków.
                  • mandre_polo Re: Rodzinna weekendowa śniadaniówka 02.07.23, 09:31
                    berdebul napisała:

> Wszystko jest lepsze niż tv do posiłków.

A telefon w ręku w weekend by przeglądać internet jest OK?
                    • berdebul Re: Rodzinna weekendowa śniadaniówka 02.07.23, 12:56
                      Śniadania i posiłki w ogóle służą nam do rozmów, planowania dnia/zakupow, lub gry w planszowki - mamy kilka mini gier typu 5 w linii, pentago itd.
                      • chococaffe Re: Rodzinna weekendowa śniadaniówka 02.07.23, 12:59
                        Ale wiesz, że można rozmawiać oglądając program? Na tematy związane z programem?
                        • berdebul Re: Rodzinna weekendowa śniadaniówka 02.07.23, 16:07
                          Wszystko można, pytanie czy warto. Badania pokazują, ze osoby oglądające tv w czasie posiłków jedzą więcej.
                          • daniela34 Re: Rodzinna weekendowa śniadaniówka 02.07.23, 16:15
                            Tak tylko nieśmiało zauważam, że wątkodajka chce coś "do kawy po śniadaniu."
                            Ja z kolei oglądając dziś telewizję podczas śniadania zjadłam pół kromki chleba, plasterek salami i dwa plasterki małosolnego. Jeśli zjadłam "więcej" to mniej =0.
                          • chococaffe Re: Rodzinna weekendowa śniadaniówka 02.07.23, 16:29
                            Warto. Bardzo lubię te nasze rozmowy.
                            • chococaffe Re: Rodzinna weekendowa śniadaniówka 02.07.23, 16:36
                              p.s. a kawy piję tyle samo ile planowałam
                          • mid.week Re: Rodzinna weekendowa śniadaniówka 02.07.23, 16:39
                            berdebul napisała:

> Wszystko można, pytanie czy warto. Badania pokazują, ze osoby oglądające tv w c
                            > zasie posiłków jedzą więcej.

Badania dowodzą ze jedza wiecej ci ktorzy sie na jedzeniu nie skupiają jako na jedynej czynności, niezaleznie czy to tv, książka czy spotkanie rodzinne. Zeby jesc mniej trzeba to robic wolno i kontemplować. Albo po prostu nalozyc na talerz zaplanowaną porcje. Wole to drugie, nie chce mi sie siedziec i żuć dla żucia.
                  • mid.week Re: Rodzinna weekendowa śniadaniówka 02.07.23, 12:05
                    berdebul napisała:

> Wszystko jest lepsze niż tv do posiłków.

Nieprawda, nie ma nic lepszego od tv bo telefon, książkę czy gazetę trzeba trzymać i wtedy trudniej jest jesc jedna ręką 🙄
          • daniela34 Re: Rodzinna weekendowa śniadaniówka 02.07.23, 10:01
            A co złego w "powolnie i leniwie"? Bo ja właśnie powolnie i leniwie dopiero wstałam i piję kawę oglądając (!) w telewizji (!) do kawy program polityczny. I o ile rozumiem, że ktoś tak nie lubi o tyle nie rozumiem, dlaczego miałoby to usprawiedliwiać wredne wpisy.
            • szarmszejk123 Re: Rodzinna weekendowa śniadaniówka 02.07.23, 10:20
              Otóż to.
            • naturella Re: Rodzinna weekendowa śniadaniówka 02.07.23, 11:54
              Przecież napisałam, że to zapewne z zazdrości 🤷‍♀️
    • brenda_bee Re: Rodzinna weekendowa śniadaniówka 01.07.23, 11:13
      Galileo na TV4
      Polska z góry
      Świat z góry
      • krwawy.lolo Re: Rodzinna weekendowa śniadaniówka 01.07.23, 11:15
        Między Niebem a Ziemią na TVP.
        • wiosennedni5 Re: Rodzinna weekendowa śniadaniówka 01.07.23, 15:04
          🤨
        • malaperspektywa Re: Rodzinna weekendowa śniadaniówka 01.07.23, 20:25
          A to jakaś komedia?
    • biala_ladecka Re: Rodzinna weekendowa śniadaniówka 01.07.23, 12:57
      Flying the nest na youtube, jesli nie przeszkadza Wam, że nie będzie po polsku. Cudowni są, zarówno w duecie, jak i z dziećmi. Odcinki ok. 15-25 min więc idealne do kawy.
      • kafana Re: Rodzinna weekendowa śniadaniówka 01.07.23, 18:03
        Dziekuje za jedyna sensowna odpowiedz w tym wątku. Sprawdze - dzięki!
    • imponderabilia22 Re: Rodzinna weekendowa śniadaniówka 01.07.23, 14:08
      Ziarno?
      • kafana Re: Rodzinna weekendowa śniadaniówka 01.07.23, 18:06
        A napisałam religiny?
    • panna.nasturcja Re: Rodzinna weekendowa śniadaniówka 01.07.23, 14:46
      Nie szkoda Wam weekendu na telewizję? I to jeszcze przed południem?
      • kafana Re: Rodzinna weekendowa śniadaniówka 01.07.23, 18:03
        Dzizas jaka telewizje? O słowo „ program” wam chodzi? Niech wam będzie zmieniam na „serial”.
        Rozumiecie, ze oglądamy do kawy? Mam w tym czasie biegac?
        • iuscogens Re: Rodzinna weekendowa śniadaniówka 02.07.23, 06:38
          kafana napisała:

> Dzizas jaka telewizje? O słowo „ program” wam chodzi? Niech wam będzie zmieniam
          > na „serial”.
          > Rozumiecie, ze oglądamy do kawy? Mam w tym czasie biegac?

Tak, niektórzy mają ADHD, nie mogą usiedzieć sekundy w jednym miejscu i latają od rana do wieczora. Strasznie męczące osobniki.
          • iuscogens Re: Rodzinna weekendowa śniadaniówka 02.07.23, 06:49
            Aż dziwne, że dla niektórych rodzinne wypicie kawy jest marnowaniem weekendu a siedzenie na ematce i klepanie na forum już nie 🤔
        • laura.palmer Re: Rodzinna weekendowa śniadaniówka 02.07.23, 08:18
          kafana napisała:

> Rozumiecie, ze oglądamy do kawy? Mam w tym czasie biegac?

Kawę w weekend należy przygotować w kubku termicznym i popijać podczas aktywności na zewnątrz, bo dla niektórych tylko to jest wartościową formą spędzania wolnego czasu. 🙄
          Jakbym moją babcię słyszała. Wakacje, wolne, a ona o 7 rano ściągała nas z łóżek, podawała śniadanie i kazała siedzieć na podwórku do obiadu, bo "nie będziecie marnować wakacji na gnicie w wyrach". Koszmar.
      • szarmszejk123 Re: Rodzinna weekendowa śniadaniówka 01.07.23, 18:03
        To ile ona ta kawę pije? 8 godzin?
        Faktycznie tragedia się stanie jak zmarnują cenne pół godziny na program przyrodniczy czy tam podróżniczy..
      • mid.week Re: Rodzinna weekendowa śniadaniówka 02.07.23, 07:41
        Okres ci sie z naturella zsynchronizował i obie macie PMS?
        • naturella Re: Rodzinna weekendowa śniadaniówka 02.07.23, 11:55
          Przepraszam, ja nie mam akurat wink
    • chococaffe Re: Rodzinna weekendowa śniadaniówka 02.07.23, 07:20
      Konkretnego programu nie polecę bo od dawna nie mam już 6 latka na stanie.

Ale rozumiem potrzebę - często w weekendowym budzeniu pomaga mi "coś" do kawy. Staram się jakieś przyjemne programy, moim ulubionym był mini serial dokumentalny o miastach z pozycji ich dachów (to było kilka lat temu, nie potrafię teraz tego znaleźć). Fajne bywają też o historycznych ogrodach i parkach.

Tak ogólnie, to jak zwykle polecam TV Arte, tam jest "wszystko"
    • mid.week Re: Rodzinna weekendowa śniadaniówka 02.07.23, 07:40
      Do roboty - ja wyglada praca w roznych zawodach
      Nie wiem ale sie dowiem
      Planeta Abstrakcji - podrozniczy
      Globstory - podrozniczy
      Kamil – In Travel - j.w.
      Maciej Orłoś - przeglady newsow
      Pyra w Korei - wiadomo
      Marvin z Lasu - przyrodniczy
      Naukowy bełkot
      Kasia Gandor
      BBC Earth
      • mandre_polo Re: Rodzinna weekendowa śniadaniówka 02.07.23, 08:04
        Na BBC earth zawsze nagrywam jakąś serię np o rzekach
    • long_week Re: Rodzinna weekendowa śniadaniówka 02.07.23, 07:46
      My do niedzielnej porannej kawy włączamy vlogi podróżnicze, zazwyczaj wtedy pojawiają się nowe odcinki: Kolem się toczy, Busem przez świat, Anita W, Wędrowne motyle, dziecku pewnie spodoba się Kiki świat, bo oni z dziećmi zwykle podróżują.
    • samaasma Re: Rodzinna weekendowa śniadaniówka 02.07.23, 07:56
      Milionerzy moje dziecko uwielbiało w tym wieku i nawet znało niektóre odpowiedzi
    • mandre_polo Re: Rodzinna weekendowa śniadaniówka 02.07.23, 08:02
      Życie na pustkowiu, czasami oburzajaca a innym razem mega wzrusza, cały przekrój ludzi i wyborów
      tvprofil.com/pl/serie/9572634/zycie-na-pustkowiu-powroty
    • princesswhitewolf Re: Rodzinna weekendowa śniadaniówka 02.07.23, 08:06
      Uwielbiam Maklowicza ale mialam bardzo inteligentnego 6 latka acz nie wyobrazam sobie by ogladal to z pelnym zrozumieniem i pasja.

Jedyne co moge polecic co i jego i was zainteresuje to Blue Planet ( na Netflix bedzie)

A takze na Prime seria Bylo sobie zycie, Byl sobie czlowiek acz tez to jeszcze za wczesnie dla 6 latka
      • grey_delphinum Re: Rodzinna weekendowa śniadaniówka 02.07.23, 08:16
        Z szesciolatkiem to nie wiem. Ja w nd do kawy czasem oglądam Pokochać albo sprzedać Vancouver 😉
    • ida_listopadowa Re: Rodzinna weekendowa śniadaniówka 02.07.23, 08:28
      Bardzo polecam kanal na youtube Pierogi z kimchi. To Polka, ktora mieszka w Korei i opowiada o zyciu w Korei, podaje przepisy, a towarzyszy jej synek, lat okolo 4. Jest bardzo sympatyczna, ma styl mowienia wprost do odbiorcy, do kawy z dzieckiem idealne
      • mandre_polo Re: Rodzinna weekendowa śniadaniówka 02.07.23, 09:36
        Moja rodzina zna ten głos, czasami oglądamy wspólnie a dla równowagi słucham Pyzy w Korei bo więcej inf o socjologii, historii, wydarzeniach
    • kanna Re: Rodzinna weekendowa śniadaniówka 02.07.23, 09:41
      Lubiłam z dziećmi "jak to jest zrobione"
    • daniela34 Re: Rodzinna weekendowa śniadaniówka 02.07.23, 09:57
      Trochę długie odcinki (około 50 minut), ale polecam Francuskie wędrówki Julie na canalplus online. Może poza sezonem 5 i 6 (odcinki kręcone w studio) to taki Makłowicz po Francji 😀 trochę geografii, historii plus przepisy.
      • mid.week Re: Rodzinna weekendowa śniadaniówka 02.07.23, 11:48
        plus 5kg od samego patrzenia!
        • daniela34 Re: Rodzinna weekendowa śniadaniówka 02.07.23, 12:00
          Jak od patrzenia to łatwo zrzucić smile
    • slodkiemarzenia Re: Rodzinna weekendowa śniadaniówka 02.07.23, 10:22
      Maja w ogrodzie smile
    • edka12 Re: Rodzinna weekendowa śniadaniówka 02.07.23, 18:22
      na youtube Niezwykłe Bałkany Prokopa - dwie serie, dość krótkie odcinki, przyjemnie się ogląda
    • nenia1 Re: Rodzinna weekendowa śniadaniówka 02.07.23, 18:50
      nie wiem jak z 6 latkiem, ja oglądam(oglądałam) Dziką Polskę, Polska z góry, Przyrodnik na tropie, Tętno pierwotnej puszczy, Planeta Ziemia, z kulinarnych Jakubiak lokalnie.
    • tokyocat Re: Rodzinna weekendowa śniadaniówka 03.07.23, 23:08
      Obrady sejmu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka