Dodaj do ulubionych

Rekrutacja do LO jeszcze raz

09.07.23, 19:03
Zaraz wyrwę sobie wszystkie włosy z głowy, osowiałym już dawno😩

Czy słusznie rozumuje? Jeśli dziec dostanie się do szkoły pierwszego wyboru, a ostatecznie będzie chciał iść do drugiego po ogłoszeniu list zakwalifikowanych, to ma na to szansę, czy jednak tylko pierwszy wybór?

Nie wiem czy mam jutro przerzucać papiery czy zostawić tak jak jest?🤨😤

Mam już dość i tej rekrutacji i mojego niezdecydowanego dziubdziusia 😩
Obserwuj wątek
    • little_fish Re: Rekrutacja do LO jeszcze raz 09.07.23, 19:06
      Przy rekrutacji elektronicznej nie ma szansy, bo miejsce w szkole pierwszego wyboru automatycznie wyklucza z dalszej gry. A w szkole drugiego wyboru zapewne nie będzie już miejsca. Chyba, że rekrutacja "analogowa" jak u nas. Papiery składasz osobno do trzech szkół i teoretycznie możesz dostać się do każdej i potem wybierać.
    • extereso Re: Rekrutacja do LO jeszcze raz 09.07.23, 19:07
      Myślę że po już nie będzie miał ruchu? Bo załóżmy, że w tej drugiej klasie 30 osób potwierdza minutę po ogłoszeniu wyników a Twój idzie 2 minuty po, to już chyba nie ma miejsc?
      • memphis90 Re: Rekrutacja do LO jeszcze raz 09.07.23, 20:58
        Nie ma znaczenia czy w szkole 2 wyboru ludzie potwierdzają minutę, godzinę czy trzy dni po… „Potwierdzenie” to doniesienie dokumentów w formie papierowej do określonego dnia. Jeśli ktoś został zakwalifikowany do szkoły 1 wyboru, to może najwyżej nie potwierdzać przyjęcia i startować w rekrutacji uzupełniającej jako uczeń nieprzyjęty nigdzie, ale nie może już „zmienić zdania” i 2 minuty po przeklikać sie na szkole 2 wyboru.
        • extereso Re: Rekrutacja do LO jeszcze raz 10.07.23, 05:38
          Tak ja to wiem, chciałam przytoczyć powody dlaczego nie można tak skakać, ale mi trochę nie wyszło
    • aguar Re: Rekrutacja do LO jeszcze raz 09.07.23, 19:07
      "Jeśli dziec dostanie się do szkoły pierwszego wyboru, a ostatecznie będzie chciał iść do drugiego po ogłoszeniu list zakwalifikowanych, to ma na to szansę...?"
      Nie ma na to szansy
    • ophelia78 Re: Rekrutacja do LO jeszcze raz 09.07.23, 19:09
      Merytorycznie nie pomogę ale łącze się w bólu.
      Rzygam już ósmą klasa e8, rekrutacją, punktami....
      Chciałabym żeby już był 17.07.
      • princy-mincy Re: Rekrutacja do LO jeszcze raz 09.07.23, 19:25
        ja też czekam, wszyscy wokol zarówno dzieci jak i rodzice- są już zmęczeni i wypatrują 17.07
        • little_fish Re: Rekrutacja do LO jeszcze raz 09.07.23, 19:30
          O tak, ja też czekam. I jak się chwilowo po wynikach E8 uspokoiłam, to w dniu składania świadectwa do szkoły znowu się zdenerwowałam...😐
          • unikotka Re: Rekrutacja do LO jeszcze raz 09.07.23, 20:07
            Ja też. Bo system wpisał połowę punktów, resztę uzupełni komisja. A jak popełni jakiś błąd? Kolejna rzecz do pilnowania. Dość mam 🥴
        • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO jeszcze raz 09.07.23, 20:48
          princy-mincy napisała:

> ja też czekam, wszyscy wokol zarówno dzieci jak i rodzice- są już zmęczeni i wy
          > patrują 17.07

W Wwie dopiero 21.07.
          • cisco1800 Re: Rekrutacja do LO jeszcze raz 09.07.23, 20:53
            Boże ja już się zdenerwowałam że źle sprawdziłam. Myślę sobie jaki 17.07
      • mama-ola Re: Rekrutacja do LO jeszcze raz 09.07.23, 20:02
        > Chciałabym żeby już był 17.07.

I tak masz dobrze. U nas wyniki są 19.07.
        Jeszcze 10 dni!
        • zwyczajnamatka Re: Rekrutacja do LO jeszcze raz 09.07.23, 23:00
          To są różne terminy dla różnych wojewodzt? A nie było w ubiegłych latach tak, że wszyscy mieli jeden termin? U nas ogłoszenie list przyjętych jest 13 albo 14 lipca. Tyle wiem co od koleżanek w rekrutacji, bo córka już dwa lata po.
          • e-ness Re: Rekrutacja do LO jeszcze raz 09.07.23, 23:03
            Nie, w ubiegłym roku tez była różnica 2-3 dni pomiędzy wojewodztwami
          • little_fish Re: Rekrutacja do LO jeszcze raz 09.07.23, 23:17
            Przyjętych czy zakwalifikowanych?
      • nutella_fan Re: Rekrutacja do LO jeszcze raz 10.07.23, 16:32
        Czemu 17? Wyniki wszak 21...
        • slonko1335 Re: Rekrutacja do LO jeszcze raz 10.07.23, 16:41
          W Szczevinie listy zakwalifikowanych 17.
        • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO jeszcze raz 10.07.23, 16:44
          nutella_fan napisała:

> Czemu 17? Wyniki wszak 21...

21.07 w Wwie.
    • slonko1335 Re: Rekrutacja do LO jeszcze raz 09.07.23, 19:13
      A macie oddzielna rekrutację do każdej szky? Jeżeli jest jedną do wszystkich to dostanie się do pierwszej klasy z listy do której wystarczy mu punktów i nie będzie dalej już rozpatrywany jego kolejny wybór.
    • princy-mincy Re: Rekrutacja do LO jeszcze raz 09.07.23, 19:15
      jest szansa ale to dużo zachodu a wynik nie jest pewny
      wg mnie na pierwszym miejscu musi być klasa marzeń
      • e-ness Re: Rekrutacja do LO jeszcze raz 09.07.23, 19:50
        Do tej pory była, właśnie się zmieniło, a mnie kurować trafia
        • princy-mincy Re: Rekrutacja do LO jeszcze raz 09.07.23, 19:52
          no to niech się porządnie zastanowi, można zmieniać chyba do jutra do 15
          • e-ness Re: Rekrutacja do LO jeszcze raz 09.07.23, 19:54
            Zgodnie z harmonogramem miało być do 12.07 coś mi umknęło 😱
            • princy-mincy Re: Rekrutacja do LO jeszcze raz 09.07.23, 20:15
              ok u nas do 10.07 do godziny 15 i ogłoszenie 17.07
              może u Was inaczej
              • e-ness Re: Rekrutacja do LO jeszcze raz 09.07.23, 20:21
                Ok u nas 12 i 19
    • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO jeszcze raz 09.07.23, 19:33
      Jak mu zależy bardziej na drugiej, to powinniście zmienić listę preferencji. Inaczej duuuzo więcej zachodu a wynik niepewny.
      • e-ness Re: Rekrutacja do LO jeszcze raz 09.07.23, 21:03
        No to czeka mnie jutro dzień pełen emocji 🤦🏼‍♂️😩
        Tak mam drugie wakacji pod rząd, całe szcescie będę miała 3 lata przerwy 😄zanim będę przezywać matury i kolejne E8
        • memphis90 Re: Rekrutacja do LO jeszcze raz 10.07.23, 09:52
          Zachciało się seksow, to teraz trzeba cierpieć….
          • e-ness Re: Rekrutacja do LO jeszcze raz 10.07.23, 12:37
            😂
    • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO jeszcze raz 09.07.23, 21:15
      Czyli dziubdziuś chce podjąć ostatczną decyzję dopiero, gdy już gdzieś się dostanie?
      Tak jak pisały osoby wyżej to wcale nie takie proste i nie musi się udać, i tak szczerze powiedziawszy to straszne zawracanie głowy i dużo dodatkowych nerwów.
      Możliwe też, że młody należy do osób, który, zawsze bardziej atrakcyjna wydaje się opcja niedostępna, a to co jest w garści traci na splendorze big_grin Znam takich. Wtedy jak zobaczy, gdzie się dostał, będzie chciał tam, gdzie go nie ma wink
      Ja bym chyba popracowała nad decyzyjnością młodego (wytłumaczyła, że moment na podjęcie decyzji jest TERAZ, a nie po ogłoszeniu wyników), o ile oczywiście jest to możliwe w jego przypadku.
      • e-ness Re: Rekrutacja do LO jeszcze raz 09.07.23, 22:39
        Dziubdzius chce zrezygnować z programowania na rzecz mat- fiz- ang. Decyzje podjął ostatecznie, a ja musiałam się upewnić, ze muszę to ogarnąć przed listami zakwalifikowanych.
        Szkoda mi go bo miota się okrutnie, a ja ciagle mam moralniaka, ze poszedł do szkoły jako 6 latek, ze nie odroczyłam go. Tak to może za rok miałby większa swiadomosc tego, co go bardziej interesuje.
        • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO jeszcze raz 09.07.23, 22:48
          Może miałby, a może nie, dorośli często nie wiedzą, czego chcą, a co dopiero nastolatki…
          Powodzenia.
        • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO jeszcze raz 10.07.23, 13:00
          Udało się poprzestawiać?
          • e-ness Re: Rekrutacja do LO jeszcze raz 10.07.23, 13:45
            Tak, młody odetchnął ja jeszcze większa ulge czuje.
            • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO jeszcze raz 10.07.23, 14:48
              👍
              ja miałam podobna sytuację - syn o szerokich zainteresowaniach - w ostatniej chwili zmieniałam listę z humanów na mat- geo i mat- fizywink i na dobre to wyszło.
    • makurokurosek Re: Rekrutacja do LO jeszcze raz 10.07.23, 09:30
      Przepraszam, a ten nastolatek to jakiś upośledzony jest, że nie potrafi określić czego chce.
      Dzięki Bogu system elektroniczny zabezpiecza przed takimi ruchami.
      Taki ruch od razu wywoływał by lawinę innych ruchów, wszak w szkole 2 wyboru, na rzecz twojego niestabilnego nastolatka inny nastolatek nagle zostałby pozbawiony miejsca
      • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO jeszcze raz 10.07.23, 10:13
        Gorzej, bo na pierwszym miejscu można dać słabą szkolę a na drugim top. I co wtedy? Jak dostał się do pierwszej, to ido każdej następnej?😜
      • e-ness Re: Rekrutacja do LO jeszcze raz 10.07.23, 12:36
        Upośledzona to ty jesteś
        • makurokurosek Re: Rekrutacja do LO jeszcze raz 10.07.23, 13:10
          Twój syn miał cały rok na zastanowienie się nad szkołą i kierunkiem. Po uzyskaniu wyników miał kilka dni na zweryfikowanie wyboru.
          Problemem nie jest rekrutacja, tylko to że wychowałaś cipciaka, który nie potrafi podjąć decyzji.
          Jego zachowanie świadczy również o tym, że nie interesuje go ani fizyka, ani informatyka.
          • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO jeszcze raz 10.07.23, 13:13
            🙄 wyrocznia się znalazła.
            Jakoś system daje czas na zmianę. Odczep się od dzieciaka i zajmij swoimi sprawami.
            • makurokurosek [...] 10.07.23, 13:17
              Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
              • annaboleyn Re: Rekrutacja do LO jeszcze raz 10.07.23, 16:01
                Teksty w rodzaju "upośledzony nastolatek" wyłączają cię z grupy patrzących obiektywnie. I nie jest to przypadek, jesteś z tego znana. Daruj sobie.
          • little_fish Re: Rekrutacja do LO jeszcze raz 10.07.23, 14:10
            Albo interesuje go i to i to...
      • mhanutka Re: Rekrutacja do LO jeszcze raz 10.07.23, 14:48
        Bogu dzięki system zabezpiecza przed niezedecydowanymi, ale jednak nie nazwałabym niestabilnym 14- latka, który ma dylematy życiowe i wątpliwości. Uznałabym raczej za dziwne, gdyby ich nie miał w tym wieku. I dziękuję niebiosom, że mogłam jeszcze iść do klasy ogólnej i dopiero po 2 latach się określić.
        • annaboleyn Re: Rekrutacja do LO jeszcze raz 10.07.23, 16:13
          Tak, też mnie osłabia, że dzieci w tym wieku muszą podejmować takie decyzje. No, ale podejmują. Dobrze, że niektóre mają wsparcie rodziców.
        • jolie Re: Rekrutacja do LO jeszcze raz 10.07.23, 16:20
          Gdy uświadomiłam sobie, że mój syn pisał tak ważny egzamin w wieku 13,5, to się przeraziłam. Chory system.
          • panna.nasturcja Re: Rekrutacja do LO jeszcze raz 10.07.23, 18:01
            Dokładnie. Ja jeszcze po drugiej klasie liceum spokojnie zmieniłam profil i żadnego problemu nie było, jeden przedmiot tylko musiałam zaliczyć, bo się programy różniły i tyle.
            A matura oddzielna od egzaminów na studia pozwalała jednak póżniej podjąć decyzję o kierunku studiów. Ja akurat od podstawówki wiedziałam gdzie idę, ale koleżanki różnie. A teraz rozszerzenia definiują ten wybór znacznie wcześńiej, chyba że ktoś chce stracić rok i powtarzać maturę robiąc inne rozszerzenia.
    • makurokurosek Re: Rekrutacja do LO jeszcze raz 10.07.23, 14:39
      Warto spojrzeć na sprawę inaczej. Która z was chciałaby mieć pracownika czy pracodawcę, który nie potrafi samodzielnie podjąć decyzji, który non stop zmienia zdanie.
      Która chciałaby być w związku z facetem "huśtawką", który na pięć minut przed wyjazdem zmienia zdanie.

• szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do LO jeszcze raz 10.07.23, 14:45
        Żadna nie miałaby ochoty być z kimś gdziekolwiek, kto się wszystkich czepia...
      • 18lipcowa3 Re: Rekrutacja do LO jeszcze raz 10.07.23, 14:59
        Ogarnij się on ma 14 lat. Nie jest żadnym pracodawcą i zanim nim zostanie zdąży dorosnąc 5 razy.
      • little_fish Re: Rekrutacja do LO jeszcze raz 10.07.23, 16:26
        "Która chciałaby być w związku z facetem "huśtawką"? Ja bym nie chciała. I dlatego właśnie nie związuję się z czternastolatkami .
      • bruy-ere Re: Rekrutacja do LO jeszcze raz 10.07.23, 16:49
        Co z tobą nie tak 🤦‍♀️
        14-latek ma prawo zmienić profil klasy, ile razy mu się spodoba i nie jest to w żaden sposób predykatorem jego osobowości i zachowania w pracy za 10 lat. Jest jeszcze dzieckiem, ma prawo zastawiać się i wahać.
      • slonko1335 Re: Rekrutacja do LO jeszcze raz 10.07.23, 16:59
        Ty zdrowa jesteś? To DZIECKO, które ma prawo nie wiedzieć jeszcze co będzie robiło za 10 lat. Ma też prawo nie potrafić wybrać hipotetycznego czegoś.
      • panna.nasturcja Re: Rekrutacja do LO jeszcze raz 10.07.23, 18:02
        Sądzę, źe ematki dość rzadko mają czternastoletnich pracowników, jeszcze rzadziej partnerów i mężów w tym wieku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka