Dodaj do ulubionych

Koreańskie seriale 7.0

• heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 08.12.23, 04:42
      Obejrzalyscie może Squid Game Challenge? Właśnie skończyłam i ...noo ok. Nawet to przypominało wersję oryginalną ale przedostatnie zadanie jak dla mnie wybitnie łatwe do manipulacji wynikiem. Miałam wrażenie, że z góry wiem kto w tym momencie odpadnie.
    • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 08.12.23, 09:45
      Ja znów z czymś ciekawym, takim w moim stylu czyli kryminał, thriller. Może kogoś zainteresuje.
      Ms Ma, Nemesis. Jest na Viki.
      Niewinnie osadzona za zabójstwo córki kobieta w ciekawy sposób ucieka z ośrodka i podszywając się pod swoją sobowtórkę próbuje znaleźć prawdziwego mordercę. Asymiluje sie w srodowisku szantazem wysyłajac sobowtorke w dalekie miejsce na jakis czas. Na razie policjant który ją aresztował zaczyna mieć wątpliwości czy faktycznie była winna, ale nie wiem na którą stronę mocy przejdzie ostatecznie. Jednocześnie w społeczności gdzie bohaterka się ukryła też dochodzi do morderstw. Bardzo fajnie się ogląda, fajnie dobrana obsada, nie najpiękniejsi z pięknych i drewniani jak to często bywa, za to raczej świetni warsztatowo.
      Np policjant którego poza jednym razem zawsze widziałam w roli wyjątkowych skur....nów tu chyba nie będzie tym złym. Czekam co będzie dalej.
      • jofin Re: Koreańskie seriale 7.0 13.12.23, 00:45
        Cos cicho u Was. Ja tylko ogladam pojedyncze dramy, bo z czasem u mnie kiepsko.
        Ale chyba musimy tutaj zaznaczyc ten wazny dzien, kiedy ostatni z BTSu poszedl do wojska.
        Ladnie to zrobili, wczoraj RM i V dzisiaj Jungkook i Jimin.
        No i jakos tak smutno, bo polubilam ich bardzo. Chyba zaczne odliczac, dni, minuty, sekundy.
        Mam nadzieje, ze wyjda cali i zdrowi, szegolnie V, ktory zdecydowal sie na sluzbe specjalna.
        Najbardziej ciekawa jestem, czym zaskocza swiat po swoim powrocie.
        • bertie Re: Koreańskie seriale 7.0 13.12.23, 12:06
          Za pół roku wraca najstarszy, Jin. Szybko zleci. Przynajmniej dla mnie miesiące mijają nie wiadomo kiedy... Na Disneyu będzie za tydzień premiera serialu dokumentalnego o BTS.
          Suga, który ma służbę zastępczą pewnie napisze z kilka tuzinów piosenek w wolne wieczory i weekendy, bo idole raczej nie są przyzwyczajeni do jedynie 40-godzinnego tygodnia pracy
        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 13.12.23, 13:47
          jofin napisała:

> Mam nadzieje, ze wyjda cali i zdrowi, szegolnie V, ktory zdecydowal sie na sluz
          > be specjalna.

Zastanawiam się, czy już wiadomo, że trafi do tych służb specjalnych? Z tego, co wiem, to najpierw jest szkolenie ogólne, a dopiero później przydziały do konkretnych jednostek. Żołnierze moga zaznaczac swoje preferencje, ale nie mają gwarantowanego przyjęcia tam, gdzie by chcieli. Chyba, ze V już sobie to załatwił nieoficjalnie....

Ciekawa jestem, gdzie trafi Jungkook....

Ja ich muzykę lubię, ale nie jestem fanką. Ale też śledzę nowości o nich, ze względu na córkę smile
          • bertie Re: Koreańskie seriale 7.0 13.12.23, 19:10
            kurt.wallander napisała:

> Zastanawiam się, czy już wiadomo, że trafi do tych służb specjalnych? Z tego, c
            > o wiem, to najpierw jest szkolenie ogólne, a dopiero później przydziały do konk
            > retnych jednostek. Żołnierze moga zaznaczac swoje preferencje, ale nie mają gwa
            > rantowanego przyjęcia tam, gdzie by chcieli. Chyba, ze V już sobie to załatwił
            > nieoficjalnie....
            >
            > Ciekawa jestem, gdzie trafi Jungkook....

Z tego co czytałam, to V musiał jakieś testy i interview mieć wcześniej. Raczej nie podejrzewam, aby była jakaś nieoficjalna pomoc, bo to za duże ryzyko dla idola.
            Jungkook i Jimin będą razem przez całą służbę, bo są w specjalnym programie, gdzie wybiera się kolegę/brata jako towarzysza na czas wojska. I ten program działa tylko w części jednostek więc to limituje, gdzie będą odbywać służbę
        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 13.12.23, 13:54
          jofin napisała:

> Cos cicho u Was. Ja tylko ogladam pojedyncze dramy, bo z czasem u mnie kiepsko.

Ja tez powinnam zajmowac sie czym innym, a jakoś ostatnio mam fazę na kilka dram. Po skończeniu My Dearest potrzebowałam czegoś lekkiego i zaczęłam "A Good Day to Be a Dog". I żałuję, bo to typowa drama do binge watchingu (i na przewijaniu), a tu cedzą po odcinku raz w tygodniu.

Zaczęłam też True Beauty (strasznie kliszowa) i "Hit the Top" (The Best Hit na Viki) - tę kiedyś zaczęłam i rzuciłam, ale postanowiłam dać jej drugą szansę.

Oprócz tego zaczęłam My Demon i Welcome to Samdal Ri (tę drugą chyba rzucę) i mam napoczęte Miraculous Brothers i Daily Dose of Sunshine. A tu jeszcze dwie z listy znikają z końcem grudnia i wypadałoby zobaczyć: Because this is My First Life i The Bride of Habaek.
          • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 13.12.23, 15:54
            te dwie ostatnie masz w razie czego na viki
          • jofin Re: Koreańskie seriale 7.0 13.12.23, 23:12
            Kurt, Bride of Habaek sobie daruj. Szkoda czasu, bo to jeden wielki gniot. Chyba nic pozytywnego o tej dramie nie jestem w stanie napisac.
            Because it is my first life - chyba zalicza sie do klasyki dramowej i dlatego warto to obejrzec. koncept i scenariusz jest ciekawy, gra glownych tez niezla.

A w ogole to dziekuje Wam za polecenie My Dearest. Jedna z lepszych dram w ostatnich latach. Lubie historyki i bardzo dobrze mi sie ogladalo. Jesli chodzi o Namkoong Min, to chyba to jest pierwsza drama, w ktorej podobala mi sie jego gra bez zadnych zastrzezen - nie jestem jego fanka, choc uwazam, ze jest dobrym aktorem.
            Zauwazylam, ze jezeli mamy dobrze zagrana glowna role kobieca, to to jest wiecej niz polowa sukcesu dramy. A tutaj glowna sprawdzila sie w 120%. ( zaznaczam, ze to jest moja wlasna teoria). Mam nadzieje, ze beda mogla ja zobaczyc jeszcze w innych rolach.
            • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 14.12.23, 23:58
              jofin napisała:

> Kurt, Bride of Habaek sobie daruj. Szkoda czasu, bo to jeden wielki gniot.

Dzięki. Daruję sobie.

Chyb
              > a nic pozytywnego o tej dramie nie jestem w stanie napisac.
              > Because it is my first life - chyba zalicza sie do klasyki dramowej i dlatego w
              > arto to obejrzec. koncept i scenariusz jest ciekawy, gra glownych tez niezla.

Zacznę, zobaczę, czy mi podpasuje. To jest chyba z Lee Min Ki - lubię jego grę.
              >
              Jesli chodzi o N
              > amkoong Min, to chyba to jest pierwsza drama, w ktorej podobala mi sie jego gra
              > bez zadnych zastrzezen - nie jestem jego fanka, choc uwazam, ze jest dobrym ak
              > torem.

Ja zastrzeżenia jednak mam, ale to chyba jego najlepsza rola (z tego, co widziałam) i widać, że wyszedł chociaż trochę poza swoje standardowe miny.
              • senin1 Re: Koreańskie seriale 7.0 15.12.23, 00:10
                Nam Koong Min najbardziej mi sie podobal w Doctors. Drama taka sobie, a on byl tylko w dwoch odcinkach (cameo), ale jak dla mnie byl rewelacyjny. W My Dearest tez swietny jednak troche "przefajnowal".
            • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 7.0 15.12.23, 00:19
              jofin napisała:

> A w ogole to dziekuje Wam za polecenie My Dearest. Jedna z lepszych dram w osta
              > tnich latach. Lubie historyki i bardzo dobrze mi sie ogladalo. Jesli chodzi o N
              > amkoong Min, to chyba to jest pierwsza drama, w ktorej podobala mi sie jego gra
              > bez zadnych zastrzezen - nie jestem jego fanka, choc uwazam, ze jest dobrym ak
              > torem.
              > Zauwazylam, ze jezeli mamy dobrze zagrana glowna role kobieca, to to jest wiec
              > ej niz polowa sukcesu dramy. A tutaj glowna sprawdzila sie w 120%. ( zaznaczam,
              > ze to jest moja wlasna teoria). Mam nadzieje, ze beda mogla ja zobaczyc jeszcz
              > e w innych rolach.

Ha! Piszesz o jednej z moich ulubionych aktorek - Ahn Eun Jin smile. Zdolna dziewczyna.
              Był tu już wątek o "smutasie", w którym grała: The One and Only. Jeśli nie oglądałaś, to polecam.
              Widziałam ją też w drugoplanowych rolach w Hospital Playlist i Diary of Prosecutor.
              Nie są to jednak historyczne dramy.
        • heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 13.12.23, 16:02
          Ja nie bardzo mogłam oglądać od 26 listopada bo byłam na Zanzibarze. A tam a to prądu nie było a to internet siadał. I miałam przy sobie tylko telefon wink W tej chwili kończę więc chińską dramę z Dynalem Wangiem , Only For Love. Nic szczególnego, dość typowa, przyjemna i chcę ją dokończyć. Ostrzę sobie zęby na Welcome to Samdalri.
          • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 13.12.23, 19:53
            Właśnie dzisiaj to skończyłam 😁
            • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 13.12.23, 20:06
              I jak oceniasz? Bo ja tej aktorki jednak nie trawię, a i Ji Chang Wook z wytrzeszczem jakoś przestał mi się podobać.
              • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 13.12.23, 22:08
                Ja nie miałam na myśli Samdalri tylko skończyłam tą co Heca ogląda, chińską dramę z Dynalem Wangiem , Only For Love. Teraz za ciosem chyba zacznę z aktorem który grał tam profesora Hello, i'm At Your Service.

Z Samdalri konsekwentnie czekam na zakończenie emisji, tak samo Diva i Romans z demonem. Trzymam się tej zasady od jakiegoś czasu, żeby mieć potem komfort oglądania we własnym tempie..

A ostatnio zaskoczył mnie kolega z pracy, u mnie w robocie pół piętra wie że mam dramowego bakcyla. I on, generalnie miłośnik kinawszelakiego, z wykupionym rocznym abonamentem w Cinema, wyluzowany, fajny chłopak, były piłkarz, taki z sukcesami klubowymi, a jednocześnie dobrze wykształcony prawnik, fajna żona, dzieciak, (piszę żeby naświetlić charakter, że w życiu bym go o takie zainteresowania nie podejrzewała).
                I on ostatnio mówi, że zachwycił go Alchemy of Souls. Obejrzał 2 sezony, mówi że lubi fantastykę, ale nie podejrzewał że go tak romansowy wątek wciągnie.
                No to mu Kroniki Arthdalu poleciłam teraz smile
                • otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 13.12.23, 22:24
                  jasnoklarowna napisała:

> No to mu Kroniki Arthdalu poleciłam teraz smile

A oglądałaś dwójkę? Bo ja się jakoś nie mogę wziąć. Boję się wielkiego rozczarowania.
                  • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 13.12.23, 23:13
                    Też się boję tej nowej obsady.
                    A jest już dostępny u nas drugi sezon?
                    • jofin Re: Koreańskie seriale 7.0 13.12.23, 23:34
                      Alchemy of Souls -drugi sezon chyba podobal mi sie nawet bardziej niz pierwszy. Zmienili tam glowna aktorke, ale ladnie sobie z tym poradzili. Obie serie sa jednakowo dobre, wiec nie ma czego sie obawiac.
                      • otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 13.12.23, 23:44
                        jofin napisała:

> Alchemy of Souls -drugi sezon chyba podobal mi sie nawet bardziej niz pierwszy.
                        > Zmienili tam glowna aktorke, ale ladnie sobie z tym poradzili. Obie serie sa j
                        > ednakowo dobre, wiec nie ma czego sie obawiac.

Pisałyśmy o Kronikach Arthdalu 😀

A drugi sezon Alchemii też podobał mi się bardziej niż pierwszy. I akurat tam aktorkę z drugiego wolałam, chociaż tę z pierwszego też lubię.

Jasnoklarowna, Kroniki powinny teoretycznie już dawno być na Disneyu ale faktycznie u nas nie ma. Więc chyba tylko po angielsku na różnych stronach.
                        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 13.12.23, 23:48
                          Na dramaqueen chyba tłumaczą
                      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 13.12.23, 23:49
                        Alchemię podobały mi się oba sezony. Obawy mam co do Kronik Arthdalu bo zmienili główna dwójkę a w zasadzie trójkę bo główny ma podwójną rolę. Za nową dziewczyną nie przepadam.
              • heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 13.12.23, 22:29
                kurt.wallander napisała:

> I jak oceniasz? Bo ja tej aktorki jednak nie trawię, a i Ji Chang Wook z wytrze
                > szczem jakoś przestał mi się podobać.

Obejrzałam dwa odcinki, które były dostępne kilka dni temu. I rzeczywiście JCW wygląda inaczej, ewidentnie majstrował przy twarzy. Tylko nie wiem co chciał osiągnąć bo nie wyszło tongue_out Serial na razie zapowiada się nie najgorzej. Oby tego nie spartolili. Tak jak spartolili I Will Go To You When The Weather...
            • heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 13.12.23, 22:25
              Też przed chwilą skończyłam Only For Love wink Przyznam, że pomijałam przydługie wywody na temat startupów, chińskiego biznesu itd wink Całość była przydługa a Didi (jak nazywają ML fanki) troszkę był za młody do tej roli. W serialu ma 27/28 a w realu 24 lata i wygląda jeszcze dziecinnie wink Starał się, widzę że idzie mu nieźle ale w tym serialu był taaaki poważny, taki trochę za sztywny aż za bardzo chciał być dorosły tongue_out FL pasująca, sympatyczna ale rolę miała średnio napisaną, czasem miało się wrażenie, że autor scenariusza nie miał pomysłu na jej kwestie... Ogólnie daję (bo lubię Didi smile ) 8/10.
          • senin1 Re: Koreańskie seriale 7.0 14.12.23, 13:20
            Ostrzę sobie zęby na Welcome to Samdalri.

Ja wlasnie skonczylam czwarty odcinek... i.... Nie ostrz za bardzo (nie nadazam ze drzewkiem wiec moze juz ktos napisal na ten temat ) na razie bardzo rozwlekaja background. Glowna niekonsekwentna , z top class profesjonalistki zmnienia sie w ni to ni owo. malo przekonujaca. I na mojego 'czuja" nie bedzie to slice of life, raczej sztampowa rom-com
            • heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 14.12.23, 13:44
              Szlag sad A tak fajnie się zapowiadało. Choć jak zobaczyłam FL razem z jej ciotką, siostrą (jak rozumiem) i siostrzenicą zwalające się do domu rodzinnego to poczułam niepokój.
              • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 7.0 14.12.23, 16:37
                heca7 napisała:

> Szlag sad A tak fajnie się zapowiadało. Choć jak zobaczyłam FL razem z jej ciotk
                > ą, siostrą (jak rozumiem) i siostrzenicą zwalające się do domu rodzinnego to po
                > czułam niepokój.

To trzy siostry są; tak zrozumiałam z tego, co mówiła matka Sam Dal.
                Po tym odcinku dałam sobie spokój. Nie mam cierpliwości.
    • otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 14.12.23, 12:25
      Nie pamiętam, czy było tu kiedyś coś na temat Call It Love (po polsku chyba Czy to miłość?). Oglądałyście?
      Ja dopiero dwa odcinki i pewnie powinnam poczekać, czy utrzyma poziom, ale... czuję w tej dramie taki klimat My Mister, że nie mogłam się powstrzymać. Tu ewidentnie będzie romans, a jednak atmosfera jest właśnie taka jak tam. Podobna FL, może nie tak dobra jak IU, ale podoba mi się, pasuje do roli. No i ML, dla mnie już na zawsze psychopata z Somebody, w zupełnie innej, ale równie dobrej odsłonie. Baardzo mam nadzieję, że dalej będzie równie dobrze, wciągnęłam się, mimo że akcja toczy się powoli i ospale.
      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 14.12.23, 13:02
        Nie oglądałam ale zaintrygowałaś. To jest już całe dostępne czy on air?
        • otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 14.12.23, 13:18
          jasnoklarowna napisała:

> Nie oglądałam ale zaintrygowałaś.

Na razie to i ja jestem zaintrygowana, co z tego będzie smile

> To jest już całe dostępne czy on air?

Całe, z początku tego roku. Jest na Disneyu, z którego miałam już rezygnować i ewidentnie mi nie wyszło.

Heca, Something About 1% też jest bardzo fajne, chociaż niestety romantyzuje aroganckich drani.
          • heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 14.12.23, 13:43
            Tjaaaa suspicious Właśnie zauważyłam... nie ma to jak szarpanie kogokolwiek za rękę tongue_out I ciągniecie za sobą.
      • heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 14.12.23, 13:05
        Zapisuję sobie smile Szczególnie kiedy gra psychopata z Somebody suspicious
        Teraz oglądam Something About 1%. Na pierwszej stronie KissAsian same superlatywy w komentarzach. Drugiej nie czytałam bo jeszcze mnie ktoś zniechęci wink
        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 14.12.23, 14:43
          Ja bym ten 1 % dała do jednego worka z sekretarką Kim. Śmiesznawy, na wyluzowanie. Ale jakiś ambitny nie jest.
          Na poprawę humoru się nada czy zmianę klimatu po jakimś trudnym tematycznie serialu.
          Ale polecam, mnie nawet śmieszył.
          No i główny nie najgorszy 😁
          • otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 18.12.23, 19:47
            Skończyłam Call It Love i muszę powiedzieć, że bardzo jestem zła na twórców. Bo drama mi się bardzo podobała, ale niestety nie ustrzegła się typowych dramowych przypadłości. Pod koniec za dużo było scen-zapychaczy, byle tylko dociągnąć do tych nieszczęsnych 16 odcinków, górę zaczął brać problem taki więcej z koreańskiej dupy, a zakończenie niby ładne, piękne, ale, no też typowo dramowe. I jeszcze miło byłoby gdyby aktorzy jednak częściej patrzyli na siebie, a nie w przestrzeń kosmiczną.
            Co powiedziawszy... bardzo polecam. To naprawdę piękna drama, podtrzymuję, że ma klimat My Mister, może nawet podobieństwo nie jest przypadkowe. I gdyby nie te końcowe odcinki, byłabym skłonna uznać, że prawie dorównuje MM. Warto obejrzeć chociażby dla głównej pary, ale też niczego sobie SML i bardzo fajnego przyjaciela ML (tu na wygląd nie patrzeć wink). Za to matka ML plasuje się na podium popieprzonych dramowych mamusiek chyba od razu za matką FL z Something In the Rain. Na szczęście nie ma jej za dużo.

Gdyby się któraś z was skusiła to opiszcie wrażenia.
            • heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 18.12.23, 20:09
              Ja się skuszę ale na razie nie mam czasu wink Na każdy dzień mam zaplanowane przygotowania świąteczne. Przez ten cholerny wyjazd wszystko mi się skumulowało. W sobotę uszka, w niedzielę kapusta na pierogi, dziś pierogi, jutro pierniczki, pojutrze dekorowanie, popojutrze choinka, w piątek schab i muszę jechać na zdjęcie szwów po wszczepieniu implantów, w sobotę sałatka i śledzie, w niedzielę barszcz, ciasto marchewkowe i babeczki. A po drodze córka przyjeżdża.
              Znalazłam Got A Crush On You na Dramacool ale też nie mam czasu sad
    • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 17.12.23, 10:21
      Hej.
      znalazłam znów coś interesującego, jeśli ktoś lubi tak jak ja wątki kryminalne w dramach.
      My Perfect Stranger, oglądam na viki.

Czy będzie wątek romansowy - nie wiem, jestem na 5 odcinku potencjał jest bo dwoje głównych którzy razem przeniesieni zostają o 30 lat wstecz. Do miasteczka w którym popełnione będzie morderstwo, któremu zapobiec chce główny i w którym dorasta gnębiona przez koleżanki matka głównej.
      Każde z nich chce osiągnąć swoje cele, córka chce pomóc matce która jak się okazuje będzie wyzyskana przez koleżankę.
      Wątków coraz więcej, ale na razie nie nagmatwane, już teraz chyba wiadomo kto będzie prawdziwym mordercą, ale akcja fajnie prowadzona, i z każdym skończonym odcinkiem mam ochotę od razu puszczać kolejny.
      Rozwija się ciekawie, poza tym jednym wehikułem wątku fantastycznego nie ma.
      Polecam, fajnie się ogląda, napięcie lekkie jest. Obsada też fajna, główny to aktor który jakby wrócił po latach do grania. Jeden z pierwszych jego seriali to Coffe Prince, gdzie grał nieopierzonego, młodego kelnera.

Jak ktoś ma ochotę na takie klimaty to bardzo zachęcam, bo na razie pomimo wątku dokuczających koleżanek i tej jednej żerującej nie ogląda się źle, w sensie nie jest dołująco absolutnie.
      Wracam do piątego odcinka : ).
      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 18.12.23, 20:38
        A ja skończyłam tego Obcego i nadal uważam że to jeden z najlepszych seriali jaki oglądałam w tym roku.
        Zakończenie takie lekko bajkowe ale domykało kwestię wehikułu czasu objawionego na początku.
        Natomiast zawartość w środku bardzo fajna. Wątek kryminalny przynosił kilka zwrotów, oczywiście w tym 5 odcinku zgadłam źle sprawcę ale nie było pewnej zmiennej która objawiła się dopiero pod koniec i sprawiła że prawdziwy sprawca mógł zabijać. Chyba nikt nie obstawiał początkowo tej właśnie osoby.
        Polecam bardzo.
        • otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 18.12.23, 21:07
          jasnoklarowna napisała:

> A ja skończyłam tego Obcego i nadal uważam że to jeden z najlepszych seriali ja
          > ki oglądałam w tym roku.

Zapiszę sobie, ale musi poczekać, bo mam ochotę na coś jeszcze z Kim Young Kwangiem. Pewnie poleci Evilive, bo chociaż raz grzecznie doczekałam do końca emisji i jeszcze nie widziałam. Swoją drogą, spojrzałam na jego filmografię i Somebody ma ocenę 6,9. Nożeż, foch normalnie.
          • heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 18.12.23, 21:18
            W Evilive nie zniechęć się początkiem. Jak dla mnie dość wolno się zaczyna. Trochę już mi się nudziło bo wciąż porównywałam ze świeżo zakończonym The Worst Of Evil. Ale potem akcja nabiera tempa i robi się ciekawie.
            • otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 18.12.23, 21:27
              Uwierz, po tak wolnej dramie jak Call It Love, tempo wyda mi się pewnie ekspresowe 😀
            • otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 19.12.23, 08:36
              heca7 napisała:

> W Evilive nie zniechęć się początkiem. Jak dla mnie dość wolno się zaczyna.

No co też ty, pierwszy odcinek za mną i absolutnie nie był wolny (coś mi się zdaje, że Call It Love cię uśpi wink). Już mnie wciągnęło i podoba mi się adwokacik. Nienachalnej urody i, na razie, nienachalnej inteligencji, a fajny jest. Liczę na to, że nabierze wiatru w żagle, jak, nie przymierzając, Walter White smile

A Kim Young Kwang widzę, że nie tylko w Somebody ma ciągoty do bycia psycholem. Dobrze mu idzie w takich rolach.
              • heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 19.12.23, 09:58
                Po tym wpisie sądzę, że będziesz się dobrze bawiła na Evilive suspicious Nic więcej nie powiem bo bym spoilerowała.
                U mnie po prostu zadziałało porównanie z TWOE, które jest szybsze, wszyscy ze wszystkimi się nawalają i krew leje się wiadrami. A tutaj tego nie było... spokojny, zmęczony życiem adwokacik (dobrze go określiłaś) przysypiający na krzesełku w poczekalni więzienia...
    • magia Re: Koreańskie seriale 7.0 18.12.23, 23:02
      ktos jeszcze oglądał japonski Silent?
      Strasznie smutna, dołująca, ryczalam prawie w na kazdym odcinku. Dobrze, ze krotka, bo naprawdę po kazdym odcinku musiałam jakis przerywnik wlaczyc na poprawe humoru.
      mydramalist.com/736575-silent
      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 19.12.23, 16:31
        Ja kiedyś na viki zaczęłam oglądać. obejrzałam 8 odcinków, pewnie jeszcze wrócę, ale na ten film trzeba mieć nastrój, bo nie jest głupawą komedyjką.
        • magia Re: Koreańskie seriale 7.0 19.12.23, 18:05
          dokladnie tak jak mówisz, trzeba miec nastrój, albo w malych dawkach ogladac.
    • otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 20.12.23, 20:19
      Kurt, aż mi głupio to pisać. Nie bij, proszę.

Udało mi się kupić bilet na koncert Junho!

Jakoś jeszcze nie mogę uwierzyć, zwłaszcza, że klikałam tak raczej dla sportu, nie robiąc sobie żadnej nadziei. Daleko, wysoko i z boku, więc pewnie niewiele będzie widać, ale jest big_grin
      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 20.12.23, 20:40
        Woooooooow
        Gratulacje. I zazdroszczę
        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 20.12.23, 20:44
          A jak relacji żadnej nie wkleisz albo chociaż zdjęć to będziesz wiśnia normalnie.
          • otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 20.12.23, 20:57
            jasnoklarowna napisała:

> A jak relacji żadnej nie wkleisz albo chociaż zdjęć to będziesz wiśnia normalnie.

Cicho, bo i tak czuję się irracjonalnie winna. Kurt zależało znacznie bardziej, a ja z tych, co żadnej jego piosenki nie znają. Trochę mnie rozgrzesza fakt, że niezależnie od nieznajomości piosenek, kocham go miłością wielką i bardzo chcę zobaczyć. Jeśli tylko uda mi się zrobić jakiekolwiek zdjęcie to na pewno się podzielę.
            • heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 20.12.23, 21:53
              Spokojnie wink Przecież teraz masz dużo czasu aby poznać jego piosenki. Normalnie aż ci zazdroszczę wink Lubię go jako aktora i fajnie też wypada na scenie. Baw się dobrze.
              • otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 20.12.23, 22:34
                heca7 napisała:

> Spokojnie wink Przecież teraz masz dużo czasu aby poznać jego piosenki.

Nie tak znowu dużo suspicious , ale jako pilna fanka już się wzięłam za nadrabianie zaległości.

> Normalnie aż ci zazdroszczę wink

Ja jestem w takim szoku, że sama sobie zazdroszczę smile A z drugiej strony, szczerze mówiąc, trochę się boję. Bo ja zupełnie niekoncertowa jestem. Nie znoszę tłumów, a na dodatek będę tam pewnie jedyną starą babą wśród morza piszczących nastolatek. Ale dla Junho się dostosuję, będę piszczeć i ja wink
                  • heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 21.12.23, 22:39
                    No i jak ja teraz zasnę? suspicious wink
                    • magia Re: Koreańskie seriale 7.0 21.12.23, 23:02
                      prawda? smile
                      szczerze sie jak glupia do YouTube.
                      Alez ja zazdroszcze tego koncertu, tez bym piszczala jak te nastolatki.
                      • heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 21.12.23, 23:05
                        Takich rzeczy nie należy pokazywać wieczorem! Przecież ja teraz tego nie rozchodzę tongue_out big_grin
            • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 21.12.23, 22:25
              otia5 napisała:

> Cicho, bo i tak czuję się irracjonalnie winna.

Daj spokój.... Byłam rozżalona, bo być akurat w Korei, kiedy 2PM ma jubileuszowy koncert i nie dostać biletu, to było naprawdę słabe. Ale nie żal mi czegoś, na co i tak nie byłabym w stanie pójść.

Liczę na relację i może jakieś zdjęcia smile

Kurt zależało znacznie bardziej,
              > a ja z tych, co żadnej jego piosenki nie znają.

No to Spotify w garść i posłuchaj, żeby później móc śpiewac na koncercie...

Trochę mnie rozgrzesza fakt, ż
              > e niezależnie od nieznajomości piosenek, kocham go miłością wielką i bardzo chc
              > ę zobaczyć. Jeśli tylko uda mi się zrobić jakiekolwiek zdjęcie to na pewno się
              > podzielę.

Idealnie byłoby, gdybyś miała fotkę indywidalną z Junho smile To będzie typowy koncert czy fancon?
      • heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 20.12.23, 20:45
        Uuuu, gratulacje smile toż to prawdziwa gwiazda!
        • otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 20.12.23, 20:58
          Dzięki, Heca!
          Trzymajcie kciuki żeby nic niespodziewanego nie wypadło.
          • magia Re: Koreańskie seriale 7.0 21.12.23, 10:36
            a gdzie ten koncert?
            • otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 21.12.23, 10:54
              W Seulu
              • magia Re: Koreańskie seriale 7.0 21.12.23, 12:00
                wiedIalam, ze będzie jakieś niewielkie utrudnienie smile
                • otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 21.12.23, 12:33
                  🤣😀 Drobna upierdliwość, ale że akurat też tam będę, to wszystko pięknie się spina. Dobry chłop z tego Junho, że tak się ładnie wpasował w mój grafik 😃
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 21.12.23, 22:22
        otia5 napisała:

> Kurt, aż mi głupio to pisać. Nie bij, proszę.
        >
        > Udało mi się kupić bilet na koncert Junho!
        >

No co ty? cieszę się twoim szczęściem smile Na pewno będzie super smile Przed koncertem pewnie będą w sprzedazy jakies gadżety, kup sobie pingwina-Junho smile I żółty lightstick koniecznie!
        • otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 21.12.23, 23:35
          kurt.wallander napisała:

> Przed koncertem pewnie będą w sprzedazy jakies gadżety, kup sobie pingwina-Junho smile I żół
          > ty lightstick koniecznie!

O masz, widzę, że musisz mnie najpierw wyedukować, żebym tam wstydu nie narobiła.
          Dlaczego pingwina, rany boskie?? Pierwsze z czym mi się skojarzyło to słynny ematkowy pingwinek, ale mam podejrzenie graniczące z pewnością, że nie o takim pingwinie mowa big_grin
          Wygooglałam już obrazki oczywiście, ale i tak nie wiem o co chodzi.

> Idealnie byłoby, gdybyś miała fotkę indywidalną z Junho smile

Ha, ha, idealnie na pewno, ale ja nawet członkostwa w fanclubie nie mam, a nie wierzę żeby kogokolwiek spoza do niego dopuszczali.

> To będzie typowy koncert czy fancon?

Koncert solowy Junho, nie z 2PM. Na stadionie, więc dobre kilka tysięcy ludzi. I powiem ci, że mimo tego, co pisałaś, nie sądziłam, że sprzedaż biletów to aż takie szaleństwo.

Aleś występ na zachętę wybrała. Tylko te czerwone włosy a la Wiśniewski mi nie paszą, ale nastawiam się na właśnie taki strój wink

Dobra, idę spać. Proszę miętu dokładnie doedukować. Wszystko, co powinnam wiedzieć, co by wiochy nie narobić. W końcu będę reprezentować ematkę dramaholiczkę big_grin
          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 22.12.23, 11:20
            Generalnie żółty, to kolor Junho, choć szczególnie w Japonii, gdzie fanki nazywaja go Natsu Junho (summer Junho), bo zawsze miał tam koncerty latem. Więc żólty kolor, kwiat słonecznika, te rzeczy. Ale w Korei chyba nie aż tak bardzo. Jakby co, to sprawdź sklep With Muu (chyba w Hongdae), ja tam nie doatarłam, ale jest tam duzo lightsticków różnych wykonawców., może Junho mają też. Z drugiej strony, to nie sa tanie rzeczy, więc może szkoda na raz....
            https://i.pinimg.com/736x/07/49/f9/0749f96c18c12e49313dfb91371332a0.jpg

https://pbs.twimg.com/media/D5YNhOdU0AElNGZ?format=jpg&name=large

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRvk-4zNzNMaJ_T3pLyYdQMfTBovHYG1-Acew&usqp=CAU
            • otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 22.12.23, 12:52
              Niestety ani nie mogę otworzyć ani skopiować linków sad Jakiś czas już tak mam i nie wiem czemu. Ale dzięki za dobre chęci
              • otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 22.12.23, 22:49
                He, he, ja się do jakiegoś więzienia o zaostrzonym rygorze wybieram, a nie na koncert. Właśnie przeczytałam regulamin i moje nadzieje na zrobienie chociaż jednego fajnego zdjęcia poszły się... suspicious

Tak że nie liczcie jednak na fotorelację wink

Nie wiem czy będzie coś widać:
                • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 22.12.23, 22:53
                  Jak ty jesteś taka szczęściara, to pewnie Junho spotkasz gdzieś przypadkiem na mieście smile Rozglądaj się i, jakby co, powiedz mu o fankach z ematki smile
                  • otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 22.12.23, 23:02
                    Kurt, ja mocno wierzę, że wiesz co mówisz 🙂 i tego się będę trzymać. Kupię ci za te cudowne proroctwa pingwinka 😃
                    • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 23.12.23, 13:57
                      smile Pingwinek pewnie drogi, zjedz za niego coś pysznego w moim imieniu smile

Tylko pozdrów Junho ode mnie koniecznie!
                      • otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 23.12.23, 15:17
                        Uściskam go od ciebie mocno, jeśli tylko nie będzie się zbyt gwałtownie bronił 😜 😀
    • heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 22.12.23, 13:15
      Jeśli macie mało czasu a chcecie na czymś azjatyckim oko zawiesić to polecam film, nie serial. Havana. Młody adwokat, sprawa zabójstwa agresywnego męża przez żonę. Niezbyt zawiłe ale się dobrze ogląda.
    • jasnoklarowna Lee Sun Kyun nie żyje 27.12.23, 10:24
      Nawet nie wiadomo co napisać.
      Sposób śmierci faktycznie sugeruje samobójstwo.
      Szkoda.
      www.pudelek.pl/lee-sun-kyun-z-parasite-nie-zyje-cialo-48-letniego-aktora-zostalo-znalezione-w-aucie-6978201808173568a
      • senin1 Re: Lee Sun Kyun nie żyje 27.12.23, 10:57
        No tapnelo mna,
        Niewiele filmow/seriali z nim ogladalam, ale zawsze fascynowala mnie jego gra
      • otia5 Re: Lee Sun Kyun nie żyje 27.12.23, 11:16
        Okropna wiadomość. Obawiam się, że go zaszczuli tymi oskarżeniami o narkotyki. Pewnie były prawdziwe ale wiadomo jak tam do tego podchodzą: ostracyzm, traktowanie jak trędowatego w branży i w życiu. Z drugiej strony to, że ktoś mu pomógł jest równie prawdopodobne jak samobójstwo, zależy co im tam zaczęło wychodzić w śledztwie.
        Bardzo mi żal. My Mister i ten jego głos. Szkoda
      • heca7 Re: Lee Sun Kyun nie żyje 27.12.23, 12:17
        Matko sad To ML z My Mister! Prawdopodobnie nie dał rady po 19 godzinnym przesłuchaniu. Rozumiem, że był oskarżony o branie narkotyków i to na pewno bardzo negatywnie wpłynęłoby na jego karierę, właściwie ją zniszczyło... ale to jest zaszczuwanie człowieka. Taka kara śmierci w białych rękawiczkach sciana "Zróbmy to tak aby się nie pobrudzić ... Jak muszą się czuć jego dzieci i żona sad Szkoda, bardzo szkoda tego człowieka.
    • heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 28.12.23, 13:41
      Skończyłam Song Of The Bandits. I powiem, że to była nuuuda. Nie wiem o co dokładnie autorowi chodziło i co chciał przekazać/pokazać. Akcja porwana, mało czytelna. Zaczyna się jakoś po środku niczego i kończy też bez wyraźnego akcentu. FL- Seo Hyun z jedną miną grająca pożal się Boże konspiratorkę, ML też niezdecydowany. Za to SML granemu przez Lee Huyn Woka trafiło się wreszcie jakieś milsze zakończenie, inne niż zwykle trafia się jego postaciom w dramach( prawie zawsze albo gra tego złego albo SML i zostaje na lodzie). On jest takim odpowiednikiem Seana Bean'a wink Który zwykle dostawał role, w których ginął w połowie filmu tongue_out Aż wreszcie zaczął je odrzucać bo ileż można ginąć?!
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 28.12.23, 13:56
        Nie przebrnęłam nawet przez pierwszy odcinek.

Za to zaczęłam Gyeongsong Creature i na razie obiecujące (jestem po 1. odcinku).

Zaczęłam też Twinkling Watermelon i kurna, po cholerę tam też wcisnęli podróżowanie w czasie?
        • heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 28.12.23, 15:26
          kurt.wallander napisała:

> Nie przebrnęłam nawet przez pierwszy odcinek.
          >
          > Za to zaczęłam Gyeongsong Creature i na razie obiecujące (jestem po 1. odcinku)
          > .
          >
          Park Seo Joon? Wi Ha Joon?! Zapisuję smile

Ja mimo wszystko dałam drugą szansę Welcome To Samdalri. Nie jest tak tragicznie aczkolwiek bez szału. Nie będzie to drugie The Worst Of... czy K2. Sama drama zbudowana na klasycznym szkielecie. Mamy niewyjaśnione zaszłości z przeszłości. Rodziców wtrącających się w życie dorosłych dzieci za ich plecami. I oczywiście TEN DRUGI, który jest na tyle sympatyczny, że z powodzeniem mógłby być pierwszym wink Są też pary drugoplanowe, życie osobiste dwóch pozostałych sióstr wydaje się ciekawsze niż FL tongue_out Większych zaskoczeń nie przewiduję, ten serial jest jak wypracowanie z podstawówki- wstęp, rozwinięcie, zakończenie tongue_out
          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 28.12.23, 18:18
            Ja też pewnie wrócę do Samdal-ri, jak juz obejrzę ciekawsze pozycje.
          • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 28.12.23, 19:58
            Z tą kreaturą nie kuście plizzzzzz bo czekam na zakończenie emisji. Nie nadrywajcie mojej silnej niby woli.

A tymczasem, chyba się starzeję. Bo zaczęłam oglądać prawdziwie telenowelową dramę, której nie powstydziłaby się żadna Wenezuela czy inna tam Brazylia.

Jest zimna z pozoru główna, amnezja i życie pod czyimś nazwiskiem kilka lat które zmienia jej charakter, i zaginiona bliźniaczka, i źli którzy planowali ją zabić i zabili nie tą co trzeba a i tak nieskutecznie, bo przeżyła.
            A potem jak już odzyskała pamięć to straciła te wspomnienia co miała po amnezji. I skruszony rozwiedziony mąż który chce wrócić, i młoda na początku biedna i naiwna a potem pokazująca pazurki odbijaczka męża, i wredna szwagierka ze szwagrem suk.nsynem, i teściowa z demencją, i potencjalny kandydat na faceta dla bliźniaczki z chyba aspergerem albo innym spektrum...... i cała masa innych pozbieranych zewsząd motywów.

Ale o dziwo nie ogląda się źle, może ze względu na to że głównym jest bardzo lubiany Ji Jin Hee. Gra super, główna Kim Hyun Ju też świetnie gra. Ale oboje są już kilka ładnych lat aktorami i mają na kontach naprawdę fajne role. Jednak warsztat jest ważny. Jak sobie wyobraziłam na ich miejscach kogoś z młodych wykonawców koreańskich to mogłaby być kicha.
            I Have a Lover, jest na viki. Długie bo chyba z 50 odcinków, ale jestem po połowie i nie porzucę chyba. co skończę odcinek to ciekawa jestem co dalej.

Nie pamiętam z którą z was na spółę miałyśmy tego chłopa za swojego, ale jak nie oglądała to polecam. W pierwszej części serialu jest taki sobie,rozlazła duda wołowa, również z wyglądu jakiś przylizany, a po powrocie z zagranicy pokazuje zupełnie nowy odbiór, wachlarz emocji i zupełnie fajny look.
            • otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 28.12.23, 20:15
              No ze mną oczywiście. I wtedy to zaczynałam i rzuciłam. Ale co gdzie o tym czytam, to wszyscy (wszystkie raczej) się zachwycają, że wciąga i w ogóle ach i och, więc już sobie postanowiłam, że dam jej drugą szansę. Więc może jak ty pójdę w telenowelę, tylko muszę czas znaleźć na te 50 odcinków. Czego się nie robi dla Ji Jin Heena
    • otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 30.12.23, 12:37
      Oświećcie mnie proszę, kto to jest taki łysy gej w okularach, zawsze w identyczny, nadekspresyjny i egzaltowany sposób, odgrywający gościnne rólki w tej i owej dramie? Jakiś lokalny celebryta? Gwiazda telewizji? Pierwszy gej Korei Południowej? Czemu on tak wyskakuje jak królik z kapelusza?
      Gdy go zobaczyłam pierwszy raz wydawał się nawet zabawny, ale teraz już mnie tylko irytuje tym stereotypowym wizerunkiem, który nieodmiennie powiela.
      • heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 30.12.23, 12:43
        Pokaż go bo nie kojarzę wink
        • otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 30.12.23, 12:51
          Proszę:
          kolorowy, wymachujący rękami, krzykliwy i rwący się do przytulania każdego kto się nawinie. W każdej dramie, w której go widziałam ma dokładnie takie gościnne wejście.
      • heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 30.12.23, 12:46
        A pierwszym gejem, jeśli tak to można nazwać jest Yoo Ah In wink W internecie nawet latają jego filmiki z partnerem. Koreańska opinia publiczna "strasznie" się ekscytowała faktem, że ten partner jest (był?) bardzo bogaty sciana
        • otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 30.12.23, 13:00
          Dobra, sprawdziłam. Pan się zwie Hong Seok Cheon. Model, aktor, restaurator i polityk. Sądząc po tych "rolach" to chyba jednak głównie celebryta znany z tego, że jest znany. I może jednak trafiłam z tym pierwszym gejem, bo opisywany jako "the most prominent openly gay celebrity in Korea".
    • magia Re: Koreańskie seriale 7.0 30.12.23, 13:24
      czesc,
      będzie jakiś nowy ranking dram na koniec roku?
      • otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 30.12.23, 13:47
        A to już jak Panie Szanowne sobie winszują. Można jakieś tradycyjne podsumowanie zrobić, tylko coś mi się zdaje, że mało nas do pieczenia tego chleba.
        Ja teraz zajęta, ale potem mogę spojrzeć, jak i czy mi się topka zmieniła.
      • heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 30.12.23, 16:24
        magia napisała:

> czesc,
        > będzie jakiś nowy ranking dram na koniec roku?

Ja wracam dopiero pierwszego do domu więc wtedy spróbuję to ogarnąć wink
        W tej chwili sądzę, że The Worst Of Evil będzie wysoko wink
    • heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 31.12.23, 15:58
      Dwa pytania mam smile
      Czy któraś z Was zamierza oglądać The Story Of Park's Marriage Contract?
      I czy skończyłyście Evilive i jakie macie wrażenia? Spodziewałyście się takiego rozwiązania historii? Czy raczej Was zaskoczyło? To, że Shin Ha Kyun grał dobrze to raczej oczywiste ale jak się podobał Kim Young Kwang?
      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 31.12.23, 16:59
        Ja zamierzam obydwa. Wkrótce. Wrażeniami się podzielę. Na razie przerwę od Kochanka robię przed końcem bo się gmatwa bardzo i muszę coś lżejszego.
      • otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 01.01.24, 14:39
        heca7 napisała:

> Dwa pytania mam smile
        > Czy któraś z Was zamierza oglądać The Story Of Park's Marriage Contract?

Całkiem możliwe, głównie dla mojej ulubionej zombie Lee Se Young. Widzę, że tam nieśmiertelny motyw podróży w czasie, jak oni to lubią. Teraz resetuję sobie mózg przy Perfect Marriage Revenge i też element fantastyczny jest, a jakże. Straszna baja, połączenie Kopciuszka z Roszpunką. Ciągnę, bo Kopciuszek już po pierwszym odcinku przestał być bezwolną, niewinną mameją, ulegle dającą się wszystkim wykorzystywać i, od drugiego, zajmuje się już tylko zemstą, zachowując się prawie tak wrednie jak macocha smile A i plottłiścik całkiem ciekawy wyszedł.

> I czy skończyłyście Evilive i jakie macie wrażenia? Spodziewałyście się takiego
        > rozwiązania historii? Czy raczej Was zaskoczyło?

Od początku szło mi to w stronę rozwinięcia skrzydeł przez adwokacika, więc nie, zaskoczenia nie było. Całość mi się podobała, chociaż nie tak bardzo, jak po pierwszych odcinkach sądziłam. Na pewno drama warta obejrzenia.

> To, że Shin Ha Kyun grał dobrze to raczej oczywiste ale jak się podobał Kim Young Kwang?

Shin Ha Kyun był świetny, zagrał bardzo dobrze. A Kim Young Kwang? Hmm, gra grą, ale jak by to ująć, gangster nie powinien wyglądać tak hot. Zwłaszcza jak już wyskoczył z tego swojego outficiku rodem z Pruszkowa lat dziewięćdziesiątych i przerzucił się na czerń. Nie powiem, mam na niego ostatnio fazę. Podobał mi się i tu i w Call It Love i chętnie coś bym jeszcze z nim wciągnęła, ale te różne komedyjki, w których grał to nie to. On musi mieć "mięsistą" rolę, taką na miarę tej w Somebody.
        • heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 01.01.24, 18:34
          Ja zaczęłam oglądać The Story Of Park's ... i jestem na trzecim odcinku. Nie lubię podróży w czasie ale skuszona wysokimi ocenami i entuzjastycznymi opiniami na KissAsian zabrałam się wink Pierwszy odcinek powolny, główni śliczni i idealni wink Akcja rusza w drugim odcinku.
          Przypomniałaś mi o Perfect Marriage Revenege. Jest na Viki i nawet miałam pytać gdzie oglądasz (na Viki zablokowane) ale właśnie się pokazało na KissAsian. Chętnie obejrzę dla Sung Hoona smile
          Co do Evilive, jak dla mnie bardzo dobra drama ale było wiele uproszczeń, niedopowiedzeń. Reżyser skupiał się na głównym wątku resztę tylko zaznaczając i porzucając głębsze wytłumaczenia. A już ciuchy ML, kurteczka a'la jedwabna i aksamitne mokasynki miodzio wink Wszyscy oglądający na nie zwrócili uwagę pytając kiedy się przebierze tongue_out
          • otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 01.01.24, 20:25
            heca7 napisała:

> Przypomniałaś mi o Perfect Marriage Revenege. Jest na Viki i nawet miałam pytać
            > gdzie oglądasz (na Viki zablokowane) ale właśnie się pokazało na KissAsian. Ch
            > ętnie obejrzę dla Sung Hoona smile

Nie namawiam, bo tak, jak napisałam, baja i to tak sobie zagrana, ale dla zresetowania się w sam raz. Do Sung Hoona to ja mam taki bardziej ambiwalentny stosunek. Niby nie gra źle, ale jakoś szczególnie dobry też nie jest, niby przystojny, ale ta jego opadająca powieka mnie irytuje i niby szczupły, wysoki, wysportowany, a coś z tą jego sylwetką jest nie tak. Wyglądem to mnie tu bardziej ujął asystent macochy, który do zagrania nie ma absolutnie nic tongue_out

> A już ciuchy ML, kurteczka a'la jedwabna i aksamitne mokasynki miodzio wink

A on nie w japonkach pomykał? Zresztą ciuchy akurat pasowały do kontekstu, Pruszków i Wołomin pełną gębą smile
            • heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 01.01.24, 20:39
              Pomykał w japonkach i mokasynach wink Dopiero potem się przebrał za "biznesmena". Trochę podobnie do Lee Min Ki w For The Emperor, też najpierw w dżinsach i kurtce a potem markowy garniak jak już się dochapał stanowiska szefa tongue_out
              Co do Sung Hoona to on przez lata był pływakiem, na uniwersytecie był mistrzem stylu motylkowego. Potem coś sobie uszkodził trwale i po wojsku został po prostu trenerem pływackim. Może dlatego wygląda trochę inaczej?
              • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 01.01.24, 21:31
                No właśnie on miał te bary nad normę rozwinięte. Jeśli to wyczynowy pływak to wyjaśnia wiele.
                Moim zdaniem grać nie umie, ale popatrzyć na niego nawet miło. Mam w kolejce.
          • heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 01.01.24, 21:06
            The Story Of... Zaiste dziwny to kraj... 50 milionów mieszkańców a wszyscy CEO mieszkają w trzech domach na krzyż big_grin Kolejny raz mamy tą chałupę z wysoko podstrzyżonymi brzozami...
          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 02.01.24, 00:57
            heca7 napisała:

> Ja zaczęłam oglądać The Story Of Park's ... i jestem na trzecim odcinku. Nie lu
            > bię podróży w czasie ale skuszona wysokimi ocenami i entuzjastycznymi opiniami
            > na KissAsian zabrałam się wink Pierwszy odcinek powolny, główni śliczni i idealni
            > wink Akcja rusza w drugim odcinku.

Mnie sie pierwszy odcinek podobał dużo bardziej od drugiego. Teraz jestem na początku trzeciego, i jestem lekko znudzona.
            Nie przekonam się chyba nigdy do polubienia motywu "walka o władzę w ramach rodzinnego biznesu".
            No i znowu podróżowanie w czasie....
            Lubię Lee Se Young, więc jeszcze dam im szansę.
        • otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 05.01.24, 22:16
          Dopiero co pisałam, że Kim Young Kwang w komedyjkach mi nie podchodzi i przychodzę odszczekać. Obejrzałam film Mission Possible. Komedia szpiegowska, nieszczególnie mądra i w ogóle mniejsza o fabułę, ale naprawdę śmieszna. Kim Young Kwang ewidentnie ma talent komediowy. Był tak zupełnie inny niż w rolach z których go znam smile. Dawno się tak nie uśmiałam. Jeśli chcecie poprawić sobie humor, to polecam.
    • heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 02.01.24, 13:59
      The Story Of Park's ... Odcinek 7, 1:01:15, niespodzianka! smile No tego się nie spodziewałam aż musiałam przewinąć i zobaczyć jeszcze raz! Będziecie zaskoczone. Sama drama to nic odkrywczego, raczej nie stanie na podium dram z 2024 (3?) roku wink
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 02.01.24, 14:07
        Zaciekawiłaś smile

Ja mam tyle pozaczynanych, że szok!

Jedyne, co w ostatnim czasie "połknęłam", to te pierwsze 10 odcinków "Gyeongsong Cresture" i 4 pierwsze odcinki Death's Game... A resztę tak trochę męczę....
        A Story of Park's Marriage...
        A Good Day to be a Dog
        Twinkling Watermelon
        My Demon
        i utknięte praktycznie Daily Dose of Sunshine i Samdal-Ri, oraz Miraculous Brothers

Na dokładkę zaczęłam jeszcze film Jo-Pil Ho: The Dawning Rage
        • heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 02.01.24, 14:16
          Ja tylko Samdal i The Story... wink Widzę jednak, że będę musiała dodać jakąś trzecią bo zbyt szybko oglądam.
        • otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 02.01.24, 14:30
          kurt.wallander napisała:

> Death's Game

Nie chciałam zaczynać zbyt wcześnie, żeby nie czekać długo na drugą część, ale chyba już czas się wziąć. Rozumiem, ze warto?

> Na dokładkę zaczęłam jeszcze film Jo-Pil Ho: The Dawning Rage

Podobał mi się. I Lee Sun Kyun rzucający ku.wami tym swoim pięknym głosem, ech żal
          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 02.01.24, 20:08
            otia5 napisała:

> kurt.wallander napisała:
            >
            > > Death's Game
            >
            > Nie chciałam zaczynać zbyt wcześnie, żeby nie czekać długo na drugą część, ale
            > chyba już czas się wziąć. Rozumiem, ze warto?

Moim zdaniem tak. Fabularnie bardziej podoba mi się GC, ale ten serial też w miarę trzyma w napięciu. Aczkolwiek czuć coraz większy smrodek dydaktyczny, i za bardzo przypomina Tomorrow, którego nie byłam fanką. Na pewno zaciekawił mnie na tyle, że obejrzę ciąg dalszy.
            >
            > > Na dokładkę zaczęłam jeszcze film Jo-Pil Ho: The Dawning Rage
            >
            > Podobał mi się. I Lee Sun Kyun rzucający ku.wami tym swoim pięknym głosem, ech
            > żal

Właśnie skończyłam. Szkoda aktora, naprawdę był utalentowany.
            • otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 02.01.24, 20:44
              A te 10 odcinków Gyeongseong Creature już jest gdzieś dostępne, bo na Netfliksie dopiero w piątek ostatnie 3? I czy to też ma mieć jakąś drugą część, czy to już koniec?
              • heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 02.01.24, 21:21
                Na KissAsian też jest na razie siedem dostępnych smile I napisane jest, że to część pierwsza.
              • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 02.01.24, 23:12
                Masz rację, obejrzałam oczywiście dostępnych 7, i czekam na kolejne. Bardzo wysmakowana ta drama, poza tym, że trzymająca w napięciu. Chyba najlepsze, co ostatnio obejrzałam.

Teraz ciągnę Twinkling Watermelon i po ciekawym pierwszym i Ok kolejnych odcinkach, ok. 9. zrobiło się tandetnie, jakieś gonitwy a'la Buster Keaton itp. atrakcje.
      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 07.01.24, 11:52
        heca7 napisała:

> The Story Of Park's ... Odcinek 7, 1:01:15, niespodzianka! smile No tego się nie s
        > podziewałam aż musiałam przewinąć i zobaczyć jeszcze raz! Będziecie zaskoczone.
        > Sama drama to nic odkrywczego, raczej nie stanie na podium dram z 2024 (3?) r
        > oku wink
        >

Heca albom ślepa albo oglądam na innym kanale, bo w tej 1.01.15 nic niezwykłego nie zobaczyłam. Dziadek patrzy na rysunek, może jestem nieogarnięta albo skojarzenia mi nie działają, ale nie widzę tego co ty.
        Ja na viki oglądałam, może to inna minuta niż u ciebie bo film przycięty inaczej?
        • heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 07.01.24, 12:01
          Tzn , że musi być inaczej przycięty odcinek. Ta "niespodzianka" znajduje się u mnie (KissAsian) między sceną rozmowy Głównych na wybiegu modelek a dziadkiem oglądającym obraz. Zaczyna się o 1.01.13 a kończy 25 sekund później wink
          • heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 07.01.24, 12:07
            Zdjęcia ekranu, sorry za jakość wink
            • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 07.01.24, 12:34
              O kurde, faktycznie,
              Przy pierwszym obejrzeniu nie zwróciłam na to uwagi.
              I nawet rejestracja jakby z Łódzkiego smile
              Ja oglądałam z tłumaczeniem polskim na viki, więc zczytałam napisy polskie
              dopiero na powtórce zwróciłam uwagę, że są TAKIE SAME.
              Czy to jest wyjaśnione jakoś potem?????
              Gdzie oni to nakręcili?

A już zaczęłam myśleć, że ze spojrzenia dziadka powinnam jakieś skłonności wyczytać czy coś smile
              • heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 07.01.24, 12:58
                wink No właśnie ta scena jest kompletnie z doopy! Ponieważ nic z niej nie wynika i potem już absolutnie nikt o niej nie wspomina... Dlaczego akurat wybrali Polskę? Tabliczkę w polskim napisem można było sobie i w Korei postawić gdzieś w lesie. Ale samochód z polską rejestracją?! Chyba jej nie podrobili?

Znalazłam wspomnienie o tym na Reddicie.
                • otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 07.01.24, 13:16
                  heca7 napisała:

> wink No właśnie ta scena jest kompletnie z doopy!

Ta scena była rozkminiana na różnych grupach, nie wczytywałam się, bo dramy nie oglądam, ale chyba nikt do żadnych mądrych wniosków nie doszedł. Raczej piszący uznali, że gdzieś musiała mieć miejsce i losowo padło akurat na Polskę.
            • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 12.01.24, 18:55
              Właśnie obejrzałam 7. odcinek. Śmiac mi się chciało, choć scena miała byc raczej straszna niż śmieszna. Miał byc Paryż, a jest Polska....
    • otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 02.01.24, 22:08
      Ktoś wspominał ostatnio o ewentualnym nowym rankingu i jakoś ucichło, ale ja właśnie dojrzałam do podsumowania ubiegłego roku, więc się podzielę.
      Obejrzałam tylko 10 zeszłorocznych dram plus napoczęte Welcome to Samdalri, które mam zamiar dokończyć. Tytułów więc bardzo mało i żaden nie zasłużył u mnie na dziesiątkę. Najlepszej nie umiem wybrać, bo mniej więcej równie dobrze oglądało mi się trzy:
      D.P. 2, The Worst of Evil i The Glory s.2
      Oprócz tego wyróżniłabym Call It Love i trochę mniej Moving i Evilive.
      Czyli generalnie nie było źle, a kolejne kilka tytułów wciąż czeka.

A co do mojej ogólnej topki, to przede wszystkim zrobiło się tłoczno. Poprzednim razem nie miałam problemu z ograniczeniem się do kilku tytułów, a teraz nijak nie umiem zejść poniżej pierwszej trzydziestki, albo raczej kilku tytułów ex aequo na każdym z miejsc suspicious
      Ciężka sprawa, chyba jednak za szybko powiedziałam hop.
      • heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 02.01.24, 23:14
        Jutro, zbiorę się w sobie i zacznę ranking wink
      • magia Re: Koreańskie seriale 7.0 03.01.24, 17:41
        u mnie wygrywa
        A time called you, ale ja malo tegorocznych dram obejrzalam, bo dramy ogladam od kilku miesiecy. Na koncie na razie ok 30.

A time called you wycisnal ze mnie troche lez, do tego uwielbiam ML, a zwlaszcza jego głos.
      • bertie Re: Koreańskie seriale 7.0 03.01.24, 18:30
        U mnie 55 dram na liście obejrzanych.
        Połowa to BL z Korei i Japonii, więc nabijają licznik szybko, bo cały serial to średnio 2-3h.
        W 2023 oglądałam aktualne seriale, tylko kilka tytułów starszych - Birth of a Beauty, W, The Package.

Nadal oglądam głównie rom-comy. Jakoś nie mogę się przemóc do innych gatunków, Glory porzuciłam już po pierwszym odcinku, bo za dużo negatywnych emocji.

Na mojej liście dobrze oceniam:
        Love to Hate You
        King the Land
        My Lovely Liar
        A Time Called You
        Castaway Diva

Teraz oglądam Destined with you. Ogląda się nawet przyjemnie jak się nie wymaga od postaci logicznego działania, typu "tropi mnie morderca, to nie chodzę sam po podziemnych garażach, ciemnych parkach itd." Koreańczyk wierzący w szamańskie czary jest dla mnie bardziej wiarygodny niż Koreanka idąca samotnie na spotkanie ze stalkerem po nocy. Ale jak widać scenarzysta ma inne zdanie wink

• jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 04.01.24, 01:55
        U mnie z rankingiem ciężko, bo ja dużo oglądam, ale chyba mniej poważnie podchodzę do tematu, bo nie mam klasyfikacji, nie zapisuję nigdzie.
        Ale oczywiście faworyty obejrzanych mam. Nie numeruję, wpisuję w kolejności przypadkowej, te, które najbardziej mi się podobały i utkwiły w pamięci:.

My Liberation Notes,
        Meet Yourself - chińska
        Prawniczka Woo
        Doctor Cha
        Tears in Heaven - chińska,
        My Name
        Korea Dom z papieru
        Alchemy of Souls
        Worst of Evill
        Oazis
        Summer Strike
        Move to Haeven
        Punch
        My Dearest
        Yumi Cells 1 i 2
        Eve
        Reborn Rich
        3 małe kobietki
        Good Casting
        Why Her?
        Military Prosecutor Dobermann
        Awaken
        Dodam, że choć to nie mój gatunek to Somebody też duże wrażenie wywarło. Pozytywnie.

Horrorów szczerze nie trawię, więc w zasadzie nic nie oglądałam. Mogłam lekko tytuły zniekształcić bo piszę z pamięci.
        Obejrzałam sporo chińskich, głównie romansideł i kryminałów (sensacji?) ale do polecenia tylko 2 z powyższej listy, za to obie bardzo fajne.

Największy zawód: Strong Girl
        • otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 04.01.24, 09:07
          jasnoklarowna napisała:

> U mnie z rankingiem ciężko, bo ja dużo oglądam, ale chyba mniej poważnie podcho
          > dzę do tematu, bo nie mam klasyfikacji, nie zapisuję nigdzie.

Powiedziałabym, że u mnie odwrotnie: właśnie dlatego, że mało poważnie podchodzę do tematu, to zapisuję. Inaczej większość wpadłaby w czarną dziurę niepamięci. Czytałam wczoraj wątek o zapisywaniu przeczytanych książek i oczywiście większość ematek wszystko pamięta bez zapisywania. Cóż, ja tak niestety nie mam. Czasami wydaje mi się, że czegoś nie czytałam/oglądałam, więc zerkam na listę i, ta dam, jest. Przeczytam opis i pamięć wraca.
          A MDL pod tym względem jest genialny: jeden klik i mam listę ustawioną od tych, które najwyżej oceniłam, drugi i mam od najnowszych, itp. I potem mogę tu wrzucać rankingi, skoro same mi wyskakują smile. Co nie zmienia faktu, że wolałabym mieć taką super pamięć sama z siebie.
          Jeszcze co do zeszłorocznych dram, największym rozczarowaniem była dla mnie Family z Jang Hyukiem. Nawet nie miałam ochoty dociągnąć do trzech odcinków, żeby dać jej szansę.
    • heca7 Re: Ranking 2023 :) 03.01.24, 22:04
      Ok, widzę że już zaczęłyście. Zapraszam do subiektywnego rankingu zeszłorocznych dram smile
      Którą uważacie za najlepszą? A która była najgorsza? Kto zmieści się na podium? Jak klasyfikujemy dramy typu Samdalri? Jako zeszłoroczne czy tegoroczne?

U mnie nowych dram nie było wiele. Ustawiłam od najlepszej wg mnie obejrzanej smile
      1. The Worst Of Evil
      2. Evilive
      3. Meet Yourself (CRL)

4.Taxi Driver 2
      5.Fake It Till You Make It (CRL)
      6. The Killing Vote
      7. Stealer, The Treasure Keeper
      8. Black Knight
      9. Love To Hate You
      10. HeartBeat
      11. Story Of My Family (JPN)
      12. Divorce Atorney Shin
      13.King The Land
      14. Destined With You
      15.Only For Love (CRL)
      16.Longing For You
      17.The Story Of Park's Marriage Contract
      18.Havana
      19.Perfect Marriage Revenege
      20.Here We Meet Again (CRL)
      21. Fireworks In My Heart (CRL)
      22. Song Of Bandits
      23.The Love You Give Me (CRL)
      24. Marriage With Me? Seriously? (JPN)
      25. The Date Of Marriage (JPN)
      26.Pending Train (JPN)
      27. Please Be My Family (CRL)
      28. Hi Venus (CRL)
      29.The Real Has Come
      30. Our Dating Sim
      31. Family. The Unbreakable Bond

Ok, odszczekuję że mało sciana
      • otia5 Re: Ranking 2023 :) 03.01.24, 22:44
        😀 Mało, mówisz suspicious
        Strasznie jesteś szybka - widzę, że już Perfect Marriage Revenge obejrzałaś, a ja dalej męczę.

Zerknęłam jeszcze na starsze dramy, które obejrzałam w zeszłym roku, a wy pewnie duużo wcześniej i z tych najbardziej podobały mi się:

1. My Mister
        2. Misty
        3. The Package; Bulgasal

Plus jeszcze parę dram z Ji Jin Heenem (to był u mnie jego rok) i Alchemy of Souls 1 i nawet bardziej 2. Tak więc mieszanka dosyć nieoczywista.
        • heca7 Re: Ranking 2023 :) 03.01.24, 23:00
          Dzisiaj prasowałam koszule na Januszu i cały dzień byłam w domu gotując bigos więc szedł odcinek za odcinkiem wink
          My Mister był bardzo dobry, choć wątek braci ML mnie irytował i nudził. Niepotrzebnie go tam wstawiali.
        • magia Re: Ranking 2023 :) 04.01.24, 09:15
          ja dopiero na 3 odcinku Perfect Marriage Revenge i ma potencjal, chociaz jakos mi aktorzy nie podchodzą, za malo idealni smile
          Dobrze, ze gdzies przeczytalam, zeby wytrzymac caly pierwszy odcinek, i dalej bedzie dobrze. Bo mialam ochote wylaczyc to po pierwszych 20 minutach. Wyjątkowo zle sie zapowiadalo.
          • otia5 Re: Ranking 2023 :) 04.01.24, 09:25
            magia napisała:

> ja dopiero na 3 odcinku Perfect Marriage Revenge i ma potencjal,

Nie żebym cię zniechęcała, bo sama dalej oglądam, ale to potem zbacza zdecydowanie w telenowelową stronę: tajemnice urodzeń, czy może raczej poczęć, cudowne zmartwychwstania i takie tam. Co odcinek to kolejny kwiatek smile
            • magia Re: Ranking 2023 :) 04.01.24, 09:41
              no niestety tego się spodziewam, juz drugi odcinek pozkazal, ze pewnoe zataz okaze sie, ze dzewcze zakochalo sie w przyrodnim bracie albo cos smile
              Poki co oglądam (może dotrwam do 12 odcinka), bo maz sie wciagnal, ale juz przebieram nogami, zeby na Meet Yourself sie przesiasc.
          • heca7 Re: Ranking 2023 :) 04.01.24, 10:08
            W pierwszym odcinku PMR nie wiedziałam kto kim jest big_grin jakaś galeria, jakaś malarka, co to za dom i jakiś nieudany obiad, mężczyzna którego FL trzyma za ramię. Ni cholery nie mogłam się połapać.
            • otia5 Re: Ranking 2023 :) 04.01.24, 10:53
              heca7 napisała:

> W pierwszym odcinku PMR nie wiedziałam kto kim jest big_grin jakaś galeria, jakaś mal
              > arka, co to za dom i jakiś nieudany obiad, mężczyzna którego FL trzyma za rami
              > ę. Ni cholery nie mogłam się połapać.

Ja tak uważnie oglądam, że aż przegapiłam ujawnienie w scenie intymnej wielkiego plot twistu tongue_out. Doczytałam w komentarzach, spojrzałam jeszcze raz i faktycznie, widać jasno i klarownie. Magia, sorry, staram się nie spojlerować.
              • magia Re: Ranking 2023 :) 04.01.24, 11:27
                luz, nie bede sie wpatrywac za bardzosmile
                • otia5 Re: Ranking 2023 :) 04.01.24, 11:49
                  magia napisała:

> luz, nie bede sie wpatrywac za bardzosmile

Nie no, właśnie się wpatruj, bo przegapisz jak ja smile, a to clou całej serialowej intrygi.
      • cranberrymuffin Re: Ranking 2023 :) 03.01.24, 23:32
        Właśnie sobie uświadomiłam, że nie skończyłam w zeszłym roku żadnej dramy. Ani jednej. Chociaż zaczęłam chyba z 10 jak nie więcej.
        Strangers again - nice przebrnęłam przez pierwszy odcinek
        Love to hate you - po kilku odcinkach wiedziałam co się stanie dalej
        The heavenly idol - secondhand embarrassment wyszedł poza skalę
        Doctor Cha - zaszłam chyba najdalej, ale jak laska zaczęła rozważać zostanie z mężem, to się wkurzyłam na serial
        King the land - brew wszystkim recenzjom nie czułam chemii i klisze weszły wcześnie i mocno
        See you in my 19 life - niecierpię ML I pierwszy płot twist mi nie podszedł
        Heartbeat - gdzieś mnie zaspoilerowało
        My lovely liar - w sumo nice weir dlaczego przestałam oglądać
        Its a good day to be a dog - jw
        Behind your touch - nice dałam rady pierwszemu odcinkowi
        Destined with you - FL mi nice podeszła wybitnie
        Time called you - nie miało tego czegoś, co ma oryginał
        Strong Girl Namsoon - cień oryginału
        Castaway diva - jeszcze jest szansa, że dokończę
        Daily dose of sunshine - podoba mi się, ale czuję, że będzie ciężki na tyle, że mogę porzucić. Muszę nieć nastrój na kolejny odcinek
        My deamon - jeszcze próbuję
        Welcome to samdalri - odpadam na odcinkach pełnych wspominek, ale jeszcze próbuję powoli się przegryźć
        Marry my husband - to tegoroczne i narazie pomimo jej jest ok ale to tylko 2 odcinki. Jakoś na pewno spiedolą

• cranberrymuffin Re: Ranking 2023 :) 03.01.24, 23:34
          Autokorekta mi wchodzi za mocno. Za rzadko bywam w polskim internecie. Przepraszam za nieczytelne szlaczki
        • bertie Re: Ranking 2023 :) 03.01.24, 23:42
          Podziwiam, że jeszcze ci się chce zaczynać nowe k-dramy po tylu tytułach, które zaczęłaś, ale nie wciągnęły na tyle, aby skończyć. Ale z drugiej strony sporo dram jest fajnych albo tylko na początku, albo tylko na środku, a potem robi się za przewidywalnie
          • heca7 Re: Ranking 2023 :) 03.01.24, 23:53
            bertie napisała:

> Podziwiam, że jeszcze ci się chce zaczynać nowe k-dramy po tylu tytułach, które
            > zaczęłaś, ale nie wciągnęły na tyle, aby skończyć. Ale z drugiej strony sporo
            > dram jest fajnych albo tylko na początku, albo tylko na środku, a potem robi si
            > ę za przewidywalnie

Ileż ja mam pomysłów na fajny początek dramy wink Tylko problem polega na tym, że nie mam na środek i koniec tongue_out Czyli jak wielu scenarzystów koreańskich... Zwykle jest najpierw "trzęsienie ziemi" a potem jakoś to będzie... a nie jest.
          • cranberrymuffin Re: Ranking 2023 :) 04.01.24, 13:13
            Moja lista rozgrzebanych jest i zawsze była 3x dłuższa niż dokończonych. W tym są takie ponoć perełki jak Goblin, When you were sleeping, Love in Contract, 100 Days My Prince, K2, King's Affection, Weak Hero Class 1 (to muszę w końcu dokończyć, bo genialne) czy Moving.
            Złapałam ADHD na starość i ciężko mi się skupić na jednym na tyle długo żeby dokończyć o ile mnie nie trzyma za fraki od samego początku.
            • bertie Re: Ranking 2023 :) 04.01.24, 14:55
              cranberrymuffin napisała:

> Złapałam ADHD na starość i ciężko mi się skupić na jednym na tyle długo żeby do
              > kończyć o ile mnie nie trzyma za fraki od samego początku.
              Ale przynajmniej nie masz sklerozy wink
              Ja rozpoczętych i nieskończonych nawet nie zostawiam do obejrzenia na później, bo i tak bym musiała oglądać od początku
            • heca7 Re: Ranking 2023 :) 04.01.24, 15:08
              Love In Contract nie masz co żałować wink Podobnie jak King The Land dla Junho LIC jest odą do urody Park Min Young wink Jest w nim tak doskonale zrobiona, wymasowana, wyprasowana, wychudzona, z doczepami że przypomina te idealnie wylizane mieszkania, które sprzedawała żona Kevina Spacey w American Beauty tongue_out
        • heca7 Re: Ranking 2023 :) 03.01.24, 23:51
          King The Land to po prostu długi fanfik dla fanek Junho wink Junho z prawej, Juhno z lewej, Juhno w garniturze i bez...
          Welcome To Samdalri jest nie takie złe. Szczególnie jak już się przebrnie przez pierwsze trzy/cztery odcinki. Potem wchodzą wątki poboczne i w sumie drama nie jest gorsza od wielu innych.
          Skoro zaczęłaś Heartbeat to może spodoba ci się Bring It On, Ghost?
          • kurt.wallander Re: Ranking 2023 :) 04.01.24, 00:11
            >King The Land to po prostu długi fanfik dla fanek Junho wink Junho z prawej, Juhno z lewej, Juhno w garniturze i bez...

Dokładnie! Ja tam nie narzekam smile

>Skoro zaczęłaś Heartbeat to może spodoba ci się Bring It On, Ghost?

Z Ok Taecyonem weszła teraz na Netflix drama "Secret Royal Inspector & Joy" z 2021 r. Chyba zacznę ją jako kolejną.... Bring it On, Ghost była dla mnie nudna. Taecyon, jak dotąd, najbardziej podobał mi się w Vincenzo.
            • cranberrymuffin Re: Ranking 2023 :) 04.01.24, 13:02
              Bardzo go lubiłam w jego pierwszej roli w siostrze kopciuszka. Vincenzo oczywiście też genialny
          • cranberrymuffin Re: Ranking 2023 :) 04.01.24, 12:58
            Samdalri muszę przebrnąć, bo to dwoje aktorów z mojego top10. Zwłaszcza jej żyłkę komediową lubię. Tylko dlaczego upchnęli to w typowy plot świątecznej chałtury hallmarku?
          • cranberrymuffin Re: Ranking 2023 :) 04.01.24, 13:00
            Bring it on oglądałam i lubię. Nawet pomimo tej laski, która zawsze dostaje amnezji. Heartbeats ponoć źle się kończy, a na to mam zwyczajnie alergię. Pierwsze dwa odcinki mi się nawet podobały.
      • kurt.wallander Re: Ranking 2023 :) 04.01.24, 00:03
        Przejrzałam swoje MDL i, szczerze powiedziawszy, nie mam jakichs mocno zdecydowanych faworytów.

W kolejności przypadkowej wymieniłabym: Doona!, King the Land, My Dearest, Gyeongseong Creature,

dalej dramy, które mnie nie zachwyciły, ale albo zaciekawiły, albo zostały zapamiętane: Crash Course in Romance, A Good Day to Be a Dog, Destined With You, Strong Girl Nam Soon (niechlubnie zapamiętana, jako mocno cringe'owa), The Good Bad Mother

The Story of Park's Marriage Contract czy My Demon jeszcze za mało odcinków za mną, żeby wyrobic sobie pełną opinię.

Takie które porzuciłam, więc zupełnie mi nie podpasowały to z kolei: See You in My 19th Life i The Real Has Come. A szanse na dołączenie do tej kategorii ma Daily Dose of Sunshine, Welcome to Samdal-Ri i Miraculous Brothers.
        • heca7 Re: Ranking 2023 :) 04.01.24, 09:11
          The Real Has Come można było obejrzeć o ile 80% odcinka się przewijało wink Tam po prostu nic ale to absolutnie nic się nie działo. Akcja się nie posuwała, dialogi były drętwe, zero chemii między ML i FL. Nie pasowali do siebie w ogóle. A na koniec to wręcz zaczęło mi być żal SML bo w pewnym sensie został przez wszystkich wycyckany tongue_out
      • oldrena1 Re: Ranking 2023 :) 04.01.24, 00:08
        Z dram wyprodukowanych w 2023 roku obejrzałam w całości 19. Nadal, bez pośpiechu, oglądam 3. Zawiesiłam (i nie wiem, czy odwieszę) 2. Rzuciłam w diabły 13, w tym Behind Your Touch, A Time Called You, My Lovely Liar, King the Land, Crash Course in Romance (pod koniec).

Najwyżej, bo na 9,5, oceniłam D.P. sezon 2 oraz (się zdziwiłam teraz sama) Queenmaker mimo wątku walki o przejęcie firmy i postaci wrednej prezes - musi nastrój przychylny miałam albo silne postaci kobiece zaważyły.

Drugie miejsce ex aequo - po 9 punktów (alfabetycznie):
        Divorce Attorney Shin,
        Love to Hate You,
        One Day Off (osiem 25-minutowych odcinków o jednodniowych wycieczkach uroczej IMO nauczycielki, sympatyczne),
        Taxi Driver sezon 2.

Trzecie miejsce ex aequo - po 8,5 pkt.:
        Bloodhounds,
        Daily Dose of Sunshine,
        Doctor Cha,
        Doona!,
        Finland Papa (6 krótkich odcinków typu trochę slice of life trochę romans; miły drobiazg),
        Glory sezon 2,
        Perfect Marriage Revenge,
        Song of the Bandits.

Mam też kilka dram z 2023 do obejrzenia i liczę, że może któraś z nich mnie porwie i wpłynie na ten ranking.
      • jasnoklarowna Re: Ranking 2023 :) 04.01.24, 01:22
        Jak ja Heca dziękuję że przypomniałaś nr 3. Ja tylko chciałam nieśmiało wtrącić że Meet Yourself jest świetna, wręcz genialna jeśli chodzi o gatunek który nazwałam na swoje potrzeby niespiesznymi i refleksyjnymi.
        Po śmierci przyjaciołki bohaterka wyjeżdża na zadupie odreagować a tam życie toczy sie innym rytmem, inni ludzie, inne możliwości, priorytety, wszystko.
        Serdecznie polecam.
        • heca7 Re: Ranking 2023 :) 04.01.24, 09:26
          smile Meet Yourself będę polecać każdemu kto chciałby obejrzeć dobrą chińską dramę. Po pierwsze nie nudna (b.mało długi tyrad), akcja posuwa się w przyjemnym tempie. Główni do siebie pasują i żadne z nich nie jest egzaltowane ani niemrawe (jak choćby FL w The Real Has Come). Umieją wytworzyć fajną, prawdopodobną chemię smile Otoczenie, bohaterzy drugo i trzecio planowe nie są tylko zarysowani i nie robią wyłącznie za statystów ale biorą aktywny udział w historii. A Xian Li, czyli ML to jeden z najlepszych aktorów. Tej roli nie da się opisać jednym słowem- słodki? To infantylne a taki na pewno nie był. Nie był też jak klasyczny CEO, rozhisteryzowany, władczy, chamski, narcyzowaty. Bo zresztą CEO nie był wink Bardzo mądrze, naturalnie i z humorem budował relację z FL starając się do niej zbliżyć. Do niczego jej nie zmuszał ale zawsze starał się być przy niej. Oglądanie tego rodzącego się związku sprawiało mi przyjemność.
      • heca7 Re: Ranking 2023 :) 04.01.24, 09:33
        Jeśli już piszemy co nas wyrwało z butów to mnie Dangerous Drags Of Sex. Z 2020r. Zaczynając ten film nie spodziewałam się BDSM tylko zwykłego lgbt tongue_out Ale to Japończycy... powiedzieć, że pojechali po bandzie to nic nie powiedzieć... Aż zacytuję fragment komentarza do tego filmu z DramaList:

What in the stockholm syndrome hell was that? It was like a train wreck that you know you want to look away but you can't take your eyes off it. I want those 2 hours of my life back. X_X
        • magia Re: Ranking 2023 :) 04.01.24, 11:30
          dzieki, obejrze. Mi brakuje pikanterii w dramach.
          Dajcie jakies dobre tytuly, najlepiej z momentami.
          Nieistotne czy koreanslie czy tajskie czy japonskie. Nie jestem wybredna o ile napisy angielskie beda.
          • jasnoklarowna Re: Ranking 2023 :) 04.01.24, 11:40
            Jeśli chcesz momentów a mogą być filmy nie tylko dramy to z koreanskich:
            Somebody na netflix
            Frozen Flower na cda po polsku było
            Obsessed nie pamiętam gdzie ale szukaj bo warto
            Z dram w My Name netflixowym chyba w ostatnim odcinku
            • magia Re: Ranking 2023 :) 04.01.24, 11:41
              super dzieki
          • kurt.wallander Re: Ranking 2023 :) 04.01.24, 11:55
            Jedna z najlepszych, moim zdaniem, to Secret Love Affair. Sceny damsko-męskie (choć wcale nie explicit) naprawdę zagrane genialnie, czuć napięcie, namiętność.

W "A Good Day to Be a Dog" Cha Eun Woo całuje partnerkę z użyciem języka. Jak na k-dramę, to śmiałe bardzo smile
            • kurt.wallander Re: Ranking 2023 :) 04.01.24, 11:59
              Może jeszcze "Love and Leashes" - sado maso z taktem i humorem. Nic strasznego nie pokazują, ale jednak treść odbiega od dram.

We wspomnianym "Frozen Flower" brak mi było uczuć. W mojej ocenie to takie piep...enie bez emocji, każdy każdego wykorzystuje, a związek głównych to juz w ogóle grooming i pedo. Dla mnie niesmaczne.
              • jasnoklarowna Re: Ranking 2023 :) 04.01.24, 15:15
                Bo tam chyba nie o uczucia chodziło, przynajmniej w tych początkowych scenach seksu.
                Jak się uczucie jakieś rozwinęło to już scen nie było.
                Ale to dla mnie ciekawostka kulturowa, że w tak pruderyjnym filmowo/dramowo kraju w roku 2009 odważyli się puścić film ze śmiałymi scenami zarówno hetero jak i homo. Na dodatek 2 męskich bohaterów to znani już wówczas aktorzy z pewną pozycją. Wiecie że oni po tym filmie ochłodzili kontakty, bo ich podejrzewano o skłonność wzajemną?
                A głównej nie rozpoznałam na początku, jak ją zobaczyłam np w Wok of love czy innym prawniczym serialu to zupełnie nie skojarzyłam że to ona. Potem gdzieś skojarzyłam sprawdzając filmotekę.

A jeszcze mi się teraz przypomniał film gdzie przez cały czas ostry seks uprawia cesarzowa wdowa z Empress Ki i Kim Sung Soo (Bardzo fajny aktor, powinnyście go kojarzyć z roli policjanta w The Road: The Tragedy of One czy melodramatu Cruel Love). Gdzieś po angielsku oglądałam, nie pamiętam, tytuł: The Sweet Sex and Love.

A do listy fajnych obejrzanych w tym roku dopisuję The Road: The Tragedy of One bo mi wcześniej umknął.

Gdyby to był film z ostatniego roku to by mnie mniej zdziwiło.
                • otia5 Re: Ranking 2023 :) 04.01.24, 15:54
                  jasnoklarowna napisała:

> Bo tam chyba nie o uczucia chodziło,

Moim zdaniem o głód uczuć i o prawo do decydowania o sobie. To jest dla mnie film o świecie, w którym nikt nie jest wolny. Królowa i gwardzista (czy kim on tam był) nie mają prawa do żadnych własnych decyzji, mogą się tylko podporządkować, a król, niby na szczycie, ale też w złotej klatce, nie ma prawa żyć tak jak by chciał. I on (w bardzo toksyczny sposób) i oni próbują się wyrwać z tych ciasnych ram, w które zostali wtłoczeni.

Tak to postrzegam i uważam, że zostało to pięknie pokazane. Ten film, mimo odważnych i brutalnych scen, jest też bardzo malarski (co absolutnie nie znaczy, że podoba mi się obrzydliwe zachowanie króla).

> Ale to dla mnie ciekawostka kulturowa, że w tak pruderyjnym filmowo/dramowo kra
                  > ju w roku 2009 odważyli się puścić film ze śmiałymi scenami zarówno hetero jak
                  > i homo.

Nie, filmowo oni zupełnie nie są pruderyjni i te 10 czy 15 lat temu tez nie byli. Takich filmów jest mnóstwo i bardzo często grają w nich topowi aktorzy. To zupełnie inny świat niż ich telewizja, w której wciąż króluje cenzura. Te nowsze dramy nie są odważniejsze dlatego, że z cenzurą poluzowali, tylko dlatego, że produkowane są od razu na platformy streamingowe.

> A głównej nie rozpoznałam na początku, jak ją zobaczyłam np w Wok of love czy
                  > innym prawniczym serialu to zupełnie nie skojarzyłam że to ona. Potem gdzieś sk
                  > ojarzyłam sprawdzając filmotekę.

Często kogoś nie rozpoznaję, ale w to, że ona grała w Wok of Love nie uwierzę. Nie cierpię głównej stamtąd i ją akurat rozpoznaję od pierwszego rzutu bardzo nieprzychylnego oka tongue_out Chyba że o jakiejś postaci drugoplanowej w Wok mówisz.
                  • jasnoklarowna Re: Ranking 2023 :) 04.01.24, 16:22
                    Często kogoś nie rozpoznaję, ale w to, że ona grała w Wok of Love nie uwierzę. Nie cierpię głównej stamtąd i ją akurat rozpoznaję od pierwszego rzutu bardzo nieprzychylnego oka tongue_out Chyba że o jakiejś postaci drugoplanowej w Wok mówisz.

Aż z ciekawości zajrzałam i masz rację.
                    Ona grała w Was It Love, pamiętam że ją tu krytykowałyśmy chyba że wrażenie potarganej zawsze sprawia. Podobnie jak w Emergency Couple.

Tą z Wook natomiast określiłyśmy jako głowę konia o ile się nie mylę. Też mało komu podeszła.
                    No pomajtało mi się.

W każdym razie ja nie rozpoznałam jej w tych nowszych dramach, dopiero przy okazji wyczytałam kto grał królową. No ale umówmy się, twarzą to ona mniej zagrała niż innymi atrybutami w tym Frozen, można było nie rozpoznać kto zacz smile
                    • heca7 Re: Ranking 2023 :) 04.01.24, 16:36
                      Song Ji Hyo! Po Emergency Couple obiecywałam sobie, że nic więcej z nią nie obejrzę tongue_out Ale potem jednak dałam szansę Was It Love. I znowu mnie irytowała okropnie. Ona ma taki wyraz twarzy jakby ją wiecznie uwierały za małe buty tongue_out We Frozen Flower w ogóle jej nie poznałam bo była ucharakteryzowana i tam dało się ją znieść wink
                      • otia5 Re: Ranking 2023 :) 04.01.24, 17:52
                        heca7 napisała:

> Song Ji Hyo!

To mnie najwyraźniej wszystkie dramy z nią ominęły, znam ją chyba tylko z FF.

Za to swoje rekordy nierozpoznawania pobijam uparcie i systematycznie przy Han Hyo Joo, głównej z Happiness. Niedawno nie poznałam jej w Moving, bo miała okulary 🤭, ale to jeszcze mniejsza, szybko zaczęło mi coś świtać. Jak oglądałam Always to jeszcze jej nie znałam, więc tu czuję się rozgrzeszona. Za to zupełnie nie poznałam, że była królową w filmie Masquerade i do dzisiaj nie przyjmuję do wiadomości, że to ona grała Dong Yi. Niby wiem, ale tak mi ona tam do siebie nie pasuje, że no po prostu nie.
          • heca7 Re: Ranking 2023 :) 04.01.24, 12:15
            magia napisała:

> dzieki, obejrze. Mi brakuje pikanterii w dramach.
            > Dajcie jakies dobre tytuly, najlepiej z momentami.
            > Nieistotne czy koreanslie czy tajskie czy japonskie. Nie jestem wybredna o ile
            > napisy angielskie beda.

Call Boy! Oczywiście smile Film japoński z 2018.
            • otia5 Re: Ranking 2023 :) 04.01.24, 12:20
              To ci jeszcze wkleję listę filmów, bo kiedyś już tu zgłębiałyśmy ten temat, a i w grupach na fejsie co chwila ktoś pyta (swoją drogę, Kurt, rozpoznałam cię tam w jednej grupie 😉):
              A Frozen Flower (cda)
              Empire of Lust (dramaonline)
              A Man and a Woman
              Obsessed
              The Handmaiden
              Call Boy (jap)
              Addicted
              My P.S. Partner i Everybody Has Secrets (fajne komedyjki lekko erotyczne)
              Innocent Thing
              Secret Love
              The Concubine
              For the Emperor
              Real
              Scarlet Innocence

To wszystko filmy, a z dram faktycznie pikantnych przychodzi mi do głowy tylko Somebody, ale to zdecydowanie thriller, nie romans i Hit the Spot – ten taki trochę instruktażowy, powiedziałabym.
              Trochę mniej pruderyjni niż zazwyczaj są też w Nevetherless, Lovestruck in the City, One Ordinary Day, Eve, The Glory, Mistress, My Name, A Business Proposal.
              • kurt.wallander Re: Ranking 2023 :) 04.01.24, 12:23
                otia5 napisała:

> To ci jeszcze wkleję listę filmów, bo kiedyś już tu zgłębiałyśmy ten temat, a i
                > w grupach na fejsie co chwila ktoś pyta (swoją drogę, Kurt, rozpoznałam cię ta
                > m w jednej grupie 😉):

Ja też kiedyś którąś rozpoznałam (może ciebie?), ale ja nie lubię bawić się w detektywa, więc już dawno zapomniałam smile

• otia5 Re: Ranking 2023 :) 04.01.24, 12:41
                  Spoko, też nikogo nie śledzę smile. Światek dramowy w Pl jest jednak mały, więc czasami, chcąc nie chcąc, coś się rzuci w oczy.
                  • jofin Re: Ranking 2023 :) 05.01.24, 23:01
                    To jak nie macie co ogladac, moge Wam polecic drame, ktora znalazlam przypadkowo - Maestra, o dyrygentce. Jestem na 5 odcinku i ciezko mi sie oderwac. Mamy tu pare znanych twarzy. FL to glowna ze znanej bardzo dobrej starej dramy Jewel in Palace. Miala bardzo dluga przerwe i nie pojawiala sie na ekranie. Ciesze sie, ze wrocila, bo tutaj przepieknie pokazuje swoje umiejetnosci aktorskie. Do dramy przyciagnela mnie muzyka, i nie zaluje.

Jesli ktos ogladal Secret Love Affair, to mamy tutaj podobny vibe.
                    A.... uprzedzam, ze nie znajdziecie tutaj podrozy w czasie , wampirow i zombie, nie mamy tutaj powrotu do dziecinstwa, choc jest element powrotu do historii ale juz z doroslego zycia. za to jest niezly scenariusz, dobra muzyka i niezle aktorstowo.
                    • kurt.wallander Re: Ranking 2023 :) 06.01.24, 14:23
                      Brzmi ciekawie, ale gdzie to obejrzeć? Na viki nie widzę.
                      • jofin Re: Ranking 2023 :) 06.01.24, 23:53
                        kurt.wallander napisała:

> Brzmi ciekawie, ale gdzie to obejrzeć? Na viki nie widzę.

Ja ogladam na Dramacool , ale wyczytalam, ze puszczaja to tez na Disneyu.
    • heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 06.01.24, 22:59
      Skończyłam The Story About Park's ... i napiszę tyle, że złe nie było. Ale z butów nie wyrwało, kliszowe, jak nie macie akurat niczego na tapecie to może być. Scena, o której pisałam kilka dni temu jest chyba najbardziej zaskakującym szczegółem tego serialu wink I do dziś się zastanawiam komu strzeliło do głowy żeby ją w taki a nie inny sposób stworzyć?
      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 06.01.24, 23:40
        Właśnie jestem na 5 odcinku.
        Czekam na ten 7 odcinek 😀
        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 07.01.24, 12:59
          Ja na razie przystopowałam na 3. odcinku.
    • otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 08.01.24, 21:31
      Obejrzałam Death's Game 1 i 2. Pierwszą częścią byłam zachwycona, wszystko mi się podobało i niesamowicie mi podeszło. I zmieniam zdanie, co do dram z 2023 smile. To jest zdecydowanie mój numer 1. Sam pomysł i jego realizacja, świetna gra aktorska, żadnych zbędnych scen, wszystkie puzzle kolejno wskakują na swoje miejsca, żadnych dziur fabularnych, spektakularne pościgi i walki. Super. No i ta obsada, co odcinek, to kolejne gorące nazwisko. Nie wiem, ile musieli wydać na te wszystkie gwiazdy, ale opłaciło się.

A część druga już z 2024, cóż. Piąty odcinek, z Kim Jae Wookiem, był najlepszy ze wszystkich, chociaż brutalnie krwawy. A potem zaczęła się równia pochyła. Podkreślam, że dla mnie, bo nawet nie chodzi o to, że zepsuli dramę, tylko że poszła w kierunku, którego nie cierpię. Niby można się było spodziewać, ale i tak wydźwięk całości mi wybitnie nie podszedł. Trudno napisać coś więcej bez spojlerowania (a to jest drama, którą zdecydowanie trzeba oglądać bez spojlerów, żadnego czytania komentarzy przed, bo można sobie zepsuć wiele zaskakujących momentów), więc chyba tu skończę.
      Mimo, dla mnie, rozczarowującej końcówki, bardzo polecam. Naprawdę dobra i trzymająca w napięciu drama.
      Kurt, pisałaś chyba, że Gyeongseong Creature podobała ci się bardziej, więc teraz muszę to obczaić. Zobaczymy czy u mnie też tak będzie
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 09.01.24, 01:35
        Tak, w Death's Game odbiór psuł mi natrętny dydaktyzm (mam nadzieję, że to nie podpada pod spoiler) i jednocześnie epatowanie okrucieństwem, za to w Gyeongseong Creature dodatkowym atutem jest scenografia, mimo, że trochę może teatralna, a sama historia ciekawa.
        • otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 09.01.24, 09:19
          kurt.wallander napisała:

> Tak, w Death's Game odbiór psuł mi natrętny dydaktyzm

A, to u mnie do piątego odcinka włącznie, nawet szóstego, który podpadł mi nierealnością działań, żaden dydaktyzm mi nie przeszkadzał. Oglądałam to jako świetną rozrywkę na najwyższym poziomie. I dydaktyzm dalej też bym zniosła, bo uważam, że temat, zwłaszcza w Korei, wyjątkowo ważny i warto o nim mówić. Dopiero

I tu będzie nadal bardzo ogólnie, ale jednak spojlerowo, więc kto nie chce czytać, niech omija wzrokiem

ostateczne przesłanie zepsuło mi odbiór całości. Bo tak naprawdę ten ich wspaniały przekaz, mający w założeniu (tak myślę) upowszechniać wiedzę o samobójstwach i w jakimś stopniu im zapobiegać, sprowadził się do obrzydliwego victim blaming: samobójstwo to samolubny akt, nie powinieneś myśleć o sobie, tylko o innych i dalej cierpieć dla ich dobra; nie starałeś się wystarczająco mocno, mama będzie smutna; przestań się użalać nad sobą i po prostu bądź wdzięczny za życie, które ci dano, itp. Plus bzdety typu karma wraca i odkupienie wyimaginowanych win. Ja tego nie kupuję, ale widzę, że mnóstwo osób widzi to zupełnie inaczej, więc jak zwykle, każdemu jego porno.
          • kurt.wallander Re: death's game - spoilery!!!!! 09.01.24, 12:10
            otia5 napisała:

>
            samobójstwo to samolubny akt, nie powinieneś myśleć o sobie, tylko o innych
            > i dalej cierpieć dla ich dobra; nie starałeś się wystarczająco mocno, mama będ
            > zie smutna; przestań się użalać nad sobą i po prostu bądź wdzięczny za życie, k
            > tóre ci dano, itp. Plus bzdety typu karma wraca i odkupienie wyimaginowanych wi
            > n. Ja tego nie kupuję, ale widzę, że mnóstwo osób widzi to zupełnie inaczej, wi
            > ęc jak zwykle, każdemu jego porno.

A tak, to też, ale to chyba pokłosie koreańskiego systemu wartości - żyj tak, żeby nie sprawiać przykrości innym, najważniejsze jest dobro ogółu. Nie smuć mamusi (a to, że mamusia sama robiła z siebie ofiarę, odkładając kasę dla syna, o czym on oczywiście nie wiedział, to już inna sprawa).
            Na koniec okrutnym żartem było dla mnie równiez to, że de facto odebrano zycie matce głównego bohatera, bo przeżył je on w jej ciele....
    • heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 10.01.24, 21:07
      Powiedzcie mi czy ja mam przywidzenia czy ten facet wygląda na 39 lat?! Hyun Bong Sik. Oglądam z nim drugi serial i po pierwszym byłam przekonana, że on ma jakieś 54 lata co najmniej. A do tego na litość boską, jakim cudem nie był w stanie poprawić sobie tak dramatycznie krzywych zębów?! Aż boli patrzeć.

images.mubicdn.net/images/cast_member/657654/cache-912079-1696961434/image-w856.jpg?size=800x
      kenh14cdn.com/thumb_w/660/203336854389633024/2022/6/18/photo-6-1655524708483658691296.jpg
      • bertie Re: Koreańskie seriale 7.0 10.01.24, 22:28
        Krzywe zęby w Azji uważają za oznakę młodości. Może chciał się trochę odmłodzić, jak reszta twarzy wygląda na 2 dekady starszą...
        Czytałam, że w Japonii kobiety sobie dają zrobić specjalnie widocznie krzywe górne zęby, bo to takie kawaii. Górne 3-ki albo 4-ki wystające przed pozostałe zęby są szczególnie popularne.

Po swoim prostowaniu zębów po 40-tce, które trwało tylko 6 miesięcy już przestałam się dziwić, że ludzie z poważnymi wadami zgryzu się tego nie podejmują. To było wykańczające doświadczenie dla mnie, plus retainery do końca życia zostają.
        • heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 11.01.24, 08:21
          W Japonii rzeczywiście był taki trend (aktorka w I Don't Love You Yet) ale w Korei chyba się nie przyjął. Szczególnie wśród celebrytów, o ile czasem dolne mają nierówne to z takim poważnym przypadkiem spotykam się pierwszy raz. U młodych, bo starzy często mają krzywe.
          Nadal tkwię w stuporze, że on ma 39 lat... Taka uroda czy przesadzał z dostępnymi (alkohol) używkami...
          • bertie Re: Koreańskie seriale 7.0 11.01.24, 10:01
            Może być taka uroda. Skoro jest kilku aktorów co w wieku 30 lat grają i wyglądają na licealistów, to odwrotna sytuacja też może być prawdziwa
        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 11.01.24, 22:48
          Owszem, na tle innych aktorów wygląda stosunkowo staro, ale odświeżające dla mnie jest, że ewidentnie nic sobie nie poprawiał. Taki zwykły niezadbany prawie 40-latek. Te sztucznie wygładzone twarze ze zwężonymi nosami i powiększonymi oczami juz mi się zaczynają przejadać.
    • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 11.01.24, 20:10
      Seo In Guk ma tu fanki. A czy słyszałyście jak on śpiewa?
      Nie wiem czy przejdzie link, ale zobaczcie.
      fb.watch/pvZvAdHHfM/
      • heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 11.01.24, 20:19
        Ja, ja jestem fanką wink Kompletnie nie znam się na klasycznym śpiewie ale dla mnie brzmi dobrze smile
        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 11.01.24, 20:44
          Mnie się też podoba, choć to mały urywek. Ciekawe czy będzie gdzieś do zobaczenia cały musical?

Korea chyba lubi musicale, w sieci trafiałam na sporo, w niektórych śpiewają znani aktorzy np Sin Sung Rok. On ma kawał głosu. A w Przeminęło z wiatrem śpiewał Joo Jin Mo.
          • heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 11.01.24, 21:04
            Bardzo lubią musicale. Weźmy choćby na tapetę Kim Jae Woka, który zagrał m.in w Hedwig&The Angry Inch. Główną rolę, bardzo wymagającą, tym bardziej że grał na obcasach big_grin Sama charakteryzacja trwała kilka godzin. Po nim tą rolę przejęli inni aktorzy w tym Ren, ten akurat bardziej wyglądał jak kobieta przebrana za kobietę wink Mój ulubiony wokalista Lee Hong Ki z FTIsland także ma niezłą musicalografię tongue_out
            Musical theatre
            Year Title
            2009 A Midsummer Night's Dream
            2014 Vampire Dracula
            2016 Those Days
            2019 I Loved You
            2020 Return: The Promise of The Day
            2021 1976 Harlan County
            2021–2022 Jack the Ripper
            2022 Mata Hari
            2023 Harlan County
      • otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 11.01.24, 21:45
        jasnoklarowna napisała:

> Seo In Guk ma tu fanki. A czy słyszałyście jak on śpiewa?
        > Nie wiem czy przejdzie link, ale zobaczcie.

Ja zobaczę na żywo już za tydzień big_grin. Podjarana jestem jak nie wiem. Zdam sprawozdanie.
        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 11.01.24, 22:33
          Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
          ta zazdrość, którą czuję, to się nie da opisać.
        • heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 11.01.24, 22:42
          Świnia! Jak ja teraz zasnę?! wink
          • otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 11.01.24, 23:09
            😛Jakieś korzyści z tego, że jadę w zimie też muszę mieć. W końcu ktoś musi mnie rozgrzać w te mrozy.
            • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 11.01.24, 23:26
              Ale akurat ne to bilet dostałaś? Chrabia Monte Christo? Gdzie, to jakiś odpowiednik Teatru Narodowego czy coś w ten deseń?
              Ciekawe gdzie u nich musicale grają. W operach, teatrach a może salach koncertowych?
              • otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 12.01.24, 00:55
                jasnoklarowna napisała:

> Ale akurat ne to bilet dostałaś? Chrabia Monte Christo? Gdzie, to jakiś odpowie
                > dnik Teatru Narodowego czy coś w ten deseń?
                > Ciekawe gdzie u nich musicale grają. W operach, teatrach a może salach koncerto
                > wych?

Szukałam, co grają z kimś kogo znam i lubię. Trafił się koncert Junhoo i właśnie Monte Christo z Seo In Gukiem, tzn. czterech ich tam gra na zmianę hrabiego, ale mnie oczywiście on najbardziej pasował. Bilety gdzieś z tyłu i z boku to nawet teraz można kupić, ale czatowałam na otwarcie i mam bardzo blisko. Pełnej nazwy miejsca w tej chwili nie pamiętam, ale cośtam Arts Center, Grand Theater, Czy to typowy teatr czy raczej właśnie centrum sztuki m.in. z salami teatralnymi, to zobaczę już na miejscu. W każdym razie cieszę się bardzo i mam nadzieję, że wszystko wypali. Najchętniej to bym ich obu od was wycałowała i wyściskała, ale jak heca radzi, ograniczę się do wzdychania smile

A, Seo In Guk droższy od Junhoo suspicious, ale ogólnie ceny do przyjęcia.
                • otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 12.01.24, 00:56
                  Junho, kurde, nie wiem skąd tyle o mi się wzięło. Idę spać.
            • heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 11.01.24, 23:36
              Powzdychaj tam za mnie do niego wink
      • cranberrymuffin Re: Koreańskie seriale 7.0 12.01.24, 14:52
        Wygrywa mi w spotifaju od kilku lat. Pięknie śpiewa. Utalentowany ogromnie. Bardzo go lubię w praktycznie wszystkim. Jeden z niewielu aktorów, który się mi sprawdził zarówno w komediach jak i w dramach
    • otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 14.01.24, 15:30
      Byłam, zobaczyłam, usłyszałam, prawie straciłam słuch od przeraźliwych pisków fanek, więc się teraz dzielę. Dzisiaj tylko parę zdjęć, bo padam. No, chyba że mi jet lag nie da spać, to jeszcze coś dorzucę. Sorry za jakość, wycisnęłam z telefonu, co się dało.
      • heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 14.01.24, 15:37
        Super! ostatnie zdjęcie fantastyczne, byłaś tak blisko? Fajnie zobaczyć takie prawdziwe zdjęcie, nie pozowane, nie "z internetu" tylko z ręki robione. On naprawdę wygląda doskonale smile
        • otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 14.01.24, 15:46
          heca7 napisała:

> Super! ostatnie zdjęcie fantastyczne, byłaś tak blisko?

Niestety nie, dlatego wszystkie zbliżenia rozmazane. Ale też w rzeczywistości było go widać bliżej i lepiej niż na zdjęciach bez przybliżania. Powybieram, to wrzucę. Super było big_grin
          • heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 14.01.24, 16:31
            Dużo było fanek (fani też byli?) ? Ile trwało? Na żywo wygląda lepiej niż w serialach?
            • otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 14.01.24, 21:30
              heca7 napisała:

> Dużo było fanek (fani też byli?) ?

Myślę, że było z 4, może 5 tysięcy ludzi. Fana nie widziałam ani jednego 😀. Ale... na widowni była też Yoona z resztą ekipy z King the Land, a ja ich nijak nie mogłam zobaczyć, bo siedzieli akurat pode mną 🙁. Dopiero wracając wyczytałam, że gdy fanki z płyty gwałtownie i z głośnym wrzaskiem odwróciły się na początku w stronę pierwszego piętra, to właśnie z powodu ich wejścia.

> Ile trwało?

Trzy godziny. Po czym Junho, czaruś jeden , kazał wywoływać się przez bite 15 minut zanim wyszedł na bis. Fanki wytrwale skandowały aż dopięły swego.

> Na żywo wygląda lepiej niż w serialach?

Moim zdaniem identycznie. Fajnie się prezentował. Najpierw był cały na czarno.
              • otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 14.01.24, 21:37
                Fanki namówiły go oczywiście na zdjęcie kurteczki 🙂. Dużo żartował z widownią i w ogóle dużo mówił. Oczywiście niewiele zrozumiałam, ale sprawiał bardzo sympatyczne wrażenie. Jakoś tak łagodnie mówił.
                • otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 14.01.24, 21:42
                  A na koniec wystąpił w rozpinanym sweterku suspicious. Mało jest outfitów, które by mi się mniej scenicznie kojarzyły 😀
                  Na scenę wjechał też tort. Z tego co zrozumiałam, jego urodziny dopiero mają być, ale z okazji koncertu ekipa zrobiła mu niespodziankę.
                  • heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 14.01.24, 22:06
                    Rzeczywiście sweterek nie moja bajka ale w innych rzeczach cudo smile No jak można być tak pięknym?!? To powinno być karalne tongue_out Ze zdjęć wygląda na fantastyczne widowisko z rozmachem. Wyobrażam sobie, że na żywo 100x lepiej. Miałaś szczęście, że tak ci się udało i jeszcze Seo In Guk... Powinnaś zagrać w Totolotka wink
                    • magia Re: Koreańskie seriale 7.0 15.01.24, 01:12
                      ja Junho wolalam w wersji przed wojskiem czyli + 15kg, ale konceru zazdroszcze.okrutnie. Absolutnie uwielbiam Junho i 2PM.
                      • otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 15.01.24, 13:14
                        magia napisała:

> ja Junho wolalam w wersji przed wojskiem czyli + 15kg, ale konceru zazdroszcze.
                        > okrutnie. Absolutnie uwielbiam Junho i 2PM.

A to ja jednak nie. Tzn lubiłam go i wtedy i teraz, ale wcześniej był niby szczupły, ale taki ubity, zwłaszcza uda. Uważam, że teraz jest lepiej, na pewno nie jest chudy. A czy zdecydowanie szczuplejsza twarz, to wynik wyłącznie odchudzania, to już inna kwestia.
                        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 15.01.24, 13:29
                          Ja lubię szczupłych, ale też wolałam Junho w młodszej wersji, ale wierzę, że na żywo wygląda świetnie smile Czyli nie sprawia wrażenia drobniutkiego przecinka?

A jak śpiewał? Na żywo, czy jednak w większości z uzyciem backing vocal? Śpiewał tę nową piosenkę "Can I?"?
                          • otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 15.01.24, 13:59
                            kurt.wallander napisała:

> Ja lubię szczupłych, ale też wolałam Junho w młodszej wersji, ale wierzę, że na
                            > żywo wygląda świetnie smile Czyli nie sprawia wrażenia drobniutkiego przecinka?

Nie, absolutnie nie wygląda na wychudzonego ani na drobnego. Szczupły, dobrze zbudowany chłopak. No dobra, mężczyzna.

> A jak śpiewał? Na żywo, czy jednak w większości z uzyciem backing vocal? Śpiewa
                            > ł tę nową piosenkę "Can I?"?

Wiesz, ja zdecydowanie nie jestem ekspertem w kwestii śpiewu. Wydaje mi się, że i jak i tak. Widzę, że nagrania są już na youtubie więc sama chyba lepiej ocenisz. A Can I śpiewał. W pewnym monencie zaśpiewał też solo a capella, na pewno na żywo i głupia nie nagrałam, a bardzo mi się podobało. Może też gdzieś znajdę.

Jeszcze parę zdjęć, głównie z telebimu. Jak pił wodę z tej butelki, to sądząc po natężeniu pisków, małolaty sikały po nogach. WTF?
                            • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 15.01.24, 16:16
                              otia5 napisała:

W pewnym monencie zaśpiewał też solo a capella, na pewno
                              > na żywo i głupia nie nagrałam, a bardzo mi się podobało. Może też gdzieś znajdę

Jakbyś znalazła gdzieś w necie, to daj link. Bardzo lubię takie "smaczki" z koncertów.
                              > .
                              >
                              > Jeszcze parę zdjęć, głównie z telebimu. Jak pił wodę z tej butelki, to sądząc p
                              > o natężeniu pisków, małolaty sikały po nogach. WTF?

No jak to co? To jabłko Adama tak wtedy pracuje. Sexy jest, znaczy się smile
                        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 15.01.24, 13:30
                          Kupiłaś jakieś gadżety przed koncertem?

• otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 15.01.24, 14:11
                            kurt.wallander napisała:

> Kupiłaś jakieś gadżety przed koncertem?
                            >
                            Miałam szczere chęci, a tu nic nie było. Chyba, że przegapiłam, ale nie wydaje mi się. Oczywiście wszyscy oprócz mnie mieli lightsticki, więc odstawałam, no ale jako biała odstawałam tak, czy tak, więc trudno. Za to w kwestii wieku niekoniecznie. Koło mnie i za mną siedziały kobiety mniej więcej w tym samym wieku. Musiałam chyba jednak w ich oczach źle wyglądać, bo ta za mną dała mi suplemencik z witaminą C 😀
                            • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 15.01.24, 16:18
                              otia5 napisała:

Koło mnie i za mną siedziały kobiety mniej więcej w tym samym wieku.
                              > Musiałam chyba jednak w ich oczach źle wyglądać, bo ta za mną dała mi suplemenc
                              > ik z witaminą C 😀

Ha ha, not o faktycznie smile
                        • heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 15.01.24, 16:35
                          Mnie podobał się i grubszy i chudszy. Ale dziwne jest to, że jako grubszy bo zwykle wolę chudych jak Park Hae Jin wink
                          Wstawiasz coraz lepsze zdjęcia a picie z butelki to w prawie każdej dramie wykorzystywane jest jako element uwodzący suspicious On pije... głowa odchylona do tyłu... jabłko Adama się rusza... jej robi się ciepło... wink W każdym razie coś w ten deseń wink
                          • otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 15.01.24, 17:13
                            Ech, widzę, że życie nadal potrafi mnie zaskakiwać. Wszyscy wiedzą o co chodzi, a ja, jak ten Marceli Szpak wciąż dziwię się światu. Nie przekonałyście mnie tak do końca, bo to chyba zależy od trzymającego butelkę 😜, ale przyjmuję do wiadomości.
                            • heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 15.01.24, 17:29
                              Oczywiście, że to zależy od trzymającego butelkę! wink Ale Juhno jest właśnie tym it boy suspicious
                        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 15.01.24, 19:07
                          No mnie się taki ubity bardziej podobał. I na twarzy i po całości.
                          Ale ja mam hopla na punkcie nóg, wiec te uda grubsze też przemawiały. Ja mecze piłki nożnej oglądam z językiem na brodzie niemal smile.
                          I mam wrażenie że ten jego legendarny tyłek też się gdzieś trochę schował. To zdjęcia z netu pierwsze lepsze sprzed kilku lat, chyba widać różnicę. Specjalnie w King the Land patrzyłam i duda, nie ma takiego już.
                          • magia Re: Koreańskie seriale 7.0 15.01.24, 22:21
                            ja tez jestem fanką kontetnych ud.
                            A wczesniejszy Junho po prostu byl wypelniony u bylo na co popatrzeć.
                            Aktualny Junho twarz ma lepsza, ale nie ludze sie, ze tak mu wyszlachetniala bo ubylo kg., ale cialo zupelnie nie to.
                            Zreszta po wojsku wiekszosc czlonkow 2PM wyglada za chudo, a na Juna K. to az nie moge patrzec taki biedny i chudziutki jest.

A tu Junho w mojej uluonej wersji wagowej, ubraniowej tez smile
                            • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 15.01.24, 23:14
                              magia napisała:

Juna K. to az n
                              > ie moge patrzec taki biedny i chudziutki jest.
                              >

Jun K przesadził też z zabiegami, a w ogóle moim zdaniem najlepiej wyglądał zanim zaczął sobie cokolwiek poprawiać.

• magia Re: Koreańskie seriale 7.0 15.01.24, 23:29
                                Jun K ma tez teraz kiepska fryzure, zbyt wygolony jest ivtwarz od razu bardzoej pociagla sie robi, co akurat w jego przypadku daje kiepski efekt. Zdecydowanie lepiej wygladal jak mial konkretna czupryne.
                            • magia Re: Koreańskie seriale 7.0 16.01.24, 14:09
                              no dobra, obejrzalam dzisiaj fragmenty tego koncertu na ktorym pewnie byla otia i musze wycofac sie z tego, ze mu brakuje 15 kg. Juz troche odzyskal i wyglada dobrze.
                              A nawet gdyby nie wygladal to i tak bym poszla na ten koncert i bylabym zachwycona smile

• heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 15.01.24, 22:41
                            Pierwsze zdjęcie, Jezuuuuu słodki.....dajcie mi chusteczkę.
                            • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 15.01.24, 23:32
                              Ja ci Heca mogę wirtualnie dać, ale co ona pomoże? Ta chusteczka?
                              • heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 16.01.24, 14:12
                                Nic, nic nie pomoże. Tym bardziej, że Magia dorzuciła kolejne zdjęcia... wink
                                • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 16.01.24, 14:41
                                  heca7 napisała:

> Nic, nic nie pomoże. Tym bardziej, że Magia dorzuciła kolejne zdjęcia... wink

To od tyłu miodzio, prawda? wink

• heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 16.01.24, 15:04
                                    kurt.wallander napisała:

> heca7 napisała:
                                    >
                                    > > Nic, nic nie pomoże. Tym bardziej, że Magia dorzuciła kolejne zdjęcia...
                                    > wink
                                    >
                                    > To od tyłu miodzio, prawda? wink
                                    >

Miodzio, miodzio wink
                                    • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 16.01.24, 19:00
                                      To ja jeszcze dołożę do pieca skoro już przy tematach pośladkowych jesteśmy. Junho, ten "stary, sprzed schudnięcia" ma konkurencję jeśli chodzi o muskulaturę nóg i pośladków. Kojarzycie Park Jin Young z Got 7, rozkręcił się trochę aktorsko, grał w The Devill Judge, Yumi Cells czy He is Psychometric.
                                      No jest chłopak zbudowany.
                                      Tak, wiem, przeginam, ale lubię, tak bez podtekstów patrzeć na męskie muskularne nogi. Bicepsy mi wiszą.
                                      Damskie umięśnione zresztą też są powodem moich zachwytów, modelkowych nie lubię.
                                      • heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 16.01.24, 19:50
                                        Ładnie wyprofilowane. Też bym takie chciała wink
                                      • magia Re: Koreańskie seriale 7.0 16.01.24, 20:02
                                        o jezu, piekny tylek! A właściciela nie znam, idę oglądać.
                                        Ja zdecydowanie czesciej patrze na uda, zwlaszcza w dzinsach. Dla ladnych ud moge ogladac i nudna drame.
                                        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 16.01.24, 20:30
                                          To tak jak ja. Zgadnij czemu jestem miłośniczka piłki nożnej?
                                  • magia Re: Koreańskie seriale 7.0 16.01.24, 15:12
                                    nie bede pazerna, podzielę sie filmikami z tego koncertu:
                                    youtu.be/blII1F7ouCI?si=9n0peagejG1THS6F

Dobra miejscowke na koncercie miala ta youtuberka
                    • otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 15.01.24, 13:04
                      heca7 napisała:

> widowisko z rozmachem. Wyobrażam sobie, że na żywo 100x lepiej.

Zdecydowanie. Na zdjęciach trudno oddać taki show. Mam też trochę nagrań. Miał być zakaz zdjęć i kręcenia, ale jak zobaczyłam, że Koreanki się nie opinkalają i jadą z nagrywaniem, to i ja wyjęłam telefon. Jednak co na żywo to na żywo.

> Miałaś szczęście, że tak ci się udało i jeszcze Seo In Guk... Powinnaś zagrać w Totolotka wink

Żebym ja w życiu miała takie szczęście, jak na tym wyjeździe, to byłoby bosko 😀.

Zobaczcie jeszcze zdjęcia z telebimu, pokazujące Junho z widownią. Wśród tych rozmazanych kropeczek i ja gdzieś jestem (i Yoona suspicious), więc technicznie rzecz biorąc, mam zdjęcie z Junho 🤣😂
                      • otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 15.01.24, 13:08
                        Sorry, nieprzycięte kliknęłam i już kompletnie nic nie widać. To screeny z nagrania.
                      • heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 15.01.24, 13:13
                        Masz zdjęcie z Junho i Jooną wink
                        Zazdroszczę, jak tak patrzę to chyba bym się przełamała, machnęła ręką na mój wiek i poszła na taki koncert wink
                  • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 14.01.24, 23:15
                    Ja po tym wszystkim jestem w stanie napisać tylko, że zazdroszczę jak nie wiem co.
                    • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 15.01.24, 12:01
                      Ale miałaś super przeżycie! Dzięki za opisy i zdjęcia, oglądam i czytam z bananem na twarzy smile
    • kurt.wallander Re: Night Has Come - kto oglądał? 16.01.24, 14:51
      Horror młodzieżowy, miałam natychmiastowe skojarzenie z "Battle Royale" (książką, filmu nie oglądałam). Pierwszy odcinek ciekawy, mamy wprowadzenie bohaterów (klasa nastolatków ze wszystkimi nastoletnimi problemami - zakochanie, bullying itp.) i pierwsze bum na koniec odcinka. Na plus równiez fakt, że odcinków jest 12, a mają one po trzydzieści kilka minut długości. Podobno koniec słaby.

Któraś z was oglądała?

Polecę również "Miraculous Brothers", kryminał z elementami fantasy (tak ukochany ostatnio motyw podróży w czasie, plus mamy tu też zdolności paranormalne). Ale zaczyna się od dylematu moralnego, który bardzo fajnie odgrywa Jung Woo, znany z Mad for Each Other czy A Model Family (z jego twarzą świetnie odgrywa takich trochę nieporadnych facecików, zwykłych ludzi, którym czasem przytrafiają się niezwykłe rzeczy i muszą to jakoś ogarniać). Z jednej strony narracja powolna, np. pierwszy odcinek oglądałam chyba na 3 czy 4 razy, z drugiej ładnie to wszystko sfilmowane, główny daje się lubić, mimo swych wad, a może dzięki nim? Sama zagadka kryminalna wciągająca, aczkolwiek jestem w połowie serialu i zastanawiam się, czy będa w stanie czymś mnie zaskoczyć, bo na tym etapie wydaje się, że widz już (niemal) wszystko wie.
    • otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 17.01.24, 15:59
      Dobra, drogie panie. Obrobiłyście dupę (bardzo dosłownie 🤣) Junho, tak że go chyba uszy pieką na potęgę, więc trzeba mu dać odetchnąć. Rzucam na żer Seo In Guka.
      Tym razem zdjęć za dużo nie mam, bo bardzo zastrzegali, że absolutnie nie wolno, a i mnie samej głupio było w teatrze wyciągać telefon. Nie chciałam robić wiochy, więc tylko parę spomiędzy foteli cyknęłam, żeby mieć na wieczną pamiątkę.
      Najpierw parę fotek samego teatru. Bilet odbiera się samemu z automatu, w holu miejsca do robienia sobie pamiątkowych zdjęć, a najbardziej zaskoczyło mnie to, że prawie wszyscy wchodzą na salę z kurtkami, parasolkami, a nawet pełnymi siatami. Jako jedna z naprawdę niewielu osób zostawiłam rzeczy w szatni, przy czym pani dała mi do wypełnienia cały formularz 🤦.
      • otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 17.01.24, 16:07
        No i sam Seo In Guk. Przyznam, że w scenicznym makijażu, z lekkim wąsikiem i z mikrofonem dyndającym na czole (w pierwszej chwili zastanawiałam się czemu oni jakieś takie indyjskie ozdoby na czołach mają 🤣) mniej mi się podobał niż zazwyczaj. Za to, jeżu kolczasty, jaki on ma głos. Śpiewał niesamowicie, inni zresztą też. Widowisko naprawdę zrobione z rozmachem, aktorzy dostali na koniec zasłużone owacje na stojąco.
        Jakość zdjęć marna, bo tak jak pisałam, pstryknęłam tylko parę razy spomiędzy foteli, nie bardzo widać, co pstrykam.
      • heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 17.01.24, 16:22
        Fajne dekoracje smile No i już teraz wiesz czemu oni wchodzą z tobołami na salę wink Lepiej to nieść niż podpisywać cyrograf własną krwią.
        Trochę dziwne to umiejscowienie mikrofonu, ja akurat na musicale nie chadzam więc się nie znam. Jednak mam wrażenie, że zwykle mają mikrofony na policzku... Tak coś czuję, że jakby mi coś między oczami dyndało byłoby to rozpraszające.
        • otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 17.01.24, 16:39
          heca7 napisała:

> Trochę dziwne to umiejscowienie mikrofonu, ja akurat na musicale nie chadzam wi
          > ęc się nie znam. Jednak mam wrażenie, że zwykle mają mikrofony na policzku... T
          > ak coś czuję, że jakby mi coś między oczami dyndało byłoby to rozpraszające.

Też nie chadzam, ale ten naprawdę mi się podobał, może tylko piratki jak z wodewilu mogli sobie darować. Nie był to taki całkiem klasyczny Monte Christo.
          W każdym razie cześć aktorów miała te mikrofony właśnie normalnie na policzkach i to mnie zmyliło. Ci , którzy mieli na czołach, mieli je starannie poprzyklejane, więc niby nie dyndały, ale jednak dziwne to było. Nawet jak już wiedziałam, że to mikrofony, nadal widziałam w nich indyjskie kropki 🙂.
    • magia Re: Koreańskie seriale 7.0 18.01.24, 20:43
      peenie już większość z was obejrzala koteanskie reality show o nastilatkach wchodzscych w doroslosc: Ninteen to twenty na Netflixie.
      Wg mnie dobre, bo dzieciaki dosc naturalnie sie zachowuja.
      Ale chcialam napisac, ze jeden z bohatarow wygladacjak Junho w tym wieku.
      No identyczny jest smile Pojawia sie chyba w 3 odcinku gdyby ktos chcial ogladac.
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 18.01.24, 22:18
        Miałam tego nie oglądać, ale teraz to juz muszę przynajmniej ten 3. odcinek.
        • magia Re: Koreańskie seriale 7.0 18.01.24, 22:30
          pierwszych kilka odcinkow toczy siecw szkole, dopiero poznoej gdy razem zamoeszkaja w domu zaczyna byc ciekawiej smile
        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 19.01.24, 07:39
          Ciebie pewnie Doctor Slump zainteresuje. Wchodzi na N 27 stycznia i gra....Park Hyung Sik
          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 19.01.24, 20:19
            Tak, mam nadzieję, że będzie fajne, bo tego seguka z Hyungsikiem na Viki nie zdzierżyłam. Nuuuuda.
    • heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 19.01.24, 20:41
      W oczekiwaniu na kolejne odcinki Welcome To Samdalri obejrzałam kilka dram. Tajlandzkie The Office Games, nie polecam, pomysł dobry ale zero chemii między ML i FL. Zbytnio rozciągnięte. Shards Of Her, tajwańskie. Porusza trudny temat i ważny ale jest tak dziwnie opowiedziane, FL jest tak irytująca, trudno się przez nią ogląda. Nie wiem czy to kwestia aktorki czy tego jak kazano jej grać... I I May Love You, chińskie. Typowa drama, romans tylko nie ma złych teściowych wink Za to ML i FL ochoczo i często, jak już się dogadali przechodzili do rzeczy. Nawet jak na chińską dramę tongue_out
      Teraz oglądam Alliance chińskie na Viki i jak na razie polecam. Inna historia, Główni starsi, ciekawie się rozwija, dość długie (36 odcinków) ale nie sztampowe.
      To tyle, w ten weekend kończę z Ji Chang Wokiem wink
    • heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 21.01.24, 21:11
      Skończyłam! Welcome To Samdalri. I cóż... dam 8/10. Pierwsze odcinki nudnawe. Siostry FL wydawały mi się irytujące. Potem, gdyby nie one dałabym tylko 6/10 wink Żałuję, że ich historie zostały potraktowane trochę powierzchownie. Mogli rozwinąć te wątki. W każdym razie najlepsza scena serialu zawiera karalucha i nie zawiera ML i FL big_grin wink W porównaniu do najstarszej siostry główni byli nudni jak flaki z olejem tongue_out
      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 21.01.24, 21:32
        Welcome jeszcze przede mną. Ale Heca napisałaś o tym Alliance i kuuuuuuurczę już na 27 odcinku jestem. Wczoraj jechaliśmy 200 km i wieczorem wracaliśmy, baardzo długo bo warunki zrobiły się fatalne. i dobrze że powerbanka wzięłam a po drodze zasięg tylko 2 razy na kilka minut zanikał. dzieci z tyłu się pospały a ja cały czas w ekranie. Szybko mi ta droga zleciała jak nie wiem co. No wciągnęło mnie smile
        • heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 21.01.24, 21:55
          Cieszę się smile Bo to dobra drama, wreszcie coś innego niż "poznali się w dziwnych okolicznościach a potem zakochali i były problemy"... I nie wiem czemu ale jak oglądałam to miałam uczucie, że ta drama jest bardzo zrobiona na koreańską. Szczególnie FL i jej mąż byli dla mnie koreańscy w zachowaniu, sposobie bycia, ubiorze, wyglądzie.
          Ale 27 odcinków w jeden wieczór wink Fjuuu, fjuuu binge-watching suspicious
          • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 21.01.24, 22:24
            Nie, no nie w jeden. od wczorajszego przedpołudnia, kilka godzin w drodze i powrocie i dziś. Leżę z katarem i okresem w łóżku i sobie dogadzam. Nawet mąż ziemniaki na obiad obrał 😃
      • senin1 Re: Koreańskie seriale 7.0 26.01.24, 05:15
        heca7 napisała:

> Skończyłam! Welcome To Samdalri. I cóż... dam 8/10. Pierwsze odcinki nudnawe. S
        > iostry FL wydawały mi się irytujące. Potem, gdyby nie one dałabym tylko 6/10 wink
        > Żałuję, że ich historie zostały potraktowane trochę powierzchownie. Mogli rozw
        > inąć te wątki. W każdym razie najlepsza scena serialu zawiera karalucha i nie z
        > awiera ML i FL big_grin wink W porównaniu do najstarszej siostry główni byli nudni jak
        > flaki z olejem tongue_out
        >
        jestem wlasnie na 11tym odcinku i wrazenia podobne. Glowni nie tylko nudni, ale jest ich po prostu za duzo (pewnie kupe forsy kosztowalo zaangazowanie tak popularnych aktorow i musieli wyrobic godziny wink )

A moglby to byc dobry serial. Wystarczylo dac troche wiecej kwiatkow z przemocowej czebolskiej rodzinki, dolozyc historie najmlodszej siostry, pociagnac temat zdradzieckiej wspolpracowniczki i byloby calkiem niezle. Mietolenie rozkminow glownych bokiem mi wychodzilo i lecialam przez to na przewijaniu glownie. Mam wrazenie ze nikt w tym serialu tak naprawde nie mial pojecia co chca przekazac i w jaki gatunek pojsc. Mysle Heca, ze twoja ocena jest dosc wspanialomyslna, ja bym chyba nawet 6 nie dala, no chyba ze za obsade, bo byla calkiem dobra. A ten montaz z nachalnym powtarzaniem rozkminow glownej zrobil duzo zlej roboty. Obejrze jednak do konca, bo ciagle mam nadzieje, ze ktos sie tam w koncu ocknal i zrozumial ze sam JCW i inni dobrzy aktorzy to za malo na przyzwoita drame,

Scenariusz mial nawet potencjal, gdyby byl jakos sensownie rozwiniety, a nie taki sobie niedopracowany szkic. W sumie szkoda tego potencjalu.
        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 26.01.24, 10:59
          Ja 8/10 daję, kiedy drama zdecydowanie mi się podobała. 9/10 mają moje top. 10/10 chyba żadna nie dostała wink

Samdal-ri bez żalu usunęłam do działu "dropped". Rozglądam się, co by tu teraz sobie zapodać na viki....
          • magia Re: Koreańskie seriale 7.0 28.01.24, 16:45
            ja wlasnie na zmianę oglądam serial kpopowy Imitation, i kryminalno-prawniczy Why her?
            Jedno i drugie wchodzi gladko smile
            • senin1 Re: Koreańskie seriale 7.0 28.01.24, 20:24
              Do Imitation od jakiegos czasu zabieram sie jak pies do jeza, w koncu chyba dam jej szanse, A "why her" chyba nawet ogladalam, albo przynajmniej zaczelam i odlozylam na pozniej. Wpisze sobie na liste
              • magia Re: Koreańskie seriale 7.0 28.01.24, 21:51
                Imitation pokazuje ciemna strone kpopu.
                Do tego slicznie tancza, pueknie wygladaja. Przyjemne dla oka chlopaczki.

Why her wlaczylam ze wzgledu na jednego aktora, i mnie wciągnęło.
        • heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 26.01.24, 13:47
          Wygląda mi na to, że pierwotnie było więcej scen z najstarszą siostrą i jej czebolowym mężem. Ale w procesie produkcji je wycięto. I teraz, jak się nie ogląda wystarczająco uważnie można przegapić różne szczegóły tej relacji. Tam jakaś mocna przemoc była grana... Za to, masz rację. Zbyt dużo czasu poświęcono ML i FL. Od początku było wiadomo, że się zejdą więc pozamiatane, możemy się rozejść wink Do tego FL jak za dotknięciem różdżki z dorosłej kobiety zmieniła się na Jeju w zahukaną, niezdecydowaną szesnastolatkę tongue_out
          No nic, obejrzane, odhaczone i można się zabrać za kolejną dramę wink Tym razem Celebrity.
          • senin1 Re: Koreańskie seriale 7.0 26.01.24, 14:20
            heca7 napisała:

> wink Do tego FL jak za dotknięciem różdżki z dorosłej kobiety zmieniła się na Jej
            > u w zahukaną, niezdecydowaną szesnastolatkę tongue_out

I jak to teraz modne na ematce:"This"

Dziwie sie bardzo, ze tak doswiadczona aktorka jak Shin Hye-sun w to poszla. Wg mnie to najgorsza interpretacja postaci jaka mozna sobie wyobrazic. I w dodatku te slodkie minki trzynastolatki... no prosze was!? Po Mr Queen? i innych?
            • heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 26.01.24, 14:30
              A ta scena jak się z ML kokoszą i ćwierkają na kanapie w kanciapie? wink Miałam ciarki żenady tongue_out Albo ojciec ganiający przyszłego zięcia ze zmiotką do kurzu bo para zasnęła po pijaku, w ubraniach(!) na jednym łóżku tongue_out Ta kobieta (FL) przecież wiele lat mieszkała w Seulu i miała faceta, twierdziła nawet, że niejednego i niemożliwe żeby ojciec był taki głupi i sądził, że wianek zachowa do ślubu suspicious
              • senin1 Re: Koreańskie seriale 7.0 28.01.24, 09:34
                heca7 napisała:

> A ta scena jak się z ML kokoszą i ćwierkają na kanapie w kanciapie? wink Miałam c
                > iarki żenady tongue_out

Faktycznie, to bylo nie do przejscia. Moze w zalozeniu mialo byc zabawne, ale wyszko 'krindzowo'. Przez ten serial chyba na jakis czas odpuszcze sobie JCW, choc, nie powiem, staral sie chlopak.

Teraz nie bardzo wiem co ogladac, Moze cos na viki. Jak macie pomysly to ja chetnie przyjme
                • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 28.01.24, 11:48
                  A na jaki typ masz ochotę? Ja sobie ostatnio robię maratony na Viki:

Z przyjemnością obejrzałam "A Good Day to Be a Dog", taka głupotka, ale jakoś przyjemnie mi się oglądało, może przez Eunwoo (który dodatkowo fajnie całuje w tym serialu)...

Twinkling Watermelon - tez przyjemna drama.

Póżniej "A Story of Park's Marriage Contract", tu trochę mnie stopowało momentami, ale w sumie spoko drama.

Dalej miałam dość wędrówek w czasie i jednocześnie miałam ochotę na coś mocniejszego, więc weszły:
                  Night Has Come, Weak Hero Class 1 i Search. Szczyty kinematografii to to nie są, ale w dwóch pierwszych w miare wartka akcja, a w ostatnim życie w jednostce w DMZ i mieszczącej się na tym terenie wioski dość ciekawe.

Teraz lecę z "Sh**tting Stars" i jest całkiem, całkiem - romans plus realia pracy w dziale PR agencji aktorów. Podobna tematyka jak w "Behind Every Star", tylko tu jednak pokazana bardziej wciągająco.

Następną na liście mam "Mouse".
                  • senin1 Re: Koreańskie seriale 7.0 28.01.24, 20:20
                    Watermelon nawet zaczelam, ale jak zapowiadalo sie zawalenie budynku, to dalam sobie spokoj, bo na razie mam dosc disaters w realu wink. Ale wroce jak mi przejdzie; Podobnioe z Mouse.
                    Pozostale tez mialam na oku wiec pewnie wkrotce sie za nie wezme.
                    "Sh**tting Stars" obejrzalam jakis czas temu i tez mi sie podobal.
                    • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 28.01.24, 20:30
                      No to z takich nowych i łagodnych w odbiorze, to King the Land, czy Love to Hate You. Ale to juz pewnie znasz.
                    • magia Re: Koreańskie seriale 7.0 28.01.24, 21:53
                      dzieki za Sh***ting stars. Mam na watchliscie od dluzszego czasu, alr ciagle cos innego włączam
                • heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 28.01.24, 17:23
                  Na Netflixie oglądam, a właściwie kończę tajlandzki Analog Squad. Mówiąc krótko, facet musi na cito wrócić do rodzinnego domu żeby zobaczyć się z umierającym ojcem. I zabrać ze sobą rodzinę czyli żonę i dwójkę dorosłych dzieci. Sęk w tym, że od 20 lat z rodziną nie utrzymuje kontaktów. Zatrudnia więc swoją byłą dziewczynę (jeszcze sprzed małżeńskich czasów) i dwójkę przypadkowych młodych ludzi. Oczywiście sytuacja się komplikuje i przeciąga. Tym bardziej, że dziadek cudownie się ocyka i odłączony od aparatury odzyskuje zdrowie wink Komedia to nie jest ale też przygnębiający dramat psychologiczny nie. Wszystko w cieniu nadchodzącego roku 2000 kiedy wszyscy myśleli, że świat się zatrzyma i system komputerowy j.ebnie.
                  Polecam smile
                  • senin1 Re: Koreańskie seriale 7.0 28.01.24, 20:30
                    Jak dotad nie ogladalam zadnej tajlandzkiej dramy, ale w koncu trzeba chyba sprobowac. Przejechalam sie na singapurskich, tajwanskie byly calkiem niezle, do chinskich boje sie podejsc, bo chyba nie przebrne ze wzgledu na jezyk, ktory wyjatkowo mi nie pasuje.

No dobra, dam szanse tajlandzkiej
                    • heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 28.01.24, 20:50
                      Jak już pogodzisz się ze specyficznym tembrem ich głosu i sposobem mówienia jakby...nie wiem...włos im się w gardle przykleił i próbowali go wypchnąć językiem wink to będzie dobrze. Dla mnie ciekawe było też przypomnienie jak to było kiedy nikt nie miał komórki i dużo osób korzystało z pagera wink Kolejki przed budkami telefonicznymi i ciągłe debaty czy świat się skończy z nastaniem 2000 wink
                    • magia Re: Koreańskie seriale 7.0 28.01.24, 21:54
                      tajeanskie tocjak chinskie, jezyk prawie ten sam.
                      Alr oczywiście tajwanskie bardziej swobodne w tematyce

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka