unikotka 16.07.23, 12:01 Zastanawiam się, jaki jest. Bo teoretycznie pewnie wiele osób dostaje się do nich dzięki korepetycjom, a to kosztuje 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
em_em71 Re: Przekrój społeczny w topowych LO 16.07.23, 13:06 Raczej w większości rodzice są dobrze wykształceni i świadomi, że nie tylko i wyłącznie rejonowa podstawówka wystarczy na osiąganie przez dziecko wysokich wyników. Natomiast niekoniecznie muszą być to korki za grube pieniądze, powiedziałabym, że to raczej wyjątki, osobiście tylko na tym forum czytam o rakiej formie wsparcia. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Przekrój społeczny w topowych LO 16.07.23, 18:34 Mam dziecko w topowym LO po zupelnie nietopowej, wiejskiej podstawowce. Nawet zlotowki na korki nie wydalam. Odpowiedz Link Zgłoś
jdylag75 Re: Przekrój społeczny w topowych LO 17.07.23, 09:50 Też mam takie, do tego zdało do topowej klasy topowego LO,. Prawdą jest że dziecko ma dobrze wykształconych rodziców Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Przekrój społeczny w topowych LO 16.07.23, 13:08 Moja córka chodziła do topowego gimnazjum. Trudno było zebrać grupę na wyjazd zagraniczny (sporo rodziców narzekało na wysokie koszty). Syn chodzi do nietopowego i prawie cała klasa pojechała na wycieczkę za granicę kosztującą prawie 4 tysie. Wnioski wyciągnij sama 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
kornelia_sowa1 Re: Przekrój społeczny w topowych LO 17.07.23, 21:58 część rodziców narzeka na wysokie koszty, wiadomo. A część dzieci po prostu nie chce jechać, bo dawno już tam byli/nie lubia swojej klasy/nie lubia nauczycieli. Mój jeżdził na wszystkie wycieczki w podstawówce, choć nigdy nie było takiej, która byłaby w nowe dla niego miejsce. Chciał po prostu jechac z kolegami i koleżankami, ale nie wszyscy mieli tak silną potrzebę obcowania z klasą poza murami szkoły, a proponowane wycieczki były w miejsca które już znali, po prostu. Z kosztorysu przedstawianego nam zawsze w szkole wynika, ze lwią cześć kwoty pożera autokar i te miejsca można odwiedzić taniej na własną rękę Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Przekrój społeczny w topowych LO 16.07.23, 13:15 Sama chodzilam do topowego LO. Nie wiem jak jest teraz, ale do mojego nikt sie nie dostał dzięki korkom. Po prostu uczniowie byli na tyle zdolni, ze ich nie potrzebowali. Chyba zabiłabym śmiechem mame, gdyby mi zaproponowała korki w podstawówce. Odpowiedz Link Zgłoś
quilte Re: Przekrój społeczny w topowych LO 17.07.23, 12:31 Nie wiem w jakim jesteś wieku - ja się urodziłam pod koniec lat siedemdziesiątych - i wtedy jednak było inaczej. Korepetycje mieli ci, którzy byli zagrożeni dwójką/jedynką: brali korepetycje, żeby zdać do następnej klasy. Teraz wiele dzieci ma korepetycje po to, żeby mieć lepsze lub JESZCZE LEPSZE wyniki Nie da się tego porównać - ja dostałam się do topowego liceum bez korepetycji - i długo żyłam w beztroskiej nieświadomości, że tak samo będzie z moim dzieckiem: przecież zawsze doskonale się uczyło. Na szczęście połapaliśmy się odpowiednio wcześnie, że świetne wyniki w bardzo dobrej warszawskiej podstawówce nie wystarczą, by pokonać próg do wybranej przez dziecko szkoły. No i wjechały korepetycje z jednego przedmiotu, żeby było celująco - swoją drogą uważam, że to chore, ale cóż było robić. Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Przekrój społeczny w topowych LO 17.07.23, 12:37 Wystarcza te celujace wyniki z jednego przedmiotu? Odpowiedz Link Zgłoś
quilte Re: Przekrój społeczny w topowych LO 17.07.23, 16:56 Nie wystarczą, nigdzie tego nie napisałam. Jeśli dziecko nie ma laureata, to do niektórych szkół celujące musi mieć w zasadzie ze wszystkich punktowanych przedmiotów, plus egzaminy najlepiej na maksa, plus osiągnięcia, plus wolontariat, plus diabli wiedzą co jeszcze. Z pozostałych potrzebnych przedmiotów miało celujące bez korepetycji. I to by było za mało. Odpowiedz Link Zgłoś
odnawialna Re: Przekrój społeczny w topowych LO 17.07.23, 19:02 W LO Politechniki Łódzkiej próg wejścia do jednej z klas wyniósł w tym roku 200 pkt, czyli max. I jak klasa liczy 28 osób, tak każda ma te 200 pkt. Tymczasem za świadectwo z paskiem, same celujące oceny, wolontariat i egzamin z wszystkich 3 przedmiotów zdany na 100% można było uzbierać max 182 pkt. Czyli to nie wystarczyło, żeby dostać się do tej klasy. Do innych klas też właściwie nie, bodajże jedna klasa ma próg 179, pozostałe w okolicach 190. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Przekrój społeczny w topowych LO 19.07.23, 00:18 Tak było ale ze 30 lat temu. Teraz jest zupełnie inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
laurielle Re: Przekrój społeczny w topowych LO 16.07.23, 13:15 Zalezy jakie liceum. Zupelnie inna mlodziez jest w Batorym (Warszawa), niz w Staszicu. Do Batorego bym dziecka z przecietnie zarabiajacej rodziny na pewno nie poslala, natomiast do Staszica bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
mava1 Re: Przekrój społeczny w topowych LO 16.07.23, 14:02 moje dzieckochodziło do batorego. Syn sam wybrał sobie szkołę a odwiedzilismy kilka. Nie dostało sie dzieki korepetycjom, albowiem z nich nie korzystał. Jednak gdyby syn potrzebował i chciał, to pewnie byśmy mu sfinansowali. Dostał się bo był dobry, z przedmiotów, ktore go od zawsze interesowały i na kierunek, ktory chcial. Nie dorabiał punktów wolontariatem ani tp, np. olimpiadami, w ktorych nigdy nie chciał brać udziału. Wyjatkiem kangur, we wczesnej podstawówce, potem nigdy nie dał sie wkręcic. Chociaż nie powiem, był namawiany. Nie wiem dlaczego dezawuujesz Batorego. Akurat mój syn był dumny z ukonczenia tej szkoły ale on lubi takie klimaty, powiedzmy "historyczne" i szkoła z tradycjami bardzo mu pasowała. W szkole była rózna młodzież, on obracał się w kręgach tej jemu pasująjacej. Jesteśmy średnią klasa społeczną, powiedzmy. Syn nigdy nie korzystał z korepetycji także w LO bo nie chciał. Jakos samodzielnie dał radę skonczyc i bez problemu dostać sie na studia. Nie ucierpiały na tym nasze finanse. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamisi2005 Re: Przekrój społeczny w topowych LO 16.07.23, 14:10 No bo to tak jest, że zawsze najwięcej, zwłaszcza złego, mają do powiedzenia o danej szkole ci, którzy tak naprawdę znają ja tylko z plotek. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Przekrój społeczny w topowych LO 16.07.23, 20:14 Otóż to. Rodzinne dziecko skończylo Batorego niedawno, rodzina finansowo na średnim poziomie, żadnych korepetycji nie miał, na studia się dostał bez żadnego problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
marta77trusia Re: Przekrój społeczny w topowych LO 16.07.23, 22:58 Zazwyczaj złe rzeczy o topowych szkołach mówią Ci, którzy ich nie znają. Odpowiedz Link Zgłoś
cranberries1983 Re: Przekrój społeczny w topowych LO 18.07.23, 18:08 zazdrosczom! Odpowiedz Link Zgłoś
mhanutka Re: Przekrój społeczny w topowych LO 16.07.23, 14:07 W Batorym jest wielka różnorodność pod każdym względem, również majątkowym. Każdy znajdzie swoje towarzystwo,,które mu pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
wbka1 Re: Przekrój społeczny w topowych LO 17.07.23, 13:45 Moja córka skończyła liceum Batorego o profilu biol-chem. Nie wydałam nawet 1 złotego na korepetycje. Batory jest dla młodzieży, ktora lubi sie uczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
wbka1 Re: Przekrój społeczny w topowych LO 17.07.23, 17:24 W uzupełnieniu; wychowawca corki powiedział na pierwszym zebraniu rodziców, że dzieci, ktorym uda sie dotrzec do matury i ja zdac dostaną się na takie studia, jakie sobie wybiorą- - a wiec coś za coś. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji Re: Przekrój społeczny w topowych LO 17.07.23, 19:57 A mnie takie "uda się" w wykonaniu niektórych topowych szkół strasznie wnerwia. Trafiają do nich zdolne i pracowite zazwyczaj dzieci, a oni sobie igrzyska śmierci urządzają. Częste "nie udawanie się" świadczy źle o nauczycielach, nie uczniach. Masowy odsiew ma sens w klasie półanalfabetów, z którymi nie da się zrealizować podstawy. Odpowiedz Link Zgłoś
152kk Re: Przekrój społeczny w topowych LO 17.07.23, 21:22 Masakra. Dobrze, że Twojej córce się udało. A nie psuje ci dobrego samopoczucia (I corce) myśl o dzieciakach, jej kolegach/kolezankach, które też były mega zdolne i pracowite (skoro się dostały do Batorego), ale jednak nie dotrwały, bo były słabsze psychicznie, może zachorowały? Czy po prostu - śmierć frajerom ( tylko w "kulturalnym" wydaniu)? Odpowiedz Link Zgłoś
wbka1 Re: Przekrój społeczny w topowych LO 17.07.23, 22:05 Ja cytowałam wypowiedź nauczyciela, który miał jakieś rozeznanie...ale masz rację: Batory to nie jest szkoła dla każdego. Odpowiedz Link Zgłoś
cranberries1983 Re: Przekrój społeczny w topowych LO 17.07.23, 22:24 nie jestem na bieżąco z Warszawą, możesz rozwinąć? choć jednym zdaniem? Odpowiedz Link Zgłoś
laurielle Re: Przekrój społeczny w topowych LO 18.07.23, 00:16 cranberries1983 napisał: > nie jestem na bieżąco z Warszawą, możesz rozwinąć? choć jednym zdaniem? Posluchaj piosenki "Patointeligencja" autorstwa niejakiego Maty. Absolwenta Batorego. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji Re: Przekrój społeczny w topowych LO 18.07.23, 18:41 Ostatnio była dyskusja z chłopakiem po Reytanie, że właśnie wszyscy, którzy dotrwali do matury zdali świetne, bo to wspaniała szkoła jest. Dotrwało 20 z 34 osób. A reszta? Cóż: "nie nadawali się", "nie powinni w ogóle być w tej szkole", "byli za słabi". Normalnie jakbym o szkoleniu Neavy Seals nie o szkole średniej czytała. Cudowne pranie mózgu. Odpowiedz Link Zgłoś
cranberries1983 Re: Przekrój społeczny w topowych LO 18.07.23, 18:44 pytanie ile w tym było prawdy, czasem te elitarne historie są grubymi nićmi szyte Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji Re: Przekrój społeczny w topowych LO 18.07.23, 19:06 No jeśli u chłopaczka w zeszłym roku po drodze "zaginęło" 14 osób, to trochę "dziwnie" to info są raczej świeże. To nie był absolwent z l.70. Odpowiedz Link Zgłoś
cranberries1983 Re: Przekrój społeczny w topowych LO 18.07.23, 19:19 ok i tych 14stu wspaniałych przepadło i ich rodizce są z tym OK? Zapewne by rozgonili dyrekcję na cztery wiatry i załatwili kuratorską wizytację i tv Odpowiedz Link Zgłoś
quilte Re: Przekrój społeczny w topowych LO 18.07.23, 19:38 Poczytaj sobie stare wątki Arweny o Reytanie Były tak zachęcające, że zabroniłam bombelkowi w ogóle spoglądać w stronę tej szkoły Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji Re: Przekrój społeczny w topowych LO 18.07.23, 22:14 Nie rozgonią, dopóki ci, którym się udało nie widza nic złego w tym co zrobiono im i ich kolegom. Arewna dalej twierdzi, że dla jej syna to była bardzo dobra szkoła, bo syn teraz w Anglii studiuje. Odpowiedz Link Zgłoś
laurielle Re: Przekrój społeczny w topowych LO 19.07.23, 00:13 Ale ma studiach jest tak samo. Licencjat zaczelo ze mna na roku 200 osob, a skonczylo 100. Studia dzienne, UW, Wydzial Biologii. Odpowiedz Link Zgłoś
wbka1 Re: Przekrój społeczny w topowych LO 18.07.23, 07:32 Batory to szkoła dla dzieci, które nie boją się ,,wyścigu szczurów", lubią się uczyć, a nauka spawia im satysfakcję. Odpowiedz Link Zgłoś
cranberries1983 Re: Przekrój społeczny w topowych LO 18.07.23, 19:22 a dostała się na jakies studia? Odpowiedz Link Zgłoś
mamamisi2005 Re: Przekrój społeczny w topowych LO 16.07.23, 14:08 Trochę żartobliwie odwrócę trochę sytuację. Moja córka w SP miała tak beznadziejną polonistkę, że chyba wszyscy rodzice na jakimś etapie orientowali się, że coś jest nie tak i pod koniec 8 klasy już niemal komplet klasy miał korki z tego przedmiotu. Większość rodzin nie była specjalnie zamożna, ale jednak zainteresowana edukacją i ten polski był jakimś priorytetem, zwłaszcza w roku podwójnej rekrutacji. Mimo tych korków (i ponadprzeciętnie dobrych wyników E8, co zostało przypisane beznadziejnej nauczycielce ) większość jednak nie trafiła do topowych LO. Z drugiej strony w lokalnym LO (ze ścisłej czołówki ogólnopolskiego rankingu Perspektyw) sporo dzieci nie miało żadnych korepetycji na poziomie SP, przy czym na pewno nie bez znaczenia jest to, że znaczny odsetek z nich uczęszczał do doskonałych szkół, głównie niepublicznych (ale też publicznych- należy mieć odpowiedni adres). Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: Przekrój społeczny w topowych LO 16.07.23, 15:42 Z jednej strony wyczuwam w poście założycielskim taką - bliską mi skądinąd - tęsknotę za równością, taki żal czy oburzenie, że są gdzieś zdolne dzieciaki, którym sytuacja społeczno-ekonomiczna rodziny zamknęła drogę do topowej szkoły. I tu się zgadzam, nie ma sprawiedliwości, niektórym jest łatwiej na starcie, innym trudniej. Z drugiej strony mam poczucie, że sprowadzanie tej różnicy do ilości pieniędzy, jaką rodzina może przeznaczyć na korepetycje, jest jakimś straszliwym uproszczeniem. Miejsce zamieszkania, kapitał kulturowy, priorytety życiowe... Asia pisze ładniejszym językiem niż Basia nie dlatego, że miała korepetytorkę z polskiego (bo nie miała), tylko dlatego, że ma w domu kilka tysięcy książek i kilka razy do roku chodzi z mamą do teatru. Janek trenował matematykę przed E8 znacznie intensywniej niż Franek, ale nie z płatnym korepetytorem, tylko z bratem studentem politechniki. Tomek i Romek obaj mają wystarczająco dużo punktów rekrutacyjnych do topowego liceum, ale Tomek ma do niego 4 przystanki tramwajem, a Romek 70 km, więc pójdzie do liceum w pobliskim miasteczku. Itp, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
atanazja0 Re: Przekrój społeczny w topowych LO 16.07.23, 18:10 Z moich doświadczeń w topowych LO jest najczęściej dobrze sytuowana młodzież z rodzin z wysokim kapitałem kulturowym. Często po prywatnych lub społecznych podstawówkach, dawniej po prywatnych lub dwujęzycznych gimnazjach. Zimą młodzież ferie spędza we Włoszech na snowboardzie, lato, co najmniej na surfingu, albo raczej kite na Helu. Młodzieży z " osiedlowej" podstawówki prawie nie ma. To nie ocena, a stwierdzenie faktu, na podstawie obserwacji kilku topowych warszawskich LO. Odpowiedz Link Zgłoś
biala_ladecka Re: Przekrój społeczny w topowych LO 16.07.23, 18:22 Dobre sytuowanie nie zawsze idzie w parze z wysokim kapitalem kulturowym. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Przekrój społeczny w topowych LO 17.07.23, 00:59 Ale w topowych LO idzie. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Przekrój społeczny w topowych LO 17.07.23, 01:08 taaa...brat mojej koleżanki, idiota jakich mało (chodził do naszej szkoły), wżenił się w developerską rodzinę. Syn poszedl do dobrego liceum ale tatuś pozostał głupkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Przekrój społeczny w topowych LO 17.07.23, 02:11 Ale moze matka inteligentna i wykształcona? No i oczywiście, środowisko nie jest zupełnie jednorodne. Odpowiedz Link Zgłoś
cranberries1983 Re: Przekrój społeczny w topowych LO 17.07.23, 22:27 kite to chyba dziś już tylko niższa klasa średnia uprawia Odpowiedz Link Zgłoś
samanta1010 Re: Przekrój społeczny w topowych LO 16.07.23, 19:44 tęskonota za równościa, a jak ktoś ma mniej zdolne dzieci?, albo dyslektyczne? Odpowiedz Link Zgłoś
tiffany_obolala Re: Przekrój społeczny w topowych LO 17.07.23, 14:35 Lubię to. Moja bombelka zdała maturę jadąc wyłącznie na kapitale kulturowym i wrodzonej inteligencji. Liceum skończyła w ED, akademicko robiąc niewiele, miała inne priorytety (np. zdrowie). Zdała na poziomie średniej krajowej. Język - bo rodzice inwestowali, polski - bo ciągali po muzeach, wystawach i książki na głos czytali, matma - bo wysyłali do szkółek logicznego myślenia we wczesnej podstawówce, wos i geografia - bo prowadzi się w domu dyskusje na tematy społeczno-polityczno-ekonomiczne. Efekt wystarczy do dostania się na wybraną uczelnię, a za 10 lat nikt nie będzie się pytał, ile bombelka miała procent na podstawowej matmie... Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Przekrój społeczny w topowych LO 16.07.23, 18:32 Pewnie zależy od miasta. Tam gdzie w wynikach z egzaminów przodują niepubliczne placówki na pewno to widać. Wszędzie będą to dzieci zaopiekowane. Odpowiedz Link Zgłoś
ophelia78 Re: Przekrój społeczny w topowych LO 16.07.23, 18:39 Nie chodzi o zamoznosc ale o kapitał kulturowy. Czyli rrodIc ktory zabietze dziecko do teatru i muzeum a w domu są książki I taki rodzic - nawet jeśli budżet jest napięty - to jeśli dziecko korków potrzebuje to pieniądze wydobędzie spod ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
kozaki_za_kolano Re: Przekrój społeczny w topowych LO 16.07.23, 21:47 W takim LO są dzieci z rodzin o wysokim kapitale kulturowym, tzw.mózgi i jakaś niewielka część dzieci obłożonych korkami. Takie mam doświadczenie. A mnóstwo dzieci bogatych rodziców ląduje we wszelkiej maści szkołach prywatnych, a nie w topowych LO. Odpowiedz Link Zgłoś
marianna1960 Re: Przekrój społeczny w topowych LO 17.07.23, 06:23 Topowe LO jedno skojarzenie wyścig szczurów i depresja u młodzieży i dorosłych. Odpowiedz Link Zgłoś
kafana Re: Przekrój społeczny w topowych LO 17.07.23, 08:40 Zdolni ludzie zwykle z wykształconymi rodzicami. U mnie były może 3 bogate osoby, reszta średniawka Odpowiedz Link Zgłoś
cosinuss Re: Przekrój społeczny w topowych LO 17.07.23, 12:32 Córka skończyła takie topowe - napiszę jak kilka osób przede mną: dzieci z dużym kapitałem kulturowym. Ze względu na specyficzny profil ( matex) 3/4 umiało grać na jakimś instrumencie - podobno zbliżone ośrodki w mózgu Brak korków na jakimkolwiek etapie edukacji. Kasę większą może i ktoś miał ale nie było widać, tzn po ciuchach, telefonach itp. Samochodem własnym nikt z jej znajomych do szkoły nie przyjeżdżał. Dzieciaki fajne, empatyczne i szanujące się wzajemnie. Szkolne wycieczki były od lat takie same i zgodne z programem wychowawczym - bardzo dobre i przemyślane. No i tanie. Dodatkowe wyjazdy to rowerowe albo z plecakami po Beskidzie. Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Przekrój społeczny w topowych LO 17.07.23, 12:40 Teraz chyba licealisci nie jezdza wlasnymi samochodami do liceum, skoro prawko jest od 18stego a nie 16stego roku zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
sabina211 Re: Przekrój społeczny w topowych LO 17.07.23, 12:48 18 lat kończy się już w 1 semestrze 3 klasy (najstarsi w roczniku), a prawo jazdy można zacząć 3 miesiące przed 18-nastką i sporo osób tak robi, żeby kurs nie nałożył się na przygotowania do matury. Więc w 2 połowie nauki w 4-letnim LO jak najbardziej można przyjeżdżać samochodem, jeśli się go ma... Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Przekrój społeczny w topowych LO 17.07.23, 12:50 Niekoniecznie, szczególnie uczniowie, którzy zaczęli naukę w wieku 6 lat. Moja najmłodsza skończy 18 lat juz po ukończeniu LO. Odpowiedz Link Zgłoś
sabina211 Re: Przekrój społeczny w topowych LO 17.07.23, 13:02 Zapomniałam o dawnych 6-latkach, ale u dawnych 7-latków tak jest. Napisałam, że 18-nastolatkowie w 3 klasie to najstarsi w roczniku. Moja córka skończy 18 lat akurat w dniu przyszłorocznego zakończenia roku szkolnego i gdyby chciała (na razie nie chce) robić prawo jazdy w wakacje to teoretycznie całą 4 klasę mogłaby jeżdzić samochodem do szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
cosinuss Re: Przekrój społeczny w topowych LO 17.07.23, 16:44 Dokładnie, kurs moja zaczęła 3 miesiące przed 18 urodzinami, zdać można miesiąc przed, a dokument dostała dzień po urodzinach. Czyli często na całą ostatnią klasę można mieć już prawko. Jest jeszcze B1 od 16 roku życia, no i motocyklowe od 16. Odpowiedz Link Zgłoś
em_em71 Re: Przekrój społeczny w topowych LO 17.07.23, 18:09 Mój jeździł całą 4 klasę, pj zrobił na początku wakacji, a zaczynał przed 18. Nie był jedyny. Korków nie miał, szkołę skończył z wysoką średnią i paskiem, matura zdana bdb, na studia zakwalifikowany na 2 politechnikach i uni. Kierunki wysokoprogowe. Poza tym to skromny, grzeczny chłopiec, który nie pali, nie przeklina, ćwiczy na siłowni, mówi w 3, a rozumie w 5 językach obcych. I nie jest żadnym ewenementem. Koledzy podobni. Odpowiedz Link Zgłoś
sabina211 Re: Przekrój społeczny w topowych LO 17.07.23, 12:44 A gdzie przebiega różnica między LO topowym a b.db.? Serio pytam, bo nie wiem, jak zakwalifikować LO córki? Topowe to pierwsza 10,20,50 czy 150 krajowego rankingu Perspektyw,, czy raczej chodzi o opinię w danym mieście/województwie? A może o próg przyjęcia? Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Przekrój społeczny w topowych LO 17.07.23, 12:49 Dobre pytanie Myślę, że topowość zależy od kontekstu. W Warszawie topowe to pewnie pierwsza 20 w rankingu Perspektyw, w innych duzych miastach pewnie podobnie lub pierwsza 10. Z kolei patrząc na punkty, to warszawska trzecia, czwarta i piata dziesiątka ma progi takie, jak topowe w innych miejscowościach. Odpowiedz Link Zgłoś
sabina211 Re: Przekrój społeczny w topowych LO 17.07.23, 12:57 I o to mi chodzi....LO córki jest obecnie w pierwszej połowie 3 dziesiątki warszawskich LO oraz w 9 dziesiątce w Polsce i dla mnie oraz córki jest super miejscem do nauki i rozwoju. Przekrój społeczny zróżnicowany, ale raczej rodziny z co najmniej 1 rodzicem z wyższym wykształceniem. Z racji łatwości dojazdu bardzo dużo młodzieży spoza samej Warszawy. Jeśli wierzyć obliczeniom córki (raczej wierzę) to tylko 6 osób z 32-osobowej klasy mieszka w granicach stolicy (my też spoza, ale b.blisko), w tym 4 na przylegających do LO ulicach W-wy, tak że mają 5-10 min. do szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Przekrój społeczny w topowych LO 17.07.23, 13:06 Lelewel czy Domeyko? Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Przekrój społeczny w topowych LO 17.07.23, 13:08 Albo Skłodowska, bo przy metrze (łatwość dojazdu) Odpowiedz Link Zgłoś
sabina211 Re: Przekrój społeczny w topowych LO 17.07.23, 13:16 Skłodowska od drugiej strony czyli Rej. Klasa klasyczna to (w 2 klasie, bo w 1 różnie a na ogół słabo to wyglądało, ale teraz jest super, choć pracy sporo) miejsce na ziemi mojej córki. Nawet myśli o licencjacie (tak dla ćwiczenia umysłu i rozwoju) z filologii klasycznej. W tym momencie na 100% zdaje rozszerzenie z łaciny. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Przekrój społeczny w topowych LO 17.07.23, 13:11 Jose Marti nie wymienilas. Az tak spadl? Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Przekrój społeczny w topowych LO 17.07.23, 13:20 O Jose mam niską opinię, i jakoś o nich nie pomyślałam. Aż sprawdzę. W Warszawie pozycja 32. Dla mnie poza top, ale pewnie mają parcie na top (tak jak szkoła mojej najmłodszej). Odpowiedz Link Zgłoś
wisniowy_sad Re: Przekrój społeczny w topowych LO 17.07.23, 13:14 Powiem Wam, co ja zrobiłam: kapitał kulturowy w rodzinie był taki, że większość ledwo składała literki, ale po prostu tak się złożyło, że podczas mojej edukacji były popularne fora gazety. I to nie tylko jematka, ale i takie, gdzie ludzie pisali bardziej elokwentnie. Będąc urodzoną w latach 90-tych, można było tego komunistycznego kapitału kulturowego zakosztować na maxa i nauczycielki (wychowane też przeważnie za komuny) piały z zachwytu, jakie to dziecko oczytane i że na pewno dużo książek przeczytało. Szach-mat 😀 Szkoda, że teraz nie ma takich for, a na insta wypowiedzi krociutkie i płytkie... Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Przekrój społeczny w topowych LO 17.07.23, 13:38 Teoretycznie wiele osób dostaje się do nich dzieki kapitałowi kulturowemu, nie korepetycjom. Czyli bardziej wiedzy, orientacji, ułożeniu społecznemu, wartościom rodziców, niż ich pieniądzom. Sądzę, że gdyby zbadać pochodzenie klasowe (hihi) uczniów do dziadków włącznie, to by ładnie wyszło, że od pokoleń jest tam nadreprezenacja osób wyżej wykształconych od przeciętnej krajowej. Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: Przekrój społeczny w topowych LO 17.07.23, 14:02 Mnie się wydaje, że do topowych idą jednak te osoby, które są przede wszystkim zdolne. Niezależnie od kapitału kulturowego i stanu finansów rodziców. Jeżeli korki sa potrzebne, aby dobrze napisać egzamin (nie mówię o olimpiadach, konkursach), to raczej takie dzieciaki będą miały problem w topowych liceach. Zapewne zdarzają się ambitni rodzice, posiadający kasę i nie do końca chcący się pogodzić, że ich latorośl nie jest tak genialna, jakby chcieci i pchają dziecko do topowego, które potem dzieciak kończy, jadąc całe liceum na korkach. Zapewne jest "nadpodaż" w topowych liceach dzieci z tzw. "dobrych domów"- gdzie rodzice wykształceni, mający dobre zawody i w związku z tym zarabiający dużo powyżej sredniej krajowej. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Przekrój społeczny w topowych LO 17.07.23, 18:11 la_mujer75 napisała: > Mnie się wydaje, że do topowych idą jednak te osoby, które są przede wszystkim > zdolne. Niezależnie od kapitału kulturowego i stanu finansów rodziców. > Jeżeli korki sa potrzebne, aby dobrze napisać egzamin (nie mówię o olimpiadach, > konkursach), to raczej takie dzieciaki będą miały problem w topowych liceach. Korki to z reguły są potrzebne dlatego, że w szkole nie ma dobrego przygotowania do tego egzaminu a nie dlatego, że rodzice lubią tracić czas i wyrzucać pieniądze. Gdyby moje dziecko angielskiego uczyło się w szkole nie musiałabym za to płacić... Odpowiedz Link Zgłoś
kub-ma Re: Przekrój społeczny w topowych LO 18.07.23, 11:52 Przyczyny korków są bardzo różne. Przeważnie takie jak podajesz, ale miewałam również uczniów, którzy u mnie na lekcji pojawiali się bardziej w celach towarzyskich niż w naukowych. I mogłam próbować przeróżnych metod, a i tak nie mogłam nakłonić ich do pełnego uczestnictwa w lekcjach. Natomiast umiejętności matematyczne uzupełniali na dodatkowych zajęciach. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Przekrój społeczny w topowych LO 17.07.23, 17:21 Moje chodziło do topowego liceum. Wtedy nawet nie miałam świadomości, że dobrym uczniom kupuje się korepetycje, myślałam, że to taka deska ratunku, jak komuś zostanie na drugi rok grozi. Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Przekrój społeczny w topowych LO 17.07.23, 17:53 U nas sami złotnicy i kucharze, jak żyć... Odpowiedz Link Zgłoś
daltonka Re: Przekrój społeczny w topowych LO 17.07.23, 21:20 Interesująca jest dla mnie ta wymiana myśli idąca w kierunku: jak dziecko potrzebuje korków, będzie miało kłopoty w LO, zdolni dostają się bez korków itd. Się czuję jakbym czytała o czasach, gdy ja zdawałam do LO- tak, wówczas korki były rzadkością. Moja perspektywa jest taka, ze państwowe szkolnictwo w Polsce znajduje się w ostrym kryzysie. Nie znam ani jednego dziecka, które nie ma korków. A znam sporo dzieci, utrzymuję kontakty z mamami jeszcze z przedszkola, mam rodzinę w różnych miejscach w Polsce. Od wielu osób w tym roku słyszałam: nie szkoła nauczyła moje dziecko. I dotyczyło to również liceów. Jedna z mam powiedziała mi wprost: w szkołach topowych korki są powszechne a zasługa idzie na szkołę. Tak że ten… Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Przekrój społeczny w topowych LO 17.07.23, 21:44 Nawet w tym wątku wypowiadało się kilka osób o tym, że ich dzieci nie potrzebowały korków, by dostać się do wysokoprogowych liceów. Są też dzieciaki, które nie potrzebują/nie potrzebowały korków w liceum w celu przygotowania do matury. Sama mam takie dwie córki (ale im udało się jeszcze ukończyć gimnazja). Oczywiście to dowody anegdotyczne, ale nie mniej niż twoje stwierdzenie, że nie znasz ani jednego dziecka, które nie ma korków. I jeszcze, najmłodsza córka w liceum potrzebuje korków, a nie jest to liceum topowe, a w każdym razie jest wyraźnie niżej w rankingach niż licea starszych córek. To tak a propos powszechnych korków w topowych liceach. Odpowiedz Link Zgłoś
daltonka Re: Przekrój społeczny w topowych LO 17.07.23, 21:53 Ja pisałam o tym, ze nie znam żadnego dziecka, które nie ma korków🙂 nie zawężałam tego do topowych liceów, zawężenie było w cytacie. Oraz chyba dość wyraźnie podkreśliłam swoją perspektywę. Nie wolno jej mieć? Wow Odpowiedz Link Zgłoś
cranberries1983 Re: Przekrój społeczny w topowych LO 17.07.23, 21:51 kryzys kryzysem ale dotyczy on nie tylko szkoły, jako podmiotu, ale także rodziców mam wrażenie, że ludzom czasami odwala, sami nie wiedzą czego chcą Odpowiedz Link Zgłoś
malaperspektywa Re: Przekrój społeczny w topowych LO 18.07.23, 12:13 Moi do tej pory nie mieli korków, ale niestety nie mogę powiedzieć, że szkoła ich nauczyła. Nauczyły ich pracowitość, samozaparcie i lekcje z YT, z którego bardzo często korzystali. Generalnie wyglądało to tak, jakby byli z niektórych przedmiotów na ED, a w szkole tracili tylko czas. U jednego syna powodem byli kiepscy nauczyciele, u drugiego po części kiepscy nauczyciele i problemy z koncentracją. U tego drugiego korki raczej będą przed maturą. Pierwszy szczęśliwie już na studiach. Odpowiedz Link Zgłoś
unikotka Re: Przekrój społeczny w topowych LO 18.07.23, 12:17 Moja mówi to samo - matematyka to wynik jej pracy, bo nauczyciel był beznadziejny. Odpowiedz Link Zgłoś
cranberries1983 Re: Przekrój społeczny w topowych LO 18.07.23, 18:05 matma wiele weryfikuje Odpowiedz Link Zgłoś
cranberries1983 Re: Przekrój społeczny w topowych LO 17.07.23, 21:50 i tak i nie, część dzieciaków jest mega zdolna i ogarnia top bez korków - więc zamożność rodziców nie ma za bardzo nic do powiedzenia bardziej bym stawiał na rodzinny inteligenckie, albo aspirujące to wyższej klasy Wiele zależy od miasta, Warszawa jest inna od Torunia itp, ale najczęściej będą to rodziny ceniące dobry zawód w przyszłości Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka00000 Re: Przekrój społeczny w topowych LO 17.07.23, 22:25 Moje dziecko dostało się do topowego LO w mieście, jednego z najlepszych w województwie. Z tego co obserwuję i słyszę od syna są to dzieci zaopiekowanie, z rodzicami zainteresowanymi tym, co się dzieje w szkole. Od razu powstała grupa Whatsapp rodziców po pierwszym zebraniu, zaangażowanie na grupie kiedy jest potrzeba jest spore. Spora część młodzieży jeździ na nartach,pływa na żaglach/deskach, chodzi po górach. Wszyscy koledzy i koleżanki z paczki klasowej realizują z rodzicami wakacje zagraniczne. Trudno powiedzieć, czy są dobrze sytuowani, wg mnie dość przeciętnie. Dwóch chłopców ma domy wakacyjne (spore całoroczne) w górach i nad Bałtykiem oraz trzykrotnie większe domy od naszego. Większość mieszka w bloku czy kamienicy w centrum. Jednak syn mówi, że każdy w szkole jest inteligentny, co jest pewną odmianą po podstawówce. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka00000 Re: Przekrój społeczny w topowych LO 17.07.23, 22:25 Z korków nie korzystaliśmy i nie korzystamy, inni nie mam pojęcia Odpowiedz Link Zgłoś
antykaa Re: Przekrój społeczny w topowych LO 17.07.23, 22:29 W topowej szkole mojej corki znakomita większość jest bardzo dobrze sytuowana, ale jest tez jedna dziewczynka, której mama pracuje w okolicznym sklepie na kasie. W klasie corki jest tylko jedna osoba, która obnosi się bogactw rodziców, co strasznie wkurza resztę. Jak na klasę humanowa przystało, młodzież chodzi po szkole do lumpeksow o wyszukuje oldskulowe ciuchy. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka00000 Re: Przekrój społeczny w topowych LO 17.07.23, 22:34 U nas też do tych lumpeksów chodzą taka moda chyba, aby wyszukiwać "perełki" Te zamożne jednostki są mega skromne, wychodzi to zupełnie przy okazji. Dzieci bardzo fajne , dobrze wychowane, na tyle,na ile je poznałam Odpowiedz Link Zgłoś
cranberries1983 Re: Przekrój społeczny w topowych LO 18.07.23, 19:26 a najpopularniejszy zawód to trener personalny, modelka, instagramerka albo barman Odpowiedz Link Zgłoś