Dodaj do ulubionych

Wózek "parasolka"

19.07.23, 08:03
Polećcie proszę sensowny wózek typu parasolka. Zależy mi, aby był wygodny dla dziecka, dało się w nim spać (młody dość wysoki), nadawał się do prowadzenia przez wysokie osoby i dał się zapakować do samolotu, i żeby jeszcze starczył już do końca etapu wózkowego.
Młody korzysta obecnie ze spacerówki Muuvo Quick 3.0, fajna do spania (choć już nieco za niska, młody przestaje się mieścić podczas spania) i prowadzenia po chodniku, ale zajmuje pół bagażnika i zdycha na wertepach, a już do samolotu nie nadaje się wcale.
Co taki wózek powinien mieć, a co jest totalnie zbędne lub jest bublem?
Da się do takiego wózka podpiąć torbę?
Będę wdzięczna za wszystkie sugestie.
Obserwuj wątek
    • magata.d Re: Wózek "parasolka" 19.07.23, 08:25
      Wózek parasolka nigdy nie będzie wygodny do spania i nadający się na wertepy. Albo chcesz wózek mały, wygodny do samolotu i samochodu albo wygodny dla dziecka, do spania i z kołami na wertepy.
      • greatbarrierreef Re: Wózek "parasolka" 19.07.23, 08:34
        Ok, to już jakiś początek. Potrzebuję do samolotu, ale żeby nie kupić totalnego bubla, tylko coś porządniejszego.
        • nellamari Re: Wózek "parasolka" 19.07.23, 08:39
          No to YoYo.
      • pepsi.only Re: Wózek "parasolka" 19.07.23, 17:14
        magata.d napisała:

> Wózek parasolka nigdy nie będzie wygodny do spania i nadający się na wertepy. A
        > lbo chcesz wózek mały, wygodny do samolotu i samochodu albo wygodny dla dziecka
        > , do spania i z kołami na wertepy.

Uważam inaczej.
        Wózek parasolka może być wygodny, również do spania dziecka, czy na wertepy będzie nadawał się- to zalezy od kół.
    • katie3001 Re: Wózek "parasolka" 19.07.23, 08:38
      parasolka? nigdy więcej. Do samochodu to porazka. Lepiej wózek składany w ksiązkę np. cybex eesy twist 2+, wersja ekonomiczna to xlander xfly. Jak naprawdę upierasz się przy parasolce to maclaren techno xlr
      • greatbarrierreef Re: Wózek "parasolka" 19.07.23, 08:55
        Nie upieram się, ale potrzebuję coś, co da się zabrać do samolotu. Dzięki za modele. Przejrzę.
        • ichi51e Re: Wózek "parasolka" 19.07.23, 12:13
          kazdy modest wziac do samolotu nie ma ograniczen. Suzuka just kompaktowego Wodka parasolka to porazka
          • ichi51e Re: Wózek "parasolka" 19.07.23, 12:13
            Ojp. Szukaj kompaktowego wózka nie parasolki parasolki to porazka
    • mikams75 Re: Wózek "parasolka" 19.07.23, 08:41
      przeciez do samolotu wezme ci chyba kazdy zlozony wozek, czy cos sie zmienilo ostatnio?
      Problemem moze byc upchniecie czegos wiekszego w nieduzym bagazniku wynajetego samochodu.
      • melikles Re: Wózek "parasolka" 19.07.23, 08:44
        Dlaczego zakładasz, że bagażnik będzie nieduży?
        • mikams75 Re: Wózek "parasolka" 19.07.23, 20:34
          najwyrazniej ja mialam zawsze problem z zapakowaniem sie do auta kat. b. Nie sa to najmniejsze samochody (choc tych najmniejszych jest najwiecej w wypozyczalniach) ale bywalo trudno upchac sie z walizkami i wozkiem.
      • greatbarrierreef Re: Wózek "parasolka" 19.07.23, 08:56
        A tego nie wiem, nie latałam jeszcze z wózkiem. Obecny jest na tyle duży, że nie bardzo się nadaje do zabrania.
        • majenkirr Re: Wózek "parasolka" 19.07.23, 13:53
          Ja co prawda bardzo dawno wink, ale latałam z podwójnym wózkiem bez problemu.
      • zabojczaopona Re: Wózek "parasolka" 19.07.23, 11:18
        no co ty. zabieraja wozki do luku - przy wejsciu do samolotu. potem trzeba sprawdzic, czy oddadza rowniez pzy wyjsciu z samolotu czy juz dopiero na odbioru bagazu w kategorii „bulky luggage”. zeby zabrali na poklad samolotu , musi byc rozmiar bagazu podrecznego - a to ma cybex lubelle albo buganoo butterly, yoyo(ostatnio sparwdzalam). co wiecej to nie wiem.

cybez eezy 2+ nie zmiesci sie do samolotu - wiem, bo posiadam
        • greatbarrierreef Re: Wózek "parasolka" 19.07.23, 11:41
          Oooo, dzięki. Tego nie wiedziałam.
          • ichi51e Re: Wózek "parasolka" 19.07.23, 12:17
            Najlepiej latać mając combo wózeczek kompaktowy i nosidełko wtedy nie stresujesz się ze nie masz wózka i w razie w nie spędzasz lotu z dzieckiem na rękach
    • lauren6 Re: Wózek "parasolka" 19.07.23, 11:55
      Te wszystkie lekkie, składające się do małych rozmiarów wózki są po pierwsze niskie (są pozbawione mechanizmu tegulacji rączki), więc będą upierdliwe w prowadzeniu przez wysokiego rodzica. Po drugie mają krótkie siedzisko, więc będą słabe dla dużego dziecka.

Dla dużego dziecka i wysokiego rodzica MacLareny są najwygodniejsze. Są jeszcze inne spacerówki z dużym siedziskiem. My teraz używamy Mutsy Nexo, bo ma wysokie siedzisko i jedną rączkę do prowadzenia, zamiast 2 jak w MacLaren. Mimo regulacji rączki nadal nie jest to wózek wygodny dla bardzo wysokich osób i nie jest to wózek składający się do super małych rozmiarów. Tyle, że dziecko ma dużo miejsca i wygodnie się prowadzi.

Supe lekki wózek, składająca się do małych rozmiarów też mam, ale go nie używamy, bo jest niewygodny dla dziecka.
      • ichi51e Re: Wózek "parasolka" 19.07.23, 12:17
        Kiedy ostatnio pani wózek kupowała to w maclarenie dziecko szura nogami po ziemi
    • ichi51e Re: Wózek "parasolka" 19.07.23, 12:12
      Żadna parasolka nie będzie wygodna do spania bo one maja nieusztywniane siedzenie. Kto dzisiaj kupuje parasolkę (rozkladanie dwoma rekami ) jak Monza mied kompaktowy?
      • lauren6 Re: Wózek "parasolka" 19.07.23, 12:32
        Oczywiście, że mają usztywniane siedzenie. I nie ma żadnego szurania nogami, bo przecież jest podnóżek.

Nie masz na myśli modelu sprzed 20 lat?
      • greatbarrierreef Re: Wózek "parasolka" 19.07.23, 12:36
        Cóż, nie znam się i próbuję doszkolić się w tym temacie na ematce. Parasolkę zasugerował ktoś znajomy, nie miałam jeszcze okazji obejrzeć wózków na żywo, a opinie ematek są dla mnie bardziej sensowne niż porównanie internetowe.
        • pepsi.only Re: Wózek "parasolka" 19.07.23, 17:32
          BArdziej sensowne? Nie czaruj big_grin
          Bez wycieczki do sklepu nie obejdzie się. Tu matek wózkowych dzieci jest raczej mało, bo ematki swoje dzieci odchowały już . Od naszych opinii ważniejsze jest być poszła do sklepu i jednak sama wybrała pod siebie, zobaczyła jak sie prowadzi, jak się składa, ile miejsca zajmie po złożeniu, pomacała tkaninę, itd.
          • greatbarrierreef Re: Wózek "parasolka" 19.07.23, 20:59
            Oczywiście że pojadę, ale wolę uzbroić się wcześniej w jakąś wiedzę, żeby nie kupić czegoś nieodpowiedniego.
    • celandine Re: Wózek "parasolka" 19.07.23, 12:38
      Mam yoyo, bardzo fajny, niezniszczalny. Tylko źle się składa i ma mały daszek i nie chroni od słońca dobrze. Teraz bym kupiła joolz aer, on się składa jedną ręką i ma wyższe oparcie.
    • trampkoss1 Re: Wózek "parasolka" 19.07.23, 13:47
      Jane Carrera - to jest parasolka, ale b. wysoka, wygodna do spania dla większego dziecka i co najważniejsze - bardzo wysoki rodzic nie wchodzi sobie stopami w kółka wink (to był mój priorytet w szukaniu wózka). Estetyka - no cóż - o gustach się nie dyskutuje.
      Aha, nie wiem, czy można jeszcze kupić nowy, ale używany jak najbardziej, są niezniszczalne.
    • kasia_kar Re: Wózek "parasolka" 19.07.23, 16:46
      Inglesina Trip. Dla mnie idealna, do spania super, duże, twarde podłoże pod plecy, rozkładane prawie na płasko, duża budka, bardzo lekka, zgrabnie się składa, zajmuje mało miejsca. Można podpiąć torbę. Moje dzieci jeździły do końca wózkowania. Wady: małe kółka nie nadają się na śnieg i wertepy.
    • pepsi.only Re: Wózek "parasolka" 19.07.23, 17:27
      Wychowałam wink 2 dzieci w parasolce, ale było to stosunkowo dawno temu, i dlatego nie polecę ci żadnej konkretnej marki czy konkretnego modelu, bo przypuszczam, że wiele zmieniło się przez ten czas
      (miałam Inglesinę, nie wiem, czy teraz jest dostępna, i jak z ceną czy jakością, stosunkiem cena/jakość. Moje koleżanki miały Maclarena- tez chwaliły sobie)
      Zanim kupiłam parasolkę przerobiłam inny wózek- i to był duży, cieżki kloc na dmuchanych kołach- i uważam, że parasolka to był strzał w 10.
      Parasolka może być wygodna dla dziecka, dzieci bez problemu spały podczas spacerów, młodsza była układana w tym wózku od ok 4,5m-ca życia, mnie się też bardzo fajnie prowadziło, bo wózek był lekki i zwrotny, był bardzo łatwo składalny, mógł mieć doczepianą torebkę, i nadawał się do samochodu/samolotu (my mieliśmy wtedy bardzo mały samochód, i dla mnie to było bardzo istotne, żeby wózek mieścił się w bagażniku) .
      Gdybym dziś miała kupić, to dla mnie oczywistym byłoby poszukiwanie parasolki - czyli poszłabym do sklepu i zobaczyłabym co mi zaproponują w tej kwestii.
    • aagnes Re: Wózek "parasolka" 19.07.23, 17:37
      Nie wiem czy to jeszcze produkują, ale jak to możliwe to obejrzyj sobie peg perego aria OH. Genialny, lekki chyba niecałe 5 kg, składa się jedna ręką, rozkłada na płasko do spania i ma duży kosz na graty i zakupy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka