Dodaj do ulubionych

dieta przed kolonoskopią

26.07.23, 10:04
pytam, bo to będzie mój pierwszy raz, a zdania co do diety sa podzielone Na jednej stronie piszą, że już na tydzień przed trzeba wprowadzić ograniczenia i wykluczenia różnych produktów, a mozna też znaleźć takie info:

Dieta przed kolonoskopią – nowoczesne zalecenia
Według najnowszych wyników badań nie jest konieczne tak restrykcyjne przestrzeganie diety przez tak długi czas przed kolonoskopią. Brak jest dowodów naukowych potwierdzających zasadność eliminacji produktów dostarczających błonnik wcześniej niż jeden dzień przed badaniem.

Restrykcje żywieniowe należy wprowadzić dopiero dzień wcześniej – wyeliminować mięso, warzywa, kaszę. Na niektórych oddziałach endoskopowych w dniu poprzedzającym kolonoskopię ogranicza się tylko błonnik, a w pojedynczych miejscach nie stosuje się żadnych ograniczeń. Według najnowszych badań nie ma także konieczności stosowania restrykcji kalorycznych w dniach poprzedzających badanie. Na podstawie wielu badań można wyciągnąć wnioski, że wszystkie stosowane restrykcje wcześniej niż dzień przed badaniem mogą być niepotrzebne, gdyż nie wiążą się one z lepszym przygotowaniem pacjentów do zabiegu.

Jak Wy podeszłyście do tego badania?
Obserwuj wątek
    • alterego72 Re: dieta przed kolonoskopią 26.07.23, 10:06
      Najważniejsze to chyba jest jak najskuteczniejsze oczyszczenie jelita.
    • swinka-morska Re: dieta przed kolonoskopią 26.07.23, 10:27
      Badanie jest upierdliwe, drogie i ważne, wolę żyć 2-3 na rosole i białej bułce niż powtarzać całość bo jelita nieoczyszczone.
      • karotka_plus Re: dieta przed kolonoskopią 26.07.23, 10:33
        Zgodzę się. ja miałam wytyczne co przestać jeść na tydzień przed badaniem. Rozpisane dzień po dniu. Stosowałam się do tego. Badanie ok, jelita idealnie oczyszczone.
        Koleżanka w tym roku miała, w tym samym szpitalu co ja. Olała te same przygotowania, dietę zaczęła dzień przed. Nie mogli wykonać badanie bo jelita nie były dobrze oczyszczone i badanie będzie miała powtarzane.
        Tu po prostu chodzi o czyste jelita. Jeżeli dieta jest lekka jak kiśle, lekkie zupy, bez np ziaren słonecznika czy bez truskawek to łatwo się oczyszczają i są drożne do badania.
        • 1matka-polka Re: dieta przed kolonoskopią 26.07.23, 12:38
          Kiśle skiśle🤢
        • koronka2012 Re: dieta przed kolonoskopią 27.07.23, 16:31
          Przecież jelita oczyszcza się tym ohydnym płynem. na żadnej diecie nie byłam a badanie przeprowadzono
    • primula.alpicola Re: dieta przed kolonoskopią 26.07.23, 10:38
      Stosowałam się ściśle do zaleceń,dostałam je na kartce.
      O ile dobrze pamiętam, to nie był to aż tydzień, ale też nie jeden dzień, ze trzy dni może?
      Zakaz ziaren, nasion, ciemnych kolorów. Dzień przed tylko jasne płynne/półpłynne. I ten cholernyyy Fortrans!
      Ale jaki brzuch płaski, to szokbig_grin
      • panna_lila Re: dieta przed kolonoskopią 26.07.23, 10:45
        jesteś kolejna osobą, która wspomina Fortrans a mnie lekarz przepisał CitraFleet i się zastanawiam, czy jednak nie powinnam wymienic na ten Fortrans
        • sarah_black38 Re: dieta przed kolonoskopią 26.07.23, 11:03
          panna_lila napisała:

> jesteś kolejna osobą, która wspomina Fortrans a mnie lekarz przepisał CitraFlee
          > t i się zastanawiam, czy jednak nie powinnam wymienic na ten Fortrans

Ja piłam clensię, o tyle lepiej, że mniej tego płynu trzeba wypić niż z fortransem. Ale jednocześnie dużo wody. Dietę stosowaąlm ściśle z przepisem od lekarza. Na tydzień przed żadnych ziaren, tuż przed , chyba ze dwa dni dieta płynna lekkostrawna- u mnie to był kisiel, herbata, rosołek ... . Wolałam być na diecie niż drugi raz powtarzać badanie, zwłaszcza, że robiłam prywatnie. Najgorsze było piće tego leku ... sama dieta to pikuś, dało się przeżyć. Dobrze się oczyściłam i badanie ok.
        • gorzka.gorycz Re: dieta przed kolonoskopią 26.07.23, 12:47
          Ja po CitraFleet wylądowałam dżin po badaniu u szpitalu, tak źle się czułam. Fortans jest wstrętny, ale podobno lepszy. A robiłam kolono 5 razy.
        • droch Re: dieta przed kolonoskopią 26.07.23, 15:03
          U mnie Citra Fleet wywołał przede wszystkim gigantyczne wzdęcie, które schodziło jeszcze kilka dni po badaniu (akurat nie kolonoskopii, więc nie wiem, na ile był skuteczny).
          Fortrans może i ma smak i zapach nieświeżej ryby, ale jednak nie zamienił brzucha w balonik.
          • panna_lila Re: dieta przed kolonoskopią 27.07.23, 11:49
            gdzieś czytałam, ze przy CitraFleet trzeba brać Espumisanu Easy, żeby właśnie te wzdęcia ograniczyć. Ale nie wiem, nie stosowałam jeszcze
    • imponderabilia22 Re: dieta przed kolonoskopią 26.07.23, 12:42
      Fortrans jest tak obrzydliwy, że hej. Poza tym są nowocześniejsze leki i o takie poproś.
    • aria Re: dieta przed kolonoskopią 26.07.23, 23:13
      Miałam robioną c w szpitalu; dieta przecierkowa przez 2 dni przed + Citra Fleet i mega dużo wody; miałam w narkozie to się nie stresowałam. Wszystko ładnie się oczysciło 7/9 w jakieś tam ich skali
      • panna_lila Re: dieta przed kolonoskopią 27.07.23, 11:52
        dieta przecierkowa - brzmi dobrzesmile
        • aria Re: dieta przed kolonoskopią 27.07.23, 12:19
          wszystko zmiksowane i tyle smile
    • panna_lila Re: dieta przed kolonoskopią 27.07.23, 11:51
      ja się zastanawiam, czy ja nie powinnam brać przez tydzień ten Citra Fleet, mam mega zaparcia, więc żeby sie dokladnie oczyścić potrzebuje cos turbo chybasad
      • aria Re: dieta przed kolonoskopią 27.07.23, 12:18
        mój przypadek dokładnie - uwierz mi, że 2 dni wystarczy wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka