mama_duzych_dzieci 28.07.23, 12:51 Podejrzewam, że tutaj temat był wałkowany, ale ja nie bardzo umiem szukać i zapytam wprost, czy składki z OFFE trzymać dalej czy wrzucić do ZUS ( emerytura za 10 lat ) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kochamruskieileniwe Re: składki ZUS i OFFE 28.07.23, 13:09 ale które składki ofe? wybrałaś opcje, że nadal część odprowadzasz? czy mówisz o tych, które tam zostały po transferze części na subkonto w zusie... 10 lat przed emerytura i tak uruchamia sie suwak i pieniądze z tej częsci ofe, która pozostała sa przenoszone (co miesiąc bodajże) na subkonto w zus. (no chyba, że coś sie zmieniło, o czym nie wiem) Nie masz dostępu do tej kasy, więc jakbyś chciała to zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: składki ZUS i OFFE 28.07.23, 14:31 kochamruskieileniwe napisała: > 10 lat przed emerytura i tak uruchamia sie suwak i pieniądze z tej częsci ofe, > która pozostała sa przenoszone (co miesiąc bodajże) na subkonto w zus. (no chyb > a, że coś sie zmieniło, o czym nie wiem) raczej się nie zmieniło Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: składki ZUS i OFFE 28.07.23, 14:55 Tak jest. Właśnie zaczął mi się transfer. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: składki ZUS i OFFE 28.07.23, 14:38 A czy pieniądze z OFE mozna sobie wypłacić wcześniej. Przed emeryturą?. Znajoma mi mówi, że tak zrobiła jej koleżanka z pracy. Ja nie wierzę. Odpowiedz Link Zgłoś
auksencja15 Re: składki ZUS i OFFE 28.07.23, 14:39 Nie, nic z ofe nie zrobisz. Ruszenie ich przed emerytura to chyba jedynie jak się zemrze i ktoś inny odziedziczy. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: składki ZUS i OFFE 28.07.23, 14:43 Myślę, że znajomej pomyliły się instytucje. Z OFE nie widzisz. Swojego OFE, bo możesz czyjeś odziedziczyć Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: składki ZUS i OFFE 28.07.23, 14:48 w OFE masz wirtualne pieniądze, które są (stopniowo, bez Twojej zgody) przekazywane na konto ZUS. Nie do ugryzienia z żadnej strony Odpowiedz Link Zgłoś