Dodaj do ulubionych

pękające piety

12.07.03, 11:05
Jaka jest przyczyna pękania pięt? Od jakiegoś czasu zauważyłam nadmierne
rogowacenie naskórka na piętach i jego pękanie, nie musze dodawac ze jest to
bolesne podczas chodzenia...ścieranie pumeksem nic nie pomaga, a nawet ma
jeszcze gorszy wpływ na stan moich piet. Czy to bark jakis witamin w
organiżmie, czy grzybica? czy jeszce cos innego?
Bardzo prosze o odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • Gość: netha Re: pękające piety IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.07.03, 14:44
      Pękające pięty to problem pory letniej zwykle robi się to wtedy kiedy chodzimy
      bez skarpetem z o tkrytą piętą. Ja mocze nogi w roztworze mydła ścieram
      pumeksem nakładam bardzo brubo kremy nawilżającego do stóp i zakładam
      skarpetki i tak co wieczór mi pomaga więc spróbować myślę warto. Pozdrawiam.
      • Gość: Tess Re: pękające piety IP: *.telia.com 12.07.03, 15:01
        moja kolezanka miala taki sam problem,
        Po wizycie u lekarza okazalo sie ,
        ze ma problemy z tarczyca....
        smaruje piety roznymi mazidlami co pomagaja na krotki czas,
        kupila kiedys bedac w Polsce kerm
        niepamietam nazwy,
        Jak wroci z urlopu to spytam,jak Cie to interesuje
        twierdzila ,ze przynosil ulge.
        • Gość: Iza2 Re: pękające piety IP: *.k.mcnet.pl 14.07.03, 10:28
          jest niezla Neutrogena specjalna do piet. Podobna jak ta
          norweska do rak, ale specjalna do piet. Mi pomaga
    • Gość: justy Re: pękające piety IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.07.03, 21:36
      dernilan jest bardzo dobry na pękające pięty
      • Gość: Venus Re: pękające piety IP: *.vs.shawcable.net 14.07.03, 22:07
        tak, ta doleglowsc wystepuje czesciej w lecie na skutek wysuszenia naskorka.
        Zalezy to tez od butow. Im ciensza, twardsza podeszwa tym bardziej szkodzi.

Skora rogowacieje, staje sie nieleastyczna, wiec peka.
        Trzeba isc do dobrej pedikurzystki ktora powinna uzywac wysterilizowanych
        misek i narzedzi, wymoczyc nogi w wodzie z mydlem lub innym plynem
        zmiekczajacym, nastepnie sciac zrogowaciala skore ostrym narzedziem. (jest
        taka specjalna maszynka z zyletka do tego).
        Powinna uwazac zeby sciac jak najwiecej ale nie skaleczyc.
        Potem dobrze natrzec stopy a zwlascza piety kremem, wlozyc do parafiny zeby
        krem sie dobrze wchlonal..
        nastepnie samemu pilnowac aby codziennie zetrzec skore podczas mycia pumeksem
        albo jest taka specjalna tarka do piet. Na koniec wygladzic taka "lyzka" co
        wyglada jak po prostu papier scierny.
        Codziennie rano i wieczorem natrzec piety kremem do stop.
        Po okolo miesiacu lub dwoch wizyte u pedikurzystki nalezy powtorzyc..
        Venus
        • Gość: Artur Re: pękające piety IP: *.sdh.sk.ca 17.07.03, 16:51
          Pekajace piety maga byc objawem niedoboru podstawowych kwasow tluszczowych a te
          jak wiadomo maja funkcje podobna do dzialania witamin. Organizm nie jest w
          stanie sam je produkowac i musza byc dostarczone z jedzeniem. W dzisiejszych
          czasach o ich niedobor nietrudno bo sa coraz bardziej agresywnie usuwane przez
          producentow z produktow zywnosciowych. Ludzie jedza coraz mniej ryb lub tych
          warzyw, ktore sa bogate w kw. tluszczowe. Zalecam wiec leczenie suplementami.
          Przyswajanie podstawowych kw. tluszczowych nastepuje powoli. Zbyt duza dawka w
          diecie zostanie zamieniona w sadelko albo spalona dla energii. Na leczenie piet
          zalecilbym preparat z olejem wiesiolka, olejem rybnym i olejem lnianym w
          ilosci ok 3 g dziennie. Poprawa powinna wystapic po kilku tygodniach i miara
          trwania suplementacji skora piet moze sie poprawiac stopniowo az do roku.
          Pozniej, gdzies po roku, dawke kwasow tluszczowych mozna pewnie troche
          zmniejszyc to np 1 g na dzien.
          • Gość: eliszka29 Re: pękające piety IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 17.07.03, 17:42
            do Artura:
            czy jest jeden konkretny preparat zawierający te wszystkie składniki o których
            piszesz?
    • Gość: T*I Re: pękające piety IP: *.devs.ac-net.pl 17.07.03, 18:47
      kiedys przeczytalam w ksiazkach traktujacych o medycynie naturalnej lub
      chinskiej, ze stan piet jest zwiazany ze stanem zoladka. Trzeba uregulowac jego
      prace, wzmocnic
    • magda010 Re: pękające piety 17.07.03, 20:43
      To moze byc rowniez od butow, ja zmienilam buty i mi przeszlo. Bardzo dobra jest masc Solcokerazal, szwajcarskiej firmy, wlasnie na zrogowaciala skore.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka