Dodaj do ulubionych

Pożary w Grecji

29.07.23, 20:40
A jednak to były podpalenia:
www.o2.pl/informacje/pozary-w-grecji-wstrzasajace-ustalenia-6924775431080576a
Obserwuj wątek
    • tanebo001 Re: Pożary w Grecji 29.07.23, 20:43
      Tak, tak. Lodowce też nie topnieją. Gdyby nie susza nie byłoby paliwa dla pożaru!
      • snajper55 Re: Pożary w Grecji 29.07.23, 20:47
        tanebo001 napisał:

> Tak, tak. Lodowce też nie topnieją.

A ty myślisz że one to tak topnieją same z siebie? Tam przyjeżdżają statyści z palnikami, ogrzewają lodówce i one się topią.

S.
        • mizantropka_20 Re: Pożary w Grecji 29.07.23, 21:54
          Bo w Polsce proceder wypalania traw w celu użyźnienia gleby, to też robota statystów. Był okres, że to była plaga, przynajmniej w mojej okolicy.
      • mysiaapysia Re: Pożary w Grecji 29.07.23, 20:49
        Nic takiego nie wynika ani z mojego postu, ani z zalinkowanego artykułu. Suche fakty.
      • jahelena Re: Pożary w Grecji 29.07.23, 21:20
        Byłeś kiedyś w lipcu w Grecji durniu i widziałeś tamtejsze krzaki i lasy

tanebo001 napisał:

> Tak, tak. Lodowce też nie topnieją. Gdyby nie susza nie byłoby paliwa dla pożar
        > u!
        >
      • suki-z-godzin Re: Pożary w Grecji 30.07.23, 08:07
        O, tanebo zaczyna sie zachowywac jak w pandemii. Tylko o ile pandemia minela dosc szybko i mogl na chwilke wyjsc z piwnicy, tak teraz bedzie tam siedzial do smierci ze starosci.
        Kup duzo papieru, tanebo. Wyjscie z domu grozi smiercia z przegrzania.
        • tanebo001 [...] 30.07.23, 08:21
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • suki-z-godzin Re: Pożary w Grecji 30.07.23, 08:32
            Przeciez byles zaszczepiony i twoja rodzina rowniez 🤷‍♀️ nie rozumiem jak do tego doszlo. Skoro zaszczepieni tez zarazali to moze na nich tez trzeba bylo wyslac wojsko, tak jak proponowales na antyszczepow?

Powerbanka masz? Podpinanie sie do sieci w komorkach lokatorskich jest zwykle zabronione przez wspolnote.
            • suki-z-godzin Re: Pożary w Grecji 30.07.23, 08:39
              Poza tym mozesz sobie pogratulowac. Miales kontakt z qrwa z covidem i poleciales do starej matki. Brawo. Rozumiem, ze Ci sie czyste majtki skonczyly ale od tego sa pralnie.
            • tanebo001 [...] 30.07.23, 08:40
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • maslova Re: Pożary w Grecji 30.07.23, 09:56
            tanebo001 napisał:

> A nie miałem racji? Ja straciłem rodzinę bo jakaś qrwa musiała przyjść do pracy
            > z covid bo nie mogła wysiedzieć w domu ze swoimi bękartami.
            >
            Z dedykacją dla emam - obrończyń tanebo. Przecież to taki miły facet, tylko życie go trochę przeczołgało.
            • suki-z-godzin Re: Pożary w Grecji 30.07.23, 16:21
              Prawda? Taki mily chlopiec...
          • nutella_fan Re: Pożary w Grecji 30.07.23, 10:00
            Dla mnie to podpada pod agresję i mowę nienawiści. Gdzie jest moderacja?
    • oczypiwne2 Re: Pożary w Grecji 29.07.23, 20:45
      Ja w radiu słuchałem, ze 60% pożarów na Sycylii to podlenia. Wstrząsające! Jaki motyw tej zbrodni?
      • snajper55 Re: Pożary w Grecji 29.07.23, 20:49
        oczypiwne2 napisała:

> Ja w radiu słuchałem, ze 60% pożarów na Sycylii to podlenia. Wstrząsające! Jaki
        > motyw tej zbrodni?

To robota ekologów. Usiłują udowodnić, że kłamstwa o globalnym ociepleniu są prawdą.

S.
      • la_bonne_cusine Re: Pożary w Grecji 29.07.23, 20:49
        99
      • disco-ball Re: Pożary w Grecji 29.07.23, 21:23
        W Australii co roku przecież tez
        Dla mnie niepojęte
      • mizantropka_20 Re: Pożary w Grecji 29.07.23, 21:50
        Kasa z ubezpieczenia.
    • triss_merigold6 Re: Pożary w Grecji 29.07.23, 21:29
      Ekolodzy?
      • tanebo001 Re: Pożary w Grecji 29.07.23, 21:42
        Guano prawda. Oznacza to jedynie że źródłem pożarów nie jest działanie wiewiórek a homo sapiens. Czy jest to niedopałek czy iskra z rury wydechowej traktora czy zapałka to już inna sprawa. Jakoś nie złapali podpalaczy.
        • simply_z Re: Pożary w Grecji 29.07.23, 21:45
          Na Sycylii akurat złapali ostatnio.
      • hanusinamama Re: Pożary w Grecji 31.07.23, 20:23
        Ojechał ci peron razem z całym dworcem i infrastrukturą kolejową.
    • mizantropka_20 Re: Pożary w Grecji 29.07.23, 21:48
      Pisałam o tym we wcześniejszym wątku. Byłam w Grecji podczas poprzednich pożarów i fakt, że niektórzy Grecy sami je wywołują był powszechnie znany. Z tym, że wtedy chodziło o Grecję kontynentalną.
    • langsam Re: Pożary w Grecji 29.07.23, 23:01
      Pożary z reguly są podpaleniami, aczkolwiek niekoniecznie celowymi. (Poprzednie wielkie greckie poożary sprzed 2 lat bodaj spowodował min, stary dureń, 60+, który chcial w swoim obejściu spalić śmieci, i kretynka w mocno srednim wieku, która robiła grilla czy użytkowała zewnętrzny piec).
      Niemniej wilgotność ścioły decyduje o tym, jak często się zapala i rozpala, a doddkowo wiatr pożarowi pomaga - albo nie. Tym razem dzikie upały wysuszyły wszystko, co się dało, a wiatr dołożył swoje.
    • bi_scotti Re: Pożary w Grecji 30.07.23, 00:01
      Nie tylko podpalenia, be precise: skutek ludzkiej dzialanosci np. niedopalek wyrzucony przez okno samochodu moze wystarczyc by przy sprzyjajacych okolicznosciach (susza dookola!) ogien zaczal sie szybko rozprzestrzeniac! Problem wlasnie w tym jak podatny jest environment dookola na te jedna iskre, eh ... Sprobuj podpalic lub niechcacy spowodowac pozar lasu w listopadzie po tygodniu czy dwoch deszczowej pogody vs. w czerwcu/lipcu po tygodniach pelnego slonca. Ludzie czasem zchowuja sie dziwacznie - ten np. zaczal fires z ... nudow surprised suspicious Crazy. Niemniej gdy warunki nie sa sprzyjajace, ogien sie nie rozprzestrzeni ani szybko, ani na tak wielkim obszarze. That's the problem uncertain Life.
      • langsam Re: Pożary w Grecji 30.07.23, 13:19
        Pożar lasu bez udziau ludzi to może być chyba tylko od pioruna.
        Przypominam, ze zabójcze upały w rejonie 50 stopni jak w Grecji czy na SYcyii czy w Tunezji, to nadal za zimno na samoistny zapłon głuiego papieru (451 F-233 C)
        • bi_scotti Re: Pożary w Grecji 30.07.23, 16:22
          Udzialem ludzi jest tez iskra z old-fashion lokomotywy czy butelka rzucona/rozbita gdzies w trawach, lesie etc. Jest jednak roznica pomiedzy podpaleniem z premedytacja (out of spite, zeby pozuyskac insurance, whaetver other reason), ewidentna glupota (niedopalek wyrzucony z przejezdzajacego samochodu, palenie ogniska gdy jest fire ban albo niezadbanie o dobre go zagaszenie etc.), a "udzialem czlowieka" jako czesci jakiegos tam chain of reactions ... U nas wczoraj zginal czwarty firefighter (tego lata!) przy gaszeniu pozarow, ktorych w tej chwili w calej Kanadzie jest okolo 1000, z czego prawie 600 are NOT under control sad Sure, czesc jest skutkiem ludziej glupoty, zaniedbania, zachowan prawie kryminalnych ale problem w tym, ze przy obecnych temperaturach i dlugotrwalym braku deszczu w niektorych miejscach, zgaszenie jakiegokolwiek pozaru powstalego z jakiegokolwiek powodu staje sie almost impossible uncertain Przy czym gdy po pozarach nadchodza czasem ogromne deszcze, wyschnieta i wypalona ziemia nie jest w stanie przyjac wody i ... jest powodz czego tego lata wlasnie doswiadczyla Nova Scotia. Ogolnie kanal sad Life.
    • felicjastrelicja Re: Pożary w Grecji 30.07.23, 00:17
      Byliśmy na Rodos dwa lata temu , przewodniczka mówiła, ze omal nie spłonęła chyba z rok lub swą lata wcześniej dolina motyli bo ktoś podpalił winnicę leżącą niedaleko. Więc jak najbardziej ludzie celowo wzniecają pożary. A na Rodos mocno wieje wiec szybko się pożar rozprzestrzenia.
    • 71tosia Re: Pożary w Grecji 30.07.23, 08:42
      Sensacja? Zwykle pożar zaczyna się od zaprószenia ognia, czasami celowo częściej w wyniku przypadkowego działania. Problem polega na skali pożarów - zwykle po wypaleniu skrawka laki czy lasu pożar wygasa samoistnie, ale nie przy suszy jaka panuje teraz w Grecji czy Włoszech czy kilka lat temu w Australii. .
    • srebrnarybka Re: Pożary w Grecji 30.07.23, 08:57
      Byłam w Grecji w 2007 r. i wtedy byly podobnie wielkie pożary. Pamiętam, że nasz autokar był ostatnim, który wpuszczono na Peloponez, bo potem zamknięto szosę, gdyż była potrzebna ze względów gaśniczych. Pilot, skądinąd świetny, pokazywał nam też wypalone miejsca po pożarach z poprzednich lat. Tłumaczył też, że pożary zdarzają się szczególnie w latach wyborczych, bo politycy rywalizujących partii przyjeżdżają do pożarów jak dobrzy wujkowie ifotografują się do telewizji. Dobrze to ponoć wygląda w kampanii wyborczej. To, że w Grecji jest ciepło, chyba nie jest dla nikogo niespodzianką. Nie twierdzę, że nie ma globalnego ocieplenia, nie topnieją lodowce etc. Ale nie można wszystkiego interpretować tylko jednym kluczem, jak ten Jaś, któremu wszystko kojarzy się z d..ą, nawet biała chusteczka. Świat jest bardziej złożony.
      • langsam Re: Pożary w Grecji 30.07.23, 13:21
        Wybory będą za 4 lata. big_grin
        • srebrnarybka Re: Pożary w Grecji 31.07.23, 20:11
          Byly w tym roku. Poza tym napisalam "szczególnie", z czego wynika, że to jest jedna z przyczyn podpaleń, ale nie jedyna.
    • marietta0z Re: Pożary w Grecji 30.07.23, 18:35
      W większości to były podpalenia. Samozapłon wymaga jednak wyższej temperatury.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka