Dodaj do ulubionych

Dzieci chcą zobaczyć stolicę

06.08.23, 11:32
No i tak myślę, bo nie za bardzo chce mi się jechać z miasta do miasta, no ale pewnie wypadałoby żeby zobaczyli. Da się tak żeby się nie zmęczyć 😀
Ile czasu, czy wystarczą dwa noclegi? W jakiej części nocleg? I jeszcze taka sprawa, że córka stwierdziła, że nie lubi zwiedzać, nie chce chodzić po muzeach, ona chce zobaczyć miasto.
Proszę o jakiś plan zwiedzania.
Dzieci 15 i 10 lat.
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 11:38
      Jeden dzień trakt królewski spacerem drugi złote tarasy z pałacem kultury? Jak wczesnie wstaniecie to tego 10 latka wzięłabym na Moczydło na odkryty basen. Sens jest iść tylko jeśli będziecie tam zaraz po otwarciu wtedy nie ma psa z kulawa noga inaczej straszne tlumy
      • kurt.wallander Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 11:44
        Daj spokój z tymi Tarasami. Chyba nikt z Warszawy (i okolic, jak ja) nie rozumie fenomenu Tarasów wśród turystów. Jedno z gorszych CH w Warszawie, jedyny plus to fakt, że jest tuż przy Dworcu Centralnym.

Będąc w tamtej okolicy wolałabym pójść do dawnych domów centrum.

A, tak jeszcze pomyślałam, że przejazd metrem może być atrakcją dla dzieci autorki wątku.
        • novembre Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 12:09
          Dawne domy towarowe centrum to już nie to samo, dużo więcej badziewia typu half price. Nie ma gdzie wejść.
        • bergamotka77 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 17:26
          Dokładnie Tarasy są straszne, lepsza Arkadia na zakupy.
        • alewcale Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 10:45
          W Złotych Tarasach się zmęczą to lepiej nie...
        • konsta-is-me Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 08.08.23, 17:22
          Ale nikt nie chodzi do Złotych Tarasów na zakupy ani nawet się nimi zachwycać.
          Po prostu to jest symbol Warszawy, trochę jak kiedyś kolumna Zygmunta ( kto w ogóle dziś o niej pamięta ?) albo Pałac Kultury - takie coś do odhaczenia.
          • kurt.wallander Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 08.08.23, 17:55
            Złote Tarasy jako symbol Warszawy? Robi się coraz ciekawiej wink
            • daltonka Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 08.08.23, 18:30
              Nie wyobrażam sobie takiej sytuacji, że jadę z dziećmi na dwa dni do Wrocławia, pytam na forum co zobaczyć i w odpowiedzi dostaję propozycje: wielki sklep z ciuchami, Ikea i Decathlon… t
              • oczypiwne2 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 08.08.23, 19:36
                daltonka napisała:

> Nie wyobrażam sobie takiej sytuacji, że jadę z dziećmi na dwa dni do Wrocławia,
                > pytam na forum co zobaczyć i w odpowiedzi dostaję propozycje: wielki sklep z c
                > iuchami, Ikea i Decathlon… t

Widocznie ludzie wymieniają najładniejsze miejsca jakie znają 😂 Jeszcze Raszyn - to w ogóle hit
            • iwles Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 08.08.23, 19:27

Może komuś się złote tarasy ze złotą kaczką pomyliły? 🤷‍♀️
          • homohominilupus Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 09.08.23, 15:10
            konsta-is-me napisała:

> Ale nikt nie chodzi do Złotych Tarasów na zakupy ani nawet się nimi zachwycać.
            > Po prostu to jest symbol Warszawy, trochę jak kiedyś kolumna Zygmunta ( kto w o
            > góle dziś o niej pamięta ?) albo Pałac Kultury - takie coś do odhaczenia.

Eeee przepraszam?
      • wiosennedni5 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 11:56
        Nie chcemy iść do centrum handlowego, chcemy zobaczyć miasto. Ja chciałabym Łazienki i może Wilanów. Tylko jak to ogarnąć po kolei.
        • ichi51e Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 11:58
          No to przecież napisałam - trakt królewski. Zaczyna się na starym mieście zamek królewski, wsiadasz w autobus albo idziesz prosto na piechotę do łazienek a z tamtąd do Wilanowa. Trzy rezydencje królewskie dlatego się trakt królewski nazywa
          • wiosennedni5 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 12:14
            Ok, jestem nieogarnięta stolicowo
            • te_de_ka Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 13:10
              Spox, warszawiacy też są nieogary z wyjatkiem miejsc, w których bywają🙂

Proponuję tak:
              kupujesz bilet dobowy i studiujesz dokładnie trasę autobusu 180 (w zalozeniu to trasa tirystyczna a jeździ, jak autobus miejski). Mozna sobie zrobić jadąc nim zwiedzanie na zasadzie hop on hop off

180 edzie do pętli w Wilanowie przez Nowy Świat, Krakowskie Przedmieście, Alejami Ujazdowskimi. Mozna wyskoczyć do Lazienek, podejsć do Sejmu, na Krakowskim, na Placu Zamkowym itd. Zobacz, gdzie jego trasa krzyżyje się z linią metra. Zejdźcie do metra i podjedźcie koniecxnie na stację Stadion, zeby wejść pod koronę stadionu, bo robi wrazenie. Pojedz jedną stację dalej i wyjdxiesz przy CH Wilenska wprost na. Cerkiew - jestescie na Pradze. Przestudiuj trasę180 na pólnoc- też ciekawie, obok gmachów sądów itd.

Wieczorem koniecznie bulwary. W dzień ogrody na dachu BUW-u - koniecznie i/lub na fdachu CH Kopernik - opcjonalnie, BUW wymiata. Na szamano do Elekrocieplowni Powiśle (rzut beretem od BUW-u i najslynniejszego chyba pomnika syrenki nad Wisłą.

Wieczorem w pt i sb pokazy multimedialne fotann.

Jeszcze inna fajna opcja: wynajmij rower miejski i zwiedzajcie na kółkach.

• wiosennedni5 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 13:11
                Dzięki za cenne wskazówki.
                • wuchtaludzi Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 15:47
                  Odradzam Wilanów w dni powszednie w godzinach szczytu, wszystko jest rozkopane od łazienek do samego Wilanowa, jedzie się fatalnie.
          • stasi1 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 17:45
            Do Wilanowa to jednak nikt na pieszo nie chodzi, ja dużo chodzę ale tam nie zaszedłem
            • marusia_ogoniok_102 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 08:37
              Hmmmmm...
        • imponderabilia22 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 12:26
          wiosennedni5 napisała:

> Nie chcemy iść do centrum handlowego, chcemy zobaczyć miasto. Ja chciałabym Łaz
          > ienki i może Wilanów. Tylko jak to ogarnąć po kolei.

Jak to jak? Bierzesz mapę, w telefonie lub papierową z jakiejś IT. Przeglądasz blogi podróżnicze, strony o tematyce podróżniczej i nakładasz na mapę, to co chcesz zobaczyć, co cię interesuje - jest tego mnostwo. Internet masz, to sprawdzisz sobie odległości, na stronie ZTM rozkłady jazdy i bilety. Większość rzeczy i tak jest w zasięgu nóg. Czy już nikomu nie chce się w nic żadnego wysiłku włożyć??
          • kurt.wallander Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 19:52
            imponderabilia22 napisała:

> Jak to jak? Bierzesz mapę, w telefonie

Polecam po prostu google maps i opcję wyznaczania trasy. Nie trzeba wchodzić na stronę WTP, bo po wybraniu opcji "komunikacja zbiorowa" mapa pokazuje, gdzie i w co wsiąść.
    • kurt.wallander Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 11:42
      Jeśli chodzi o pochodzenie po ulicach i żeby było miejsko, to ja lubię po prostu Śródmieście; ulice Krucza, Hoża, Żurawia, Wspólna, Nowogrodzka, Wilcza, Piękna, te okolice.

Myślę, że przypadłyby jej do gustu też miejsca takie jak Fabryka Norblina, Hala Koszyki, Koneser.

Może częściowo spacer bulwarami nad Wisłą?
    • heca7 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 11:47
      Starsza córka? To Złote Tarasy tongue_out Nie wiadomo dlaczego nastolatkom się tak bardzo podobają wink
      Schodki nad Wisłą ale to wieczorem wink Pałac Kultury- taras widokowy, ogrody na bibliotece uniwersyteckiej-dobre do robienia selfie tongue_out
      • te_de_ka Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 13:15
        Chodzi o to, ze meeting point jest często "pod gitarą" dla ludzi z pociągu oraz z aglomeracji🙂 Zlote Tarasy to logiczny dodatek.
    • iwles Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 11:52

Żeby nie za bardzo wymęczyć dzieciaki, to jeden dzień (tzn pół dnia) przede wszystkim cała Starówka, tam połazić, pospcerować, pójść ma lody.
      Przejechać się metrem.
      I co dzieciaki lubią- może ZOO?
      • wiosennedni5 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 12:00
        Zoo nie, mamy u siebie. Mogę napisać czego nie lubią, nie lubią się męczyć 🥴
        • ichi51e Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 12:00
          Trasa 100 zobacz kmkm.waw.pl/wlt2023
          • ichi51e Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 12:05
            A nie sory nie 100 bo 100 nie jedzie do Wilanowa.. kto podpowie co jedzie?
            • ichi51e Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 12:07
              180!
        • iwles Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 12:12
          wiosennedni5 napisała:

> Zoo nie, mamy u siebie. Mogę napisać czego nie lubią, nie lubią się męczyć 🥴

Dlatego Warszawa jest w miarę dobrze skomunikowana, wszędzie podjedziesz blisko 😆
      • ichi51e Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 12:00
        Tylko nie zoo zoo warszawskie to koszmar
        • iwles Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 12:08

A to zależy, dla mnie dobre miejsce na dluuuuugi spacer, byle ludzi nie było za dużo 😉
          • ga-ti Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 20:59
            Tam ludzi zwłaszcza w wakacje i w ładną pogodę jest zawsze dużo wink Zoo żeby dziecku zwierzaki pokazać to tak, ale żeby koniecznie zobaczyć to w Warszawie to nie, nie ma tam niczego takiego ach i och, czego nie ma w innych ogrodach w Polsce. Szkoda czasu jeśli się przyjechało stolicę zwiedzić.
      • mia_mia Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 17:27
        Ja ostatnio nabrałam się na hasło „starówka” chyba w Drawsku, wcześniej pani w pobliskim punkcie informacyjnym powiedziała, że w okolicy nie ma co zwiedzaćsmile
        Warszawa ma tem luksus, że w nocy i o północy żyje swoim życiem
    • krwawy.lolo Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 12:04
      Odradź im to. Zaprawdę, powiadam Ci, przeżyją. wink
      • krwawy.lolo Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 19:57
        Daj spokój dziecią. Żaden normalny dzieck nie lubi zwiedzać. Dlaczego usiłujesz obciążyć je moją traumą Zamku w Malborku?
        • angazetka Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 20:30
          Ja uwielbiałam zwiedzać. Nadal uwielbiam. Nie marudź.
          • krwawy.lolo Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 09:19
            angazetka napisała:

> Ja uwielbiałam zwiedzać. Nadal uwielbiam. Nie marudź.

Bo jesteś dziwolągiem. tongue_out
            Normalne dzieci siedzą dzisiaj wpatrzone w komórkę i nie interesują ich żadne muzea, czy zabytki. W przerwie mogą łaskawie odwiedzić jakąś hamburgerownię.
        • ga-ti Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 21:01
          Moje dzieci uwielbiają zwiedzać. Ale tego trzeba dzieci nauczyć (wiek nastoletni jest przejściowy, więc córce Wątkodajki się nie dziwimy).
    • night_and_day Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 12:06
      Centrum Nauki Kopernik koniecznie, zoo można sobie darować.
    • oczypiwne2 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 12:18
      Warszawa latem do zwiedzania? smile
      • wiosennedni5 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 12:20
        Co w tym dziwnego?
        • oczypiwne2 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 12:28
          za gorąco, zbyt duży ruch samochodowo-ludzki
          • heca7 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 15:42
            Właśnie nie, w Wawie jest pusto w wakacje.
            • oczypiwne2 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 17:36
              ale gorąco plus miejski syf z samochodówsmile
              • iwles Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 19:57
                oczypiwne2 napisała:

> ale gorąco plus miejski syf z samochodówsmile

Taki sam jak w Poznaniu.
                A nie, sorry, u was leje od kilku dni i końca nie widać 🤣
                • oczypiwne2 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 22:33
                  Nie taki jak u nas. W centrum Warszawy jest caly czas ogromny ruch samochodowy nawet późnym wieczorem i w nocy. W Poznaniu znacznie spokojniej i przyjemniej. Poza tym my przynajmniej mamy faktyczne centrum.
                  • iwles Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 22:37

Ale póki co Poznań nie jest stolicą.
                    • oczypiwne2 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 22:46
                      Ale był. I całe szczęście, że nie jest.
                      BTW, "póki co" to rusycyzm, łomenka.
                      • iwles Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 23:01
                        oczypiwne2 napisała:

> łomenka.

Właśnie udowodniles, że jesteś bywalec.
                        Tylko dlaczego udajesz kobietę i jeszcze sie przy tym upierasz? 🤣

• marta.graca Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 07:41
                        Kiedy był?
                        • ichi51e Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 09:55
                          1290-1296
                      • hanusinamama Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 09:43
                        ZnaFca jezykowy się znalazł....
                  • hanusinamama Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 09:42
                    Skąd Bywalec wie jak jest w Warszawie?? Kidy ostatnio żeś wyjechał ze swojego grajdołka?
    • wiosennedni5 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 12:19
      Ok, zaczynam kumać. Zaczęlibyśmy od Zamku Królewskiego. Dokąd przejść na piechotę, a gdzie podjechać komunikacją i skąd? A PKiN osobno?Syrenka?
      • ichi51e Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 12:34
        Syrenka jest na starym mieście możecie od niej i barkbakanu zacząć (bazyliszek złota kaczka itd)
      • te_de_ka Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 13:17
        PKIN to ramota. Szkoda czasu imo.
        • wiosennedni5 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 13:53
          Chodzi o widok
        • heca7 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 15:43
          Widok, nikt nie każe im się zachwycać socrealistycznymi rzeźbami tongue_out
          • te_de_ka Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 16:46
            Jeśli chodzi o widok, to wiem z własnego doswiadczenia ze starszymi dzeciakami i nastolatkami, że fajnie jest pokazać im ten widok, gdy najpierw zwiedziły miejsca, które widać z góry. Jeśli zabierałam gawiedź na poczatku pobytu, to wjazd moim zdaniem nie był wart ceny, jaką się placi za bilet. O ile pamiętam normalny bilet ostatnio to było 30 zł a ulgowy niewiele mniej, czyli kobieta z dwojgiem szkolniaków zapłaci prawie stówę, a widoki mogą mieć za darmo z ogrodów BUW-u albo z Kopernika a kasę ja proponuję zatrzymać i przeznaczyć na wjazd na taras Varso. Podobno w 2024 udostępnią. Najwyższy wieżowiec w UE - to będzie coś.
        • mia_mia Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 17:30
          Tak jak wieża Eiffla, ani to ładne ani to perła architekturywink
        • ga-ti Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 21:04
          Ale jedyna w swoim rodzaju, kojarzy się z Warszawą jak mało co wink
          Można sobie obejść w koło, wejść do środka, zobaczyć jakie to wielkie i zadecydować, czy wjeżdżać wyżej, ja bym zachęcała do wjechania, może faktycznie jak już coś tej stolicy lizną.
          • te_de_ka Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 23:41
            Zależy jakim ludziom się kojarzy ze stolicą - kombatantom na pewno😁
            Mlodsi ludzie kojarzą, gdzie była bitwa pod empikiem, slynne schodki kojarzą i plażę pod Poniatem. Kojarzą, gdzie się w Warszawie jeździ na rolkach i na desce i gdzie jest super pump track (Górka Kazoorka). Młodsi buwują i biwakują a w nocy też mają swoje rozrywki - nie będę tu reklamować idiotycznego nielegalu. No i wiedzą, gdzie się koncerty odbywają. Pekin w tym wszystkim jest jak broszka przy niemodnej garsonce. Teraz jest Szanghaj na Woli - to jest aktualny hit😁
            • ichi51e Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 09:56
              A gorki kazurki nie zlikwidowali pod park czy cos podobnego?
              • te_de_ka Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 16:28
                Byłam tam kilka tygodni temu i calkiem przypadkiem trafiłam na jakiś event rowerowy, to sobie przy okazji zobaczyłam, co młodzież potrafi na dwóch kółkach - dech zapiera!
                A park rzeczywiście remontują i ciągnie się to jak flaki z olejem. Może już skonczyli. Zapiwiadało się na bardzo przyjazną przestrzeń miejską. Może ktoś napisze, co tam teraz słychać?

Dla wiosennych i i innych zwiedzaczy:
                To miejsce na Kabatach nosi oficjalną nazwę Skwer Cichociemnych - jakoś tak. Obok jest ulica Kazury stąd nazwa górka kazoorka. Z którejś stacji metra - nie wiem dokładnie Imielin? albo Natolin? mozna tam przydreptać w kilkanaście minut.

Ogólnie jest to zielony teren rekreacyjny wokół chyba sztucznie usypanego wzniesienia ze słynnym pump trackiem.
            • turzyca Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 10:39
              >Mlodsi ludzie kojarzą, gdzie była bitwa pod empikiem, slynne schodki kojarzą i plażę pod Poniatem. Kojarzą, gdzie się w Warszawie jeździ na rolkach i na desce i gdzie jest super pump track (Górka Kazoorka). Młodsi buwują i biwakują a w nocy też mają swoje rozrywki

I tak w zasadzie to od tego powinniśmy zacząć. Wiosennedni zapytaj dzieciarnię, co jest ich musthavem - jeśli chcą obejrzeć miejsce bitwy pod empikiem, palmę, złote tarasy, hard rock cafe, Nowogrodzką, schodki, Norblina, Zbawix, cokolwiek, gdzie któreś chce sobie zrobić zdjęcia - plus ustal, gdzie chcesz nocować oraz na ile chcesz odwalać program obowiązkowy typu Sejm, Sąd Najwyższy, prezydent, premier, królowie (i apiać Sejm), Konstytucja 3 maja, powstanie warszawskie, powstanie w getcie, getto, wojna, Chopin, Maria Skłodowska-Curie itd, a my Ci ułożymy trasę zwiedzania z uwzględnieniem miejsc do zjedzenia.
              • oczypiwne2 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 16:50
                Hard Rock Cafe - nie warto
    • panna_lila Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 12:22
      To może hop on hop off -nie trzeba chodzić a zobaczyć można dużo.
    • koko8 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 12:31
      To co powyżej i dodam rzeczną część miasta- wieczorem spacer bulwarami nad Wisłą z muzyką na żywo, w dzień Wisła z drugiej strony- plaże, stadion, Saska Kępa.
      Jest też kilka rejsów po Wiśle.
      • trut_u Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 19:03
        Latem kursują też tranwaje wodne - kursy z jednego brzegu na drugi. Krótki rejs, a można zobaczyć miasto z innej perspektywy i tanio (nie wiem, czy za darmo, czy w cenie biletu miejskiego).
        • anel_ma Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 08:13
          promy są za darmo
    • turzyca Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 12:37
      Zaproponowałabym trasę nieco przewrotnie, inaczej niż się zazwyczaj robi, bo z południa na północ, chętni zaczynają od Wilanowa, potem cała rodzina: Łazienki, Belweder, ministerstwa, ewentualnie odboczka na Sejm, plac Trzech Krzyży, Nowy Świat, kościół Świętego Krzyża z ołtarzem Tadeusza Judy i sercem Chopina, uniwerek, ASP, dalej do Starego Miasta. Tu posiłek i odsapnięcie, zwiedzanie Starego i Nowego Miasta, nawrót na Mariensztat, przejście do BUWu, zwiedzanie BUWu, wizyta w jego ogrodach, koniec dnia w elektrowni i/lub na bulwarach.
      Dzień drugi zaraz.
      • iwles Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 12:42

Turzyca prrrrrr 😅
        Te dzieci nie chcą zwiedzać, tylko tak ogólnie zobaczyć stolicę, z zewnątrz, że się tak wyraze.
        • turzyca Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 13:22
          To jest trasa bez zwiedzania, jedyne wejścia do budynków to św. Krzyż, bo te tabliczki przy ołtarzu są fantastyczne, Apollo 13 I matematyka, i do BUWu (co oznacza przejście przez uliczkę, bo za bramki nie wejdziesz), cała reszta z zewnątrz. Można jechać autobusem od Łazienek do uniwersytetu i potem dalej do Starego Miasta.
          I moje doświadczenia mówią, że to lepsza trasa niż tradycyjna od Starówki na południe, bo edukację patriotyczną aka nudy na pudy czyli Chopina, Belweder, króla załatwiasz od razu na początku, potem masz miły przerywnik w okolicy uniwersytetu, następnie perspektywa jedzenia gna towarzystwo do kolejnego punktu (ja celuję zazwyczaj w okolice Freta/Długiej, więc pół Starego Miasta mamy załatwione w tę stronę), przy zejściu na Mariensztat dajesz lody, starczają do BUWu, BUW jest wciąż jeszcze dość fancy, przerywnik w ogrodach i potem już same wielkomiejskie przyjemności, bulwary, schodki, elektrownia. Ew. powrót metrem.

Drugi dzień jest bardziej wielkomiejski. Zaraz dopiszę, tylko net mi się rwie.
      • turzyca Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 14:01
        Drugi dzień - wielkomiejski. Przejazd tramwajem/autobusem do Dworca Wileńskiego - ładna panorama Starówki, inna perspektywa na to, co widziało się wczoraj -
        • turzyca Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 14:17
          cd...
          Dworzec Wileński, cerkiew oraz Dyrekcja Kolei, bo tam na rogu jest pod szybą zachowana fasada sprzed remontu ze śladami po kulach. Wsiadamy do metra i jedziemy pod stadion narodowy, stadion mniej lub bardziej dokładnie, metro do ronda ONZ, te wieżowce z bliska robią wrażenie, spacerek do PKiN, 30-piętro, zjazd, przejście przez patelnię metra i przejście podziemne, dalej wzdłuż Marszałkowskiej w kierunku MDM, tu posiłek (albo tramwajem do pl. Konstytucji i posiłek tam), potem MDM i Politechnika, wejście do gmachu głównego, bo aula robi wrażenie i dalej już tylko chillout na Polach Mokotowskich. Albo wycieczka na Ursynów, jeśli ktoś lubi Alternatywy 4. Albo łażenie po uliczkach Mokotowa.

Jeden dzień bardziej tradycyjny z końcem a la generacja Z, drugi dzień współczesny i wielkomiejski. Poruszanie się komunikacją miejską lub wzdłuż tych samych tras pieszo, różne typy komunikacji miejskiej, czas na odpoczynek i chillout w trakcie.
          • danaide2.0 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 16:44
            Wybacz, turzyca, ale to jest jakaś masakra nie wycieczka. Wilanowa w ogóle bym nie polecała przy dwóch dniach, bo nie wiadomo, czy jakiś korek nie wyskoczy. A poza tym podzieliła miasto bardziej terytorialnie, żeby się nie męczyć przechodzeniem dużych odległości. Jaki sens jednego dnia robić Łazienki, a drugiego dnia MDM? To już lepiej to połączyć.

1. Kółko: palma na de Gaulle'u - Nowy Świat - Krakowskie (od rana, mniej ludzi, więcej siły na chodzeniemniejsze szanse nacięcia się na kawę niż przy obiedzie) - Pl. Zamkowy - Starówka - zejść Mariensztatem na Powiśle - ogrody BUW - lunch w Elektrowni lub na Powiślu - potem Bulwary. Pragę bym sobie podarowała w dwa dni, ale w razie czego można podskoczyć na Pragę tramwajem z okolic Pl. Zamkowego - dwa przystanki, a potem tak samo wrócić.

2. Przerobiłabym trochę Twoją propozycję. Skoro wieżowce przy ONZ to dlaczego nie śniadanie w okolicach pl. Grzybowskiego, choćby w Charlotte? Nie lazłabym żadną Marszałkowską, jest okropnie, banki, lombardy, lumpeksy... lepiej Poznańską - jest przejście, jeśli już ktoś koniecznie musi zaliczyć widok z PKiN. Posiłek na pl. Konstytucji? Hmm, blisko jest Hala Koszyki, Poznańska, Wilcza, Piękna - naprawdę jest z czego wybrać. Dalej Zbawix, ma być miejsko, będzie miejsko, lody Na końcu tęczy i przejście do Łazienek. Pole Mokotowskie przy dwóch dniach? Nie widzę powodu.
            • danaide2.0 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 16:52
              A w ogóle to nie rozumiem tych wszystkich - kiepskie Zoo, odpuścić CNK. Dużo zależy od dziecka, ale moje właśnie ogrody zoologiczne i wszelkie eksperymentownie uwielbia. No ale dobrze, ma być miejsko...
              Ale skoro ONZ, to Norblin też blisko wink
              • ichi51e Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 17:08
                Ale zoo w Warszawie JEST beznadziejne. Małe klatki i wielka aleja przez środek - żadnych ciekawych zwierząt uncertain
                • krwawy.lolo Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 17:09
                  Zoo jest wszędzie beznadziejne.
                  • hanusinamama Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 09:45
                    W Gdańsku jest cudowne. Wielki teren, zwierzaki mają prawdziwe wybiegi, byłam kilka razy wilków nie widziałam....mają kawałek lasu dla siebie.
                    Można zrobić bardzo porządny spacer
                    • homohominilupus Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 10:46
                      hanusinamama napisała:

> W Gdańsku jest cudowne. Wielki teren, zwierzaki mają prawdziwe wybiegi, byłam k
                      > ilka razy wilków nie widziałam....mają kawałek lasu dla siebie.
                      > Można zrobić bardzo porządny spacer
                      >

Biedne wilki...
                      Na wolności pokonują ogromne dystanse, mają swoje rewiry a ty tu chrzanisz o kawałku lasu. Żeby tylko bombelki zwierzątko zobaczyły
                      • hanusinamama Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 11:16
                        No akurat bąbelki wilków nie widziały ani razu...Tak trudno przeczytać 3 zdania ze zrozumieniem?
                        • homohominilupus Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 11:30
                          hanusinamama napisała:

> No akurat bąbelki wilków nie widziały ani razu...Tak trudno przeczytać 3 zdania
                          > ze zrozumieniem?
                          >
                          I kto to mówi 🤣
                • danaide2.0 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 17:26
                  Każda klatka i każdy wybieg w każdym zoo są za małe.
                  Każde zwierzę, które nie ma zwierzęcia do pary jest koszmarnie samotne.
                  Ciekawe zwierzę? A co to jest ciekawe zwierzę? Każde jest na swój sposób ciekawe. Może to ty jesteś nieciekawa?
                  Wielką aleją idę w drugiej połowie wizyty, zazwyczaj skręcamy po wejściu w prawo.
                  • ichi51e Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 09:39
                    No i tyle jest tam do zobaczenia tyle co w prawo. Jako park bardzo ładny jako zoo 35 zeta za bilet się nie opłaca. aleja w obliczu wielkości klatek urąga przyzwoitości.
              • wiosennedni5 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 17:15
                A nocleg gdzie?
                • danaide2.0 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 17:18
                  To nie do mnie, nie wiem jakie masz oczekiwania/wymagania/budżet.
            • turzyca Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 20:36
              >Wilanowa w ogóle bym nie polecała przy dwóch dniach,

Ja w ogóle nie lubię Wilanowa w kontekście zwiedzania Warszawy, ale autorka go wyraźnie wpisała jako życzenie, więc uwzględniam fakultatywnie dla chętnych.

>poza tym podzieliła miasto bardziej terytorialnie, żeby się nie męczyć przechodzeniem dużych odległości. Jaki sens jednego dnia robić Łazienki, a drugiego dnia MDM?

Bo ja je dzielę po osiach komunikacyjnych wyraźnych dla przyjezdnych. Łatwo jest poruszać się wzdłuż Traktu Królewskiego (dużo autobusów), łatwo się poruszać wzdłuż osi Marszałkowskiej, bo tramwaje, możesz przejechać kawałek, nie musisz iść. I ta oś jest też bardzo wyraźna, trudno się zgubić. Przejście z Łazienek do MDM nie jest zbyt dalekie, ale wymaga nieco większego ogarnięcia i już trudniej sobie sprawę ułatwić komunikacją miejską. Da się ale trudniej.

>Skoro wieżowce przy ONZ to dlaczego nie śniadanie w okolicach pl. Grzybowskiego, choćby w Charlotte?

Bo zakładam, że śniadania są w hotelu, większość dzieci rano nie jest kooperująca. Żadna Charlotte nie jest warta użerania się z zaspanym nastolatkiem.
              Poza tym wieżowce wzięły się wyłącznie z powodów komunikacyjnych, są po drodze od Stadionu do PKiN. Można wysiąść stację wcześniej, wtedy jest bliżej, ale to tylko kwadrans różnicy.

>Nie lazłabym żadną Marszałkowską, jest okropnie, banki, lombardy, lumpeksy... lepiej Poznańską - jest przejście,

Wzdłuż Marszałkowskiej jeździ tramwaj. Tak po prostu.
              Ja tam akurat ten kawałek lubię bardziej niż początek.

>Posiłek na pl. Konstytucji? Hmm, blisko jest Hala Koszyki, Poznańska, Wilcza, Piękna - naprawdę jest z czego wybrać. Dalej Zbawix, ma być miejsko, będzie miejsko, lody Na końcu tęczy i

Mogą być Koszyki, mogą być knajpki studenckie wokół polibudy, może być Zbawix (którego ja akurat nie lubię ale okay, niech będzie, że jest kultowy.)

>przejście do Łazienek. Pole Mokotowskie przy dwóch dniach? Nie widzę powodu.

Łazienki nie są chilloutowe, zabytki, zwiedzanie, Chopin, obiady czwartkowe, Belweder i do tego wyrypa po skarpie. Ja je lubię, to ważny dla mnie park, ale mają swoje wady i to nie jest miejsce do spokojnego zakończenia zwiedzania.
              Pole Mokotowskie jest chilloutowe, ale może być też np. Zamek Ujazdowski, kolacja w którejś z tamtych restauracji. Może być opcja powrotu na bulwary, może wycieczka na północ i np. plac Wilsona i park albo Park Skaryszewski. Moi znajomi testują ostatnio Park Bródnowski, bo dzięki metru zrobiło się do niego blisko, a sztuka współczesna jest tam fajna, ale ja nie jestem przekonana.

A Ty w swojej propozycji pominęłaś w ogóle obiekty stołeczne.
              • feniks_z_popiolu1 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 20:41
                Chodziło chyba raczej o Rondo Daszyńskiego z nowoczesnymi biurowcami (Mordor2). Przy ONZ- cie to już "antyki" smile
              • danaide2.0 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 17:16
                Nie wiem, co masz na myśli przez "obiekty stołeczne" - przerabiałam tylko twoją trasę na cito. Poza tym skoro dopisujesz nowe obiekty to nie fair! Nie będę się odnosić do każdego punktu, bo jak ktoś musi wjeżdżać na ostatnie piętro PKiN to wolna wola, ja tam nigdy nie przepadałam za panoramami z lotu ptaka. No i właściwie nie wiem, co tam chillout robi, masz dwa dni na stolicę, to łazisz, wyczilałtujesz się w domu po powrocie. Pola Mokotowskie - cóż, jeśli jesteś turystą i masz sama łazić po parku pełnym kupek znajomych to średni chillout. Zresztą dla mnie Pola są akceptowalne tylko na rowerze, po co miałabym tam chodzić?

Twój drugi dzień mogłabym też zaplanować na trasie tramwaju 78 - od Ronda Daszyńskiego (Plac Europejski, Muzeum Powstania)- Norblin - ONZ - Politechnika - Pl. Zbawiciela - Pl. Konstytucji - Centrum- Świętokrzyska - Ratusz/Arsenał, ale po pierwsze myślałam kategoriami marszruty a nie tramwaju turystycznego, a poza tym - ja się narobię, a wiosenne pójdzie zupełnie inaczej. Po co zatem?
        • wiosennedni5 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 15:06
          Dzięki za rady, tylko ogarnąć muszę. Gdzie radzilabys nocleg?
          • turzyca Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 17:21
            A to zależy przecież czego chcesz od noclegu. Ale jak określisz, gdzie nocujecie, to dopasujemy trasę.
          • kurt.wallander Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 19:59
            A jedziecie pociągiem/autokarem czy samochodem?
            • wiosennedni5 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 21:41
              Samochód
              • kurt.wallander Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 22:28
                To musisz szukać hotelu lub mieszkania, gdzie masz zapewnione miejsce parkingowe. No i na dwa dni lepiej jak najbliżej centrum i atrakcji, albo nieco dalej, ale na linii metra.
              • feniks_z_popiolu1 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 08:02
                Samochód? No chyba że musisz. Dla turysty zdecydowanie wygodniej pociągiem. W centrum Warszawy trudno zaparkować i wychodzi dość drogo.
                • iwles Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 09:34

Wiele hoteli/apartamentów ma swoje parkingi i często w ramach promocji parkowanie jest w cenie noclegu.
                • wiosennedni5 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 12:52
                  A jakbyśmy pojechali w piątek to da radę znaleźć miejsce parkingowe? Czytałam, że w weekend jest darmowe parkowanie.
                  • feniks_z_popiolu Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 13:18
                    Zgadza się, w weekend (po 20-stej w piątek, sobota i niedziela ) jest darmowe parkowanie. Tyle, że w centrum trudno jest o wolne miejsca. A przy pobycie 2 dniowym chyba najlepiej mieszkać w centrum /blisko centrum by nie tracić czasu na dojazdy.
                    • wiosennedni5 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 14:03
                      A jakiś duży płatny parking?
                      • kurt.wallander Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 17:50
                        Najlepiej pytaj w hotelu o parking.
                    • danaide2.0 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 17:18
                      Nie jest trudno o wolne miejsca jeśli dojedzie koło północy - wtedy imprezowicze powinni się już wynieść, ludzie na weekend wyjechać i robi się całkiem sporo miejsca. Może sobie tak stać do poniedziałku rano.
    • mama-ola Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 12:43
      Wzięłam kiedyś dzieci do Warszawy właśnie na dwie noce. Nocowaliśmy w hotelu MDM. Byliśmy na Zamku Królewskim, w Centrum Kopernik, w Muzeum Powstania Warszawskiego i w Łazienkach. Widzieliśmy oczywiście też Grób Nieznanego Żołnierza. Prawie cały czas chodziliśmy piechotą, żeby dzieci poczuły Warszawę tak ogólnie, a nie wożone z punktu A do punktu B. Zobaczyliśmy też budynek sejmu i Belweder z zewnątrz.

Jak córka nie chce zwiedzać, to Muzeum Powstania Warszawskiego odpuścić zdecydowanie, a Zamek Królewski ewentualnie tylko z zewnątrz obejrzeć, chociaż tam zwiedzanie jest krótkie, a obrazy Canaletta zazwyczaj się dzieciom podobają. Można też odpuścić Kopernika.
      Możecie też pojechać na stadion, my nie byliśmy, ale parę lat później syn był z klasą i podobały mi się... liczby. To znaczy przewodnik mówił, jakie co ma wymiary, i porównywał to do innych rzeczy, np. ile razy większy jest monitor na stadionie od domowego telewizora, jak wysoko jest zawieszony.
      • mama-ola Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 12:46
        Zapomniałabym - wjazd na PKiN i widok z góry. Też się dzieciom bardzo podobało. Z tym, że moje były młodsze, 6 i 10 chyba albo 5 i 9. Starsze to już zazwyczaj są po wycieczce klasowej.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 15:36
      Noclegi pod Warszawą np.Raszyn, będzie dużo taniej. Dojechać do centrum(autobus i tramwaj) po drodze powyglądać przez okna. Przejść się Marszałkowską, pomiędzy Świętokrzyską, a MDM-em. Potem al.Jerozolimskimi, do Nowego Światu, Nowym Światem i Krakowskim Przedmieściem aż do Starego Miasta i pooglądać Stare Miasto. Wjechać na Pałac Kultury, popatrzeć z góry. Wejść do Złotych Tarasów. Można z Raszyna do Janek podjechać do Ikei, zjeść klopsiki i obejść centrum handlowe w Jankach, pójść do kina i na lody. W Raszynie dla 10 latka jest fajny plac zabaw i basen. Po drodze do centrum, na Okęciu jest górka z której można pooglądać samoloty lądujące na lotnisku. Na wprost duży sklep Decathlon.
      • daltonka Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 16:34
        Decathlon to chyba nie jest atrakcja? Raszyn też nie…
        Wg mnie jak się jedzie do którejkolwiek stolicy świata na dwa dni, to trzeba spać w centrum, żeby nie tracić czasu na dojazdy i móc odpocząć w środku dnia…
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 18:01
          Nie, Raszyn nie jest atrakcją, ale w Raszynie za nocleg zapłaci 30-50 zł za osobę, a w centrum ze 300 za osobę, więc jest spora różnica.
          • iwles Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 19:12
            mamtrzykotyidwato5 napisała:

> Nie, Raszyn nie jest atrakcją, ale w Raszynie za nocleg zapłaci 30-50 zł za oso
            > bę, a w centrum ze 300 za osobę, więc jest spora różnica.

Co ty opowiadasz!
            Apartament 3-osobowy w hotelu to około 390 zł (doba za cały apartament, nie od osoby).
            Zdecydowanie szukać w Warszawie, można zaliczyć późnowieczorne spacery np. po Starówce, to też atrakcja.

• mamtrzykotyidwato5 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 19:36
              Chcesz powiedzieć, że 390 zł za noc, to zupełnie to samo, co 90 -150 zł za noc?
              Późnowieczorny spacer po Starówce naprawdę jest wart 600 zł?
              A wczesnowieczorny spacer za darmo nie wystarczy?
              • iwles Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 19:39

> Chcesz powiedzieć, że 390 zł za noc, to zupełnie to samo, co 90 -150 zł za noc?

Nie, chcę powiedzieć, że to NIE jest 300 zł od osoby i żebyś nie siała kłamstw.

• kurt.wallander Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 20:03

> Chcesz powiedzieć, że 390 zł za noc, to zupełnie to samo, co 90 -150 zł za noc?

A ty chcesz powiedzieć, że 390 zł za noc to to samo, co 900 zł za noc (3 x 300 zł)?
          • kurt.wallander Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 20:02

> Nie, Raszyn nie jest atrakcją, ale w Raszynie za nocleg zapłaci 30-50 zł za oso
            > bę, a w centrum ze 300 za osobę, więc jest spora różnica.

Nie płaci się tyle. To znaczy - można, ale jest multum tańszych noclegów, od Ibis Budget po różne mieszkania na wynajem.
            • ichi51e Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 09:33
              Ja bym ten hostel na starym mieście sprawdziła - w najgorszym razie nie będą mieć miejsca. okidoki.pl/pl/
      • wiosennedni5 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 17:18
        Mieszkamy we Wrocławiu, mamy Ikea i Decathlon też 🙂 dzięki za rady, ale chodzi o zwiedzanie miasta, a nie sklepów. To już któraś taka rada. Naprawdę na urlopie zwiedza się centra handlowe? Bez złośliwości.
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 18:24
          wiosennedni5 napisała:

> Mieszkamy we Wrocławiu, mamy Ikea i Decathlon też 🙂

Jak z Wrocławia, to rzeczywiście bez sensu.

dzięki za rady, ale chodzi
          > o zwiedzanie miasta, a nie sklepów. To już któraś taka rada. Naprawdę na urlop
          > ie zwiedza się centra handlowe? Bez złośliwości.

Jak się przyjeżdża z małego miasteczka, gdzie takich dużych nie ma, to tak.
          Zawsze wszyscy chcą do Ikei i do Złotych Tarasów.
          Choć te Złote Tarasy, to zupełnie nie wiem dlaczego, bo jest co najmniej kilka dużo lepszych galerii handlowych.
          Jeśli tylko oglądanie miasta, to te ulice, które wymieniłam to samo centrum miasta.
        • kurt.wallander Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 20:04
          wiosennedni5 napisała:

> Mieszkamy we Wrocławiu, mamy Ikea i Decathlon też 🙂

To trzeba było napisac od razu, ze z dużego, atrakcyjnego miasta, przyjeżdżacie.

dzięki za rady, ale chodzi
          > o zwiedzanie miasta, a nie sklepów. To już któraś taka rada. Naprawdę na urlop

Ale to ty pisałaś, ze ma nie być zwiedzania, tylko bardziej "doświadczenie" miasta.
          • oczypiwne2 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 13:38
            kurt.wallander napisała:

> > Mieszkamy we Wrocławiu, mamy Ikea i Decathlon też 🙂
            > To trzeba było napisac od razu, ze z dużego, atrakcyjnego miasta, przyjeżdżacie

To sądzisz, że jak ktoś jest z małego miasta albo wsi, to Ikea i Decathlon będą atrakcją turystyczną? smile smile
            Warszawiacy niektórzy widać żyją w dziwnej bańce: cywilizacja tylko w Warszawie, poza Warszawą to Pierdziszewo, stepy dzikie i nawet dużych sklepów nie ma
            • kurt.wallander Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 17:52
              oczypiwne2 napisała:

>
              > To sądzisz, że jak ktoś jest z małego miasta albo wsi, to Ikea i Decathlon będą
              > atrakcją turystyczną? smile smile

To nie ja pisałam o Decathlonie i IKEA, więc łaskawie zwracaj uwagę na co i komu odpowiadasz.
        • pade Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 00:20
          wiosennedni5 napisała:

> Mieszkamy we Wrocławiu, mamy Ikea i Decathlon też 🙂 dzięki za rady, ale chodzi

A nie?smile
          Widziałaś tablice rejestracyjne na parkingu Magnolii?
          • wiosennedni5 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 09:31
            Nie lubię Magnolii 🙂byłam kilka razy, za duża.
            • krwawy.lolo Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 09:34
              Cafe Magnolia, słodki dym, i elektryczny bilard koło szatni ...
            • pade Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 09:47
              wiosennedni5 napisała:

> Nie lubię Magnolii 🙂byłam kilka razy, za duża.

Otóż to. Była idealna zanim jej nie rozbudowali, teraz to moloch.
      • kurt.wallander Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 20:05
        Aleś wyskoczyła z tym Raszynem wink
      • oczypiwne2 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 22:48

> Noclegi pod Warszawą np.Raszyn, będzie dużo taniej. Dojechać do centrum(autobus
        > i tramwaj) po drodze powyglądać przez okna. Przejść się Marszałkowską, pomiędz
        > y Świętokrzyską, a MDM-em. Potem al.Jerozolimskimi, do Nowego Światu, Nowym Św
        > iatem i Krakowskim Przedmieściem aż do Starego Miasta i pooglądać Stare Miasto.
        > Wjechać na Pałac Kultury, popatrzeć z góry. Wejść do Złotych Tarasów. Można z
        > Raszyna do Janek podjechać do Ikei, zjeść klopsiki i obejść centrum handlowe w
        > Jankach, pójść do kina i na lody. W Raszynie dla 10 latka jest fajny plac zaba
        > w i basen. Po drodze do centrum, na Okęciu jest górka z której można pooglądać
        > samoloty lądujące na lotnisku. Na wprost duży sklep Decathlon.

Wyjątkowo absurdalna porada. Raszyn jako miejsce noclegu. Atrakcje to podróż do Ikei na klopsiki, wejście do galerii handlowej i do dekatlonu.
      • nika_1985 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 08:15
        Jezu..podjechać do Ikei na klopsiki. Wycieczka życia. Masakra
      • homohominilupus Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 09:08

> Noclegi pod Warszawą np.Raszyn, będzie dużo taniej. Dojechać do centrum(autobus
        > i tramwaj) po drodze powyglądać przez okna. Przejść się Marszałkowską, pomiędz
        > y Świętokrzyską, a MDM-em. Potem al.Jerozolimskimi, do Nowego Światu, Nowym Św
        > iatem i Krakowskim Przedmieściem aż do Starego Miasta i pooglądać Stare Miasto.
        > Wjechać na Pałac Kultury, popatrzeć z góry. Wejść do Złotych Tarasów. Można z
        > Raszyna do Janek podjechać do Ikei, zjeść klopsiki i obejść centrum handlowe w
        > Jankach, pójść do kina i na lody. W Raszynie dla 10 latka jest fajny plac zaba
        > w i basen. Po drodze do centrum, na Okęciu jest górka z której można pooglądać
        > samoloty lądujące na lotnisku. Na wprost duży sklep Decathlon.

OJP 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

Tzn wiem że nick mowi sam za siebie ale i tak padlam
      • flo-bo Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 12:23
        Przepraszam bardzo, ale gorszego opisu wycieczki nie widziałam. Zwłaszcza dla dzieci w tym wieku. Bez znaczenia z jakiej wielkości miasta... Ja akurat jestem z bardzo dużego miasta, mamy wielu gości, którzy chcą poznać nasze miasto, ale moje dzieci
        ich goście wysmialyby pomysł zwiedzania innego miasta poprzez sklepy. Decathlon??? Plac zabaw i basen jako atrakcja? Nasi goście: znajomi i rodzina, również bywajacy u nas i zwiedzający miasto, mimo że część z nich jest ze wsi lub małych miast i miasteczek - nigdy nie chciała zwiedzać galerii handlowych, IKEA, czy placów zabaw i basenów... Fajny to jest ewentualnie basen w hotelu, albo park wodny w Energylandii - ale to zupełnie inna para kaloszy. Wszyscy natomiast chętnie odwiedzali ciekawe dla dzieci muzea (są takie), zabytki, chłonęli atmosferę starego miasta siedząc przy ciastku w ogródku w ciasnej, uroczej uliczce w otoczeniu kamienic. Dzieci też. Takie trochę obraźliwe mi się wydaje założenie, że ktoś z mniejszego miasta czy choćby wsi i jedyne co chce zobaczyć to sklepy, baseny, place zabaw + spacery głównymi ulicami miast. Mieszkańców mniejszych miast, miasteczek i wsi - naprawdę nie interesują podczas zwiedzania głównie sklepy, baseny itp. Interesują się też sztuką, historią, to nie dzicz...
        • oczypiwne2 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 13:40
          flo-bo napisała:

> Takie trochę obraźliwe mi się wydaje założenie, że
          > ktoś z mniejszego miasta czy choćby wsi i jedyne co chce zobaczyć to sklepy,
          > baseny, place zabaw + spacery głównymi ulicami miast. Mieszkańców mniejszych mi
          > ast, miasteczek i wsi - naprawdę nie interesują podczas zwiedzania głównie skle
          > py, baseny itp. Interesują się też sztuką, historią, to nie dzicz...

Dokładnie. Skąd założenie że jak ktoś nie jest z dużego miasta, to będzie chcieć zwiedzać w Warszawie sklepy? smile

Może niech ruchome schody na dworcu i w metrze polecą nam z dzikiego interioru! wink
    • ewcia.1980 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 16:33
      My z dziećmi pierwszy raz byliśmy w ferie zimowe.
      Wtedy zaliczyliśmy PKiN, Stadion Narodowy, CN Kopernik, Nowy Świat, Starówkę, Syrenkę i jakieś muzea.
      Następnym razem byluśmy we wrześniu więc jakiś koncert na Narodowym, Łazienki Królewskie, jakieś pomniki.
      Oczwiście Złote Tarasy również.

Nocleg zawsze w okolicach Nowego Świata.
      Raz nawet zdecydowaliśmy się na hostel Moon Hostel.
      Warunki średnie ale lokalizacja rewelacyjna.
    • feniks_z_popiolu1 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 20:14
      Hostel A&O. Blisko metro M2autobus 106 tramwaj 78. Doskonala komunikaja zwłaszcza ten tramwaj (dojeżdża do Dworca Centralnego) w ogole to taka linia "turystyczna". Odpuście sobie sklepy baseny czy zoo. Daruj sobie Wilanów trwa budowa tramwaju na Wilnó.w
      • wiosennedni5 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 20:37
        Tak, Wilanów odpuszczę.
    • feniks_z_popiolu1 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 20:18
      W weekend część Traktu Królewskiego jest zamykana. Nie jeździ tam komunikacja i są objazdy.
      • angazetka Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 20:29
        Ale chodzić można.
        • feniks_z_popiolu Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 13:32
          W weekend po trakcie od Zamku Królewskiego do Nowego Światu można jak najbardziej chodzić bo zamienia się w deptak Ale np. autobus 180 w weekend już tą częścią traktu nie jedzie a tak akurat sporo do zobaczenia jest.
    • ga-ti Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 21:43
      Nie wiem czemu, ale wszystkie nastolatki chcą do Złotych Tarasów i nie o zakupy im chodzi, wystarczą lody i fotki. A i jeszcze wieżowce, zwłaszcza ten na Złotej 44 wink Jeśli chcą to połączyć z Pałacem Kultury, ten na prawdę warto obejść dookoła, wielki jest, robi wrażenie. No i ja bym wjeżdżała na górę.
      A od PKN przejść się parkiem saskim do Grobu Nieznanego Żołnierza. Później na wprost i dojdziecie w okolice Pałacu Prezydenckiego i w lewo do Zamku Królewskiego i Kolumny Zygmunta. (zamek jest do zwiedzania za darmo w środy) Tam się zawsze coś dzieje, grają, śpiewają, można pierdoły pamiątkowe kupić i coś zjeść (zawsze jest też McD i Pizza Hut).
      Dalej spacerkiem na Rynek Starego Miasta z małą Syrenką (jest fajne "muzeum" iluzji, jeśli młody lubi takie atrakcje, a Ty w tym czasie pijesz coś zimnego w spokoju) i spacerek na mury obronne i Barbakan a później w lewo do pomnika Małego Powstańca. Dalej prosto prosto, ulicą Długą trochę nudno, do Pomnika Powstanie Warszawskiego i prosto do metra na Placu Bankowym - Ratusz Arsenał (pub Pod Grubą Kaśką )

Na stadion można pojechać, zwłaszcza gdy masz piłkarza/kibica wink i po drodze zobaczyć słynną palmę (też się młodym podoba).

Bulwary Wiślane, zwłaszcza po południu, wieczorem na spacerowanie, wczucie się w świat młodych i różnorodnych ludzi, można coś tam zjeść (choć bez szału), wypić, posiedzieć albo rowerem pojeździć. A zacząć od Syrenki albo jeszcze wcześniej od Elektrowni Powiśle - na jedzonko (stacja Metra M2 Centrum Nauki Kopernik - samo Centrum NK też warto zobaczyć, ale to na kilka godzin chodzenia i często bilety trzeba wcześniej rezerwować)
      Młodym powinno się spodobać.
      Ale jeśli chodzi o klimat i jedzenie to my wolimy Fabrykę Norblina na ul. Żelaznej (M2 Rondo ONZ)

Jeszcze Łazienki, ładnie tam, ale nachodzić się trzeba, jednak dla edukacyjnego waloru warto wink Weszłabym od Belwederskiej/Bagatela i pomnik Chopina (w niedziele są koncerty na żywo), pałac na wyspie, amfiteatr, dużo pawi wszędzie i wiewiórki można karmić. A jak już Łazienki to może okolice, Belweder i ambasady (niech sobie dzieciaki wygooglają, które warte zobaczenia).

Z takich polecanych zostały Fontanny, ale jeśli Wy z Wrocławia to w sumie możecie sobie darować, no chyba, że będziecie mieli w pobliżu na wieczorny spacer.

Moim zdaniem jeśli dzieci chcą zobaczyć na żywo to, co widzą w tv, czy na zdjęciach w szkole to wystarczy. Trzeba tylko sobie jakoś sensownie rozplanować i połączyć z miejscem noclegu.
      • mikams75 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 23:23
        Zlote Tarasy sa fotogeniczne.
    • taki-sobie-nick Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 22:53
      ona chce zobaczyć miasto

Przy tym upale? No niech ogląda, ale nie polecam jako rozrywki.
      • mikams75 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 23:22
        gdzie ty masz upal teraz?
        • wiosennedni5 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 23:24
          Też się zastanawiam
          • taki-sobie-nick Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 23:33
            Nie wiem, co to dla was jest upał, ale bieganie obecnie po centrum miasta przy tym ruchu, hałasie i zanieczyszczeniu, jakie mamy, jest doprawdy znośniejsze w chłodniejszych miesiącach.
            • taki-sobie-nick Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 23:33
              wykreślić "obecnie"
            • ga-ti Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 00:10
              Weź nie smęć. Jedź (choćby klimatyzowanym autobusem) i zobacz ile ludzi chodzi po mieście i je zwiedza. Zresztą nie tylko Warszawę ludzie zwiedzają. Upałów jak w krajach śródziemnomorskich nie mamy, jakoś ta fala nas ominęła i raczej nie przyjdzie, zwłaszcza, że mamy sierpień, więc chłodne wieczory i poranki (jakby w lipcu były ciepłe).
            • wiosennedni5 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 09:35
              Pokazuje mi dobrą jakość powietrza w Warszawie.
              • taki-sobie-nick Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 21:39
                Hehe. Ciekawe, jakie są kryteria. Tobie pokazuje, a ja tu mieszkam.
        • kurt.wallander Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 10:41
          mikams75 napisała:

> gdzie ty masz upal teraz?

W Warszawie był wczoraj upał jak ta lala.
          • ga-ti Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 10:48
            Nie no 20 kilka stopni, chmury i nawet chwilowy deszcz, a wieczorem wicher to trochę za mało na upał. Dziś za to pochmurnie i chyba siąpi.
            • kurt.wallander Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 11:00
              Piszesz o Warszawie? Dobra, byłam wczoraj na swoim podwarszawiu, nie stricte w mieście, u mnie było 30 stopni w cieniu i nie padało. W tej chwili niby są chmury, ale co chwilę je przewiewa i jest słońce i błękitne niebo.
              • kurt.wallander Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 11:03
                Zdjęcie sprzed chwili.
                • ga-ti Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 11:38
                  U mnie więcej chmur i wieje.
            • mikams75 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 11:26
              ja tez nie wiem, w ktorej dzielnicy jest tak upalnie.
      • nika_1985 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 11:37
        Już bez przesady..jakoś w Rzymie czy Barcelonie nie takie upały jak w Pl..i mnóstwo ludzi zwiedza i żyje.
        Jak mają ochotę, niech jadą teraz a i można znaleźć trochę cienia i się ochłodzić.
    • oczypiwne2 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 23:13
      Ponieważ duża część porad jest bez sensu - np. zwiedzanie centrum handlowego przy dworcu (jechać 400 km w jedną stronę żeby zwiedzać CH, nooo grubo czy oglądać Ikeę w Jankach), to ja mieszkaniec Poznania ale znający przyzwoicie Warszawę Ci polecę:
      - noclegu szukaj w budżetowym hotelu typu Ibis, Campanile itp., w centrum, nie pakuj się w żadne podwarszawskie miejscowości, centrum Warszawy jest dość rozległe, więc nawet z centrum będzie sporo chodzenia pieszką lub komunikacją miejską
      - jeśli nocleg ma być tani, to do sprawdzenia akademiki na czas wakacji (w Krakowie przemianowywane na hostele na wakacje)
      - 3 noclegi by mieć 2 pełne dni + 3 wieczory do dyspozycji, więcej Was zmęczy
      - zwiedzić:
      1. dzień to centrum/śródmieście lewobrzeżna Warszawa: Nowy Świat, Chmielna, Rotunda, Rynek Starego Miasta, Rynek Nowego Miasta, kolumna Zygmunta itp. + wjazd na PKIN by popatrzeć z góry. Jeśli interesuje Was historia II wojny światowej i warszawskich Żydów to Wola, muzeum powst. w getcie warsz. Jeśli nauka, to CK kopernik. Hala Mirowska jako ciekawostka smile
      2. dzień to okolice Wisły i prawobrzeżna Warszawa: Praga + Łazienki + Wilanów + bulwary nad Wisłą koło Stadionu Narodowego

Unikać fancy-eko-sreko miejsc typu Koszyki - będzie droooogo. Ogólnie będzie drogo, ale chyba podobnie jak w Warszawie.

Możesz przeżyć szok kulturowy, gdyż w Warszawie nie ma takiego centrum-serca miasta jak Wrocławski Rynek, Stary Rynek w Poznaniu, Rynek Główny w Krakowie. Rynek Starego Miasta leży tak jakby obok i nie czuje się tam że to ścisłe centrum. Serce Warszawy to moim zdaniem to okolice dworca Warszawa Centralna i Pałacu Kultury. Tam bije serce Warszawy, tam miliony warszawskich mrówek zasuwają w rytmie "budujemy nowy dom"..

Jeśli chodzi o tereny zielone to ja lubię Pola Mokotowskie (Mokotów to w zasadzie centrum) oraz Park Skaryszewski na Pradze z jeziorkiem.
      • oczypiwne2 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 23:15
        ...a jak Skaryszak, to przy okazji Saska Kępa ze śladami po Osieckiej i Rodowiczce (ul. Francuska - pomnik Osieckiej na ławeczce, była witryna fotografa, gdzie Agnieszka na zdjęciu._
      • wiosennedni5 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 23:27
        Dzięki za wskazówki. Nie wiem co to Koszyki😀
        • oczypiwne2 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 23:34
          hala z punktami gastronomicznymi smile
        • taki-sobie-nick Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 23:36
          Hala Koszyki na Koszykowej.
        • oczypiwne2 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 23:36
          aha, doczytałem, że Wilanów odpuszczasz - no i dobrze, bo on daleko leży, jesienią, zimą fajnie bo tam są takie światełka smile
          • taki-sobie-nick Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 23:40
            A w ogóle to tam jest pałac króla Jana Sobieskiego - tego od wiktorii wiedeńskiej - o czym ta poznańska wredota "zapomniała" napisać.
            • oczypiwne2 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 23:54
              Wbrew temu co twierdzisz, warszawska wredoto, ja Warszawę lubię, mam tam przyjaciół, rodzinę i ciekawe wspomnienia smile
              • taki-sobie-nick Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 06.08.23, 23:56
                Manipulant.
                • oczypiwne2 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 00:11
                  Myślisz Nicku, że dzieci pałac Sobieskiego zachęci? smile
                  Jeśli się skuszą na Zamek Królewski i Kolumnę Zygmunta, to bedzie dobrze smile

specjalnie dla ciebie:
                  • nika_1985 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 08:49
                    Eh dzieci 15 lat i 10. Ja tam sądzę,że Muzeum Powstańców jest tak interesujące ,że mimo wszystko zainteresowałoby Twoje dzieci. Multimedialne rzeczy, idziesz.dotykasz czujesz. potem spacer po mieście..Barbakan, Starówka, fajny obiad w jakimś barze, albo lody. A nie Pulpety w Ikei czy zoo, czy bezsensowne chodzenie po galeriach handlowych.
                    Najlepiej zobacz sobie jakieś blogi na google bo tak jak widzisz..każda z nas.ma tutaj inną wizję i dla każdej z nas zwiedzanie Wawy znaczy co innego. Rozumiem,że da dzieci,ale to muzeum jest serio fajne. Nie męczy.
                    • feniks_z_popiolu1 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 09:25
                      Autorka nie podała na początku że mieszkają w dużym mieście a to jednak zmienia optykę.
                      • kurt.wallander Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 10:44
                        Za to napisała, że dzieci NIE CHCĄ typowego zwiedzania.

• taki-sobie-nick Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 21:08
                    Wkleić Niemena to i ja umiem.
          • ichi51e Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 09:30
            A w lecie można popływać kajaczkiem po rezerwacie :p
      • hanusinamama Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 09:47
        Bywalec znawca Stolicy...tego jeszcze nie grali
        • oczypiwne2 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 10:59
          No niestety jak lokalsi radzą zwiedzić Raszyn, Ikee w Jankach, złote tarasy i decathlon to ktos z zewnątrz musi pomoc smile
          • homohominilupus Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 11:11
            No przecież to kociara radzi, jako staly bywalec tego forum musisz ją kojarzyć
          • hanusinamama Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 11:18
            Autorka dostała tu kilka fajnych porad i propozycji.
            Twoje to znalezione w sieci info.
            • oczypiwne2 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 11:23
              Sama jesteś znaleziona w sieci - na dnie Łodzi...
              Wymieniam miejsca, które widziałem.
          • ichi51e Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 11:53
            No ale niech radzi z sensem. Możesz to narysować?
            „2. dzień to okolice Wisły i prawobrzeżna Warszawa: Praga + Łazienki + Wilanów + bulwary nad Wisłą koło Stadionu Narodowego”
            • oczypiwne2 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 12:49
              To już sobie autorka sprawdzi na google maps. Łazienki są w lewobrzeżnej Warszawie, można wejść, potem mostem przedostać się na Saską Kępę itp
              Link do takiej trasy
              • ichi51e Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 13:02
                🤣🤣🤣
                • oczypiwne2 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 13:11
                  co cię tak śmieszy?
                  ja dłuższe trasy robiłem po Warszawie pieszo.
                  a autorka może podjechać. Przy czym po Pradze to trzeba by pochodzić, po Saskiej Kępie, po Skaryszaku... w zależności od upodobań i ilości czasu spędzić tu albo tam więcej czasu a to albo tamto pominąć
                  • ichi51e Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 13:18
                    Jak już masz tego google to weź sobie odpal street view i zastanów się czy serio chciałbyś po tamtych okolicach odbywać spacer majac do dyspozycji dwa dni.
                    • ichi51e Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 13:21
                      Faktycznie szał we Wrocławiu tego nie maja!
                      • wiosennedni5 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 13:59
                        Już widzę moją córkę 😱
                    • oczypiwne2 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 13:42
                      Tamte miejsca, które wymieniłem, chciałbym faktycznie odwiedzić. Warszawa to nie Wiedeń, piękna i urokliwa nie jest. Ale da się lubić!
                      • ichi51e Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 13:51
                        Podobnie jak w Wiedniu nie wszystkie miejsca są warte odwiedzenia. Na Pragę warto się wybrać jesli ktos ktos kto zna teren cię poprowadzi inaczej szkoda zachodu (no chyba ze ktos szuka turystyki alternatywnej big_grin)
                        • oczypiwne2 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 14:23
                          Ja Pragą byłem zauroczony - zwiedzałem ją już kilka razy.
                          Moim zdaniem nie będzie poczucia miasta bez zwiedzenia Pragi.
                          ze mnie się wyśmiewasz a to co zalinkowałaś zawiera dużo z wymienionych przeze mnie rzeczy + muzea - których autorka nie chce:
                          warsawtour.pl/warszawa-w-3-dni/
                          To ja już sobie idę, decydujcie same, miłego pobytu!
                          • oczypiwne2 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 14:25
                            a będąc na Pradze wstyd nie pospacerować w Parku Skaryszewskim...
                        • turzyca Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 14:28
                          >Na Pragę warto się wybrać jesli ktos ktos kto zna teren cię poprowadzi inaczej szkoda zachodu (no chyba ze ktos szuka turystyki alternatywnej big_grin)

Podpisuję się, aczkolwiek uważam, że zrobienie proponowanej przeze mnie odboczki obejmującej Stadion i skrzyżowanie przy Dworcu Wileńskim jest warte zachodu, bo zajmuje niedużo czasu, a oferuje całkiem sporo. Panorama starej Warszawy z mostu Śląsko-Dąbrowskiego jest naprawdę bardzo ładna, cerkiew jest całkiem niezłą niespodzianką, bo mało kto się jej spodziewa, miejsc ze śladami po kulach jest w Warszawie już bardzo mało, ta ściana plus leżąca kolumna Zygmunta dają takie dwa punkty odniesienia do historii miasta. Stadion jest dla mnie niezrozumiałym fenomenem, wiele osób koniecznie chce zobaczyć, wciąż nie wiem po co, ale dla nich to ważne. I zarazem ta wycieczka nie obejmuje szwendania się na piechotę po niebezpiecznych miejscówkach w stylu starej Pragi i trójkąta bermudzkiego, to jest normalny wielkomiejski poziom przestępczości czyli kieszonkowcy i naciągacze.

Ja w ogóle lubię robić szlak katedr warszawskich. Przy czym on nie jest oddzielnym szlakiem, łączy się z innymi trasami, trzeba tylko przy okazji pokazać oprócz katedry warszawskiej także warszawsko-praską (może być z okien tramwaju), polową WP, grecko-katolicką, nawet jeśli to tylko konkatedra (te przy okazji pokazywania pomnika PW i Sądu Najwyższego), i właśnie cerkiew, bo z jednej strony mamy odwieczne warszawskie multi-kulti, z drugiej stołeczność Warszawy, z trzeciej problem przynależności jednego miasta do dwóch diecezji aka ładne anegdotki o jedzeniu kiełbasy czy przyjmowaniu komunii na rękę.
                • hanusinamama Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 13:34
                  Może mu ktoś powiedzieć, ze wierzymy że jest idiotą...nie musi tego udowadniać w każdym, każdusim wpisie?
      • oczypiwne2 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 11:40
        oczypiwne2 napisała:

> muzeum powst. w getcie warsz.

Poprawka! Warto zwiedzić Muzeum Powstania Warszawskiego - przy ulicy Grzybowskiej.
        Tam byłem i robi wrażenie, jest multimedialne.
        Co do "Muzeum Getta Warszawskiego", to nie jestem pewien czy aktualnie coś takiego istnieje.
        • ichi51e Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 11:55
          Autorka wątku pisała ze nie chce muzeów. Jest Polin - gdyby chcieli muzea to jak znalazł dla tego 10 latka bo tam taka przebieżka przez historie Polski
          • ga-ti Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 12:02
            Polin polecam (zresztą chyba po Twoich Ichi entuzjastycznych wpisach), ale to kilka godzin chodzenia. Dobre na dłuższy pobyt. Jak na pierwszy raz w stolicy i to na krótko to stawiałabym na miejsca znane z tv i zdjęć w podręcznikach szkolnych wink
        • feniks_z_popiolu Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 12:58
          oczypiwne2 napisała:

> Co do "Muzeum Getta Warszawskiego", to nie jestem pewien czy aktualnie coś takiego istnieje.

Muzeum się tworzy przy ulicy Siennej na ogrodzeniu szpitala+ teraz muzeum są fotosy obrazujące życie w getcie,
          Niedaleko jest kawałek muru getta www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=mur+getta+sienna#vhid=BEvPhcFSrgSlmM&vssid=l
      • jakis.login Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 12:46
        oczypiwne2 napisała:

> to ja mieszkaniec Poznania ale znający przyzwoicie Warszawę Ci polecę:
        (....) muzeum powst. w getcie warsz.

mógłb. nap. gdz. si. znaj. to muz.?
        • oczypiwne2 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 12:52
          jakis.login napisała:

> mógłb. nap. gdz. si. znaj. to muz.?
          Tutaj:
          1943.pl/
          Tylko tak jak pisałem - nie wiem czy to aktualnie istnieje (jako miejsce do zwiedzania):
          forum.gazeta.pl/forum/w,567,176465211,176465211,Dzieci_chca_zobaczyc_stolice.html?p=176471120
          Dlatego proponuję Muz.Pows.Warsz.:
          www.1944.pl/
          Może ktoś z Warszawiaków podpowie?
          • oczypiwne2 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 12:57
            Ja byłem właśnie w Muzeum Powstania Warszawskiego
          • jakis.login Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 12:58
            oczypiwne2 napisała:

> jakis.login napisała:
            >
            > > mógłb. nap. gdz. si. znaj. to muz.?
            > Tutaj:
            > 1943.pl/

Ten link prowadzi do Muzeum Getta Warszawskiego, wyraźnie (no, powiedzmy) pisałeś o muzeum powstania w getcie warszawskim. Troszkę się powstania poyebało, nieprawdaż?

PS Planowane otwarcie Muzeum Getta Warszawskiego - za jakieś 2,5 roku.
            • oczypiwne2 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 13:36
              Tak, pomyliłem muzea. Byłem w Muzeum PW a nie PWGW
            • taki-sobie-nick Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 21:09
              Troszkę się powstania (...)

Nie wyrażaj się o powstaniach.
          • ichi51e Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 14:05
            Jak kogoś interesuja tematy wojenne to może się wybrać od pałacu kultury przez płac grzybowski, norblin (brama getta) dalej żelazna do chłodnej (kładka) ale to raczej dla pasjonatów i z oprowadzaniem bo ani okolica piękna (kompletny miszmasz) ani nie jest tak łatwo wypatrzeć jak się nie wie czego szukac.
            • ichi51e Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 14:07
              O jeszcze dom Kereta tam blisko.
    • wiosennedni5 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 14:11
      Dziękuję za wszystkie rady, po namyśle postawiłbym na przejście Traktu Królewskiego( bez Wilanowa), PKiN od niego przejście przez park saski i?do grobu nieznanego żołnierza, jeśli wystarczy czasu.
      W planie byłyby też Łazienki. Czy na to wszystko wystarczy czasu od piątku do niedzieli? Gdzie zjeść w okolicy tych atrakcji? Noclegu szukam w centrum, ale nie wiem jak z parkingiem.
      • ichi51e Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 14:21
        Starczy - jak lubicie japoński makaron to uki uki na kruczej jest fajne - mój 10 latek bardzo tam krewetkę i udon docenił szybko sprawnie i nie za drogo
      • kochamruskieileniwe Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 14:23
        Łazienki, jeśli się da, zaplanuj na niedzielę. O 12 i 16 ( ta ostatnia godzina może być za pozna dla Was) są koncerty chopinowskie pod pomnikiem. Wstęp wolny, jakby co.
        Ciekawa sprawa🙂
        • wiosennedni5 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 15:08
          O dzięki
      • ichi51e Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 14:29
        Zobacz sobie czy w planowanym okresie nie ma jakieś atrakcji dla dzieci www.lazienki-krolewskie.pl/pl (łazienki)
        u-jazdowski.pl/ (po drodze)
        Masz tez ogród botaniczny UW po drodze
        www.ogrod.uw.edu.pl/
        W łazienkach jest kawiarnia/lodziarnia i Belvedere gdzie można wziąć kosz piknikowy tyle ze to opcja raczej na wypasie (belvedere.com.pl/kosz-piknikowy/)
    • ichi51e Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 14:15
      Zobacz sobie ta stronę bardzo fajne trasy np tu judaica:
      warsawtour.pl/en/judaica/
      Ale są tez inne
      warsawtour.pl/warszawa-w-1-2-lub-3-dni/
      • ichi51e Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 14:18
        warsawtour.pl/poza-utartym-szlakiem/
        • wiosennedni5 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 15:15
          Dziękuję, myślę czy nie przedłużyć trochę pobytu. Chciałabym zobaczyć te ogrody na dachu biblioteki.
    • bassino22 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 17:00
      Podepnę się. Jadę do Warszawy z 16 i 10 latkiem. 2 noclegi 15.08- 17.08.
      W Warszawie już sporo zaliczone: stadion, punkt widokowy z Pałacu Kultury, spacer po placu Zamkowym, Starym Rynku, Barbakan, rejs Wisłą, bulwary za dnia, pokaz fontan, starszy Muzeum Narodowe i Zamek wnętrza, Kopernik, kiedyś muzeum Powstania, Pałac Wilanów i Łazieni, że szkoła Polin.
      Teraz rozważam: bulwary nocą, Łazienki i może ja bym skoczyła na Fridę, fabryka Norblina, Muzeum Neonów, Muzeum Pieniądza, muzeum PRL, młodszy na pewno hangar 646, ja może wcisłabym wystawę w Narodowym. Punkt widokowy może BUW.
      Super doradzacie, to powiedzcie jak to ogarnąć strategicznie i z czego zrezygnować bo kit, a co dodać ewentualnie.
      A my prowincja i na 3 dni duże miasto to dla nas odskocznia
      Dziękuję.
      • oczypiwne2 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 17:02
        Pamiętaj o Decathlonie, Ikei i Złotych Tarasach 😂😂😂
        • bassino22 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 20:57
          No tak, też nie wiem o co chodzi z tym decathlonem i Ikea. A Złote Tarasy, może z uwagi na architekturę.
      • ichi51e Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 17:14
        Niepopularnie napisze ze muzeum neonów strata czasu - dobre na insta i tyle - muzeum Pragi za to podobno fajne (może ktoś był i się wypowie?) dzieci przez neonów przeszły w 10 min jedyne co uratowało to wizyta na czekoladzie w Wedlu. Jak będziecie w Norblinie to zerknijcie na bramę getta i kładkę.
        • kurt.wallander Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 18:00
          Z innych muzeów, podobno muzeum flipperów fajne. Na Kolejowej. Obok jest dobra koreańska restauracja, gdyby interesowało cię takie jedzenie.
          • oczypiwne2 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 22:06
            A dawny dworzec Warszawa Główna i muzeum kolejnictwa na Kolejowej działa?
            • kurt.wallander Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 08.08.23, 11:02
              Nie wiem.
      • wiosennedni5 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 19:43
        A możesz podpowiedzieć gdzie wzięliście nocleg?
        • bassino22 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 20:52
          Apartament z booking przy Chmielnej. Byliśmy w nim już 1 noc zimą 2022 i ma piękny widok na Warszawę.
          • wiosennedni5 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 07.08.23, 21:28
            Dziękuję
      • homohominilupus Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 08.08.23, 09:30
        bassino22 napisała:

> Podepnę się. Jadę do Warszawy z 16 i 10 latkiem. 2 noclegi 15.08- 17.08.
        > W Warszawie już sporo zaliczone: stadion, punkt widokowy z Pałacu Kultury, spac
        > er po placu Zamkowym, Starym Rynku, Barbakan, rejs Wisłą, bulwary za dnia, poka
        > z fontan, starszy Muzeum Narodowe i Zamek wnętrza, Kopernik, kiedyś muzeum Pow
        > stania, Pałac Wilanów i Łazieni, że szkoła Polin.
        > Teraz rozważam: bulwary nocą, Łazienki i może ja bym skoczyła na Fridę, fabryka
        > Norblina, Muzeum Neonów, Muzeum Pieniądza, muzeum PRL, młodszy na pewno hangar
        > 646, ja może wcisłabym wystawę w Narodowym. Punkt widokowy może BUW.
        > Super doradzacie, to powiedzcie jak to ogarnąć strategicznie i z czego zrezygno
        > wać bo kit, a co dodać ewentualnie.
        > A my prowincja i na 3 dni duże miasto to dla nas odskocznia
        > Dziękuję.

Ja bym może odpuscila Fridę. Są tam tylko 3 obrazy z czego 2 to martwe natury 😔
        • kurt.wallander Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 08.08.23, 11:05
          Też miałam wątpliwości, dlatego wybrałam się w darmowy dzień. Mimo tylko 3 obrazów, wystawa jest ciekawa, takie wprowadzenie do Fridy, obrazy są dobrze opisane, jest biografia artystki, fragment filmu dokumentalnego. Cena wejścia trochę wygórowana jednak, mimo wszystko.
    • kochamruskieileniwe Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 08.08.23, 07:03
      Zapomniałam. Sobotę wieczorem idźcie na Starówkę. O 19 zaczyna się Jazz na Starówce. Koncerty ( wstęp wolny, jesteś tak długo, jak chcesz) są w soboty do 26 sierpnia. Program dostępny na stronie internetowej
      • oczypiwne2 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 08.08.23, 10:38
        Na jakiej podstawie sądzisz, że oni lubią jazz? smile
    • marianna1960 Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 08.08.23, 07:15
      A propo stolicy dlaczego w komunikacji miejskiej jedzie smrodem, papierochy alkohol a w Kolejach Mazowieckich nie ma tego problemu??
      • ichi51e Re: Dzieci chcą zobaczyć stolicę 08.08.23, 08:38
        I dlaczego w PKP jest?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka