Dodaj do ulubionych

Przeciętny młody dorosły

07.09.23, 10:05
Przeciętny młody dorosły nie żyje jak influenser, mieszka w bloku często z wielkiej płyty, nie nosi dodatków od gucci ma meble z castoramy a 3600 netto zarabia na miesiąc a nie dziennie. Względnie młodych ludzi którzy żyją jak pokazuje instagram jest w skali kraju tyko odsetek. A dlaczego to piszę. Bo czytam właśnie opinie na temat programu tvn ślub od pierwszego wejrzenia, że wszystko tam marne, śluby estetycznie marne, makijaże marne, włosy nie zrobione dobrze, mieszkania słabe a w zagranicznych edycjach tego programu są piękne wnętrza, ubrania, podróże itd Dlaczego ludzie tak pragną reżyserii pod względem estetycznym, wszystko ma być wyidealizowane, jeśli to nie jest prawda o otaczającej nas rzeczywistości?
Obserwuj wątek
    • bergamotka77 Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 10:10
      Też mnie uderza jak brzydkie są te mieszkania i styl życia. To nie tylko kwestia kasy, ale i gustu uczestników.
      • taniax Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 10:16
        Tylko że Polska to nie są trzy największe Polskie miasta, deweloperkie mieszkania urządzone w miarę nowocześnie kupione na kredyt z pracy w korporacji.To jest wciąż wąska grupa w skali kraju a co dopiero lajfstal, wnętrza ubrania pokazywane na insta przez ludzi którzy wyciągają 60 tys miesięcznie z social mediów.
      • borsuczyca.klusek Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 10:20
        Zdefiniuj brzydki styl życia 🙄

Nie mówiąc już o tym, że kupowanie mebli to dla wielu koszmar. A grubsze remonty to już w ogóle gorzej jak wojna.
        • bergamotka77 Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 10:30
          No te posiłki rodzinne zawsze w domu zamiast pójść do fajnej knajpki i spróbować innej kuchni, ludzie młodzi, ale już starzy duchem i zmęczeni życiem, którzy nic nie robią dla siebie. To nie ich wina, ale prezentują takie życie w kieracie, szarości, rutynie. Nie robią nic ciekawego w wolnym czasie...
          • simply_z Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 10:36
            Po pierwsze kto normalny idzie do takiego programu?
            • panna_lila Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 07:26
              Ja się dziwię, że ktoś to ogląda 😕
          • 35wcieniu Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 10:37
            big_grin big_grin big_grin
          • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 10:39
            Posiłki zawsze w domu a nie w knajpce to wcale nie jest kwestia kasy tylko gustu?
          • pursuedbyabear Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 10:39
            A ty co ciekawego robisz w wolnym czasie?
            Imaginuj sobie, że Polska to nie tylko Kraków i Warszawa z ich ofertą kulturalną i kulinarną, ale też na przykład taki Lubliniec, Brzesko, Łobez.
            • gulcia77 Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 14:25
              Niedaleko Lublińca jest knajpka przy DK11 z najlepszą polędwiczką z prawdziwkami na świecie, więc od Lublińca się kulinarnie odkopytkuj. 😉
              • pursuedbyabear Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 14:51
                Nie no, ja Lubliniec bardzo lubię, moja ciociobabcia tam mieszkała 🙂 Ładne bardzo miasteczko.
                • joasia33 Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 19:04
                  Zwłaszcza w ostatnich latach wyładniało. Pochodzę z Lublińca i ilekroć odwiedzam matkę, podziwiam, jak się zmienił na korzyść. Pojutrze będziemy testować jakąś nową (dla mnie nową) knajpę na Rynku, gdzie za moich czasów był chyba obuwniczy, a potem drogeria. Albo na odwrót. Restauracja wygląda bardzo zachęcająco.
                  • kariwitch00 Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 19:45
                    W tym programie chyba tylko jeden facet miał swoje mieszkanie, urządzone dobrze. Okazało się ze nie ma nic na koncie po wypłacie i liczy ze przyszła żona pomoże mu spłacić kredyt🤣
            • konsta-is-me Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 16:12
              Akurat powyższych nie znam ale zapewniam , że w małych miejscowościach też są fajne ( i ciekawie urządzone) knajpki.
              Piszesz trochę jak Warszawiak/nka ,któremu wydaje się ,że poza stolicą ,to już tylko wiochy zabite deskami 🤪
              • pursuedbyabear Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 16:32
                Nie, po prostu znam Polskę trochę lepiej niż bredzia i wiem, że większość ludzi NIE mieszka w miastach, w których można przebierać i wybierać. Czasami "nierobienie niczego ciekawego w wolnym czasie" nie jest kwestią wyboru. No i przede wszystkim zdefiniujmy pojęcie "nic ciekawego", bo dla kogoś ciekawsze może być kopanie w ogródku niż muzea i restauracje. Takich ludzi jest sporo, i jeśli jest im z tym fajnie, to luz.
                • panna.nasturcja Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 17:40
                  Przecież ona sama nie robi nic ciekawego w wolnym czasie, bo trudno tak nazwać zamówienie do domu chińczyka. Chodzenie po knajpach to nie jest „robienie czegoś ciekawego w wolnym czasie”. Ona sama nie ma pasji, realnych zainteresowań (nie deklarowanych w CV), jak większość ludzi żyje średnią pracą, domem, dziećmi, kontaktem z rodzicami. I tyle.
                  • pursuedbyabear Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 18:36
                    A to inna sprawa. W wątkach o bywaniu za bardzo się nie udziela.
                    Odliczając Zakopane.
              • emateczka Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 20:21
                A w wielu nie ma. Ja na przykład bardzo często bywam w takim, i wątpię, żeby było to jedyne miasteczko w Polsce bez fajnego jedzenia.
                W Niemczech też mieszkam na zadupiu, gdzie można zjeść kebaba kolo Kauflandu albo kebaba koło Action, albo chińczyka, nie za specjalnego. Więc tak, są takie miejsca.
          • angazetka Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 14:40
            > No te posiłki rodzinne zawsze w domu zamiast pójść do fajnej knajpki i spróbować innej kuchni

No, za 3500 na rękę.
            • malaperspektywa Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 15:14
              Można wtedy do tego dołożyć jakąś modną głodówkę co drugi dzień i może jakoś styknie do pierwszego.
              • kropkaa Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 17:33
                Albo jeść raz na dwa dni. A za zaoszczędzoną kasę - do restauracji wink
              • bazia_morska Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 18:47
                Albo jeść raz na trzy dni, to już na wypasie.
          • iberka Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 16:44
            No przecież 99% ematek codziennie gotuje i je ciepłe obiadki w domu wink
            • panna.nasturcja Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 17:42
              No ja na przykład codziennie gotuję i codziennie mam ciepły obiad. Wyjątkiem są urlopy i absolutnie koszmarne upały. Nie przepadam za jedzeniem na mieście, w domu robię smaczniej i przede wszystkim wiem, co jest w garnku, jaki tłuszcz, jakiej jakości składniki.
            • majenkirr Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 22:38
              Chociaż raz w życiu jestem w 1% big_grin
          • mamkotanagoracymdachu Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 10:48
            bergamotka77 napisała:

> No te posiłki rodzinne zawsze w domu zamiast pójść do fajnej knajpki

To jest cudownie, biorę do sygnaturki! big_grin

Po co oglądasz tych brzydkich, szarych ludzi, berga? Dla kolezanki pytam.
            • bergamotka77 Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 10:56
              Nie ludzie są brzydcy tylko ich życie. Jak byłam młoda to czerpałam z życia a nie zachowywałam się jak 40-latka.
              • bergamotka77 Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 10:57
                I nie brzydkie, ale smutne raczej.
              • mamkotanagoracymdachu Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 10:58
                bergamotka77 napisała:

> Nie ludzie są brzydcy tylko ich życie. Jak byłam młoda to czerpałam z życia a n
                > ie zachowywałam się jak 40-latka.
                >

Czerpanie z życia to jedzenie w knajpach?
                • bergamotka77 Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 11:01
                  Czerpanie z życia to robienie różnych rzeczy i tak, podróżowanie i próbowanie dan kuchni świata to jedno z doświadczen, które otwierają nas na odmienność i różnorodność świata, kultur i tradycji kulinarnych. A nie tylko pomidorowa i mielone. Choć uwielbiam oba te dania.
                  • mamkotanagoracymdachu Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 11:06
                    bergamotka77 napisała:

> Czerpanie z życia to robienie różnych rzeczy i tak, podróżowanie i próbowanie d
                    > an kuchni świata to jedno z doświadczen, które otwierają nas na odmienność i ró
                    > żnorodność świata, kultur i tradycji kulinarnych. A nie tylko pomidorowa i miel
                    > one. Choć uwielbiam oba te dania.
                    >

No, zwłaszcza w polskich miastach do 50k mieszkańców. Tam to knajpki tak Cię otworzą na różnorodność kultur, że ho ho.
                    • bergamotka77 Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 11:12
                      Nie trzeba siedzieć tylko w swojej miejscowości.
                      • mamkotanagoracymdachu Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 11:17
                        bergamotka77 napisała:

> Nie trzeba siedzieć tylko w swojej miejscowości.
                        >

No ale to wracamy do punktu wyjścia - żeby podróżować, trzeba mieć pieniądze.
                        • bergamotka77 Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 11:19
                          Albo zamiast auta z salonu wziąć tańsze a w zamian gdzieś pojechać. Część ludzi woli mieć niż być. Wyjazdy to dla nich wywalenie kasy w błoto.
                          • mamkotanagoracymdachu Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 11:23
                            bergamotka77 napisała:

> Albo zamiast auta z salonu wziąć tańsze a w zamian gdzieś pojechać. Część ludzi
                            > woli mieć niż być. Wyjazdy to dla nich wywalenie kasy w błoto.
                            >

Ahahhahah, TAK, Berga, wybór przeciętnego Polaka to "auto z salonu czy tańsze". Tak właśnie jest.
                            • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 11:46
                              To jest tak genialne jak porada "zamiast kupować dużo tanich ubrań kup mniej droższych". Bardzo mi go pomagało jak mnie było stać na jeden tani sweter 😄
                            • bergamotka77 Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 12:13
                              No znam osoby, które wolą się popisać dobrym autem, ale na wakacje już szkoda, bo to już wyrzucenie kasy w błoto, coś niematerialnego.
                              • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 12:15
                                A ja zna takich, których nie stać ani na samochód ani na wakacje. I z pewnością bardzo im miło posłuchać, że mają nudne i beznadziejne życie
                                • bergamotka77 Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 12:52
                                  ggrr.ruu napisała:

> A ja zna takich, których nie stać ani na samochód ani na wakacje. I z pewnością
                                  > bardzo im miło posłuchać, że mają nudne i beznadziejne życie

To już twoja opinia. Moja jest smutne, nie beznadziejne. Też znam takich ludzi, ale pisałam o tych, których stać, ale nie wydają na to, bo nie czują takiej potrzeby. Każdemu jego raj.
                          • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 11:40
                            To jasne, ludzie są biedni bo kupują za drogie samochody. Zapomniałaś o awokado
                          • borsuczyca.klusek Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 11:47
                            Bo widzisz Berga ludzie są różni i nie każdy będzie chciał żyć tak jak ty. Dla niektórych podróże i latanie jak smród po gaciach to strata czasu i energii 🙄
                            • bergamotka77 Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 12:11
                              borsuczyca.klusek napisała:

> Bo widzisz Berga ludzie są różni i nie każdy będzie chciał żyć tak jak ty. Dla
                              > niektórych podróże i latanie jak smród po gaciach to strata czasu i energii 🙄

Czy ja komuś każę żyć jak ja? Odpisałam niedzwiedzicy, która uważa, że mam nudne życie i nic fajnego nie robię. Nie, nie mam. Mam fajną rodzinę, ciekawą pracę i życie, które mi odpowiada. Nie jest nudno.
                              • borsuczyca.klusek Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 13:15
                                Berga, ale to ty dzwonisz 🙄
                              • azalee Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 13:37
                                bergam
                                > Czy ja komuś każę żyć jak ja? Odpisałam niedzwiedzicy, która uważa, że mam nudn
                                > e życie i nic fajnego nie robię. Nie, nie mam. Mam fajną rodzinę, ciekawą pracę
                                > i życie, które mi odpowiada. Nie jest nudno.

big_grin ty naprawde nie widzisz co piszesz, prawda?
                                Przeciez to ty sama twierdzsz ze ludzie, ktorzy maja inaczej niz ty, maja "nudne zycie i nic fajnego nie robia". A oni wlasnie moga ci odpowiedziec : "Mam fajną rodzinę, ciekawą pracę i życie, które mi odpowiada. Nie jest nudno."
                                • bergamotka77 Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 13:39
                                  Akurat ci ze Slubu rodziny nie mają, po to w nim są, by ją założyć smile
                                  • azalee Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 13:59
                                    bergamotka77 napisała:

> Akurat ci ze Slubu rodziny nie mają, po to w nim są, by ją założyć smile

Powtorze : nie kazdy musi miec tak jak ty. Niektorzy moga byc szczesliwi rowniez zanim znajda meza/zone, a rodzina to pojecie bardzo szerokie.
                                    Naprawde dziwne, ze komus o tak otwartym umysle trzeba takie oczywistosci tlumaczyc.
                          • azalee Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 12:43
                            bergamotka77 napisała:

> Albo zamiast auta z salonu wziąć tańsze a w zamian gdzieś pojechać. Część ludzi

Troche dziwne ze przy tej calej otwartosci na swiat nie potrafisz zrozumiec ze fakt, iz ktos lubi inne rzeczy niz ty nie oznacza, ze jego zycie jest przez to smutne. Jest po prostu inne.

Dla mnie na przyklad nudne i smutne byloby jechac na wakacje i codziennie gotowac paste. Ale rozumiem ze komus innemu moze to nie przeszkadzac.
                            • bergamotka77 Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 12:49
                              Też byłoby to dla mnie smutne i niekomfortowe smile Ale ugotowałam raz czy dwa przez dwa tygodnie, bo czego nie robi się dla bombelka wink Na szczęście poza tymi wyjątkami gotowali dla mnie inni.
                          • trampki-w-kwiatki Re: Przeciętny młody dorosły 09.09.23, 17:36
                            bergamotka77 napisała:

>

O kurła, zadławiłam się śliwką 😂🤦‍♂️🤦‍♂️
                            OMG.
                            To było serio? Czy mgła covidowa??
                            • chatgris01 Re: Przeciętny młody dorosły 09.09.23, 17:54
                              W tym przypadku to raczej wrodzone...
                              • trampki-w-kwiatki Re: Przeciętny młody dorosły 09.09.23, 19:17
                                Doczytałam resztę wątku i faktycznie, podmiot liryczny dziwi się, że ludzie bywają biedni, brzydcy i nie jadają w restauracjach, zamiast być bogatymi, pięknymi i stołować się u Basiury. A nade wszystko, że wybierają mieszkanie w klitkach, podczas gdy mogliby kupić dom na przedmieściach!

Ja natomiast dziwuję się, że ktoś mieszka w Markach, gdy można kupić okazałą willę na Sadybie, wystarczy chcieć!
                                • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 09.09.23, 19:53
                                  Mnie bardziej dziwi, że ktoś woli willę niż dobrą edukację dla dziecka, ale niektórzy wolą mieć niż zainwestować w coś niematerialnego
                                  • berdebul Re: Przeciętny młody dorosły 09.09.23, 21:46
                                    big_grin Uuuuuu ale będzie awantura
                                  • trampki-w-kwiatki Re: Przeciętny młody dorosły 09.09.23, 22:41
                                    ggrr.ruu napisała:

> Mnie bardziej dziwi, że ktoś woli willę niż dobrą edukację dla dziecka, ale nie
                                    > którzy wolą mieć niż zainwestować w coś niematerialnego

Umówmy się, jak można być tak biednym, żeby musieć wybierać między edukacją na Harwardzie a willą na Sadybie? No jak?! Zaprawdę jak ktoś chce to ma te obydwie rzeczy i jeszcze w weekend skoczy z mężem helikopterem na mały weekendzik do domku na Mazurach. Serio, ludzie którzy muszą wybierać pomiędzy takimi podstawowymi dobrami to muszą mieć smutne życie...
                                    • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 09.09.23, 22:53
                                      To pewnie z nadmiaru dzieci, jakby się ograniczyć do jednego to może by było łatwiej
                                      • trampki-w-kwiatki Re: Przeciętny młody dorosły 09.09.23, 23:02
                                        No i wtedy pewnie wtedy karmiłoby się to dziecko w porzadnej knajpie a nie jakąś pizzą...
                  • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 11:40
                    Tak otwierają, że potem się narzeka że restauracje czynne w innych godzinach niż w Polsce i umrzeć z głodu można? big_grin
                    • bergamotka77 Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 12:08
                      Gruu nie idz za tłuszczą psychofanek. Dobrze wiesz, że mój z głodu nie umierał i nie umiera. Ale jadł zbyt często pizzę, bo ona była głównie dostępna w porze sjesty. Poza tym mieliśmy apartament z aneksem i zrobienie mu pasty zajmowało może 20 minut. Jakieś idiotki wypaczyły sens mojego watku, nie pierwszy raz. Ale moje dziecko dzięki podróżom uwielbia sushi i od małego jada inne nietypowe rzeczy, bo nie wychowywał się tylko na polskiej kuchni. Żonę chce mieć Azjatkę i mieszkać w USA, więc jakoś jest otwarty na świat wink
                      • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 12:13
                        Nie idę za tłuszczą. Po prostu otwarcie na świat dzięki podróżom zupełnie nie zgrywa mi się z narzekaniem na lokalne zwyczaje, że jest inaczej niż w Polsce.

Ciekawe czy jakby chciał mieć żonę Ukrainkę też byś napisała, że otwarty na świat 😉

Dla mnie podróże są ważne i lubię, ale nie widzę powodu fetyszyzowania - nie każdy to musi lubić, nie każdy ma takie możliwości jak ja. Nie ma sensu czepiać się cudzego stylu życia.

A co do sushi - lubienie sushi nie jest w niczym lepsze ani gorsze od lubienia pierogów. W Japonii byliście, że dzięki podróżom lubi? Ja w życiu tam nie byłam a też lubię
                        • bergamotka77 Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 12:59
                          Nie, ale sushi polubił na drugim końcu świata, w Polsce nie chciał spróbować. A tam jedli to wszyscy, było na każdym rogu i jak się tak zajadaliśmy, to też postanowił spróbować. A z tą Ukrainką też jest możliwe, bardzo mu się podobają ukraińskie koleżanki z klasy, bardziej niż polskie. Nie mam nic przeciwko ukraińskiej synowej. Widać, że nic o mnie nie wiesz, skoro tak piszesz i robisz ze mnie ukrainofobkę.
                          Nie fetyszyzuję podróży, po prostu podałam jako przykład robienia czegoś ciekawego w wolnym czasie, o co pytała bear coś tam. I nieważne czy to Lublin, Kraków, Tajwan czy USA, każdy wyjazd wnosi coś w moje życie.
                        • bergamotka77 Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 13:05
                          Jak by twoje dziecko było głodne w porze, w której zamknięta jest większość lokali, też byś narzekała. I nie ma to nic wspólnego z wiedzą o tym, że tak jest. Ja, dorosła, się dopasuję, dziecku dojrzewającemu z napadami głodu trudniej. Tak samo, jak wiem, że w USA strzelaniny są na porządku dziennym, ale narzekam i będę narzekać na amerykańskie zamiłowanie do broni.
                          • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 13:20
                            Nie narzekałabym, bo moje dzieci są nauczone, że można zaspokoić głód nie tylko w restauracji. Może dzięki temu że dużo podróżują wink
                            • bergamotka77 [...] 08.09.23, 13:24
                              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                              • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 13:32
                                Ale ja nie mówię o gotowaniu. Moje dzieci są nauczone że można coś kupić w sklepie, można zjeść kanapki, są różne warunki i w różnych trzeba sobie poradzić. Podróże naprawdę kształcąsmile
                                • bergamotka77 Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 13:36
                                  No jak jedzą tylko kanapki podczas tych podróży to i taką naukę mają. Mój woli na obiad normalny ciepły posiłek. Kanapkę zje na inne posiłki, twoje tego nie ogarniają?
                                  • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 13:42
                                    Moje ogarniają, że raz je się obiad w restauracji, raz kanapki wyjęte z plecaka, czasem się gotuje samemu, a czasem je posiłki z konserwy podgrzewane na szlaku. To jest właśnie otwartość i zbieranie doświadczeń
                                    • bergamotka77 Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 13:51
                                      ggrr.ruu napisała:

> Moje ogarniają, że raz je się obiad w restauracji, raz kanapki wyjęte z plecaka
                                      > , czasem się gotuje samemu, a czasem je posiłki z konserwy podgrzewane na szlak
                                      > u. To jest właśnie otwartość i zbieranie doświadczeń

Po polsku tak smile I jeszcze weki na wyjeździe do Chorwacji i jajko na twardo w przedziale PKP.
                                      • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 14:00
                                        Nie robimy weków. Dlaczego po polsku? W słowackich górach na szlaku je się Twoim zdaniem coś innego niż na polskich szlakach? Może sushi?
                                        • bergamotka77 Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 14:03
                                          Na pewno nie podgrzewaną konserwę. Kto jeszcze je konserwy? Blee. Wystarczą dobre kanapki, a nie szit z blachy. Schroniska też serwują posiłki, wiesz o tym?
                                          • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 14:07
                                            Wszystkie armie NATO? 🙄 Nie próbowałaś pewnie, ale pani otwarta na świat już wie, że bleee.I to nie jest shit, to jest jedzenie opracowywane według bardzo wyśrubowanych norm. Schroniska??? big_grin Nie byłaś nigdy w takich górach, gdzie mozesz iść trzy dni i nie spotkać nie tylko schroniska ale nawet człowieka? Wiesz że nie każdy jeździ do Zakopanego i drepcze w tłumie?
                                            Oczywiście ze schronisk i posiłków też korzystamy jak są. Ale nie zawsze są
                                            • bergamotka77 Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 14:24
                                              ggrr.ruu napisała:

> Wszystkie armie NATO? 🙄 Nie próbowałaś pewnie, ale pani otwarta na świat już w
                                              > ie, że bleee

Robisz dzieciom szkolenie wojskowe? Tym niemowlakom też?
                                              • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 14:30
                                                Oczywiście. Tylko niemowlętom nie daję konserw. Ale ze starszymi korzystamy w trasie.
                                          • leosia-wspaniala Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 17:16
                                            >Kto jeszcze je konserwy? Blee.

Skład konserwy pewnej krakowskiej firmy: udziec wołowy/ koncentrat pomidorowy/ masło*/ śmietana*/ ogórek kwaszony/ sól/ pieprz/ cebula/ pieczarka/ czosnek/ sos Worcester*/ ziele angielskie/ liść laurowy/ skrobia kukurydziana/ sos demi-glace (seler*)

>Schroniska też serwują posiłki, wiesz o tym?

Jak ktoś się zapuszcza najdalej na Kondratową to może korzystać ze schroniska, są jednakowoż szlaki bez schronisk po drodze. Ludzie z pasją do gór to wiedzą.
                                          • czerwonylucjan Re: Przeciętny młody dorosły 10.09.23, 08:37
                                            Eee Niemcy z ich konserwami, Amerykanie z fasolka na biwaku, ta twoja otwartosc i obycie to tylko w twojej glowie... a sushi wyrazem otwartosci na kuchnie lol
                                      • m_incubo Re: Przeciętny młody dorosły 09.09.23, 18:10
                                        No lepsze to niż śmierć głodowa w porze sjesty, która to sjesta zaskoczyła was, światowców, tak jak zima zaskakuje drogowców.
                                        Ty naprawdę jesteś niezbyt inteligentna, Berga...
                                        • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 09.09.23, 20:31
                                          Przede wszystkim to jest dla dzieci dodatkowa atrakcją i dodatkowe doświadczenie taki posiłek robiony w górach i przecież to w żaden sposób nie wyklucza korzystania z restauracji w innych sytuacjach
                                  • trampki-w-kwiatki Re: Przeciętny młody dorosły 09.09.23, 22:45
                                    O co chodzi z tymi ciepłymi posiłkami?? Dlaczego posiłek musi być koniecznie ciepły? Ja nie jadam ciepłych posiłków latem, wtedy w porze obiadu nabywam sałatki, to jakiś przymus, że musi być na ciepło?
                                    • ichi51e Re: Przeciętny młody dorosły 10.09.23, 08:12
                                      Musi i to najlepiej zupa z drugim!
                      • majenkirr Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 13:28
                        bergamotka77 napisała:
                        > Ale jadł zbyt często pizzę

Nie ma czegoś takiego 😙
                        • bergamotka77 Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 13:34
                          majenkirr napisała:

> bergamotka77 napisała:
                          > > Ale jadł zbyt często pizzę

>
                          >
                          > Nie ma czegoś takiego 😙
                          >

😀
              • kropkaa Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 11:00
                Wiesz, co mnie zaskakuje w mniejszych miejscowościach? Że ceny "na mieście" są takie jak w Warszawie, a nawet wyższe. Za kawę mrożoną w Białymstoku przed wakacjami zapłaciłam ponad 25 zł, w Lukullisie na Chmielnej mniej niż 20 zł. Więc ja się naprawdę dziwię, dla kogo są takie miejscówki.
              • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 11:25
                To smutne że w wieku 40 lat już nie możesz czerpać z życia
                • bergamotka77 [...] 08.09.23, 13:31
                  • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 13:41
                    Czekałam na to big_grin Zakładałam że potrzebujesz jeszcze kilku postów żeby się rozpędzić do tego punktu...

Tak się składa, że córka pana to dorabiając na studiach zarabia pewnie mniej więcej tyle co Ty, pensje w euro są korzystne, a ostatnio zmieniła pracę na lepszą, już związaną z kierunkiem studiów. Syn już zaczyna studia na Politechnice Warszawskiej, ja go utrzymywać nie muszę.

Na korzystanie z życia nie narzekam, właśnie wróciłam z największego wydarzenia w mojej branży, szykuje mi się nowa współpraca. Za sobą mam lato z trzema wyjazdami, mam już zaplanowane dwa weekendy jesienne. Fakt, że co się nazasuwam w pracy to moje, ale na szczęście młoda i silna jestem AW dodatki robię coś co lubię smile

• kot_filemon88 Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 15:14
                      face palm. Matko co za dziecinada dziewczyny, która ma lepiej. Normalnie jak przedszkolaki.
                  • borsuczyca.klusek Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 13:54
                    O widzę, że wchodzimy na znane tory 😀
                    • berdebul Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 15:04
                      Niech ktoś poda Bergamocie snickersa.
                      • bergamotka77 Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 15:07
                        berdebul napisała:

> Niech ktoś poda Bergamocie snickersa.

Nie jadam słodyczy big_grin
                        • shellyanna Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 15:46
                          Ale kuusiii…. 🤭 zdusze to jednak w sobie… 😁
                        • suki-z-godzin Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 15:58
                          bergamotka77 napisała:

> berdebul napisała:
                          >
                          > > Niech ktoś poda Bergamocie snickersa.
                          >
                          > Nie jadam słodyczy big_grin
                          >
                          >
                          Wiemy, wiemy, to od zupy.
                          • suki-z-godzin Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 16:02
                            suki-z-godzin napisała:

> bergamotka77 napisała:
                            >
                            > > berdebul napisała:
                            > >
                            > > > Niech ktoś poda Bergamocie snickersa.
                            > >
                            > > Nie jadam słodyczy big_grin
                            > >
                            > >
                            > Wiemy, wiemy, to od zupy.

O, dzień dobry 🤡
                            • suki-z-godzin Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 16:07
                              Uszanowanko!
                        • suki-z-godzin Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 16:01
                          bergamotka77 napisała:

> berdebul napisała:
                          >
                          > > Niech ktoś poda Bergamocie snickersa.
                          >
                          > Nie jadam słodyczy big_grin

Aha, czyli to pizza.
                          • suki-z-godzin Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 16:08
                            suki-z-godzin napisała:

> bergamotka77 napisała:
                            >
                            > > berdebul napisała:
                            > >
                            > > > Niech ktoś poda Bergamocie snickersa.
                            > >
                            > > Nie jadam słodyczy big_grin
                            >
                            > Aha, czyli to pizza.
                            >
                            Pizza byla w mlodosci. Po czterdziestce Karoliny z Gdanska tyją od zupy.
                            Dobrze, ze nie mieszkam w Gdansku.
                            • wapaha Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 21:25
                              suki-z-godzin napisała:

> suki-z-godzin napisała:
                              >
                              > > bergamotka77 napisała:
                              > >
                              > > > berdebul napisała:
                              > > >
                              > > > > Niech ktoś poda Bergamocie snickersa.
                              > > >
                              > > > Nie jadam słodyczy big_grin
                              > >
                              > > Aha, czyli to pizza.
                              > >
                              > Pizza byla w mlodosci. Po czterdziestce Karoliny z Gdanska tyją od zupy.
                              > Dobrze, ze nie mieszkam w Gdansku.
                              >
                              >
                              > od owoców suspicious
                      • kot_filemon88 Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 15:15
                        Bez przesady, walka jest wyrównana, ta druga nie lepsza.
                        • berdebul Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 15:18
                          Nie jest, komentarze o liczbie dzieci są poniżej wszystkiego. Bergamota to straszne chamidło.
                          • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 15:20
                            Ale moderatorki ją tną a mnie zostawiają i potem ją wychodzę na złą
                            • suki-z-godzin Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 15:55
                              ggrr.ruu napisała:

> Ale moderatorki ją tną a mnie zostawiają i potem ją wychodzę na złą

Nie bój żaby, na wszystko są screeny smile
                              • shellyanna Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 16:52
                                😁 yeeaaah #bergafridaymood
                          • kot_filemon88 Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 15:25
                            No ok, obie chyba dzieciate więc argument nietrafiony.
                            • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 15:33
                              Nie rozumiesz subtelnej różnicy między prawilna rodzina 2+2 a patchworkową wielodzietną patologia 😄
                              • leosia-wspaniala Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 17:13
                                Forumowe katoliczki są jakoś mało otwarte na życie big_grin
                              • berdebul Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 17:35
                                Do wielodzietnych to Wam akurat brakuje drugie tyle bombelków. Nie namawiam. Pokazuję możliwości big_grin
                                • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 20:54
                                  Nie no, 5 to już się chyba liczy
                      • leosia-wspaniala Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 17:20
                        Niech jej ktoś poleje wina, dziś piąteczek! Lecę po precelki.
      • zwyczajnamatka Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 14:52
        bergamotka77 napisała:

> Też mnie uderza jak brzydkie są te mieszkania i styl życia. To nie tylko kwesti
        > a kasy, ale i gustu uczestników.
        >
        Polacy mieszkają koszmarnie.Gust nawet nie zerowy, ale ujemny. Wnętrza po prostu brzydkie. Mało kto potrafi ładnie urządzić mieszkanie. Przeglądałam oferty przez rok szukając mieszkania z rynku wtórnego. Nawet te po remoncie były koszmarne. Nie chcialam się bawić w wykańczanie deweloperki, ale po śledzeniu przez rok oferty mieszkaniowej po prostu się poddałam i kupiłam nowe. To wcale nie jest kwestia braku pieniędzy, ludzie po prostu nie mają gustu.
        • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 14:59
          To jest w dużej mierze kwestia pieniędzy. Poza tym jak kupujesz mieszkanie i je urządzasz to często nie masz czasu na powolne szukanie idealnych mebli w dostępnej cenie i cyzelowanie dodatków, bo musisz się wprowadzić. A zazwyczaj jeszcze coś się poza szukaniem mebli w życiu robi, na przykład pracuje
          • zwyczajnamatka Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 15:07
            Nie zgadzam się. Za niewielkie pieniądze też można ładnie urządzić mieszkanie. Wystarczy kupować proste rzeczy, trzymać się jednego stylu i nie zagracać. Nie stosować pierdyliona kolorów i kształtów. To już wystarczy, żeby wnętrze było przyjemne dla oka, a nie mówimy tu o wnętrzach katalogowych, tylko takich, na które można z przyjemnością spojrzeć.
            Polskie mieszkania są przede wszystkim zagracone na potęgę.
            • pursuedbyabear Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 15:12
              Niezagracone mieszkania istnieją w social mediach. W normalnych mieszkaniach ludzie żyją, trzymają książki, rowery, serwisy po babci, kwiaty, pamiątki z wakacji, plakaty, niektórzy sztukę i to niekoniecznie kupowaną pod kolor ścian i szezlongu. Sthaszne.
              • taki-sobie-nick Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 22:08
                Hehe.
              • panna_lila Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 07:32
                Ucieszyłaś mnie tym wpisem. Dziękuję ❤️ bo to dokładnie to co jest u mnie.
              • niennte Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 12:08
                Po co? Wiele z tych rzeczy można puścić w drugi obieg (lub kolejny). Po kiego licha przywozić pamiątki z wakacji, nie wystarcza zdjęcia?
                Trzeba umieć rezygnować z czegoś, co nie jest niezbędne, dostosowywać się do warunków. Np. nie kupować narożnika z szerokimi bokami, tylko lekka kanapę i jeden, dwa małe foteliki.
                • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 12:14
                  Szczególnie jak masz dużą rodzinę to lekka kanapa i foteliki się sprawdzą...
                  • niennte Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 12:27
                    ggrr.ruu napisała:

> Szczególnie jak masz dużą rodzinę to lekka kanapa i foteliki się sprawdzą...
                    Halo, jesteśmy na ematce! Czy ematka nie uważa, że ilość dzieci zależy od możliwości finansowych rodziny? Stać mnie tylko na małe mieszkanie, to realizuję instynkt rodzicielski na jednym dziecku, a nie z drużyną piłkarską...
                    • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 13:13
                      Ja uważam, że każdy ma swoje priorytety. Ja wolę mieć moje dzieci i brzydsze mieszkanie niż nie mieć dzieci i mieć wymuskane wnętrze. Ale przecież ktoś może woleć inaczej
                      • bergamotka77 Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 13:19
                        Nie chodzi o wysmuskanie tylko o brzydotę, która czasem powala. Nie podejrzewam, że w takim mieszkasz. Jak kto wspominal, wystarczy pomalować na biało, polozyc ładna podłogę i wstawić mebli, ale gustownych a nie zastawiać wszystko jakimiś tapczanopółkami, meblościankami i innym szitem. Zagracenia nie znoszę. W weekend planuję wystawić zbędne rzeczy, ktoś sobie zabierze jak zawsze. Uwielbiam się ich pozbywać. Oczyszcza mi to przestrzeń i głowę.
                        • 35wcieniu Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 13:27
                          Spróbuj sztuczki z opróżnianiem i "minimum mebli" na małym metrażu. I daj znać gdzie wtedy gdzie przechowujesz rzeczy.
                        • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 13:27
                          Ty jednak jesteś oderwana od rzeczywistości większości społeczeństwa... Wiesz ile kosztuje położenie nowej ładnej podłogi? Podłogę mam akurat koszmarnie brzydką, bo nie było mnie stać na wymianę. I pewnie byś uznała, że to kwestia gustu i stare płytki podobają mi się bardziej niż drewniany parkiet... Myślisz że ludzie wybierają tapczanpolke z powodów estetycznych? Po prostu mają mało miejsca. A meblościanki bywają dużo ciekawsze od sztampy z Ikei
                          • 35wcieniu Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 13:29
                            Ona nie tyle jest oderwana co po prostu nie ogarnia nic poza czubem nochala. Nie kuma i co zrobisz.
                        • berdebul Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 15:28
                          I gdzie wtedy trzymać rzeczy? Byłaś kiedyś w bloku, w mieszkaniu 49 m, trzy pokoje, osobna kuchnia? Ciężko zrobić to ładnie, bez rzeczy na wierzchu i bez paskudnej zabudowy.
                • emateczka Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 17:29
                  Tak, spoko, mam się męczyć co wieczór na lekkiej kanapcealbo małym foteliku, zamiast rozwalić się wygodnie na miękkiej, szerokiej sofie, bo a nuż jakaś emetka przyjdzie oglądać moje mieszkanie i oceni je jako niewystarczająco minimalistyczne big_grin
                  Bardzo zabawne smile
                • marusia_ogoniok_102 Re: Przeciętny młody dorosły 09.09.23, 16:01
                  niennte napisała:

> Po co?

Żeby niennte miała zagadkę.
              • 1012ja Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 17:56
                Świetnie to ujęłaś!
            • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 15:12
              Ale wyżej czepiają się stylu skandynawskiego... A to są proste rzeczy i w jednym stylu. Nie zagracać? Żaden problem nie zagracić 40 metrów dla singla, ale trudniej jak to mieszkanie dla rodziny
              • zwyczajnamatka Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 15:19
                Raczej nie widywałam (w ogloszeniach) kolekcji dzieł sztuki i antyków poupychanych po kątach. Natomiast pierdylion półeczek na których było wszystko już tak. Wystarczyłoby zamiast tych poleczek na wszystko zrobić zamykana szafkę i już pomieszczenie wygląda lepiej. To nie jest kwestia ceny, tylko jakiegoś pomysłu i dojścia do wniosku, że niekoniecznie rzeczy z półeczki nadają się do wyeksponowania.
                • pursuedbyabear Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 15:25
                  Ale może ktoś lubi na nie patrzeć i nie chce ich zamykać w szafkach?
                  Mój kolega zbiera odpustowe i gipsowe Maryjki. Ma ich w mieszkaniu w p**zdu. Czy gustownie i z klasą? Nie. Czy jemu się tak podoba? Tak.
                  • niennte Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 12:10
                    Maryjki są ok, ale pod warunkiem, że jest to jedna kolekcja, a nie zbiór przedmiotów bez ładu i skladu.
                • kropkaa Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 16:03
                  Są dwie szkoły - wszystko pochowane albo półeczki, co to niby nudę mają przełamać i lekkości nadać. Ja jestem pierwsza opcja i drugiej nie chcę i nie rozumiem, ale liczę się z tym, że tak samo opcja druga sądzi o mnie.
                  Trochę trudno, byśmy wszyscy w Ikei żyli.
            • emateczka Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 20:24
              Proste, fajne rzeczy są często o wiele droższe od tych "zwykłych", które można kupić w wiekszości sklepów. A i trudno nie zagracić na przykład dwupokojowego mieszkania, kiedy ma się dwójkę dzieci i trzeba na tych 50 metrach żyć, odrabiać lekcje, pracować....
        • borsuczyca.klusek Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 15:58
          Ach ci wredni Polacy, bezczelnie urządzają mieszkania pod swoje potrzeby a nie gusta przyszłych, ewentualnych kupujących.
          No ja nie wiem jak tak można 🙄
          • zwyczajnamatka Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 16:08
            No tak, czyli wracamy do punktu wyjścia, po prostu większość nie ma gustu.
            Jak im się podoba bezguscie, to niech mieszkają w bezguściu. Tylko niech się potem nie dziwią, że nie mogą sprzedać swojego "pieknego" mieszkania.
            Szkoda, że mam inny telefon, bo robiłam screeny niektórych zdjęć. Miałam na przykład screen dużego pokoju pomalowanego na biało czarno. Dwie ściany białe I dwie czarne. Na jednej czarnej wymalowano ogromny czarny trójkąt. Na wierzchołku wisiał wielki krzyż. Biorąc pod uwagę kolorystykę wnętrza dziwiłam się, że nie wisi do góry nogami. Meble ( kanapa i krzesła) też były czarno czerwone.
            Przepiękne wnętrze.
            Widziałam też łazienkę widac, ze swieża po remoncie (w innym mieszkaniu, aż dziwne) biało- czerwoną. Myślę sobie ok nie jest tak źle, dwa czerwone paski jakoś przeżyję, dopóki nie zobaczyłam ściany nad wanną - z czerwonych płytek był ułożony ogromny krzyż na całą ścianę. No przepiękne to było
            big_grin
            • zwyczajnamatka Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 16:10
              * wymalowany ogromny CZERWONY trójkąt
            • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 16:10
              Kupiłam mieszkanie, w którym ściany były czerwone i pomarańczowe - jakie to ma znaczenie przy zakupie?
              • zwyczajnamatka Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 16:15
                Chciałam mieszkanie z rynku wtórnego, żebym nie musiała robić remontu.
                Przy jakimkolwiek remoncie takie mieszkanie traciło sens. Szczególnie, że prawie zawsze i w każdym nie pasowały mi drzwi i/ lub podłogi i najczęściej lazienka.
                • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 16:26
                  Malowanie ścian to nie remont. Naprawdę liczyłaś na to, że ktoś pomalował ściany na kolory, które lubisz?
                  • panna.nasturcja Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 17:57
                    Odmalowanie białych ścian, bo trzeba odświeżyć a uzyskanie białych ścian z czarnych i czerwonych to jest kompletnie inna praca.
                    • ichi51e Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 12:25
                      W dzisiejszych czasach żaden dramat - są takie podkłady co poradza
                  • niennte Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 12:13
                    ggrr.ruu napisała:

> Malowanie ścian to nie remont. Naprawdę liczyłaś na to, że ktoś pomalował ścian
                    > y na kolory, które lubisz?
                    Jeżeli chce sprzedać, to niech liczy się z nabywcą. Chyba że trafi na człowieka z podobnym bezgusciem.
                    • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 12:16
                      Wystarczy że trafi na człowieka, który nie oczekuje, że kolor ścian będzie w jego guście
                      • szarmszejk123 Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 12:22
                        Kurde, moje pierwsze mieszkanie, kiedy je sprzedawałam miało ściany bordowe, ciemnozielone I intensywnie niebieskie, sprzedałam w dwa tygodnie:p
                • 152kk Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 09:53
                  No rzeczywiście dziwne, że inni ludzie mogą urządzać mieszkanie inaczej, niż tobie by się podobało. Przecież wszystko inne, od tego, co ci się podoba, to bezgusciewink
                  Ja uważam, że głupotą jest dopłacanie za mieszkanie " wykończone", lepiej taniej kupić w stanie do wykończenia lub remontu i zrobić pod swohe potrzeby i gust. No chyba, że nie ma się wyboru. Ale remont zawsze będzie jakiś potrzebny, jeszcze nie spotkałam się z sytuacją, żeby ktoś w kupionym mieszkaniu nic nie zmieniał.
            • szarmszejk123 Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 16:16
              Ja szukając domu w NL trafiłam na taki, w którym był bidet. Już sam fakt bidetu w nl był dziwny a ten konkretny był umiejscowiony w głównej sypialni.
              Nad bidetem wisiało duże lustro.
              Do dziś nie wiem co o tym myśleć:p
              • borsuczyca.klusek Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 16:18
                Pamiętam twój wątek o tym bidecie 😀
                • szarmszejk123 Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 16:31
                  To był jedyny dom z setek oglądanych w którym w ogóle był bidet 🤣
              • panna.nasturcja Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 17:58
                Po prostu wcześniej mieszkała tam ematka.
                • majenkirr Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 22:43
                  Jak w sypialni, to raczej burdel wink.
                  • szarmszejk123 Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 13:28
                    Też tak obstawiam:p
            • borsuczyca.klusek Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 16:17
              Ściany i tak trzeba odświeżać co kilka lat, więc jakby remont polegał tylko na usunięciu półeczek i odmalowaniu to nie robiłabym dramatu.
              • panna.nasturcja Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 17:58
                Odświeżyć a zrobić białe z czarno czerwonych to zupełnie inne koszty i zasięg prac.
                • tromedlov Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 18:16
                  Dlatego od początku uczę swoje dzieci, jak nie wejść w te straszne koszty. Nazywa się to kuweta, wałek, pędzel i taśma. I farba. I tyle. Robota niesamowita.
                • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 20:52
                  Normalnie przyszedł człowiek z firmy remontowej i zrobił ściany na biało, nie widzę żadnego problemu. Kompletnie nie rozumiem brania pod uwagę koloru ścian w kupowanym mieszkaniu
                  • niennte Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 12:15
                    Łatwiej przemalować jasne ściany.
                    • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 12:15
                      Ale to nie jest powód, żeby rezygnować z atrakcyjnego pod innymi względami mieszkania
                • hanusinamama Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 21:58
                  Przemalowywałam wściekle pomaranczowe na piaskowy kolor. Spokojnie się da jak użyjesz podkładu
                  • shellyanna Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 22:01
                    Wszystko się da, ale to wszystko kosztuje. Czas i kasę (farba nie jest za darmo).
                    Tez nie rozumiem umiłowania oczobitnych kolorków i malowania każdego pomieszczenia na inny.
                    • hanusinamama Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 22:08
                      NO ale jak kupujesz mieszkanie dajmy na to za pół bańki i wiesz, ze i tak będziesz przemalowywać to akurat na kolor ściany nie patrzysz. Ten podkłąd nie ejst jakiś specjalnie drogi.
                      Predzej patrzysz czy musisz zmieniać kuchnię bo to jest drogie...a nie przemalowanie czerwonego na biało. Moja starsza ma aktualnie kolrki na ścianie...które bez tej podkłądowej farby nie da się przemalować na nic...i co miałam jej nie pozwolić na te kolory?
                      • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 22:15
                        U nas nastolatka miała pokój ze ścianami ciemnoszarymi, prawie czarnymi. Jak się wyprowadziła to przemalowaliśmy na biało i to samodzielnie. Nie było problemu
                    • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 22:14
                      I naprawdę wybierając mieszkanek do zakupu jako istotną zmienną traktujesz koszt farby??? Że jak kilka litrów więcej to nie kupujesz? Przedziwne
                      • shellyanna Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 11:41
                        Nie, ale mysle co tymi kolorami ludzie chcieli osiągnąć 😁
            • hanusinamama Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 21:54
              Nie to co ty...ciekawe co by powiedziały e-matki jakbyś wrzuciła foty swojego mieszkania...
          • konsta-is-me Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 16:16
            Co nie?
            "Polacy fatalnie urządzają mieszkania, oczywiście z wyjatkiem mnie ,tej JEDYNEJ która ma gust i w ogóle , ale to oczywiste że JA jestem lepsza niż "wszyscy Polacy" phi...
            • zwyczajnamatka Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 17:57
              O matko! Trzeba być takim uszczypliwym? Widziałam też ładne mieszkania, ale wtedy nie pasowała wielkość, abo lokalizacja.
              Ale tak prawdę mówiąc, to widziałam tylko jedno jedyne mieszkanie, które w 100% mi się podobało. Wszystko w nim było jak zrobione pode mnie. Tylko, że ja już miałam mieszkanie , a szukalam dla kolezanki. To było duże dwupoziomowe mieszkanie z 4 sypialniami, które jak się później dowiedziałam było całe zaprojektowane przez architekta wnętrz. Moja koleżanka je kupiła i jest bardzo zadowolona, a ja się czuje matka chrzestna tego mieszkania. Byłam, widziałam na własne oczy i jest rzeczywiście piękne. Nie ma w nim żadnych ekstrawagancji, ale jest spójne w jednym stylu i bardzo przytulne.
              • pursuedbyabear Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 18:04
                I teraz sobie wyobraź, że przeciętnemu Polakowi wnętrz nie urządzają architekci. I że o dwupoziomowym mieszkaniu to se może pomarzyć.
                Fajną odklejkę niektórzy w tym wątku prezentują. Jest potencjał...
                • zwyczajnamatka Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 18:08
                  Koleżanka to mieszkanie kupiła w zeszłym roku za 600 tyś. Tak są takie miejsca w Polsce gdzie za taką cenę kupuje się takie mieszkania. O ile się nie mylę, to chyba cena kawalerki w Warszawie?
                  Uważasz, że taka cena za mieszkanie to odklejenie od rzeczywistości?
                  • kropkaa Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 18:25
                    Są takie miejsca, tylko tam rynek pracy rządzi się swoimi prawami.
                    • zwyczajnamatka Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 21:34
                      Akurat ja zarobiłabym tak samo wszędzie, w każdym mieście, bo pracuję w ochronie zdrowia i obowiązuje mnie dana grupa z danym przelicznikiem według tabeli. Dlatego dobrze mi się mieszka tu gdzie mieszkam, bo po prostu na więcej mnie stać niż gdybym mieszkała np w Warszawie.
                      • 152kk Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 09:59
                        Ok, ale nie każdemu się dobrze mieszka w Pierdziszewie Górnym i nie manic dziwnego w tym, że ktoś wolimniejsze mieszkanie w bardziej mu pasującej lokalizacji. Nie ma też nic dziwnego ani niegustownego w urządzeniu mieszkania w innym stylu niż odpowiada akurat Tobie. Może w pewnym wieku warto już zrozumieć, że ludzie mają różne priorytety, potrzeby I możliwości?
                  • pursuedbyabear Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 18:33
                    Totalnie wierzę w dwupoziomowe mieszkanie z czterema sypialniami do natychmiastowego zamieszkania za 600k.
                    • zwyczajnamatka Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 21:28
                      To nie wierz, ale takie są, a raczej były w zeszłym roku ceny.
                      • kropkaa Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 16:46
                        Powiem szczerze, że też nie za bardzo - jeśli jest pięknie wykończone wg projektu architekta, to koszt na takim metrażu to ok. 250 - 300 k minimum.
                  • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 18:48
                    Odklejeniem od rzeczywistości jest dziwienie się, że mieszkanie urządzone przez architekta wygląda inaczej niż urządzone przez zwykłą osobę. Od siebie też oczekujesz, że będziesz gotować jak zawodowy kucharz, pisać jak dziennikarz, ćwiczyć jak trenerka? Czy tylko wnętrz to dotyczy?
                    • zwyczajnamatka Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 21:27
                      Moje mieszkanie też wygląda na urządzone przez architekta, a nie jest. Każdy, kto do mnie przychodzi, pyta kto mi projektował.
                      A ja oczy otwieram ze dziwienia, że ktoś takie pytania mi zadaje, bo co to za problem urządzić mieszkanie? Dużo z tym roboty było, bo nie miałam miliona monet, ale projekt mi się wyświetlił przed oczami jak tylko weszłam do tego mieszkania.
                      • ichi51e Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 21:30
                        Uważam ze post wyżej różniez powinien wejść do kanonu ematki razem z bidetem i dowodem. Mam dokładnie tak samo!
                      • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 21:37
                        Pewnie dlatego, że wyglądasz na osiemnaście lat i dlatego nie mogą uwierzyć, że nastolatka taki projekt zrobiła big_grin
                      • borsuczyca.klusek Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 22:30
                        I oczekujesz medalu z ziemniaka?
                      • 152kk Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 10:02
                        To może pokaż zdjęcia tego mieszkania? Będziemy wiedzieć , o czym jest rozmowasmile Skoro już tak niesiesz ten wnętrzarski kaganiec oświatywink
                      • pade Re: Przeciętny młody dorosły 09.09.23, 17:34
                        zwyczajnamatka napisał(a):

> Moje mieszkanie też wygląda na urządzone przez architekta, a nie jest. Każdy, k
                        > to do mnie przychodzi, pyta kto mi projektował.
                        > A ja oczy otwieram ze dziwienia, że ktoś takie pytania mi zadaje, bo co to za p
                        > roblem urządzić mieszkanie? Dużo z tym roboty było, bo nie miałam miliona monet
                        > , ale projekt mi się wyświetlił przed oczami jak tylko weszłam do tego mieszkan
                        > ia.

No to nie pozostaje Ci nic innego, jak zmienić nicka na nadzwyczajnamatka.
                      • trampki-w-kwiatki Re: Przeciętny młody dorosły 09.09.23, 17:48
                        Ło matko, też umiem w urządzanie wnętrz, bo mam dryg do tego, jakiś zmysł plastyczny oraz wyobraźnię przestrzenną i odkąd skończyłam 13 lat oglądam namiętnie pisma wnętrzarskie.
                        Ale nie każdy ma tę umiejętność. I nie każdy jej potrzebuje.
            • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 20:53
              Jak to dobrze, że istnieją Ukraińcy big_grin Dzięki temu w wątkach ukraińskich można przeczytać, że Polacy są praworządni, kulturalni, dobrze wychowani, stylowi i świetnie znają języki obce
          • bergamotka77 Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 18:25
            borsuczyca.klusek napisała:

> Ach ci wredni Polacy, bezczelnie urządzają mieszkania pod swoje potrzeby a nie
            > gusta przyszłych, ewentualnych kupujących.
            > No ja nie wiem jak tak można 🙄

Tylko żeby jeszcze gust mieli...Mm porównanie bo mieszkalam w wynajetych mieszkaniach w UK czy w USA i kraje te mają swój specyfikę. W UK są np.strasznie urządzane łazienki i kuchnie waskie schody wykladziny ale to i w Stanach norma. Ale za to mieszkania w Portugalii i Holandii były cudne.
            • pursuedbyabear Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 18:35
              Ale wiesz, że wynajmowane mieszkania są robione pod najemców, a o tych na wakacyjny wynajem krótkoterminowy to już w ogóle nie ma co gadać?
              Co ty porównujesz z mieszkaniem, w którym ktoś żyje od dziecka, przez 30-40 lat?...
              • bergamotka77 Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 18:41
                Kobieto to nie były wakacje my tam mieszkaliśmy jakiś czas koło roku albo dłużej.
                • pursuedbyabear Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 19:48
                  Ale ty w ogóle czujesz różnicę między mieszkaniami wynajmowanymi przez agencje dla ludzi służbowo gdzieś zesłanych, a mieszkaniami, w których ktoś żyje całe życie?
                  Jak poczujesz, to napisz coś o swoich hobby i o tym, czym się różnisz od tych szarych ludzi w niegustownych mieszkaniach w codziennym kieracie.
                • hanusinamama Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 21:56
                  Jakby tak zliczyć co ty nie robiłaś i kiedy...to 3 żyć by brakło.
                  Mieszkałaś w Portugalii...a rok temu byłaś zszokowana ze knajpy otwarte nie wtedy kiedy twój bąbelek jest głodny. Coś sie tu kupy nie trzyma.
                  I powiedz kochana gdzie w Holandii mieszkałaś?
                  • bergamotka77 Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 22:06
                    W Den Bosch na przykład bo mieszkał tam mój mąż a wtedy chłopak a ja u niego pomieszkiwałam. Podobnie w Lizbonie i Cascais, bo w Portugalii spędził prawie dwa lata. Czy ty odróżniasz Włochy od Portugalii? Wróć na lekcje geografii.
                    • hanusinamama Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 22:10
                      Odróżniam kotuś. W kwestii otwierania restauracji nie ma różnicy. Jakim cudem taki obieżyświat jak ty tego nie wiesz?
                    • suki-z-godzin Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 16:55
                      bergamotka77 napisała:

> W Den Bosch na przykład bo mieszkał tam mój mąż a wtedy chłopak a ja u niego po
                      > mieszkiwałam. Podobnie w Lizbonie i Cascais, bo w Portugalii spędził prawie dwa
                      > lata. Czy ty odróżniasz Włochy od Portugalii? Wróć na lekcje geografii.
                      >

"Pomieszkiwanie" to możesz sobie w buty wsadzić, nasza ty obywatelko świata. Życia seksualno-studenckiego nie myl z regularnym bytowaniem, aż dziwne, że z twoim doświadczeniem życiowym składasz w jedno miejsce zamieszkania z rodziną i wizyty u faceta skladane jako młoda bździągwa.
                  • bergamotka77 Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 22:08
                    Nie każdy miał nudne życie jak ty tongue_out
                    • hanusinamama Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 22:12
                      Wole mieć nudne niż wymyślone jak twoje. Podpowiem. Jak już się opowiada bajeczki to się potem nie wrzuca inforrmacji, które cię mogą łatwo rozszyfrować.
                      • bergamotka77 Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 22:19
                        No wlasnie smile Wrzucam bo mnie ludzie znają z nazwiska więc łatwo wychwyciliby kłamstwo. Tylko mamo Gani którzy mnie znają
                        wuedza, ze to prawda. Nie napisałam tu słowa kłamstwa. Jeszcze wEstoril mielismy też ładna chatę
                        • bergamotka77 Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 22:20
                          *mamo Hani
                          • lajtova Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 22:38
                            Aśka! Znowu nie zeżałaś snikersa.
                    • pursuedbyabear Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 09:52
                      bergamotka77 napisała:

> Nie każdy miał nudne życie jak ty tongue_out
                      >

To opowiedz nam, co robisz po godzinach pracy. Jakie masz zainteresowania. Co wisi na ścianach w twoim wnętrzu. W jakim wydarzeniu kulturalnym ostatnio uczestniczyłaś.
                      Zarzucasz ludziom nudne życia, brzydkie mieszkania, więc ponieś kaganek oświaty. Bo na razie to wygląda na to, że głównie jeździłaś za mężem.
                      • bergamotka77 Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 11:09
                        Nie jeździłam za mężem tylko z. I poznawałam świat, nadal go poznaję i nadal mnie zachwyca. Choć nie mam tyle czasu i możliwości by robić to tak często jak bym chciała. Z życia prywatnego się nie będę opowiadać, zwłaszcza psychofance. Ale robie różne rzeczy na spontanie typu rano przy śniadaniu ustalamy z mężem, że po południu wyjedziemy na kilka dni. I to robimy. Czesto wyjezdzamy, średnio co miesiac prywatnie lub służbowo. Mąż ma swoje hobby, ja swoje, cześć pasji jest wspólna, jak narty i sporty wodne.
                        • mamkotanagoracymdachu Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 11:16
                          bergamotka77 napisała:

> Nie jeździłam za mężem tylko z. I poznawałam świat, nadal go poznaję i nadal mn
                          > ie zachwyca. Choć nie mam tyle czasu i możliwości by robić to tak często jak by
                          > m chciała. Z życia prywatnego się nie będę opowiadać, zwłaszcza psychofance. Al
                          > e robie różne rzeczy na spontanie typu rano przy śniadaniu ustalamy z mężem, że
                          > po południu wyjedziemy na kilka dni. I to robimy.

Wiesz, berga, ludzie mają różne potrzeby i priorytety. Ty wyjeżdżasz z mężem na weekend, a ktoś woli w tym czasie przystrzyc żywopłot, poczytać Abdulrazaka Gurnaha, posłuchać David Garretta i zjeść własnoręcznie ulepione pierogi. Nie trzeba "wyjeżdżać na kilka dni" żeby żyć pełnią życia.

Ja osobiście cenię sobie czas w domu i cieszę się, jak nie muszę nigdzie wyjeżdżać. Podróżować lubię, ale jeszcze bardziej lubię własny dom.
                        • pursuedbyabear Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 17:19
                          bergamotka77 napisała:

> Nie jeździłam za mężem tylko z. I poznawałam świat, nadal go poznaję i nadal mn
                          > ie zachwyca. Choć nie mam tyle czasu i możliwości by robić to tak często jak by
                          > m chciała. Z życia prywatnego się nie będę opowiadać, zwłaszcza psychofance. Al
                          > e robie różne rzeczy na spontanie typu rano przy śniadaniu ustalamy z mężem, że
                          > po południu wyjedziemy na kilka dni. I to robimy. Czesto wyjezdzamy, średnio c
                          > o miesiac prywatnie lub służbowo. Mąż ma swoje hobby, ja swoje, cześć pasji jes
                          > t wspólna, jak narty i sporty wodne.

Nie schlebiaj sobie z tą psychofanką, dla mnie jesteś taką forumową Bukietową. #Nikogo, jak często wyjeżdżasz. Nie każdego to kręci, a niektórzy po latach życia na walizkach mają zwyczajnie dość. Wytykasz innym szare życie w brzydkich mieszkaniach i bez zainteresowań, co jest o tyle ciekawe, że nigdy nie udzielasz się w wątkach o polecajkach książkowych, filmowych, teatralnych, nie wiem, niechby o wyszywaniu czy przepisach na ciasta. W tych, w których forumki pytają o porady podróżnicze, też niespecjalnie, chyba że chcesz się czymś pochwalić, pożalić na wysokie ceny albo zamknięte w porze sjesty knajpy. I tak w sumie to nie wynika z twojej aktywności forumowej, że żyjesz jakoś inaczej niż ci, o których się zatroskałaś, że im nudno, buro i jeszcze w mieszkaniu brzydko.
                          Szkoda, że muszę zaraz z domu wyjść, bo czuję, że ten wątek mocno się rozwinie dziś wieczorem.
                      • thank_you Re: Przeciętny młody dorosły 09.09.23, 14:03
                        Ojej, to juz nie ma szydery z teatrów? Łaska pańska na pstrym koniu jeździ. 😅
            • szarmszejk123 Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 18:44
              Cudne mieszkania w Holandii? Przecież oni tu budują z piasku i patyków 🤣
              • bergamotka77 Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 18:47
                Były cudne, fajnie urządzone.
                • szarmszejk123 Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 18:49
                  No spoko :p co kto lubi :p
            • borsuczyca.klusek Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 20:14
              Berga ciesz się, że ty masz gust 😉
              Inni już nie muszą 😉
        • azalee Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 16:10

> Polacy mieszkają koszmarnie.Gust nawet nie zerowy, ale ujemny. Wnętrza po prost
          > u brzydkie. Mało kto potrafi ładnie urządzić mieszkanie.
          > To wcale nie jest kwestia braku pieniędzy, ludzie po prostu nie mają gustu.

No wiadomka, to juz na forum ustalono dawno, ze w Polsce wszystko jest beznadziejne, a najbardziej beznadziejni sa Polacy.
          Nie to co w innych krajach, gdzie KAZDY ma super urzadzone mieszkanie, obojetnie od tego, jakim budzetem dysponuje.
          No ale co zrobisz, gena nie wydlubiesz 🤷‍♀️
        • iberka Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 16:46
          Prawda. Widzę co sprzedają ludzie z mojego osiedla i osiedla obok (to drugie oddane rok/ dwa temu). Okleinowane plastikiem panele na podłogach i meble, brązy i inne kupkowe kolory wszędzie. Bleh
          • marianna1960 Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 18:23
            Jeszcze gorsze są te biało szare mebelki to jest dopiero kupa
        • mamkotanagoracymdachu Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 10:53

> bergamotka77 napisała:
          >
          > > Też mnie uderza jak brzydkie są te mieszkania i styl życia. To nie tylko
          > kwesti
          > > a kasy, ale i gustu uczestników.
          > >
          > Polacy mieszkają koszmarnie.Gust nawet nie zerowy, ale ujemny. Wnętrza po prost
          > u brzydkie. Mało kto potrafi ładnie urządzić mieszkanie. Przeglądałam oferty pr
          > zez rok szukając mieszkania z rynku wtórnego. Nawet te po remoncie były koszmar
          > ne. Nie chcialam się bawić w wykańczanie deweloperki, ale po śledzeniu przez ro
          > k oferty mieszkaniowej po prostu się poddałam i kupiłam nowe. To wcale nie jest
          > kwestia braku pieniędzy, ludzie po prostu nie mają gustu.

Słuchaj, ale skąd oni mają ten gust brać? Nie każdy interesuje się sztuką, architekturą i wystrojem wnętrz, ludzie po prostu kopiują gazetkę Castoramy albo Ikei, i heja. W szkołach powszechnych ogólnokształcących nie uczą designu.
          • bergamotka77 Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 10:54
            Gustu nie można się nauczyć albo się go ma albo nie.
            • bergamotka77 Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 10:55
              Dobrego of kors. Bo jakiś gust to ma każdy.
            • mamkotanagoracymdachu Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 10:57
              bergamotka77 napisała:

> Gustu nie można się nauczyć albo się go ma albo nie.
              >

Aha aha, ciągle widuję w okolicy niemowlaki z gustem. To te w beżowych dresach bez aplikacji.
            • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 11:42
              Przecież to bzdura. Jeśli "gust się ma lub nie" czyli człowiek się z tym rodzi to po co biadolenie o braku edukacji estetycznej?
          • bergamotka77 Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 10:58
            W dobie internetu to jest proste. Trudno było kiedyś gdy nie miałaś dostępu do zagranicznych źródeł. Teraz masz wszystko na wyciągnięcie ręki, kwestia chęci.
            • ichi51e Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 11:59
              Weź linkuj te zagraniczne źródła - urządzam mieszkanie chętnie się zainspiruje big_grin
          • runny.babbit Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 11:49
            mamkotanagoracymdachu napisała:

>
            >
            > Słuchaj, ale skąd oni mają ten gust brać? Nie każdy interesuje się sztuką, arch
            > itekturą i wystrojem wnętrz, ludzie po prostu kopiują gazetkę Castoramy albo Ik
            > ei, i heja. W szkołach powszechnych ogólnokształcących nie uczą designu.
            >
            Mnie raczej ciekawi skąd ludzie mają brać ciekawe meble czy inne elementy wystroju wnętrz, skoro stać ich tylko na to co jest w sieciowkach?
            • shellyanna Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 11:56
              W sieciówkach są tez ładne meble.
              • runny.babbit Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 12:00
                To wtedy są narzekania, że jest nieoryginalnie i bez polotu.
            • trampki-w-kwiatki Re: Przeciętny młody dorosły 09.09.23, 18:24
              Ja kupiłam kilka perełek na olx czy allegro.
              No ale. Nie każdy chce, lubi i przede wszystkim to nie jest obowiązek mieć piękne wnętrza.
      • 7katipo Re: Przeciętny młody dorosły 09.09.23, 17:28
        Nic nie zrozumiałaś 🙄
    • szarmszejk123 Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 10:11
      Bo ludzie oglądają takie programy po to, żeby zobaczyć coś innego od otaczającej ich rzeczywistości?
      Na zwykłym ślubie byli w zeszłym roku u kuzynki Kryski, w tv ma być wow.
      • taniax Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 10:20
        To ma być przecież zrealizowane w konwencji eksperymentu dokumentu a nie show.
        • szarmszejk123 Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 10:23
          Tak, tak, jasne. Znam typa który wystąpił w portugalskiej wersji, z prawdą to to za wiele wspólnego nie ma :p
          • szarmszejk123 Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 16:12
            Dodam, że tam nawet opis kandydata był zmyślony i wyssany z doopy. Z gościa zrobili wielkiego inżyniera a on był elektrykiem lvl junior.
      • majenkirr Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 22:47
        A ja bym właśnie wolała pooglądać takie zwykłe.
        • szarmszejk123 Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 07:57
          Bo ty już masz wypasiona chałupę:p
          • majenkirr Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 13:43
            Wiesz ile rzeczy mam z Ikei?? big_grin Na szczęście tu jej za bardzo nie znają, więc myślą, ze jest bogato i oryginalnie tongue_out.
            • trampki-w-kwiatki Re: Przeciętny młody dorosły 09.09.23, 18:25
              Słusznie. Mój ulubiony hasztag wnętrzarski to #ikeahack, ludzie robią piękne rzeczy z ikeowskich klasyków.
    • cegehana Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 10:18
      Sztuka pełni funkcję m. in. kompensacyjną ludzie wolą oglądać to czego nie mają i mieć nie mogą: szybkie samochody Jamesa Bonda, supermoc Supermana, idealną miłość w komedii romantycznej, dziki seks w filmie pornograficznym. Żeby poczuć i doświadczyć przeciętnego życia nie trzeba sięgać po książkę czy film i nikt tego nie robi.
      • ponis1990 Re: Przeciętny młody dorosły 09.09.23, 13:15
        Z filmami się zgodzę ale książki to ja akurat lubię albo reportaże albo obyczajowe, im bardziej przyziemne, tym lepiej, takie tam ,,o, ja tez tak mam!"
    • kropkacom Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 10:23
      Bo są grupą aspirującą?
    • aagnes Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 14:37
      Dla mnie zdumiewające jest to jak w dzisiejszych czasach, kiedy mozna za niewielkie pieniadze, nie to ze zaraz na smietniku, ale roznymi innymi kanałami urzadzic ekstra mieszkanie, czasy jedynego dostepnego kompletu wypoczynkowego i tapczanopółki już minely. a mieszkania mlodych ludzi sa tragiczne, wszyscy maja to samo, brzydkie, bez ładu i składu i naprawde nie chodzi o pieniadze czy ich brak. czy powodem jest to, ze w szkole nie ma zajęć plastycznych? nie mamy smaku, wyczucia? ze na przyklad rzuciliśmy sie na tzw styl skandynawski usilujac wtloczyc go do 40 m kwadratowych i kupujac kilka mebli w ikei? czy inna - panujaca niedawno moda na meble "wenge". wszyscy mają to samo. a mamy takie mozliwosci, wybór, skąd sie to bierze?
      • simply_z Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 14:42
        Brak dbalosci o przestrzen publiczna, w szkolach lekcje plastyki sa prowadzone przez nauczycieli z lapanki, o sztuce i architekturze, jakichs zasadach praktycznie sie nie wspomina. Szczytem wyrafinowania sa wybetonowane ryneczki,kosz na smieci przy laweczce i rachityczne drzewko w donicy. Co sie dziwic.
      • 1matka-polka Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 14:43
        Masz racje, mieszkanie mozna swietnie urzadzic niskim kosztem. Ale trzeba chcieć i umiec. A umie i chce najwyrazniej niewielki procent, skoro wiekszosc ma beznadziejnie urzadzone😌
      • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 14:46
        A jaki styl jest stosowny na 49 metrach?
        • 1matka-polka Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 14:48
          ggrr.ruu napisała:

> A jaki styl jest stosowny na 49 metrach?

Minimalizm
          • simply_z Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 14:50
            haham fakt, metraz porazajacy ale niestety takie mieszkania sie sprzedaje.
          • elenelda Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 16:10
            1matka-polka napisała:

> ggrr.ruu napisała:
            >
            > > A jaki styl jest stosowny na 49 metrach?
            >
            >
            > Minimalizm

Trudno o minimalizm na 49 metrach z dwójką dzieci.
            • 1matka-polka Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 16:20
              elenelda napisała:

> 1matka-polka napisała:
              >
              > > ggrr.ruu napisała:
              > >
              > > > A jaki styl jest stosowny na 49 metrach?
              > >
              > >
              > > Minimalizm
              >
              >
              > Trudno o minimalizm na 49 metrach z dwójką dzieci.

Dlaczego? Trzeba malowac sciany na rózowo, kupowac łozka samochody i meble z rożową sztukaterią, do tego miec milion niepotrzebmych zabawek i otwarte regały?
              • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 16:28
                Już ustaliliśmy,że trzeba załadować pod sufit zamkniętymi meblami 🙄 Gdyż albowiem półki są mało gustowne. Jak oceniasz, które zabawki są potrzebne u obcego dziecka. A co jest nie tak z różową ścianą? Jest jakiś katalog dopuszczalnych kolorów?
                • 1matka-polka Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 16:34
                  ggrr.ruu napisała:

> Już ustaliliśmy,że trzeba załadować pod sufit zamkniętymi meblami 🙄 Gdyż albow
                  > iem półki są mało gustowne. Jak oceniasz, które zabawki są potrzebne u obcego d
                  > ziecka. A co jest nie tak z różową ścianą? Jest jakiś katalog dopuszczalnych ko
                  > lorów?

Przeciez to ona sie pyta, jak zachowac minimalizm przy dzieciach.
                  • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 16:41
                    Schowanie gratów do szafy nie jest minimalizmem
                    • 1matka-polka Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 16:50
                      ggrr.ruu napisała:

> Schowanie gratów do szafy nie jest minimalizmem

Moze mamy rozne definicje minimalizmu, a moze masz z tym jakis problem, bo sie tak uczepilas. Moze sama spisz w lozku samochodzie i masz tapetę z komputerowym wzotem w jednorożce.
                      • 1matka-polka Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 16:53
                        Komputerowy wzór:

https://a.allegroimg.com/s1024/0c0f04/5f57ca4b4671bbf91f2cc8683829
                        • 1matka-polka Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 16:56
                          O jakie piekne:

https://www.dimex.sk/files/images/sklady/fototapety_do_kuchyne_ki_180_001_fruits_add_dimex-1.jpg

Takie same cuda sa do pokojow dzieciecych, tylko akurat nie moge trafic. Ktos to kupuje🤷‍♀️
                      • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 19:49
                        Nie, ja śpię w takim
                        • borsuczyca.klusek Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 20:16
                          Gruu 👍😁
                    • niennte Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 11:53
                      A jednak jest.
                      Oczywiście jeszcze należy rozsądnie dokonywać zakupów.
              • berdebul Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 16:31
                Jak dziecko chce łóżko-samochód, to dlaczego ma nie mieć? Pokój dziecka to jego królestwo, choćby i najbardziej obciachowe.
                • 1matka-polka Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 16:38
                  berdebul napisała:

> Jak dziecko chce łóżko-samochód, to dlaczego ma nie mieć? Pokój dziecka to jego
                  > królestwo, choćby i najbardziej obciachowe.

Zeby zachować minimalizm?
                  A poza tym, to kiedy i od kogo ma sie to dziecko nauczyć minimalizmu, jak ma wszedzie dookoła rokokoko?
                  • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 16:42
                    Racja, pewnie do końca życia będzie spało w łóżku typu samochód
                  • berdebul Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 16:54
                    Mam drzwi w domu. Polecam każdemu. Jak się nie podoba roz/brokat/łóżko samochód to wystarczy je zamknąć.

Minimalizm to nie jest jedyna słuszna opcja urządzania domu. Dziecko mogąc zmieniać swoją przestrzeń, wybierać meble itd uczy się sztuki urządzania wnętrz. Imho jest taki problem z paskudnymi mieszkaniami bo obecne pokolenie dorosłych to ludzie wychowani we wspólnym pokoju z rodzeństwem/jeszcze gorszych układach, gdzie mieli zerowy wpływ na to jak wyglada ich pokój.
                    • pursuedbyabear Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 17:07
                      Ano, a inna sprawa jest taka, że szlachetny minimalizm jest bardzo trudny do utrzymania w realu. No chyba że ktoś w swoim mieszkaniu tylko śpi. A ja nawet lubię takie zagracone (nie mówię o jakimś hoardingu), bo przynajmniej coś o właścicielu mówią.
                      • berdebul Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 17:26
                        Minimalizm jest spoko, jak się ma duuuuze przestrzenie. Albo jest się singlem realizującym hobby na zewnątrz. Mam osobny pokój na crafty, wiec nie walają się na widoku, ale lecze traumę po wychowaniu w klicie. tongue_out
                        • pursuedbyabear Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 17:31
                          Otóż to. Mój eks co prawda realizował hobby na zewnątrz, ale miał całe mieszkanie zawalone nartami i rowerami, bo przestrzeni miał tyle, ile miał. I potem jeszcze sobie wymyślił worek bokserski 😆 Minimalizm na małym metrażu to jest coś, co ładnie wygląda na Insta i zdjęciach pośredników, ale w życiu cienszko. Zresztą ba, wystarczy parę większych roślin i już minimalizm idzie się bujać 😉
                      • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 20:49
                        To zabawne, że miłośniczki idealnych wnętrz nie rozumieją, że to co jest w magazynach, na Instagramie czy w tv to są inscenizacje, które nijak mają się do realnych potrzeb żyjących ludzi. A już naładowanie białej zabudowy pod sufit jako szczyt wyrafinowania wnętrzarskiego to kompletny odlot.
                        • niennte Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 11:58
                          ggrr.ruu napisała:

A już naładowanie białej zabudowy pod sufit jako szczyt wyrafinowania wnętrzarskiego to kompletny odlot.

Nie chodzi o wyrafinowanie, lecz konieczność dostosowania do warunków, jakie się posiada. Można powiedzieć dziecku, że łóżko - samochód zmieści się, ale będzie to kosztem rezygnacji z innych gadżetów wielkogabarytowych.
                          • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 12:05
                            Ale zabudowę pod sufit poleca osoba chwaląca się znakomitym gustem w urządzaniu wnętrz i narzekająca na brak polotu. Więc dziwi mnie że poleca białą zabudowę. To przejaw tego znakomitego gustu o wyczucia? I zapewniam Cię, że jak pokój dziecka jest mały to nikt nie upchnie tam obok łóżka samochodu jeszcze kilku innych wielkich przedmiotów bo nie wejdą. Ale tutaj forumka narzeka na sam fakt kupienia takiego łóżka
                            • 1matka-polka Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 12:31
                              ggrr.ruu napisała:

> Ale zabudowę pod sufit poleca osoba chwaląca się znakomitym gustem w urządzaniu
                              > wnętrz i narzekająca na brak polotu.

Zabudowa jest praktyczna i moze być neutralna:

https://aboutdecor.pl/storage/inspirations/inspiration/13336/photo/projekt-wnetrza-szczecin-15-scaled-s01nf-.jpg

wydziwiona:

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTL4cSA01TFgrL_MEPp5p0rpTvEyQFASQdZmA&usqp=CAU

🤷‍♀️
                              • 1matka-polka Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 12:34
                                I jeszcze starego typu, wielka, brązowa meblościanka, na pół salonu. Nie ma zdjecia, bo wykryto mi spam
                              • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 13:14
                                Oba te wnętrza są nudne i zaledwie dość poprawne, o żadnym nie powiedziałabym,że jest piękne i świadczy o dobrym guście. Taka sztampa z katalogu
                                • 1matka-polka Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 13:58
                                  Ja akurat pisalam o minimalizmie nie o pięknie. I owszem, wolę tę nudną sztampe białą od sztampy sraczkowatych ścian, dywanow w esyfloresy w koloru żyg-żyg-elektroblue, i mebli wenge, oraz innych, kiedyś modnych oklein.
                                • 1matka-polka Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 14:01
                                  ggrr.ruu napisała:

> Oba te wnętrza są nudne i zaledwie dość poprawne,

Czyli nawet nie zrozumialas, ze ta druga zabudowa jest eufemistycznie okreslajac - wydziwiona. Bo jest nierowna i ma bezsensowne wnęki.
                                  • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 14:10
                                    Ta pierwsza jest tak oklepana i nudna że też słabo. Mam taką samą i nie widzę powodu do zachwytów smile
                                    • 1matka-polka Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 14:13
                                      ggrr.ruu napisała:

> Ta pierwsza jest tak oklepana i nudna że też słabo. Mam taką samą i nie widzę p
                                      > owodu do zachwytów smile

I bardzo dobrze, szafa ma byc nudna, to nie ozdoba. I widze, ze ta z druga ci sie bardziej podoba🤭
                                      • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 14:16
                                        Nie, podobają mi się zupełnie inne rzeczy nie do zrobienia w moim mieszkaniu. Jestem fanką braku szaf i osobnej garderoby.
                                        • 1matka-polka Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 14:33
                                          ggrr.ruu napisała:

> Nie, podobają mi się zupełnie inne rzeczy nie do zrobienia w moim mieszkaniu. J
                                          > estem fanką braku szaf i osobnej garderoby.

Czyli dlatego sie tak zzymasz na te szafy, ktore sa erzacem osobnej garderoby. Bo ty bys chciala garderobe a nie zamienniki😔
                                          • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 14:37
                                            Tak smile To jest jakoś kompromis, natomiast nie jest to piękne wnętrze, nie będę się oszukiwać
                                            • 1matka-polka Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 14:38
                                              A wklej jakieś piękne twoim zdaniem🐻
                                              • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 22:10
                                                Jeśli chodzi o sypialnie to na przykład takie aranżacje - co nie znaczy, że zrobiłabym 1:1 bez zmian, ale to są wnętrza "jakieś"
                                                • ichi51e Re: Przeciętny młody dorosły 09.09.23, 08:14
                                                  Dla mnie to jest wnętrze które yglada może i ładnie (ten butelkowy!) ale jest cholernie niepraktyczne - w życiu nie chciałabym spać za szklana ściana jak chomik do tego jak to myc? Na drugim kwiaty chyba sztuczne za mało światła jak na taka duża roślinę jak ta z lewej, na trzecim schody w sypialni? Również podziękuje. No ładne ale nieżyciowe są te projekty.
                                                  • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 09.09.23, 10:28
                                                    Dlatego nie napisałam że 1:1 bym kopiowała, to nie problem zmienić gatunki czy rozmieszczenie roślin w zależności od tego, z której strony masz okno w sypialni i ile światła, chodziło mi o klimat. A przeszklenia bardzo lubię. Oczywiście zakładam, że jakby mnie było stać na taki dom to i na osobę, która to umyje też smile
                                                  • alicia033 Re: Przeciętny młody dorosły 11.09.23, 13:52
                                                    ichi51e napisała:

> Na drugim kwiaty chyba sztuczne za mało światła jak na taka duża roślinę jak ta z lewej,

okna/drzwi od podłogi do sufiru to "za mało światła"?
                                                    o_o
                                                • 1matka-polka Re: Przeciętny młody dorosły 09.09.23, 13:39
                                                  1. Nie lubie przeszkleń, oprocz okien, ani szklanych mebli. 2. Podoba mi sie ta ciemna sypialnia, aczkolwiek te kwiatki po ciemku, to bez sensu. 3. Takie byle co, nie lubie rustykalnych wnetrz.
                                                  • 1matka-polka Re: Przeciętny młody dorosły 09.09.23, 13:41
                                                    1matka-polka napisała:

> 2. Podoba mi sie ta
                                                    > ciemna sypialnia, aczkolwiek te kwiatki po ciemku, to bez sensu.

Za tą zieloną scianą mogłabyś mieć schowaną szafę. 😌
                                                  • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 09.09.23, 20:33
                                                    Ta trzecia aranżacja nie ma nic wspólnego z wnętrzem rustykalnym
                                                  • 1matka-polka Re: Przeciętny młody dorosły 09.09.23, 22:22
                                                    ggrr.ruu napisała:

> Ta trzecia aranżacja nie ma nic wspólnego z wnętrzem rustykalnym

To dlaczego posiada wiekszosc cech tego stylu?
                                                  • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 09.09.23, 22:36
                                                    Tę metalowe regały, łóżko na palecie tak trochę średnio pasują do stylu rustykalnego.
                                      • 1matka-polka Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 14:20
                                        Idealna zabudowa, to dla mnie, wydzielenie pomieszczenia drzwiami od szafy. Jak ktos niezorientowany, to mysli, ze to sciana:

https://www.komodo-meble.pl/images/galerie/duza-szafa-do-sypialni-z-toaletka/l/4.jpg

https://czasnawnetrze.pl/i/images/6/0/3/dz03NTA=_src_110603-Ukryta-kuchnia_zdjcie-leadowe.jpg
                                        • ichi51e Re: Przeciętny młody dorosły 09.09.23, 08:21
                                          No dokładnie - nie musi być garderoba ale powinno być na szafę miejsce zrobione
                                      • ichi51e Re: Przeciętny młody dorosły 09.09.23, 08:15
                                        O przepraszam są piękne szafy
                                        • ichi51e Re: Przeciętny młody dorosły 09.09.23, 08:20
                                          Problem z szafa polega na tym ze oba musi się komponować z wnętrzem - najlepiej jakby była we wnęce - najpiękniejsza szafa postawiona na sciane salonu będzie wyglądać dziwnie. Od lat mnie zaskakuje ze mieszkania w pl sa budowane bez miejsca na szafy a sypialnia często przewiduje wyłącznie miejsce na lozko (i biurko)
                                          • thank_you Re: Przeciętny młody dorosły 09.09.23, 14:39
                                            Mojej przyjaciółce mieszkającej na 58 m w starym budiwnuctwie, z trójka dzieci doradzilam dokładnie taka szafe z 1. zdj wklejonego przez matkę polke. Ma kilka mb szafy od podłogi do sufitu i w koncu zero syfu. Nikt postronny nie wie, ze to szafa, jesli nie zna układu mieszkania. tongue_out
                                        • 1matka-polka Re: Przeciętny młody dorosły 09.09.23, 13:42
                                          ichi51e napisała:

> O przepraszam są piękne szafy
                                          >

Gdańskie.
                                          • chatgris01 Re: Przeciętny młody dorosły 09.09.23, 14:13
                                            Bressańskie jeszcze piękniejsze!

https://www.anticstore.com/DocBD/commerce/antiquaire/antiquites-christophe-rochet-179/objet/56196/AnticStore-Large-Ref-56196_14.jpg
                                            • 1matka-polka Re: Przeciętny młody dorosły 09.09.23, 14:16
                                              Idealna do sypialni w bloku

https://a.allegroimg.com/s128/11fd35/78271cf948929ed5a673721324f9/Niesamowita-Monumentalna-neorenesansowa-szafa
                                              • chatgris01 Re: Przeciętny młody dorosły 09.09.23, 15:43
                                                Bressańskie też idealne cool (są wysokie na 3 metry)
                                            • ichi51e Re: Przeciętny młody dorosły 10.09.23, 08:17
                                              Problem ze starymi szafami jest taki ze one średnio przystają do dzisiejszych ubrań. Jako ozdoba cudo ale użytkowo średnio.
                                              • thank_you Re: Przeciętny młody dorosły 10.09.23, 08:20
                                                A kto powiedział, ze należy w nich trzymać ubrania? tongue_out
                                                • chatgris01 Re: Przeciętny młody dorosły 10.09.23, 09:25
                                                  Ja w mojej bressańskiej trzymałam pościel tongue_out Zgodnie zresztą z przeznaczeniem, bo to były szafy na wyprawę ślubną.
                                                  Ale zachowałam po przeprowadzce małą starą szafę (niedawno wrzucałam fotę) i ona jak najbardziej nadaje się na ubrania.
                                                  • thank_you Re: Przeciętny młody dorosły 10.09.23, 10:14
                                                    Ja w bieliźniarce trzymam książki, a w innej - zastawę stołowa i rozne szkła. smile
                                                  • trampki-w-kwiatki Re: Przeciętny młody dorosły 10.09.23, 12:28
                                                    U mnie też porcelana i alkohol w bieliźniarce 😜
                              • runny.babbit Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 13:19
                                Może, zwłaszcza w tak dużych pokojach jak na zdjęciu. Tymczasem przeciętne polskie klity:
                                • bergamotka77 Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 13:20
                                  Tym bardziej powinny mieć mało mebli klity, bo zabierają przestrzeń.
                                  • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 13:30
                                    Znakomity pomysł... A na rzeczy wynająć drugie mieszkanie? Ja mam taką małą i wąska sypialnie, 8 mkw z dużą szafą i łóżkiem, a jeszcze komoda tam stanie. Masz może pomysł, gdzie mam trzymać ubrania, jak zrezygnuje z mebli zabierających przestrzeń?
                                    • bergamotka77 [...] 08.09.23, 13:31
                                      • azalee Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 13:42
                                        bergamotka77 napisała:

> Może się już nie rozmnażaj? Będzie prościej.

Mozesz przyblizyc w jaki sposob decyzja o braku kolejnych dzieci uprosci ogarniecie rzeczy dzieci juz urodzonych?
                                        • bergamotka77 Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 13:44
                                          Więcej przestrzeni?
                                          • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 13:44
                                            Od nierodzenia przybywa przestrzeni?
                                            • bergamotka77 Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 13:47
                                              ggrr.ruu napisała:

> Od nierodzenia przybywa przestrzeni?

Przynajmniej nie ubywa.
                                            • niennte Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 14:11
                                              ggrr.ruu napisała:

> Od nierodzenia przybywa przestrzeni?
                                              Od rodzenia ubywa.
                                              • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 14:13
                                                W sumie jakbym urodziła czwarte i weszła w pit zero to może bym kupiła większe mieszkanie big_grin
                                                • bergamotka77 Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 14:20
                                                  ggrr.ruu napisała:

> W sumie jakbym urodziła czwarte i weszła w pit zero to może bym kupiła większe
                                                  > mieszkanie big_grin

I cała wazektomia jak krew w piach. Jeszcze na emeryturę byś się załapała.
                                                  • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 14:23
                                                    A czy ja muszę mieć wszystkie dzieci z jednym 🙄
                                              • azalee Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 14:14
                                                niennte napisała:

> Od rodzenia ubywa.

Ale pytanie brzmialo jak zwiekszyc przestrzen a nie jak zapobiec jej zmniejszaniu 🙄
                                                • bergamotka77 Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 14:16
                                                  azalee napisał(a):

> niennte napisała:
                                                  >
                                                  > > Od rodzenia ubywa.
                                                  >
                                                  > Ale pytanie brzmialo jak zwiekszyc przestrzen a nie jak zapobiec jej zmniejszan
                                                  > iu 🙄

Pomyśleć, jaką ma się przestrzeń i ile dzieci się zmieści?
                                                  • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 14:22
                                                    Dzieci się mieszczą, nie mieszczą mi się ubrania
                                                  • bergamotka77 Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 15:09
                                                    ggrr.ruu napisała:

> Dzieci się mieszczą, nie mieszczą mi się ubrania

Przejrzyj ciuchy, na pewno coś jest stare, niemodne, nielubiane, niewygodne, niepasujące do dupki. Problem solved.
                                                  • azalee Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 14:23
                                                    bergamotka77 napisała:

> Pomyśleć, jaką ma się przestrzeń i ile dzieci się zmieści?

Tak, pisalas to juz.
                                                    I odpowiedz jest nadal ta sama : to nie zwiekszy dostepnej przestrzeni, a tak brzmialo pytanie.
                                                    Jak na osobe zarabiajaca piorem zadziwiajaco czesto odpowiadasz nie na temat.
                                                  • bergamotka77 Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 15:06
                                                    azalee napisał(a):

> bergamotka77 napisała:
                                                    >
                                                    > > Pomyśleć, jaką ma się przestrzeń i ile dzieci się zmieści?
                                                    >
                                                    > Tak, pisalas to juz.
                                                    > I odpowiedz jest nadal ta sama : to nie zwiekszy dostepnej przestrzeni, a tak b
                                                    > rzmialo pytanie.
                                                    > Jak na osobe zarabiajaca piorem zadziwiajaco czesto odpowiadasz nie na temat.

Na temat. Ale co mam ci napisać, że gruu ma się dzieci pozbyć? Teraz już po ptokach, myśli się o tym przed. Jak w tym powiedzeniu "Jak nie uważałeś, co robisz, to rób, co uważasz".
                                                  • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 15:25
                                                    Mam pomysł na fajny reportaż wcieleniowy - urządzanie małego wnętrza dla dużej rodziny smile
                                                  • bergamotka77 Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 15:27
                                                    ggrr.ruu napisała:

> Mam pomysł na fajny reportaż wcieleniowy - urządzanie małego wnętrza dla dużej
                                                    > rodziny smile

podsunę pomysł znajomej, która działa we wnętrzach smile
                                                  • runny.babbit Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 15:32
                                                    To byłby fajny pomysł. Bo jak czytam porady typu " nie przysuwaj mebli całkowicie do ściany, dla optycznego powiększenia wnętrza" to mogę tylko oczami wywrócić...
                                                  • m_incubo Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 18:32
                                                    Coś ty, porady z mojej sygnaturki są o niebo lepsze big_grin
                                      • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 13:44
                                        Zakończyłam rozmnażanie. A teraz poproszę o radę, gdzie mam trzymać ubrania. Na pewno coś ciekawego podpowiesz, w końcu Twoja sukienka to gdzieś tak że dwa razy więcej zajmuje niż moja, musisz mieć jakieś patenty na przechowywanie
                                        • bergamotka77 Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 13:46
                                          Dzięki Bogu smile Ja mam odzdielna garderobę, nie doradzę, poza tym moje zajmują tyle co twoje, chyba, że chodzisz pół nago, jak w tych fotkach w wątkach niby o fitness, ale tak naprawdę by dupkę pokazać big_grin
                                          • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 13:56
                                            Właśnie o to chodzi ile materiału trzeba żeby dupkę okryć big_grin

Czyli nie masz pojęcia o urządzaniu małych wnętrz
                                            • bergamotka77 Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 14:01
                                              ggrr.ruu napisała:

> Właśnie o to chodzi ile materiału trzeba żeby dupkę okryć big_grin
                                              >
                                              > Czyli nie masz pojęcia o urządzaniu małych wnętrz

Nie mam, nigdy w takim nie mieszkałam.
                                              • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 14:03
                                                To Twoje światłe rady mogę sobie o kant mojej umięśnionej wypietej 🍑 potłuc 🙄
                                                • bergamotka77 [...] 08.09.23, 14:05
                                                  • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 14:08
                                                    Sugerujesz że mam tak super tyłek, że wazektomia się cofa na sam widok? 😄😄😄 Doceniam 😘
                                                  • bergamotka77 Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 14:10
                                                    Dobrze, że się zdecydował, bo chyba bez wazektomii byłoby kolejne smile
                                                  • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 14:12
                                                    Tak, zdarza nam się seks jeśli o to Ci chodzi... Ale nie chcemy więcej dzieci więc o to zadbał - nie jest mięczakiem, który z powodu lęków kastracyjnych zrzuca odpowiedzialność za antykoncepcję na kobietę
                                                  • bergamotka77 Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 14:22
                                                    ggrr.ruu napisała:

> Tak, zdarza nam się seks jeśli o to Ci chodzi... Ale nie chcemy więcej dzieci w
                                                    > ięc o to zadbał - nie jest mięczakiem, który z powodu lęków kastracyjnych zrzuc
                                                    > a odpowiedzialność za antykoncepcję na kobietę

Seks można uprawiać bez rodzenia dzieci i bez wazektomii, serio. Są tzw. środki antykoncepcyjne.
                                                  • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 14:24
                                                    A po co ja mam obciążać organizm jak mężczyzna może o to zadbać?
                                                  • bergamotka77 Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 14:25
                                                    ggrr.ruu napisała:

> A po co ja mam obciążać organizm jak mężczyzna może o to zadbać?

Są też gumki. Wiecznie tak płodna nie będziesz, już chyba masz pod 40-tkę?
                                                  • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 14:34
                                                    40 równo. Po co zawracać sobie głowę gumkami jeśli można inaczej? To takie dziwne, że po 5 dzieci mężczyzna robi zabieg?
                                                  • bergamotka77 Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 15:03
                                                    ggrr.ruu napisała:

> 40 równo. Po co zawracać sobie głowę gumkami jeśli można inaczej? To takie dziw
                                                    > ne, że po 5 dzieci mężczyzna robi zabieg?

Nie dziwne. I tak długo zwlekał
                                                  • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 15:17
                                                    Niespecjalnie zwlekał, to znaczy mógł robić zabieg jak byłam w ostatniej ciąży ale aż tak mu się nie śpieszyło
                                                  • m_incubo Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 18:30
                                                    A ty jak zwykle elegancko się odpalasz w tematach dotyczących liczby cudzych dzieci big_grin
                                                  • leosia-wspaniala Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 17:58
                                                    >Są tzw. środki antykoncepcyjne.

Przecież to grzech podobno. Czy coś się zmieniło? Wiem, że Grru to ateistka, ale ty chyba nie powinnaś jej tak czy inaczej do grzechu namawiać, bo to też grzech.
                                                  • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 21:22
                                                    Dokładnie, katoliczka powinna chyba doceniać otwartość na dzieci a nie namawiać do antykoncepcji.
                                          • suki-z-godzin Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 14:03
                                            No nie berzi, ubrania w rozmiarze 48 zajmuja generalnie wiecej miejsca, niz ubrania w rozmiarze 38. Spytaj meza, on inzynier to Ci moze nawet wyliczyc.
                                            • kot_filemon88 Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 18:54
                                              Znowu zaczyna się lincz na jednej osobie. Żmije, nie kobiety.
                                              • suki-z-godzin Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 19:01
                                                To nie ludzie, to wilki.
                                                • suki-z-godzin Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 22:10
                                                  suki-z-godzin napisała:

> To nie ludzie, to wilki.
                                                  >
                                                  To nie wilki, to suki!
                                        • trampki-w-kwiatki Re: Przeciętny młody dorosły 09.09.23, 18:39
                                          ggrr.ruu napisała:

> Zakończyłam rozmnażanie. A teraz poproszę o radę, gdzie mam trzymać ubrania. Na
                                          > pewno coś ciekawego podpowiesz, w końcu Twoja sukienka to gdzieś tak że dwa ra
                                          > zy więcej zajmuje niż moja, musisz mieć jakieś patenty na przechowywanie

Ja trzymam w ogromnej skrzyni łóżka 😜
                                          Mam też szafy, ale w szafach się już nie mieścimy a łóżko kupiłam z wieeelkim pojemnikiem, do którego latem trafiają zimowe rzeczy a zimą letnie!
                                          W nowym mieszkaniu też wstawię łóżka z dużymi pojemnikami.
                                          • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 09.09.23, 20:36
                                            W skrzyni łóżka mam śpiwory, odzież zimową dla dzieci na kilka rozmiarów i odłożone ubranka dla dzieci w rozmiarach na przyszłość.Bez tego to by w ogóle się nie dało.
                                            • trampki-w-kwiatki Re: Przeciętny młody dorosły 09.09.23, 22:47
                                              To jeszcze zostają palacze. Widziałam ostatnio genialnie zrobione pawlacze!
                                              Nie znam magicznych sztuczek, my też się już nie mieścimy a dziecko mamy ledwie jedno sad

• ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 09.09.23, 22:52
                                                Pawlacze że też mam tylko ohydne i mało funkcjonalne, cały przedpokój jest do rozwalenia i robienia na nowo, ale to muszę być na sto procent pewna że nie będę mieszkania zmieniać
                                • 1matka-polka Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 13:59
                                  runny.babbit napisał(a):

> Może, zwłaszcza w tak dużych pokojach jak na zdjęciu. Tymczasem przeciętne pols
                                  > kie klity:

W tej klicie, na oko 2,7 szerokosci, zrobiłabym zabudowę na krotszej scianie z drzwiami...
                                  • ichi51e Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 14:02
                                    Tak naprawdę to najlepiej byłoby wyjąc sciane i zrobić w niej szafę a potem zamknąć od drugiego pokoju płyta k-g. Mam bardzo podobnie debilny układ wszystkie opcje rozważałam…
                                    • ichi51e Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 14:03
                                      Albo jeszcze lepiej szafę na pol ściany a od drugiego pokoju to samo tylko w drugiej połowie uncertain
                                      • 1matka-polka Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 14:04
                                        ichi51e napisała:

> Albo jeszcze lepiej szafę na pol ściany a od drugiego pokoju to samo tylko w dr
                                        > ugiej połowie uncertain
                                        >

Tak, o ile to nie jest sciana nosna, albo do sąsiada...
                                        • ichi51e Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 14:06
                                          U mnie akurat między pokojami big_grin ale oczywiście mądry człowiek po szkodzie - jak wywalali ściany nie pomyślałam żeby tam tez
                                  • 1matka-polka Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 14:03
                                    Albo i 2,5 m, zakładajac, ze okno ma 1,5 m...
                                  • runny.babbit Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 14:17
                                    Nie zrobiłabyś. Mieszkam w takiej podobnej klicie. Szerokość dwa metry. Po pierwsze, trzeba gdzieś wstawić łóżko i to już ogromny problem. Po drugie, nawet jak gdzieś wciśniesz taki zabudowany słupek, to dużo się do niego nie zmieści, za to przestrzeń jest jeszcze mniejsza. Śmiać mi się chce z tych wszystkich rad, bo dla osób mieszkających faktycznie małym mieszkaniu rada jest " wyprowadź się do większego"😁
                                    • 1matka-polka Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 14:25
                                      runny.babbit napisał(a):

> Nie zrobiłabyś. Mieszkam w takiej podobnej klicie. Szerokość dwa metry. Po pier
                                      > wsze, trzeba gdzieś wstawić łóżko i to już ogromny problem.

Akurat trafilas kula w plot, gdyz mam pokoje na wynajem, ktorych powierzchnia zaczyna sie od 8 m2 (2 m x 4 m) . Doskonale miesci sie w nich łózko 90x200, szafa 40x150x250, biurko i jeszcze regalik obok biurka.
                                      • runny.babbit Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 14:58
                                        1matka-polka napisała:

> runny.babbit napisał(a):
                                        >
                                        > > Nie zrobiłabyś. Mieszkam w takiej podobnej klicie. Szerokość dwa metry. P
                                        > o pier
                                        > > wsze, trzeba gdzieś wstawić łóżko i to już ogromny problem.
                                        >
                                        > Akurat trafilas kula w plot, gdyz mam pokoje na wynajem, ktorych powierzchnia z
                                        > aczyna sie od 8 m2 (2 m x 4 m) .
                                        Amatorka😏 mój jest 2x3. 8x2 też mam i w żaden sposób nie można określić tego pokoju jako niezagraconego. A z zabudową można by się nawet pokusić o określenie ciasny tramwaj...

Doskonale miesci sie w nich łózko 90x200, szaf
                                        > a 40x150x250, biurko i jeszcze regalik obok biurka.
                                        Wynajmującym to nie takie meble wejdą. W końcu nie oni będą musieli się z nimi gnieździc
                              • ichi51e Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 13:33
                                Takie szafy to się średnio nadają dla dziecka - chyba ze celem jes tukrycie bałaganu to tak. Jak dziecko ma sobie grę z takiej szafy wyjąc? Czy jest drabina w komplecie?
                                • 1matka-polka Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 13:53
                                  ichi51e napisała:

> Takie szafy to się średnio nadają dla dziecka - chyba ze celem jes tukrycie bał
                                  > aganu to tak. Jak dziecko ma sobie grę z takiej szafy wyjąc? Czy jest drabina w
                                  > komplecie?
                                  >

Na dole niech sobie trzyma. Do normalnej szafy, czy regału dziecko tez nie siega, a jednak w wiekszosci pokoi dzieciecych sa normalne szafy i regaly🙄
                                  • ichi51e Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 14:05
                                    Tyle ze szafa tego typu ma najmarniej 60cm głębokości - dziecko by mogło sobie w niej zamieszkać a zabawki na dole będzie się upychać w dwóch rzędach albo koszach. No faktycznie tylko na zakrycie pierdzielnika - jak znalazł…
                                    • 1matka-polka Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 14:09
                                      ichi51e napisała:

> Tyle ze szafa tego typu ma najmarniej 60cm głębokości -

Jak kazda inna, w kolorze wenge i z trzema ozdobnymi listewkami, w roznych kolorach.
                                      Chcesz teraz kwestionowac zwyczajową glebokosc szaf? Mozesz sobie przeciez zrobic kawałek o głebokosci 40 cm... Albo mała szafe dla dziecka w duzej szafie. 😌
                                      • ichi51e Re: Przeciętny młody dorosły 09.09.23, 23:17
                                        Dzięki bogu moje dziecko miało normalne dziecięce meble na dziecięce ubrania i na dziecięce rzeczy.
                                        • thank_you Re: Przeciętny młody dorosły 10.09.23, 00:39
                                          Moje tez miało i nigdy nie były to meble w kształcie aut ani ciuszki z bohaterami bajek, których nigdy nie oglądał. Zyje! Ma sie swietnie! 😅
                            • pade Re: Przeciętny młody dorosły 09.09.23, 17:48
                              Zabudowy są różne. Mogą być paździerzowe, ale też lustrzane, lamelowe, białe z połyskiem i frezami. Zapewniam, że zabudowa może wyglądać zajebiście🙂 i wcale nie zmniejsza przestrzeni. Ale to zależy od projektu.
                  • hanusinamama Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 22:00
                    Po to zeby obcej babie na forum e-matka sie podobało moje mieszkanie?
                    Chyba kpisz. Mieszkanie a teraz dom mam ubelowany...dla siebie. Kazda z córek ma swój pokój w swoim stylu.
              • taniax Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 16:33
                Akurat w Polsce ludzie nie mają wylane, większość się stara jak może na swoje możliwości, problem jest taki że mieszkanie z wielkiej płyty które powiedzmy nie jest odziedziczone po babci ale wzięte na kredyt przy przeciętych zarobkach nie będzie wyglądało jak te na insta pań które siedzą w apartamentach za milion bo mają dochód 20 tys tygodniowo za to że robią filmy i zdjęcia do sociali.
                Wiekszoścć zwykłych ludzi nie ma ani czasu jak celebrytki ani ich dochodów żeby mieć super ładny lajfstaj. W tym programie większość lasek ma chyba swoje mieszkania ale zasuwa na dwa etaty jedna chyba dorabia w sklepie poza etatem, przecież to są zupełnie inne realia mniejszych miast.
          • ichi51e Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 17:17
            No właśnie minimalizm to się sprawdza jak masz przestrzeń żeby wszystko pochować - szafy pralnie składziki…
            • kropkaa Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 17:39
              Garderobę, komórkę/ piwnicę.
              Tylko, że to rzadko kiedy idzie w parze z mieszkaniem 48 m kw.
              • ichi51e Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 13:38
                Otóż to - zawalenie małego pokoju szafa to nie jest minimalizm. Chyba ze chodzi o to ze jak masz małe mieszkanie to przysługuje ci składany futon, jedna łyżka jeden widelec nóż uniwersalny zakupy robisz codziennie ubrań masz 3 zmiany….
      • borsuczyca.klusek Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 14:49
        Mając do dyspozycji 40m2 musisz się przede wszystkim pomieścić całym z dobytkiem.
        I tutaj meble mają być po pierwsze pojemne i funkcjonalne po drugie przyzwoite cenowo a dopiero na trzecim miejscu estetyczne i gustowne.
        Poza tym gdy coś jest modne to jest tego wszędzie zatrzęsienie, więc ludzie w ostatecznym rozrachunku mają to samo. A jak sobie umyślisz coś dziwnego i niestandardowego to nie dość że się oszukasz jak głupia to jeszcze zapłacisz jak za mokre zboże.
        Na końcu jeszcze wspomnę o osobach, które muszą iść na kompromis z pozostałymi członkami rodziny w kwestii doboru wystroju chałupy 🙄
      • m_incubo Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 14:55
        A skąd to się bierze, że większość dzieci ma na imię Lena, Maja i Antoś?
      • pursuedbyabear Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 14:57
        Zdradzę ci sekret. Otóż 40 metrów to jest bardzo często jedyny metraż, na jaki ludzi stać.
        Wybór ma ten, kto ma pieniądze, to dość proste. Mnie też się podobają kanapy za 10 koła, ale sobie takiej nie kupię.
        Inna sprawa, że w małym mieszkaniu często trudno nawet sensownie meble ustawić, a co dopiero dbać o dizajn pod Instagrama.
        • waleria_bb Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 15:48
          To raz. Dwa- ludzie często mają zwierzęta i odpada wiele kolorów i materiałów, a kupuje się rzeczy funkcjonalne i takie, które nie będą straszyć sierścią po paru godzinach. Jest też psychologiczna bariera przed zakupem np. pięknej i drogiej kanapy, bo jedna głupawka kota i może zostawić ślad pazurów.
          • auksencja15 Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 16:00
            albo jeden rzyg psa 😣
            • borsuczyca.klusek Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 16:05
              Albo sik dziecka szwagierki 😀
              • auksencja15 Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 18:15
                Wygrałas big_grin
      • kafana Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 21:39
        Jeśli ci ludzie wynajmują mieszkania to nie będą ich urządzać. To nie hameryka ze se wynajmujesz puste lokum na x lat i wjeżdżasz z własnymi meblami, które przywozi wielka ciężarówka.
        A ze mieszkania pod najem są brzydkie często i gesto to jest jak jest.
        • homohominilupus Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 10:38
          kafana napisała:

>
          > A ze mieszkania pod najem są brzydkie często i gesto to jest jak jest.

Co to znaczy: czesto i gęsto?
          • ichi51e Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 13:40
            To takie dziwaczne powiedzenie ja tez nie lubię (razem z milionem monet 😑) sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/czesto-gesto;8818.html#:~:text=Myślę%2C%20że%20w%20zwrocie%20„często,zwroty%20szeregowe%20języka%20polskiego%2C%20np.
            • homohominilupus Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 21:37
              Milion monet nie powoduje u mnie zgrzytu zębów.
    • samanta1010 Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 14:44
      zależy kogo obserwujesz na instagramie. nie lubie uproszczeń.
      • niennte Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 12:01
        Ja obserwuję głównie konta wnętrzarskie i widzę sporo małych mieszkań, czasem zagraconych, ale urządzonych z pomysłem i bardzo indywidualnych.
    • geez_louise Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 14:46
      Eeee, oglądam czasem wersję Australijską, tam większość uczestników, nawet jak mają niezłą pracę, mieszka w standardzie „najtańsza ikea w altance”. Wynajęte umeblowane mieszkania są ciut lepsze, ale w swoich domach miewają tanie meble ogrodowe jako normalne wyposażenie.

U nas przynajmniej nie występują same ofiary tanich zabiegów, australijska wersja czasem wyglada jak casting do „botched”.
    • m_incubo Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 14:52
      Może to moda na brzydotę big_grin
    • ichi51e Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 15:14
      No ale te programy tak średnio pokazują rzeczywistosc. Dwa dni temu był artykuł prawdziwe zony cos tam cos tam i tam jakaś Polska bogaczka jęczała ze na pierścionek za 60k by nawet nie spojrzała. To tez nie jest normalne u bogatych.0
      • geez_louise Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 15:18
        Na pewno ta co najwiecej opowiada o swoim domu, nigdy w czymś podobnym nie mieszkała, tylko ma chałupę (okropną, ale ostentacyjną) wynajęta przez produkcję. Na Pudlu było o tym już dawno.

Jakby tam były prawdziwe nowobogackie to bym nawet oglądała.
        • geez_louise Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 15:20
          Aj, nie ten wątek, to miało być do żon holiłódź.
      • taniax Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 17:32
        Kolejna prawda jest taka że przeciętny człowiek nie zaprasza babci i szwagra do restauracji żeby im obwieścić cokolwiek czy zaprosić na ślub, musiałaby wjechać reżyseria.
        • taniax Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 17:38
          Inna sprawa jest taka że oczywiście istnieją ludzie którzy mają idealny lajfstajl, wnętrza itd i dziś w internecie moęe oglądać to każdy, tak jak te panie z show Polsatu. Sama mam jedną z tych żon od lat w obserwowanych na insta bo czasami sprzedaje swoje używane ubrania np fendi w cenach od 6 tys w góre, ale jednak robić z niej tło porównawcze do reszty zwykłych ludzi w tym kraju to jest odklejenie.
    • runny.babbit Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 15:20
      Ja bym chciała zobaczyć jakieś przykłady jak można urządzić 45 metrów kwadratowych dla rodziny, żeby nie było zagracone, gustownie i stylowo oraz niedrogo i oryginalnie.
      • zwyczajnamatka Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 15:25
        Żeby nie było zagracone wystarczy nie robić otwartych półek. Maksymalnie wykorzystać każde miejsce do przechowywania (meble do sufitu). Mieszkałam na 46 metrach więc uważam, że się da.
        • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 15:35
          Mnie się takie zamykane pod sufit nie podobają, bo przytłaczają wnętrze. Ale nie uważam, że jak ktoś preferuje to ma zły fiat bo moja wizja wnętrza jest jedynie słuszna
          • runny.babbit Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 16:04
            Dokładnie. Może nie jest zagraciney, za to pokoje wydają się jeszcze mniejsze i ciaśniejsze
          • panna.nasturcja Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 18:05
            Wystarczy żeby były białe i niczego nie dominują
            • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 19:51
              Taka zabudowa zawsze pomniejsza pomieszczenie.
              • niennte Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 12:20
                ggrr.ruu napisała:

> Taka zabudowa zawsze pomniejsza pomieszczenie.
                Z pewnością mniej niż kilka szaf, szafeczek i komodek na tym samym metrażu.
            • hanusinamama Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 22:02
              NO jednak zawsze zmniejszaja powierzchnię...
        • hanusinamama Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 22:02
          Kochana. Mam ci ja garderobę. Jest duża..ale długa i wąska. I ma same otwarte półki i relingi na wieszaki. Inaczej zrobiłąbym z tego zabudowany tramwaj. Delikatnie mówiąc wiesz...pierdolisz.
        • ichi51e Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 13:42
          No i pieknie robisz zamknięte i wychodzi ciasna nora.
        • trampki-w-kwiatki Re: Przeciętny młody dorosły 09.09.23, 19:08
          Bzdura. Otwarte półki mogą wyglądać bardzo fajnie, w połączeniu z, szafkami, koszami na szpargały i tak dalej. Idealna zabudowa do sufitu i gładkie ściany to coś, co może być ok w biurze, a w domu potrafi wyglądać depresyjnie.
          • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 09.09.23, 20:37
            Ja mam na dwie ściany w salonie zabudowę półkami na książki i jest fajnie choć na pewno nie minimalistycznie. Ale nie walczę o nagrodę wnętrzarską, chce mieć wnętrze, które lubię
            • thank_you Re: Przeciętny młody dorosły 09.09.23, 20:59
              W pewnym momencie nawet z książkami należy sie pożegnać - my mamy 16 kartonow (!), do których spakowane są książki, które po prostu sie w domu nie mieszczą.
              • kropkaa Re: Przeciętny młody dorosły 09.09.23, 21:04
                Wczoraj oddałam torbę książek do pobliskiej biblioteki, 2 pudła czekają na wyniesienie do komórki, książki dzieci również mają się w bibliotece znaleźć.
                W dobie Kindla nie mam potrzeby posiadania księgozbioru w domu, choć faktycznie nasze pokolenie ma wydrukowane, że książki w domu dobrze wyglądają.
                • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 09.09.23, 21:42
                  Nie wszystko jest dostępne na Kindle
                  • thank_you Re: Przeciętny młody dorosły 09.09.23, 21:55
                    Nie wszystko, jasne. Nie wszystko można tez trzymać w domu, u mnie stoi w dwóch rzędach a i tak trzeba je „wyprowadzać” do kartonów. Nie wiem czy zechce miec w nowym mieszkaniu cos wiecej niż jeden regał z książkami.
                    • thank_you Re: Przeciętny młody dorosły 10.09.23, 01:42
                      Tzn. Można, tylko ja nie widzę w tym sensu. Fajne jest - imho - puszczać książki w świat i traktować je użytkowo. Im jestem starsza tym większy problem stanowi dla mnie nagromadzenie przedmiotów, pozbywam się różnych rzeczy. Całe życie miałam tylko tyle, aby mieściło sie do szafek/szuflad/szaf. Nie dla mnie upychanie po kątach, bo coś „muszę” posiadać. Potrzebuję przestrzeni i lekkości - wtedy moja dusza jest szczęśliwa. Dość ciekawa metamorfoza, bo byłam zbieraczem, ale było to na głowie mojej matki. Dość szybko się wyleczyłam, gdy wygląd mojego mieszkania zależał tylko ode mnie. 🥸
            • trampki-w-kwiatki Re: Przeciętny młody dorosły 09.09.23, 22:51
              No ja jestem daleka od minimalizmu, mam pierdyliard pamiątek po przodkach.
              Ale można tak zagracić mieszkanie, żeby to wyglądało estetycznie. Mi ludzie mówią, że mój pietdolnik jest bardzo miły dla oka, więc chyba nie jest źle 😜
              • thank_you Re: Przeciętny młody dorosły 10.09.23, 01:33
                Może, ja w „pierdolniku” bym nie była w stanie odpocząć. Myślę, że to też kwestia skali - gdybym miała
                Eksponować pamiątki po przodkach męża, to musiałabym zamieszkać w muzeum, więc sporą część z nich mąż ma w biurze (np. meble), a najgorsze dopiero przed nami. tongue_out
                • trampki-w-kwiatki Re: Przeciętny młody dorosły 10.09.23, 09:01
                  A no dobra, moje pamiątki po przodkach są mniejszych gabarytów 😳
                  Zresztą wyciągam na wierzch tylko te, które pasują do całego obrazka, reszta spoczywa w komodzie 😜
                  • thank_you Re: Przeciętny młody dorosły 10.09.23, 10:15
                    Więc jestes szczęśliwym człowiekiem i nie stawiasz w kłopocie swojego partnera 🤪
                    • trampki-w-kwiatki Re: Przeciętny młody dorosły 10.09.23, 12:26
                      Przypomniałaś mi, że ojciec miał taki zwyczaj, że od czasu do czasu zwoził do naszego domu jakiś skarb że swojego rodzinnego domu, typu stara mapa, lustro, jakiś fatalny obraz, po czym oddawał to do drogiej jak diabli renowacji, wybierał najbrzydszą oprawę ze wszystkich (kicz!) i zawieszał na ścianie robiąc mamie "niespodziankę".
                      Okrzykom, bynajmniej nie radości, nie było końca 😳
                      Pamiętam, że poprzysięgłam sobie wtedy, że mój życiowy partner będzie wyłącznie z tych, dla których takie rzeczy jak dekoracja mieszkania będą oddawane wyłącznie w moje ręce i że nie będzie się gniewał, gdy na jego ewentualne wybory wnętrzarskie usłyszy "po moim trupie". I, dzięki Bogu, tak jest.
                      Choć dobra, gdy wybieram coś przed okresem to zawsze prosi, żebym wstrzymała się z decyzją jeszcze chociaż tydzień, żebyśmy nie musieli niepotrzebnie oddawać. I słusznie robi, bo kiedyś podczas PMSowej pomroczności przemalowałam piękne mahoniowe drzwi na kolor dziecięcych majtek i do dziś tego nie odkręciłam, po prostu na nie nie patrzę 🙈
                      • thank_you Re: Przeciętny młody dorosły 11.09.23, 21:34
                        To u mnie jest gorzej - bo rzeczy obiektywnie ładnie (meble, obrazy, dodatki, zastawa, tekstylia), ale u mnie to moze byc jeden element a nie wiodący wystrój. Jednocześnie trochę lipa, bo widzę, ze to moze sprawiać przykrosc, ze tych „cudów” nie chce w domu. W nowym mieszkaniu zmienię nieco koncepcję i zmieszczę więcej tych dobr. 🤪

Eee, kolor dziecięcych majtek jest Ok, wszystko zalezy od ogólnego zamysłu i stopnia realizacji planu. Wyobrażam sobie takie drzwi w moim domu, Why not? smile))
      • auksencja15 Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 16:11
        Ciężko. Sam fakt, ze rodziny musza się gnieździć w 45m2 jest przygnębiający.
        • ichi51e Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 13:44
          Nie chwaląc się mieszkałam z rodzicami i bratem na 28m i wszystko nam się pieknie mieściło nic nie było zawalone i nawet salon mieliśmy! 🤣🤣🤣
          • bergamotka77 Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 13:48
            ichi51e napisała:

> Nie chwaląc się mieszkałam z rodzicami i bratem na 28m i wszystko nam się piekn
            > ie mieściło nic nie było zawalone i nawet salon mieliśmy! 🤣🤣🤣
            >

O, i to do Guinessa trzeba zgłosić!
          • rosapulchra-0 Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 19:07
            E tam. Ja mieszkałam z moją matką, jej mężem i przez jakiś czas z jego córką na 26 m2, gdzie były dwa pokoje, osobna kuchnia i łazienka. Ba! Nawet przedpokój był!
            • suki-z-godzin [...] 08.09.23, 19:24
              • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 21:18
                Niestety jest to bardziej reprezentatywne dla ogółu społeczenstwa niż podmiejskie wille.
            • ichi51e Re: Przeciętny młody dorosły 10.09.23, 07:21
              Tez mieliśmy osobna kuchnie! A w ogóle mieszkanie było na ostatnim pietrze i przerobione z pralni… jak tam pojechałam jako dorosła osoba nie mogłam uwierzyć jakie to bylo małe mieszkanie. Rosa wygrywasz przedpokoju nie mieliśmy wink
              • rosapulchra-0 Re: Przeciętny młody dorosły 11.09.23, 11:48
                🙂
                W przedpokoju mogła stanąć tylko jedna osoba i zdjąć buty i odzienie wierzchnie, więc jak wchodziło do mieszkania kilka osób, to pod drzwiami czekała kolejka.
      • ichi51e Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 13:42
        Uwielbiam art „jak urządzić mała łazienkę/kuchnie” a tam wanna/wyspa na środku i pomieszczenie wielkości twojego salonu…
        • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 21:19
          Tak! Artykuł - jak urządzić małe wnętrze. A tam: 35 mkw dla singla i udowadniamy, że się da
          • trampki-w-kwiatki Re: Przeciętny młody dorosły 09.09.23, 19:10
            Poszperaj na skandynawskich instagramach, jest sporo inspiracji, bo tam też chyba metrażem nie grzeszą smile
            • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 09.09.23, 20:38
              Mnie ogranicza kasa, gdyby wywalić stare niepraktyczne szafy z przedpokoju i zabudować go na nowo to byłoby dużo bardziej funkcjonalnie
              • trampki-w-kwiatki Re: Przeciętny młody dorosły 09.09.23, 22:55
                Może stare niepraktyczne szafy da się jakoś przerobić? Wiem, że nie zawsze się da, ale widziałam już takie remontowe hacki w internetach, że aż mi szczęka opadała.
                • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 09.09.23, 23:16
                  Wyciągnęliśmy z nich już maksimum. Generalnie jest to level "potrzebujesz obsadzić rolę Bonda a masz tylko Ryszarda Kalisza do dyspozycji". No nie przeskoczysz pewnych rzeczy... Ale tak naprawdę najbardziej do szału doprowadza mnie brzydka podłoga - na podłogi w cudzych mieszkaniach reaguję jak na duże piersi i innych kobiet, pierwsze co zauważam i od razu mnie zazdrość zżera big_grin
                  • trampki-w-kwiatki Re: Przeciętny młody dorosły 10.09.23, 01:02
                    Dobra, przekonałaś mnie 😂
                    W takim razie życzę, żeby stopy procentowe spadły i więcej kasy na remont zostawało w kieszeni smile
    • kotejka Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 16:10
      Gdzie to można obejrzeć?
      • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Przeciętny młody dorosły 09.09.23, 09:55
        Player
    • bene_gesserit Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 16:46
      Mi się w tego typu programach podoba prawda, czyli mieszkanie starego kawalera, bezradnie urządzone przez niego i mamusię (o, popatrz, taki ci haftowany bieżnik kupiłam, zobacz, jak będzie ładnie, o). Podoba mi się też to, że mogę oglądać miejsca upgradeowane tak, jak właścicielom się wydaje, że będzie ładnie, jak np. w Ugotowanych.

Bardzo by mi się nie podobało, jakby kandydatów i ich mieszkania do takich programów najpierw wylaszczali specjaliści. Jeśli jest w tym jakiś pożytek, to podejrzenie prawdy albo chociaż jej części
      • taniax Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 17:05
        Też uważam że siłą tych programów jest prawda na temat lajfstalu bo tak to wygląda większość jak się stara to nadal robiąc zakupy do domu w castoramie. Dla przykładu z youuberek którą oglądam kilknaście lat też w 2011 siedziała w takim mieszkaniu po babci przy meblu z paździerza wtedy nie było ją stać na zarę a dziś pokazuje etui na kupy psa od Gucci, sam remont tzn wystrój nowego apartamentu kosztował ją jak opowiada 250 tys ale to nie nadal nie jest standard, większość młodych dorosłych nie żyje jak ona.
        • taniax Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 17:06
          * etui na worki do których zbiera psie kupy
      • emateczka Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 14:47
        Dlaczego "bezradnie"?
        Urządzili tak jak umieli i jak im się podobało. Nie każdy żyje dla urządzania chałupy.
        • bene_gesserit Re: Przeciętny młody dorosły 11.09.23, 10:07
          Dlatego, że nie każdy sobie z tym radzi. Ma ogóle pojęcie, że trzeba jakiś stół, jakas kanapę, zasłony,bida do sklepu i glupieja, bo taki wybór, a oni nie wiedzą, co jest ładne. To dotyczy głównie mężczyzn, urządzających kawalerki. I widać po programie, że niektórzy w nosie mają to ladnie, urządzają tak, żeby było praktycznie i funkcjonalnie, inni mają ambicje, ale wychodzi rozniez a jeszcze inni oddają pole matce.

Tak, właśnie, "urządzają jam umieją", to jest bardzo ciekawe. Wnętrze mieszkania dużo o człowieku mówi.
    • kropkaa Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 17:47
      Myślę, że gdyby ci ludzie mieszkali we wnętrzach od architektów, jedli śniadania na mieście, nosili biżuterię po kilka tysięcy (w sensie 2 - 3, taki zwykły, ładny pierścionek z sieciówki), znali wszystkie sztuki i wystawy, a na afterek szli do Kręglickich, nie byliby w tym programie.
      • shellyanna Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 21:54
        smile idealne podsumowanie
    • taki-sobie-nick Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 20:18
      nie nosi dodatków od gucci

Od Gucciego
      • shellyanna Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 22:03
        Serio? I od versacego? I od chanelego? Czy chanela? 😁
        • taki-sobie-nick Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 22:09
          I od chanelego? Czy chanela? 😁

To była kobieta, hehe. Tak, serio.
          • shellyanna Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 22:14
            No fakt 😁 od chanelowej?
            • taki-sobie-nick Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 22:17
              Końcówka - owa oznacza kobietę zamężną, a my mówimy o odmianie przez przypadki. Mieszasz dwa zagadnienia gramatyczne.
              • taki-sobie-nick Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 22:27
                Poza tym ona była Chanel de domo.
          • taniax Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 22:14
            Nie wiem ja myślałam że to jest może rodzina Gucci.
            • taki-sobie-nick Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 22:19
              OK.
            • shellyanna Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 22:33
              Dobrze wiesz, ze mówi się ze cos jest od Versace albo Gucci.
              Nikt nie mówi torebka gucciego. Tylko torebka Gucci.
              • taki-sobie-nick Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 22:37
                Nikt też nie mówi "w sprawie", "w kwestii", a jedynie "w temacie", ii co z tego? Radzę wrzucić w gugla hasło "odmiana nazwisk włoskich".
                • taki-sobie-nick Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 22:37
                  Tak, zdublowałam "i", widzę.
              • ggrr.ruu Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 22:41
                I źle ale mówi... Możesz powiedzieć, że coś jest marki Versace albo że coś jest od Versacego.
                Torebka Gucci to określenie, w którym w domyśle jest (marki) Gucci
                • bergamotka77 Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 09:39
                  ggrr.ruu napisała:

> I źle ale mówi... Możesz powiedzieć, że coś jest marki Versace albo że coś jest
                  > od Versacego.
                  > Torebka Gucci to określenie, w którym w domyśle jest (marki) Gucci

Zgadza się.
        • taki-sobie-nick Re: Przeciętny młody dorosły 07.09.23, 22:31
          naszswiat.it/edukacja/odmieniac-czy-nie-odmieniac-oto-jest-pytanie/
          • kariwitch00 Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 10:37
            Znam dwie osoby które wynajmują nowe mieszkania- te typowo pod wynajem.urządzone gustownie przez specjalistę od aranżacji wnętrz.Koszt kilka tysięcy miesięcznie. Mieszkają ładnie w nowym świeżym mieszkaniu ale u kogoś i nie chcą tego zmieniać. Nie biorą kredytu na swoje.Odpada im remont kupno mebli i cały stres.
        • kochamruskieileniwe Re: Przeciętny młody dorosły 08.09.23, 12:50
          no wezmem siem i wypowiem smile

W poprawnej polszczyźnie są reguły odmiany nazwisk obcojęzycznych. I Gucci się odmienia
          www.morfologia.com.pl/g/gu/gucci.html

to masz zasady dotyczące nazwisk i marek francuskich
          nezdeluxe.pl/2015/02/odmiana-francuskich-nazwisk-i-marek-w-jezyku-polskim.html

najbardziej lubię odmianę nazwisk węgierskich big_grin
          np Nagy .
          DB. Moholya-Nagya, C. Moholyowi-Nagyowi, N. Moholyem-Nagyem, Ms. Moholyu-Nagyu

Nie, jak to zwykle bywa - z apostrofem

• pursuedbyabear Re: Przeciętny młody dorosły 09.09.23, 16:24
      Ale to ty dzwonisz, thank you. Ten post nawet nie był kierowany do ciebie, tylko do osoby, która zarzuca innym brak ciekawego życia i zainteresowań, a sama przez nie jakby pełznie.
      Mniej ego, nie każdy wpis na tym forum jest o tobie.
      • thank_you Re: Przeciętny młody dorosły 09.09.23, 17:07
        A gdzie napisałam, ze ten post skierowany jest do mnie? Po prostu wielokrotnie szydzilas z mojego chodzenia do teatru, wiec teraz dziwie sie, ze szydzisz z bergamotki, ze nie udziela sie w odpowiednich wątkach (teatralnych, polecajek książkowych/wyjazdowych), co ma ją zdeprecjonować i zasugerować, ze skoro sie nie udziela = nie korzysta/nie czyta/nie chodzi. I jeszcze to „Zakopane”, którym tez próbowałaś dowalic mi. Zastanów sie czemu jestes taka małostkowa, aczkolwiek watpię, aby było stać Cie na jakakolwiek refleksję.
        • rosapulchra-0 Re: Przeciętny młody dorosły 10.09.23, 01:19
          Zakopanem to sumire próbowała też dowalić berdze, która często tam jeździ i bardzo je lubi.
          • thank_you Re: Przeciętny młody dorosły 10.09.23, 01:25
            Wiem, dlstego o tym wspomniałam. Ja podobno bywam
            W Krk tylko w drodze do Z-nego (w którym sumirko droga mieszkałam - bynajmniej nie po to, aby lansować sie na Krupowkach 😂). Ale każdy ma swoje wyobrażenia i ograniczenia. 🙃
          • pursuedbyabear Re: Przeciętny młody dorosły 10.09.23, 13:36
            Kto mieczem wojuje, ten od miecza ginie, rosa.
        • pursuedbyabear Re: Przeciętny młody dorosły 10.09.23, 13:42
          Nie wielokrotnie. I powtarzam, nigdy nie szydziłabym z niczyjego chodzenia do teatru, po prostu mierzi mnie wytykanie ludziom nudnego i smutnego życia. Każdy ma takie życie, na jakie go stać. Takie meble, na jakie go stać. Jeśli nie chce podróżować, to luz, niech sobie zamiast uprawia ogródek pod balkonem. Ale niech nie wydrwiwa tego, że ktoś smutno żyje, gdy sam też w kieracie siedzi.
          A to, że każdy mój post (i nie tylko w sumie mój) bierzesz do siebie, daje do myślenia. Gdybym napisała coś o grzybicy stóp, to też uznałabyś to za atak na "swoją osobę"? Mniej ego, dziewulo, buszka sobie zapal albo coś.
          • thank_you Re: Przeciętny młody dorosły 10.09.23, 16:02
            Nie, nie biorę każdego twojego postu do siebie - mogłabym wyszukać twoje dosrywanki do Z-nego i teatru, pozwól, ze zrobię to wieczorem. Nie zgrywaj świętoszki, bo ci nie wychodzi.
            Niczego nie pale, wiec nie trace kontaktu z rzeczywistoscia, jak ty.
            • thank_you Re: Przeciętny młody dorosły 10.09.23, 19:17
              pursuedbyabear napisała:

I powtarzam, nigdy nie szydziłabym z niczyjego chodzenia do teatru

W trzech wątkach:

1.Ale to nicka nie wolno zmieniać? Ja się absolutnie przyznaję do mojej poprzedniej tożsamości. P.S. Tak że. P.P.S. I mam nadzieję, pani kulturalna, że nie spotkamy się w STU, mieszczącym się tuż obok miejsca tego lotu. Idź lepiej szukać tego pieszego, na miejscu którego biegłabyś śpiesznie na

2. Btw, sprawdzałaś już widoczność pod STU w nocy?...

3. Hahha, któż to się poczuł wywołany do tablicy 😉 Pojedź jeszcze po mnie, lubię to. A jak będziesz jechała do STU, to uważaj na skrzyżowaniu...

Inne:

Czyż nie? I wyliczanki pań lubiących przechwalać się majątkiem męża i liczbą zabiegów estetycznych, jak tanie kosmetyki czasami kupują 😉 Słodziaczne.

Słusznie cię swego czasu forum zdiagnozowało jako nieudolnie maskującą się pisioreczkę. Tyle powiem i kończę temat, bo do pięt nie dorastam osobie tak kulturalnej i bywałej w świecie.

Serio, zjazd znawczyń bywających tu raz na święto lasu w drodze do Zakopanego (...)

Jesteś śmieszna, sumirka, śmieszna i żałosna. Te twoje sugestie, że jestem pisioreczką i że forum tak mnie zdiagnozowało albo że biorę sobie czyjeś słowa do siebie. Niczego do siebie nie biorę, jedynie punktuję twoją hipokryzję. Ciao.
              • pursuedbyabear Re: Przeciętny młody dorosły 11.09.23, 09:05
                Znajdź sobię hobby, dziewulo. Jakiekolwiek. Bo trącisz obsesją.
                • thank_you Re: Przeciętny młody dorosły 11.09.23, 09:42
                  Na razie udowadniam ci, ze to ty tracisz obsesja i w ramach odwrócenia uwagi od siebie próbujesz zdeprecjonować mnie. smile)) Dość nieudolnie ci to wychodzi, ale próbuj dalej a potem krzycz, ze to nie ty 😂
                  • pursuedbyabear Re: Przeciętny młody dorosły 11.09.23, 09:46
                    Jeszcze raz, wolniej.
                    Ja nawet nie pisałam do ciebie ani o tobie.
                    • thank_you Re: Przeciętny młody dorosły 11.09.23, 11:38
                      BuAhaha, to są twoje wpisy pod moimi postami, gdzie rozmawiasz ze mna. A tekst o bogatym mezu i kupowaniu czasami tanich kosmetyków pojawił sie gdzieś indziej i mino iz próbowałaś bredzic, ze to nie do mnie to ktoś ci wytknął, jak nieudolnie sie do mnie dopyerdalasz i to od jakiegoś juz czasu, a gdy ci to wytykam, to twierdzisz, ze mam obsesje. Sorry, ale mam Cię w nosie, zeby nie powiedzieć dosadniej. Gdyby nie Twoje agresywne dowalanki, a w innych wątkach udawanie wielkiej feministki, to bym nawet nie zwróciła na Ciebie uwagi. Ot, umniejszacz jak jeden z wielu. Ale hipokrytami takimi jak ty sie brzydzę i za każdym razem ci wytknę te twoje brednie. Idź w koncu lepiej do tego teatru, bo na forum robisz sie niestrawna. Ciao

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka