Dodaj do ulubionych

MBA po 50tce

08.09.23, 16:26
Chciałoby się Wam?
Właśnie się zastanawiam czy brać sobie na głowę. Pracodawca sfinansuje 70%. Wiedza mi się przyda, aczkolwiek wyższego stanowiska nie zajmę ani w obecnym ani innym miejscu pracy. Wiec to trochę dla własnych ambicji i rozwoju .
Obserwuj wątek
    • asfiksja Re: MBA po 50tce 08.09.23, 16:36
      Zamierzam sobie jeszcze coś postudiować, być może faktycznie po 50. Ale zdecydowanie nie będzie to związane z administracją i zarządzaniem, ta tematyka jest dla mnie arcynudna (oczywiście de gustibus).
    • ekstereso Re: MBA po 50tce 08.09.23, 16:40
      W tej sytuacji kierowałabym się wyłącznie swoją ochotą.
    • zerlinda Re: MBA po 50tce 08.09.23, 16:42
      Tak zawsze warto się uczyć. Niczym prezydent 😄
    • niebieskie_korale Re: MBA po 50tce 08.09.23, 16:52
      alez oczywiscie!
      Sama sie doksztalcam, chociaz nie zaowocuje to wyzszym stanowiskiem. Mam o tyle szczescia ze praca mi finansuje w 100%
    • anorektycznazdzira Re: MBA po 50tce 08.09.23, 18:35
      Qrde, powoli się zbliżam i MBA mam w planie w najbliższych latach. Mój pracodawca nie jest taki hojny, więc musi mi to pasować do budżetu. Gdyby mi dawał 70% to bym się 5 minut nie zastanawiała. Zazdraszczam.
    • taje Re: MBA po 50tce 08.09.23, 18:38
      Jak najbardziej tak.
    • hermenegilda_zenia_is_back Re: MBA po 50tce 08.09.23, 20:19
      Tak, dziś jest pracodawca ten a jutro może być inny, a papier, który dla wielu nadal jest fetyszem w robocie będziesz mieć niewielkim kosztem finansowym
    • mayaalex Re: MBA po 50tce 09.09.23, 08:53
      Tak, ale tylko jesli naprawde mam ochote i mnie to kreci. MBA to jednak dosc duzo pracy wlasnej, nie wiem czy bylabym w stanie poswiecic tyle wolnego czasu na cos, co nie jest moja pasja (bo, jak rozumiem, nie jest to tez cos co znaczaco zmieni Twoja sytuacje zawodowa).
    • bywalec.hoteli Re: MBA po 50tce 09.09.23, 09:04
      Ponoć studia te są dla osób które piastują albo maja piastować wyższe stanowiska menedżerskie a nie maja ze studiów wiedzy ekonomicznej, z zarządzania (np studiowali na politechnice).
      Dla osoby po studiach ekonomicznych są mniej przydatne.

Choć słyszałem tez ze ważne są kontakty które się dzięki takim studiom nabywa.

Znam kilka osób które majac zwykle stanowiska w pracy zrobiły MBA ale nie poszły wtedy wyżej. Nie doceniono tego. Z drugiej strony osoby które juz zrobiły karierę i były umocowane w strukturach dorobiły sobie te studia jak taka wisienkę na torcie.
      • sunflowerin Re: MBA po 50tce 09.09.23, 11:00
        Ja pracuję w UK w sektorze biotech i u nas pracodawca współfinansuje MBA dla ludzi na poziomie Scientific Leader. Rynek pracy zmienia się tak dynamicznie, a w Polsce tym bardziej nie zastanawiałabym się wcale - robić MBA i cieszyć się, że pracodawca pokrywa 70%.
        • bywalec.hoteli Re: MBA po 50tce 09.09.23, 11:14
          Pytanie jaka bedzie korzysc a jakie obciążenie zajęciami i praca i nauka w domu. Ja zrobiłem podyplomowkę i momentami było ciezko pogodzić prace, podyplomowkę gdzie zajęcia często juz w piątek były, przygotowanie pracy dyplomowej i opiekę nad małym dzieckiem.

Wiadomo, topmenedzerowie to i tak nie maja życia prywatnego, dzieci oglądają na zdjęciach, w domu wszystkim zajmuje się żona i wynajęte osoby - to im noe robi różnicy.

Ale taki scientific leader to może być normalny z normalnym życiem rodzinnym

Ile taki MbA trwa, rok?
    • brenya78 Re: MBA po 50tce 09.09.23, 11:06
      Osobiscie nie chcialoby mi sie, zwlaszcza jesli wiesz ze nie bedziesz z tego korzystac. To bardzo intensywny program I wymaga duzo wysilku I pracy.
      Wolalabym to spozytkowac na rzeczy ktore mnie naprawde kreca. Nawet jesli musialabym za to sama zaplacic, koszt zapewne podobny, bo MBA to drugie studia.

Ale ja w ostatnim miesiacu moglam 3 razy umrzec I zmienila mi sie troche perspektywa.
      • is-laura Re: MBA po 50tce 09.09.23, 14:35
        Co się stało?
    • agcerz Re: MBA po 50tce 09.09.23, 13:19
      Ja za miesiąc zaczynam, mam 49 lat i żadnych wątpliwości, że warto.
    • is-laura Re: MBA po 50tce 09.09.23, 14:40
      W moim zawodzie nie przydałaby się ani wiedza ani papier. Mam 2 podyplomówki nie związane z zawodem, których nie wykorzystuję, wystarczy. Ale jeśli tobie wiedza przyda zawodowo, to korzystaj z tego dofinansowania
      • bedeos667 Re: MBA po 50tce 19.09.23, 18:29
        Ja polecam tutaj, studiowałem stacjonarnie (online jest wg nie za dobre)
        MBA u WNS, niecałe 10k zł a jakość rewelacja.
    • riki_i Re: MBA po 50tce 19.09.23, 22:19
      Jak ktoś płaci 70%, a Ty masz chęć, to sobie rób.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka