11.09.23, 10:42
W innym wątku ktoś napisał coś ciekawego. Że dzisiejsi młodzi ludzie- muszą być wizerunkowo perfekcyjni przez cały czas, a konsekwencje niedoskonałości mogą ponosić bardzo długo i bardzo niewspółmierne do stopnia zaniedbania- Czy zgadzacie się z tym? Bo ja dawno nie przeczytałam nic tak trafnego. Bardzo brakuje mi czasów gdy nie było aż tak dużego nacisku na wizerunek a te czasy nie były tak dawno.
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: wizerunek 11.09.23, 10:45
      Wizerunkowo młodzi ludzie często przypominają meneli, w dużej części są też zupełnie przeciętni i niewystylizowani, a moda jest raczej "na nieogara" niż na wystudiowanego hipstera, więc eee....
      • kamkaklamka Re: wizerunek 11.09.23, 10:48
        Może to zależy od miasta im większy przekrój ludzi tym różne obserwacje. W moim małym widać że są ogarnięci i zadbani. Młode dziewczyny zwracają uwagę na makijaż, zadbane włosy, paznokcie.
        • 35wcieniu Re: wizerunek 11.09.23, 10:50
          Jak tak lubią...

Pierwsza lepsza galeria z licealistami, wyszukiwanie tak żeby obejmowało tylko bieżący rok kalendarzowy:
          www.wroclaw.pl/przedsiebiorczy-wroclaw/galeria/sigg-szkolna-internetowa-gra-gieldowa-gwp-gielda-papierow-wartosciowych-v-lo-wroclaw,p,1

No strasznie wystylizowani wszyscy.
          • kamkaklamka Re: wizerunek 11.09.23, 10:57
            Czyli się nie zgadzacie że podlegają presji na idealny wizerunek.
            A może są mamy nastolatek i napiszą czy wasze dziewczyny zwracają uwagę na wizerunek bardziej.
            Czy jak niektóre ematki twierdzą nie ma tego tematu jest luz.
            • panna.nasturcja Re: wizerunek 11.09.23, 20:19
              Odróżnij może wizerunek od wyglądu.
              I zdecyduj się czy „zwracają uwagę” czy „nigdy wcześńiej nie był tak ważny”.
            • samanta1010 Re: wizerunek 12.09.23, 09:57
              ale widze, że idealny wizerunek jest zdefiniowany tutaj na około lalka barbi. zwracaja uwage- zeby wygladac wizerunkowo jak menel
          • jahelena Re: wizerunek 11.09.23, 10:59
            Inna sprawą jest to, że wielu za pierdylion monet stylizuje się tak, aby wyglądać na niewystylizowanego big_grin
            • pade Re: wizerunek 11.09.23, 11:08
              jahelena napisała:

> Inna sprawą jest to, że wielu za pierdylion monet stylizuje się tak, aby wygląd
              > ać na niewystylizowanego big_grin

dokładnie
          • pade Re: wizerunek 11.09.23, 11:07
            To właśnie jest stylizacja.
            Tylko nam, starszym paniom, może się wydawać, że to abnegacja, a to właśnie dbałość o swój wizerunek.
            • 35wcieniu Re: wizerunek 11.09.23, 11:12
              Nie jestem starszą panią, a autorka pisze o "makijażu, włosach, paznokciach".

Możemy ofkors przyjąć że nastolatki z tych zdjęć poświęcają tym aspektom masę czasu tak żeby nie było tego widać, ale hm...
              • pade Re: wizerunek 11.09.23, 11:24
                Sorry, nie chciałam Cię urazićbig_grin
              • panna.nasturcja Re: wizerunek 11.09.23, 20:20
                Nie poświęcają, jak większość normlanie wychowanych dzieciaków.
                Młodzież na zdjęciu nie jest wystylizowana tylko ubrana. Po prostu.
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: wizerunek 12.09.23, 10:50
          A czyli zadbanie równa się długie pazuyr z hybrydą i kreska na oku. No to tak rzeczywiście dziewczyny zadbane są ;P
      • samanta1010 Re: wizerunek 12.09.23, 09:54
        wcieniu zgadzam się w 100%
    • beataj1 Re: wizerunek 11.09.23, 11:04
      Uważam że w "dzisiejszych czasach" dla młodzieży wizerunek wazny jest tak samo jak kiedyś, lub nawet ważniejszy.
      Ale nie ma to nic wspólnego z idealnością.
      Dziś jak nigdy wcześniej wybór jest naprawdę szeroki. Możesz mieć wizerunek ślicznej laseczki, sportowca, może ci nie zależeć na wyglądzie w zakresie odcienia bluzeczki pasującego do odcienia zasłonek.
      Jak nigdy wcześniej dzieciaki mogą bawić się swoim wizerunkiem i nie przejmować co ludzie powiedzą. I mieć to gdzieś. Nie ma jednej dobrej akuratnej drogi.

Świetne czasy.
      • jahelena Re: wizerunek 11.09.23, 11:07
        Dziś jest jak kiedyś. Poza marginalnymi zbuntowanymi, mającymi wywalone na wszystko, liczy się identyfikacja z grupą. Ten sam wygląd, ta sama muzyka itd. Stąd stada młodych klonów widoczne na ulicach.
        • beataj1 Re: wizerunek 11.09.23, 11:10
          ale mam wrażenie że tych ślicznych jest mniej a tych ciekawych jest więcej. I mają większe prawo być takimi jacy chcą być.
          • jahelena Re: wizerunek 11.09.23, 11:17
            Ale nie muszą być śliczni. Może być stado gotów, emo czy popłuczyn po Cobainie.
    • kropkacom Re: wizerunek 11.09.23, 11:06
      Wizerunek to nie tylko wygląd. Akurat moda jest taka, że pewnie nobliwe panie uznają to za zaniedbanie big_grin Zainteresowania, to co ma się w głowie ogólnie powinno się jednak zgadzać. Tak to kreślę.
    • m_incubo Re: wizerunek 11.09.23, 11:09
      Dla młodzieży zawsze bardzo istotny był wizerunek.
      Natomiast ich wizja wizerunku niekoniecznie pokrywa się z twoją, czyli makijaż i paznokcie.
      Zawsze też były dziewczyny, dla których mejkap był właśnie jedną ze składowych wizerunku, też miałam koleżanki, których nikt nigdy nie widział bez tapety, nawet o 6 rano na wycieczce do Łupkowa, a było to 30 lat temu, więc wybacz, ale się nie zgodzę.
      • 35wcieniu Re: wizerunek 11.09.23, 11:13
        No otóż.
      • daniela34 Re: wizerunek 11.09.23, 20:27
        Np oczywiście. W roku pańskim 2000 pojechaliśmy wiosną na wycieczkę w okolice Rytra. Co najmniej 3 koleżanki zabrały ze sobą pelne zestawy kosmetyków do makijażu. Bardzo się przydały do zakrycia lima pod okiem jednego z kolegów, który wdał się w bójkę z lokalsami 😃
        • szarmszejk123 Re: wizerunek 12.09.23, 10:23
          Myśmy pojechali na roztocze, wycieczka chodzona szlakami leśnymi a kilka lasek w tym ( pamiętacie te buty??)
          • daniela34 Re: wizerunek 12.09.23, 10:36
            Pamiętam smile smile smile
            • szarmszejk123 Re: wizerunek 12.09.23, 10:52
              A inna koleżanka tak gdzieś od 14 roku życia nosiła buty tylko z takim "dołem" ( gruby, wysoki obcas+platforma) tylko góra się zmieniała zależnie do pory roku :p do szkoły, na bunkry, wszędzie.
              Teraz wracają te buty :p
    • simply_z Re: wizerunek 11.09.23, 11:11
      Podoba mi sie, ze mlodzi chlopcy wygladaja dobrze (na ogol). W moich studenckich czasach wiekszosc miala ostrzyzony na rekruta leb, nosila jakies oblesne polary i ogolnie byli koszmarnie nieatrakcyjni wizualnie. Na szczescie to sie zmienilo.
    • towarzyszka_leila Re: wizerunek 11.09.23, 11:32
      Dbają jak kiedyś. Teraz wszystkie dziewczyny noszą workowate spodnie cargo, crop topy i białe grubaśne sneakersy. Obserwacja poczyniona zarówno w Warszawie jak i mieście powiatowym nieopodal. Dbałość o wizerunek to nie jest, raczej chęć wyglądania jak koleżanki. Nic się nie zmieniło jeśli chodzi o wygląd zewnętrzny. Nowością jest tylko autokreacja na potrzeby social mediów. Tu jest pole do popisu.
    • panna.nasturcja Re: wizerunek 11.09.23, 20:17
      Nie, nie zgadzam się z tym kompletnie.
      Czy Ty aby nie mylisz wizerunku z wyglądem?
      I instagrama z życiem?
    • gaskama Re: wizerunek 11.09.23, 20:21
      Nie wiem. Na bank nie dotyczy to baaardzo szerokiego grona znajomych syna. Ale może nie dotyczy to studentów PW?
    • ekstereso Re: wizerunek 11.09.23, 20:32
      Zależy od bańki. Moi totalnie na luzie. I jedna miała z rok czy dwa w gimnazjum kiedy serio się stylizowała, a już w liceum z tego wyrosła, druga jest w środowisku w którym wszyscy mają luz.
    • brenda_bee Re: wizerunek 11.09.23, 21:57
      U mojej córki wizerunek i wygląd to to samo. Całość oddaje to kim jest, czego słucha itp.
      Wyróżnia się raczej w stadach jednakowych nastolatek- nosi glany do kolan, ma irokeza, nosi pieszczochy i masę innego złomu, czarny makijaż. Jest to dla niej szalenie istotne jak wygląda, zadaje się z osobami podobnymi sobie. Zwraca na swój wygląd bardzo dużą uwagę. Ma prawie 16 lat.
    • afro.ninja Re: wizerunek 12.09.23, 09:53
      Moim zdaniem zupełnie nie widać tego po mlodych mężczyznach. Młode kobiety dbają o siebie, bo im na tym zależy, teraz w dobie instagrama i tindera, kobiety chcą podkreślać swoją młodość. Ale zadbanych, przystojnych mężczyzn nie widać. Najczęściej idzie para, ona bardzo zadbana, a on już z brzuszkiem.
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: wizerunek 12.09.23, 10:55
        To ciekawe, bo ja mam zupełnie odwrotną obserwacje, że ona z nadwagą, a on szczypior.
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: wizerunek 12.09.23, 10:56
          Oczywiście mowa o młodych ludziach. Bo wśród takich 35+ to oboje są z nadwagą.
        • afro.ninja Re: wizerunek 12.09.23, 12:10
          No ja mam obserwację z dużego miasta. Ludzie młodzi, na pewno zamożni. I kobiety odznaczają się tak zwanym napracowaniem, a mężczyźni już nie. W ogóle mało jest przystojnych, mlodych mężczyn, którzy przyciągają oko, albo ja mam za wysokie wymagania. wink Ładnych, mlodych kobiet jest sporo, a nawet jak nie są super ładne, to dbają o wygląd.
          Kobiety z nadwagą obecnie bardzo eksponują ciało. Wręcz bardziej niż te szczupłe. Widok mlodej, grubszej dziewczyny w szortach z których wystają pośladki juz mnie zupełnie nie dziwi.
    • figa_z_makiem99 Re: wizerunek 12.09.23, 10:07
      Wizerunek to więcej składowych, niż tylko wygląd. Dla młodych ludzi wygląd był zawsze ważny, w latach 80tych też. Nikt nikomu nie każe być idealnym, raczej barbie z instagrama to obciach
    • szarmszejk123 Re: wizerunek 12.09.23, 10:16
      Kompletnie się z tym nie zgadzam.
      Prawdziwi, żywi młodzi ludzie których znam,( nie ci z insta,) są w tym temacie tak wyluzowani, jak ja nigdy nie byłam w ich wieku.
    • draconessa Re: wizerunek 12.09.23, 11:06
      Absolutnie sie z tym nie zgadzam. Wbrew pozorom perfekcyjny wizerunek zalezy od zainteresowan i grupy znajomych, zainteresowan danej osoby. Moj mlodziak jest skejtem. I nosi ciuchy w odpowiednim stylu. I pewnie bys onim poeiwdziala, ze jest zaniedbany i wyglada jak menel. Chociaz jest czysty, ciuchy czyste i za naprawde ciezkie pieniadze. Wiec nie wpoeidzialabym, ze nie dba o wizeruneksmile
    • princy-mincy Re: wizerunek 12.09.23, 12:47
      Wizerunek a wyglad to nie to samo a Ty chyba mylisz te pojecia albo stosujesz je zamiennie.
    • arthwen Re: wizerunek 12.09.23, 21:33
      Jak bardzo młodzi?
      Bo 14-15 latki z otoczenia, klasy młodego i rodziny, to ekhem... jakby wprost przeciwnie.
      Nie pamiętam czasów, kiedy dzieciaki w tym wieku miały aż tak wywalone na wizerunkowy perfekcjonizm wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka