korag100 27.09.23, 23:14 Dziewczyny, chciałabym bardzo dobrym osobą z Gruzji ugotować coś z ich kuchni. Ale nie jestem wybitną kucharką. Za to mogę poświęcić dużo czasu. Pomożecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wredna_dziewucha_ze_wsi Re: Pytanie kulinarne 27.09.23, 23:28 Nie rób tego. Nie doscigniesz ich smaków z dzieciństwa oraz nie dostaniesz oryginalnych produktów. Ugotuj im to, co ci najlepiej wychodzi Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Pytanie kulinarne 27.09.23, 23:29 Osobom. A poza tym to bez sensu ludziom z Gruzji gotować ich potrawy, oni je znają i gotują lepiej niż Ty. Ugotuj coś naszego. Odpowiedz Link Zgłoś
korag100 Re: Pytanie kulinarne 27.09.23, 23:46 Tak. Oczywiście. Dzięki za korektę. Późno już 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Pytanie kulinarne 27.09.23, 23:30 Jest taki profil gotuj z Gruzinem jedli masz IG. Nie wiem, moze jest tez na FB. Dobrym osobOM z Gruzji możesz przyrządzić coś wg jego przepisu. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Pytanie kulinarne 27.09.23, 23:30 Może chinkali? To rodzaj pierożkow gotowanych na parze, z różnymi nadzieniami, najczęściej mięsa, które puszcza do środka bulion. Więc relatywnie nietrudne jak ma się dużo czasu. Pełno przepisów w necie. Nam w Gruzji gotowała Gruzinka u której mieszkaliśmy. Pyszne i chyba nietrudne są chaczapuri, w szczególności to adżarskie, w kształcie jakby oka z jajkiem w środku. Z drożdżowego ciasta, nadziane serem, masłem i na to wbite jajko. Nie na słodko, pieczone w piekarniku. Generalnie mają dużo mącznych potraw i potraw z dodatkami serów. Różnego rodzaju szaszłyki. Ale nie wiem czy jako osoba postronna uzyskasz napisane ich smaku. Bardziej szła bym np w nasze pierogi żeby poznali coś podobnego do swoich ale inne jednak? Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Pytanie kulinarne 27.09.23, 23:32 Miało być namiastkę ich smaku, a nie napisane. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Pytanie kulinarne 28.09.23, 00:00 Szczerze to podczas wycieczki do Gruzji nie chcialabyd byc uraczona kotletem schabowym bigosem i pierogami i to jeszcze nie wykonanymi przez doswiadczona w tych potrawach osobe. Wolałbys by ci cos lokalnego zaserwowali Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Pytanie kulinarne 28.09.23, 09:55 Odpuść potrawy gruzińskie i ugotuj im coś z kuchni polskiej. Trudno nawet dość wprawnemu kucharzowi odtworzyć smaki kuchni której nie zna, tym bardziej jeśli nie posiada lokalnych produktów i przypraw. Odpowiedz Link Zgłoś
curry1 Re: Pytanie kulinarne 28.09.23, 11:36 A jeżeli chciałabyś zrobić jakiś akcent gruziński - to najprostsza jest sałatka z pomidorów, ogórków, cebuli - posypana obficie mielonymi orzechami i zieloną kolendrą. Trochę trudniejsze - grilowane plastry bakłażana, smarowane pastą z mielonych z orzechów+ czosnek, zawijane w ruloniki, posypane kolendrą zieloną i ew.granatem. Albo - tylko milutki akcencik - w sklepach gruzińskich kupiłabym sól svanecką i podała w miseczce na stół Odpowiedz Link Zgłoś
duola77 Re: Pytanie kulinarne 28.09.23, 19:02 też polecam sól swanską , do kupienia w sklepach internetowych moja mieszanka ma kozieradkę , uwielbiam Odpowiedz Link Zgłoś
turbinkamalinka Re: Pytanie kulinarne 28.09.23, 11:45 Jak nie znasz smaków to lepiej odpuść. Przeczytaj kilka przepisów, zobacz co Gruzini jedzą (składniki) i zrób coś z tego. Odpowiedz Link Zgłoś
super.halusia Re: Pytanie kulinarne 28.09.23, 11:51 Zrazy wołowe z ogórkiem i kluski śląskie Odpowiedz Link Zgłoś
super.halusia Re: Pytanie kulinarne 28.09.23, 12:19 Szare kluski i kapusta zasmażana Odpowiedz Link Zgłoś
super.halusia Re: Pytanie kulinarne 28.09.23, 12:20 Myślę ,że zawsze coś znajdziesz ,niekoniecznie z tego co zaoferowałam Odpowiedz Link Zgłoś
turbinkamalinka Re: Pytanie kulinarne 28.09.23, 12:24 Po co kradniesz zdjęcia? Większość dorosłych wie jak wyglądają zrazy z kluskami śląskimi, żurek w chlebie, czy zasmażana kapusta kiszona. Odpowiedz Link Zgłoś
super.halusia Re: Pytanie kulinarne 28.09.23, 12:30 Jak kradnę ,przecież wiadomo ,że nie mam tych potraw w domu ,a to była propozycja..............chciałam pomóc, ale widzę że nie potrzebnie, do widzenia i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Pytanie kulinarne 28.09.23, 14:49 Turbinka, no, możesz je usunąć, co się czepiasz:p Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Pytanie kulinarne 28.09.23, 15:23 To podawaj linki do cudzych zdjęć a nie wstawiasz jako swoje Odpowiedz Link Zgłoś
muszebosieudusze Re: Pytanie kulinarne 28.09.23, 15:42 Ona nie próbowała udawać że to jej, chyba założyła ze każdy się domyśli ze to ilustracyjne z gugla a nie ze podeszła do stołu i cyknela to co na nim akurat stało. Odpowiedz Link Zgłoś
super.halusia Re: Pytanie kulinarne 28.09.23, 15:49 muszebosieudusze Re: Pytanie kulinarne 28.09.23, 15:42 Ona nie próbowała udawać że to jej, chyba założyła ze każdy się domyśli ze to ilustracyjne z gugla a nie ze podeszła do stołu i cyknela to co na nim akurat stało. Słuszne spostrzeżenie .Jakim cudem o 12.00 tyle dań bym przygotowała Odpowiedz Link Zgłoś
super.halusia Re: Pytanie kulinarne 28.09.23, 15:46 A czy ja pisałam, że to z mojej kuchni wyszło ,wiadomo że z netu ,widać gołym okiem Odpowiedz Link Zgłoś
muszebosieudusze Re: Pytanie kulinarne 28.09.23, 14:36 Też odradzam bo nawet nie wiesz jak by to miało smakować. Ale jeśli koniecznie chcesz to zrób w ramach przystawki pchali, to nie jest jakieś specjalnie wymyślne i nie ma jakichś niedostępnych składników. A resztę jednak po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Pytanie kulinarne 28.09.23, 19:12 Odpusc, zrob cos polskiego. I pomysl, czy chcialabys bedac w Gruzji jesc jakies nieudolne pierogi czy bigos? Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: Pytanie kulinarne 29.09.23, 20:02 To zaproś ich do gruzińskiej restauracji albo zamów catering z takiej knajpy. Odpowiedz Link Zgłoś