Dodaj do ulubionych

Pytanie kulinarne

27.09.23, 23:14
Dziewczyny, chciałabym bardzo dobrym osobą z Gruzji ugotować coś z ich kuchni. Ale nie jestem wybitną kucharką. Za to mogę poświęcić dużo czasu. Pomożecie?
Obserwuj wątek
    • wredna_dziewucha_ze_wsi Re: Pytanie kulinarne 27.09.23, 23:28
      Nie rób tego. Nie doscigniesz ich smaków z dzieciństwa oraz nie dostaniesz oryginalnych produktów. Ugotuj im to, co ci najlepiej wychodzi smile
    • panna.nasturcja Re: Pytanie kulinarne 27.09.23, 23:29
      Osobom.
      A poza tym to bez sensu ludziom z Gruzji gotować ich potrawy, oni je znają i gotują lepiej niż Ty.
      Ugotuj coś naszego.
      • korag100 Re: Pytanie kulinarne 27.09.23, 23:46
        Tak. Oczywiście. Dzięki za korektę. Późno już 😀
    • homohominilupus Re: Pytanie kulinarne 27.09.23, 23:30
      Jest taki profil gotuj z Gruzinem jedli masz IG. Nie wiem, moze jest tez na FB.
      Dobrym osobOM z Gruzji możesz przyrządzić coś wg jego przepisu.
    • jasnoklarowna Re: Pytanie kulinarne 27.09.23, 23:30
      Może chinkali?
      To rodzaj pierożkow gotowanych na parze, z różnymi nadzieniami, najczęściej mięsa, które puszcza do środka bulion. Więc relatywnie nietrudne jak ma się dużo czasu. Pełno przepisów w necie.
      Nam w Gruzji gotowała Gruzinka u której mieszkaliśmy. Pyszne i chyba nietrudne są chaczapuri, w szczególności to adżarskie, w kształcie jakby oka z jajkiem w środku. Z drożdżowego ciasta, nadziane serem, masłem i na to wbite jajko. Nie na słodko, pieczone w piekarniku.
      Generalnie mają dużo mącznych potraw i potraw z dodatkami serów.
      Różnego rodzaju szaszłyki.
      Ale nie wiem czy jako osoba postronna uzyskasz napisane ich smaku.

Bardziej szła bym np w nasze pierogi żeby poznali coś podobnego do swoich ale inne jednak?
      • jasnoklarowna Re: Pytanie kulinarne 27.09.23, 23:32
        Miało być namiastkę ich smaku, a nie napisane.
    • princesswhitewolf Re: Pytanie kulinarne 28.09.23, 00:00
      Szczerze to podczas wycieczki do Gruzji nie chcialabyd byc uraczona kotletem schabowym bigosem i pierogami i to jeszcze nie wykonanymi przez doswiadczona w tych potrawach osobe. Wolałbys by ci cos lokalnego zaserwowali
    • aqua48 Re: Pytanie kulinarne 28.09.23, 09:55
      Odpuść potrawy gruzińskie i ugotuj im coś z kuchni polskiej. Trudno nawet dość wprawnemu kucharzowi odtworzyć smaki kuchni której nie zna, tym bardziej jeśli nie posiada lokalnych produktów i przypraw.
      • curry1 Re: Pytanie kulinarne 28.09.23, 11:36
        A jeżeli chciałabyś zrobić jakiś akcent gruziński - to najprostsza jest sałatka z pomidorów, ogórków, cebuli - posypana obficie mielonymi orzechami i zieloną kolendrą. Trochę trudniejsze - grilowane plastry bakłażana, smarowane pastą z mielonych z orzechów+ czosnek, zawijane w ruloniki, posypane kolendrą zieloną i ew.granatem.
        Albo - tylko milutki akcencik - w sklepach gruzińskich kupiłabym sól svanecką i podała w miseczce na stół smile
        • alpepe Re: Pytanie kulinarne 28.09.23, 14:44
          jakie te orzechy? Włoskie?
          • mysiulek08 Re: Pytanie kulinarne 28.09.23, 15:13
            tak, wloskie
        • duola77 Re: Pytanie kulinarne 28.09.23, 19:02
          też polecam sól swanską ,

do kupienia w sklepach internetowych
          moja mieszanka ma kozieradkę , uwielbiam
    • turbinkamalinka Re: Pytanie kulinarne 28.09.23, 11:45
      Jak nie znasz smaków to lepiej odpuść. Przeczytaj kilka przepisów, zobacz co Gruzini jedzą (składniki) i zrób coś z tego.
      • super.halusia Re: Pytanie kulinarne 28.09.23, 11:50
        A może tosmile
        https://th.bing.com/th/id/OIP.hH8SO6s5XW7SPls4_DyubQHaE_?pid=ImgDet&rs=1
        • super.halusia Re: Pytanie kulinarne 28.09.23, 11:51
          Zrazy wołowe z ogórkiem i kluski śląskie
          • super.halusia Re: Pytanie kulinarne 28.09.23, 12:17
            Lub żureksmile
            https://polskazachwyca.pl/wp-content/uploads/2017/09/urek-shutterstock_111311336-e1506685875136-1392x928.jpg
            • super.halusia Re: Pytanie kulinarne 28.09.23, 12:19
              Lub
              https://i.pinimg.com/originals/e2/49/d3/e249d3a4e48bd3e4c2c60bc2d1d449e6.jpg
              • super.halusia Re: Pytanie kulinarne 28.09.23, 12:19
                Szare kluski i kapusta zasmażana
                • super.halusia Re: Pytanie kulinarne 28.09.23, 12:20
                  Myślę ,że zawsze coś znajdziesz ,niekoniecznie z tego co zaoferowałamsmile
                  • turbinkamalinka Re: Pytanie kulinarne 28.09.23, 12:24
                    Po co kradniesz zdjęcia? Większość dorosłych wie jak wyglądają zrazy z kluskami śląskimi, żurek w chlebie, czy zasmażana kapusta kiszona.
                    • super.halusia Re: Pytanie kulinarne 28.09.23, 12:30
                      Jak kradnę ,przecież wiadomo ,że nie mam tych potraw w domu ,a to była propozycja..............chciałam pomóc, ale widzę że nie potrzebnie, do widzenia i pozdrawiam
                      • super.halusia Re: Pytanie kulinarne 28.09.23, 12:32
                        Możesz je usunąć.
                        • szarmszejk123 Re: Pytanie kulinarne 28.09.23, 14:49
                          Turbinka, no, możesz je usunąć, co się czepiasz:p
                      • panna.nasturcja Re: Pytanie kulinarne 28.09.23, 15:23
                        To podawaj linki do cudzych zdjęć a nie wstawiasz jako swoje
                        • muszebosieudusze Re: Pytanie kulinarne 28.09.23, 15:42
                          Ona nie próbowała udawać że to jej, chyba założyła ze każdy się domyśli ze to ilustracyjne z gugla a nie ze podeszła do stołu i cyknela to co na nim akurat stało.
                          • super.halusia Re: Pytanie kulinarne 28.09.23, 15:49
                            muszebosieudusze
                            Re: Pytanie kulinarne
                            28.09.23, 15:42
                            Ona nie próbowała udawać że to jej, chyba założyła ze każdy się domyśli ze to ilustracyjne z gugla a nie ze podeszła do stołu i cyknela to co na nim akurat stało.

Słuszne spostrzeżenie .Jakim cudem o 12.00 tyle dań bym przygotowała big_grin
                        • super.halusia Re: Pytanie kulinarne 28.09.23, 15:46
                          A czy ja pisałam, że to z mojej kuchni wyszło ,wiadomo że z netu ,widać gołym okiemsmile
                          • panna.nasturcja Re: Pytanie kulinarne 29.09.23, 19:53
                            To podawaj źródło
    • muszebosieudusze Re: Pytanie kulinarne 28.09.23, 14:36
      Też odradzam bo nawet nie wiesz jak by to miało smakować. Ale jeśli koniecznie chcesz to zrób w ramach przystawki pchali, to nie jest jakieś specjalnie wymyślne i nie ma jakichś niedostępnych składników. A resztę jednak po polsku.
    • skumbrie Re: Pytanie kulinarne 28.09.23, 19:06
      dobrym osobOM
    • mikams75 Re: Pytanie kulinarne 28.09.23, 19:12
      Odpusc, zrob cos polskiego. I pomysl, czy chcialabys bedac w Gruzji jesc jakies nieudolne pierogi czy bigos?
      • raczek47 Re: Pytanie kulinarne 29.09.23, 20:02
        To zaproś ich do gruzińskiej restauracji albo zamów catering z takiej knajpy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka