Dodaj do ulubionych

ryba dla senatora

29.09.23, 09:54
ojejku.
moje życie jest barwne:

wczoraj się dowiedziałam, że dziś mam wyskoczyć z "wystawnym" obiadem dla jakiegoś ... se-na-to-ra!!!

no i ma być ryba, bo dziadek chyli czoła przed tradycją (piątek!).

wymyśliłam pstrąga z kurkami, ale że miałam czas tylko na wypad do Biedronki, to będzie dorsz i pieczarki...

BŁAGAM LUDZIE, jak zrobić dobrze pieczonego dorsza, i w jakiej formie dodać do niego te pieczarki???

najbardziej bym chciała upiec te kapelusze, ale nigdy tego nie robiłam.

no i jakie przystawki???

ja w fartuszku i z buzią w ciup będę serwować dania, a w przyjęciu weźmie udział trzech panów (nie licząc psa):

dziadek lat 100
senator lat 80
jeszcze jeden pan lat 75

poradźcie coś, błagam! albo chociaż potrzymajcie kciuki!!!

p.s.: nie wiem, co to za senator, ze strachu od razu zapomniałam, jak się nazywa. nie wiem nawet, z jakiej jest partii, więc nie doradzajcie mi, żeby gościa otruć...
Obserwuj wątek
    • stephanie.plum Re: ryba dla senatora 29.09.23, 10:02
      wino białe mam, w razie czego...

do takich dużych kielichów naleję, to może wystarczy, by impreza była udana...

:~/
      • najbrzydszebutyswiata Re: ryba dla senatora 29.09.23, 10:14
        Dobry koncept z kieliszkami!
        Oesu serdecznie współczuję, Steph. Gości lubię, ale nie z zaskoczenia. Kciuki trzymam.

Tę rybę to masz w końcu jaką? I całe tuszki, czy filet?

• najbrzydszebutyswiata Re: ryba dla senatora 29.09.23, 10:16
          Ok, już widzę, dorsz
          • stephanie.plum Re: ryba dla senatora 29.09.23, 10:19
            mam "polędwice z dorsza" (wtf?) i jeszcze kawałek całego.

chcę, żeby wyszedł soczysty, a nie jakiś wiór.
            • najbrzydszebutyswiata Re: ryba dla senatora 29.09.23, 10:24
              Ja bym tę "polędwicę" zrobiła na patelni w papilocie z papieru do pieczenia. W panierce to jak dla mnie w ogóle nie czuć ryby, a poza tym ciężko strawić. Sól, pieprz, trochę masła, ewentualnie cytryna jak ktoś lubi i po kilka minut na stronę. Mięso wychodzi delikatne i nie wysuszone. Cały będzie za gruby na ten sposób, chyba że podzielisz na dwa filety. Z zalet - szybko i pyszne. Wada - robisz tuż przed podaniem.
              • stephanie.plum Re: ryba dla senatora 29.09.23, 10:51
                to nie szkodzi
    • andaba Re: ryba dla senatora 29.09.23, 10:07
      Trzeba było na tego pstrąga postawic, łatwiej takiego gada całego elegancko podać.
      Pieczarki smażę na patelni, w calosci, na maśle. Najpierw pod przykryciem, żeby zmiekły, potem na złoto. Klarowane zapewne będziel lepsze.
      Nt dorsza się nie wypowiem, ja robię po prostu w panierce.
      • andaba Re: ryba dla senatora 29.09.23, 10:08
        Ups, teraz doczytałam wiek tych panów. Zrób im mielone z tego dorsza...
        Zamiast grzybów delikatne buraczki.
      • stephanie.plum Re: ryba dla senatora 29.09.23, 10:09
        nie było pstrąga w sklepie.

wściekła jestem, bo pstrąga to ja potrafię zrobić tak, że biesiadnicy wpadają w delirium... a dorsza nie bardzo.
        • alicia033 Re: ryba dla senatora 29.09.23, 10:18
          stephanie.plum napisała:

> wściekła jestem, bo pstrąga to ja potrafię zrobić tak, że biesiadnicy wpadają w
          > delirium... a dorsza nie bardzo.
          >
          to zrób go tak, jak pstrąga.
          Albo na parze, polej masłem cytrynowym (+ trochę drobno posiekanej zielonej bazylii. Albo, jak masz szałwię, to sklaruj masło z liśćmi szałwi). Do tego osobno zrób pieczarki i ziemniaki (małe kulki).
          • alex_vause35 Re: ryba dla senatora 29.09.23, 10:20
            Patrząc na wiek panów, ta rybka na parze wydaje się być wygodniejszym rozwiązaniem wink.
          • stephanie.plum Re: ryba dla senatora 29.09.23, 10:21
            dzięki, mam i szałwię, i bazylię, to są fajne opcje.

:~*
            • babcia47 Re: ryba dla senatora 29.09.23, 12:17
              Do ryby koperek pasuje
              • stephanie.plum Re: ryba dla senatora 29.09.23, 23:20
                tak, koperek, cytryna, lubczyk, dymka... taka chłodna gama.
    • beaucouptrop Re: ryba dla senatora 29.09.23, 10:10
      》ja w fartuszku i z buzią w ciup będę serwować dania, a w przyjęciu weźmie udział trzech panów (nie licząc psa):《
      Prawdopodobnie celem tego zdania było przedstawienie sytuacji w żartobliwe sposób, ale mną zatrzeslo Stephanie.
      Dziadka już nie zmienisz, ale nauczyć się stawiać granice choć to trudna drogą, możesz. Litosci nie daj się tak traktować.
      • stephanie.plum Re: ryba dla senatora 29.09.23, 10:15
        sorki, dla mojego stuletniego dziadka zrobię absolutnie WSZYSTKO.

na każdego innego bym sie w takiej sytuacji elegancko wypięła.
        zresztą, moja rodzinna sytuacja jest złożona (nie wykluczam, że zaraz znajdzie się ktoś, kto ci to barwnie wytłumaczy), ale ja po prostu obsługę Dziadka mam w zadaniach etatowych, czy jak to się tam zwie.
      • thank_you Re: ryba dla senatora 29.09.23, 10:50
        Bez przesady, dla mojej Babci zasuwalam 300 km, żeby z nią posiedzieć i pogadać. smile Wyszukiwałam smakołyki, przygotowywałam nowe Dania, aby mogła spróbować i nacieszyć się innymi smakami smile Obslugiwalam ją i jej koleżanki, zawsze o nich pamiętając. I bardzo bym chciała robic to do dzisiaj.
        • beaucouptrop Re: ryba dla senatora 29.09.23, 12:53
          Ale z tego co Stephanie pisze na forum podporzadkowywanie się innym męskim członkom rodziny to jej codzienność. Dlatego mnie to zdanie uderzyło.
          Ja dla ojca zasuwalam a dla matki wciąż zasuwam 1200 km. I nie tylko żeby posiedzieć i pogadać, ale też zająć się innym mniej przyjemnymi obowiązkami.
          • stephanie.plum Re: ryba dla senatora 29.09.23, 15:46
            jakim męskim członkom ja się niby podporządkowuję? bo się rozmarzyłam...
            • beaucouptrop Re: ryba dla senatora 29.09.23, 16:05
              😁
              A to może mąż się bardziej zaangażował w obowiązki domowe. Nie śledzę forum na codzień.
              • stephanie.plum Re: ryba dla senatora 29.09.23, 23:12
                męża nie ma od 08.00 do 20.00.
                uroki "kawy na tarasie".
          • elinborg Re: ryba dla senatora 29.09.23, 16:01
            Ee, co to za bajki snujesz
            • beaucouptrop Re: ryba dla senatora 29.09.23, 16:10
              Stephanie zajmuje się rodzinnymi seniorami na pewno w pierwszej kolejności z potrzeby serca, no i tutaj chapeau bas. Ale czy nie jest też tak, że reszta rodziny ją do tego wytypowala, bo przecież z domu popracuje od czasu do czasu, a tak poza tym to ma czas, a inni są zajęci?
              • stephanie.plum Re: ryba dla senatora 29.09.23, 23:13
                no coś w tym jest...
                • turbinkamalinka Re: ryba dla senatora 29.09.23, 23:14
                  Lepiej pokaż Sarenka smile Zamierza odejść?
                  • stephanie.plum Re: ryba dla senatora 29.09.23, 23:16
                    on już w ogóle gdzieś daleko chodzi, ale pojawia się u mnie 2 - 3 dziennie na mleko.
                    pokażę chętnie, ale mam problem z aparatem w telefonie...
        • stephanie.plum Re: ryba dla senatora 29.09.23, 15:45
          otóż właśnie!
      • panna.nasturcja Re: ryba dla senatora 29.09.23, 16:31
        Prawda? Ta uniżoność, bo pan senator przyjdzie jest tak obrzydliwa, że chce się wymiotować a już wpis o fartuszku jest zwyczajnie obleśny.
        • stephanie.plum Re: ryba dla senatora 29.09.23, 23:14
          wymiotuj na zdrowie, ja ci miskę potrzymam, jakby co.

a od mojego życia się odstosunkuj, nikt nie prosi cię tu o nauki moralne.
    • lilia.z.doliny Re: ryba dla senatora 29.09.23, 10:11
      Powiedz, że dzisiaj masz dla niego wędkę
      • stephanie.plum Re: ryba dla senatora 29.09.23, 10:16
        przy dzisiejszej pogodzie (takiej sielskiej i złotej) to jest extra pomysł!!!

już ich widzę, jak odmłodnieli i dyskutują przy wędkowaniu.

:~)
      • raczek47 Re: ryba dla senatora 29.09.23, 10:19
        Słuchaj,może zamiast dorsza sandacz? Jest wytworniejszy a z tego przepisu
        beszamel.se.pl/przepisy/dania-glowne-rybne/smazony-sandacz-w-smietanie-z-pieczarkami-pomysl-na-obiad-re-Xadn-UnKR-gqrG.html

wychodzi naprawdę dobry. I to takie wykwintniejsze danie jest a proste w przygotowaniu.
    • borsuczyca.klusek Re: ryba dla senatora 29.09.23, 10:18
      Myślałam, że jakiś senator na wiecu oberwał rybą i poczułam nadzieję, że duch jednak w narodzie nie ginie a tu tylko wątasek kulinarny 😔
      • paszczakowna1 Re: ryba dla senatora 29.09.23, 11:15
        Ja myślałam, że dostał rybę w przesyłce jako groźbę od mafii.
        • elinborg Re: ryba dla senatora 29.09.23, 11:39
          Miałam identyczne skojarzenie😉
        • tt-tka Re: ryba dla senatora 29.09.23, 13:00
          paszczakowna1 napisała:

> Ja myślałam, że dostał rybę w przesyłce jako groźbę od mafii.

Ja myslalam, ze oberwal ryba... Drugiej swiezosci, i niekoniecznie az jesiotrem. Ale skoro nie, to trudno.
      • ardzuna Re: ryba dla senatora 30.09.23, 00:23
        borsuczyca.klusek napisała:

> Myślałam, że jakiś senator na wiecu oberwał rybą i poczułam nadzieję, że duch j

A ja weszłam w wątek, żeby zobaczyć czy któryś nie znalazł na wycieraczce zdechłej ryby.
    • berdebul Re: ryba dla senatora 29.09.23, 10:21
      Upiecz tego dorsza pod tapenadą i podaj ze szpinakiem. Jeżeli pieczarki muszą być to pokroj w cienkie plasterki i podsmaż małymi porcjami (kluczowe) na złoto i połóż na wierzchu ryby przed podaniem.
      Tapenada to gwarancja ze ryba będzie wilgotna i smaczna.
      • stephanie.plum Re: ryba dla senatora 29.09.23, 10:22
        to teraz proszę, co to ta tapenada? (wiem, mogę googlać, ale wolę Twoją wersję!)
        • berdebul Re: ryba dla senatora 29.09.23, 12:02
          Moja ulubiona wersja to garść ziół, pomidor (duuuuzo wilgoci daje i umami), trochę oliwek, ząbek czosnku, oliwa truflowa (łatwiej się przyklei do ryby). Nakładasz na rybę i zapiekasz.
          • misiamama Re: ryba dla senatora 29.09.23, 12:18
            to jest bardzo dobre, nie miałam pojęcia że tak się nazywa. Z wszystkiego w tym wątku najlepsze.
            • misiamama Re: ryba dla senatora 29.09.23, 12:19
              aha i odpuść te pieczarki. Kurki byłyby OK, ale pieczarkom powiedz nie.
    • alex_vause35 Re: ryba dla senatora 29.09.23, 10:22
      Alicja dobrze radzi, ten pstrąg na parze z masełkiem cytrynowym. Może nie pietruszka, ale koperek.
      Dałabym też ziemniaki puree, żeby było delikatnie. I może jakieś gotowane warzywa oprócz pieczarek? Ja tu widzę brokuł i marchewkę, sama bym to wszystko zjadła.
      • stephanie.plum Re: ryba dla senatora 29.09.23, 10:24
        nie mam pstrąga, tylko dorsza, będzie jeszcze brokuł
        • alex_vause35 Re: ryba dla senatora 29.09.23, 10:27
          Wiem, że dorsz, ale tak się tym pstrągiem zasugerowałam, że aż o nim napisałam.
          Biała ryba na parze jest super!
          • stephanie.plum Re: ryba dla senatora 29.09.23, 10:28
            uff, dzięki!

Twoja sygnaturka... bardzo lubię słuchać Kayah, jak to śpiewa. kiedyś myślałam, że to o mnie.
      • borsuczyca.klusek Re: ryba dla senatora 29.09.23, 10:32
        Skoro dziewczyna nie ma pstrąga ani sandacza to go teraz przecież nie urodzi 🙄
        • borsuczyca.klusek Re: ryba dla senatora 29.09.23, 10:33
          By the way co to była za książka, w której bardzo opisowo żarli dorsza zwanego tam watłuszem? Blaszany bębenek? 🤔
      • senin1 Re: ryba dla senatora 29.09.23, 12:13
        alex_vause35 napisała:

>
        .
        > Dałabym też ziemniaki puree, żeby było delikatnie.

Puree z selera albo sweet potato tez by pasowaly. Z czosnkiem . lemonka i jakims ziolem
    • elinborg Re: ryba dla senatora 29.09.23, 10:23
      A dorsz pieczony w folii z masłem i pietruszką plus pieczarki w śmietanie do tego?
      • stephanie.plum Re: ryba dla senatora 29.09.23, 10:26
        a przed ładowaniem do folii co z tym dorszem robisz? (jakoś wcześniej doprawiasz, i niech poleży?) czy w ostatniej chwili, w tej folii sól, pieprz, cytryna, coś tam?
        • raczek47 Re: ryba dla senatora 29.09.23, 10:31
          Ja nie wiem czy brokuł to dobra opcja dla starszych panów,powoduje wzdęcia i wiatry
          Nie lepiej delikatna surówka z marchewki z ananasem? Albo marchewki mini z mrożonki?
          Ziemniaki puree ok i ewentualnie jeszcze kuskus ,ale perłowy,nie zwykły,ugotowany w bulionie lub kasza gryczana biała,niepalona.
          • stephanie.plum Re: ryba dla senatora 29.09.23, 10:36
            e tam, mój dzaidek uwielbia brokuły i nic po nich nie ma, a wiatry senatora mam gdzieś...

ziemniaki robię, albo kasze gryczaną.

to wszystko ma być na 13.00

:~O
            • babcia47 Re: ryba dla senatora 29.09.23, 12:24
              Kasze mozesz ugotować wczesniej wzbogacić zezloconą cebulką, doprawić pieprzem bo gryczanka lubi a starsze osoby czesto maja juz problem z odczuwaniem smaku. Goraca kasze w garnku zawinąć w gazetę, kocyk i w poduchy. Będzie goraca i pachnaca w chwili podania a zrobić moznavduxo wczesniej . Mozna tez pomieszać z zezloconymi pieczarkami kub ugotować na wywarze z grzybów suszonych ale u ciebie juz pieczarki mają być jako dodatek do dania
        • elinborg Re: ryba dla senatora 29.09.23, 10:34
          wcześniej nic, w zasadzie robie masło pietruszkowe (no masło miekkie z pietruszką ucieram, daję jeszcze lubczyk, cosnek niedzwiedzi- ale to nie kazdy lubi). Solę ttrochę też, rybę też troche solę, pieprzę, na rybę masło rozmarowuję, całość w folię i do pieca
          • stephanie.plum Re: ryba dla senatora 29.09.23, 10:37
            to mnie przekonuje. jeszcze tak mniej więcej ile w tym piecu i na ile stopni?

dzięki!
            • elinborg Re: ryba dla senatora 29.09.23, 10:43
              Daję 180 stopni. Natomiast na ile.. To zależy od grubości, od preferowanej konsystencji też. Ja mam obsesję na punkcie surowej ryby (nie zjem) czy tam niedopieczonej i często mam rybę przeciągniętą trochę. Wstaw na 15 - 20 minut i sprawdź.
          • piataziuta Re: ryba dla senatora 29.09.23, 10:51
            Do tego pieczone ziemniaczki w przyprawach (rozmaryn, czosnek), jakaś klasyczna sałata z pomidorami, papryką, ogórkiem i winegretem (albo rukola z pomidorami suszonymi), a pieczarki na przystawkę pieczone z jakimś serowym nadzieniem w środku.
    • piataziuta Re: ryba dla senatora 29.09.23, 10:37
      NIE rób tego!
      Dorsz oddzielnie, pieczarki oddzielnie - jako przystawka albo osobny dodatek!
      Razem to nie wyjdzie dobre!

• stephanie.plum Re: ryba dla senatora 29.09.23, 10:38
        tak jest!

oddzielnie.
    • tt-tka Re: ryba dla senatora 29.09.23, 10:38
      Dorsz chudzielec maslo lubi. Skropic cytryna, maselko i piec w rekawie.
      Pieczarki z patelni.
      Wiecej nie podpowiem, nie po to moi glosowali 3xTAK, zebym ja teraz sie zastanawiala, jak futrowac dowolnego senatora !
    • kk345 Re: ryba dla senatora 29.09.23, 10:54
      Pieczarki na oliwie, z czosnkiem i natką, podlane i podduszone z białym winem. Ryba w papilotach z masłem, cytryną i koprem, puree
    • thank_you Re: ryba dla senatora 29.09.23, 11:07
      dorsz na parze/z pieca do tego sos porowy; , jesli koniecznie chcesz do tego pieczarki to zasada ich smażenia jest jedna - rozgrzewasz masło, wrzucasz, wkładasz rece do kieszeni, smażysz aż sie zezloca, przewracasz, znowu Rece do kieszeni, zdejmujesz z patelni, odrobina soli.

Do tego puree - moze byc klasyczne, moze z białych warzyw.

• senin1 Re: ryba dla senatora 29.09.23, 12:22
        thank_you napisała:

> pieczarki to zasada ich smażenia jest jedna - rozgrzewasz masło, wrzucasz, wkłada
        > sz rece do kieszeni, smażysz aż sie zezloca, przewracasz, znowu Rece do kieszen
        > i, zdejmujesz z patelni, odrobina soli.
        >

Oskar dla tej pani! Serio!

solenie pieczarek na poczatku (gdy je sie chce zezlocic) to zbrodnia
        >
        • stephanie.plum Re: ryba dla senatora 29.09.23, 23:21
          racja!
    • mia_mia Re: ryba dla senatora 29.09.23, 12:19
      Dorsz z pieczarkami na wystawny obiad to raczej trzeba być b. dobrym kucharzem, żeby wyjątkowo smakowało i wyglądało.
      Widzę go albo w papilotach z warzywami, do tego jakieś pieczone ziemniaki, inne gotowane dodatki albo zwyczajnie usmażyć i znów te pieczone ziemniaki, warzywa na parze z masłem (opcjonalnie ziołowym) i płatkami migdałów.
      Dorsz sklepowy bez skóry ma dużą szansę się rozwalić, więc chyba w tych papilotach bezpieczniej.
      • stephanie.plum Re: ryba dla senatora 29.09.23, 23:10
        heh, wyszło, że jestem bardzo dobrym kucharzem!!!

• purchawka2020 Re: ryba dla senatora 29.09.23, 13:00
      O rany, zamroź tego dorsza albo wyrzuć dla wron i kup łososia albo pstrąga.
      Dorsz to najbardziej smrodliwa ryba na świecie. Zadymisz wszystko i będziesz musiała prać zasłony , narzuty itp.
      Nie mówiąc o atmosferze s oparach dorszowych.
      Dorsz to tylko ze smażalni.
      • raczek47 Re: ryba dla senatora 29.09.23, 14:31
        Oszalałas,czy co z tym totalnym zasmrodzeniem mieszkania smażoną rybą?
        Albo jesteś nadwrażliwcem zapachowym.
        • tt-tka Re: ryba dla senatora 29.09.23, 14:35
          Ja mam wech do niczego, a od woni smazonej ryby mnie mdli, i czuje ja w calym mieszkaniu. Osobiscie wylacznie pieke. W szczelnie zamknietym naczyniu i oczywiscie zamknietym piecyku.
          • piataziuta Re: ryba dla senatora 29.09.23, 15:07
            Mam to samo.
            Do tego stopnia, że po prostu nie robię ryb w domu.
            W knajpach jadam.
        • mia_mia Re: ryba dla senatora 29.09.23, 15:09
          Świeża ryba nie śmierdzi bardziej niż smażenie kotletów, ale fakt jedne mniej śmierdzą inne bardziej, problem w tym, że ryby sprzedawane w marketach często świeże nie są i jeszcze mają dużo wody w sobie.
      • panna.nasturcja Re: ryba dla senatora 29.09.23, 18:35
        Nigdy nie przyrządzałaś polędwicy z dorsza, prawda?
    • wena-suela Re: ryba dla senatora 29.09.23, 15:18
      Najczęściej na posolonych dzwonkach dorsza kładę po sporym kawałku masła i plasterku cytryny. Wokół trochę cebuli w piórkach i zapiekam. Ważne, żeby cytryna była na maśle, a nie odwrotnie. Pod dorszem trochę oleju i kapka wody, to chudzielec jest więc dodatkowy tłuszcz być musi. Inna wersja to podlany śmietaną z kaparami i oliwkami . Karczochy tez się w tym sosie świetnie sprawdzają. I trochę czosnku. Albo po aszkenazyjsku/marokańsku. To z pomidorami, papryką , kuminem, cebulą, czosnkiem, kurkumą, szczyptą cynamonu, trochę cukru. Rybę surową wkłada się do już gotowego sosu. Pieczarki podsmaż w ćwiartkach na maśle, niczym nie przykrywaj. Kapnij oliwy truflowej jak masz i posyp szczypiorkiem jak masz. Wcale nie muszą być kurki. Kurki solo nie mają więcej wdzięku niż pieczarki.
    • tanebo001 Re: ryba dla senatora 29.09.23, 16:11
      A nie lepiej rybę w soli?
    • angazetka Re: ryba dla senatora 29.09.23, 16:23
      Mogę tylko potrzymać kciuki i powiedzieć, że tytuł brzmi jak "Trąbka dla gubernatora".
    • engine8t Re: ryba dla senatora 29.09.23, 17:59
      Dorsz panierowany i frytki smile
    • bywalec.hoteli Re: ryba dla senatora 29.09.23, 19:35
      Mam nadzieję, że to nie ta ryba, po której można się otruć jak się źle przyrządzi big_grin
      • banicazarbuzem Re: ryba dla senatora 29.09.23, 20:19
        stephanie.plum i jak się obiad udał smile, co w końcu zrobiłaś?
        • stephanie.plum Re: ryba dla senatora 29.09.23, 23:08
          uuudał się!

ufff.

dzięki.
          • bywalec.hoteli Re: ryba dla senatora 30.09.23, 00:17
            pacjenci przeżyli? smile jeśli tak, to gratuluję! smile
    • stephanie.plum Re: ryba dla senatora 29.09.23, 23:07
      ja serio nieźle sobie radzę w kuchni, ale gdy dopada stres, ratuję się rozpytywaniem na forum, bo kocham /wasze rady.

no więc były jakiś tam przystawki,
      dorsz - tu pożeniłam wasze rady i był pieczony z masłem koperkowo-lubczykowym, a do tego pieczenia, w górnej warstwie, dodane pomidorki cherry moje własne, do tego ziemniaki pieczone w ziołach, w tych samych ziołach pieczone pieczarki - całe kapelusze, brokuł w sosie winegrette z pestkami słonecznika i moja opisowa sałatka z kapusty pekińskiej i pora, doprawiona solą i cytryną.

senator (uroczy starszy pan) jadł z takim apetytem, że aż miło, a w ramach sielskiej atmosfery przyszedł mój sarenek i pił mleko.

wieczorem, żeby spuścić parę z gwizdka, pojechałam z młodym pływać w świetle księżyca. było mega.

• banicazarbuzem Re: ryba dla senatora 30.09.23, 09:47
        Super, że się udało i wszyscy są zadowoleni 😁♥️
      • demodee Re: ryba dla senatora 30.09.23, 13:10
        A pies? Co jadł pies?
        • stephanie.plum Re: ryba dla senatora 30.09.23, 14:48
          nogę senatora...
    • bakis1 Re: ryba dla senatora 29.09.23, 23:37
      Dorsza i łososia robię tak: zalewam cytrynką trochę soli, trochę pieprzu cytrynowego, trochę tymianku … na talerz i do lodówki na noc. Potem do naczynia żaroodpornego i piekę pod przykryciem około 20 min z kapką masła i kawałkiem cytryny, jakimś zielonym jak mam: pietruszka, koperek. Wychodzi zawsze delikatne, miękkie i w sam raz. Do tego najchętniej ziemniaki z wody i mini marchewka albo brokuł zblanszowane. Kiedyś zrobiłam dorsza zapiekanego na ziemniakach pod pieczarkami ze śmietanką, ale za ciężkie było.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka